Forum » Strojna oprema » Računalnik se ne zažene - napajalnik OK, kako naprej?
Računalnik se ne zažene - napajalnik OK, kako naprej?
krofko ::
Sestri je crknil računalnik zaradi strele. Ker se malo spoznam na PCje, sem se lotil popravila.
Ko je računalnik priključen na napajanje, utripa samo modra led dioda ob gumbu za vklop. Ko pritisneš na gumb za vklop, se ne zgodi ničesar. Ohišje je LC Power 7005B LC420H 420W ATX. Nato sem preizkusil sam napajalnik. Povezal sem zelen in črn kabel in meril napetosti na posameznih pinih. Pri tem se je zavrtel tudi ventilator na napajalniku. Izmerjene vrednosti so se ujemale s podatki.
Ko pa je napajalnik priključen na osnovno ploščo, se ne zgodi nič. Utripa modra led dioda, ne zavrtijo se ventilatorji, tudi nobenga piska ni od matične plošče. Zanima me, ali kdo pozna kakšen način, s katerim bi lahko preveril, ali je matična plošča OK? Osnovna plošča je K9A2GM V3.
Ker drugače mi je edina smiselna rešitev nakup nove matične plošče.
Ko je računalnik priključen na napajanje, utripa samo modra led dioda ob gumbu za vklop. Ko pritisneš na gumb za vklop, se ne zgodi ničesar. Ohišje je LC Power 7005B LC420H 420W ATX. Nato sem preizkusil sam napajalnik. Povezal sem zelen in črn kabel in meril napetosti na posameznih pinih. Pri tem se je zavrtel tudi ventilator na napajalniku. Izmerjene vrednosti so se ujemale s podatki.
Ko pa je napajalnik priključen na osnovno ploščo, se ne zgodi nič. Utripa modra led dioda, ne zavrtijo se ventilatorji, tudi nobenga piska ni od matične plošče. Zanima me, ali kdo pozna kakšen način, s katerim bi lahko preveril, ali je matična plošča OK? Osnovna plošča je K9A2GM V3.
Ker drugače mi je edina smiselna rešitev nakup nove matične plošče.
solatko ::
Pri indirektnem udaru strele, gre praviloma kakšna stvar na MB ali pa je kar cela za v smeti (popravilo se po navadi ne splača). Poberi ven vse komponente, ploščo flash-aj in poizkusi še enkrat z dodajanjem komponent, še bolje pa je vse zadeve stestirat na drugi delujoči plošči.
krofko ::
Sploh ne vem, kako bi ploščo flešal, ker se sploh ne odziva. Sem poizkusil s CMOS resetom in potem sem zagnal računalnik samo z matično ploščo in procesorjem. PC je bil še vedno mrtev, razen utripanja ledice na ohišju.
solatko ::
Glede na to, da se bolj malo spoznaš na PCje, prepusti to nekomu, ki se spozna malo bolje in ima tudi kakšno aparaturo ali pa vsaj kakšne enake komponente, da bo zadevo lahko preizkusil. Z nasveti takole po forumu, boš zadeve težko rešil.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Servis računalnikaOddelek: Strojna oprema | 1449 (1007) | Hayabusa |
» | Računalnik se noče zagnatiOddelek: Pomoč in nasveti | 6295 (5645) | Uporabnik-6 |
» | Sesuvanje i7 3820, 64GB sistema, NUJNO (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7637 (5644) | Icematxyz |
» | Star, na novo sestavljen računalnik se ne zbudiOddelek: Pomoč in nasveti | 2867 (2121) | fosil |
» | napajalnik se užge, matična plošča se odziva neprimernoOddelek: Strojna oprema | 3861 (3565) | Pyr0Beast |