» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
189 / 507
»»

jest10 ::

kuglvinkl je izjavil:

Samsung 840 Pro review. Read čist raztura.

Fuj, navadn 840 bo imel TLC;((

SplitCookie ::

Spock83 je izjavil:

Nekaj me zanima. Zakaj vraga OCZ ima miljon modelov SSDjev? Verjetno uporabljajo vse razpoložljive kontrolerje in flah čipe raznih kvalitet? GLavna razlika med Agility in Vertex je? Deneva 2 (enterprise serija) ima boljše čipe ali kaj (imaš tudi SLC ter MLC)?

Vertex naj bi imel več IOPS
Sort of

Pa extended ima manj over-provisioning-a

kakorkoli že pa ne kupovat
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

medenko ::

Kato je izjavil:

Za kaj pa kupujete te adapterje, a nebi dosegli isto ,če kupite eno usb 3.0 ohišje za trdi disk? Tako al pa tako gre disk ,ki ga zamenjate potem v to ohišje.

raje lepo zunaj na hitro priklopimo...hvala za focalprice, naročam

kuglvinkl ::

Cene za 840 so že znane: In den Handel kommen sollen die neuen SSDs bereits Mitte Oktober. Die Preise sollen dann bei etwa 150, 270 und 580 (840 Pro: 128, 256, 512 Gigabyte) sowie 105, 200 und 450 (840: 120, 250, 500 Gigabyte) Euro liegen.

In FDE je :))) http://www.golem.de/news/ssd-840-und-84...

.

Kar je morda predvsem važno, da bo s tem narejen cenovni pritisk na ostale proizvajalce. Tko da bomo počasi res lahko skoraj vso dato šutirali na SSD (bom ime topica takrat dopolnil).

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Hmnja, zaenkrat je sicer hudo dražji od 830...

za nas laike je kaj prednost 840 in predvsem kdaj dobavljiv?

predvsem kaj je FDE? hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: medenko ()

Dr_M ::

TLC si pa lahko kar nekam utaknejo. Nevem kako lahko slabso robo prodajajo drazje.
Kot bi bil MLC drazji od SLC.

http://www.anandtech.com/show/5067/unde...

čakajte malo, 840 model kao hud model a kljub temu na TLC tehnologiji? slabost?

Obstajata 2 verziji, 840 in 840 Pro. 840 ima TLC (prednost je cenen NAND, slabost pa pocasnost in hitra izraba), 840 PRO ima MLC NAND, kar je OK.

medenko je izjavil:

840pro je MLC in je "hud". 840 je TLC

thanks za info. itak se gleda PRO varianta, navadn je brezveze, je boljše 830 potem mar ne?

Če ne rabiš FDE, jap.

nihče še ni pojasnil FDE :) FDE ima navadni ali PRO?

medenko je izjavil:

nihče še ni pojasnil FDE :) FDE ima navadni ali PRO?

Oba.

stricky ::

Rad bi kupil SSD tja do 128 GB za prenosnik (Dell). Ali mi lahko priporočate najboljši model, do 100€, in, kakšen kit rabim, in kje kit dobim?
Hvala

Samsung 830

840 - dokler ne porihtajo zanič kvalitete, se ne taknem

ST-777 ::

medenko je izjavil:

Bolje je kupiti SSD Samsung 830, kot basic 840.

"The new drives use TLC NAND flash cells instead of the popular MLC NAND. In fact, the 840 Pro series still uses MLC NAND, and the more affordable basic 840 SSDs use TLC.

Users that are hoping for a quick price reduction are going to be somewhat disappointed, as TLC NAND has serious durability problems when compared with the already durability-challenged MLC NAND.

Moreover, smaller NAND cells will also negatively affect durability even further, so Samsung’s NAND protection technologies have lots of work to do considering the combined durability problems that the move from MLC to TLC and 27nm to 21nm pose.

One mention Samsung made is that TLC NAND is reportedly 50% slower than MLC flash and, therefore, users expecting a performance hike will likely be disappointed." http://news.softpedia.com/news/Samsung-...

huelz ::

Pol počasnejši pri branju, če se prav spomnim. Sicer pa, so povedal zakaj TLC še ni bistveno cenejši. Ko (in ne če) pa bo, bo pa verjetno kar velik price drop. Za stare(jše) pc-je in leptope super izbira glede upgrejda.
Sicer pa, folk tega niti ne gleda, drugače bi kupoval samo preverjeno robo (crucial m4, sammy 830, intel), tko mamo pa danes proizvajalcev SSD-jev ko listja ...

typo typo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: huelz ()

iloveboobz ::

Ok 840 Pro zgleda hud, sploh kar se tiće porabe, ampak da tlačijo TLC (!!) flash v SSD (sploh če je 21nm) je pa že skor absurd. Tega še od OCZ nebi pričakoval vsaj kako leto, od samsunga pa sploh ne.
Anyway razn če ma zadeva kak hardware filter, da podalša p/e (kot densbits recimo) je tole že dejansko treba pazit da se ne "znuca".

Glede na to da samsung afaik nima one-the-fly-compression, pomen da je write amplification sigurn 1 ali več. In other words, 500-750 P/E na 128GB pri kakem heavy pisanju tak pogon nebi bil ravno "dolg".
In kak jim uspeva iztisnet 400MB/s Write na TLC mi tut ni jasn (verjetno kaka fora, da uporabla sam tahitere bloke, ostalo je pa počasn .. vertex4 anyone ?)
..
edit: typo typo typo

Zgodovina sprememb…

Spock83 ::

Malo pretiravate. SSD na povprečnega uporabnika zdrži oz. naj bi zdržal 10 let. Če bo z TLC pol manj, bo za mene dovolj.

Spock83 je izjavil:

Malo pretiravate. SSD na povprečnega uporabnika zdrži oz. naj bi zdržal 10 let. Če bo z TLC pol manj, bo za mene dovolj.

sam težava je, da tlc zdrži 5x manj od mlcja in ne 2x...

V teroriji ja. Praksa bo pa drugačna. Se spomnim, da so bil podoben dbeate SLC vs. MLC. :)

Dami ::

Ne vem kaj se bunite. Če nočete TLC kupte 830 za hudo malo dinar al pa 100€ več za 840 pro.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Glede na to da samsung afaik nima one-the-fly-compression, pomen da je write amplification sigurn 1 ali več. In other words, 500-750 P/E na 128GB pri kakem heavy pisanju tak pogon nebi bil ravno "dolg".

ye rajt

Ma shitload RAMA tako da dobro ve kaj naj dela

Sicer je pa vseeno. Read ne košta nič. Write-a je pa minimalno.

Sam imam R:W ratio 10:1

In pri bajnih količinah rama, ki so danes v sistemu, se diska skoraj ne uporablja več

Zdrži toliko kot traja garancija, nič več.

Spock83 je izjavil:

V teroriji ja. Praksa bo pa drugačna. Se spomnim, da so bil podoben dbeate SLC vs. MLC. :)

Seveda v praksi TLC zdrži več kot 500 r/w, sam vsak dodatn r/w je bonus in nič druga.
Sam kontroler ma sigurno nek thorottling, da ko se life začne približevat teoretični nulu, začne hitrost padat (vsaj pri sandforce je tako)

Zgodovina sprememb…

Izi ::

Spock83 je izjavil:

Točno tako. Konkretnih številk ni nikjer, vse so samo špekulacije. Še vedno pa nisem nikjer na svetu zasledil, da bi komurkoli uspelo katerikoli SSD izrabiti.
Po moje bo TLC neizbežna naslednja stopnja pri SSD-jih. Kljub temu, da je MLC v vseh pogledih slabši od SLC, se je SLC že popolnoma poslovil in šel na smetišče zgodovine. Podobno se bo prej ali slej zgodilo s MLC, ki ga bo nadomestil TLC. Rekel, bi 5 let in bomo imeli samo še TLC.

SLC - Single Level Cell - 1 bit na celico - velikanska cena
MLC - Multi Level Cell - 2 bita na celico - manjša hitrost kot SLC, večja poraba kot SLC, manjša robustnost kot SLC, manjša fizična velikost čipov kot SLC, opazno manjša cena kot SLC
TLC - Triple Level Cell - 3 biti na celico - manjša hitrost kot MLC, večja poraba kot MLC, manjša robustnost kot MLC, manjša fizična velikost čipov kot MLC, opazno manjša cena kot MLC

Bistvo pri vsakem nasledniku flasha sta opazno manjša cena in opazno manjša fizična velikost, kar pomeni opazno večjo kapaciteto za nižjo ceno. In to je bistvo vsega.

Namreč 25nm MLC flash je kar se tiče cene dosegel dno že nekaj mesecev nazaj. Cena SSD-jev pa MORA padati še naprej in edina rešitev je TLC. Kar se tiče kapacitete pa je na trenutno velike ploščice s 25nm MLC flashi mogoče iti največ do 1 TB. z 20nm ali še manjšimi bi teoretično lahko prilezli do 2 TB pa še to bi bilo preveč natlačeno, imelo veliko porabo in se že opazno grelo.

S SLC je torej možno 20 GB za okoli 200 EUR
Z MLC je mogoče 200 GB za okoli 200 EUR
Z TLC pa bo možno 2 TB za okoli 200 EUR (ne še takoj, ampak verjetno čez kakšnih 5 let)

In kot sem že omenil enkrat prej, z večjo kapaciteto raste tudi robustnost, saj imamo na razpolago mnogo več celic na katere pišemo. Tako da grem stavit, da Terabajtnega SSD-ja z TLC flashi nihče ne bo uspel izrabiti v 5-ih letih.
Pa razlika med med TLC in MLC bo manjša kot je bila med SLC in MLC. Takrat se je zadeva prepolovila, ko smo šli iz enega bita na 2, sedaj pa se bo zmanjšalo samo za tretjino, ko bomo šli iz 2 bitov na 3.
Pri SLC smo šli iz 10000 prepisov na celico, na 5000 prepisov pri MLC in sedaj bi šli na 3300 prepisov pri TLC. (Tole je moje laično razmišljanje, konkretnih številk namreč ni nikjer)

Prvi s TLC flashi pa bo najverjetneje OCZ, ki je tak prototip SSD-ja predtstavil že januarja letos, in napovedal, da pride že sredi letošnjega leta, pa se je potem verjetno zataknilo, ker TLC čipov v redni proizvodnji še vedno ni. Tako da zaenkrat nimamo še nobenega SSD z TLC flashi. Je pa že kar nekaj napovedi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

SplitCookie je izjavil:

ye rajt

Ma shitload RAMA tako da dobro ve kaj naj dela

Sicer je pa vseeno. Read ne košta nič. Write-a je pa minimalno.

Sam imam R:W ratio 10:1

In pri bajnih količinah rama, ki so danes v sistemu, se diska skoraj ne uporablja več

Zdrži toliko kot traja garancija, nič več.

In čemu sploh služi tvoj SSD potem ?

Točno tako. Konkretnih številk ni nikjer, vse so samo špekulacije

Seveda ni konkretnih števil z razlogom. Proizvajalci si ne upajo dat ven podatka: "Naš flash je rejtan le za 500 R/E"

Še vedno pa nisem nikjer na svetu zasledil, da bi komurkoli uspelo katerikoli SSD izrabiti.

Write thorttling na delu. Znucat ga ne morš zarad nizkih writeov, ki nastopijo ob koncu teoretičnega flash life-a.
Po moje bo TLC neizbežna naslednja stopnja pri SSD-jih. Kljub temu, da je MLC v vseh pogledih slabši od SLC, se je SLC že popolnoma poslovil in šel na smetišče zgodovine. Podobno se bo prej ali slej zgodilo s MLC, ki ga bo nadomestil TLC. Rekel, bi 5 let in bomo imeli samo še TLC.

SLC - Single Level Cell - 1 bit na celico - velikanska cena
MLC - Multi Level Cell - 2 bita na celico - manjša hitrost kot SLC, večja poraba kot SLC, manjša robustnost kot SLC, manjša fizična velikost čipov kot SLC, opazno manjša cena kot SLC
TLC - Triple Level Cell - 3 biti na celico - manjša hitrost kot MLC, večja poraba kot MLC, manjša robustnost kot MLC, manjša fizična velikost čipov kot MLC, opazno manjša cena kot MLC

Bistvo pri vsakem nasledniku flasha sta opazno manjša cena in opazno manjša fizična velikost, kar pomeni opazno večjo kapaciteto za nižjo ceno. In to je bistvo vsega.

Namreč 25nm MLC flash je kar se tiče cene dosegel dno že nekaj mesecev nazaj. Cena SSD-jev pa MORA padati še naprej in edina rešitev je TLC. Kar se tiče kapacitete pa je na trenutno velike ploščice s 25nm MLC flashi mogoče iti največ do 1 TB. z 20nm ali še manjšimi bi teoretično lahko prilezli do 2 TB pa še to bi bilo preveč natlačeno, imelo veliko porabo in se že opazno grelo.

S SLC je torej možno 20 GB za okoli 200 EUR
Z MLC je mogoče 200 GB za okoli 200 EUR
Z TLC pa bo možno 2 TB za okoli 200 EUR (ne še takoj, ampak verjetno čez kakšnih 5 let)

In kot sem že omenil enkrat prej, z večjo kapaciteto raste tudi robustnost, saj imamo na razpolago mnogo več celic na katere pišemo. Tako da grem stavit, da Terabajtnega SSD-ja z TLC flashi nihče ne bo uspel izrabiti v 5-ih letih.
Pa razlika med med TLC in MLC bo manjša kot je bila med SLC in MLC. Takrat se je zadeva prepolovila, ko smo šli iz enega bita na 2, sedaj pa se bo zmanjšalo samo za tretjino, ko bomo šli iz 2 bitov na 3.
Pri SLC smo šli iz 10000 prepisov na celico, na 5000 prepisov pri MLC in sedaj bi šli na 3300 prepisov pri TLC. (Tole je moje laično razmišljanje, konkretnih številk namreč ni nikjer)

Nwm od kod teb ti podatki, ampak real write endurance je tak:
SLC: Od 1m do 50k (odvisno od litografije in proizvajalca, defenitivno ne 10k)
MLC: od 10k pa do 3k (spet odvisno od proizvajalca in litografije)
TLC: Uradnih specifikacij ni, vendar je ponavadi endurance 5x manjši od MLC, spravi 2.5k do 500

Prvi s TLC flashi pa bo najverjetneje OCZ, ki je tak prototip SSD-ja predtstavil že januarja letos, in napovedal, da pride že sredi letošnjega leta, pa se je potem verjetno zataknilo, ker TLC čipov v redni proizvodnji še vedno ni. Tako da zaenkrat nimamo še nobenega SSD z TLC flashi. Je pa že kar nekaj napovedi.

????
Blast from the past much ??

Zgodovina sprememb…

Ni swap disk za torrent če to misliš.

Drugače gre pa gor lavfat vse. Vključno z video obdelavo. Takrat se R/W približa 1 če delam gluposti.
Samo tega je tako malo da nima velikega efekta dolgoročno.
Drugače pa se stalno gor zaganjajo in ustavljajo virtualci. Pa imaš pri 2GB read-a samo 100M in še manj write-a

Pri SLC smo šli iz 10000 prepisov na celico, na 5000 prepisov pri MLC in sedaj bi šli na 3300 prepisov pri TLC.

Yeh. In pri 3300 prepisih (kar je pri 100GB SSD-ju 100GB/dan v roku 10h let) imaš rezerviranega vsaj 10% pogona kar to cifro dvigne na tisto bližje 4000.
S tem ko imaš 2x večjo gostoto si število prepisov pravtako efektivno podvojil, če bi izrabljal samo 100GB

Tko. Bolje se ti splača delat 2x gostejši flash s polovico prepisov, ker imaš zraven 'zastonj' še večjo kapaciteto.

Izi je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Točno tako. Konkretnih številk ni nikjer, vse so samo špekulacije. Še vedno pa nisem nikjer na svetu zasledil, da bi komurkoli uspelo katerikoli SSD izrabiti.

Seveda so jih že znucali. Res da z namernim mučenjem>:D ampak tudi to šteje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

SplitCookie je izjavil:

Ni swap disk za torrent če to misliš.

Drugače gre pa gor lavfat vse. Vključno z video obdelavo. Takrat se R/W približa 1 če delam gluposti.
Samo tega je tako malo da nima velikega efekta dolgoročno.
Drugače pa se stalno gor zaganjajo in ustavljajo virtualci. Pa imaš pri 2GB read-a samo 100M in še manj write-a

Pri SLC smo šli iz 10000 prepisov na celico, na 5000 prepisov pri MLC in sedaj bi šli na 3300 prepisov pri TLC.

Yeh. In pri 3300 prepisih (kar je pri 100GB SSD-ju 100GB/dan v roku 10h let) imaš rezerviranega vsaj 10% pogona kar to cifro dvigne na tisto bližje 4000.
S tem ko imaš 2x večjo gostoto si število prepisov pravtako efektivno podvojil, če bi izrabljal samo 100GB

Tko. Bolje se ti splača delat 2x gostejši flash s polovico prepisov, ker imaš zraven 'zastonj' še večjo kapaciteto.

Pa od kod vam 3300 prepisov na TLC ??
TLC na 2x nm je dober glih za cca 1k ali manj P/E.

vrh glave

kad crkne pa kupiš novega

Me prav zanima kak bo meu Write v praksi tale pogon.:D
pa če bojo kake fore vkjučene v to (vertex4 :D)

Zgodovina sprememb…

jest10 je izjavil:

Zanimivo branje. Hvala za link.
Kakor vidim, moraš imeti že res smolo, da ti uspe zapisati manj kot 100 TB, in to na tiste najmanjše in najcenejše SSD-je.
Moj 80 GB SSD, ki se bliža že trem letom, pa je do sedaj zapisal 4 TB. Dela minimalno 8 ur na dan ima gor swap datoteko in vse igre gredo iz njega. Edino torrent gre direkt na HDD.
Se pravi da ga izrabim z dosedanjim tempom rabim minimalno 75 let, povprečno gledano pa mi bo zdržal okoli 200 let.

@hojnikb: Kaj vertex4?

Izi je izjavil:

jest10 je izjavil:

Kakor vidim, moraš imeti že res smolo, da ti uspe zapisati manj kot 100 TB, in to na tiste najmanjše in najcenejše SSD-je.
Moj 80 GB SSD, ki se bliža že trem letom, pa je do sedaj zapisal 4 TB. Dela minimalno 8 ur na dan ima gor swap datoteko in vse igre gredo iz njega. Edino torrent gre direkt na HDD.
Se pravi da ga izrabim z dosedanjim tempom rabim minimalno 75 let, povprečno gledano pa mi bo zdržal okoli 200 let.

Hehe enako. No jaz sem svojega Intela dal tastu in je še vedno v top formi. :) (Tko pravi Intel Toolbox)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spock83 ()

Spock83 je izjavil:

@hojnikb: Kaj vertex4?

Izi je izjavil:

jest10 je izjavil:

Hehe enako. No jaz sem svojega Intela dal tastu in je še vedno v top formi. :) (Tko pravi Intel Toolbox)

Vertex4 uporablja stari trik MLC flasha, pri katerem uporablja za write le "tahitre" blocke. Ko pa začne enkrat uporablat tudi "počasne" blocke (kar se zgodi če je nafila nad 50%) se pa temu primerno write hitrost upočasni (na 128gb za 2x)

iloveboobz je izjavil:

Vertex4 uporablja stari trik MLC flasha, pri katerem uporablja za write le "tahitre" blocke. Ko pa začne enkrat uporablat tudi "počasne" blocke (kar se zgodi če je nafila nad 50%) se pa temu primerno write hitrost upočasni (na 128gb za 2x)

Zanimivo. Prvič slišim, da imajo nekateri SSD-ji hitre in počasne bloke. Na HDD se je spreminjala hitrost, ker se pač površina diska premika vedno hitreje čim bolj proti robu greš. Sem mislil, da sedaj na SSD bo pa končno vse enako hitro.
A je to samo na Vertex 4 ali še kje? Moj stari Intel ima v celoti enako hitrost, razen en majhen delček na sredi je malenkost počasnejši kot ostalo. To je pri branju. Zapisovanja pa nisem testiral, ker mora biti enota popolnoma prazna, da lahko potem celo prepišeš za test.
HT Tach programček da celotno sliko kar se tiče hitrosti, ker pomeri hitrost od prvega do zadnjega bloka. Pri HDD dobiš črto, ki močno pada. Na SSD bi morala biti pa bolj ali manj ravna.

Izi je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

Zanimivo. Prvič slišim, da imajo nekateri SSD-ji hitre in počasne bloke. Na HDD se je spreminjala hitrost, ker se pač površina diska premika vedno hitreje čim bolj proti robu greš. Sem mislil, da sedaj na SSD bo pa končno vse enako hitro.
A je to samo na Vertex 4 ali še kje? Moj stari Intel ima v celoti enako hitrost, razen en majhen delček na sredi je malenkost počasnejši kot ostalo. To je pri branju. Zapisovanja pa nisem testiral, ker mora biti enota popolnoma prazna, da lahko potem celo prepišeš za test.
HT Tach programček da celotno sliko kar se tiče hitrosti, ker pomeri hitrost od prvega do zadnjega bloka. Pri HDD dobiš črto, ki močno pada. Na SSD bi morala biti pa bolj ali manj ravna.

Vsi SSDji ki so bazirani na MLC flashu, malo flash module z "hitrimi" in "počasnimi" blocki. To je pač fora MLC flasha, ker ima 2 bita v eni celici, zato je write dostop do druge celice počasneji. Enaka fora je tudi pri TLC flashu, vendar je tam stvar še bol drastična.
Zakaj se to ne opazi ?
Ker kontrolerji kompenzirajo z raznimi triki, da to ni tako opazno.
Vendar je OCZ šel en korak naprej in so nardil tako, da uporabljajo v performance mode izkjučno "hitre" blocke in v storage mode "počasne" blocke..

Še en pdf, ki opisuje ta pojav in izrabo le tega
http://www.advantech.com.tw/embcore/pro...

Zgodovina sprememb…

Moj stari Intel ima v celoti enako hitrost, razen en majhen delček na sredi je malenkost počasnejši kot ostalo.

enako na mojem G2 40 in 80 GB.

kuglvinkl je izjavil:

Moj stari Intel ima v celoti enako hitrost, razen en majhen delček na sredi je malenkost počasnejši kot ostalo.

enako na mojem G2 40 in 80 GB.

mogoče je kontroler tak tunan, da dela samo z write hitrostjo počasnih blockov.Ali je pa vmes kak drug trik.

Teli stari inteli G2 so res robustni, tako zgleda zaenkrat.
Trenutno imam v svojmu compu Samsunga 830 128GB, kjer je sistem in programi in G2 80GB, kjer je page file, temp folder za winrar, ter se nekaj programov in steam z igrami, pa nic ne zgleda, da bi ga to kaj dosti prizadelo.

Kar se tice MLC vs TLC, MLC je en tak sweet spot med ceno, hitrostjo in vzdrzljivostjo, TLC naj bo pa za pocasne in poceni USB kljucke, ker tako se bodo tudi SSDji obnasali.

Dr_M je izjavil:

Teli stari inteli G2 so res robustni, tako zgleda zaenkrat.
Trenutno imam v svojmu compu Samsunga 830 128GB, kjer je sistem in programi in G2 80GB, kjer je page file, temp folder za winrar, ter se nekaj programov in steam z igrami, pa nic ne zgleda, da bi ga to kaj dosti prizadelo.

Kar se tice MLC vs TLC, MLC je en tak sweet spot med ceno, hitrostjo in vzdrzljivostjo, TLC naj bo pa za pocasne in poceni USB kljucke, ker tako se bodo tudi SSDji obnasali.

Ja TLC je kul za flash kjučke in spominske kartice, defenitivni pa še zaenkrat ne sodi v ssdje. Bomo vidl kak se bo tam samsung 840 vanilla obnesu z tlcjem na dalši rok..

Zgodovina sprememb…

To bomo "videli" čez prece časa šele. Sam ne marma bit poiskusni zajec, tko da če bi danes kupoval, bi poču al 830 al pa 840 Pro, pač odvisno za katero mašino.

Je pa možno, da bo 830 zlo pocen, k se bodo pucale zaloge, se splača spremljat.

Me pa zlo zanima, kaj se bo zgodilo z ostali ponudniki 15. oktobra, ko pride Samsung.

kmetek ::

Če je že sedaj 256GB SAMSUNG 830 170€, bo morda kmalu 150€ :P

Pjao

Evo, na sestavi.si je 194€ 256GB model

Marš, glih ko sem ga kupil ...

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Crucial je izdal nov firmware:

Version 010G includes the following changes:
- Improved Trim response time
- Improved power-on-to-ready time (known as POR, or TTR for Time-to-ready)
- Improved resume-time from low power modes, and improved reliability of warm reboot
- Improved power consumption by disabling HIPM (Host Initiated Power Management)

DOWNLOAD:
http://www.crucial.com/support/firmware...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR je izjavil:

Crucial je izdal nov firmware:

Version 010G includes the following changes:
- Improved Trim response time
- Improved power-on-to-ready time (known as POR, or TTR for Time-to-ready)
- Improved resume-time from low power modes, and improved reliability of warm reboot
- Improved power consumption by disabling HIPM (Host Initiated Power Management)

DOWNLOAD:
http://www.crucial.com/support/firmware...

uff bo treba flashat :D

jurre ::

evo, jaz sem potem takrat poslal samsung SSD nazaj na hoh z dopisom o počasnosti delovanja. Malo je trajalo, ker imajo gužvo, vendar sem v petek končno dobil mail, da so prejeli disk iz "servisa" in mi ga poslali po pošti, danes pa mi je poštar prinesel popolnoma nov SSD.
Na stacionarca sem naložil norton ghost, vtaknil zraven še trenutni HDD iz prenosnika in SSD preko sata-usb priključka in skloniral disk.
SSD zdaj spet veselo laufa v prenosniku.

mimogrede...
ni mi jasno kje dobiš serijsko za norton ghost? Na samsung strani piše da je v embalaži, ter da je priložen CD z ghostom, serijska pa na hrbtni strani CDja? CDja z ghostom pa nikjer, so samsung CD z manuali in magicianom. V trial načinu pa ne dela funkcija za clone diska:))

rdecaluc ::

Dober večer.

Eno hitro vprašanje. Ravnokar inštaliram Win7 na Samsung 830. V BIOSu sem nastavil na AHCI.

Sedaj pa me zanima. Kaj lahko sedaj naknadno priklopim 2 trda diska in bosta delala brez težav ali potrebujeta bit nastavljena na IDE?
Est modus in rebus. ,typos
««
189 / 507
»»