Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

dogo ::
Kakšna je razlika med tema dvema diskoma?
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
Razlika je kakor že omenjeno v različnemu dobavitelju, poleg tega pa še kakor trdi stran razlika v garanciji 2 leti proti 3em.

iloveboobz ::
http://www.compuland.de/product_info.ph...
94€
je prav smešno, kak MLC pogonu pada cena, čeprav je v principu TLC cenejši (840EVO)
94€

je prav smešno, kak MLC pogonu pada cena, čeprav je v principu TLC cenejši (840EVO)

PlayTheGame ::
Čakam, da padejo cene SSD-jem kapacitet 480-500Gb na cca. 200 € (v SLO) in potem gremo v nabavo...

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

FlyingBee ::
zaradi očitnih prednosti ne bo nikoli dosegla HDD ceno, dokler so slednji na trgu, kar bo še dolgo časa, ampak ko bodo okoli 500Gb na 150 EUR pa bo vsekakor izpodrinil HDD za večino uporabnikov prenosnikov in namiznih, ker itak so cene HDD-jev tako nizke, da ima lahko vsak še zunanji disk za shranjevanje balasta

ST-777 ::
@PlayTheGame, če imaš 120 GB SSD in 1000 GB HDD, zakaj bi kupoval 500 GB SSD. Ali poznaš kakšna opravila z računalnikom, kjer bi bila ta menjava ekonomsko upravičena?

Dr_M ::
480GB M500 je v tujini ze pod 200e, pomoje bo v roku nekaj mesecev tudi pri nas blizu 200e.
Kar je ze neverjetno ugodno.
Kar je ze neverjetno ugodno.

@ST-777: Stari dobri 830pro 128gb bi romal v prenosnik od punce, na 840pro 128gb ostane sistem, na novem večjem pa bi bile pretežno igre za katere tudi vemo, da zadihajo na ssd-jih (loading časi ipd.). Prostora na HDD-ju pa itak ni nikoli preveč in se ga hitro zapolni s tako in drugačno multimedijsko vsebino. Ekonomsko upravičeno itak ni ampak kaj pa sploh je na entertainment mašini? 
Se mi pa ne mudi, sem pripravljen počakat, da cene padejo in če bodo še letos tudi pri nas pod 200€ še toliko bolje...

Se mi pa ne mudi, sem pripravljen počakat, da cene padejo in če bodo še letos tudi pri nas pod 200€ še toliko bolje...

mah, te vsebine, ok glasbo poslušaš večkrat eno in isto pa slike radi obdržimo, ampak kdor nujno rabi več kot 500gb že ve za kaj ali pa se mu ne da brisat, kar ne rabi več

Kaj pa kratki filmi, ki jih snemamo z digitalci npr.? Že v HD kvaliteti in 60 FPS-ji s par minutnim filmom hitro prideš čez 1 gb, v Full HD še več in tega se nabere. Tudi fotografije z 10+ megapixli hitro zasedejo veliko prostora. Kje so potem še vsi 'keeper' celovečerni filmi in serije, ki jih seveda želiš imeti v najboljši možni kvaliteti... Balasta kolikor hočeš in tu pridejo še kako prav vsi terabajti na HDD-jih.
Kar se pa iger tiče, vemo koliko prostora zasede npr. BF4 in ne rabiš jih imeti nevemkoliko ampak le še kakih 5-10, da hitro ugotoviš, da dandanes 500gb sploh ni neko razkošje...
Kar se pa iger tiče, vemo koliko prostora zasede npr. BF4 in ne rabiš jih imeti nevemkoliko ampak le še kakih 5-10, da hitro ugotoviš, da dandanes 500gb sploh ni neko razkošje...

Če si hoarder, potem res rabiš vsaj 4TB. Vsi ostali pa shajamo z dosti manj čisto ok :)

10 iger igras na1x?
Trenutno imam na SSDju ene 5 iger, ki so okoli 10GB, pa igram 2 veckrat ostalo pa niti ne. Drugace pa ko koncam igro, jo zbrisem in to je to. Od 200GB skupnega prostora na SSDju je trenutno se 105GB frej. Luksuz.
Vse ostale stvari so na HDDju.
Ce imas pa prenosnika, so pa igre WTF?
Trenutno imam na SSDju ene 5 iger, ki so okoli 10GB, pa igram 2 veckrat ostalo pa niti ne. Drugace pa ko koncam igro, jo zbrisem in to je to. Od 200GB skupnega prostora na SSDju je trenutno se 105GB frej. Luksuz.
Vse ostale stvari so na HDDju.
Ce imas pa prenosnika, so pa igre WTF?

PrimozR ::
PlayTheGame je izjavil:
Čakam, da padejo cene SSD-jem kapacitet 480-500Gb na cca. 200 € (v SLO) in potem gremo v nabavo...![]()
Mah, to čakanje... Okej, 500 GB je že res udobno, glede na cene 250 GB je pa cena okrog 200 € res za vogalom. V tvoje dobro upam, da do tega pride kmalu :D
@PlayTheGame, če imaš 120 GB SSD in 1000 GB HDD, zakaj bi kupoval 500 GB SSD. Ali poznaš kakšna opravila z računalnikom, kjer bi bila ta menjava ekonomsko upravičena?
Na 120 GB namestiš OS, Office, browserje pa še kak drobiž. Na 250 GB lahko namestiš še par resnih programov. Na 500 GB lahko zraven namestiš še praktično celo zbirko iger, odvisno kako obsežna je. Pač 500 GB za sistemski disk je tista raven, kjer se ne sekiraš več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

mitja73 ::
PlayTheGame je izjavil:
Čakam, da padejo cene SSD-jem kapacitet 480-500Gb na cca. 200 € (v SLO) in potem gremo v nabavo...![]()
Cene padajo že zadnjih xx let ;-)
Ko bo ta "tvoj" 200 boš pa čakal 1TB, medtem pa nekateri že nekaj časa uživajo.

Veliko placa zažira tudi swap in hibrnate fajl, tak da če maš mičken ssd, je to fino izklopit :)
samo z tako intenziteto pa že dolg niso padale cene. Očitno micron masovno izvaža svoj 128Gbit flash in gre cena dol
PlayTheGame je izjavil:
samo z tako intenziteto pa že dolg niso padale cene. Očitno micron masovno izvaža svoj 128Gbit flash in gre cena dol

Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Program TreeSize Free pregledno pokaže, kaj je na SSD-ju. Če ima tvoj SSD 120 GB, boš presenečen, kako majhen del od teh GB zavzema OS in programi.
Na 120 GB namestiš OS, Office, browserje pa še kak drobiž. Na 250 GB lahko namestiš še par resnih programov.
Tole smo že predelali. Pa nimam SSD-ja, sem še na klasiki. Kakorkoli obrneš, za nekaj bolj resnega je 120 GB premalo. In niti ni pretirano smiselno pri razliki v ceni.

@PIPI, ali poznaš kakšna opravila z računalnikom (razen igranje igric), kjer bi bilo bolj upravičeno namesto 120 GB SSD in 1000 GB HDD imeti dražji 240 (ali 500 GB) SSD in zakaj?

photoshop in velikanske raw slike. Ali video editing... and so on and so on. 120GB se danes res ne splača kupit, razn če si na budgetu.

Jah moreš met še plac za OS, programje... Torej je lahko 120GB hitro premalo.
In pa seveda nekaj, kar vsi pozabljate; write performance je skoraj brez izjeme boljši na večjih pogonih.
In pa seveda nekaj, kar vsi pozabljate; write performance je skoraj brez izjeme boljši na večjih pogonih.

trnvpeti ::
write perf se pozna samo v testih
ce bos res rabil, bos vzel pci-e
nekako mi je full vsec sistem fusion drive
v praksi se izkaze zelo dobro
ima neko logiko, prvo sistem file in programe na ssd
pol se uporabljane podatke(raw slike,....)
120G tezko zafilas pri domaci uporabi
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()

LuiIII ::
Sam imam trenutno 480GB SSD za sistemski disk ker mi je 120GB postal prav nemarno tesen (>100Gb zasedeno). Nemarno tesen pomeni nekaj programov, ki precej fino odžirajo prostor, potem cache disk za razne Photoshop ipd., Delovni disk je pa tako ali tako 960GB SSD.

PlayTheGame je izjavil:
Brez skrbi, tudi jaz uživam že več kot 2 leti z SSD.

a je komu jasno zakaj m500 tako izgublja ceno?,nisem vedel, da imajo trgovine take marže

Proizvodnja 20nm 128Gbit flasha se je konkretno dvignala (ker zdaj micron/intel daje svoje najnovejše čipe tudi drugim firmam), kar pomeni nižjo ceno..
Vsaj to je moje ugibanje..
Vsaj to je moje ugibanje..

@PIPI, ali poznaš kakšna opravila z računalnikom (razen igranje igric), kjer bi bilo bolj upravičeno namesto 120 GB SSD in 1000 GB HDD imeti dražji 240 (ali 500 GB) SSD in zakaj?
Trololo much? Matlab, Solidworks, MSC Adams in Abaqus imam na drugi particiji. Skupaj zasedejo na drugi particiji 20 GB (oz. 21,1 GB size on disk), cirka, verjetno se en malo nakakajo še v appdata folder, Solidworksu (MAthematice nisem štel, ker je ne uporabljam več, okej MSC Adams je tudi nekako borderline, lahko bi pa prištel LabVIEW) je pa treba prišteti še 750 MB toolboxa. Če k temu prišteješ še recimo 80 GB OS+Office+browserji in stuff, za kar smo ugotovili da je popolnoma realno (ko sem odštel nekaj šare, to se je počelo par strani nazaj v tej temi) in če upoštevaš, da je fino imeti vsaj 25% SSD-ja praznega... A sploh ostane še kak argument za 120 GB? Cenovno gledano absolutno morda, relativno, €/GB, pa ne.
V firmi, kjer sem delal na študenta, je eden izmed zaposlenih jamral, da ima še 500 GB disk (mehanski seveda, pred dvema letoma) zafilan. Na službenem računalniku seveda.
write perf se pozna samo v testih
Write se izkaže samo v testih?? Fusion da se v praksi izkaže dobro??? Na čem si to ti, resno?? WD-jev fusion drive je bil še najboljši, pa je kot SSD OBUPEN in drag. Tako drag in slab, da je bistveno ceneje kupiti ločen SSD in HDD. Če imaš plac seveda.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

Nevem kako smo potem prezvel na 64GB in 80GB intelih, s sistemom in igro ali dvema bp, ce je 120GB premalo... Seveda obstajajo specificne situacije, kjer je res premalo, ne recem, ampak ja, specificne.
Kar se pa cene tice, se pa absolutno strinjam, 240GB+.

WarpedGone ::
S tem placem je bol tak... ker ga maš, ga zafilaš ... in ker si ga zafilal maš občutek, da ga nucaš.
Zbogom in hvala za vse ribe

Write se izkaže samo v testih?? Fusion da se v praksi izkaže dobro??? Na čem si to ti, resno?? WD-jev fusion drive je bil še najboljši, pa je kot SSD OBUPEN in drag. Tako drag in slab, da je bistveno ceneje kupiti ločen SSD in HDD. Če imaš plac seveda.
write iz potegnil iz konteksta
write 250 in write 450
fusion, 320+64g ssd
cel sistem deluje, kot da je notri samo ssd
ce pa zelis kaj vedeti, ali ti pa ni kaj jasno, pa vprasaj

Tale fusion drive naj kr majo, ker tako kot pri vseh sistemih nimaš popolne kontrole kaj je cached in kaj ni.
In other news ...http://anandtech.com/show/7845/oczs-ceo...
me prav zanima, kak se bo obnesu njihov TLC pogon :)
Zgodovina sprememb…

Nevem kako smo potem prezvel na 64GB in 80GB intelih, s sistemom in igro ali dvema bp, ce je 120GB premalo... Seveda obstajajo specificne situacije, kjer je res premalo, ne recem, ampak ja, specificne.
OS-i takrat niso bili tako bloated. Saj sem jaz na XP-jih (komajda sicer) preživel tudi na 7,5 GB placa. 7,5, ne 75. Pa se je to potem počasi večalo, dokler nisem prišel na trenutnih 100 GB.

OS-i takrat niso bili tako bloated. Saj sem jaz na XP-jih (komajda sicer) preživel tudi na 7,5 GB placa. 7,5, ne 75. Pa se je to potem počasi večalo, dokler nisem prišel na trenutnih 100 GB.
Kdaj takrat? V casih prvih uporabnih in cenovno sprejemnljivih SSDjev smo ze dajal gor Windows 7.
Na XPje sem pa kar se je dalo hitro pozabil in dejansko nikoli nisem instaliral tega sranja na SSD.

Saj sem jaz na XP-jih (komajda sicer) preživel tudi na 7,5 GB placa. 7,5, ne 75. Pa se je to potem počasi večalo, dokler nisem prišel na trenutnih 100 GB.Ne vidim nobenega pametnega razloga, da bi imel XP. Moj Win 7 ima na SSD-ju sedaj 14 GB, če bo slučajno narastel nad 30 GB, bom ponovno namestil sistem, ampak mi to verjetno še eno leto ne bo treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ST-777 ()

Hayabusa ::
Samsung 830 dela bp na xp, sem nastavil scheduler za trim 1x na meseci (orodje samsung magician) in to je to.
Problem zna biti tam, kjer takega roodja nimaš.
Saj v popularni linux distribuciji zna biti tudi veselica
datum članka je 12/2013
http://www.howtogeek.com/176978/ubuntu-...
//rešitev je enaka kot na xp, scheduler
Problem zna biti tam, kjer takega roodja nimaš.
Saj v popularni linux distribuciji zna biti tudi veselica
datum članka je 12/2013

http://www.howtogeek.com/176978/ubuntu-...
//rešitev je enaka kot na xp, scheduler
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()

Fora trima je, da more bit skos aktiven, ne samo, da ga ročno zaženeš enkrat na mesec (itk po tolkem času GC nardi svoje).
Also; XP ima grdo foro, da naredi napačen alignment, kar pomeni na ssdjih drop performanca + dodaten wear na sam flash, ker pisanje ni naravnano na "fizične" sektorje ssdja.
Also; XP ima grdo foro, da naredi napačen alignment, kar pomeni na ssdjih drop performanca + dodaten wear na sam flash, ker pisanje ni naravnano na "fizične" sektorje ssdja.
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Tale fusion drive naj kr majo, ker tako kot pri vseh sistemih nimaš popolne kontrole kaj je cached in kaj ni.
30eur 64g disk, vgradis in dela
enostavno

dela že, ampak nimaš kontrole nad tem, kaj počne. Kar pa mene (in verjetno še koga) zelo moti...
PS:
Kje maš 64GB ssd za 30€ ?
PS:
Kje maš 64GB ssd za 30€ ?

iloveboobz je izjavil:
dela že, ampak nimaš kontrole nad tem, kaj počne. Kar pa mene (in verjetno še koga) zelo moti...
PS:
Kje maš 64GB ssd za 30€ ?![]()
sej se kdo proda realno skoraj nerabljen mali ssd
vec kot 30 tudi ni vreden, ce dobis novega 120 za pod 70
nimas kontrole?
kar delas je gor
kar ne rabis verjetno ni
mogoce pa se apple kaj dogradi za kaksno vecjo kontrolo
tudi za druge platforme bi lahko naredili bolj enostavno

Zanimivo. Ko se jaz delal enkrat alignment na enem starem prenosniku z XPji (z kvazi SSDjem) z tem toolom, so winsi nehal bootat, potem ko sem naredil ta alignment... Wierd..