» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
99 / 182
»»

Thomas ::

Zame je loto boben random generator. True random generator pa je, ČE IN SAMO ČE ne morem najti nobenega pravila, po katerem kroglice izletavajo. Niti samo statično signifikantnega pravila ne, ki bi naredilo kakšno razliko med kroglicami.

Pa ne glede na to, kakšna sredstva uporabim.

No, za 20 uranovih atomov ne morem nič, V PRINCIPU.

ČE je današnja QM pravilna toliko. OCENJUJEM na vsaj 90% da je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Thomas je izjavil:

Oh, vem, vem.

Če ti tako praviš - bo že držalo.

Thomas je izjavil:

Mogoče te majo mnogi na Slotechu za precej brihtnega, jaz te zagotovo nimam, boš oprostu.

Mene mnenje drugih ne zanima.
sudo poweroff

Saladin ::

Zame je loto boben random generator.

Da.
Zate - subjektivno - zaradi pomanjkanja oz. nezmožnosti sprocesiranja vseh možnih variabel je izhod random.

Celo true random v smislu, da najverjetneje ne boš nikoli zmogel sprocesirati vseh variabel in bo zavoljo tvojega neznanja true random.

Ampak "true" random pa ni. Ne more biti, saj je vsak nam (fizikalno) znan in zamisliv generator determiniran.

Treba je razlikovati med "za vse praktične namene" in "teoretično neizmerljivo nujnostjo".

Za sve praktične namene je vesolje indetermninirano. Teoretično objektivno pa je najverjetneje determinirano.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

ABX ::

Če ne obstaja true random kako potem zagovarjaš svobodno voljo?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Če ne obstaja true random kako potem zagovarjaš svobodno voljo?

To je zelo kompleksno vprašanje.

Najenostavnejše si je determiniranost predstavljati takole:

Svobodna volja se obnaša povsem enako:
Za vse praktične namene imaš svobodno voljo in jo boš imel tako dolgo, dokler ne odkriješ "svojo usodo" (česar seveda nikoli ne boš če pa bi jo kadarkoli lahko, bi postal enakovreden bogu).
Objektivno svobodne volje nimaš - subjektivno pa jo imaš.

Po drugi strani pa ne morem mimo možnosti, da so možgani neke vrste kvantni/holonomski stroj. Torej da se poleg newtonske determiniranosti "dogaja" še neka paralelna kvantna indeterminiranost oz. kontrola/sposobnost možganov vplivat na samo determiniranost newtonskega vesolja.
Zveni bizarno in težko je ločiti podobne resnejše teorije od pravljic - ampak simbioza "realnega" determinizma in "realnega" indeterminizma se mi ne zdi nemogoča.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

True random ne zagotavlja svobodne volje, svobodna volja bi pa zagotavljala (še en izvir za) true random.

True :)

Ne vem no, če je vse definirano z pravili, potem je svobodna volja iluzija.

Zanimiva definicija svobodne volje je od Denneta. Definira jo, kot smo jo definirali eni tukaj - username je začel s tem - kot pragmatična svobodna volja, ko subjekt dela za svoj najboljši interes, kolikor ga lahko izračuna. Brez metafizičnih aspiracij. Taka svobodna volja je random, ni pa nujno true random.

True random je pa zame v resnici že loto boben. Vprašanje, če se ga da predvideti, ne da bi ga zmotil. Mogoče ja, mogoče ne. Numerično vprašanje.

darian ::

Za tiste, ki imate morda kaj vec casa oz. denarja, ali pa ste slucajno kje v blizini... Tokrat bo prvic celodnevna konferenca na temo transhumanizma, v organizaciji UK Humanity +.

Description
How will accelerating technological change affect human mental and physical capabilities as well as the environment in which we live? What challenges and opportunities does the human race face in this age of unprecedented change? How can we help shape the future, spread the benefits and mitigate the risks of the coming technological revolutions?

Humanity+ UK2010, a one-day conference in London on 24 April 2010, gathers together some leading thinkers to discuss these topics. Speakers include:

*) Max More, on "Singularity Skepticism: Exposing Exponential Errors";
*) Anders Sandberg, on "Making humans smarter via cognitive enhancers";
*) Rachel Armstrong, on "The impact of living technology on the future of humanity";
*) Aubrey de Grey, on "Human regenerative engineering - theory and practice";
*) David Pearce, on "The Abolitionist Project: Can biotechnology abolish suffering throughout the living world?";
*) Amon Twyman, on "Augmented perception and Transhumanist Art";
*) Natasha Vita-More, on "DIY Enhancement";
*) David Orban, on "The Singularity University", and "The Internet of Things";
*) Nick Bostrom, on "Reducing Existential Risks".

PLEASE NOTE: People attending this event need to REGISTER via the event website, http://humanityplus-uk.com. Attendance costs ?25 (or ?15 for non-waged), but is free to registered members of H+ UK.

The event website also provides:
*) an option to join H+ UK
*) an option to register to join some of the speakers for dinner and further conversation in the evening
*) blog postings by and about the speakers.

For information about the event venue, see http://www.conwayhall.org.uk/where.htm

Za vec informacij, HumanityPlus

rh^ ::

Danes ob 21:55 na Kanal A: Vanilla Sky.

Pegaz ::

Tukaj je trailer od filma.

rh^, lahko malo napišeš, kaj ima film veze z tole temo? Trailer, poleg čudnega konca, ne razkrije kaj dosti.

Veza je uploading, čeprav se temu tam ne reče tako, je pa tako.

Za kej več, glejte!

rh^ ::

Pegaz je izjavil:

Tukaj je trailer od filma.

rh^, lahko malo napišeš, kaj ima film veze z tole temo? Trailer, poleg čudnega konca, ne razkrije kaj dosti.

Na netu ni nobenega dobrega trailerja za tale film, ta je malce boljši. Priznam, sem moral ene 2-3x gledat, da sem "spregledal". Je dober, ker širi obzorja.

Zanima me, kako daleč segajo transhumanistične & Co. teorije glede maksimalne stopnje evolucije inteligenc.

Kaj so skrajne meje "hard fictiona" okoli tega, preden zapademo v "pravljice"?
Je Protokol primerna tema za to ali je to že preveč "far out" in odprem novo temo?

10 let nazaj so bili večinoma še zelo optimistični, kar se tiče skrajnih meja. Nus (kdo je bil to, se ne ve), je resno razmišljal o tem, da bi presegel števno neskončnost, nekoč kmalu po Singularnosti.

Zdej je prevladujoče mnenje, da preko fizike se ne da, kar sem jaz razmišljal že od vedno. IMHO, se še pod nano nivo ne da.

Milijarda milijard let easy and splendid post human life - bo IMHO kar končni domet. IMHO.

O tem kar je "beyond" fizike sploh ni potrebno iti.
Me pa zanimajo ekstremi, kot so Dysonova večna inteligenca, asimilacija atomov kot gorivo za vse obširnejšo simulirano realnost, možnost preživetja v neskončnost (future eternity inteligenca), ukrotitev entropije, preprečitev/preživetje big freeza/big cruncha, itd.

Dysonova večna inteligenca

No go.

asimilacija atomov kot gorivo za vse obširnejšo simulirano realnost

A must.

možnost preživetja v neskončnost (future eternity inteligenca)

No go.

ukrotitev entropije

Težko, težko.

preprečitev/preživetje big freeza/big cruncha, itd.

Težko, težko.

IMHO.

Ciljal sem na nekaj bolj podrobnega, ampak vendar (in če predpostavimo past eternal ciklično vesolje)

Simulirana realnost + Dysons eternal inteligence + Tipplers Omega point

Torej pridemo do stopnje, ko smo vsi uploadani v svoja mala nebesa, medtem ko mehanizem te simulacije samostojno išče vire po vesolju in z njimi poganja to simulacijo. To se nadaljuje tako dolgo, dokler je na voljo dovolj energije/materije.

Ko te začne primanjkovati, se lahko gremo zmanjševanja obsega te simulacije vse do stopnje, ko jo moramo začasno zaustaviti. Potem simulacijo zaganjamo za vse krajši čas z vse večjim časovnim zamikom. Tudi ob skorajšnjem big freezu bi morda lahko še vedno zaganjali to simulacijo z minimalom ohranjene energije (ali pa bi le to konzervirali za še daljšo možnost ohranitve naših informacij). Ne neskončnokrat, kot to trdi Dyson, ampak le tolikokrat, koliko je potrebno da preživimo.

Ciklično vesolje pomeni, da se mora le to z časom obrniti nazaj proti big crunchu. Z Dysonovo večno inteligenco bi se po zgornjem principu dalo preživeti dovolj dolgo, da bi sevesolje začelo krčiti in na kup bi se počasi zbralo dovolj energije za ponoven in vse pogostejši zagon simulacije. Vse bolj zgoščeno vesolje ob Big crunchu pomeni vse večjo možnost procesiranja informacij. Simulacija je tako lahko spet vse bolj obširna.

Tukaj nastopi Tipplerjev Omega point. Z vso to vse bolj nakopičeno energijo lahko futramo to simulacijo z skoraj nesluteno kapaciteto. Ta kapaciteta bi nam dala sposobnost da odkrijemo v detajle, kar vse je možno fizikalno storiti v našem vesolju.
In če je fizikalno možno, da z vso to gromozansko komputacijsko in energetsko močjo blizu big cruncha najdemo možnost to končno singularnost big cruncha nekako zaobiti in prežibeti (že prej "reboundad" vesolje ali ga fine tunano ustalit ne nekem nivoju) bit takrat tudi imeli dejansko možnost to storiti.

Ergo - inteligenca bi lahko preživela v večnem cikličnem vesolju. Za vedno.

Potem simulacijo zaganjamo za vse krajši čas z vse večjim časovnim zamikom.

Žal je kleč. Ko ti spiš, moraš imeti prižgano vsaj budilko, ker kdo te bo sicer zbudil?

Zato bo budilka sčasoma pokurila vse in ta tvoj scenarij ni možen.

Thomas je izjavil:

Potem simulacijo zaganjamo za vse krajši čas z vse večjim časovnim zamikom.

Žal je kleč. Ko ti spiš, moraš imeti prižgano vsaj budilko, ker kdo te bo sicer zbudil?

Zato bo budilka sčasoma pokurila vse in ta tvoj scenarij ni možen.

Če veš, kako dolgo mora budilka delovati, lahko vnaprej pripraviš dovolj energije za njo. Saj te ne bo neskončnokrat budila (kot to omenja Dyson) ampak te bo zbudila končnokrat - vesolje pa se bo samo od sebe vrnilo v uporabno stanje po končnem času.

Double_J ::

Ne moreš pojesti 11 hlebcev, če jih je na voljo samo 10. Enkrat se bo naša subjektivna izkušnja končala.
Dve šivanki...

Zato bo budilka sčasoma pokurila vse

Ščasoma, da. Morali bi poskrbeti, da bo budilka delovala dovolj dolgo do krčenja vesolja.

Morda pa bi se ob big freezu dalo izkoristit energijo same ekspanzije vesolja. Dokler imaš dinamiko pomeni, da je nekaj energije na voljo. Če se je da dovolj izkoristit, da poganja vsaj budilko, potem bi s tem pridobil dodaten čas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

Predictions made by Raymond Kurzweil
Predictions made by Raymond Kurzweil @ Wikipedia

No, kar je napisal Saladin so v bistvu realni problemi in dileme. Nič ne bi rad rekel dokončnega, ker nimamo dovolj znanja o tem, kaj "fizika misli" s temle Vesoljem narest.

Seveda, čez dovolj milijard let bo to edina pomembna stvar še, a jaz ne bi kopal jarka, preden ne pridejo buldožerji da pomagajo. Oziroma da sami naredijo. Čez kakšnih 100 let bo taprav čas za to, da se lotimo teh takoimenovanih končnih vprašanj, zdaj smo pa še underpowered.

WarpedGone ::

Čez kakšnih 100 let bo taprav čas za to, da se lotimo teh takoimenovanih končnih vprašanj, zdaj smo pa še underpowered.

Mal za delno OT sprostitev:
Ob zadnjih vajinih postih sm se spomnu na Asimovo črtico The Last Question
Zbogom in hvala za vse ribe

Sej. V tej črtici so začeli s tem leta 2061, če me spomin še doboro služi. Tudi jaz ne bi prej.

Torej, ta vprašanja ki jih zastavlja Saladin, sta dva operaterja zastavila "mainframeu" leta 2061 in je minilo kar ohoho časa, da je mašina našla odgovor in rekla - Fiat lux!

Looooooka ::

Ce je dovolj ze to, da NE mores predvideti naslednje vrednosti...potem je loto "dovolj" dober random.
Ce bi se pa kroglice metalo nazaj v boben...in bi potem zahteval, da je vsako naslednje stevilo drugacno od prejsnjega...potem bi te ravno ta random zaj...in to glih zato, ker je tako hudico perfektno random.
Ljudi ponavad zmoti to, da pri 5 razlicnih stevilkah...4x dobijo eno in isto stevilko.Potem so sveto prepricani da random ne deluje dovolj dobro :)

poweroff ::

Looooooka je izjavil:

Ce je dovolj ze to, da NE mores predvideti naslednje vrednosti...potem je loto "dovolj" dober random.

Zate morda. Thomas bo pa verjetno predvidel vsaj ene par korakov pred tabo. Mašina pa še dlje.
sudo poweroff

Če za zaporedje števil lahko najdeš program ki ga generira in je hkrati ta program zaisan v manj bitih kot je dolg vhodni string, potem je niz (delno) nonrandom. Sicer je random.

To je vsa znanost.

V primeru ki ga je navedel Loooooka, ko se številke ne vračajo v boben, obstaja krajši program. Imenuje se, zaporedna številka permutacije deventintridestih števil. Pa ni edini, samo je the best one.

Jst ::

>Mal za delno OT sprostitev:
>Ob zadnjih vajinih postih sm se spomnu na Asimovo črtico The Last Question

Ene dve leti nazaj, sem dobil zbirko Asimovih črtic, kjer je bila tudi ta, pa zbirka I, Robot in vse, kar je objavil v ameriških revijah. Sproti sem si jih printal, da sem jih potem v miru pred spanjem (pre)bral. A hudič, ko mi je umrl disk, med backupi (ki jih tudi redno delam) pa zadeve nikakor ne najdem. Vrag! Verjetno so zazipane ali pa v pdf, oziroma v takšnemu formatu, da se jih ne poindexira za search. Win search je itak bolj bogi, ampak tudi beagle v linuxu mi ne najde.

Na netu sem pa posamične zgodbe sicer našel, a nikjer niso zbrane vse.

Zelo rad bi nadaljeval z branjem, ker mi je Asimovo branje tako, na izi, easy reading pred spanjem.

Če ima kdo karkoli podobnega, se priporočam, ker pred spanjem moram brati kakšne pol ure do uro (+cigareti), da sploh lahko zaspim.

ps: Sorry za offtopic.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Okapi ::

sem dobil zbirko Asimovih črtic,
Hočeš reči na netu ukradel?;)

O.

Veliko teh kratkih zgodb je prosto dostopnih na raznih internetnih straneh. Če pa oni kršijo avtorske pravice,... pa po pravici povedano, ne vem. Sem mislil, da je vse b.p.

Še najraje bi videl, da bi našel tisto zbirko, ki sem jo imel jaz. A preiskati nekaj diskov, več desetin CDjev in DVDjev, ročno, je malo prehuda zame.

---
Se ne hvalim, da imam neke hudo pomembne podatke, ampak recimo na CDje sem /User zipnil na dele in zapekel. Nisem se igral/uporabljal z kakšnim inkrementalnim backup-om, zato je več stvari podeseterenih. Očitno imam pa v takšnem formatu, da se tekst ne poindexira, zato mi search nič ne najde. Anyway, sedaj sem backup malo zorganiziral, tako da se mi stvari ne podvajajo.

Zanimivo, kako so bile telim tastarim dedcem (Asimov, Fermi, von Neumann, Good, Turing in mogoče še kakšen) zadeve pravzaprav v principu jasne 70 let nazaj. Samo si niso upali priti s svojimi razmišljanji preveč direktno v javnost, ki jih gotovo "ne bi razumela". Z današnje perspektive je očitno, kaj so si večinoma privatno predstavljali.

Okapi je izjavil:

sem dobil zbirko Asimovih črtic,
Hočeš reči na netu ukradel?;)

O.

Ne, ni ukradel nič, še vedno so na razpolago na netu. :)

Meni so te zgodbe zelo zabavne. Recimo tista iz serije I, Robot, kjer so sestavili robota na postaji v vesolju, kjer so skrbeli za usmerjanje sonca na zemljo. V tistem času so bili roboti na zemlji prepovedani. No, tist robot, ki je bil prvi iz "nove" serije, ni verjel tistima znanstvenikoma, ko so mu razložili, da so ga sestavili in kaj je njegov purpose. On je "našel" boga in njegova razlaga: Bog pošilja te dele iz katerega je sestavljen, znanstveniki, ki se menjajo na dva tedna, jih pa bog pošlje za opravit nalogo, potem ko pa grejo, grejo pa v smrt. Nebesa. Fuuul zabavna zgodba. Ravno v tej so našli navdih za film I, Robot, da se vse ljudi zapre/omeji domov in posrbi za njih.

edit:

>Ne, ni ukradel nič, še vedno so na razpolago na netu. :)

Kaj pa recimo tista linkana zgoraj? Se jo ukrade, ko se jo prebere?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

Offtopic:

Samo če jo prebereš na glas in te kdo posluša.

Ja, versko blazen robot, ki pa odlično opravlja svoje delo. Ko pride naslednja človeška izmena, človek privošči sočloveku, da ga bo robot štrapciral kot je njega. Vendar vse bo v skladu s tremi zakoni in bo samo nekoliko zbilo (švabsko) nadutost prihajajočemu.

Ontologija je lahko marsikakšna, pa se stvari vseeno dobro odvijajo, vsaj v teoriji se lahko. Sicer pa Asimova najbolj občudujem zaradi Fundation. To pa je nekaj najbolšega, kadarkoli napisanega. Vse 4 knjige.

Fundation? Can you refresh my memory?

edit: meni je Asimov všeč zaradi njegovega načina pisanja (berem večinoma v Ang), ki je takšno easy reading, ampak potem ko malo razmisliš, pa lahko ugotoviš, da je imel v mislih razna politična/moralna/tehnološka/socialna/.. vprašanja. Tudi če knjigo razumeš samo po predstavljeni zgodbi, je zabavna.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Jaz imam (v Ang jeziku; naročil iz Amazona, kjer je bila pred leti akcija, če si kupil v kompletu) in sem (parkrat) prebral te tri knjige: The Positronic Man, The Caves of Steel, The Naked Sun.

Poleg teh knjig, sem prebral še mnogo črtic, ki jih je Asimov (poleg drugih avtorjev) objavljal v neki Ameriški reviji.

Njega imam za no.1 avtorja sci-fi (prejšnjega stoletja), ki je občutno zaznamoval zvrst in se njegov vpliv čuti še danes. Tudi v raznih nadaljevankah in filmih. Slava mu!

Par mesecev nazaj, je nekdo trdil, da scan možganov idiota in genija strokovnjak ne bi ločil. TO NI RES. Znanost je že tako napredovala, da lahko strokovnjak samo z gledanjem slike z veliko gotovostjo trdi, čigav je kateri posnetek.

ps: Odkar imam psa (dober teden nazaj je bil star 7 mesecev), nimam več toliko časa za slo-tech. In mi je resnično žal, da sem zamudil zelo zanimivo debato, ki je potekala par mesecev nazaj.

---

Novica: Z usmerjenim magnetnim poljem v določen del možganov, lahko spremenimo našo moralnost.

V enemu eksperimentu so vprašali ljudi, če je moralno pustiti lastno punco (girlfriend) čez most, za katerega vejo, da je nevaren.

Ko so jim spustili 500 millisekundne magnetne pulze, so spremenili mnenje.

Cela novica:

Magnets 'can modify our morality'

Scientists have shown they can change people's moral judgements by disrupting a specific area of the brain with magnetic pulses.

They identified a region of the brain just above and behind the right ear which appears to control morality.

And by using magnetic pulses to block cell activity they impaired volunteers' notion of right and wrong.

The small Massachusetts Institute of Technology study appears in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lead researcher Dr Liane Young said: "You think of morality as being a really high-level behaviour.

"To be able to apply a magnetic field to a specific brain region and change people's moral judgments is really astonishing."

The key area of the brain is a knot of nerve cells known as the right temporo-parietal junction (RTPJ).

The researchers subjected 20 volunteers to a number of tests designed to assess their notions of right and wrong.

In one scenario participants were asked how acceptable it was for a man to let his girlfriend walk across a bridge he knew to be unsafe.

After receiving a 500 millisecond magnetic pulse to the scalp, the volunteers delivered verdicts based on outcome rather than moral principle.

If the girlfriend made it across the bridge safely, her boyfriend was not seen as having done anything wrong.

In effect, they were unable to make moral judgments that require an understanding of other people's intentions.

Previous work has shown the RTPJ to be highly active when people think about the thoughts and beliefs of others.

Electric currents

The MIT team pinpointed the region in volunteers using a sophisticated functional magnetic resonance imaging (fMRI) brain scan.

They then targeted the area using a technique called transcranial magnetic stimulation (TMS) to create weak electric currents that temporarily stop brain cells working normally.

In one test, volunteers were exposed to TMS for 25 minutes before reading stories involving morally questionable characters, and being asked to judge their actions.

In a second experiment, volunteers were subjected to a much shorter 500 millisecond TMS burst while being asked to make a moral judgement.

In both cases, the researchers found that when the RTPJ was disrupted volunteers were more likely to judge actions solely on the basis of whether they caused harm - not whether they were morally wrong in themselves.

Morally dubious acts with a "happy" ending were often deemed acceptable.

Sarah-Jayne Blakemore, a brain expert at University College London, said the findings were insightful.

"The study suggests that this region - the RTPJ - is necessary for moral reasoning.

"What is interesting is that this is a region that is very late developing - into adolescence and beyond right into the 20s.

"The next step would be to look at how or whether moral development changes through childhood into adulthood."

Vir: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/85937...

edit: Nekatere dele sem boldal jaz, nekateri deli (naslov in podnaslovi) so poboldani že v novici.

Zgodovina sprememb…

_Enterprise_ ::

hahah, ker bullshit

"morala" ne obstaja. je pač naučen set obsodb. s tako neumnim preučevanjem možganov, da jih razdelijo na neke psihične pojme, me spominjajo na kvazi znanstvenike srednjega veka.

Pa besedo morala zamenjaj z nečim bolj znanstvenim.

"Je prav, da si ženo poslal čez razpadajoč most?"

"Ne."

Dobiš nekaj magnetnih pulzov in kar na enkrat se ti zdi, da nisi naredil nič narobe, ker si ženo poslal čez most, ki se bo kmalu porušil.

---

Oziroma vem kaj te muči. Možgani so nekaj svetega in se jih ne da razumeti - niti poskušati se ne sme, za vsak slučaj. Vsi znanstveniki, ki odkrijejo kaj tako ground-braking, so heretiki ali pa lažejo. Človeške možgane je potrebno pustiti pri miru!

Oziroma vem kaj te muči. Možgani so nekaj svetega in se jih ne da razumeti - niti poskušati se ne sme, za vsak slučaj. Vsi znanstveniki, ki odkrijejo kaj tako ground-braking, so heretiki ali pa lažejo. Človeške možgane je potrebno pustiti pri miru!
in iz kje si to potegnil? iz svoje r.?

to, kar delajo, ni ground breaking, ampak sfaljen pristop. oni, in ti, ki jim verjameš, imajo možgane za nekaj svetega in sestavljanega iz arhaičnih pojmov, recimo morale. to, da se ti pošiljanje žene čez most, ki ima 50% šanse, da se poruši, zdi narobe, ni posledica nekega dela možganov in magnetnih pulzov, lol. je posledica skupka tvojega pojmovanja (vrednosti) žene, verjetnosti podrtja in tehtanja mogočih posledic.

Zgodovina sprememb…

.:noir:. ::

Enterprise u r wrong..imo

morala je evolucijsko razvita...saj je lazje prezivel nekdo, ki je deloval "moralno" v dobro plemena in drugih osebkov okoli sebe. Ubistvu imas moznost v obeh primerih pretehtat, kakor si ti rekel..
posledica skupka tvojega pojmovanja (vrednosti) žene, verjetnosti podrtja in tehtanja mogočih posledic.

a pred vplivom si cutil krivdo al karkoli ze, po temu pa ne..ceprav si prav tako pretehtal. Its all part of our evolution..in kokr me spomin ne vara..je o temu velik pisal tudi Yudkowsky...tko da ne ti tuki s temi bedastimi LOL-i pa bullshiti..

seveda je morala evolucijsko razvita, sej so celotni možgani in njihovo delovanje evolucijsko razviti. ni pa morala neka stvar, ki se nahaja v določenem delu možganov, ampak je zgolj nevronska mreža, torej je biološko sploh ne moreš razlikovat. ni morala nek nov računski center, ki brez zavedanja pretehta odločitve in osrednjemu sistemu pošlje ali dober ali slab občutek glede odločitve. če hočeš posamezniku spremenit odločitev, ki temelji na ti. moralnosti, moraš spremeniti celoten del nevronske mreže, kjer se pač nahajajo sestavni elementi odločitve.

.:noir:. ::

ob pretehtanju, kamor spadajo vse aktivnosti "nevronske mreze", da se se bo nasi dragi lahko porusil most se pojavi strah, ki je najverjetneje posledica povecanja dolocenih substanc v dolocenem delu mozganov (ne vem napamet)..in to najbrz ni raztroseno po celotni mozganski sferi ali pac? No en del je najbrz bolj odgovoren za dolocene stvari kot drug...temu lahko recemo z drugo besedo tudi custva i guess :)

>seveda je morala evolucijsko razvita, sej so celotni možgani in njihovo delovanje
>evolucijsko razviti. ni pa morala neka stvar, ki se nahaja v določenem delu
>možganov, ampak je zgolj nevronska mreža, torej je biološko sploh ne moreš
>razlikovat.

Nevrologi imajo že kar z visoko natančnostjo mapirane možgane, kje se nahajajo določeni centri.

In ravno point te novice je, da so ugotovili, kateri del možganov je odgovoren za t.i. moralnost in da se da *spremeniti* delovanje tega dela. Kar si prej pojmoval kot nekaj "TOTALNO NAROBE," si po magnetnih pulzih spremenil mnenje v "Kaj pa je narobe s tem, da sem ženo, ki jo neizmerno ljubim, poslal igrati rusko roleto." Ground braking, kolikor obrneš.

In v prihodnosti bomo deležni čedalje več takšnih novic.

To kar vidiš v filmih, kjer po scanu možganov človeku rečejo: Ti si (potencialni) morilec;" se uresničuje v realnosti. Kar me veseli pri tej novici je ravno dejstvo, da bomo potencialnim _vstavi_tip_nezaželenega_kaznivega_človeškega_vedenja_ lahko z terapijo spremenili delovanje "okvarjenega" dela.

Meni malo manjka, da bi se lahko kvalificiral za chainsmoker-ja. Če bi sedaj obstajala terapija, kjer bi mi del možganov, ki mi stalno govori "prižgi cigareto" malo "popravili," sem takoj prvi v vrsti.

Kdo misli, da to ne bo mogoče v bližnji prihodnosti?

Moralisti.

*No, zadosti en žarek v prvo smer in se bojo še oni strinjali. :)
««
99 / 182
»»