Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Bwaze6 ::
Guru3D postavlja ceno za Vertex 3 Pro celo na $750. In močno dvomim, da bodo cene kar padle, vsaj dokler ne bo zunaj izdelkov konkurence. Kar pa lahko še traja.
Je pa zanimivo da Vertex 2 Pro v primerjavi z Vertex 2 sploh ni imel tako višjih karakteristik, kot bi to lahko sklepali po ceni. Več IOPS, hitrejše random branje manjših datotek, daljša življenska doba. Tako da bo mogoče tudi Vertex 3 blizu Vertex 3 Pro. Če ne bo prehod na 25nm kaj skazil, Pro serija je res nepomembna za domače uporabnike.
Ampak tile "predtesti" res pomenijo bolj malo, če bodo prav vsi sestavni deli v prodajanem Vertex 3 drugačni. :)
Je pa zanimivo da Vertex 2 Pro v primerjavi z Vertex 2 sploh ni imel tako višjih karakteristik, kot bi to lahko sklepali po ceni. Več IOPS, hitrejše random branje manjših datotek, daljša življenska doba. Tako da bo mogoče tudi Vertex 3 blizu Vertex 3 Pro. Če ne bo prehod na 25nm kaj skazil, Pro serija je res nepomembna za domače uporabnike.
Ampak tile "predtesti" res pomenijo bolj malo, če bodo prav vsi sestavni deli v prodajanem Vertex 3 drugačni. :)

Pyr0Beast ::
Vx2 pro je celo obstajal ?
Ne vem, ampak se mi zdi da se je zadeva malenkost drugače imenovala - hitrejši IO pa veliko pomeni.
Ne vem, ampak se mi zdi da se je zadeva malenkost drugače imenovala - hitrejši IO pa veliko pomeni.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Witboy ::
c gledas mal teste glede na to da se lahko pr vertexu 2 zajebes, je bestbuy crosair f120 :)

hotlips ::
Moj (60Gb) je bil naročen konec januarja (Hoh.de) in sem zgleda imel srečo da sem dobil še enga iz stare zaloge.
lp.hl
lp.hl

WarpedGone ::
Čisto resno: tole je nateg, ki IMHO zahteva vračilo enote prodajalcu in zahtevek po vračilu kupnine al pa enoto z oglaševano kapaciteto.
Kot oglas štejejto tudi članki na internetu, ko so testiral te zadeve.
Kot oglas štejejto tudi članki na internetu, ko so testiral te zadeve.
Zbogom in hvala za vse ribe

kokpa ::
Pozdravljeni, dejte mi majstri povedat, če se splača imet 2x vertex2 60gb v raid0 ali je bolje posamično. Sem čisto navaden uporabnik, internet, malo iger, word(faks), malo programiranja, poslušanje glasbe, filmi...za ostale podatke imam tudi na voljo 500gb disk.
lp, in hvala za odgovore
lp, in hvala za odgovore

klinker ::
Je bolse...ampak glede na to da so SSDji tako hitri, razlike med uporabo pcja ne bos opazil drugje razen v benchih in kopiranju datotek. Poleg tega pa ce kupis zdaj 120GB, lahko kasneje ko je potreba dokupis se enega in vezes 2x 120GB v raid 0.

Enotam RAID ne škoduje.
Škodoval bo tebi, ker ti bo RAID vmesnik še dodatno kompliciral postavitev sistema s svojim žaklom zahtev/lastnostni in bugov.
Če ne veš a ga nucaš potem ga ne nucaš in bo tvoje življenje lepše brez njega. Kot rečeno nabavi si 120GB enoto in pozabi da ga maš.
P.S. Pa premisli če hočeš podpirat firmo, ki nateguje svoje stranke z lažnim oglaševanjem.
Škodoval bo tebi, ker ti bo RAID vmesnik še dodatno kompliciral postavitev sistema s svojim žaklom zahtev/lastnostni in bugov.
Če ne veš a ga nucaš potem ga ne nucaš in bo tvoje življenje lepše brez njega. Kot rečeno nabavi si 120GB enoto in pozabi da ga maš.
P.S. Pa premisli če hočeš podpirat firmo, ki nateguje svoje stranke z lažnim oglaševanjem.

kogledom ::
Raid je ziher težji za vzdrževanje kondicije in nadgradnje SSD-ja, glede na opisani profil uporabe ne boš občutil razlike in se po moje ne splača. Vzami enega 120GB in pozabi da ga imaš.
Drugače pa ima itak 120 SSD, če jaz prav razumem delovanje, pod pokrovom v principu (zelo posplošeno) 2x 60GB Raid 0 z enim kontrolerjem. Zakaj bi torej ti sam hotel to delat?
Za navadnega uporabnika se IMHO ne splača ukvarjati z +/- raid konfiguracij, ker razlike ne bo občutil.
Drugače pa ima itak 120 SSD, če jaz prav razumem delovanje, pod pokrovom v principu (zelo posplošeno) 2x 60GB Raid 0 z enim kontrolerjem. Zakaj bi torej ti sam hotel to delat?
Za navadnega uporabnika se IMHO ne splača ukvarjati z +/- raid konfiguracij, ker razlike ne bo občutil.

>> Drugače pa ima itak 120 SSD, če jaz prav razumem delovanje, pod pokrovom v principu (zelo posplošeno) 2x 60GB Raid 0 z enim kontrolerjem.
Bolš da temu ne rečeš RAID ker te bojo ljudje narobe zastopl.
120GB enota ima lahko dvakrat več čipov kot 60GB enota, lahk ma pa tut enako število dvakrat večjih čipov.
Sploh ker se dobijo enote, ki pa dejansko imajo interni RAID - razne velike PCIe SSD enote.
Bolš da temu ne rečeš RAID ker te bojo ljudje narobe zastopl.
120GB enota ima lahko dvakrat več čipov kot 60GB enota, lahk ma pa tut enako število dvakrat večjih čipov.
Sploh ker se dobijo enote, ki pa dejansko imajo interni RAID - razne velike PCIe SSD enote.

kokpa ::
Ja mislim sem da bo razlika opazna, ker pri hdd je bila razlika opazna sploh pri raranju datotek. Kaj pa recimo, če zamenjam hdd z ssd v eno leto in pol starem prenosniku, t4300, 3gb, integrirana grafična, 15'. Recimo razlika bo opazna pri odpiranju aplikacij, kaj pa dejanska uporaba prenosnika še za kakšno leto ali dve( samo za faks računalništva)?? Škoda se mi ga zdi stran metat ozioram prodajat, ker veliko ne pridobim

kogledom ::
Že iz HDD -> SSD bo razlika zelo opazna, verjemi da veliko bolj kot pa SDD : 2xSDD v raid 0.
Se ti splača samo zaradi raranja filmov zabavat z vsem kar to prinese zraven?
Prenostnik ti bo z SSD "letel"!
Edit: sploh pa če raraš velike datoteke se ti to bolj splača delat na HDD, ker boš takoj prostor porabil...
Se ti splača samo zaradi raranja filmov zabavat z vsem kar to prinese zraven?
Prenostnik ti bo z SSD "letel"!
Edit: sploh pa če raraš velike datoteke se ti to bolj splača delat na HDD, ker boš takoj prostor porabil...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kogledom ()

SSDje tlačit v RAID je "drk*nje k*rca".
Ja, benčmarki pokažejo večje številke, pri običajni uporabi računalnika pa navaden smrtnik ne vidi razlike.
A se ti aplikacija odpre v 0,2 al 0,1 sekunde ti ne opaziš. Opaziš pa ko se računalnik noče pobrat, ker se ti je RAID podrl, pa ko upgradaš sistem morš iskat drajverje ki obstajajo al pa ne ipd...
Poleg tega pa premisl al res nucaš 120 GB v laptopu katerga mislš uporablat za faks. Predvidevam da med predavanji ne gledaš filmov in ne mislš okol nost zbrana dela 100 največjih režiserjev vseh časov...
Ja, benčmarki pokažejo večje številke, pri običajni uporabi računalnika pa navaden smrtnik ne vidi razlike.
A se ti aplikacija odpre v 0,2 al 0,1 sekunde ti ne opaziš. Opaziš pa ko se računalnik noče pobrat, ker se ti je RAID podrl, pa ko upgradaš sistem morš iskat drajverje ki obstajajo al pa ne ipd...
Poleg tega pa premisl al res nucaš 120 GB v laptopu katerga mislš uporablat za faks. Predvidevam da med predavanji ne gledaš filmov in ne mislš okol nost zbrana dela 100 največjih režiserjev vseh časov...

Dr_M ::
Raid0 se ne splaca s SSDji. Razlika je samo v benchmarkih, drugje pa ne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

element ::
Jaz mam 2x Intel G2 80GB v raid 0, da imam eno particijo, kjer lahko boljše izkoristim prostor. V določenih primerih se pozna pridobitev, predvsem pri writih, ki so drugače res počasni. Je pa ekstra nivo kompleksnosti in gonilnikov. V določenih primerih je smiseln, v večini pa se splača kupit večji SSD, ki je praviloma tudi cenejši, kot 2x manjša.

mat3 ::
Torej je, glede na trenutno situacijo, bolje vzeti recimo kak Corsair F60 kot pa OCZ Vertex 2 60GB 25nm ?
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

Vzemi Intla.
Intel je vsaj tolk higieničen da novo generacijo označi kot novo generacijo.
Intel je vsaj tolk higieničen da novo generacijo označi kot novo generacijo.

OCZ jih pravtako. Zamenjava FLASH cipov pac ne pomeni nove generacije.

Še en ki nima problema da mu dajo manj kot je pričakoval?
Ti bi bil happy z 3.2Ghz procesorjem, ki pač dela na 3.0 GHz, ker so zamenjal proces?
Ti bi bil happy z 3.2Ghz procesorjem, ki pač dela na 3.0 GHz, ker so zamenjal proces?

Seveda, pa koliko je bilo takih.
Kar poglej kako je bilo pri P4 in Core 2.
Ampak to je dejansko bila nova generacija...
Kar poglej kako je bilo pri P4 in Core 2.

Ampak to je dejansko bila nova generacija...

Na procesorju in škatli in ceniku je pisalo 3.2 GHz delal ti jep a na 3.0 GHz?

Neumna primerjava.
To bi se lahko zgodilo le, ce bi zapakirali napacen cpu.
To bi se lahko zgodilo le, ce bi zapakirali napacen cpu.

Tilen ::
Jah na Bartonih je recimo pisalo 2500+, delovali so pa na 1.83 GHz.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kuglvinkl ::
Še en, k ne šteka...
2500+ je Performance rating. Nima čist nobene veze tle.
Sam u resnic ni tko zajeban za razumet. Eni pač ne funkcionirate tko.
2500+ je Performance rating. Nima čist nobene veze tle.
Sam u resnic ni tko zajeban za razumet. Eni pač ne funkcionirate tko.

@Dr_M
Kaj se oglašaš če ne kapiraš kaj je OCZ sploh naredu?

WarpedGone je izjavil:
@Dr_M
Ne sodi drugih po sebi.
Dobro vem, kaj so nardil, verjetno prej od tebe.

mat3 ::
Ah, nehajte no s tem brezveznim kreganjem. So naredili, kar pač so. In to ni bilo lepo od njih. Sedaj pa nekaj popravljajo z RMA vračilom. S tem bo samo konkurenca pridobila.
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo

feryz ::
Ok sedaj, ker večina ne upa kupiti OCZ, kaj pa menite o tem CORSAIR FORCE F60?Ti kar kupi, če ga dobiš poceni.
Jaz ga imam v službi in dela tako kot mora.
Doma imam SSD RAID in to izključno zato, da je C disk večji. Vsi ostali testi so navadno merjenje dolžine ...
Enako velja za teste med OCZ, Intel, Corsair, Kingston... V praksi razlike med 200 Mb/s, 250 Mb/s in podobno, ne bo opazil nihče.

WarpedGone je izjavil:
Torej me poduči, prosim.
Sem ze napisal, ampak ce ne razumes, ni moj problem.
Vsak si lahko zmisl, da je neki že napisal...
Sm šel direkt iskat - napisal si da je na 25nm več rezerviranga prostora kot na 34nm.
Kar je čist res in jedro problema - zarad več rezervacije je manj uporabnega prostora. Ampak to ti iz nekega sumljivega razloga nočiš zapopadit.
Pametnim jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()

Master Chief ::
Sem nabavil to stvarco in dela kot raketa. Poštimal sem glede optimizacije sistema za SSD za WIN 7 vse, (AHCI, TRIM, kljukanje in odklukanje klukic, spreminjanje vrednosti registra, izklop Superfetcha...)kar je za SSD priporočljivo, ustavil sem se pa pri koraku ko je potrebno premakniti pagefile na drugo particijo oz drug disk.
Želel bi torej prestaviti Pagefile.sys na "navadni" disk, da bi na SSD-ju čim manj "kejširalo". Je kdo to že sprakticiral? Zanima me, kako se to naredi?
Zanima me, koliko se v tem primeru sistem upočasni.
Vem, da se ga da tudi izključiti, vendar kljub 4GB rama nebi zanekrat izkljaplal, naj bo kot rezerva. Disk je OCZ VERTEX 2 60GB.
Želel bi torej prestaviti Pagefile.sys na "navadni" disk, da bi na SSD-ju čim manj "kejširalo". Je kdo to že sprakticiral? Zanima me, kako se to naredi?
Vem, da se ga da tudi izključiti, vendar kljub 4GB rama nebi zanekrat izkljaplal, naj bo kot rezerva. Disk je OCZ VERTEX 2 60GB.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master Chief ()

Če pagefile le prestaviš iz enga HDD na drug HDD, razlike v hitrosti ni.
Čist tko med brati ... maš 4GB rama, kolk velik pagefilet maš nastavljen?
Moj nasvet je: nastavi default velikost na minimum in vklopi dinamično povečevanje.

gruntfürmich ::
če imaš plac ne vem če se ti splača prestavljat PF. tudi z njim na ssd boš imel hudo malo obrabo čez eno leto, imho. 20 let ga pa verjetno ne boš imel not...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Master Chief ::
Najprej hvala za odgovore. Situacija je takšna: pagefile sem iz C: (sistem) izklopil in prestavil na D: , ki ni sistemski (običajen disk, kjer bo inštalirano tudi programje in igre, prostora je dovolj).
Začetno (initial) vrednost sem nastavil na 16 MB, Max pa je 4096. Max pomoje itak nebo dosežen. Zanima me zdaj samo ali je to ok, oz je optimalno ali bi še kdo kaj spremenil. Pozdrav vsem SSD-jevcem!
Začetno (initial) vrednost sem nastavil na 16 MB, Max pa je 4096. Max pomoje itak nebo dosežen. Zanima me zdaj samo ali je to ok, oz je optimalno ali bi še kdo kaj spremenil. Pozdrav vsem SSD-jevcem!

Nevem, zakaj bi pagefile sploh selil na HDD. To sigurno ne pripomore k hitrosti, cemur je SSD pravzaprav namenjen.

Zanima me zdaj samo ali je to ok, oz je optimalno ali bi še kdo kaj spremenil.
Spreminjaš lahko do enomoglosti. Praktičenga profita pa hitro zmanjka. Ti si že na robu.

za hitrejše delovanje kakih winsow se ti splača tudi nastavitve zaslona spreminjat. ne samo sdd frizirat.

to je že lepše:
uspelo mi je celo nekako ahci driver vzpostavit ali pač nekako dobiti v nadzorni center, nakar sem zanjga izbral ne-amd.jevega, ki mi je tudi omogočilo INTEL OPTIMIZER ZAGNATI!!! WOOOHOOOO
nobene pohvale? nič?
uspelo mi je celo nekako ahci driver vzpostavit ali pač nekako dobiti v nadzorni center, nakar sem zanjga izbral ne-amd.jevega, ki mi je tudi omogočilo INTEL OPTIMIZER ZAGNATI!!! WOOOHOOOO

nobene pohvale? nič?

Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

OCZ Vertex 3 Preview: Faster and Cheaper than the Vertex 3 Pro
Hudo, tudi z 25nm drobovjem leti bolj kot vse drugo. Je pa kar drago, 128GB bo verjetno nekaj časa čez 250 EUR. Kar je v bistvu pričakovano. + nova matična, 500MB/s branja in pisanja razni Marvell SATA 6G kontrolerji verjetno ne prebavijo, še Crucial c300 jih zabaše.
Hudo, tudi z 25nm drobovjem leti bolj kot vse drugo. Je pa kar drago, 128GB bo verjetno nekaj časa čez 250 EUR. Kar je v bistvu pričakovano. + nova matična, 500MB/s branja in pisanja razni Marvell SATA 6G kontrolerji verjetno ne prebavijo, še Crucial c300 jih zabaše.

Matko ::

Katerega Vertex 2, starejšega ali novejšega? ;)
Nasploh je Anandtech precej ignoriral to polomijo OCZja. Verjetno se dobro zavedajo, da takšna "neodvisnost medija" vodi do tega, da ne dobijo več testnih primerkov. :)
Nasploh je Anandtech precej ignoriral to polomijo OCZja. Verjetno se dobro zavedajo, da takšna "neodvisnost medija" vodi do tega, da ne dobijo več testnih primerkov. :)

element ::
Glede afere 25nm.
Čeprav, lahko bi bla vsaj kakšna novica, glede na poročanje glede ostalih škandalov. Očitno je zarad prijateljevanja z OCZ-jem izgubil potrebno distanco. No ja, počakajmo na razplet.
I've seen the discussion and based on what I've seen it sounds like very poor decision making on OCZ's behalf. Unfortunately my 25nm drive didn't arrive before I left for MWC. I hope to have it by the time I get back next week and I'll run through the gamut of tests, updating as necessary. I also plan on speaking with OCZ about this. Let me get back to the office and I'll begin working on it
As far as old Vertex 2 numbers go, I didn't actually use a Vertex 2 here (I don't believe any older numbers snuck in here). The Corsair Force F120 is the SF-1200 representative of choice in this test.
Take care,
Anand
http://www.anandtech.com/show/4159/ocz-...
Čeprav, lahko bi bla vsaj kakšna novica, glede na poročanje glede ostalih škandalov. Očitno je zarad prijateljevanja z OCZ-jem izgubil potrebno distanco. No ja, počakajmo na razplet.

Pyr0Beast ::
Glede tega. 120GB hitro zmanjka.
Od teh 120GB jih imaš na voljo kake ~110GB.
10GB gre za rezervo, da se ti disk ne upočasnjuje in TRIM ali pa podobne zadeve normalno lavfajo.
10GB ti bo vzel že linux z vsemi pritiklinami
Ker rabiš še dual boot, pa obvezno 7ca, kar je dodatnih 30GB
Mogoče še par GB swapa, če si mazahoista malo.
Skupaj imaš prostega placa ~70GB. Gor imaš za nekaj GB muzike, pa kakšen dober film ali pa celo serijo (20G). In ker imaš zadevo razdeljeno po particijah ti bo na eni kmalu zmanjkalo placa :)
Ne vem, ampak jaz imam rad nekaj rezerve. Je že večkrat prišla prav. SSDju pa nič ne škodi če imaš nekaj GB viška ;)
Some nanoparticles are more equal than others