» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
143 / 507
»»

Dr_M ::

Zakaj ne uzames M4 64GB za drobiz cez 80€? To je zaenkrat najbolj zanesljiva zadeva za malo denarja.
Ce bi bil na socialni podpori, si verjetno tudi 65€ nebi mogel privoscit...

opeter ::

Dr_M je izjavil:

Zakaj ne uzames M4 64GB za drobiz cez 80€? To je zaenkrat najbolj zanesljiva zadeva za malo denarja.

Imaš prav. M4 se dobi za 84 € ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

iloveboobz ::

Dr_M je izjavil:

Za tak €€€ m4 all the way. Mam tegale že od novebra in dela kot urca (in upam da ostane tak ;))

Če boš nabavo m4, pa v vsakem primeru daj nov fw gor (če ži ne bo), ker popravi en resn bug (po 5k urah se pojavla bsod)

D3m ::

opeter je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Mau poglej, za ene prvih Vertexov je bil te dni narejen major FW update.

Kaj to pomeni? BIOS od SSD-ja je treba nadgradit?

EDIT: eh, gledam komentarje na newegg.com in se mnogi pritožujejo, da jim je hitro ckrnilo.
http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Pa piše, da je EOL:
http://www.ocztechnology.com/ocz-vertex...

:(

Se pravi da ne bojo več podpore dali? Ali da jih ne bojo več delali?
|HP EliteBook|R7 8840U|

kmetek ::

Heh dons so dobu tegale adata s510 in kolker vidim je zadevca kr poživela tastarga HPja.Pa še pr adata so tolk prijazni, da ti dajo free clone software pa 3.5 to 2.5 bracket. Neat..

Zdej pa sam upam da ne bo težav z kakimi BSODi (ma sicer zadn fw sam pr sandforce nikol ne veš).

sloxl8 ::

...free clone software... tega dobiš tudi na netu - EASEUS Disk Copy, sicer je kitajski, ampak opravi svojo nalogo.

Eventus S ::

No, pa smo ga dočakali. OCZ je naznanil Vertex4. Kontroler ima Indilinx Everest2,
128GB model pa:
max read: 535MB/s
max write: 200MB/s
Random read IOPS: 90K
Random write IOPS: 85K (4K QD32)
Max IOPS: 120K (512M Random Read, Iometer 2010) (Večje kapacitete so spet hitrejše. )
5 let garancije!
Cene v USA: 128GB - 179$, 256GB - 349$, 512GB - 699$. V realnosti pričakujemo, da bodo nam ponudili nabavne cene glede na količino, kar bo spet pomenilo, da se boste lahko jezili na Slo prodajalce, da so požrešni...
Pričakujemo, da bodo Vertexu3 cene malo padle.
-------------------------------------
www.eventus.si
pooblaščeni Logitech servis

Dami ::

Eventus S je izjavil:

Huh, zakaj pa tak malo?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Dami je izjavil:

Eventus S je izjavil:

Huh, zakaj pa tak malo?

To pa je vprašanje za OCZ :)
www.eventus.si

Izi ::

Zmotil se je. V uradnih specifikacijah za Vertex 4 piše Max write: 500 MB/s.
Sicer pa max read in max write ne povesta ničesar in sta popolnoma nepomembna podatka. Pomembna samo za lovljenje neukih kupcev :P

Pomemben podatek je random read 90.000 IOPS, ki je bil pri Vertex 3 samo nekje med 40.000 in 45.000. Se pravi je 100% hitrejši kot Vertex 3, ki so imeli še SandForce kontrolerje.
OCZ Vertex 4 ima nove Indilinx Everest 2 kontrolerje, kar je vsaj zame velik plus. SandForce kontrolerji so sranje pa kakorkoli obračamo. Vsaj OCZ nikoli ni znal narediti kolikor toliko delujočega firmwarea za SandForce. Kako dobro so pri OCZ naredili firmware za Indilinx Everest 2 kontrolerje bomo pa še videli.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Spock83 ::

Nekako sem skeptičen do novih SSDjev in krmilnikov. :) Je pa lepo, da bodo imeli 5 let garancije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spock83 ()

Spock83 je izjavil:

Nekako sem skeptičen do novih SSDjev in krmilnikov. :) Je pa lepo, da bodo imeli 5 let garancije.

Skeptičen? Skeptičen je človek lahko samo do SandForce kontrolerjev, ki celo po Intelovem celoletnem piljenju ne deluje opazno bolje kot drugod. Najnovejši testi celo kažejo, da imajo Intelovi SSD-ji s SandForce kontrolerji enake težave, kot vsi ostali SandForce SSD-ji.
Po vsem pregledanem dostopnem materialu in testih na internetu močno odsvetujem nakup vseh novejših Intelovih SSD-jev. So enako sranje kot vsi ostali SandForce SSD-ji (nekdo me je obtoževal za Intelovega fana :P).

Zaenkrat je še težko reči, ampak zelo verjetno bom po teh Vertex 4 SSDjih postal OCZ fan 8-)
OCZ je po fiasku s svojimi SSD-ji s SandForce kontrolerji, kjer so bili eden prvih uporabnikov SandForce kontrolerjev, končno spoznal, da SandForce sodi samo na smetišče zgodovine in se spet vračajo k najbolj zanesljivim Indilinx kontrolerjem.

Zgodovina sprememb…

(nekdo me je obtoževal za Intelovega fana ).

Kaj, izi se je motil in intel ni vsemogocen? Je pekel zmrznil?

zigomir ::

Kupujem SSD velik do 128GB. Predlagali so mi Crucial M4. Bolj kot sama hitrost mi je pomembna zanesljivost. Plačal bi pa nekje do 160€.

M4 dobis pod 150e in je spica za tak dnar.

Brainstorm ::

Ok katerega od teh dveh 120GB je bolje izbrat za multitasking, oziroma je bolj zanesljiv ali Crucial M4 ali Samsung 830?
Skoraj vsakemu predlagate M4, o Samsungu pa je bolj malo govora.
Sem že skoraj vzel Intela 520 a se malo bojim Sandforca, ker na prvem mestu mi je le varnost podatkov in ne hitrost, kaj mi pomaga 5 let garancije, če grejo podatki po gobe.

Zgodovina sprememb…

Za vecje obremenitve bi bil samsung bolj primeren, ker ima Toggle NAND (M4 ima sicer se vedno odlicni sinhroni NAND), ki je najhitrejsi.
Kaksnih groznih razlik med M4 in 830 ni, je pa slednji nekaj drazji. Z nobenim pa ne mores zgresit.

Mitja358 ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mitja358 ()

Mr Hilter ::

Vertex 4 test:
http://www.legitreviews.com/article/188...

Spoiler: meh :(

RejZoR ::

Meh? Sva sploh brala isti test? Sicer je zelo odvisno od cene ampak rezultati so zelo dobri. Sicer kje ni idealno ampak če ne drugega je zadeva na podobnem nivoju kot Samsung 830, kar nikakor ni slab rezultat. In sem prepričan, da bojo firmware še mal stweakal pa bo zadeva še bolj letela. Sekvenčno sicer res ni nič posebnega, sploh write, ampak random pa ima zelo dober. Definitivno pa je fajn imet neko alternativo ob poplavi enih in istih SandForce kontrolerjev. Sedaj imamo na voljo SandForce, Marvell in Indilinx kar se večjih tiče. Za JMicron in podobne vglavnem večinos ploh ne briga...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jaz nič ne vidim, da bi bil na podobnem nivoju, Vertex 4 je kar lepo in opazno hitrejši tako od Samsunga 830 kot tudi od Intela 520. Ne smeš gledati CrytalDiskMark, ki je bolj za silo benchmark, treba je pogledati pravi benchmark kot na primer ATTO & AS-SSD, kjer se razlike lepo pokažejo.

Vertex 4 bere majhne datoteke skoraj z 30 MB/s, medtem ko sta Intel 520 in Samsung 830 tam nekje na 22 MB/s. To je velikanska razlika. Tudi pri pisanju je precej boljši, saj piše z več kot 80 MB/s, Intelov 520 mu pri pisanju sicer sledi, Samsung 830 pa ostane daleč zadaj s 65 MB/s.

Pa pomembno je tudi, da kot je v testu omenjeno, zaradi kontrolerja Vertex 4 vedno ne glede kakšne podatke bere ali shranjuje dosega enako rezultate, medtem ko je pri vseh SandForce SSD-jih opaziti precej različne rezultate glede na to koliko stisljivi so izbrani podatki, SandForce kontrolerji uporabljajo kompresijo za doseganje dobrih rezultatov in se pri podatkih, ki so že močno kompresirani, na primer MP3 in MP4 opazno upočasnijo.

Na Anandtechu na koncu testa pise, da se vedno priporocajo Samsung 830. :)

FlyingBee ::

tako sem tudi jaz mislil napisati, na podlagi kakšnih 3 testov real world
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Mitja358 ::

A so tudi pri Vertex 3 uporabljali Intel čipe?

Sem zdaj na Anandtechu videl, da ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mitja358 ()

Izi, pozabljaš pa da ima sekvenčni dejansko precej počasnejši. In kdor rabi tak način delovanja je to vsekakor minus. Zato pravim, da je na nekje istem nivoju kot Samsung 830. Kar pravzaprav ni nič slabega iz stališča primerjave.

mihec87 ::

Jst sm rešil problem z crucial m4 128gb v košarici, se mi zdi da za ta dnar je toto..desetinke sekunde ne bom porajtu z štoparco pa tut ne sedim zravn..

TOP ::

Mam doma Vertex 2 in Samsunga 830.Na papirju velika razlika v resnici je ni jo ne vidiš nikjer.

darkolord ::

Mam doma Vertex 2 in Samsunga 830.Na papirju velika razlika v resnici tudi.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

če je ocz kupil indilinx je pa ja bilo za pričakovat da bo sedaj fural to naprej...

ampak zopet glavnina testov z 256gb. kje je spet 128??? za nas navadne smrtnike...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

pri nas da, ko so plače 600€ neto....kaj je to za enga nemca 256gb ssd? pol tedenske plače, pri nas skoraj pol mesečne.

TOP ::

darkolord je izjavil:

Mam doma Vertex 2 in Samsunga 830.Na papirju velika razlika v resnici tudi.

V resnici po raznih Benčih ki delaš je razlika,ampak jaz pravim na oči ni razlike ne v bootanju ne v zaganjanju več programov.Jaz jo ne vidim.

FlyingBee ::

hja, očitno so dori tile vertex 4, ampak če sem razumel, raje počakajmo kako se bodo obnesli, kdor pa danes kupuje, nja raje vzame m4 ali 830 ali 520
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Če pogledaš Vertex 1 serijo jih večina še vedno uporablja in ne pomnim, da bi bili z njimi kakšni posebni problemi. Sklepam, da niso šli spreminjat preverjenega recepta ampak so ga samo izpilili. Čas bo povedal svoje ampak se mi dozdeva da z Indilinxi ne bo kaj veliko problemov.

Izi je izjavil:

Zmotil se je. V uradnih specifikacijah za Vertex 4 piše Max write: 500 MB/s.

Od OCZja smo dobili le .pdf, ki pravi, da je Max seq. write 200MB/s, na strani pa so včeraj zapisali malenkost drugače a vrednost 200MB/s za Sequential write za 128GB model drži.

lp

p.s.
rok dobave nam niso sporočili, le cene
www.eventus.si

Aha, bo pri "tamalem" modelu Vertexa 4 res 200 MB/s, tavelik ima 475 MB/s. Ampak to je ravno najmanj pomemben podatek.
Od štirih hitrostnih podatkov, ki se navajajo pri vsakem SSD je pomembnost v tem vrstnem redu:
naključno 4K branje > naključno 4K pisanje > zaporedno branje > zaporedno pisanje
Ključni podatek je vedno naključno 4K branje in je daleč daleč bolj pomemben kot pa ostali trije podatki. Pisanja na SSD-je je zanemarljivo malo, pri branju pa se večinoma prebira čisto majhne datoteke razmetane vse naokoli.

Na spodnji primerjavi se lepo vidi, kako so kontrolerji različni in vsak ima neke prioritete.

Intel 520 je daleč najpočasnejši pri običajnem branju, ki je celo počasnješe kot pri večini SSD-jev prejšnje generacije. Ima pa najhitrejše zaporedno pisanje, kar pa je popolnoma nepomembno.

Samsung 830 je najpočasnejši pri običajnem pisanju, kar pa ni tako kritično, ker je pri običajnem branju zelo hiter. Najpočasnejši je tudi pri zaporednem branju.

OCZ Vertex 4 pa je najhitrejši tako pri običajnem branju kot pri običajnem pisanju, je pa najpočasnejši pri zaporednem pisanju.

Intel 520 120GB
zaporedno branje / pisanje - 550 MB/s / 500 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 25.000 IOPS / 80.000 IOPS

Intel 520 240GB
zaporedno branje / pisanje - 550 MB/s / 520 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 50.000 IOPS / 80.000 IOPS

Samsung 830 128GB
zaporedno branje / pisanje - 520 MB/s / 320 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 80.000 IOPS / 30.000 IOPS

Samsung 830 256GB
zaporedno branje / pisanje - 520 MB/s / 400 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 80.000 IOPS / 36.000 IOPS

OCZ Vertex 4 128GB
zaporedno branje / pisanje - 535 MB/s / 200 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 90.000 IOPS / 85.000 IOPS

OCZ Vertex 4 256GB
zaporedno branje / pisanje - 535 MB/s / 380 MB/s
naključno 4K branje / pisanje - 90.000 IOPS / 85.000 IOPS

Kakorkoli obračamo, je Vertex 4 s 90.000 IOPS pri običajnem branju impresiven in bo pri poganjanju sistema in zaganjanju programov najhitrejši.
Čeprav bodo konkurenti večinoma testirali nepomembno zaporedno branje in pisanje in posebej izpostavljali počasno zaporedno pisanje pri "tamalem" Vertexu 4.

Zgodovina sprememb…

Jest sm tut iops nehal gledat, ker vsak napise kolikor se mu zdi.
Se najbolj tocno podaja te podatke intel.

Pri SandForce igra veliko vlogo stiskanje podatkov in rezultati lahko zelo nihajo.

Mr Hilter ::

Vertex 4 je zame bolj 'meh' ker je počasnejši od 'starejših' SSDjev v Real World Tests.
Neki MB/s, IOPS sicer lepo zvenijo, samo če so nekoristni za delo mi nič ne pomagajo. Upajmo na firmware updejte, konec koncev gre za nov kontroler.

In kje je počasnejši? Nisem vedel, da so Samsung 830 in kompanija med počasnejšimi pogoni...

speedlight ::

Vidim, da ste tukaj sami mojstri za SSD diske. Zanima me kaj pravite na Sandiskov Extreme 120GB disk, ki je bil v zadnjem Monitorju najhitrejši disk v rangu 120GB? Cena je tudi zgleda padla, saj se ga da dobiti za cca. 150€.

mihec87 ::

Za isti dnar se dobi 128gb m4..

Ampak Sandisk Extreme je dosti boljši na testih. Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje s tem diskom?

mihec87 je izjavil:

Za isti dnar se dobi 128gb m4..

M4 je v drugem razredu tam nekje skupaj z Intelom 320 in Vertexom 3.
Sandiskov Extreme pa sodi že v vrh skupaj z Intelom 520, Samsungom 830 in prihajajočim Vertexom 4.

kolikor sem gledal je Sandiskov Extreme tako rekoč enak Intelovim 520 oziroma še malenkost boljši. Ampak za moje pojme še vedno slabši kot Samsungov 830, da Vertexa 4 sploh ne omenjam.

Zgodovina sprememb…

Izi, kaj misliš s tem "za moje pojme" glede primerjave? Gledal sem Sandisk Extreme na Enaa in se mi zdi v tem momentu bestbuy...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Izi ()

3man ::

To je le še en SandForce SSD... m4 ni.

speedlight je izjavil:

Izi, kaj misliš s tem "za moje pojme" glede primerjave? Gledal sem Sandisk Extreme na Enaa in se mi zdi v tem momentu bestbuy...

Najprej se oproščam, ker sem po nesreči kliknil na "predlagaj izbris", je bilo popolnoma ponesreči, ko sem mislil klikniti "citiraj" pa sem zgrešil ;((
"za moje pojme", pa sem mislil "po mojem mnenju". Sandisk Extreme ima namreč SandForce kontroler, ki ga jaz nekako ne maram, zato morda nisem najbolj objektiven.
Samsung 830 je po mojem mnenju boljša izbira, Vertex 4 pa trenutno tako ali tako še ni za dobiti.

Zgodovina sprememb…

satfinder ::

OCZ Vertex 4
http://geizhals.at/?in=&fs=OCZ+Vertex+4

[EUR158.90] Hoh.de @ 128GB
http://tinyurl.com/czocmr7

Lesen: 535MB/s o schreiben: 200MB/s o

!Random 4K lesen: 90000IOPS o
Random 4K schreiben: 85000IOPS o

Cache: 512MB o Anschluss: SATA 6Gb/s o
Stromverbrauch: 2.5W (Betrieb), 1.3W (Leerlauf) o
NAND-Typ: MLC synchron o MTBF: 2 Mio. Stunden o
Controller: Indilinx Everest 2 o Bauhöhe: 9.3mm o
Besonderheiten: 256bit-AES-Verschlüsselung o
fünf Jahre Herstellergarantie
Korak do konca in Naprej :).

Zgodovina sprememb…

heh tile novi indilinxi majo pa kr 1gb cache-a.

Mene sam zanima kdo tud kvalitetno skrbi, da se kolosalni cache zapiše v primeru, da zmanjka štroma. Ker dokler so diski imeli po 8-32MB cacha to niti ni tolk problem, ker not niti ne gre tolk podatkov. Ko pa imaš cache po 256MB do 1GB pa bi morali VSI zagotavljat, da ima pogon toliko napajanja, da lahko zapiše polni cache v NAND čipe.
««
143 / 507
»»