Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

hojnikb ::
kako ti trim ne deluje no... uveljavljaj garancijo... sam še nikoli nisem opazil degradacije performancea. Kaj pa Bios od plate, maš zadnjega? BSODe sem imel samo na prvih FWjih na Vertex 3 in na čisto prvem fw od V4. Recimo imel sem tudi dva vertexa3 v raidu več mesecev brez downtimea. Vem pa da je OCZ svetoval, da ko se je nagradilo iz tistih slabih FWjev na nove, da si moral tudi OS na novo inštalirati in tudi backup imagea in restore ni rešil težave (kar se je sicer dalo rešiti z bit per bit ghostanjem imagea), mogoče te daje ta težava, ne vem...
s čim pa meriš performance, upam da ne z AS SSD? :)
Bios je tazadn, ki ga ta prenosnik premore, tako da tukaj nemorem nič. FW je tudi tazadn. Fora je, ker ti bsodi niso odpravljeni, kjub fw popravkom, le zmanjšani do te mere, da stvar deluje za večino. To je pač design flaw kontrolerja, ki se ga ne da kr tako popravit.
Kar se tiče trima. Ne, ne deluje še vedno in anandtech ima lep članek na to:
http://www.anandtech.com/show/6107/cors...
To degradacijo opazim na obeh sandforcih, kjub latest firmwareom.Tko da ja, stvar je daleč od delujočega trima. Sj deluje, samo ne optimalno.
s čim pa meriš performance, upam da ne z AS SSD? :)
A se hecaš al ti to resno ? Seveda merim z as ssd, saj je edini program, ki dejansko zmer performance. Z cdm in atto pač neboš vidu drop-a performanca (sploh pa ne na sandforce).
Ti dam en challange, če mi ne verjameš. Zmer hitrost sekvečnega write-a na kateremkoli sandforce pogonu z as ssd, nared secure erase in zmer še enkrat. You'll be surprised :)
#brezpodpisa

Blazz ::
kaj pa z Anvil-om?
drgač sem pred leti nekje bral (ne najdem več) razloženo po dolgem in počez zakaj se sandforceov ne meri z AS SSD (sploh pa ne z večkratnimi meritvami zapored) in da meritve niso nikoli točne...
žal trenutno nimam na razpolago nobenega sandforcea, da bi lahko testiral tvoj test, bi pa vsekakor pognal na večih toolih, samo AS SSD ne morem verjeti, če vsi ostali kažejo enake meritve.
drgač sem pred leti nekje bral (ne najdem več) razloženo po dolgem in počez zakaj se sandforceov ne meri z AS SSD (sploh pa ne z večkratnimi meritvami zapored) in da meritve niso nikoli točne...
žal trenutno nimam na razpolago nobenega sandforcea, da bi lahko testiral tvoj test, bi pa vsekakor pognal na večih toolih, samo AS SSD ne morem verjeti, če vsi ostali kažejo enake meritve.

Vsi ostali merijo z stistljivimi podatki, kar je voda na mlin za sandforce, saj je vsa fora tega kontrolerja ravno v kompresiji.
Če pa šutneš kotrolerju prazne podatke, pa je lahko flash še tako zanič in počasen, pa te razlike v teh benčih neboš vidu (saj dejanskih podatkov v takem primeru zelo mal zapiše).
Tako da edini proper test za ssdje je samo as ssd.
Lep primer so asinhron flash ssdji: dejanski flash (vsaj pri 120GB modelih) ni zmožen več kot ~200R/140W, a vsi benchi z stisljivimi podatki kažejo 500MB+ R/W
Če pa šutneš kotrolerju prazne podatke, pa je lahko flash še tako zanič in počasen, pa te razlike v teh benčih neboš vidu (saj dejanskih podatkov v takem primeru zelo mal zapiše).
Tako da edini proper test za ssdje je samo as ssd.
Lep primer so asinhron flash ssdji: dejanski flash (vsaj pri 120GB modelih) ni zmožen več kot ~200R/140W, a vsi benchi z stisljivimi podatki kažejo 500MB+ R/W
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

Seveda je write performance degradiran. Fresh vertex3 240GB bo meu ~300MB write-a :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Veron ::
Malo sem iz scene. Iščem SSD v velikosti okol 250-256GB, katerega bom imel v prenosniku. Edini problem prenosnika je ta, da ne morem nastavit na ACHI mode, ker je RAID mode po defaultu in edina opcija.
Kakšna priporočila?
Kakšna priporočila?

Veron ::
do 200, manj je bolje. Bistvo mi je zanesljivost.
Imam pa večinoma manjše fajle in teh veliko na disku.
Imam pa večinoma manjše fajle in teh veliko na disku.

Seveda je write performance degradiran. Fresh vertex3 240GB bo meu ~300MB write-a :)
no, sem te čakal na tale odgovor. Imam tudi printscreen ko sem tega vertexa dal ven iz škatle, priklopil na sata 3 in pognal AS SSD test. Ne boš verjel, rezultati so skoraj enaki kot na tem screenu po 1 letu. Ko pridem iz službe pripnem SS.
Tako da, AS SSD proof, ki ga imam nekako izpodbija tvoje komentarje o degradaciji performansa. Še enkrat pa, mislim da AS SSD ni legit za sandforce-e testirat...

no, sem te čakal na tale odgovor. Imam tudi printscreen ko sem tega vertexa dal ven iz škatle, priklopil na sata 3 in pognal AS SSD test. Ne boš verjel, rezultati so skoraj enaki kot na tem screenu po 1 letu. Ko pridem iz službe pripnem SS.
Tako da, AS SSD proof, ki ga imam nekako izpodbija tvoje komentarje o degradaciji performansa. Še enkrat pa, mislim da AS SSD ni legit za sandforce-e testirat...
vsi ostali testi na internetu trdijo drugače. Pravtako moja oba ssdja.
Kr poglej si; vsi testi z nestisljivmimi podatki dajo tam od 280-320MB/s...
Seveda je legit program. Ker to je edini program, ki dejansko zazna degradacijo z default nastavitvami (saj testira z nestisljivmi podatki), ostali pač ne zaznajo degradacije, če mu poprivajo stisljive podatke, ki jih lahko stisne do te mere, da tudi če bi bla dejanska hitrost flasha 10/10, pa ti tega nebi opazo v teh bechih.
Nared secure erase in testiraj še enkrat, če ne verjameš. To da je out-of-the box meu iste rezultate kot zdaj, ti še nič ne pove, ker neveš kaj se je znjim dogajal predn si ga sam dobil :)
Verjemi, da ti nisi edina cvetka na tem planetu, ki ima sandforce z delujočim TRIM-om. Razn če ti je OCZ podtaknu secret inhouse firmware, ki ima ta problem odpravljen

#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

D3m ::
To da je out-of-the box meu iste rezultate kot zdaj, ti še nič ne pove, ker neveš kaj se je znjim dogajal predn si ga sam dobil :)
Ko kupiš "nov" pralni stroj ga v tovarni tudi zaženejo, če dela ali katero koli drugo stvar.
|HP EliteBook|R7 8840U|

In ssd lahko tudi testirajo; torej so na njem bili zapisani podatki, kar pomeni pri sandforce degradacijo write performanca in pojasne njegove rezultate pred in po :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Skyman ::
Samo tega vector-ja 150 pa vse strani hvalijo
i must have
.Malo se pocakam kaki mesec pa potem se bo treba nekaj odločit pa it po nakupu..Ker sam SSD se mi ne splaca vzeti,moram se par stvari nabrat :D

Čeprav je počasnejši od originalnega vektorja in je anandu en na testu crknu

#brezpodpisa

mogoce je pocasnjsi samo ima manj nihanj kot stari vector! btw mas stran ko jim je crnku vector?

http://www.anandtech.com/show/7480/ocz-...
očitno je bil updejtan post, ker pravijo da je krivda na njihovi strani in ne pogon sam..
očitno je bil updejtan post, ker pravijo da je krivda na njihovi strani in ne pogon sam..
#brezpodpisa

hehe super slisat..gledal sm da imata isti controler kot vector(navadni) in 150 torej kar se tega tiče se nic ne spremeni,po en strani je dobro ker je ze ta controler vsaj stestiran in ni neka nova zadeva,po eni strani pa to ni nc kej baw baw se vedno vse isto dobis.

Edina major razlika je v flashu -- stari ma 25nm intel, novi pa 19nm tošiba. Pa novi ima tudi hardware ekripcijo (sicer nekompatabilna z win8, za razliko od m500)
#brezpodpisa

potem je to v 8,1 kej pofixano al ni..? Ja vidis flashe sm pa spregledal ja..Mogoce kej ves a imajo kul support? al so bol cehi v svojem poslu :D

pofixano kaj ? enkripcja pri vector 150 ni kompatabilna z tistim hecom v win8.1, tak da tu nemorš nč.
seveda pa stvar deluje interno preko bios passworda
Tošiba je itk top proizvajalec flasha imo. Sj v članku lepo pove, da intel 20nm ni bil dovolj hiter za vector 150..
seveda pa stvar deluje interno preko bios passworda
Tošiba je itk top proizvajalec flasha imo. Sj v članku lepo pove, da intel 20nm ni bil dovolj hiter za vector 150..
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

_IKE_ ::
Eno vprašanje:
Bi za pohitritev delovanja sistema
e2160
p35 neo
2 gb ram
radeon 5450
320 gb
bilo smisleno dodati en ssd disk ?
Ali bi bilo bolje kupit nov low cost sistem?
Počasnot se pojavlja pri več odprtih chrome oknih, odpiranju in zapiranju office programov...
Sistem se uporablja za office programe,brskanje po netu, download in gledanje filmov/serij na lcd tv.
e2160
p35 neo
2 gb ram
radeon 5450
320 gb
Počasnot se pojavlja pri več odprtih chrome oknih, odpiranju in zapiranju office programov...
Sistem se uporablja za office programe,brskanje po netu, download in gledanje filmov/serij na lcd tv.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _IKE_ ()

FlyingBee ::
predvem primanjkuje delovnega spomina RAM, SSD bi pohitril prva odpiranja programov in zagon sistema, na splošno bi z eno ali drugo komponento pospešil zadevo ... če dobiš kakšno poceni 2gb palčko rama pa se bo za 15 eur že poznalo, pri menjavi ssd pa boš moral windowse spravit na nov disk
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

Eno vprašanje:
e2160
p35 neo
2 gb ram
radeon 5450
320 gb
Za štart nabav SSD + 2GB rama, potem pa zamenjaj sistem in prenes ssd..
#brezpodpisa

54j0 ::
Tako, kot sta svetovala dva pred mano, ram in ssd. V prvi vrsti ram, ker ga je res malo (če je operacijski sistem karkoli od viste naprej).

WyattEarp ::
Zagotovo RAM, ker minimum pa ni važno kaj piše kje, je za WIN 7 4Gb... da pa dela optimalno pa 8Gb. 2Gb bi bilo za res osnovno delo, ko rabiš word in en zavihek IE, kjer pogledaš mail, ko odpiraš kaj več zavihkov, pa akk drug še program pa to, je 4Gb spodnja meja. raj 4Gb rama, kot SSD.
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Dami ::
Če imaš možnost samo eno ali drugo, potem raje SSD. Za office, net, filme bo delalo tudi z 2gb rama. Po disku (hdd) bi ti pa šrotalo tudi če bi imel 8gb.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

trnvpeti ::
Eno vprašanje:
e2160
p35 neo
2 gb ram
radeon 5450
320 gb
1.namesto chrome uporabljaj firefox oz palemoon ce si na winsih
firefox ti bo pokuril manj rama
2.firefox nastavi cache v ram (recimo 100M bo dovolj)
3.firefox se da se optimirat z user.js
tukaj gor je ze par ljudi dalo linke ,malo preglej, ali pa ce se bo kdo javil
4.extension za firefox, ghostery, kaksen auto flash block, ad blockerji,...
5.optimiraj winse (bos dobil malo rama)
6.ce dobis kje, dokupit 1G ali 2G(vprasljivo)
7.prvo poglej za sshd diskom
8.na koncu ssh z reintalacijo winsev
9.ce imas samo za office in browsanje, mogoce crunchbang linux, masina bo z 2G rama letela

2GB je dobovlj za browsanje po netu. Heck, že 1GB je dovolj.
Drgač pa ja, še en glas za palemoon. Super veja firefox-a. Pa pri firefoxu se da profitirat na memory usege pa cpu usage, tak da se združta procesa za plugine in celotn engine.
Drgač pa ja, še en glas za palemoon. Super veja firefox-a. Pa pri firefoxu se da profitirat na memory usege pa cpu usage, tak da se združta procesa za plugine in celotn engine.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

trnvpeti ::
ce dodas 2G, bos imel kvecjemu 3.2G , tako , da dokupi samo 1G
še link na user.js
http://tnt.aufbix.org/firefox/user.js
za slabsi sistem(tvoj) lahko probas(preden kupis) se www.eboostr.com
jz sem to kupil za sprobat(ne uporabljam veliko win masino), sam nekako ni prisel do izraza, kot bi po mojem moral imeti potencial(ram)
+ najde ram nad 3G(-4G)
+ kaksen photoshop se bolj pozna
+ sigurno imas kaksen usb kljucek za sprobat(read cimvisji)
+ vec programov ko je odprtih , bolj se pozna
+ ce imas moznost kaksen sata/ide adapter z CF/SD kartico
- rama ne izkoristi najbolje po mojem
- pri hitrejsem rac. se to ne pozna dosti, pri pocasnejsem malo bolj
še link na user.js
http://tnt.aufbix.org/firefox/user.js
za slabsi sistem(tvoj) lahko probas(preden kupis) se www.eboostr.com
jz sem to kupil za sprobat(ne uporabljam veliko win masino), sam nekako ni prisel do izraza, kot bi po mojem moral imeti potencial(ram)
+ najde ram nad 3G(-4G)
+ kaksen photoshop se bolj pozna
+ sigurno imas kaksen usb kljucek za sprobat(read cimvisji)
+ vec programov ko je odprtih , bolj se pozna
+ ce imas moznost kaksen sata/ide adapter z CF/SD kartico
- rama ne izkoristi najbolje po mojem
- pri hitrejsem rac. se to ne pozna dosti, pri pocasnejsem malo bolj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: trnvpeti ()

tt2 ::
Hmm, ja v tistem polju kjer bi moralo biti napisano, koliko je že zapisano, je pač prazno. Sem probal še z programom SSD-Life, ki mi napiše, da moj disk pač ne daje nobenih informacij za statistiko. A se komu sanja zakaj to?

marvell kontrolerji ne reportajo teh zapisov smartu.
Edini indikator izrabe je media wearout indicator
Edini indikator izrabe je media wearout indicator
#brezpodpisa

iz media wearouta lahko sklepaš kolk približn je zapisanga. Čeprav nwm zakaj bi se sekiral za to. itk je MLC flash :)
#brezpodpisa

another day, another sandforce drive
http://www.anandtech.com/show/7438/inte...
Intel, when are u gonna learn..
Dajmo, prinesi kontroler iz dc3700 v consumer svet..
http://www.anandtech.com/show/7438/inte...
Intel, when are u gonna learn..
Dajmo, prinesi kontroler iz dc3700 v consumer svet..

#brezpodpisa

jnovak ::
Zdravo!
Prebral sem zadnjih nekaj strani v tej temi, nimam pa časa, da bi prebral vse
Moje poznavanje SSD-jev (znamk in tehnologije) je še vedno nično, zato bi prosil, če bi lahko nekdo naredil nek OVERVIEW ... morda pride prav še kakemu drugemu, ki razmišlja o nakupu SSD.
1. Nekaj o proizvajalcih: Crucial, Intel, Kingston, OCZ, Samsung, SanDisk, Seagate, Toshiba.
2. Kontroler - kaj je to; kake so razlike med posameznimi kontrolerji; v čem ja "A" boljši/zaneslivejši od "B" ali "C" kontrlerja?
3. TLC - MLC - SLC ... kaka je razlika; kaj je najboljša izbira (objektivno?!)
4. MTBF - MTTF ??? (koliko so vse tiste ogromne št. v opisih sploh realne)?
5. Nekje sem zasledil, da je pomembna tudi podpora za firmware upgrades - zakaj; a obstoječe zadeve niso ok?
6. Kako je s hitrostmi zapisa in branja? In spet nekaj kar mi ni jasno - postopno zmanjševanje hitrosti ob uporabi?!
Prosim dodajte, če sem pozabil omeniti kak pomembnejši feature!
- - - - -
Na forumu je ogromno uporabnikov z različnimi potrebami in pričakovanji glede SSD-jev.
Recimo 3/4 uporabe pade na osnovna pisarniška opravila (splet, office paket, komunikacija), ostalo pa na občasno delo z bazami (SQL) ter image & video oblikovanje. Zame je najpomembnejša ZANESLJIVOST (verjamem, da hitrost nikjer ni problem).
Kateri so najpomembnejši SSD featurji, ki jih moram upoštevati?
Prebral sem zadnjih nekaj strani v tej temi, nimam pa časa, da bi prebral vse

1. Nekaj o proizvajalcih: Crucial, Intel, Kingston, OCZ, Samsung, SanDisk, Seagate, Toshiba.
2. Kontroler - kaj je to; kake so razlike med posameznimi kontrolerji; v čem ja "A" boljši/zaneslivejši od "B" ali "C" kontrlerja?
5. Nekje sem zasledil, da je pomembna tudi podpora za firmware upgrades - zakaj; a obstoječe zadeve niso ok?
6. Kako je s hitrostmi zapisa in branja? In spet nekaj kar mi ni jasno - postopno zmanjševanje hitrosti ob uporabi?!
- - - - -
Na forumu je ogromno uporabnikov z različnimi potrebami in pričakovanji glede SSD-jev.
Recimo 3/4 uporabe pade na osnovna pisarniška opravila (splet, office paket, komunikacija), ostalo pa na občasno delo z bazami (SQL) ter image & video oblikovanje. Zame je najpomembnejša ZANESLJIVOST (verjamem, da hitrost nikjer ni problem).

Zdravo!
Prebral sem zadnjih nekaj strani v tej temi, nimam pa časa, da bi prebral vseMoje poznavanje SSD-jev (znamk in tehnologije) je še vedno nično, zato bi prosil, če bi lahko nekdo naredil nek OVERVIEW ... morda pride prav še kakemu drugemu, ki razmišlja o nakupu SSD.
- - - - -
1- tošiba super, intel junk (vsaj sandforce pogoni), kingston junk, ocz hit or miss, sandisk super, če je marvell, seagate utter junk, crucial super.
2- srce ssdja. razlike so kr velike... marvell, samsung, dx3700intel, veljajo za dobre kontrolerje
3- v število bitov na celico. SLC absolutno
4-ne gledat pointless
5-majo vsi opcijo upgrejda
6- gleda se IOPS. Hitrost se ne zmanjšuje opazno, če je trim prisoten
Na tvojem mestu bi vzel m500; čimvečjega ko ko si ga lahko privoščiš.
#brezpodpisa

http://www.anandtech.com/show/7520/lsi-...
nov sandforce kontroler :)
upajmo, da nebo taka jajca kot sf2200
#brezpodpisa

fak to je več prostora, kot mam jst kombiniranga z HDD in ssd... TLC has gone a long way :)
#brezpodpisa

http://www.anandtech.com/show/7520/lsi-...
Ga bos kupil? hehe gledal malo v slo tega ocz funtech ga ima po 241€ v nemciji pa 192€

glede na to da trenutno nerabim ssdja (ker jih tako imam v vsakem kompu) + stvar še vsaj pol leta nebo vzun.. I'll pass..
#brezpodpisa