» »

Nokia obljublja prenovo vmesnika Symbiana

Nokia obljublja prenovo vmesnika Symbiana

engadget - Največji minus Symbiana S60 5th edition, namenjenega mobilnim telefonom z zaslonom, občutljivim na dotik, je brez dvoma uporabniški vmesnik, ki je pogosto nekoliko neintuitiven ter eden izmed slabših v industriji. Prav vmesnik je tudi razlog za slabše ocene Nokiinega paradnega konja, N97, ki ima sicer zmogljivo strojno opremo in enega izmed najboljših rezistivnih zaslonov na dotik. Slabosti se zaveda tudi Nokia, ki že razvija rešitev.

Na Nokia Capital Market Day, ki je priložnost za dobrikanje potencialnim (in obstoječim) partnerjem oz. investitorjem, so močno oglaševali prav dejstvo, da za leto 2010 pripravljajo temeljito prenovo grafičnega vmesnika Symbian S60 5th, ki naj bi jih pripeljala v korak s časom ter ob bok ponudbam iz Cupertina (iPhone), Androidu, webOSu ter HTCju s svojim vmesnikom Sense. Kot so povedali sami, s prenovo računajo, da bodo vmesnik popeljali na višjo stopnjo, glavna točka vseh razgovorov in predstavitev pa je prav 'izboljšava uporabniškega vmesnika'.



Prenovljen grafični vmesnik, ki si ga brez dvoma želi večina uporabnikov, naj bi v prihodnjem letu izšel v dveh delih, vsak v svoji polovici leta. Ob drugi polovici nadgradnje (v drugi polovici leta 2010) bomo ugledali tudi izid prvega z Maemo 6 opremljenega mobilnega računalnika (naslednik Nokie N900?). Vsem, ki so upali pohod Maema in ukinitev uporabe Symbiana, je tako treba razkriti slabo novico, da je bila to edina omemba Maema v celotnem dnevu, po drugi strani pa so napovedali obilico novih naprav, opremljenih s fizično QWERTY tipkovnico oz. le z zaslonom na dotik. Nekoliko več si lahko preberete tudi v poročilu na All About Symbian.

37 komentarjev

dogbone_ ::

So že navoljo tudi prve slikice...
http://www.engadget.com/2009/12/03/noki...

Gandalfar ::

@dogbone_: hvala, sem dodal sliko v novico :)

blackmack ::

Upam, da bojo s tem posodobli tud N97. Telefon je z 5800XM čisto v k.. .Zraven polno softwerskih napak še hardwerskih. Telefon je že drugič na servisu. Upam, da se tokrat vrne popravljen.

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Bomo končno dočakali Iphone killer? :)

blackbfm ::

To kar nokia trenutno prodaja je že najmanj 5 let totalno outdated sploh pa ni prilagojeno za "visokoločljivostne" zaslone..no kje so zdaj tisti ki so še pred kratkim tako močno zagovarjal tisti skretast UI od nokie? A zdaj ko je UI uradno zastarel pa noben ne bo nič rekel.

Bor H ::

Men je všeč, je čist lepo funkcionalen, definitivno ni tako grozen kot se ga prikazuje v javnosti.

nekikr ::

Saj ni. Ampak na tako dragem telefonu tako slab UI nima kaj iskati. Tak UI spada na Samsunge za 70EUR.

slawc ::

UI je čisto ok, težko je pa vsem ustreči (tako kot je nekaterim Vista všeč, drugi pa pljuvajo po njej). Kar pa ne zastopim, zakaj morajo imeti n modelov, katere ne vzdržujejo tako kot je potrebno.
LP, Slawc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: slawc ()

Bor H ::

Res je, pomoje bi mogla nokia izdajati popravke za isto serijo mobitelov (isti hardware, torej N97, x6, 5800...) istočasno, ločili bi jih le na bussiness in media telefone, rešen problem. Itak majo vsi enako rama, enak procesor, enako resolucijo. Ko pride Symbian^2 pa naj izdajo močnejše telefone. Pol pa ponovi vajo z Symbian^3 in ^4

Filo ::

uspeh dobrega OS-a je možnost spreminjanja nastavitev. Se pravi vse od občutljivost ekrančka do velikost menijev ali gumbov itd... taki detajli spremeniji os do te mere, da je pokrit levji delež uporabnikov oziroma njihovim željam.

c00L3r ::

Bomo končno dočakali Iphone killer? :)

Kaj je iPhone killer?

ProGTX ::

Zmeraj se da bolje narediti, vendar sem jaz s svojo Nokio N97 čisto zadovoljen. Sicer pa obstaja veliko drugih, slabših uporabniških vmesnikov. Je pa to tudi stvar okusa - meni iPhonov ni preveč všeč, čeprav vse deluje dosti gladkeje kot na Nokii; zame je iPhone trapasto - ne všečno - preprost.

PrimozR ::

Bomo končno dočakali Iphone killer? :)

IMO, ne. Še lep čas ne.

LordPero ::

Aha, sam vseeno kar napovedujejo porast tržnega dela z Maemotom. Nice (lahko čakamo da bodo z njim nadomestili Symbiane, S40 pa bi obiskal nežno pozabo?). Zdaj samo še čakam neki, kar bi šlo v žep.
LordPero

nekikr ::

cooL3r: ne vem kaj je to. Vsake toliko časa nekdo reče da sedaj pa pride (ali je prišel) iphone killer. To naj bi bil telefon, boljši od iphona (predvsem kar se tiče UI). Prihod je sicer oznanjen enako velikokrat kot so objavljene novice o novih, 10x boljših baterijah.

LordPero ::

Mah 'iPhone killer' je eno tako medijsko/senzacionalistično z edinim namenom senzacionalističnosti skropucalo, da glava boli. Da ne omenjam, da si ga vsak redneckovec razlaga po svoje (torej kaj? linija telefonov z več dobička? kaj si bebava javnost misli, da je najcoolejše? telefon ki z ultrawireless tehnologijo instantno zažge vse iPhone v radiju 100m?).

Ker imho iPhone needs no killing (razen njih lastniki, podobno kot npr. lastniki Priusov -Smug Alert).
LordPero

blackbfm ::

uspeh dobrega OS-a je možnost spreminjanja nastavitev. Se pravi vse od občutljivost ekrančka do velikost menijev ali gumbov itd.

Potem daš pa gor neko 3rd party aplikacijo pa je vsa zamaknjena..je potrebno še kaj več od nastavitev..dober os mora imet kvalitetno narejene vse sklope in nato še kvalitetno povezane vse v celoto, zadaj mora bit pa še spodoben hardware...nokiini smartphoni pa trenutno za moje pojme zaenkrat še ne dosegajo nič od tega.

patron ::

Hmmmm meni moja Nokia 5800 s preprostim in učinkovitim vmesnikom več kot zadostuje. Še najbolj mi je všeč default tema, po kateri nekateri tako pluvajo. Ne jamrajte zj tle, dons so trgovine kjer vsak telefon lahko sprobaš pa bi lahko to vse sprobal če vam telefon sede (odvzamem tehnične probleme, kar se tiče vmesnika pa definitivno) bi pa kupl iphona al kwa že tko hvalte nekateri... A ne kako je laži pluvat po stvareh k pa mal se potrudt pa poiskat pa kupt kar si želiš :)

Dr_M ::

Vsem, ki so upali pohod Maema in ukinitev uporabe Symbiana, je tako treba razkriti slabo novico,


Caki, zakaj ubit svojega paradnega konja in uporabit nekaj, kar ni vredno pol p.... mrzle vode?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

roli ::

Pa bo ta novi vmesnik daj prišel na dobro staro nokio 5800XM? Al samo za nove? Ker če je to samo za nove se naj gre nokia nekam jahat. Če tudi za stare - lepo, ampak zelo prepozno. Resno upam, da do takrat ko bo prišel nov vmesnik ne bom več lastnik tega telefona. Če mi podari kdo denarce za Herota ali iPhone pa zadevo zamenjam isti trenutek:D.
http://www.r00li.com

Ashrack ::

A sedaj bodo pa razvijali Maemo za highend pa Symbian za ostalo, a ni to mal stran metanje denarja?
....

Bor H ::

Ni, preprosto bi bilo treba Symbian preveč predelat da bi delal vse kar se pričakuje od žepnih PCjev, po drugi strani pa ni šans da Maemo laufa na švoh telefonih.

c00L3r ::

Žalostno je da Nokia krči svoj oddelek za razvoj in raziskave. Maemo je zgledal kar zanimiv. Zdaj pa novica, da bodo s60 prenovili...? To se mi zdi posledica varčevanja. Sicer pa dvomim, da bo s tega kaj pametnega. Ker sprememba UI-a še ne doprinese dobre platforme. Ravno zato, sta iPhone OS in tudi Android dobra. Saj sta bila na novo načrtovana. Sem upal, da bo tudi (po mojem mnenju eden najboljših izdelovalcev telefonov) Nokia naredila nekaj novega...

Ker njihovi zdajšnji high end produkti niso ne vem kaj. N97 bi bil zamnimiv, če bi prišel ven pred 1 letom. N95, N96, E71, E72 vsi odlični telefoni. Nekje sem pred kakšnim mesecem zasledil da je Nokia izjavila, da ne bodo šli na Android. Kar se mi zdi škoda. Ker ima ta platforma, trenutno največji potencial.

flbroker ::

zdaj so se spomnili ko jim android diha za ovratnik ampak žal prepozno, symbian je za odpad, android pa prihodnost in to je realnost, ni stvar samo v GUI-ju

Bor H ::

symbian ni za odpad, je več kot idealen za prihodnje dumbphone/feature phone, torej telefone, ki nimajo 600+mhz cpuja, dvomim da bi android lepo laufal na okrnjenih škatlah

blackbfm ::

A symbian pa lepo laufa? :))

Bor H ::

meni dejansko laufa lepo, problem nastane sam če zaženem opero mobile in imam par tabov odprtih ko zmanka rama, verjamem/upam da bojo to rešil ker je to le beta2

c00L3r ::

zdaj so se spomnili ko jim android diha za ovratnik ampak žal prepozno, symbian je za odpad, android pa prihodnost in to je realnost, ni stvar samo v GUI-ju

Res je, da stvar ni samo v GUI. Ravno tukaj se kaže prednost Android-a, ki ima nekaj zelo zanimiv pristopov k arhitekturi sistema. Programski jezzik Java, pa pomaga pridobiti nove razvijalce, za njihov App Store.

roli ::

Androidov "korporativni" del pa pomaga pri odganjanju razvijalcev, ki niso doma iz parih priviligiranih držav.

Tisto zgoraj napisano beri kot: Slovenski developerji ne morejo prodajati aplikacij preko njihovega Android Stora!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

ALT ::

pa sm ze mislu da je androidov store "tha shit" proti app storu in ostalim.. pa da je skor vse gor free.. ampak zgleda, da je vecina stvari free, ker omejujejo programerje, ki hocejo placilo za svoj trud.. heh

c00L3r ::

Androidov "korporativni" del pa pomaga pri odganjanju razvijalcev, ki niso doma iz parih priviligiranih držav.

Tisto zgoraj napisano beri kot: Slovenski developerji ne morejo prodajati aplikacij preko njihovega Android Stora!

Se strinjam, da je politika na njihovem store-u malce zgrešena, glede tega.

opeter ::

Meni je novi vmesnik na slikah v dogbone-ovem linku zelo všeč... moje skromno mnenje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

m47hingi ::

Meni pa se zdi nokia n97 z Firmwarom 2.0 čisto vredu. Če bo novi UI še boljši toliko boljše.
Se mi pa zdi, da gre dandanes vse v smeri samo da se navzven sveti.....

Nokia 5800 pa je glede na ceno super.

darkolord ::

Se mi pa zdi, da gre dandanes vse v smeri samo da se navzven sveti.....
Ja, žal je tko, da ljudje najprej to vidijo in če se stvar ne šajna tko kot bi se lahko, pol je že avtomatsko vse ostalo sranje

WhiteAngel ::

Mislim, da maemo nikamor ne bo šel in to bo Nokiina platforma prihodnosti. Samo sprašujem se kdaj? :8)

PrimozR ::

To je ves point, Maemo je nišni izdelek, 'platforma prihodnosti' ostaja Symbian.

GizmoX ::

Maemo: za računalnike s telefonom (N900)
Symbian: za pametne telefone (N97)
Maemo in Symbian z roko v roki:)

Trend pri vmesnikih gre očitno v "less tapping" smer: First Else(YouTube, official) in Swype(YouTube, official).
I like what I'm seeing
udirač => uni. dipl. inž. rač.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SDK za Samsung TouchWiz vmesnik

Oddelek: Novice / Windows Mobile
94518 (2292) bdoxx
»

Sony Ericsson opušča Symbian

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
286932 (5600) Grey
»

Denarnicam prijazen Symbian^3

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
268345 (6870) root987
»

Symbian^3 predstavljen že aprila?

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
184632 (3422) PrimozR
»

Vpogled v Symbian v letu 2011

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
474160 (2736) MrStein

Več podobnih tem