» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
48 / 507
»»

M-XXXX ::

jinzo je izjavil:

Em, Intel SSD kot best buy? ce je poceni mogoče, je pa že dolgo od tega da bi bil najhitrejši, ali blizu najhitrejšim. SandForce kontrolerji so mislim da trenutno najboljši - sicer malo premium cene ampak še vedno zelo hitri, medtem ko se Intelu pozna relativno počasno izboljševanje (čeprav roadmap zgleda zanimivo).

Huh pri branju (ki je pri SSD-ju daleč najpomembnejši faktor) je pri (SATA 2) SSD jih še zdaj v top izbiri.

Vzeto iz Anandtech testa. Tako da bo kar držalo, da je omenjeni disk še zdaj med top SSD-ji (sicer kot si že rekel ni top- kar bi po dobrem letu bilo zelo čudno, če bi bil) vendar je pa v zgorni eliti. Ima pa še eno zelo dobro lastnost: to je njegov P/P ki je bil v samem vrhu, razen če se je zadnje čase kaj spremenilo. Vendar bi rekel, da je za 270€ 160GB popolni zmagovalec, če se motim me pa kar popravite

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

destiny ::

Druga dobra lastnost G2 je, da je prestal že vse porodne težave in je z zadnjim fw-jem zelo zanesljiva enota. Poleg tega imaš več placa kot na konkurenčnih 128GB rešitvah.

caveman ::

Imam eno vprašanje glede wear-leveling-a. Recimo, da si na 100 GB SSD-ju naredim 1 GB particijo, katero neprestano prepisujem (ostalih 99 GB je praznih, po možnosti neparticioniranih). Ali se bo ta gigabajt podatkov zmeraj zapisoval na iste celice, ali se bo razporedil čez celoten pogon?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: caveman ()

WarpedGone ::

Odgovor je, da "not all are created equal". Nekatere (cenejše/starejše) zadeve bi pisale le po prvotno alociranem placu, nekatere dražje/novejše zadeve pa imajo ta wearleveling kot vmesni nivo in vedno ponucajo ves do takrat nealociran plac. Problem je, da pogon NE VE katera celica je še v uporabi, katera pa ne več. Spomni se, kako se je v dobrem starem DOSu s FAT organizacijo podatkov brisalo - tako da se je prvi znak v imenu datoteke nastavil na "?" (dobesedno preimenovanje datoteke v nek vnaprej prepisan format, ki je DOSu pomenil zbrisano datoteko). Kako naj disk sam po sebi ve, da je ta datoteka izbrisana in jo lahko ponuca za wearleveling? Njemu se ne sanja o datotečnih sistemih, particijah in podobnem. Skratka, ne more vedet.

To je cela poanta ukaza TRIM - da OS pogonu pove, da je zadeva na nekem naslovu adijo in se ne potrebuje več, da jo lahko pogon po lastni presoji tudi pozabi, če mu tako paše - npr. ponuca za wear leveling.
Zbogom in hvala za vse ribe

st0jko ::

Gatsu je izjavil:

Kaj pravite na tegale zelo poceni Kingstona 64GB za 99EUR?

Tudi jaz sem se ogrel za ta SSD! Mi lahko kakšen lastnik omenjenega diska ali samo poznavalec pove kaj o tem disku? Kako je z degredacijo čez čas? Podpira trim in ostale "nujnosti" za optimalno delovanje?

Saj vem da je vse na googlu, ampak malo sem pa lahko len :)
keks?

zee ::

Tudi mi smo leni :-)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

subby ::

Imam par vprašanj, če bi bil kdo tako prijazen... Razmišljam, da bi kupil dva C300 64GB za raid0 build pa mam mal dileme
- moja plošča nima sata3 vodila... a bi sata3 pogon moral vseeno normalno delat na sata2, kakor so sata2 diski na sata1?
- če se ne motim, sata2 podpira 300MBps NA NAPRAVO, torej bi v raid0 teoretično lahko dosegel 600 ali celo vodilo(vse naprave skupaj) prepušča samo 300?
- sem pa že mel priložnost sestavt kišto s tem pogonom in mal stestirat in je hitrost branja znašala okoli 290, torej bi v teoriji bil 100% izkoristek pogona že na sata2, al je potem še kakšna zanka?

Dr_M ::

C300 je izjemno obcutljiv na odsotnost TRIMa, zato zelo odsvetujem raid.
http://www.anandtech.com/show/3812/the-...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

a garbage collection se pa ne obnese kot alternativa trima?

_Dejan_ ::

Nimajo vsi pogoni GC-ja...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)

Jaka83 ::

subby je izjavil:

Imam par vprašanj, če bi bil kdo tako prijazen... Razmišljam, da bi kupil dva C300 64GB za raid0 build pa mam mal dileme
- moja plošča nima sata3 vodila... a bi sata3 pogon moral vseeno normalno delat na sata2, kakor so sata2 diski na sata1?
- če se ne motim, sata2 podpira 300MBps NA NAPRAVO, torej bi v raid0 teoretično lahko dosegel 600 ali celo vodilo(vse naprave skupaj) prepušča samo 300?
- sem pa že mel priložnost sestavt kišto s tem pogonom in mal stestirat in je hitrost branja znašala okoli 290, torej bi v teoriji bil 100% izkoristek pogona že na sata2, al je potem še kakšna zanka?

Če jaz prav razumem SATA specifikacije, potem je tistih 300 vezanih na vodilo oziroma kontroler. Torej, vse je odvisno od tega, kakšen kontroler imaš oziroma koliko njih. Jaz bi rekel, da boš imel v najslabšem primeru zelo neizkoriščena SSD-ja, če boš delal RAID0 na istem kontrolerju, ker ti ga že en sam pogon dobro zapolni.

Jaka83 je izjavil:

subby je izjavil:

Če jaz prav razumem SATA specifikacije, potem je tistih 300 vezanih na vodilo oziroma kontroler. Torej, vse je odvisno od tega, kakšen kontroler imaš oziroma koliko njih. Jaz bi rekel, da boš imel v najslabšem primeru zelo neizkoriščena SSD-ja, če boš delal RAID0 na istem kontrolerju, ker ti ga že en sam pogon dobro zapolni.

Realno lahko pričakuješ read hitrosti cca. 250-280MB/s odvisno od kontrolerja. Z dvema v RAID0 pričakuj nekaj v rangu 500-600MB/s. Če imaš ICH9R/ICH10R potem boš imel max hitrost če boš vezal 3 ali več SSD-jev cca. 600-750MB/s. Na RAID kartici preko PCI-e vodila(8x) pa max cca. 2500-2600MB/s.

swamigi ::

Sej crucial ima trim.
Piše pa tko
Crucial Wiper tool for user-initiated Garbage Collection---tole downlodat
http://www.crucial.com/support/firmware...
Jaz ga uporabljam že dalj časa in dela vse ok

swamigi je izjavil:

Sej crucial ima trim.
Piše pa tko

V RAID-u ti tool dela?

49106 ::

Morata biti identična diska za raid polje?

Jaka83 ::

Za RAID0 je priporočljivo, ni pa nujno. Za mirror pa niti ni važno, sploh če imaš striped mirror (dva diska v RAID0 in potem to polje v RAID1 s tretjim diskom, ki je enako velik kot prva dva skupaj).

swamigi ::

"Sej crucial ima trim.
Piše pa tko

V RAID-u ti tool dela? "

To pa nevem,ker imam samo enga SSD-ja

Zgodovina sprememb…

• spremenil: swamigi ()

swamigi je izjavil:

To pa nevem,ker imam samo enga SSD-ja

Ker govor je bil da se Crucial brez TRIM-a (TRIM ne dela če je v RAID-u) ne obnese...

Izi ::

49106 je izjavil:

Morata biti identična diska za raid polje?

SSDje se uporablja samo v RAID 0 polju, vse ostalo bi bilo nesmiselno oziroma predrago.
RAID 0 dela tudi z dvema popolnoma različnima enotama, ampak je to precej nesmiselno, stran vržeš tisto razliko v velikosti, kar je pri SSD hudo drago.

Naprimer če daš v RAID 0 polje en 64 GB SSD in en 80 GB SSD, se bo preko obeh enot naredilo RAID polje velikosti 2 x 64 GB oziroma 128 GB bo vse skupaj veliko. 16 GB pa boš vrgel stran in jih ne moreš nikakor drugače porabiti kakor da razbiješ RAID polje in formatiraš enote.

_Dejan_ je izjavil:

Ker govor je bil da se Crucial brez TRIM-a (TRIM ne dela če je v RAID-u) ne obnese...

Ti je mogoče kaj znano, kakšne težave so za pričakovat?

subby je izjavil:

_Dejan_ je izjavil:

Ti je mogoče kaj znano, kakšne težave so za pričakovat?

Mi je samo ti ne bom odgovoril.
Postavi se na vrh te strani in začni brati temo in boš našel odgovor.

Narocil SSDNow V-Series 64GB Gen2, da vidim, če je ves ta hype okoli SSDjev, upravičen.

:|
keks?

kuglvinkl ::

OK, za to ceno ne morš jamrat zarad JMicrona.
Your focus determines your reallity

Gatsu ::

st0jko je izjavil:

Narocil SSDNow V-Series 64GB Gen2, da vidim, če je ves ta hype okoli SSDjev, upravičen.

poročaj rezultate ko dobiš! :)

Vseeno pričakujem občutno pohitritev od trenutnega raid 0 z 2x wd640black.

Rezultate pričakujte.. :)
keks?

gruntfürmich ::

st0jko je izjavil:

kaka škrtica:))
mislim da si pošteno zajebal stvar: http://www.mylemon.at/artikel,nr,294753... ali pa 'vsaj' to: http://www.mylemon.at/artikel,nr,282315...
imho ti je lahko prekleto žal. jst osebno bi spremenil, če se še da. ampak naj še drugi dečki rečejo svoje mnenje...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kaj ima Agility več, da upraviči 50EUR višjo ceno?
keks?

zame je vertex 2 best buy. agility pa tudi praktično ne zaostaja zadaj. priznam da za tega kingstona nisem gledal benchev, ampak kolikor imam občutek od drugih kingstonov, nima ravno kaj veliko za pokazat.
no, pa naj še drugi pokomentirajo...

Zgodovina sprememb…

No please elaborate.. Sem pregledal par reviewev, in povsod v glavnem hvalijo. Res, da ni najhitrejši ssd, ampak če je v kakšnem benchu par procentov slabši od konkurence, pa ja menda ni takoj največji drek.. Sploh ko v račun vzameš tudi ceno.

Or am I wrong?
keks?

st0jko je izjavil:

No please elaborate.. Sem pregledal par reviewev, in povsod v glavnem hvalijo. Res, da ni najhitrejši ssd, ampak če je v kakšnem benchu par procentov slabši od konkurence, pa ja menda ni takoj največji drek.. Sploh ko v račun vzameš tudi ceno.

Or am I wrong?

bo verjetno kar držalo. za +50% (+50€) verjetno ne boš pridobil toliko performanca, da bi upravičil dodatek.

Tako!

Glavno da bo skok iz HDD na SSD občuten. Razlike med SSDji se pa v RL situacijah verjetno merijo v milisekundah. Razlike so opazne samo v sintetičnih, predvidevam.
keks?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: st0jko ()

WarpedGone ::

Ko SSD dela kot pričakuješ, so občutene razlike res minimalne.
Drugo je, ko SSD ne dela kot bi pričakoval - tipični primer je blokiranje SSDjev z JMicron kontrolerjem. Al pa znaten padec hitrosti pisanja, ko se stvar mal zafila.
Zbogom in hvala za vse ribe

Ce hoces imet top zadevo, je sandforce res zmagovalec, ampak tudi kingston V je za 100EUR za 64GB vec kot odlicen nakup. Ima 64MB predpomnilnika, podpira TRIM, edino zdi se mi, da ne podpira NCQ, vec o tem

Tomay ::

In kaj naj ssd počne z NCQ, glede na to, da je to zadeva, ki je bila razvita za klasične diske?
Agility in vertex imata enake specifikacije in tudi po testih ni videti velikih razlik.

EDIT: sem prebral link, čeprav razlika med vklopljenim in izklopljenim ahci ni tako velika.
Voodoo 4Ever

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tomay ()

WarpedGone je izjavil:

- tipični primer je blokiranje SSDjev z JMicron kontrolerjem. Al pa znaten padec hitrosti pisanja, ko se stvar mal zafila.

No teh problemov najnovejši jmicron baje več nima. Več pa ko ga dobim in sprobam.
keks?

Seveda, da ni neke hude razlike, zato tudi ni tragedije, ce nima NCQ.
Glede na ceno, je se vedno odlicen nakup.

Tomay je izjavil:

In kaj naj ssd počne z NCQ, glede na to, da je to zadeva, ki je bila razvita za klasične diske?
Agility in vertex imata enake specifikacije in tudi po testih ni videti velikih razlik.

EDIT: sem prebral link, čeprav razlika med vklopljenim in izklopljenim ahci ni tako velika.

Med Vertex2 in Agility je razlika, mogoče je ti nebi opazil... Poglej podatek o IOPS Vertex 2 ima v pogonih velikosti 50-240GB 5x več IOPS-ov...

klasicni ::

gruntfürmich je izjavil:

st0jko je izjavil:

kaka škrtica:))
mislim da si pošteno zajebal stvar: http://www.mylemon.at/artikel,nr,294753... ali pa 'vsaj' to: http://www.mylemon.at/artikel,nr,282315...
imho ti je lahko prekleto žal. jst osebno bi spremenil, če se še da. ampak naj še drugi dečki rečejo svoje mnenje...

Kaj sta ta dva OCZ-ja boljša od tega Crucial-a?
http://geizhals.at/a541509.html

kolikor sem gledal teste se mi zdi da 64gb crucial ima slabše pisanje, medtem ko ocz ima oboje super.
malce še preglej teste, pa se potem odloči. ampak med 64,128,256 cru je velika razlika!

49106 ::

crucial se zares izkaže šele pri 256gb

e-marko ::

Tudi zaradi teh razlik med 64, 128 in 256 sem se sam na koncu odločil za Vertex 2. Čeprav sem imel že naročenega C300. Pa še dobavljivost ni bila problem pri OCZ.

LP
...somebody, somewhere...

urosbe ::

Da malo poročam o trenutnem stanju... kot rečeno, sem v torek popoldan realiziral naročilo in preko PayPal-a nakazal denar prodajalcu. V zadnjem hipu so se nam pridružili še trije, tako da nas je sedaj skupaj 9, naročil pa sem jih nato kar 10, saj se vedno še kdo najde naknadno in pravi "joj, jst bi tudi, pa nisem videl, da zbirate naročila" :)
Ker je šlo za nekoliko višji znesek, sem se pred nakazilom prepričal in poklical PayPal podporo na Irskem ter želel informacijo iz prve roke ali imam v celoti krit znesek, v primeru, da bi šlo kaj narobe (ni se za igrat v današnjih časih :))

Prodajalec mi je zvečer poslal tracking številko paketa, vendar paket še ni bil zabeležen v sistemu. Naslednji dan še vedno nič, zato sem ga kontaktiral in ga prosil, če lahko preveri. Odgovoril je, da imajo na Poljskem čuden tracking sistem, ki je v večini primerov neuporaben. Ker tracking številka še danes ni bila vidna, sem za vsak slučaj po e-mailu kontaktiral Poljsko pošto in prejel odgovor v nekaj minutah, da je bila pošiljka res odposlana v torek in potrebuje 4-5 delovnih dni do Slovenije. Priložili pa so še trenutno stanje:

Online tracking še vedno ne prikaže ničesar, vendar pošiljka je na poti. Upam, da niso notri čokolade namesto SSD-jev :)

S prodajalcem sva izmenjala še nekaj besed, saj sem iz njegove eBay zgodovine videl, da je tudi sam kupoval neke drage RAM-e v Angliji, tako da se mi je dozdevalo, da mora biti nek zagrizen računalničar, ki ima rad hitro mašino :)
Povprašal sem ga, če tudi sam uporablja ta Intelov SSD ter ali svetuje kakšno nadgradnjo firmware-a. Njegov odgovor:
Ssd's has a firmware 02HA. The latest version is 02HD but Intel do not provide warranty if you want to update youself. Only Intel service. But i did it at home on my ssd's and everything is fine. I'm using the same ssd's (4x) stripped in Raid 0. Incredible speed :))

Ker sem opazil, da je umaknil ta velik oglas za 5x SSD (ima le še za 1x SSD za 299€), sem ga povprašal, če je bila to zgolj enkratna ponudba ali bo v prihodnje še kaj dobil in pravi, da jih je imel okoli 20 in jih čez nekaj tednov znova dobi. Zaenkrat ima samo ta Intel-ov SSD, če pa v prihodnosti najde še kaj drugega za dobro ceno, sva dogovorjena, da mi sporoči.

Z malo sreče upam, da je pošiljka jutri pri nas, tako da čez vikend že inštaliramo :)

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: bluefish ()

Hm,
Kar se tiše FW update jaz sem svojega G1 updatal normalno. Paziti moraš da imaš SATA v IDE mode in kompatibilen chipset...
Kar se tiče FW upgrade in garancije pa je potrebno prebrati kaj piše na uradni strani...

Glede na to, da je zadnji firmware 02HD dosegljiv uradno na Intelovi strani, mislim da z nadgradnjo in garancijo ne bi smelo biti težav. Drugo je če nameščaš kakšen non-intel firmware, če sploh obstajajo :)
http://downloadcenter.intel.com/Detail_...

Morda je tip mislil, da Intel ni odgovoren na izgubo podatkov - le to je omenjeno, drugega nisem našel.

Izi ::

Firmware 02HD je preizkušen in zanesljiv. Je konec koncev že skoraj eno leto star.
Firmware posodobiš preko zagonskega CD, ki ga narediš iz ISO datoteke na Intelovi strani.
Posodabljanje firmwara ne vpliva nič na garancijo, če seveda posodobitev opraviš uspešno.

Če enoto zaflashaš in jo narediš neuporabno, gre, kot pri vsakem flashanju kateregakoli računalniškega dela, za uporabnikovo napako, kar ne spada v garancijo in stroške popravila jasno kriješ sam. Zaflashana enota ni pokvarjena in na servisu vam jo lahko popravijo.

Skoraj edina nevarnost, ki je vedno prisotna pri flashanju česarkoli je, da med flashanjem ostaneš brez elektrike.
Včasih pomaga ponoven flash včasih pa samo servis.
Pred flashanjem se mora torej preveriti, da so vse baterije polne (če gre za prenosnik) in da ni zunaj kakšne nevihte, ko je velika verjetnost, da gre kaj narobe z dobavo elektrike.

Konkretno za flashanje Intelovega SSD ni treba ničesar posebej nastavljati v BIOSU. Flash deluje tako preko IDE kot preko AHCI (preverjeno in tudi Intel je potrdil, da lahko preko AHCI).
Če pa je enota v RAID polju potem pa ne bo šlo !!!

Kot sem že omenil se flasha iz zagonske CD plošče, tako da sam operacijski sistem ne predstavlja nobene nevarnosti, da bo šlo kaj narobe. Zanesljivo in opravljeno v nekaj sekundah.

Jaz sem flashal prazen SSD, tako da ne vem kako je z ohranitvijo podatkov, v vsakem primeru je bolje, da ne računaš na podatke na enoti. Mislim pa, da se podatki ohranijo.

Good luck >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Odlično urosbe :)

En tak mini podgvig, kot je bil pri stolih, samo zgleda, da bo ta uspešno realiziran.

Zgolj v informacijo - deseti disk je žal že rezerviran, saj se je že včeraj našel kandidat in pridružil nakupu. V primeru, da bo novih interesentov več, lahko ponovimo nakup (dokler jih prodajalcu ne zmanjka).

Danes očitno ne bo nič z dostavo, saj pošiljka do Slovenije še ni prišla. V kolikor informacija 4-5 delovnih dni drži, bi moral biti paket tukaj v ponedeljek (4. dan) ali torek (5. dan). No, saj za vikend je sonček napovedan, bomo pa naslednji teden nalagali, ko bo dež :)

Sicer pa vidim, da so cene Vertexov s SF že kar znosne. 160 evrov za 60 GB za scracth disk je mogoče clo razumna cena...

Jst ::

Lahko bi kdo napisal novico:

Guru3D: Fusion-io Next-Generation ioMemory Module

Fusion's next-generation ioMemory module doubles the capacity of the company's PCI Express-based solutions. When used in concert with Fusion's newly released ioMemory Virtual Storage Layer (ioMemory VSL), the ioMemory technology delivers significant performance enhancements to achieve nearly 300,000 sustained IOPS and more efficient CPU utilization-to-work output than any other solution on the market.

...

- Up to 1.28TB of capacity on a single PCI Express card
- Improved performance up to 285,000 sustained IOPS with under 25 microseconds commit latency
- Guarantees data integrity in the event of power loss
- No failure-prone batteries or super-capacitors needed to protect in-flight data
- Fusion's self-healing Flashback protection that offers Fusion's proprietary, RAID-like chip-level redundancy
- Sustained performance and endurance, even for applications that store compressed data
- Existing ioMemory deployments are field upgradable

"Demand for ioMemory continues to grow and Fusion-io, as the first vendor in the industry to deliver MLC-based solutions to the enterprise, is pushing the innovation envelope once again to achieve faster, higher capacity solutions," said Neil Carson, CTO of Fusion-io. "The 1.28TB ioDrive Duo is a direct response to customer requests for more capacity from a single device. Our ability to deliver continually greater performance density attests to our superior architecture's scalability without adding the complexity of embedded controllers, processors, and external power supplies."

Nice!!

Lepo napreduje tehnologija, lepo.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ST-777 ::

Kot zanimivost .... trenutno najmanjši SSD na svetu je izdelek podjetja SanDisk, meri le 16 x 20 x 1,85 milimetrov in tehta manj kot en gram. Za shranjevanje podatkov je na voljo do 64 gigabajtov prostora. Branje podatkov do 160 MB/sec, hitrost zapisa do 100 MB/sec.
Vir: http://www.geek.com/articles/chips/sand...
««
48 / 507
»»