Forum » Programiranje » [Delphi] Simpl vprašanja ko pasulj :)
[Delphi] Simpl vprašanja ko pasulj :)
c0dehunter ::
Delphi jezika se šele učim zato me precej j*b* sintaksa, ki je drugačna kot pri Javi, ki jo poznam precej dobro.
Za začetek me zanima, kako skriješ neko komponento? Imam recimo ene par labelov in enega želim skriti.
Poskusil sem z
Label1.Visible:=false;
set Label1.Visible:=false;
celo z Label1.setVisible=false; (hahah, Java)...
Problem mi dela tudi struktura celotnega modula, saj ne vem kam lahko začnem pisat kodo. Predpostavljam da pod implementation? Za lažje razumevanje bolje da prilepim kodo:
BTW: internet mi dela _izjemno_ počasi kje sem trenutno, zato iskanje po googlu za vsako malenkost (ki jo je začuda še težko najt - Java Help FTW) potrata časa.
Za začetek me zanima, kako skriješ neko komponento? Imam recimo ene par labelov in enega želim skriti.
Poskusil sem z
Label1.Visible:=false;
set Label1.Visible:=false;
celo z Label1.setVisible=false; (hahah, Java)...
Problem mi dela tudi struktura celotnega modula, saj ne vem kam lahko začnem pisat kodo. Predpostavljam da pod implementation? Za lažje razumevanje bolje da prilepim kodo:
unit Vislice; interface uses Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs, ExtCtrls, StdCtrls; type TForm1 = class(TForm) Bevel1: TBevel; Label1: TLabel; procedure Button1Click(Sender: TObject); private { Private declarations } public { Public declarations } end; var Form1: TForm1; implementation {$R *.dfm} Label1.Visible:=false; end.
BTW: internet mi dela _izjemno_ počasi kje sem trenutno, zato iskanje po googlu za vsako malenkost (ki jo je začuda še težko najt - Java Help FTW) potrata časa.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
- spremenil: Primoz ()
Ti jih zlista, ampak kaj ko jih je bogvekolk in na začetne črke ne najdem nič pametnega (Visible, Hide, Display, Show....).
krho ::
.Visible := False; bo čisto prav.
Če ne gre za evente, potem definicijo custom funkcije/procesure napišeš pod private/public sekcijo ter stisneš Ctrl+Shift+C, ter ti bo Delphi sam skreiral skelet funkcije.
Če ne gre za evente, potem definicijo custom funkcije/procesure napišeš pod private/public sekcijo ter stisneš Ctrl+Shift+C, ter ti bo Delphi sam skreiral skelet funkcije.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Ugotovil sem, kje sem naredil fatalno napako - samo na obrazec bi moral kliknit dvakrat, da se ustvari procedura onCreate
Zdaj me matra nekaj drugega - če imam nek string in hočem dobit pač črko na n-tem mestu. V Javi bi to naredil z beseda.charAt(n).
Tukaj bi verjetno tudi moglo pisat, pa ni.
Pomoč plz -.-
Zdaj me matra nekaj drugega - če imam nek string in hočem dobit pač črko na n-tem mestu. V Javi bi to naredil z beseda.charAt(n).
Tukaj bi verjetno tudi moglo pisat, pa ni.
Pomoč plz -.-
oldguy ::
MojString[ZeljenaPozicija]
Pa pazi na string length. Preveri ga z Length(MojString). Indexi so od [0]..[Length(MojString)-1].
Pa pazi na string length. Preveri ga z Length(MojString). Indexi so od [0]..[Length(MojString)-1].
Hvala
Zanima me še, kako bi recimo ime komponente podal kot string?
Recimo imam Label1,Label2,....,Label10 - vsem hočem spremeniti .Visible na False.
Problem je, ker moram vsako ime recimo v zanki zdaj pisati posebej. Jaz bi rad npr Label+'x'.Visible:=false, in napišem samo enkrat v zanki.
Lp
Zanima me še, kako bi recimo ime komponente podal kot string?
Recimo imam Label1,Label2,....,Label10 - vsem hočem spremeniti .Visible na False.
Problem je, ker moram vsako ime recimo v zanki zdaj pisati posebej. Jaz bi rad npr Label+'x'.Visible:=false, in napišem samo enkrat v zanki.
Lp
fiction ::
Ne vem, a ima Delphi reflection? Da bi dobil npr. seznam vseh spremenljivk ali kaj takega. Drugace pa vedno lahko naredis array labelov.
oldguy ::
Ena, srednje neumna metoda je, da greš skozi vse komponente na enmu controlu, npr. formi in zamenjaš glede na ime:
procedure TForm.SetLabelVisible(Value: boolean); var i, j: integer; begin for i := 0 to ComponentCount - 1 do begin if (Components[i] is TLabel) then begin for j := 0 to 50 do begin // če imaš imena labelov od Label0 do Label50 if AnsiSameStr((Components[i] as TLabel).Name, 'Label'+j) then (Components[i] as TLabel).visible := Value; end; end; end; end;
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Primoz ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [c#] kako skriti vsebinoOddelek: Programiranje | 3012 (2196) | def0r |
» | Delphi - izdelava igreOddelek: Programiranje | 1183 (956) | Nextor |
» | kako narediti program ki bere drugi programOddelek: Programiranje | 5839 (4152) | imagodei |
» | C# PomočOddelek: Programiranje | 1424 (1249) | jizzer |
» | [VB6] Program Odštevalnik - verjetno preprosta rešitev ampak jest je ne najdem (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 5300 (4774) | Nerdor |