» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
187 / 507
»»

Jst ::

Moram pa povedati še nekaj k mojemu postu zgoraj:

Čeprav po mojih osebih lastnih izkušnjah, SSD umirajo bolj od HDDjev, sem nekje bral, da je statistika približno 50:50. Torej približno enaka možnost, da ti umre SDD ali HDD.

Samo to mi ne bo šlo nikoli v glavo, kako sta v istem trenutku lahko umrla Enterprise SLC Intela prve generacije 40GB. X25-E, če se ne motim, so se imenovali.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tomson ::

Js mislim da sta Samsung 830 in Intel 330 kar se kvalitete in performensa tiče tam tam, sploh glede na to da oba modela povsod samo hvalijo, slabih izkušenj praktično ni. (razen izjem seveda)

Sem bil pa sam pred podobno dilemo in sem se na kancu odločil za 50GB več pri Intelu, ker prostora ni nikoli preveč. Sedaj po 2mesecih imam na 180GB prostega še 80GB pa nimam nobene igre gor. Samo sistem in nekaj zmogljivejših programov ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tomson ()

mat xxl ::

PrimozR je izjavil:

Dokaj nove? mSATA pogoni so se v skorajda enaki obliki uporabljal že v prvem EeePC-ju. Zadeva je enostavno počasnejša od SATA 3, torej ne more biti bistveno hitrejša. Če bi bil mSATA tako dober, bi ga uporabljali. Pa je Intel na IDF-u raje predstavil namenski konektor za ultrabooke (okej, ima nekaj več specifikacij, ki bodo omogočale več svobode pri dolžini, eno oz. dvostranskih modulih - poznalo se bo na prostoru, ki je pri mSATA velik problem).

Ne vem, morda so starejši res delali počasneje, sedaj pa primerjava stacionarni poizkus zagon W7 prof iz ne najhitrejšega SSD vIntel 520 128 gB traja cca 27 sekund, odklop in zagon iz mSATA porta Crucial 128 gbpa 15 sekund, razlika je očitna in je tudi mene sila začudila, ker je nisem pričakoval, žal mi je, da brzin nisem izmeril, računalnik pa ni več dosegljiv, ker je že pri stranki in je bil bolj poizkus zelo na hitro, ker je bil disk kupljen za zagonski disk za HP 8570w pa žal HP še ni predvidel možnost boota iz mSATE, čeprav ta, kot storage disk dela v nulo in se še čaka popravek biosa. Morda je finta v tem, da ni povezav, kablov ...dejansko je zadeva na plati skoraj ob procesorju.... pa zanimivo je še to, da ob precejšnjem obremenjevanju je bila zadeva srednje topla, nikakor pa ne vroča, ker pri tej zadevi imaš vse čipe po rokah nezaščitene.

zmelkoow ::

LP!

Ali bi bil http://www.pixmania.si/si/uk/11322320/a... primeren za neko normalno uporabo ali se bolje kupiti Samsunga ali Intela?

Hvala

jest10 ::

Kakšni so pa kaj tile Crucial V4 SSDji?

kuglvinkl ::

Prepočasni za svojo ceno. Če bi bil GB okol 0.3€, ja, pol bi mogoče razmilsu in z njim zamenjal še zadnji HDD v kišti.

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

tale je namenjen za starejše kompe kateri imajo sata ii priključek. namen tega ssdja je za upgrade starejših maših starih 3leta in več
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

TehDucky ::

Jaz vem da v mojga 3 leta starga računalnika nebi dajov tega SSD-ja notr. Pač 3 leta staro je i7, to je bolj za kak pentium 4 al pa early dualcore. Je pa že enostavno svinjsko kako poceni so SSDji. Jaz sem dal malo manj ko eno leto nazaj 170€ za Intel 320/120GB. Zdaj pa 70€ za 120GB. Čist odlom, pa ne da so še 2x hitrejši od njega. Ampak, bo pa ostal v računalniku do njegove smrti. Že tko so vsi fouš, ker mam super-duper disk ostali pa pač na HDD meljejo. :D

mtosev je izjavil:

tale je namenjen za starejše kompe kateri imajo sata ii priključek. namen tega ssdja je za upgrade starejših maših starih 3leta in več

Bravo, celo ti si to pogruntal:|

kuglvinkl@
To vem, da so počasni, samo za netbook za Atom procesorjem je nekako nesmiselno jemati ultra hitro zadevo;) Pa cene bodo itak še padle, saj je zadeva komaj prišla v prodajo.
Mene bolj zanima, kako so kaj tile Phison kontrolerji?

darkolord ::

Če si lahko privoščiš, vzami raje Samsung 830:

http://www.ttc.si/164_Komponente/116_Tr...

Tisti adata sicer tudi baje ni slab.

tine55 ::

ja načeloma je kar nekaj razlike, verjetno bom kar adato vzel, 89 eur proti 113 eur je prevagalo :) za punco vrh glave, saj ni noben dizajner al pa arhitekt :)

ST-777 ::

@tine55, če boš izbral ADATA vzemi tisti njihov SSD, ki ima oznako AS510S3-120GM-O in ne AS510S3-120GM-C. Kakšne so posledice, če vzameš C, lahko prebereš tukaj:

http://www.newegg.com/Product/Product.a...

"This is the second time that I have reviewed this drive as I had returned it previously. The second drive is just as much a piece of junk as the first one. They only lasted about a week or less."

"This drive only lasted about 2 weeks before it quit working. The drive just stopped working one day while booting up my computer. The drive was no longer recognized by the BIOS, even. I had even updated the firmware to the latest version.

iloveboobz ::

jest10 je izjavil:

beži stran, ker tu notri je phison kontroler.

tine55 ::

Eh sej je na newegg-u dobil 4 zvezdice od 5ih valda bo OK, vedno pa se najdejo kaki pacientalni primeri :)

iloveboobz je izjavil:

jest10 je izjavil:

In poveš kaj več o tem?
Za USB klučke delajo dobre kontrolerje. Za SSDje so pa slabi?

jest10 je izjavil:

iloveboobz je izjavil:

jest10 je izjavil:

In poveš kaj več o tem?
Za USB klučke delajo dobre kontrolerje. Za SSDje so pa slabi?

Za usb kjuče majo fajne kontrolerje (čeprav so tud slabi -> glej moj review hofer usb kjuča ;) )
ssd kontrolerji pa niso nwm kaj, v preteklotsti so tudi mel težave z fw (corsair nova2 comes to mind), slab r/w speed, slabi IOPSi.
Uglavnem za tak denar lahko dobiš bolše (kak async sandforce recimo)

tt2 ::

A se za intel 335 že vedo cene?

kaj pa je to?

kuglvinkl je izjavil:

kaj pa je to?

enaki ssdji, sam noter bo 20nm flash ;)

To načeloam pomeni, manjšo dobo. Če je pa to relevantno, pa ne vem :)

sicer pravijo, da bo enak P/E, sam v to močno dvomim..

Trg rabi kontrolerje, kot je densbits, ker ko bo meu flash manj kot 1000 P/E, bo to dejansko problem.

Izi ::

Menda ni panike zaradi 20 nm.
65nm MLC flashi so omogočali med 5000 in 10000 brisalnih ciklov
25nm MLC flash omogoča 3000 do 5000 brisalnih ciklov
20nm MLC flash pa bodo še vedno omogočali med 3000 in 5000 brisalnih ciklov

Sicer strokovne razlage so tako komplicirane, da sem se izgubil, ampak v osnovi so 20nm kljub majhnosti enako robustni kot 25nm.
Celo kot sem razbral se od sedaj naprej, ko bodo nižali proizvodnji proces, kar je že napovedano, se število brisalnih ciklov ne bo več opazno nižalo.

Pri 25nm so namreč naleteli na zid in ne samo eden, kar nekaj preprek je bilo, ki so fizično onemogočale iti na manjši proizvodnji proces. Z enako tehnologijo, kot jo ima 25nm flash se ne da več manjšati, To je dejstvo.
Tako so se morale zbrati najbolj brihtne glave Intela in Microna in so kar nekaj časa gruntali, da so našli rešitev kako naprej. Potrebno je bilo temeljito spremeniti tehnologijo izdelave flash čipov.
Kaj konkretnega ne morem napisati, ker kaj dosti ne razumem ;), ampak razumel sem, da so kar nekaj stvari iz 25nm flashov vrgli ven, ker jih je z manj kot 25nm nemogoče narediti in tiste manjkajoče zadeve naredili na popolnoma nov način.
Rezultat je, da teh 20nm flash čipov ne moremo več neposredno primerjati z 25nm čipi, zadeva sedaj deluje na nekoliko drugačen način kot prej. Princip je seveda še vedno enak in mi razlike no bomo opazili.
Glede nove tehnologije so tako samozavestni, da so že napovedali da sedaj ni več preprek za še precej na manjši proizvodnji proces.
Najbolj laična razlaga, ki so jo spravili skupaj se glasi: "Novi Hi-K/metal gate design omogoča, da so tranzistorji manjši ampak klub temu nič manj robustni."

Recimo, da jim verjamemo :P
Kakorkoli že, prvi SSD-ji s temi flashi bodo Intelovi SSD 335 serija. 240 GB model bo menda prišel že letos. V prvem četrtletju 2013 pa prideta še 80 GB in 180 GB. Kot kaže je 120 GB model že preteklost in mislijo, da ga ne potrebujejo več.
Kot zanimivost lahko še omenimo, da z 20nm tehnologijo sedaj lahko v 2,5" ohišje SSD spravijo že 2 TB spomina. Zaenkrat takih SSD-jev še ne bomo videli, ker bi bili po vsej verjetnosti mnogo predragi.

Pa še nekaj kupci SSD pozabljajo. Čim večji SSD kupiš več brisalnih ciklov imaš na voljo, ker imaš na razpolago nmogo več celic na katere zapisuješ podatke. Tako bo 240 GB SSD vedno zdržal točno 2-krat dalj preden se bo izrabil, kot pa 120 GB model.
Tako da danes, ko se kapaciteta SSD-jev hitro viša so povprečni SSD-ji mnogo bolj robustni kot pa tisti stari z 50 ali celo 65nm tehnologgijo.
Na današnji 240 GB SSD z 25nm MLC flashi boš lahko zapisal več podatkov preden se bo izrabil, kot pa na stari 60 GB SSD s takrat najboljšimi SLC flashi, ki so bili dragi kot žafran.

Hvala za razlago :)

...Celo kot sem razbral se od sedaj naprej, ko bodo nižali proizvodnji proces, kar je že napovedano, se število brisalnih ciklov ne bo več opazno nižalo.

to je kr težk verjet, ne glede na to kaj so nardil.flash je še vedno flash in endurance bo padal z nižanjem procesa. stvar se bo morala na neki točki začet kompenzirat na kontroller ravni; tukaj bi densbits prav pršu ;)

in to z kapacito je čist res, da je več bolje, kar se tiče prepisov.
Čeprav je pa žalostno, da ma "ssd" v eeeju, ki je velik le 4GB teoretično več možnih prepisov kot 128GB ssd, ki ga uporabljam v prenosniku. Sicer ni tak advanced kontroller noter in nima stiskanja, ampak to je že druga zgodba :D

iloveboobz je izjavil:

to je kr težk verjet, ne glede na to kaj so nardil.flash je še vedno flash in endurance bo padal z nižanjem procesa. stvar se bo morala na neki točki začet kompenzirat na kontroller ravni; tukaj bi densbits prav pršu ;):D

Pozabil si, da proizvodnega procesa kaj dosti ne bodo več mogli manjšati, ker bodo kmalu že atomi preveliki.
Velikost posameznih atomov namreč varira med 0,1 in 0,5 nm.
In veš, da en sam atom ni nič, vedno jih mora biti več na kupu, da skupaj nekaj tvorijo. Kot veš so atomi najmanjši gradniki s katerimi ljudje lahko kaj zgradimo in ti so veliko kolikor pač so. Tukaj je omejitev preko katere ne bomo mogli iti. Atomov ne moremo zmanjšati :D

Sedaj smo pri 20 nm, od tu naprej bo šlo navzdol samo še po 1 nm in po moje na kaj dosti manj kot 10 nm ne morejo iti, ker so to že skoraj posamezni atomi, kar pa še zdaleč ni več stabilno, mimogrede en atom odide po svoje in se bo vse sesulo.

Do sedaj smo skakali po 10 nm navzdol naenkrat in tu se je seveda poznalo na robustnosti. Sedaj pa bo šlo v najboljšem primeru navzdol samo še po 1 nm, pa še to samo nekajkrat potem pa bo že vse premajhno. In z nižanjem proizvodnega procesa za 1 nm se robustnost kaj bistveno ne more spremeniti. Na tem temelji predpostavka, da se robustnost flash čipov v prihodnje ne bo več opazno znižala, ker kaj dosti ne morejo več manjšati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

darkolord ::

No saj to ni tako hudo, bojo pa posamezne čipe združevali pa jih tlačili bolj na tesno pa v več plasti. Pa še 3.5" ohišja so še zmeraj spet opcija.

Tukaj npr. vidim še precej lufta:

512GB SSD

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Še kar precej let bo cena večji problem kot pa prostor. Saj sem zgoraj napisal, da lahko že sedaj z 20 nm na tisto 2,5" ploščico spravijo 2 TB. To pa je že toliko kot veliki HDD-ji.
Če bi šli na 3,5" ohišja, pa verjetno že sedaj lahko brez problemov po kapaciteti prehitijo največje HDD. Verjetno bi na enak prostor kot ga ima HDD spravili več kot 10 TB, ker bi lahko notri dali več ploščic, pa še večje bi bile le te.
Ampak tak SSD bi si še Bill Gates težko privoščil.

Napredovali bomo bolj počasi in enakomerno.
5 let nazaj smo bili povprečno na 16 GB
2,5 let nazaj povprečno na 80 GB
danes smo povprečno že na 240 GB
...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

DOOM_er ::

zakaj manjše tehnologije ne grejo. Kolikor mi je znan proizvodni proces teh pomnilnikov je težko n in p bazene silicja osvetljevati da se dobi plast SiO2 . Osvetljuje se s svetlobo pri tem je valovna dolžina svetlobe prevelika da bi šli na manjšo tehnologijo, že tako z infrardečim spektrom osvetljujejo dandanašnje čipe, poleg tega se še uklonski efekt pojavlja pri maskah, tako da bo še zanimiva proizvodnja
Robots will steal your job. But that's OK

Ni bila tukaj novica, da ima IBM nek delujoč prototip, kjer namesto elektrike uporabljajo magnetno polje oz. v "tandemu" z elektriko?

DOOM_er je izjavil:

zakaj manjše tehnologije ne grejo. Kolikor mi je znan proizvodni proces teh pomnilnikov je težko n in p bazene silicja osvetljevati da se dobi plast SiO2 . Osvetljuje se s svetlobo pri tem je valovna dolžina svetlobe prevelika da bi šli na manjšo tehnologijo, že tako z infrardečim spektrom osvetljujejo dandanašnje čipe, poleg tega se še uklonski efekt pojavlja pri maskah, tako da bo še zanimiva proizvodnja

UV pa res

Veron ::

bo kdo v kratkem (ta teden) naročal iz hoh.de ali bilo kje, kjer je 256GB Samsung 830 okol 170eur?
meni je malo prej crknu hdd in moram v nakup hitro (:

Jst je izjavil:

Ni bila tukaj novica, da ima IBM nek delujoč prototip, kjer namesto elektrike uporabljajo magnetno polje oz. v "tandemu" z elektriko?

MRAM.
Se ga že da kupit v par MB čipih, vendar je stvar še v razvoju + na istem nm procesu dobiš veliiiik manj MRama kot pa flasha. Pa zadeva je draga ko žafran.

Sam ko pa pride enkrat MRAM do nekih spodobnih kapacitet in cene, bo pa to replacement za praktično vse vrste spomina v pcju ;)

Dr_M ::

Kaj pa ce racunalnik nima spomina, ampak samo pomnilnik?

DOOM_er ::

jest10 je izjavil:

DOOM_er je izjavil:

UV pa res

se opravičavam, pomešal sem valovne dolžine :)
Robots will steal your job. But that's OK

ST-777 ::

Majhne dimenzije in velika kapaciteta za tako mali SSD - rSSD 14 mm × 18 mm, 64 GB !

"The rSSD™ family is the World Class best small size SSD, As Same High performance as normal size SSD, Dimension: 14mm×18mm×1.8mm, Capacity: 64 GB, Application:Tablet PC / Smartbook / Ultrabook/ Netbook ..." http://www.runcore.com/en/RC-SSDProduct...

bluefish ::

Test malega SSD-ja (Crucial m4 mSATA 256GB SSD): http://www.techspot.com/review/571-cruc...

RejZoR ::

Pa je možno npr laptop bootat samo iz te kartice? Ali to ni možno in rabiš nek disk na SATA priključku?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

bluefish je izjavil:

Test malega SSD-ja (Crucial m4 mSATA 256GB SSD): http://www.techspot.com/review/571-cruc...

Sem vam govoril o tem, manj kot 20 postov nazaj, treba je pa vedeti, da so 128 GB SSD po pisanju na tujih forumih še cca 40% hitrejši od enakega 256 GB , na kar celo Crucial na svoji spletni strani odgovarja, da tako pač je, da je 128 optimum brzina, večji disk pa je pač počasnejši zaradi nasičenosti čipovja še večjega od 256 GB pa še nihče ni naredil na taki velikosti.

Ne rabite nobenega drugega diska, sprobano na novih Gigabyte platah, za Ivy Bridge notesnike HP recimo 8570 in 8770 pa je ztrenutno problem, da bios ne omogoča boota iz mSata, samo bo to v novih biosih podprto, disk sam pa vseeno dela samo ne mora biti boot.

SplitCookie ::

Če bo ssd imel msata + sata vmesnik potem ok.

Drugače pa še podatkov dol ne boš mogel pobrati če se kaj zalomi.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

SplitCookie je izjavil:

Če bo ssd imel msata + sata vmesnik potem ok.

Drugače pa še podatkov dol ne boš mogel pobrati če se kaj zalomi.

Ne mora imeti tega - poglej si na Cruicialovi strani zakaj ne pa ti bo vse jasno !!!

To je mala zadeva pico mali SSD v velikosti točno UMTS modemov za notesnike na enakem vodilu, to je cca 4 x 3 cm debeline 3mm brez ohišja, brez škatle pač kartica z čipeki .......in se zahaklja direktno v vodilo , rešuje se pa stvar to kar ti misliš z vmesniki, dobiš različne na različna vodila tudi PCI E ......

Hey.

Ravnokar sem si inštaliral HD Tune Pro.

In za Samsung 830 mi piše naslednje, kar se mi zdi čudno:

Supported: UDMA Mode 6
Active: UDMA Mode 5

Na osnovni plošči ASUS P8Z77V-PRO, vštekan na Intel SATA3.

V Biosu ni nič takšnega za nastaviti.

Problem programa HD Tune, ali Win7?

What's your bet?

Mislim, da je problem v programu HD Tune, ker v device managerju piše:

---

Ampak vseeno mi ni jasno, zakaj imam Windows Experience Index 5.7 za SDD...

maš ahci on ?
Zalaufaj kak real bech da vidiš, če je vse ok..

Jst, SATA ti teče v IDE načinu. Moraš preklopiti na AHCI.
To narediš v BIOS. Kako pa poglej v knjižico od matične plošče

AHCI je vklopljen. Odkar so začeli podpirati AHCI, ga uporabljam - še na starem računalniku...

Gor sem postal benchmark, pa mi je nekdo rekel, da so OK rezultati.

Lahko pa še enkrat postam (nisem pognal, ista slika, kot teden dni prej):

Glede na CDM lahko tist score v Win kr ignoriraš

jnce ::

Kateri SSD 128GB priporočate za sistemski disk v prenosniku?

Rezultati so odlični, s tistimi slikami zgoraj si verjetni nekaj zamešal.
Tiste slike z Ultra DMA, so namreč od Parallel ATA in ne Serial ATA. Tisto imaš kakšen DVD ali stari HDD.

Veron ::

jnce je izjavil:

Kateri SSD 128GB priporočate za sistemski disk v prenosniku?

Samsung 830. Par strani samo o tem piše :)

Ne. V naslednjem Tabu piše Samsung 830. Imam pa še 1TB disk - nimam nobene druge enote, ko so DVD, Bluray.

Look:

V zadnjem tabu piše, da je device na busu Samsung 830:

V Biosu imam SATA Mode: AHCI.

Lahko pa, da nimam kakšnih driverjev... Ampak iz ASUS supporta, sem inštaliral vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()
««
187 / 507
»»