» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
111 / 507
»»

Eventus S ::

Brez skrbi, vsa naročila bodo izpolnjena.
-------------------------------------
www.eventus.si
pooblaščeni Logitech servis

kmetek ::

Hawc ::

Kaj vse se splača izklopit oz. naredit da bo sistem boljše laufal na ssdju.
Imam linux in sem do sedaj:
-izklopil journaling
-swappiness na 5
-noatime
-TRIM
-scheduler na fifo

Bral sem še nekaj da spremeniš neke block size, ampak to ne znam.

WarpedGone ::

Pust na mir, bo delalo najbolje.
Zbogom in hvala za vse ribe

element ::

Zakaj nekateri vztrajno komplicirate? SSD-ji so za cel red hitrejši v primerjavi s klasičnimi diski in ne potrebujejo tweakanja, da bi "deloval boljše". Windows 7 sami prepoznajo, da se zaganjajo s SSD-ja in prilagodijo nekatere nastavitve. Vse kar moraš narest je, da v BIOS/EFI-ju preveriš, če je AHCI vklopljen, inštaliraš Windowse in si ready to go. Karkoli nadalje šariš po sistemu je brezveze ali slabše. Očitno je treba na vsaki strani napisat isto, da si bo folk vtepu to v glavo. No, razen par fanatikov, ki bi izklopl pol sistema, da jim bo SSD optimalno deloval. Po raznih tweak tutorialih šarit po registru je pa najslabše kar lahko nardiš. Ne dotikaj se, če dobro ne razumeš, kaj spreminjaš.

hojnikb ::

Hawc je izjavil:

Kaj vse se splača izklopit oz. naredit da bo sistem boljše laufal na ssdju.
Imam linux in sem do sedaj:
-izklopil journaling
-swappiness na 5
-noatime
-TRIM
-scheduler na fifo

Bral sem še nekaj da spremeniš neke block size, ampak to ne znam.

trim vklop, noatime izklop...
#brezpodpisa

Če nista ugotovila, hawc nima Win* ampak ma eno varianto linuxa.
Tle trim dela sam od sebe, nimaš kej vklapljat. S šarjenjem po teh parametrih pa v momentu nardiš Nx več sranja, kot pa profita.

Okapi ::

Windows 7 sami prepoznajo, da se zaganjajo s SSD-ja in prilagodijo nekatere nastavitve.
A tudi če na SSD kloniraš Windowse, nameščene na navaden disk?

O.

DominusSLO ::

WarpedGone je izjavil:

Če nista ugotovila, hawc nima Win* ampak ma eno varianto linuxa.
Tle trim dela sam od sebe, nimaš kej vklapljat. S šarjenjem po teh parametrih pa v momentu nardiš Nx več sranja, kot pa profita.

Se pravi isto, kot na windowsih... pustiš vse na miru in bo najboljše.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

element ::

Okapi, če maš vklopljen AHCI in je Windows Experience Index za disk med 6,5 in 7,9 Windows predvideva, da gre za SSD in optimizira. Ob kloniranju bi jaz vseeno na roke preveru, če je Trim vklopljen in pognal performance evaluation.

dejanslo ::

Woot woot! Po kar čakalni dobi, končno namestil OSX Lion na (že v četrtem letu) Macbooka z Intel 320 120G.

Ne bom skrival navdušenja - F E N O M E N A L N O, kak to leti! Best buy po Macbooku :))

To bo še veselja z vgrajevanjem ostalih :)

PS: Pohvale Eventusu - čakanje je bilo na naš račun, njihov odnos pa odličen - noted!

edit: da nau nesporazuma, čakanje je nastopilo zaradi nas
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dejanslo ()

Jaz sem ga dobil takoj naslednji dan po naročilu, ampak nimam časa, da bi ga vtaknil v pc. Bom čez vikend izvedel presaditev;-)

O.

Sam prijazen nasvet: šparajte račun :)

mihco ::

WarpedGone je izjavil:

Sam prijazen nasvet: šparajte račun :)

eh...intel je super, duper zanesljiv izdelek, ki ima 0% pokvarljivost!

a garancijskega lista ne dobiš zraven?

Neuromancer ::

A je za 2,5" diske potreben kak poseben SATA kabel?

Ne.

technolog ::

Ko smo že na tem topicu... Jst mam na laptopu sam slimline konektor za power. (SSD bom vgradil namesto DVD enote)

https://secure.wikimedia.org/wikipedia/...

A bom rabil kake dodatne kable? Ker če bo treba kake dodaten kabel, potem rabim še SATA-SATA kabel, rajt? Ker potem konektorji ne bodo več v liniji?

Zgodovina sprememb…

zavajon ::

Disk ima standarden SATA napajalni priključek.
Torej boš rabil nekaj takega.

Daedalus ::

noatime na linuxu je kr priporočljivo uporabljat kot mount parameter. Zniža število I/O operacij ns disku za konkretno cifro.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jasno, noatime je priporočljiv celo za navadne diske... Ampak žal to zna sjebat določene stvari/aplikacije, ki so odvisne od tega.

zavajon je izjavil:

Disk ima standarden SATA napajalni priključek.
Torej boš rabil nekaj takega.

A obstaja tak priključek kot samo konektor, da bi potem lahko disk normalno priključil na matično ploščo, ne da bi rabil še en data-data kabel?

Jst v bistvu rabim tole. samo inverz:

http://www.ebay.com/itm/Slimline-mini-S...

Ampak v taki različici, s krajšim kablom, vendar ne najdem.

Zgodovina sprememb…

ST-777 ::

Pri nas ima techtradecenter.si veliko izbiro adapter - converterjev. Morda boš pri njih našel tisto, kar iščeš.
http://www.techtradecenter.si/?f=art_sh...

Ce sem pravilno razumel potrebujes to : https://direkt.jacob-computer.de/Kabel_...

..vprasanje pa ce bo to sploh delalo.... mislim da potrebuje ssd tudi 12v za delovanje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihco ()

mihco je izjavil:

Ce sem pravilno razumel potrebujes to : https://direkt.jacob-computer.de/Kabel_...

Danke! Točno to rabim.

Samo na tem sajtu je poštnina ubijalska, 17€ za 5€ vreden adapter. Je kje ceneje? Sej če ni, bom pomoje tukaj naročil...

technolog je izjavil:

mihco je izjavil:

Danke! Točno to rabim.

Samo na tem sajtu je poštnina ubijalska, 17€ za 5€ vreden adapter. Je kje ceneje? Sej če ni, bom pomoje tukaj naročil...

pa naroci tam tudi ssd..

sicer pa kot receno mislim da to ni izvedljivo!

Lahko poveš, zakaj naj ne bi bilo izvedljivo?

technolog je izjavil:

Lahko poveš, zakaj naj ne bi bilo izvedljivo?

Poglej specifikacije napajalnih sata konektorjev. Slimline sata ima le 5V linijo medtem ko ima navadni sata 3.3V, 5V in 12V.

Ja, koliko pa disk zahteva? Tega mi ni uspelo pogooglat.

Če je več kot 5V, bo treba naredit kak bypass, če pa ne, potem pa samo konektor ni OK.

Kupci Intela boste kaj poročali? Benchmarki?

Na uč se je kar konkretno pohitrilo nalaganje in odpiranje programov, z benchmarki se pa nisem ukvarjal. Sem pa ugotovil, da v biosu ne morem nastavljati AHCI (imam eno el-cheap plato;-), trim je pa zgleda vklopljen (karkoli se že s tem pridobi). Nisem se poglabljal v podrobnosti, bom pa preveril še, kako se obnese v prenosniku.

O.

Jst ::

Intel SSD 510 250GB za 260EUR. edit: ne 260, ampak 460EUR. /edit Kaj je mogoče kaj takšnega, da se ne priporoča nakup?

Ter v spominu imam, da je Intel najavil nove SSDje 500 serije. Kdaj pridejo?

Nisem (več) na tekočem. (No, ravno toliko, da vem, da so Corsair, OCZ,... gambling pri nakupu.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

dejanslo ::

@kmetek, jaz tudi nisem laufal benchmarkov. Lion se od pritiska gumba za vklop zboota v 20s (in je takoj pripravljen za delo), Photoshop CS5.1 v 5s, Office, Safari, FF skorajda instantno (stisneš - delaš). Zdaj sem že vse nastavil po meri, kot sem imel prej. In navdušenje še kar traja :)
There`s More Than One Way To Do It

technolog je izjavil:

Ja, koliko pa disk zahteva? Tega mi ni uspelo pogooglat.

Če je več kot 5V, bo treba naredit kak bypass, če pa ne, potem pa samo konektor ni OK.

2.5" navadni diski delajo na 5V. Glede na to, da SSD-ji porabijo v max loadu še manj, bi rekel, da je tudi zanje 5V dovolj. Morda bi bilo najbolje, da vprašaš na support proizvajalca.
Pa iz tega dokumenta je razbrati, da naj bi flash delal na 5V.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Sepravi zgornji konektor ni ok, saj piše, da dela samo na 12V?

3man ::

Jst je izjavil:

Ter v spominu imam, da je Intel najavil nove SSDje 500 serije. Kdaj pridejo?

Če se ne motim so napovedani za jan/feb 2012, realno pa vprašanje kdaj. Nekje sem videl roadmap pa se ne morem spomnit kje... objavim, če najdem.

Bodo teji inteli na voljo tud za sata 2? Da vem če se mi splača čakat nanje.

jest10 ::

Kaj pa misliš, da ti preprečuje priklop SATA3 naprave na SATA2 kontroler?

Aja, so backwards compatible?

No, pol pa počakejmo, ane? Do takrat bom jaz ravno pogruntal, kako naj priklopim disk namesto DVD enote v prenosniku...

Zgodovina sprememb…

nightbird ::

si pogledal kje za kak hdd caddy? jaz sem ga dobil dokaj poceni na ebayu in deluje kot treba.

lp

http://www.tomshardware.com/news/Intel-...

Tuki izgleda, da pri intelu v Q1 2012 nič novega ne pride. Novi intli serije 500 pridejo šele v Q2.

5pellfire ::

Kolikšna je razlika med SATA2 in SATA3 in real life scenarios
(benchmarki me ne zanimajo).

Imam Crucial M4 64GB na starejši plošči, ki podpira samo SATA2,
in me zanima če se mi splača dati cca 100€ za novo ploščo ki
podpira SATA3.

Dr_M ::

1001. Ne splaca se.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

globoko grlo ::

Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

5pellfire je izjavil:

Kolikšna je razlika med SATA2 in SATA3 in real life scenarios
(benchmarki me ne zanimajo).

Imam Crucial M4 64GB na starejši plošči, ki podpira samo SATA2,
in me zanima če se mi splača dati cca 100€ za novo ploščo ki
podpira SATA3.

3% hitrejši boot na SATA3.

A so sandforce kontrolerji res toliko slabši? Kako se pokaže uporaba njih v praksi? Česa ne podpirajo?

flipflop ::

Ne vem, a sem preveč pričakoval od tega SSD-ja. Strari disk mi je crknil (seagate, 5400rpm), zamenjal sem ga z Intel 320, 120GB. Boot čas je res hitrejši kot pri starem, ampak glede na to da sem starega dal vedno v spanje, se je tudi kar hitro postavil nazaj. Drugače pa kakih norih pohitritev ne opazim.

Spock83 ::

technolog je izjavil:

A so sandforce kontrolerji res toliko slabši? Kako se pokaže uporaba njih v praksi? Česa ne podpirajo?

Od kod ti ideja, da je slabši? Slabši v čem?

Drugače pa kakih norih pohitritev ne opazim.
Če si pričakoval nore pohitritve, potem si očitno res preveč pričakoval. Jaz sem čisto zadovoljen, da mi vse skupaj bolj gladko teče, da se programi in dokumenti hitreje odpirajo. Trenutno recimo počnem nekaj, pri čemer velikokrat preklapljam med dvema uporabnikoma, in to lahko sedaj počnem precej hitreje kot prej.

O.

Ja, vsi pišejo, da naj raje vzamem intela, ki ima svoje kontrolerje. Sem že neštetokrat slišal, da sandfoce niso OK.

globoko grlo ::

@fipflop
če ne opaziš bistvene razlike med 5400 in SSDjem je al neki narobe s tvojim sistemom, al pa imaš težave z dojemanjem časovne komponente :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
««
111 / 507
»»