» »

Windows SBS 2003 R2

Windows SBS 2003 R2

Voranz ::

Zdravo,
postavljen imam Windows SBS 2003 R2, ki deluje cca. leto in pol ... ko so mi ga "strokovnjaki" postavljali so naredili par napak - prva in največja je bila, da je imel "strokovnjak" ob začetku inštalacije občutek da je zadeva "zmrznila" in je restartal zadevo in potem nadaljeval z inštalacijo, posledično se določene zadevo niso izvedle oziroma se niso izvedle pravilno ... na strežniku teče domenski server, exchange server in firebird sql ... problem je da imam občutek da server glede na strojno konfiguracijo ne daje takih rezultatov, kot bi jih pričakoval (ne dela share point,...) zdaj pa vprašanje - se da shraniti obstoječe podatke vključno s podatki exchange-a, formatirati vse skupaj in na novo postaviti strežnik iz "nule" in potem restavrirati podatke ... lahko pričakujem kaj pozitivnega od tega ?

In potem še najbolj pomembna stvar - rabim nekoga ki se spozna na SBS "v nulo", časovni okvir tega postopka in okvirno €.

SasoS ::

Jeba velika. Sploh ni tako izi, sem se dosti ukvarjal s tem in windows ni linux da bi dumpal ldap in potem importal nazaj...
Exchange se da backupirat in potem restorat nazaj, domeno pa že težko saj je del system stata (kar pomeni tudi registry...če to restoraš potem nisi naredil nič), sploh SBS res dosti stvari naredi med inštalacijo katere potem ni enostavno spreminjati.
Odvisno kolk je klientov v omrežju (če je samo par mašin), je potem lažje domeno kar postavit na novo in na novo joinat mašine. Če te resno zanima koliko bo to prišlo daj več informacij na PM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Tomay ::

Vsekakor prej naredi image sistema (acronis, ghost ...) za rezervo. Opcija je tudi migracija domene samo za to bi potreboval še nov strežnik.

Glede na to, da je sbs ni več kot 50 uporabnikov, bi lahko domeno na novo postavil, samo potem je problem, ker tudi če postaviš novo domeno z istim imenom se ti rač. ne bodo hoteli prijavit v njo, tako da bi moral najprej vse ven z domene pojemat, jih potem na novo pridružit in skopirat profile. To pa je brez da karkoli zašteka kar nekaj dela.
Voodoo 4Ever

Voranz ::

Na domeni je rednih vsakodnevnih uporabnikov 6, 5 postaj je na Windows XP, 1 postaja na Vista Bussiness, potem pa so še "home" uporabniki, ki v domeno načeloma niso prijavljeni, samo preko workgroup-a, in dva mobilna uporabnika - notebook (kadar je na terenu preko VPN) z Visto Ultimate ter windows mobile 6.1 na exchange ...
Obenem se mi pojavlja problem z Visto - Bussiness in Ultimate varianto, pri obeh imam (če ne poskrbim s kakšnim stalnim "internet streamom") težavo da mi padata na "local only" oz. mi pade internet povezava, prebral in poiskusil sem praktično vse kar se da "googlati" na to temo, pa še vedno nimam rešitve ... večina težav na "googlu" je pri Wireless povezavah, pri meni pa Wi-Fi dela brez težav, problem je pri žičnih povezavah ... je možno da problem izhaja iz SBS strežnika (tudi ta ima vse update in SP) ? Mogoče nastavitve routerja (Draytek Vigor 2950 Dual Lan), imam PPoE pri SiOL in FTTH pri T-2.

Razmišljam pa tudi o drugi varianti - pustiti domeno in exchange na obstoječem strežniku in postaviti novega za Firebird SQL, sploh glede na "požrešnost" exchange-a ... imel sem že Linux strežnik za Firebird in je delal kot urica - predvsem hitrost je bila prava, pa so mi programerji zagotavljali da pri sbs 2003 razlik v hitrosti ne obstaja več sem šel pač na SBS, kot sem rekel iz vsega tega se vse bolj nagibam k selitvi Firebirda na drug in Linux server.

Malo sem se razpisal, samo res nimam več pravih idej ... predvsem pa je bistvo to da se zadeva lahko zgodi med petkom od 15-h do ponedeljkom do 7-h zjutraj, takrat mora biti vse "tip top" server vsebuje podatke o cca. 60 strankah oziroma njihovih podjetjih in se skrajno pomembni ...

Prosil bi za kakšen komentar na vse navedeno .... :(

Tomay ::

Kakšen HW je trenutni sbs strežnik? Koliko rama?
Voodoo 4Ever

Voranz ::

Dell Power Edge 840 Dual Core Xeon 3050 2.13Ghz/2MB/1066 FSB/4GB DDR2 ECC RAM/3xHDD 250GB 7.2K RPM/SAS 5IR

Pomoje tolk "švoh" spet ni ... ali pač ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Voranz ()

Tomay ::

HW je v redu. Kaj razen share pointa še ne dela oz. kaj ni v redu?
Voodoo 4Ever

SasoS ::

Exchange ponavadi pobere ves ram ki ga ima na voljo...tudi če ga ne rabi. Podobno kot MSSQL, zato ni priporočljivo obeh imeti na istem strežniku. Je pa res, da če imaš relativno majhno bazo in malo mailov niti nima veze...pri deset giga exchange bazi in (nekaj)deset giga bazi pa se kar pozna.
5-6 uporabnikov zmigrirat v novo domeno je mala malca. No panic :D
Za Visto pa ne vem, poskusi nastaviti statiečn IP?

>SAS 5IR

Tole bi lahko bil problem. Moje izkušnje s tem kontrolerjem so katastrofalne. Zadeva izklopi vse cache v diskih, sistem deluje slabše kot kak 386. To skos melje...Res bi priporočal, da premisliš da daš kak PERC kontroler notri...res stane 300 EUR ampak potem vsaj diski delajo tako kot je treba. Probaj skopirat kak fajl recimo s TC in poglej hitrost kopiranja...če bo sumljivo nizka veš v čem je težava.

Voranz ::

Ne dela companyweb, network configuration wizard, javlja mi da ni instaliran SP1 - čeprav je instaliran SP2, da manjkajo določeni direktoriji (clientapps shared folders) in snap-ini, vem da so exchange server postavljali samostojno in ne v okviru inštalacije, ker pa "ni šlo" drugače, nimam vpisanih licenc in cal-ov, javlja da ni dokončan "server management"

Vgrajeni so 3-je diski - plan je bil da na enem teče izključno sistem in njemu pripadajoče komponente

Predvsem opažam problem s Firebird SQL-om, ki recimo deluje dopoldan brez problema, potem pa kar naenkrat začne vse skupaj delovati zelo "shitty" in počasi - kakor da bi se nekaj polastilo resoursov ... ko spremljam kaj se dogaja na serverju je mrežna aktivnost na minimumu, sistem deluje normalno, .... je možno da gre za to da se exchange polasti resoursov za svoje potrebe - se ga da omejiti ...

Potem me zanima če se bo kaj spremenilo če dodam še eno mrežno - je smiselno to početi v okviro lokalnega performansa ? RAM-a ne morem več dograditi zaradi omejitev SBS-a (več kot 4 GB) ?

SasoS ::

Mrežna ne bo pomagala, le redko je ozko grlo mreža. Ne, RAMa res ne gre več, zato se tudi ponavadi če je RAM omejitev bazo in exchange loči...ampak dvomim da si tam s 6 uporabniki. Spremljaj porabo rama ko dela slabo (kaj res nuca ram, ter available in system cache v task managerju) predvsem pa kot rečeno glej kolk mašina drajsa po diskih (kar je težko če nisi zraven...)

Voranz ::

Trenutno na eni postaji dela nadgradnjo baze, ostali praktično ne morajo delati ...

Processes
1.store.exe 590.808
2.pbeagent.exe 389.388
3.services.exe 155.188
4.fbserver.exe 77.584 (firebird)

CPU 54%
PF 1,79Gb

Total
Handles 38798
Threads 1357
Processes 66

Commit Charge (K)
Total 187780
Limit 8217452
Peak 1961908

Physical Memory (K)
Total 4193364
Available 2006368
System Cache 2194388

Kernel Memory (K)
Total 144752
Paged 70992
Nonpaged 73760

Voranz ::

Exchange ponavadi pobere ves ram ki ga ima na voljo...tudi če ga ne rabi. Podobno kot MSSQL, zato ni priporočljivo obeh imeti na istem strežniku. Je pa res, da če imaš relativno majhno bazo in malo mailov niti nima veze...pri deset giga exchange bazi in (nekaj)deset giga bazi pa se kar pozna.
5-6 uporabnikov zmigrirat v novo domeno je mala malca. No panic :D
Za Visto pa ne vem, poskusi nastaviti statiečn IP?

>SAS 5IR

Tole bi lahko bil problem. Moje izkušnje s tem kontrolerjem so katastrofalne. Zadeva izklopi vse cache v diskih, sistem deluje slabše kot kak 386. To skos melje...Res bi priporočal, da premisliš da daš kak PERC kontroler notri...res stane 300 EUR ampak potem vsaj diski delajo tako kot je treba. Probaj skopirat kak fajl recimo s TC in poglej hitrost kopiranja...če bo sumljivo nizka veš v čem je težava.Menjava kontrolerja je ob dosedaj vloženih sredstvih in živcih najmanjši problem ... hitrost kopiranja med postajo in serverjem je med 10-12 mb/sec

SasoS ::

Probaj kopirat fajl lokalno na C disku...čeprav 10MB čez mrežo je kar ok.
Če ste nadgrajevali bazo je logično da dela počasneje...tudi 54% CPU usage je kar dosti!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10514230 (11325) ta-mau
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
327117 (6627) BlueRunner
»

Operacijski sistemi na strežnikih v vašem podjetju

Oddelek: Operacijski sistemi
111646 (1198) Ice-Heki
»

SBS 2003

Oddelek: Operacijski sistemi
6959 (931) JamesBond
»

Administracija XP-jev in user-jev (Small Office LAN)

Oddelek: Operacijski sistemi
12927 (767) pitbul

Več podobnih tem