Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Aphanisis ::
Imam Lenovo ThinkPad Edge E325 (13.3) z 5400 rpm diskom. Razmišljam o nakupu Samsung 840. Prosil bi za pomoč pri naslednjih vprašanjih:
1. Se da spraviti not Samsung 840 brez razstavljanja SSD diska iz zaščitne škatle? Mislim, da gre v moj prenosnik disk z 7mm debelino.
2. Menjal bi, ker se mi programi ekstremno počasi nalagajo. Bi SSD rešil težavo ali je šibki člen procesor AMD E-450 in zato nima smisla menjati diska?
Hvala za pomoč. :)
1. Se da spraviti not Samsung 840 brez razstavljanja SSD diska iz zaščitne škatle? Mislim, da gre v moj prenosnik disk z 7mm debelino.
2. Menjal bi, ker se mi programi ekstremno počasi nalagajo. Bi SSD rešil težavo ali je šibki člen procesor AMD E-450 in zato nima smisla menjati diska?

kmetek ::
Danes mislim migrirat iz Intel 320 120gb na Samsung 830 256GB...uporabil bi SAMSUNG MIGRATION.....moram vse ugasniti oziroma je kaj posebnega za vedeti?

Dami ::
Danes mislim migrirat iz Intel 320 120gb na Samsung 830 256GB...uporabil bi SAMSUNG MIGRATION.....moram vse ugasniti oziroma je kaj posebnega za vedeti?
Jaz sem isto naredil iz intel320 na 840pro in je šlo brez da bi kaj ugašal ali posredoval.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

iloveboobz ::
Imam Lenovo ThinkPad Edge E325 (13.3) z 5400 rpm diskom. Razmišljam o nakupu Samsung 840. Prosil bi za pomoč pri naslednjih vprašanjih:
tuki je šibek člen procesor, čeprav bi ssd pomagu, sam nwm kaka raketa pa spet nebo nastala..

Izi ::
Samsung 840, vsaj tisti, ki sem jih jaz do sedaj videl, so visoki ravno 7mm. Ne rabiš nič razdirat ali odstranjevat.
SSD opazno pohitri vsak računalnik in bo tudi tvojega, je pa res, da je tvoj procesor že tako počasen, da bi bilo pametno zamenjati kar cel računalnik, če to zmoreš seveda.
Dojedrnik 1,6 GHz je dandanes že skoraj muzejski primerek, saj je že vsak novejši telefon hitrejši kot tvoj računalnik
Na primer telefon Samsung Galaxy S4 ima 4-jedrnika na 1,9 GHz, kar je več kot 100% hitreje od tvojega računalnika.
Za dandanes je absolutni minimum dvojedrnik na vsaj 3 GHz, ampak če kupuješ nov PC se kupi 4 jedra.
Glede na hudo razširjeni Intelov i5-2500K smo večina računalničarjev danes na štirih jedrih in tam nekje na okoli 4,5 GHz, do kolikor gredo povprečno ti procesorji.
SSD opazno pohitri vsak računalnik in bo tudi tvojega, je pa res, da je tvoj procesor že tako počasen, da bi bilo pametno zamenjati kar cel računalnik, če to zmoreš seveda.
Dojedrnik 1,6 GHz je dandanes že skoraj muzejski primerek, saj je že vsak novejši telefon hitrejši kot tvoj računalnik

Na primer telefon Samsung Galaxy S4 ima 4-jedrnika na 1,9 GHz, kar je več kot 100% hitreje od tvojega računalnika.
Za dandanes je absolutni minimum dvojedrnik na vsaj 3 GHz, ampak če kupuješ nov PC se kupi 4 jedra.
Glede na hudo razširjeni Intelov i5-2500K smo večina računalničarjev danes na štirih jedrih in tam nekje na okoli 4,5 GHz, do kolikor gredo povprečno ti procesorji.

Off topic ste!
Pa kako ste vsi kar naenkrat pametni, prej pa ni noben odgovoril Aphanisisu.
Dejstvo je, da je njegov računalnik zaradi počasnega CPU bolj kot ne za v smeti, ampak ga bo pa SSD kljub vsemu opazno pospešil. In ker se SSD lahko prenese naprej v novejši PC, je po moje vseeno pametno, da ga kupi.
Pa kako ste vsi kar naenkrat pametni, prej pa ni noben odgovoril Aphanisisu.
Dejstvo je, da je njegov računalnik zaradi počasnega CPU bolj kot ne za v smeti, ampak ga bo pa SSD kljub vsemu opazno pospešil. In ker se SSD lahko prenese naprej v novejši PC, je po moje vseeno pametno, da ga kupi.

bistvo je da mu bo SSD do neke mere le pohitril comp, ne bo pa zdej novi space shuttle![]()
Novega prenosnika ne bi kupoval, ker sem tega kupil slabo leto nazaj iz preprostega razloga: za 270€ sem dobil 13.3 prenosnik z mat zaslonom.
Uporabljam ga za pisarniška opravila in nič več. Moja želja bi bila, da bi mi SSD pohitril zagona Win 7 in to, da ko preklapljam med odprtimi programi ne bi bilo toliko laga, da bi se Excel ali SPSS zagnala hitreje in podobno. Zanima me predvsem ali je vredno dati 100€ za SSD v smislu, da bo pohitritev občutena v praksi - beri: da me ne bo primlo, da vržem prenosnik potleh, ker mi odpira drugo ali tretje okno od Chroma 20 sekund? :)

Ravno hitrost odpiranja programov se bo pohitrila, delovanje pa seveda ne. Preklapljanje med odprtimi programi zagotovo ne bo nič hitreje, ker pri tem disk ali SSD nimata prav nič, razen če ti kronično primanjkuje RAMA, ampak mislim, da ga tebi ne.
Z normalnim procesorjem bi se vsi zagoni pohitrili vsaj za 5-krat, ampak zaradi tvojega počasnega procesorja pa se bodo po moji oceni vsi zagoni pohitrili za približno 1-krat. Kar bo po moje še vedno precej opazno, če se bo nek program namesto 20 sekund odpiral samo še 10 sekund.
Čudeža pa ne moreš pričakovati, ker mora prav vse podatke, ki se preberejo iz medija najprej predelati procesor in jih poslati v RAM. Pri normalnih računalnikih je medij za shranjevanje podatkov VEDNO najpočasnejši člen, tudi če imaš najhitrejši SSD, pri tvojem računalniku, če boš vanj vgradil SSD, pa bo najpočasnejši člen procesor. Kar bo precej nenavadno, ampak bo vseeno delovalo, precej hitreje kot sedaj ko trdi disk še dodatno bremza že tako počasen računalnik.
Če ti je ta pohitritev vredna 100 EUR pa moraš sam oceniti. Konec koncev boš SSD še vedno lahko vzel ven, ko bo prenosnik odslužil svoje.
Z normalnim procesorjem bi se vsi zagoni pohitrili vsaj za 5-krat, ampak zaradi tvojega počasnega procesorja pa se bodo po moji oceni vsi zagoni pohitrili za približno 1-krat. Kar bo po moje še vedno precej opazno, če se bo nek program namesto 20 sekund odpiral samo še 10 sekund.
Čudeža pa ne moreš pričakovati, ker mora prav vse podatke, ki se preberejo iz medija najprej predelati procesor in jih poslati v RAM. Pri normalnih računalnikih je medij za shranjevanje podatkov VEDNO najpočasnejši člen, tudi če imaš najhitrejši SSD, pri tvojem računalniku, če boš vanj vgradil SSD, pa bo najpočasnejši člen procesor. Kar bo precej nenavadno, ampak bo vseeno delovalo, precej hitreje kot sedaj ko trdi disk še dodatno bremza že tako počasen računalnik.
Če ti je ta pohitritev vredna 100 EUR pa moraš sam oceniti. Konec koncev boš SSD še vedno lahko vzel ven, ko bo prenosnik odslužil svoje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

bedak ::
po mojem je v čem drugem kot disku problem če ti tut chrome okno odpira na koledar ...
je tudi na začetku tko delalo, maš zapacan komp, ... mogoče format?
moje osebne izkušnje so take da je najdražje stare računalnike neki nadgrajevat in dodajat in neki, ker ni tazga efekta kot ga mogoče pričakuješ
v tvojem primeru bo ssd malo pohitril vse skupaj, sam po mojem mnenju je škoda dnarja, ker boš razočaran nad % pohitritve
po mojem tisti zadevi k jo kupš v osnovi še mal dodaš pri nakupu kar je in to je to pol maš tko dokler ne prodaš, al pa ne daš naprej kakšenmu sorodniku, prijatelju in potem kupiš novo na isti način
je tudi na začetku tko delalo, maš zapacan komp, ... mogoče format?
moje osebne izkušnje so take da je najdražje stare računalnike neki nadgrajevat in dodajat in neki, ker ni tazga efekta kot ga mogoče pričakuješ
v tvojem primeru bo ssd malo pohitril vse skupaj, sam po mojem mnenju je škoda dnarja, ker boš razočaran nad % pohitritve
po mojem tisti zadevi k jo kupš v osnovi še mal dodaš pri nakupu kar je in to je to pol maš tko dokler ne prodaš, al pa ne daš naprej kakšenmu sorodniku, prijatelju in potem kupiš novo na isti način

Spock83 ::
Zakaj bi bilo škoda denarja? Verjetno bo kdaj menjal PC in bo pač prestavil SSD in naprej užival. Pri mojem Core2Duo T7500 sistem se supre pozna pohitritev oz. natančneje odzivnost.

Ko nič ne teče v ozadju, se Chrome odpre v 2 sekundah, Office programi v 2-3 sekundah. Problem nastane, ko so odrpi 3 Chromi z nekaj zavihki ali pa ko sem pravkar zaprl nekaj programov in takoj zatem odprl kak nov. Takrat postane vse skupaj precej neodzivno. Ampak tega verjetno ne bi rešil SSD, ker je, kot pravite vsi, problem v procesorju. :(

bosmla ::
Preverjeno e-450 + SSD = ne bos mogel verjet kako hitro se bo prizgal in odpiral programe. Kupi SSD ne bo ti zal.

Kristika ::
Živjo!
Je kaka razlika med
http://www.mimovrste.com/artikel/337000...
in
glede na podobno ceno ne vem kerga se splača vzet.
Hvala vsem za odgovore!
Je kaka razlika med
in
glede na podobno ceno ne vem kerga se splača vzet.
Hvala vsem za odgovore!

D3m ::
Preverjeno e-450 + SSD = ne bos mogel verjet kako hitro se bo prizgal in odpiral programe. Kupi SSD ne bo ti zal.
Aphanisis v tem primeri se strinjam z bosmla. Sam si lastim Lenovo E325 (E-450) in problem ni procesor, kot pravi hojnikb ampak disk (lahko bi dali SHHD).
Sam sem probal s svojim SSD Kingston V300 60GB in Windows sistem deluje odlično na njem prav tako splošna opravila, kot so Internet (Chrome), Word in 1080p filmi.
P.S.
Bi pa opozoril na napako, ki se mi pojavlja pri uporabi SSD V300 na stacionarnemu računalniku. Pred časom je računalnik zaznal napako na samem disku (SATA2, matična Asus MM4N68T-M LE V2) in po pregledu z programom nisem mogel več dostopati do OS. Win8 se je konstanto bootal pri pregledu diska.
Problem sem rešil z priloženim dock station (USB priklop na prenosnik), ki sem ga dobil zraven KIT-a. Pognal sem scan disk na prenosniku in popravil sistemske datoteke trenutno disk deluje.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()

medenko ::
Jaz sem isto naredil iz intel320 na 840pro in je šlo brez da bi kaj ugašal ali posredoval.
si vmes uporabljal vse ostalo itd?

Aphanisis v tem primeri se strinjam z bosmla. Sam si lastim Lenovo E325 (E-450) in problem ni procesor, kot pravi hojnikb ampak disk (lahko bi dali SHHD).
Sam sem probal s svojim SSD Kingston V300 60GB in Windows sistem deluje odlično na njem prav tako splošna opravila, kot so Internet (Chrome), Word in 1080p filmi.
P.S.
Bi pa opozoril na napako, ki se mi pojavlja pri uporabi SSD V300 na stacionarnemu računalniku. Pred časom je računalnik zaznal napako na samem disku (SATA2, matična Asus MM4N68T-M LE V2) in po pregledu z programom nisem mogel več dostopati do OS. Win8 se je konstanto bootal pri pregledu diska.
Problem sem rešil z priloženim dock station (USB priklop na prenosnik), ki sem ga dobil zraven KIT-a. Pognal sem scan disk na prenosniku in popravil sistemske datoteke trenutno disk deluje.
to je res, da ssd pohitri sistem, sam ne na tak način ko si nekateri predstavljate. Če maš 30+ tabov v chromu in stvar šteka, ti hiter ssd nič ne koristi. Enako z ostalimi programi.

jest10 ::
iloveboobz je izjavil:
glede na počasnost tega proca vprašanje če bo kej bolš pri odzivnosti teh programov.
Pri 1,2GHz 2-jedrnem celeronu se je zelo poznal prehod z diska na SSD
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()

kakor koli že, čudežev ne pričakovat.
Je pa ssd dobra naložba za kakšne prihodnji sistem.
Je pa ssd dobra naložba za kakšne prihodnji sistem.

LuiIII ::
Trenutno v prenosniku 3x960GB Crucial M500. Dva sta v RAID 1. Kako se bodo pa obnesli na dolgi rok pa seveda poročam.

si vmes uporabljal vse ostalo itd?
To ne, pustil sem teh par min da je končalo, vgasnal pc, vzel intela ven in to je to.

a tako hitra je bila migracija? ko si z novega zagnal, vse ok delalo?
Vse. In še vedno dela. Tudi razlike v hitrosti nisem opaziti (intel320 160gb -> samy 840pro 256gb).

Danes sem kupil za Lenovo e325 z e-450 procesorjem Samung 840 in naložil gor sistem. Več kot zadovoljen sem z rezultatom, vse se odpira VELIKO hitreje in pri pisarniških opravilih vse dobesedno leti v primerjavi s starim diskom. Za ta specifični namen se je upgrade res izkazal za odlično izbiro, tako da če še kdo okleva zaradi dilem, ki so se pojavljale zgoraj, je tu še ena pozitivna izkušnja iz prakse. Hvala vsem za pomoč. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aphanisis ()

Mipe ::
^ Čista resnica.
Ni pa priporočljiv za igričarje, vsaj majhen SSD ne, če ne boste premapirali svojih dokumentov na drug medij. Vam bodo številne igre hitro zabasale te mape, kot npr. dodatki za The Sims 3. Papa, gigabajti.
Toliko v vednost.
Ni pa priporočljiv za igričarje, vsaj majhen SSD ne, če ne boste premapirali svojih dokumentov na drug medij. Vam bodo številne igre hitro zabasale te mape, kot npr. dodatki za The Sims 3. Papa, gigabajti.
Toliko v vednost.

Invictus ::
Poglej za SSDji z mSATA vmesniki. Pašejo noter. Imam E320. Tako imaš lahko še dodatno navaden trdi disk.
1. 7 mm je prava debelina ...
2. SSD bi pohitril nalaganje programov in njihovo delo z diski.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

FlyingBee ::
še vedno ne vem, kaj bi zame kot srednje zahtevnemu uporabniku (na SSD-ju bi bil windows in programi ter igre, vse ostalo na HDD), pomenil nakup recimo SSD 840 pro 128GB ali 840 120GB, po 1 letu uporabe in po 3 letih, vem samo, da bi dal cca. 40 EUR več za pro različico in 8Gb več prostora

Assass1n ::
Vrjetno nič, crkne lahko vse, hitrosti se v praksi ne poznajo.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

Stark ::
Tisti, ki imate SSD v prenosniku, koliko particij imate?
Ali je res, da mora biti polovica SSD stalno nezasedena (zaradi optimizacije)?
Hvala.
lp
Ali je res, da mora biti polovica SSD stalno nezasedena (zaradi optimizacije)?
Hvala.
lp

amacar ::
Eno particijo. Gor bašem vse in ne gledam na zapolnjenost, v povprečju je polovica praznega, se pa spreminja.

Stark ::
Lahko prosim napišete še velikost diska. Jaz imam 256 GB in 2 particiji, pa razmišljam, da bi ju združil. Če ne drugega ima C disk že eno strukturo za filme, glasbo in slike (podobno kot Mac). Kar te malo prisili k "samoorganiziranju" stvari. :)
Hvala za info.
Hvala za info.

kuglvinkl ::
A se kaj ve kakšni bodo Intel dc s3500? Ligav krmilnik bo?
Hmmm :). Tole bi znalo bit zanimivo, če bo executed right way.
Your focus determines your reallity

Golnar ::
pridejo v kratkem kakšni novi ssdji? oz do konca tega leta? razmisljam namreč ali grem sedaj v nakup samsunga 840 250gb ali raje počakam do božične sezone.

destiny ::
Tud če bi prišlo kaj novega, dvomim da bi bilo bistveno hitrejše/boljše od trenutno aktualnih ssd-jev. Kupi sedaj :)

SplitCookie ::
pridejo v kratkem kakšni novi ssdji? oz do konca tega leta? razmisljam namreč ali grem sedaj v nakup samsunga 840 250gb ali raje počakam do božične sezone.
Kupi in pozabi
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

DuleKrtola ::
Js pa nameravam upgradeat en netbook za 200EUR z rabljenim ssdjem. 64GB bo dovolj, ker kaj več kot winsi na njem ne bo. Izbire na bolhi je ogromno, katere znamke se je pametno izogibat?
EDIT: da ne bo nejasnosti, netbook je vreden 200EUR, ne planiran upgrade. Za SSD bi dal kšnih 50EUR max
EDIT: da ne bo nejasnosti, netbook je vreden 200EUR, ne planiran upgrade. Za SSD bi dal kšnih 50EUR max
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DuleKrtola ()

do 50EUR zna bit kr težka na bolhi... Če najdeš kej, se pa vsekakor izogibaj phison,jmicron in sandforce pogonom..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()