» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
110 / 507
»»

Isotropic ::

ne obstaja kaksen program, ki pogleda, katere celice so ze fuc in jih onemogoci (hardversko)?

kuglvinkl ::

To naj bi delal kontroler.

Jst ::

>pagefile pa ni več problem izklopiti. če sem ga lahko na 2g rama, ga lahko sedaj folk na 8... in
>zadeva je normalno delovala.

Izklopi swap, potem pa v Task Managerju poglej za en proces kolumno Commit Size. TO je za ta proces pageable virtual address space. Z vklopljenim swapom je to trenutno največ za ta proces da uporabi swap. Z izklopljenim swapom pa v primeru, da proces rabi ves ta prostor, se morajo pa druge stvari iz rama pospraviti.

Swap ni priporočljivo izklopiti. Odvisno od uporabe, ampak recimo za "internet računalnik", ki ima 2GB RAMa je swap, velik 1GB, OK. Če imaš 8GB rama, uporabljaš bolj heavy programe, je 2GB OK, ker imaš RAMa veliko na voljo.

Popolen izklop swapa NI PRIPOROČEN.

Če imaš SSD in veliko rama, ki se nikoli ne približa meji, je swap lahko na USB Ključku, pa ne bo upočasnitve pri delu. :)

Najbolje je, da si sam izmeriš*, koliko swapa rabiš in ga nastaviš na fixno vrednost, da se slučajno ne fragmentira.

*Kako si izmeriš porabo fizičnega rama:
Computer Management/System Tools/Performance - tam si naredite data set, ga nastavite, da zbira informacije recimo teden dni, potem pa poglejte. Kaj naj spremlja, je ogromno, zato če preberete malo o "memory management," si boste naredili uslugo, ker boste imeli novo znanje in odkrili dobro MSjevo rešitev glede zbiranja raznih podatkov.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

Jst je izjavil:

Najbolje je, da si sam izmeriš*, koliko swapa rabiš in ga nastaviš na fixno vrednost, da se slučajno ne fragmentira.

Z vsem kar si napisal se strinjam, dodati je treba samo, da do fragmentacije prihaja samo pri diskih, zato je samo tam treba uporabljati fiksno vrednost swapa. Pri SSD ni fragmentacije oziroma je ta nepomembna in tako ni smiselno uporabljati fiksno vrednost. Veliko bolje je pustiti default nastavitev, ki omogoča sitemu, da si sam po potrebi poveča swap datoteko, če nujno potrebuje večjo. V tem primeru ti tudi ni treba meriti kako velik swap file dejansko potrebuješ, ker če ga bo program nujno rabil si ga bo sam vzel.

Dodal bi še, da računalnik z 2 GB RAMA v povprečju potrebuje 3 do 4 GB swap datoteko, razen če res uporabljaš samo brskalnik in email in nič drugega.
Nekje pri 4 GB RAMA pa je trenutno tista meja, ko se velikost fizičnega RAMA in swap datoteke izenači. Če pa imaš več kot 4 GB RAMA pa je swap datoteka lahko že manjša kot je količina fizičnega RAMA, je pa to treba izbrati ročno, ker sam sistem ne bo nikoli nastavil manjši sewap kot je fizičnega RAMA za primer, da lahko v primeru napake prepiše RAM v swap, kar pa za domače računalnike, kjer varnost nima veze, ni ravno nujno.
Z novejšimi programi raste tudi potreba po več RAMA in posledično večji swap datoteki, če količino RAMA ne nadgrajuješ. Tako da če več let ne nadgrajuješ računalnika, programe pa redno posodabljaš je prej ali slej treba dvigniti velikost swap datoteke, če slučajno uporabljaš fiksno vrednost le te.

ST-777 ::

Izi je izjavil:

Veliko bolje je pustiti default nastavitev, ki omogoča sitemu, da si sam po potrebi poveča swap datoteko, če nujno potrebuje večjo.
Pri SSD-ju, ki ima več particij, je verjetno najbolje, da se default nastavi za vse particije in ne samo za tisto particijo, kjer je OS?

Izi ::

ST-777 je izjavil:

Pri SSD-ju, ki ima več particij, je verjetno najbolje, da se default nastavi za vse particije in ne samo za tisto particijo, kjer je OS?

Swap nastavi samo na eni particiji, na ostalih imej izključeno, drugače ti bo swap datoteko naredil čez vse particije, kar pa je nesmiselno. Če so vse partiucije na SSD je vseeno na kateri particiji je swap, najbolje pa je, da je skupaj s sistemom, da lahko potem ostale particije po potrebi formatiraš tudi iz sistema, ker če imaš dele sistema na drugih particijah potem jih ne moreš.

ST-777 ::

Tnx, Izi.

Am, tale oglas na ST za 120GB Intla je prav zanimiv. Toliko je namreč najnižja cena v Avstriji brez poštnine.

kmetek ::

isti kontroler ima kot crucial m4? so dobri ti inteli?

Ne, to je Intlov kontroler.

in med njima kateri je "boljši"? crucial m4 64gb sploh še uporabil nisem, prodam za 90 pa je :)

3man ::

Ma to je zlo podobno verjetno (kakovostno). Intel ima 5 let garancije...
Boš videl čez 5 let :)

sej to mi je všeč 5 let, crucial 3 :)

kupi kdo novega, neuporabljnega m4 64gb za 90?

axee ::

Jaz ga kupim čez kakšna 2 tedna, če se nebo nihče drug javil prej.

ok.

Okapi ::

Kaj zdaj, a je ta Intel 120 GB iz reklame za 165 evrov dober nakup ali ne?
http://www.eventus.si/a/c29/1163_SSD-12...

Se splača vzeti, ali so kakšne druge boljše variante? Potrebujem 120 GB in zanesljivost mi je pomembnejša od hitrosti.

O.

zee ::

Vzami.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

WarpedGone ::

1,375 € / GB je ODLIČNA cena. Intel je povsem sposodben SSD.
Zbogom in hvala za vse ribe

zee ::

Imam 300GB verzijo Intela iz taiste serijenin dela odlicno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

bosmla ::

Napisano je 185.- :(

Ja, jim moraš povedati, da si s slo-techa, in dobiš za 164,99.

O.

bosmla ::

Tudi na firmo?

To pa ne vem. Nič ne piše, da bi bilo samo za fizične osebe.

O.

Gledam zdajle tele SSD-je in Corsair 120 GB stane enako kot oni Intel (s popustom), pa je po podatkih boljši (SATA3 proti SATA2), edino garancije ima manj (3 leta namesto 5).

http://www.eventus.si/a/c29/1244_SSD-12...

Kakšna je torej razlika v kakovosti med Corsairom Force3 in Intel 320, oziroma katere stvari govorijo v prid Intla?

O.

destiny ::

O tem je bilo že mnogo napisanega. V realnosti performančnih razlik ni, vsaj ne takih, da bi jih opazil. So pa Intli najbolj zanesljivi.

globoko grlo ::

mam f3ja, če pa bi zdej nabavljal, bi vzel tega intla, ravno zaradi večje zanesljivosti

ma da niste mogl 3 tedne prej se spomnt
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

technolog ::

destiny je izjavil:

O tem je bilo že mnogo napisanega. V realnosti performančnih razlik ni, vsaj ne takih, da bi jih opazil. So pa Intli najbolj zanesljivi.

Kok ljudi se s tem strinja? Inteli majo ful počasno pisanje...

O tem je bilo že mnogo napisanega.
Verjamem, v resnici še preveč;) in nimam časa vsega brati, zato bi prav prišel kakšne kratek povzetek ugotovitev, preden dokončno naročim.8-)

O.

globoko grlo ::

mah nabav kar češ, data imaš itak na drugem disku
ssd je pa samo za "temp" zadeve :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

WarpedGone ::

Kok ljudi se s tem strinja? Inteli majo ful počasno pisanje...

Jaz dvignem roko.
"Ful počasno" je v praksi še vedno za velikostni razred hitrejše od tega kar imaš sedaj (HDD).
"Ful počasno" se v primerjavi z drugimi SSDji, ki so "ful hitri, v praksi praktično ne občuti (izjema je kopiranje DVDjev in gledanje na uro).

Ta počasnost se občuti bistveno manj kot pa crknotje zadeve al pa kakšno sekundno blokiranje celega OS ipd.
Cena pod 1,5€ za GB še vedno odlična cena, za intel dvojno odlična.

"Ful počasno" je še vedno "ful počasno" samo v benčmarkih glede na druge SSDje. Še nism vidu enega, ki bi izjavil da je bila stvar ful počasna v praksi.
Zbogom in hvala za vse ribe

s51as ::

uf... nisem vedel da je tok hudo... mogoče pa to res pomeni, da se bodo SSDji bolje prodajali in se hitreje cenili.

@Okapi, kaj so pa rdeči Corsair Force 3? Pa primerjava teh (rdečih) z intelom. So nekaj dražji (na jacobs so po ~180 EUR)
It's just me myself and I

Amm, večje povpraševanje ne povzroča nižjih cen...
Grem stavit, da do novega leta ne bo znižanj cen za SSD.

ravno kontra.

Kar je, je, reklama na slo-techu je učinkovala in enega sem naročil.

Zdaj bom pa kar tule vprašal, če lahko kar kloniram stari sistemski disk na SSD (recimo s Paragonovim Migrate OS do SSD http://www.paragon-software.com/technol... ) in je to to, ali je treba pazit na kakšne fore?

O.

ABX ::

Okapi je izjavil:

Gledam zdajle tele SSD-je in Corsair 120 GB stane enako kot oni Intel (s popustom), pa je po podatkih boljši (SATA3 proti SATA2), edino garancije ima manj (3 leta namesto 5).

http://www.eventus.si/a/c29/1244_SSD-12...

Kakšna je torej razlika v kakovosti med Corsairom Force3 in Intel 320, oziroma katere stvari govorijo v prid Intla?

O.

Intel ima zanesljivost (ampak se je ne da numerično ovrednotit), Corsair pa hitrost.

Hitrost branja
Hitrost zapisovanja
IOPS

Okapi je izjavil:

Zdaj bom pa kar tule vprašal, če lahko kar kloniram stari sistemski disk na SSD (recimo s Paragonovim Migrate OS do SSD http://www.paragon-software.com/technol... ) in je to to, ali je treba pazit na kakšne fore?

O.

Preprosto ko pasulj in zastonj.

http://www.easeus.com/disk-copy/

Clone particije lahko narediš medtem ko windows dela.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

Spock83 ::

Okapi je izjavil:

O.

Zraven dobiš Inteleovo clone aplikacijo :)

A tako...
Mi lahko kdo odgovori še kako je z Crosairjevimi tardečimi SSDji?

Zgleda da tele Intle pri Eventusu kar uspešno prodajajo - včeraj je bila zaloga še 9, danes dopoldan 6, sedaj je pa 0;)

O.

No pa smo tam... zdaj bo pa zaradi pomanjkanja še SSDjem zrasla cena...

TehDucky ::

Bom še jz enga vzel :> Ne srsly, resno mislim vzet. A je overall dober nakup za to ceno ? (120GB Intel320 če kdo ne vem o čem govorim)

wanderer ::

@Duck3, jaz imam ta ssd že nekaj časa, super zadovoljen, dober nakup imo. Če te zanima kak benchmark mi pošlji zs.

extr3m3 ::

Ali prav vidim? ;)

http://www.mlacom.si/intel-510series-12...

(INTEL 510 series 120GB 25/S600 za ~270EUR)
o_O

Zgodovina sprememb…

• spremenil: extr3m3 ()

prav vidiš :>

extr3m3 ::

Opala, moja napaka. Pardon.

o_O

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

tele 120gb intel eventus nima več, ima pa elkotex :)

oem in box za 7 € več....BOX pakiranje - nosilec za vgradnjo v 3,5", SATA kabel, Intel Data Migration program

TehDucky ::

Žal ko gledam preko elkotek vidim, da je to samo veleprodaja za podjetja... Tako, da tu kaj težko kaj vzamem.

s51as je izjavil:

A tako...
Mi lahko kdo odgovori še kako je z Crosairjevimi tardečimi SSDji?

To je neposredna alternativa OCZjevemu Vertex3. Corsairov Force3 pa je alternativa OCZjevemu Agility3. Ne vem pa kako je z zanesljivostjo, enkrat so bili objavljeni podatki, da je Corsair bolj zanesljiv, če se ne motim (ne da se mi iskat).

duck3: dobi se vseeno lahko hehe.

Na Eventusu so povečali zalogo na 1;)

O.
««
110 / 507
»»