» »

12VDC 1,2A Napajalnik

12VDC 1,2A Napajalnik

daljaz ::

Pozdravljeni

Jaz mam pa en problem z napajanjem. Doma sem se odločil delat kalorifer. Za ventilacijo sem izbral tri računalniške ventilatorje (9,2cm x 9,2cm), ki delujejo na 12VDC, 0,43A. Na začetku izdelave sploh nisem pomislil, da so kar precej požrešni in sem že razdrl en nastavljiv 3-12VDC 0,4A adapterček, ker je vsak posamezen ventilator nanj priklopljen delal popolnoma vredu (ker je tok približno isti).

Zdaj me pa zanima, če bi blo vredu, da jaz v delkotu kupim 1000mA nestabiliziran 12v napajalnik al moram kupiti switcher? Ali bi se dalo kako poceni narediti doma za več kot 1A 12V supply, ali moram nekaj kupiti? A je nujno da je napetost stabilizirana? Če ni, ali se življenjska doba ventilatorjev zelo skrajša?

(Be gentle pri odgovorih, sem šele prvi letnik elektro faksa in nimam pojma zaenkrat. Tudi nisem delal vegove :)

Hvala že v naprej za odgovore!

Azrael ::

3 x 0.43A = 1.29A in vsaj toliko naj bi zmoglel vir. Tak za 1A je prešibak, danes se ne dela nič širokopotrošnega z rezervo 30%.

Je pa dokaj vseeno ali klasika ali switcher napajalnik, ti ventilatorji niso izbirčni. Vzemi to kar ti odgovarja velikostno in cenovno.

Pazi na naslednje. Pusti napajalniku malo rezerve, nestabiliziran naj bo 1.5A, stabiliziran pa 2A. Problem je aplikacija, dodatno gretje tega vira, ki se mu ne boš mogel popolnoma izogniti.
Nekoč je bil Slo-tech.

LordTado ::

kje pa boš dobil cekas za grelec?

še man kot 10EUR ga dobiš novga:),razen če imate v šoli kaj za delat...

daljaz ::

Cekas mam od enga starega kaloriferja, ki se je malce zakuril :D Pa sem lahko rešil le cekas. Tako da 2kW cekas navitje sem že pridobil, zdaj pa sem šel kar v konrada po nastavljiv stabiliziran 2A 3-12VDC napajalniček. Mislim da bo kar primeren! Sedaj moram samo še dizajn dokončat :D

daljaz ::

Joj, vem da je offtoppic ampak...

Ali se bo tale moj kalorifer preveč grel? Narejen je namreč kar iz iverke! Preden sem se lotil trenutne izdelave, sem že izdelal nekaj-grelcu-podobnega iz lesa (kar iz vezane plošče), bolj klavrn kalorifer, in se vseeno ni toliko grel, da bi se les zaradi temperature poškodoval. Bil je topel, ne pa vroč. Cekas žice imam za 2kW, ki jo bom razpel v škatli prb. 15x30x30 centimetrov. Ali obstaja kakšen izolirni material, da ga jaz preprosto, kot kakšno folijo, nalepim v škatlo in malce zavarujem ohišje? Steklena volna ne pride v poštev :D Pretok zraka bo zadosten, skrbi me le neposredna visoka temperatura ob cekas žičkah, da ne osmodi lesa ali da podporna konstrukcija, na kateri bo cekas žica razpeta, ne segreje lesa.

Brane2 ::

Tole zgleda nevarno. Ne bi smel teh stvari delati kar tako čez palec, sicer bo že majhna napaka lahko povzročila požar, ponavadi takrat ko je možnost za škodo ali tragedijo "najboljša".

Ne se hecat s tem. Naredi korektno ali pa sploh ne.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Ne samo izgleda, je brez dvoma nevarno. Les je vnetljiv in IMHO nima kaj iskati v taki napravi . Sumljivo spominja na štorijo o lesenem šporhetu.

Moč je bila lahko reducirana zaradi slabih kontaktov. Cekas in ostale uporove žice, ko so bile enkrat segrete, hitro oksidirajo in če kontaktov nisi očistil in dobro stisnil, je lahko to razlog.

Nosilec špirale iz keramike, sjude oz. iz drugih materialov, ki so deklarirani za visoke temperature in so izolatorji, ohišje iz kovine in obvezno ozemljeno. Vsaj tako bi jaz zastavil tako reč. Seveda v kombinaciji s temperaturno zaščito, če se odpove kroženje zraka iz nekega razloga.
Nekoč je bil Slo-tech.

ncc2000 ::

Ups, ne se hecat!
2KW na 220V homme made pa les...

Daj raje tole, no!

Pyr0Beast ::

Ideja je dobra, realizacija je pa zanič.

Ventilacija ti lahko brez težav odpove zaradi pregretja transformatorja in odpovedi termične varovalke v njem.
Grelec seva naprej in nazaj in lahko lepo stali ventilator četudi se vrti. Plastika za take zadeve sploh ni primerna.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

daljaz ::

Jah, realizacija je res bolj slaba... Saj zaenkrat tega ne bom pustil priklopljenega več kot pet minut, in še to bom ves čas budno opazoval, kaj se dogaja! Iz vsakega novega modela se kaj naučim :D Sicer bi kovinsko ogrodje naredil že prej, vendar pa je problem, ker nimam ne orodja, ne materiala, kaj šele znanje za obdelovanje in sestavljanje ogrodja iz takih materialov (recimo aluminij). Z lesom znam kar precej dobro delati (kolikor mi pač omogoča razpoložljivo orodje in stroji - le-teh sicer ni veliko, a...) in sem prepričan, da sem stvar zasnoval tako, da se ne bo pregrela vsaj pol ure. Za naprej sem pa pripravljen testirati :D Verjemite, nisem nepreviden in sem dovolj samokritičen, da se zavedam nevarnosti in da imam vsaj eno oko ves čas na projektu, in eno roko na "kill switch-u". Stvar sem že skoraj dokončal, še montiranje grelne žice dokončam, potem pa lahko čez par dni poročam, kako je šlo testiranje. Glede teh izolirnih materialov pa sem ugotovil, da jih ne potrebujem. Ob dolgotrajni uporabi (kakršni je namenjen projekt) bi se les segrel ravno toliko kot izolirni material, saj bi bil stični toplotni tok skoraj isti kot če iz.mat. ne bi bilo. Temperatura pa tudi ne bodo nevem kako visoke, saj tista žica sploh ne žari, tudi če ni ventilacije, pozanimal pa sem se o temperaturah, ki jih prenese tak lesen material in sem kar samozavesten.

Vseeno hvala za nasvete in... "guidance", ali kako bi se izrazil :D Lp!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

žagica za stiropor - vroča žica

Oddelek: Loža
118096 (2019) fikus_
»

Doma narejena naprava za rezanje stiropora

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
2513398 (8214) Gapi
»

Izdelava strojčka za rezanje stiroporja ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1614288 (13654) Azrael
»

Rezanje stiropora

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1611707 (11128) trek@s
»

Kako električno zakurit ogenj?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
243192 (2329) madboy

Več podobnih tem