» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
66 / 507
»»

Mr Hilter ::

Eh, sem pogledal še druge teste na tisti strani (tistega ki sem prilepil je bi prvi in edini ki sem ga pogledal) in je morda Revo res dosti bolj poskočen.
Prvo kot prvo nimam placa za PCIe (micro atx) gre si mi pa za tiho, hladno delovanje in s ssd moram pri transportu škatle pazit sam še na to, da mi tista kila bakra na procu ne 'strže' plate :)

sash69 ::

Si bom kar sposodil temo za par vprasanj:

1. Imam prenosnik Fujitsu Amilo Pi 3660 s 500MB, počasnim 5400rpm diskom. Zadevo bi rad zamenjal za SSD (po prebranem sem se odločil za OCZ Vertex2 120GB, najverjetneje pri mylemon ali pa amazon.de). Zanima me če ima kdo kje podatke kakšen SATA podpira chipset na matični tega prenosnika? Namreč, chipset je PM45 (nikjer sicer ne piše da je to express verzija), na Intelovi strani pa podatka o SATA nisem zasledil - zanima me če bo SSD polno izkoriščen ali ne - tudi če ne bo in bo stvar tekla le pri navadem SATA (in ne SATAII) se še vedno splača menjati (vsaj sodeč po izkušnjah uporabnikov na drugih forumih)

2. Ker bom moral iz prenosnika vzeti ven ta "stari" disk, bi ga še vedno rad imel uporabljenega kot disk za ostale podatke. Na prenosniku imam možnost priključka na eSATA, malo sem pogledal okoli in našel tole ohišje za disk - Scythe Kamazo 2 2.5" eSATA Black. Interesanten mi je predvsem zato, ker ima za napajanje uporabljeno kar USB pretvornik - dobra zadeva v primerih da nimaš možnosti priklopa na električno omrežje - kar je tudi poanta prenosnika. Vprašanje - ali lahko to (napajanje) bottle-necka hitrost prenosa in ali je v tem primeru bolj smiselno vzeti takšno ohisje ki ima napajanje preko AC adapterja (ali mogoče celo kombinacijo obojega)?

zavajon ::

Ne bodi presenečen, če ti eSata ohišje ne bo delalo kot bi moralo. Jaz sem nabavil enega, pa mi ga je ena mašina mountala šele ob rebootu (kar se mi ne zdi uporabno), druga pa nikakor, niti v BIOS-u ga ne vidi. No, nisem preveč raziskoval naprej, ker mi to ni bilo ravno nujno. Pa še za en tak primer sem slišal. Tako da te reči najbrž niso še dorečene. A javi, če ti bo delalo normalno. Sicer pa, ja, USB naj bi služil kot napajanje.

Gatsu ::

@zavajon: je bil sata kontroler v ahci načinu? Ker če je bil v ide potem normalno da ni delovalo brez reboota ker rabiš ahci oz raid načinu da deluje hotplug.

zavajon ::

Oba kompa imam v ahci. V stacionarcu imam napeljan en molex ven iz škatle in esata-sata kabel pa sata napajalni, tako da lahko brez problema priklapljam sata diske. No, hotpluga raje ne prakticiram, dam prej komp v spanje, sem pa tudi poskusil "v živo" in deluje normalno. Ta ista mašina mi diska v esata ohišju ni hotela niti v biosu zaznati. Sem pomislil, da je problem v napajanju, a če sem isti disk priklopil z USB, ga je mašina normalno zaznala. Tako da mislim, da je nekaj narobe v kontrolerju v ohišju diska. Kitajska roba pač ...;)

ps.: Se opravičujem, ker smetimo temo, ki ni namenjena temu.

virusZz ::

Koliko pa je dejanska razlika med ahci mode in ide?
Zanima me zato, ker nikjer ne najdem te nastavitve v mojem biosu, čeprav sem nekje zasledil, da naj bi matična (ep41-ud3l) ta način podpirala.
Se opcija pokaže šele pri priključitvi SSD diska ali naj bi bila prikazana že pred tem? Bios je posodobljen na zadnjo verzijo (F6).
Opazil sem kar nekaj nastavitev v zvezi z diski a v nobeni ni omenjen ahci mode. Je mogoče, da bi bila ta funkcija poimenovana kako drugače?

Hvala in lp
virusZz

ST-777 ::

V forumu tukaj: http://www.tomshardware.co.uk/forum/262... piše randomizer o IDE in AHCI.

gruntfürmich ::

imam občutek (točnih meritev nisem delal), da sem imel pod 'ide' nastavitvijo boljše rezultate.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

detroit ::

oh in sploh prebral sem zadnjih 10 strani vseh 66 je zmanjkal cajta:) Danes sm nabavil c300 64gb ki bo zaenkrat na sata 1 (abit ip35e) čez kak mesec ko se stvari s sandiji umirijo pa na sata 3. Zanima pa me kakšni so optimizacijski koraki za windows 7 in ssd. Pa pardon my lazynesssss ampak iz teh 66 strani izluščit pombembne odgovore je nemogoče
Skero

Witboy ::

sklop indexing, vklopi ahci, sklop defragmentacijo, prestavi pagefile... to bi pa v globalnem blo to to :) Ostalo je pa sam tweak finoca ;)

prestavim pagefile drugam? čemu če je ta najhitrejši disk:o
ostalo razn ahci sm pa že, bom še pobrskal kje se nastavi to (razn v biosu?)
Skero

page file briši

a si zihr a mi ne bo zmanjkal rama mam 32bitne winse in 3gb rama
Skero

element ::

Pusti pagefile na SSD-ju. Pa kaj nekateri mislite, da bo SSD crknu po enem tednu, ce bo PF gor? Tud indeksiranja ni treba izklopit. Na neindeksiranem SSDju bo iskanje pocasno, ce mas veliko datotek. V kisto daj SSD, ce mas win 7 bo itak sam pogruntal, da ne rabis defraga. Uporabljaj normalno, pa se ne sekiraj. S takim "tweakanjem", kot ga nekateri predlagajo prej zgubis, kot pridobis.

lambda ::

Page file se pusti na SSD-ju, sploh se ga pa ne briše. Tudi če imaš 8GB RAMa

pf ni nič narobe če se ga briše. tudi ni nič narobe če se ga pusti. jst imam navado da ga brišem, če le imam 1gb rama na tistem kompu.

Očitno nisi še nikol izkoristu rama. Al pa pač uživaš v BSOD-ih. Preberi si nubesov link.

DrYuri ::

Dr_M ::

Ce bi bil pod 200e, ja. Za 260 pa nikakor ne. Mal v tujino poglej.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tilen ::

A tole je dejansko bolje od RevoDrive? Cena je namreč enaka.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

DrYuri ::

pol se bl splača tega ocz vertex z amazona za 189eur?

Pyr0Beast ::

element je izjavil:

Očitno nisi še nikol izkoristu rama. Al pa pač uživaš v BSOD-ih. Preberi si nubesov link.

4GB rama in nimam takih težav. Zanimivo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

clix ::

Enako. Samo zavedat se morš, da ga maš 4GB, pa ni problema.

Ti se že lahko zavedaš, sam kaj ko se Premiere Pro ne :). Tud sam sem imel na XP-jih pred leti izklopljen swap, brez težav. Pri trenutnem Windows 7 sistemu z SSD-jem pa ni prav nobene prednosti, če bi storil isto.

Dostopni čas diska > dostopni čas SSD >> dostopni čas pomnilnika.

Če imaš 4 GB pomnilnika, se računalnik trudi obdržat neko mero prostega, da ga lahko določen program dobi v trenutku, ko si ga zaželi - koliko je to, ne vem točno, verjetno tudi odgovor ni trivialen. Določen del pomnilnika je vedno zapolnjen s "dirty" podatki, ker so to podatki, ki jih programi potrebujejo za svoje obratovanje in jih ne moreš kar izbrisat. Drugi del podatkov je "cache", torej tisto kar lahko brez škode vržeš iz pomnilnika.

Kje se pojavi problem? Tam, ko recimo "dirty" del porabi 3 GB. Ostane ti 1 GB, na katerem se sistem trudi obdržati pametno predpomnjene podatke. S tem imaš npr. za predpomnjene podatke na voljo samo 1 GB, ki se precej pogosto mečejo ven in nadomeščajo z novimi - torej utrpiš več "hard fault" dogodkov, s tem pa si izgubil na hitrosti.

Kaj bi pridobil, če bi imel page file? Sistem lahko bi recimo 1,2 GB podatkov od tistih 3 GB pospravil na disk v page file, ker niso v delovni množici. Tako bi imel za cache na voljo 2,2 GB prostora in bi verjetno utrpel manj "hard fault" dogodkov.

Kdaj programi umrejo in se začnejo dogajat čudne stvari? Takrat ko tisti "dirty" del postane tako velik, da določeni programi ne morejo več dobiti svojega kosa pomnilnika, ki ga zahtevajo. Trenutno imam 8 GB pomnilnika, 5 GB zasedajo "dirty" podatki, 2 GB je cache, 1 GB je prosto. Če bi imel 4GB in izklopljen page file, bi že zdavnaj vse umrlo. Verjetno so primeri, ko morda pridobiš, če ga izključiš. Ampak prepričan pa sem, da je več primerov, ko boš izgubil tudi na hitrosti, ne samo na zanesljivosti.

In ja, malo sem poenostavil, v tistem linku od zadnjič so stvari precej bolj kompleksne ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lambda ()

lambda je izjavil:

Če imaš 4 GB pomnilnika, se računalnik trudi obdržat neko mero prostega, da ga lahko določen program dobi v trenutku, ko si ga zaželi - koliko je to, ne vem točno, verjetno tudi odgovor ni trivialen. Določen del pomnilnika je vedno zapolnjen s "dirty" podatki, ker so to podatki, ki jih programi potrebujejo za svoje obratovanje in jih ne moreš kar izbrisat. Drugi del podatkov je "cache", torej tisto kar lahko brez škode vržeš iz pomnilnika.

Kje se pojavi problem? Tam, ko recimo "dirty" del porabi 3 GB. Ostane ti 1 GB, na katerem se sistem trudi obdržati pametno predpomnjene podatke. S tem imaš npr. za predpomnjene podatke na voljo samo 1 GB, ki se precej pogosto mečejo ven in nadomeščajo z novimi - torej utrpiš več "hard fault" dogodkov, s tem pa si izgubil na hitrosti.

Kaj bi pridobil, če bi imel page file? Sistem lahko bi recimo 1,2 GB podatkov od tistih 3 GB pospravil na disk v page file, ker niso v delovni množici. Tako bi imel za cache na voljo 2,2 GB prostora in bi verjetno utrpel manj "hard fault" dogodkov.

Kdaj programi umrejo in se začnejo dogajat čudne stvari? Takrat ko tisti "dirty" del postane tako velik, da določeni programi ne morejo več dobiti svojega kosa pomnilnika, ki ga zahtevajo. Trenutno imam 8 GB pomnilnika, 5 GB zasedajo "dirty" podatki, 2 GB je cache, 1 GB je prosto. Če bi imel 4GB in izklopljen page file, bi že zdavnaj vse umrlo. Verjetno so primeri, ko morda pridobiš, če ga izključiš. Ampak prepričan pa sem, da je več primerov, ko boš izgubil tudi na hitrosti, ne samo na zanesljivosti.

In ja, malo sem poenostavil, v tistem linku od zadnjič so stvari precej bolj kompleksne ...

kaj pa ti kuri toliko rama?
ker jst že z 1g rama nimam problemov pri delovanju kompa brez pagefila, pri novem kompu z 4gb pa pravzaprav na pagefile niti ne pomislim...

Izi ::

gruntfürmich je izjavil:

lambda je izjavil:

kaj pa ti kuri toliko rama?
ker jst že z 1g rama nimam problemov pri delovanju kompa brez pagefila, pri novem kompu z 4gb pa pravzaprav na pagefile niti ne pomislim...

Nubes ima kar prav, pagefile še zdaleč ni samo podaljšek RAMA, je mnogo več od tega. Sistem s pagefileom deluje hitreje in precej bolj zanesljivo ne glede koliko RAMA imaš.
Pravzaprav je priporočljivo in pametno imeti celo večji pagefile čim več RAMA imaš, da vse deluje optimalno. Da ne omenjamo nekaj programov, ki sploh ne delujejo brez pagefila, in pa nekateri, ki se enostavno sesujejo po nekaj urah uporabe, če nimajo pagefila.

Ljudje vse preradi ugašajo pagefile potem pa imajo cel kup problemov, ki jim ne vedo vzroka. Igre občasno zmrzujejo in se "brez vzroka" sesujejo po nekaj urah igranja, če ni pagefila. Uporabni programi po nekaj urah uporabe postanejo nerazumljivo počasni in podobno.
Če pa imaš računalnik samo za brskanje po netu in ga nikoli ne uporabljaš več kot nekaj ur skupaj potem pa res ne rabiš pagefila.

hja, vidiš, na stabilnejše delovanje sploh pomislil nisem. ponavadi sem gledal samo hitrost, ki JE bila večja brez PF, drastičnih problemov pa na boljših računalnikih nisem registriral...
bom pa ga zato verjetno na starem kompu nazaj uvedel. za novega pa še moram premisliti:D

nimam nobenih problemov z stabilnostjo kljub izkopljenemu pagefile-u. pač sam po potrebi sproščam ram. Izklopljenega mam pa zaradi SSD-ja. Ob ne pretirani uporabu, je health že na 77%. Se PF vseeno splača vklopiti? in pa kaj se zgodi, ko health pade na 0%?

Sistem s pagefileom deluje hitreje in precej bolj zanesljivo ne glede koliko RAMA imaš.

Ker ... ?

Meni se zdi da pagefile kvečjemu upočasnjuje zadevo. Sploh zaradi dodatne fragmentacije in obremenitve diska.

Pri SSDjih se ne splaca izklapljat PF, ker je dovolj hiter. Je pa pametno imet fiksno velikost. Pri 4GB rama ponavadi nastavim na 1GB in dela vedno bp.

Glede pagefila na SSD ni panike. Treba je vedeti, da se ne prepisuje cel pagefile, čeprav je velik nekaj Gigabajtov, ampak se vanj vpisujejo lahko čisto majhni delčki, tako da je pisanja zanemarljivo malo. Večji del se iz pagefila prebira, kar pa ne vpliva na izrabo SSD-ja.
Internet brskalnik ti naredi vsaj 10-krat več pisanja na SSD med normalnim brskanjem po internetu, če seveda nisi browser cache prestavil na drugi trdi disk ali pa še bolje cache prestavil v RAM, kar se da kolikor vem narediti samo v Firefoxu.

Kaj se pa zgodi, ko izraba SSD-ja pade na 0 pa ne vem. Pomoje bo neuporaben že prej preden pride do nule. Trenutno še ne poznam nikogar, ki mu je to uspelo. Na mojemu 80 GB Intelu, ki je v uporabi po 16 ur na dan, je prejšnji mesec padel kazalec izrabljenosti na 98%, kar kaže, da se mi izrablja ravno 1% na 5 mesecev in bi po tej logiki moral zdržati še dobrih 40 let :D

Če ste pa kupovali sumljivo poceni robo pa ni čudno, da se izrablja po 20% na leto :P Bo pa kljub temu zdržal okoli 5 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Ni bla lih sumljivo poceni roba. Mam Crucial M225. Disk cache na operi mam izklopljen. Mam pa 2210(92dni) power on hours. Po zadnjem firmware updatu, je health status padu za skor 15%. :(

Dr_M je izjavil:

Pri SSDjih se ne splaca izklapljat PF, ker je dovolj hiter. Je pa pametno imet fiksno velikost. Pri 4GB rama ponavadi nastavim na 1GB in dela vedno bp.

Fiksna velikost PF je bila pomembna pri trdih diskih, ker se je pri spreminjanju velikosti datoteka precej defragmentirala. Ker defragmentacije ni pri SSD-jih je nesmiselno izbrati fiksno velikost. Pomoje je najbolje prepustiti izbiro velikosti kar samemu sistemu, ki po potrebi zmanjšuje ali povečuje velikost, tako ti ne jemlje nepotrebnega prostora na SSD-ju.
Pri 4 GB RAMA je default velikost pagefila 6 GB, kar je preveč, meni se je velikost že kmalu zmanjšala in ustalila na 4 GB, kar za moje delo kot kaže zadostuje, ko sem spremljal porabo pagefila, pri meni tistih 4 GB vedno uporablja nekje med 50 in 100%

Fiksna velikost PF je bila pomembna pri trdih diskih, ker se je pri spreminjanju velikosti datoteka precej defragmentirala.

Verjetno bo kar drzalo.
Drugace pa kar se stabilnosti tice. Kaksen mesec nazaj sem nastavil PF na 16MB in vedno, ko je fotr igral farmville, se je sistem usul. Dam PF nazaj na 1GB, dela bp. :)

WarpedGone ::

Klinca bo držalo:|
Problem je FRAGMENTACIJA, ne pa DEfreagmentacija. Dejte mal mislt kaj pišete no...

>> Sistem s pagefileom deluje hitreje in precej bolj zanesljivo ne glede koliko RAMA imaš.
Seveda, gigabajti RAMA se ti svaljkajo neizrabljeni, sistem pa struži po disku in to naj bi bilo hitreje, kot pa da se diska ne dotika? Does not compute.
Zbogom in hvala za vse ribe

Spock83 ::

Kaj se zgodi, ko zaženeš kakšno zahtevno igro ali program. RAM se zafila, PFja pa ni?

WarpedGone ::

Isto, kot se zgodi, ko ti kakšna zahtevna igra ali program zafila RAM in pagefile skupaj.

Živim s 4GB RAMA in se mi še ni nardilo, da bi mi tega zmanjkalo. Brez PF. Ko gre poraga RAMa v GB (brez file-cacha) je po pravilu nekaj narobe. Nobena mainstream zadeva/igra ne papca gigabajte RAMa. Zakaj ne? Zato ker bi se prevečkrat morala pri večini uporabniko vprelivat na disk in bi bilo za crknit počasno.
Zbogom in hvala za vse ribe

dvihtelic ::

kateri SSD disk se pa splača sedaj kupiti? nekje do 200EUR?

OCZ Vertex 2 120GB => 190EUR, še stotič.

Windows 7 ma dober memory management in ni razloga, da bi izklopu PF. SSD ti samo koristi, ker je hitrejši od navadnega diska. Fragmentacija na SSD-ju ni problem. Če maš dovolj RAM-a ti sistem ne bo pisal za brezveze v PF, sej ni butast, da bo šraufal po disku, če ma še 4GB placa frej. Trenutno mam porabljenga 2 giga rama, od tega ga je 261MB v PF-ju, 2 giga prostega. Tist o zdravju SSD-ja je pa tud že ena lajna, ki se vleče že leta in pripelje do takih absurdnosti, da si ljudje kupijo SSD, pol jih je pa strah met karkoli gor in na koncu je uporabljen za storage. Bedarija.

Mit o PF-ju izvira iz časov XP-jev, ki so bli svinjsko počasni, ko si dosegu memory limit, pa tudi sam memory management ni bil najboljši. In memory limit je bil tud zelo hitro. Potem smo dobili večje kapacitete pomnilnika in smo takoj izklopli največje zlo v sistemu, ki ga je MS kdajkoli sproduciral. Page file.

Če nisi več na legacy OS-u, ne izklapljaj.

Dodatno branje:
PDC10: Mysteries of Windows Memory Management Revealed: Part One
PDC10: Mysteries of Windows Memory Management Revealed: Part Two

Dodatno gledanje:
Mysteries of Windows Memory Management Revealed: Part One
Mysteries of Windows Memory Management Revealed: Part Two

Kot sem rekel, Windows programi in sistem niso narejeni, da bi delali brez pagefila.
Tudi če ti računalnik brez pagefila nikoli ne zmrzne ali se ti kakšen program sesuje, ti bo brez page fila delal počasneje kot z njim!!!
Kmečka logika pravi, da bi morali brez pagefila programi delati hitreje, ker pač ne porabljajo časa za pisanje in prebiranje iz pagefila. Nič ni dalj od resnice. Je ravno obratno.
Če se fiksen pagefile zapolni ali če ga sploh ni se programi upočasnijo tudi za polovico. Seveda se to ne zgodi takoj ampak šele po nekaj urah uporabe računalnika.
Seveda je tukaj spet ta nepogrešljivi placebo učinek, da uporabniki brez pagefila živijo v prepričanju, da jim računalnik deluje hitreje čeprav jim v resnici deluje počasneje.

Na SSD je treba pustiti velikost pagefila sistemu. Minimum je tako nastavljen na 16 MB, maksimum pa se nastavi glede na količino pagefila ki ga sistem rabi. Če mislite, da vaš sistem pagefila ne rabi potem bo le ta velik samo 16 MB. Čim bo večji pomeni, da ga sistem rabi in če ga nastavite nižje kot ga je nstavil sistem glede na najvišjo vrednost, ki jo je zabeležil, se bo računalnik vedno ko bo spet rabil to vrednost pa je ne bo imel na razpolago močno upočasnil.

In ne mi govoriti, da imate dovolj RAMA in pagefila ne rabite. Poskusi na serverjih so pokazali da tudi 64 GB RAMA ni dovolj in je bil pagefile še vedno potreben, drugače je po določenem času prišlo do precejšnjih upočasnitev.
Pri domačih računalnikih pa 8 GB RAMA še vedno ni dovolj, da bi lahko prav za vse programe ugasnil page file. Nekje pri 16 GB RAMA pa ga verjetno res ne bi več rabil.

DominusSLO ::

Moje izkušnje z win7 + ssd pravijo, da je najboljše pustit sistemske nastavitve pri miru(pf, prefetch...). Čisto kontra, kot pri winxp.
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Precejšen problem so tudi slabo napisani programi. Redko kateri večji program in verjetno nobena igra ne uspe med delovanjem popolnoma brez napak sproščati RAM, ki ga ne potrebuje več, ampak ga porablja vedno več in več dokler se po po nekaj urah ne začne opazno upočasnjevati ali pa se sesuje. Seveda pomaga če program ugasnete in ga spet zaženete, takrat se večinoma uspe sprostiti tisti pozabljeni RAM, ki ga program ni uspel brisati sproti.
Ker imajo ta problem tako rekoč vse igre bo ravno velikost pagefila določala kako dolgo boste igrali igro, preden se so le ta sesula ali tako upočasnila, da igranje ne bo več mogoče.
Dovolj velik pagefile torej pomaga tudi slabo napisanim programom delati boljše in hitrejše :P

Spet paranoičnost glede obrabe SSDja ...

lambda je izjavil:

...
Moji podatki za Vertex po 13 mesecih uporabe (s tem, da TRIM zaradi truecrypta ne deluje in je to edini disk v računalniku):
-work time: 3335 h
-powered on: 981 times
-data read: 4617 GB
-data written: 3398 GB
-health: 98 %
...

3 mesece kasneje:
-work time: 4231 h
-powered on: 1195 times
-data read: 5971 GB
-data written: 4419 GB
-health: 98 %

estimated lifetime: 9 years 9 months 3 days

element je izjavil:

OCZ Vertex 2 120GB => 190EUR, še stotič.

za ta denar bi bil morda boljši Crucial RealSSD C300 SATA III 128GB na sata3 plati, imho.

Izi je izjavil:

Tudi če ti računalnik brez pagefila nikoli ne zmrzne ali se ti kakšen program sesuje, ti bo brez page fila delal počasneje kot z njim!!!

hmmm, moja praxa kaže drugače...

Izi je izjavil:

Seveda je tukaj spet ta nepogrešljivi placebo učinek, da uporabniki brez pagefila živijo v prepričanju, da jim računalnik deluje hitreje čeprav jim v resnici deluje počasneje.

loooooooooooool, to pa je cvetka. zdaj boš še začel nabijat, da nam vlada placebo učinek tudi pri ssd.jih, ker v RESNICI so pošasnejši kot hdd.ji...:)):D

Zgodovina sprememb…

Gatsu ::

Al pa enostavno namestiš en ramdisk software in spraviš pagefile enostavno lepo na najhitrejši možen "disk" kar jih je :) Sam imam 8gb rama in se mi v enem letu brez pagefila ni pc sesu nikol tko da ne vem kva eni prbijate da je nujen.

Gatsu je izjavil:

Sam imam 8gb rama in se mi v enem letu brez pagefila ni pc sesu nikol tko da ne vem kva eni prbijate da je nujen.

tudi meni ne. ampak važno da izi pribija in ima vedno prav. celo tko prepričljiv je, da sem si še sam omogočil PF (na vseh kompih). sistem na spodnjem kompu je rekel, da ga bo imel 3666mb po defoltu:))

swamigi ::

Jaz tud ne uporabljam PF že par let.In mi še mi računalnik nikoli ni odpovedal zarad tega.

Glede pagefila na SSD ni panike. Treba je vedeti, da se ne prepisuje cel pagefile, čeprav je velik nekaj Gigabajtov, ampak se vanj vpisujejo lahko čisto majhni delčki, tako da je pisanja zanemarljivo malo. Večji del se iz pagefila prebira, kar pa ne vpliva na izrabo SSD-ja.
Internet brskalnik ti naredi vsaj 10-krat več pisanja na SSD med normalnim brskanjem po internetu, če seveda nisi browser cache prestavil na drugi trdi disk ali pa še bolje cache prestavil v RAM, kar se da kolikor vem narediti samo v Firefoxu.

HDD cache je najslabša stvar kar so jo kdaj izumili da skompenzirajo primankljaj RAMa.

Raba SSD pač ni 'zastonj' kakor je to pri ramu in današnje mašine ga imajo več kot dovolj.

Kaj se pa zgodi, ko izraba SSD-ja pade na 0 pa ne vem. Pomoje bo neuporaben že prej preden pride do nule. Trenutno še ne poznam nikogar, ki mu je to uspelo. Na mojemu 80 GB Intelu, ki je v uporabi po 16 ur na dan, je prejšnji mesec padel kazalec izrabljenosti na 98%, kar kaže, da se mi izrablja ravno 1% na 5 mesecev in bi po tej logiki moral zdržati še dobrih 40 let :D

Nič se ne zgodi. SSD dela naprej. Lahko se upočasni, lahko se ne.

Ni bla lih sumljivo poceni roba. Mam Crucial M225. Disk cache na operi mam izklopljen. Mam pa 2210(92dni) power on hours. Po zadnjem firmware updatu, je health status padu za skor 15%. :(

Poglej da ti kaj drugega ne paca po disku. Kaki log-filetki znajo biti sitni.

Seveda, gigabajti RAMA se ti svaljkajo neizrabljeni, sistem pa struži po disku in to naj bi bilo hitreje, kot pa da se diska ne dotika? Does not compute.

:))

Enako za uporabnike PF-ja haha !

Pri domačih računalnikih pa 8 GB RAMA še vedno ni dovolj, da bi lahko prav za vse programe ugasnil page file. Nekje pri 16 GB RAMA pa ga verjetno res ne bi več rabil.

A dej no. Kaj pa delaš takega da ti 4GB rama ni dovolj ?

Še meni foxa ne požre več kakor giga pa pol, trenutno ga je 2G od 4G frej. Swapa pa 0 že od same inštalacije.

««
66 / 507
»»