» »

Nov računalnik za 2D oblikovanje

Nov računalnik za 2D oblikovanje

LapD ::

Verjamem, da se take teme redno ponavljajo a kaj ko je vsak mesec aktualno kakšna nova stvar. V glavnem, že nekaj časa sem izven teh novotarij, zato bi prosil za pomoč kakšnega maherja, ki ima večino komponent v malem prstu, da mi svetuje kako pa kaj. Cilj je sestavit zadevo, ki ne bo zastarala ravno čez en mesec. Firme mi niso pomembne, gre se za optimalen price / performance razmerje. Aha, treba je dodati, da rabim računalnik od glave do pete. Se morebiti splača pogledat za kakšnim že sestavljenim, da si ne bi preveč belil glave?

No če ne, gremo po vrsti. Glede ohišja in napajalnika nimam nobene ideje, nevem sicer če se splača ravno razmetavati z denarjem a mogoče se motim. Verjetno neka vmesna varianta. Pri matični in procesorju sem še bolj bos. Neka solidna matična in verjetno Core2Duo procesor, ki bosta zagotavljala stabilnost. Dodal bi 2x2 giga rama in pa neko solidno grafično. Disk naj bo dovolj hiter, da bo držal tempo (to so verjetno tako ali tako vsi?) ne rabim pa neke večje količine, bo 250-500 giga verjetno. Mogoče sem še kaj pozabil, ali pa tudi ne.

Bom pa napisal še kaj sem sam sestavil, pa je to mogoče lahko osnova, lahko je pa čisto mimo ;)

Sharkoon Rebel 9 Economy - OHIŠJE
LC Power LC5550 "Black edition" v2.0 - NAPAJALNIK
Gigabyte GA-EP43-S3L - MATIČNA
Intel® Core™ 2 Duo E7300 - PROCESOR
KINGSTON RAM DDR2, PC-800, 800MHZ (KVR800D2N5K2/4G), 2 x 2GB
Sapphire Radeon HD 4670 - GRAFIČNA
Pa še pač en disk, niti ni važno zaenkrat.

Bi zadeve klapale med sabo? Se splača kupiti kaj boljšega, pa imeti mir za en čas ali bo to dovolj dobro? Sem mogoče pozabil na še kakšen nujen sestavni del? Naj še enkrat povem, da je prioriteta Adobejeva programska zbirka.

Hvala za pomoč!
web&motion designer

Zheegec ::

Za 2D se splača vzeti quad-core (magari najcenejši), grafična pa niti ni tako pomembna, bo tale čisto ok, če ne preveč.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

opeter ::

Zgornja kofiguracija je odlična. Quad-core za 2D? Do zdaj ni nekih prednosti, ravno obratno, dvojedrniki, sploh tisti z veliko predpomnilnika, hitrim FSB-jem in čim višjo številko pri GHz-ih pomete s štirijedrniki.

Disk kupi 320 GB ali 640 GB, ker so hitrejši od npr. 400 in 500 GB.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Picero ::

Zaenkrat so dvojederniki nekoliko hitrejsi od stirijedernikov, vendar pa mislim, da se bo z novimi razlicicami programov to spremenili. Photoshop CS4 menda ze zna izkoristit tudi quada...

Picero ::

Aha, se tole: Q9550 se menda zelo lepo navija, vendar pa mora biti stepping E0, tako da ce tega navijes na hitrost dvojedernika, bi morala biti enako hitra. Ali pa se motim.

bluefish ::

Če se kolikor toliko resneje ukvarja z oblikovanjem, potem je neko hudo navijanje dobro odmisliti.

LapD ::

Uf sem že čisto pozabil na tole temo, časa za prebrat kakšen review pred tem vikendom nisem našel. Zdej so mi zadeve nekoliko bolj jasne in glede na to, da naj bi računalnik služil nekaj let, se mi zdi smiselno kupiti intelov quad core, saj bo verjetno vse več stvari dilema je ali Q6600 ali Q9300. Po moji logiki bo quad lažje prebavljal naenkrat odprt PS, Illustrator in InDesign. Tudi z grafično kartico bi rad imel čim dalj mir, zato bom v teh dneh če bom utegnil verjetno nabavil sledečo zadevo.

Neko različico Asus p5q
Q6600 ali Q9300 (prednosti enega ali drugega ter price/performance?)
Ati 4850 grafično
4gb rama
WDjev 640 GB disk
Neko dovolj veliko ohišje ter napajlnik 550W

V nove intelove procesorje nima smisla investirat, ker bo tudi zgornja konfiguracija verjetno dovolj za nekaj časa, AMD me na testih ni prepričal. Mislim da bi za recimo okrog 600€ že prišel skozi.

Ali ima mogoče kdo še kaj za predlagati?
web&motion designer

urbybaby ::

za disk vzemi velociraptor 10K obratov, Q9300 na zalogo (če ne misliš kmalu menjati računala), grafična je pa lahko tudi onboard (če boš seveda izbral tako plato) - za 2D je čist nepomembna.

3p ::

Istočasno odprti programi, ki nič ne procesirajo so mala malica za dvo ALI štirijedrnik. Grafična, ki si jo dal bo zehala med obdelavo grafike. Novi Photoshop sicer zna nekaj malega procesirati ma GPUju, ampak kolikor vem zaenkrat podpira le Nvidiine novejše grafične... No, škodi pa sigurno ne. ;)

LuiIII ::

Sam imamm q6600 navit na 3Ghz in 6GB RAM in WIN XP x64. Photoshop, Illy, InDesign pa še kakšen Phocus so lahko odprti naenkrat in to z ne tako majhnimi datotekami. Težava je ponavadi Illustrator, ki je nekoliko bolj požrešen (predvsem če vsebuje velike rastrske datoteke). Ko zaženem export v Phocusu (program za obdelavo posnetkov Hasselblad fotoaparatov) mi seveda, zaradi uporabe vseh štirih jeder, odzivnost drastično pade. Zaradi takih zadev je dobro vedeti kaj se splača poganjati preko noči.

opeter ::

Kakšna grafična ranga GeForce 7300 oz. Radeon X1300 je že čisto dovolj za 2D oblikovanje. Samo glej, da ima dva DVI izhoda. Ostalo ni pomembno. Jaz imam GeForce 7300GS in mi lepo deluje vse v Windows XP x64.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

clix ::

A ni tko, da Photoshop CS4 izkorišča tudi že gpu? Samo pomoje je bi bla tudi v takem primeru že 'najšvohnejša' dost.

bluefish ::

Le pri nekaterih grafičnih.

LapD ::

Ma z grafično se ne obremenjujem kaj preveč. Ko je prišla ven Ti4200 sem jo takoj pograbil, sicer je bila takrat malo dražja a je bila kos vsem nalogam neverjetno dolgo let in se je takrat kar nekaj časa obdržala v sistemu. Zato bi rad nekaj podobnega storil še sedaj, 150€ se mi pa ne zdi prehud strošek za recimo 5 let.

Največja dilema je v bistvu procesor, ampak po testih sodeč razlike med Q6600 in Q9300 ni, oziroma ni opazna, torej ne bi zgrešil če bi kupil enega ali drugega? Govorim o stock/nenavitih zadevah.

Koliko bi se poznala menjava navadnega diska za velociraptorja?
web&motion designer

LuiIII ::

Pri Photoshopu CS4 se kar konkretno pozna ko sučeš in zoomaš sliko ranga 20000 x 20000 px, če imaš eno spodobno grafično kartico iz leta, dveh.

Picero ::

Vzemi tole:
Intel Q9550 (step E0),
Gigabyte EP45-DS3R,
Adata 2 x 2GB KIT PC1066+ EXTREME DDR2 Non-ECC CL5-5-5-15 Plus serija,
za sistem 150 GB SERIAL ATA - VELOCIRAPTOR 10.000 OBRATOV, 16MB CACHE,
za delovne datoteke RAID 2 x 640 GB SERIAL ATA2 - 7.200 OBRATOV, 16MB,
GIGABYTE PCI-E ATI RADEON R4850 512MB DDR3,
Antec P182,
TAGAN NAPAJALNIK 600W TG600-BZ, 13.5cm, modularni kabli,
pa bos imel nekaj casa mir.

solatko ::

Ohišje vzemi Antec (300) za P182 je škoda denarja. Tudi Tagan je metanje denarja skozi okno LC power čisto zadošča.

Picero ::

Kot oblikovalec bo znal ceniti lepo obliko, zato bi znal biti P182 kar pravo ohisje. ;) In ce ga bo kupil, ga bo kupil kar na Pixmanii, ker ga bo skupaj s postnino dobil kar nekaj ceneje kot pri nas.

LapD ::

Ohišje in njegova oblika, ki bo skrito pod mizo je res moja tazadnja skrb :) Kako pa je s tole pixmanio? Maš kakšne izkušnje? Nekatere cene so res dobre.
web&motion designer

Picero ::

Registriraj se, pa napolni kosarico in ti bo izracunalo tudi postnino za Slovenijo. Po strani pa brskaj z izbrano Slovenijo, ker se cene lahko za posamezne drzave nekoliko razlikujejo. Vcasih se splaca naredit vec paketov, ker postnina pri doloceni tezi mocno naraste (ko sva s kolegom kupovala printer, se nama je bolj splacalo vzeti dva paketa kot pa da bi posiljali skupaj). V kosarici bodi pozoren na posebne postavke Zenengagement. To je ena njihova posebna storitev, kjer ti v primeru okvare priznajo ceno, ki si jo placal, v okviru te cene pa si izberes popolnoma nov artikel. Jaz tega nisem izbral oz. sem odstranil iz kosarice, ker kar nekaj povisa ceno. V Slovenijo posiljajo brez problema, traja pa ene par dni, da pride placilo do njih (placal sem kar preko spletne banke - stroski so isti kot za placila v Slovenijo), nato pa se kaksne 4 delovne dni, da dobis posiljko. Posiljko lahko tudi sledis s posebno kodo. Ce bos kupoval, si pred nakupom na internetu poisci se kaksno posebno promocijsko kodo za dodaten popust. Drugace sem jaz z njihovo trgovino kar zadovoljen, se posebej zanimiva pa se mi zdi prav zaradi dokaj nizkih stroskov posiljanja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gamerski PC 1.000 €

Oddelek: Kaj kupiti
251798 (1409) Valvoline
»

Kakšen računalnik predlagate?

Oddelek: Kaj kupiti
192232 (1701) mihajlo carr
»

zmogljiv in tih pc

Oddelek: Kaj kupiti
172295 (1808) knehtl
»

nov comp. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1197939 (5886) Meizu
»

Comp do 800EUR (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
715261 (3964) novinec09

Več podobnih tem