» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
109 / 507
»»

feryz ::

Dr_M je izjavil:

To pa ja ni nc takega, da v raidu ne dela.
In nadgradnja SSDjev v raidu je mogoca samo na intel chipsetu. Pa se to je zelo velika izjema, praviloma se takih stvari ne da pocet.
Ampak poanta je še vedno, da se da!!!
Torej gre zgolj in le za lenobo.
Mislim, da nas je takih kar nekaj in zanemarjanje kupcev, ki smo jim dali duplo količino keša, se mi ne zdi ravno fer.

Sicer pa ko j... toolboxe in ostalo šaro. Diska lepo meljeta že krepko čez leto dni in to je tisto, kar šteje. Sistem je enako odziven kot ob postavitvi (če odmislimo, da je naloženih 100+ programov, ki jih človek itak ne rabi - velikost datotek na disku je 250 Gb, 50 je še prosto).

WarpedGone ::

Poanta je, da se da VČASIH.
Res gre za lenobo, vprašanje je bol čigavo.

Diska lepo meljeta že krepko čez leto dni in to je tisto, kar šteje.

Itak, diske maš da delajo, ne da jih šraufaš 2x na teden.
Zbogom in hvala za vse ribe

Dr_M ::

Da se nekaj, ne pa vse.
Da se naredit na nizjem nivoju, v OS pa to ne dela vec. Se nikoli se ni dalo, vprsanje, ce se sploh kdaj bo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

seemon ::

A gre v prenosnik asus n55sf poleg hard diska še ssd notr z 60 ali 120gb prostora(a je kaj placa dodatnega?)
http://www.mimovrste.com/artikel/275008...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: seemon ()

Ne, v teh zadevah je prostora za natanko eno 2,5" napravo.
Pomeni, da moraš originalen disk vzet ven in ga zamenjat z SSD.

Zgodovina sprememb…

DominusSLO je izjavil:

Točno tako... skoči na pošto in vtakni zadevo v obloženo kuverto. Vse drugo je dražje in nič boljše.

Sam za info: za priporočeno pošiljko po "navadni pošti" z OCZ Vertex 2 do Nurenberga v Nemčiji so hotl met neki čez 5 €. Brez vseh dodatkov (prednostjo, ...). Zdej pa čakam na novga/druzga ...

3man ::

mktg je izjavil:

Katerega bolj priporočate?
(odločam se ker kupujem nov comp)

http://www.dinokomp.si/product_info.php...
http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Oboje predrago:
http://www.sestavi.si/index.php/item/di..., drugi pa ravnotako v isti štacuni.

Sicer pa glede na novice o poplavah na Tajskem predidevam, da bodo to vsi proizvajalci to izkoristili za dvig cen - imeli težave zaradi tega ali ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: 3man ()

kuglvinkl ::

seemon je izjavil:

A gre v prenosnik asus n55sf poleg hard diska še ssd notr z 60 ali 120gb prostora(a je kaj placa dodatnega?)
http://www.mimovrste.com/artikel/275008...

De dobi tudi prenosnik, ki ima prostora za dva diska, ali pa narejeno tako, da lahko namesto DVD pogona vstaviš notri disk. To zadnje je IIRC pri Macih, prvo sem pa videl pri enmu 12 colskemu HPju.

da lahko namesto DVD pogona vstaviš notri disk

Se pravi, maš dodaten "nosilec" v formatu DVD-ja, kamor lahk zmontiraš 2.5"?

Tako sem razumel, ja. Se pravi, kot bi hotu zamenjati cel DVD pogon (ker ti je odletu npr.)

dejanslo ::

To sem pred kratkim kupil, obstaja pa v bistvu za skoraj vsak prenosnik. Search phrase HDD caddy
There`s More Than One Way To Do It

axee ::

Če vstaviš SSD namesto optične enote, ga komot pripneš samo z kakšnim ježkom, SSD res ne potrebuje biti trdno prišravfan na prenosnik. Samo rešit moraš problem z pokrovčkom optične enote.

Se splača prebrati: SSD and you.

Izi ::

kuglvinkl je izjavil:

Lep in laičen članek, katerega kratek povzetek je: "the reward is worth the risk".
In malo bolj širok povzetek: Kupi Intel, če pa iz kakršnega koli razloga ne kupiš Intela glej, da ima SSD SandForce kontroler.

kmetek ::

Kaj pa Crucial M4, ki ima Marvel?

Ni omenjen IIRC, samo to še ne pomeni, da ni OK. Sam bom do nadaljnega vztrajal na Intlih.

In nehite gledat benchmarke, razen za random read. Šele ko boste mel vso dato na SSDjih, bo to pomembno.

Jinto ::

Imam m4, dela brezhibno.

Priporočam branje te teme:
Link

Primoz78 ::

Imam problem pri nadgradnji FW-ja na Vertex 3 SSD-ju....imam verzijo 2.02 (ce se ne motim) rad bi pa dal zadnjo verzijo a me ne spusti dalje ker naj bi prej nadgradil na verzijo 2.06. A ima mogoce kdo shranjeno to verzijo se doma ker na netu ne nisem nasel...

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Izi je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Lep in laičen članek, katerega kratek povzetek je: "the reward is worth the risk".
In malo bolj širok povzetek: Kupi Intel, če pa iz kakršnega koli razloga ne kupiš Intela glej, da ima SSD SandForce kontroler.

No ja, to ni vse, kar je upoštevanja vredno:
Pojavili so se še Samsung 830, ki jih je pohvalil Anand, pri nas so na eventusu. OCZ pa je izdal tudi že prvi "uporaben" SSD z novim Indilinx-som, Octane. Še bo pestro do koca leta.

kmetek ::

Zdaj, ko so navadni diski ultra dragi, 1TB 80-90€...se splača razmisliti o SSD ;)

jest10 ::

Kako se pa kaj obnesejo Kingston V100 SSDji?

ST-777 ::

Uporabniki na forumu newegg.com imajo na model Kingston SSDNow V100 precej pripomb: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Jst ::

>Zdaj, ko so navadni diski ultra dragi, 1TB 80-90€...se splača razmisliti o SSD

kmetek: Toliko so se podražali!?! Slišal sem, da imajo probleme z distribucijo, torej spraviti iz tovarne v trgovine, nisem si pa mislil, da bodo dvakrat dražji.

Sicer je pa moja izkušnja z prvim SSDjem bila precej žalostna (začetki), ampak ko pride ivy bridge, ne mislim spregledati Intel 5XX serije. Drugim ne zaupam.

Občutek po branju parih forumov imam, da so najhitrejši SSDji tudi najbolj rizični, zato se splačati dati malo več denarja in kupiti brand name firmo, tudi če ni bleeding edge in je 20% dražja.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ST-777 je izjavil:

Uporabniki na forumu newegg.com imajo na model Kingston SSDNow V100 precej pripomb: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Ups, torej je tole bolj kor ne sranje;((

fopi ::

A je mogoče kdo kje napisal vodič (slovenski) recimo na slotech kako se lotiti instalacije SSD. Ne mislim fizične ampak programske

1. istaliraj SSD
2. vklopi ACHI
3......

In to je to. Za otalo poskrbi Windows 7.

AHCI je ena funkcija, ki bi mogla bit ze po default vklopljena. Nevem kaj carajo tej proizvajalci plosc.

fopi ::

Kaj pa TRIM, to je treba vklopiti? Bodo potem vsi diski (tudi HDD) imeli ACHI?

Bom na tej plošči imel ACHI http://www.foxconnchannel.com/product/M... ?

Če ne kaka bo razlika? Vem da je SATA2 ne SATA3, samo z tem palhko živim do poletja in Ivy Bridge. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fopi ()

Trim je funkcija SSD-ja, rabiš samo operacijski sistem, ki ga podpira (torej spet Windows 7). Pravim ti, navodil NE potrebuješ.

Sam uporabljam disk na SATA2 vodilu, ker mi je Marvel sral, pa se ne sekiram. Ker imaš SSD za sistemski disk sekvenčne hitrosti sploh niso tako pomembne, dostopni čas je. Na to bomo gledali, ko bo SSD v uporabi za storage disk, in bo pač pri enemu kopiralo pol počasneje (karikiram). Za namen sedanjih SSD-jev pa je to nepomembno.

Boot sistema, aplikacij je popolnoma enak. Mislim da boš z cca 10s boot časom zadovoljen. Z sata3 bi morda dobil četrtinko sekunde več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

A je že kdo kje zasledil v čem je problem da SSDji tako radi crkujejo po nekaj kratkega časa uporabe?
So bli preveč optimistični glede PowerOff sekvence in jim ne rata vsega pospravit v času ko se kondenzatorji še praznijo?

Mogoče bi bilo fino imeti eno razpredelnico, kateri SSDji so nadpovprečno pokvarljivi(torej kaj NE kupiti)

Dragi ::

Moj crucial m225 64GB je tud spustu dušo. No, jo spušča počasi. Podatki se namreč neprestano pokvarjajo. 6x format že v enem tednu.

Leto in pol uporabe, 5TB zapisanih podatkov.

Nihče ni rekel, da gre za 100% zrel tech. Je pa tveganje sprejemljivo. In dost manjše, ko nekoč, ko so bili podatki na floppyih.

gruntfürmich ::

fopi je izjavil:

A je mogoče kdo kje napisal vodič (slovenski) recimo na slotech kako se lotiti instalacije SSD. Ne mislim fizične ampak programske

1. istaliraj SSD
2. vklopi ACHI
3......

samo par fint je. kakšen superfetch (hitrejši zagon) off, pa morda indexiranje off, pa pagefile off/on, auto defrag off.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Intelov toolbox je v precejšnjo pomoč pri teh nastavitvah. Verjetno je podobno tudi pri toolboxih drugih proizvajalcev SSD-jev.

Nihče ni rekel, da gre za 100% zrel tech. Je pa tveganje sprejemljivo. In dost manjše, ko nekoč, ko so bili podatki na floppyih.

Kolikor razumem crkuje tech, ki ni sploh nov - komunikacija med napravo in kontrolerjem.
Razumem da bi crkoval dejanski flash - to je novo, kontroler ki to nadzira pa niti ne.

Spock83 ::

Ma saj ne crkujejo SSDji nič več kot običajni HDD.

Spock83 je izjavil:

Ma saj ne crkujejo SSDji nič več kot običajni HDD.

Seveda ne (oz. tega prav zares še ne vemo) ampak bolj boli, če zadeve niso več v garanciji :)
Vse crkuje in tudi SSDji bodo.

Spock83 ::

Mah moj intel ima pet let garancije. Torej na oko še ene tri mu preostanejo. Do takrat bodo še hitrejši, večji in cenejši SSD-ji :) Crucial M4, ki ga mam v laptopu ima 3 leta garancije. ponavadi v roku tri do pet let zadevo prodam oz. menjam. Tako da ni panike :)

gruntfürmich je izjavil:

samo par fint je. kakšen superfetch (hitrejši zagon) off, pa morda indexiranje off, pa pagefile off/on, auto defrag off.

Ni res, superfetch se še vedno obrestuje (zagon z RAM-a je še hitrejši), indexiranje je ševedno hitrejše kokr iskanje po samemu disku, defrag pa avtomatsko ne deluje na SSD-jih v Windows 7, po defaultu pa ostane prižgan za ostale diske. Pagefile pa MORA biti na SSD-ju. Res nobena "fora" ne stoji na realnih tleh.

Buggy ::

Pagefile pa MORA biti na SSD-ju.

hmm..zakaj pa je to dobro/slabo? Jaz sem ga takoj premaknil na HDD pri 8Gb rama v sistemu res ne rabim na 64Gb SSD-ju se 8Gb swapa, ki se takorekoc nic ne uporablja.

Buggy je izjavil:

Pagefile pa MORA biti na SSD-ju.

hmm..zakaj pa je to dobro/slabo? Jaz sem ga takoj premaknil na HDD pri 8Gb rama v sistemu res ne rabim na 64Gb SSD-ju se 8Gb swapa, ki se takorekoc nic ne uporablja.

Zato, ker je pagefile nadomestek RAM-a in je VEDNO pravilo, da se ga uporablja na najhitrejšem možnem disku. Vrjemi, bolje, da pagefile zmanjšaš na 2-4GB na SSD-ju kot da uporabljaš velikega na HDD-ju.

Drugače pa:

"When a solid state drive is present, Windows 7 will disable disk defragmentation, Superfetch, ReadyBoost, as well as boot and application launch prefetching.

These technologies were all designed to improve performance on traditional HDDs, where random read performance could easily be a major bottleneck,” explained Fortin.

Nobeno tweakanje torej ni potrebno! Tale odstavek bi morali razumeti vsi, preden pametujejo na forumih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Buggy ::

Zato, ker je pagefile nadomestek RAM-a in je VEDNO pravilo, da se ga uporablja na najhitrejšem možnem disku. Vrjemi, bolje, da pagefile zmanjšaš na 2-4GB na SSD-ju kot da uporabljaš velikega na HDD-ju.

vsem nepotrebnim zadevscinam, kamor stejem tudi swap se izogibam, da zasedajo SSD, pa cetudi samo 2Gb. Zaenkrat nisem imel s tega naslova kaksnih tezav ali preformancnih problemov.

Je pa to tudi edina stvar, ki sem jo naredil drugace kot pri klasicni instalaciji na HDD (poleg odstranitve hyberfile-a)

No, ziher sem da bi se lokacija swapa poznala, če bi zares zapolnil 8GB (meni se zgodi ko kaj ogromnega rendam) in bi bil swap dejansko v uporabi..

Če je tvoja rešitev zaradi prostorske stiske: razumljivo, zaradi nekih pravljic pa izklop omenjenih funkcij nima smisla.

axee je izjavil:

Ni res, superfetch se še vedno obrestuje (zagon z RAM-a je še hitrejši), indexiranje je ševedno hitrejše kokr iskanje po samemu disku, defrag pa avtomatsko ne deluje na SSD-jih v Windows 7, po defaultu pa ostane prižgan za ostale diske. Pagefile pa MORA biti na SSD-ju. Res nobena "fora" ne stoji na realnih tleh.

superfetch intel toolbox izklopi, kolikor me spomin ne vara.
pagefile pa ni več problem izklopiti. če sem ga lahko na 2g rama, ga lahko sedaj folk na 8... in zadeva je normalno delovala.

seveda tega ni potrebno rihtati, vendar če se kdo boji obrabe celic bo to postoril...

Jinto ::

Kje se lahko vidi ta podatek?

Ponavadi zna to prikazat vsako orodje, ki zna SMART prebrat. Samo ne kazejo tega vsi SSDji.

Jinto je izjavil:

Kje se lahko vidi ta podatek?
Za moj SSD Intel 320 pravi Intel toolbox: Total LBAs written 0,8 TB. Domnevam, da ta podatek govori o vseh podatkih, ki so bili zapisani na SSD od začetka uporabe do danes.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ST-777 ()

slovenc5 ::

enostavno vprašanje, ssd da ali ne
pc je non stop vžgan pa me zanima če se ga splača vzet
ker sedaj mi na f3 1tb čisto dovolj

kje bi se poznalo, pc imam več ali manj za igre

hja, cene cene cene... sam se odloči :D
««
109 / 507
»»