Forum » Programska oprema » Kako povezati dva PCja iz različnih krajev?
Kako povezati dva PCja iz različnih krajev?
Joze_K ::
Jap nekako takole: Jaz mam ADSL, kolega pa kabelski - pa me zanima kako se naj poveževa, da bova lahko "gledala" drug drugega - tako, da si lahko kako datoteko preneseš, kaki game odšpilaš, itd...
Npr. Ako bi on zagnal IE in vpisal IP naslov, ki bi mu ga jaz dal (trenutno dodeljeni ADSL IP - BTW: kje tega preberem) ali bi me videl?
Oz. kako pridet do strukture diska (kot Kazaa - kako določit, kateri diski bodo njemu vidni - OK z Share opcijo določiš mrežno vidljivost diska, ampak kako naj ta disk vidi on na oni strani???)
A kak poseben software, npr. PCAnywhere, etc...
Skratka P2P - le med dvema computoroma...
Nasveti...
Npr. Ako bi on zagnal IE in vpisal IP naslov, ki bi mu ga jaz dal (trenutno dodeljeni ADSL IP - BTW: kje tega preberem) ali bi me videl?
Oz. kako pridet do strukture diska (kot Kazaa - kako določit, kateri diski bodo njemu vidni - OK z Share opcijo določiš mrežno vidljivost diska, ampak kako naj ta disk vidi on na oni strani???)
A kak poseben software, npr. PCAnywhere, etc...
Skratka P2P - le med dvema computoroma...
Nasveti...
Sergio ::
odvisno od OSa
start --> run --> ipconfig
ali
start --> run --> winipcfg
tuki zveš IP naslov
o sharingu pa tkole... lahko shareas svoje diske, a bodo potem vidni sirnemu svetu
tvoj prijatelj nato vpise start --> run --> \\TVOJ_IP_NASLOV
malo nevarna je zadevica. zagotovo pa obstajajo kakšni programčki.
lahko tudi odpreš lasten FTP strežnik (recimo s programom Serv_U), če želiš, da bi bili vidni le diski (lahko mu tudi nastavljaš privilegije na vsak možen direktorij).
start --> run --> ipconfig
ali
start --> run --> winipcfg
tuki zveš IP naslov
o sharingu pa tkole... lahko shareas svoje diske, a bodo potem vidni sirnemu svetu
tvoj prijatelj nato vpise start --> run --> \\TVOJ_IP_NASLOV
malo nevarna je zadevica. zagotovo pa obstajajo kakšni programčki.
lahko tudi odpreš lasten FTP strežnik (recimo s programom Serv_U), če želiš, da bi bili vidni le diski (lahko mu tudi nastavljaš privilegije na vsak možen direktorij).
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
Self-Defence ::
Res je, odvisno kater operacijski sistem uporabljata. Samo glede na to, da imaš ti ADSL imaš najbrš dinamičen IP on pa Kabel ima pa statičnega, bi se dalo zadevo rešit tudi z Virtual Privet Network-ok. Ali pa FTP server, kot je že omenil Sergio.
Matej_ ::
Kot je že bilo omenjeno je način nastavljanja povezave povsem odvisen od OSa. Glede na to da omenjaš IE, predvidevam da uporabljaš Winse. In tu bi ti priporočal VPN kar s klientom vgrajenim vanje.
Da bi kar nastavil file sharing na ADSL povezavi (zunanji IP) se mi zdi izredno tvegano. Čeravno nisi pripravljen izpostaviti vsebine diska pred oči vseh, tega raje ne počni. Resda bi lahko dostop omejil z geslom, to pa je tudi to (pa še tu ne gre tvegati z Microsoftom)
Torej VPN: Potem ko se povežeš se drug računalnik obnaša kot da bi bil del tvojega domačega omrežja, prenos podatkov pa njem pa je kodiran. Pri igranju špilov bi samo vtipkal IP ki si ga določil (za špile bi v bistvo lahko uporabil tudi kar zunanjega, saj ne gre za pomembne podatke), enako pri deljenju file-ov in remote desktopu, lahko jih nazivaš tudi z imenom mašine namesto IP-ja.
VPN nastaviš v XP-jih pod Network Connections > New Connection Wizard > Connect to the network at my workplace... (za tistega ki se bo priklopil)
oziroma New Connection Wizard > Setup an advanced Connection > Accept incoming connections... (za tistega ki bo srežnik) Kaj bo kdo zate ne bo pomembno. Potem se pa samo še povežeš preko zunanjega IP-ja in to je to.
Da bi kar nastavil file sharing na ADSL povezavi (zunanji IP) se mi zdi izredno tvegano. Čeravno nisi pripravljen izpostaviti vsebine diska pred oči vseh, tega raje ne počni. Resda bi lahko dostop omejil z geslom, to pa je tudi to (pa še tu ne gre tvegati z Microsoftom)
Torej VPN: Potem ko se povežeš se drug računalnik obnaša kot da bi bil del tvojega domačega omrežja, prenos podatkov pa njem pa je kodiran. Pri igranju špilov bi samo vtipkal IP ki si ga določil (za špile bi v bistvo lahko uporabil tudi kar zunanjega, saj ne gre za pomembne podatke), enako pri deljenju file-ov in remote desktopu, lahko jih nazivaš tudi z imenom mašine namesto IP-ja.
VPN nastaviš v XP-jih pod Network Connections > New Connection Wizard > Connect to the network at my workplace... (za tistega ki se bo priklopil)
oziroma New Connection Wizard > Setup an advanced Connection > Accept incoming connections... (za tistega ki bo srežnik) Kaj bo kdo zate ne bo pomembno. Potem se pa samo še povežeš preko zunanjega IP-ja in to je to.
Azrael ::
Da ne odpiram nove teme. Kakšen je najbolj simpl način za povezavo, če je OS na obeh računalnikih Win98 ?
LP, Azrael
LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Win2k3 network problemOddelek: Operacijski sistemi | 1433 (1346) | pikachu004 |
» | Kaj za vraga je s temi XP-ji?!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1276 (1027) | SasoS |
» | Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?Oddelek: Strojna oprema | 4562 (4112) | BBB |
» | WinXp in ADSLOddelek: Pomoč in nasveti | 1720 (1230) | Chessman |