» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
42 / 507
»»

Dragi ::

Je blo razloženo že dosti v tej temi. Beri za nazaj.

Kratko, trim briše sam sproti in tako drži pogon vseskozi blizu 100% zmogljivosti, garbage collector pa ko ga ročno poženeš.

jinzo ::

@Dragi, @Keyser_Soze
Pravzaprav ni tak. TRIM je pravzaprav ukaz, po katerem disk dejansko izbrise vse sektorje ki so prazni ( pri brisanju datotek, se sektorji samo oznacijo kot prazni ). S tem pohiti ponovno pisanje v njih, ker je v Flashu najprej potrebno izbrisat celico potem pa pisat v njo, in ce je ta ze prazna... je ena operacija majn.
GC pa dela prakticno enako, s tem da sam po nekih algoritmih ugotovi kdaj bi blo pametno brisat oznacene celice ( ponavad ko ni kaj dost branja/pisanja )

swamigi ::

Crucial je izdal wiper tool za svoje SSD-je.
Dela tud na win 7

http://www.crucial.com/support/firmware...

dwinxp ::

Mene zanima kako je pa s to verzijo, a je enako dobra kot 80gb izvedba ali je ta slabsa ?
SSD disk Intel X25-V 40GB

Namrec ali je bolje narediti naslednje:
2 x SSD disk Intel X25-V 40GB v RAID0 polje
ali 1x SSD disk Intel X25-M 80GB ?

Hvala

boogie_xlr ::

Bolje je 1x SSD X25-M 80GB.

bosmla ::

kokpa ::

Pozdravljeni, sem tik pred nakupom ssd za moj švoh prenosnik(t3400, 3gb, intel 4500 grafična integrirana, 250gb hitachi 5400rpm(kr počasen), problem je sam ker ne vem če plata podpria sata 2 in če bi bil ssd neizkoriščen) pa me zanima če bi blo 40gb dost za windows in katerega predlagat, star disk bi pa uporabljal kot zunanji preko usb vhoda.Gledal sem že za intel-ovim 40gb za druge firme pa ne vem.

WarpedGone ::

SSD neizkoriščen? A da ga procesor nebi uspel dohajat? Tvoje skrbi so čisto odveč, edini realen problem je vmesnik.
Če poveš kaj je to zaen laptop bomo mogoče lahko ugotovili kakšne sorte disk je notr. Iz same velikosti bi sklepal da SATA. Ker sta SATA in SATA2 fizično enaka (če nista, naj me takoj kdo poduči), je potem tvoj edini problem še kolk si prpravlen plačat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Moj prenosnik je lenovo g530 oziroma 3000, pa še ena cifra je vzadi type 4446-3fg, ja ne vem tam okoli 150EUR, najdu sm recimo tegale kingstona http://www.pcplus.si/strojna-oprema/trd... ,ki ima še malo več prostora in še hitrejši je od intela.

lopov ::

Če imaš sata brez problema kupiš katerikoli disk s sata priključkom (seveda pazi velikost, da ne boš tlačil 5.25" v 2,5" :))

Tvoj laptop bo ogromno pridobil!

PS: kateri sistem imaš? ČE gre za Vista/W7 je IMO ta disk premajhen - s popravki in kakšnim SP zmanjka placa takoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

ja gor mislim imet windows 7, katere ssd pa predlagate, kar sem opazil se je največ ponujalo intela, kaj pa še kateri drugi p/p?

kokpa je izjavil:

ja gor mislim imet windows 7, katere ssd pa predlagate, kar sem opazil se je največ ponujalo intela, kaj pa še kateri drugi p/p?

ABSOLUTNO premajhen disk!

Glej od 120 Gb naprej, še raje 160 Gb. Na laptopu imam visto x64 na 60Gb sistemski particiji. Po dveh letih, dveh SP in vseh ostalih popravkih sem na 4Gb prostega -- diska je pravzaprav že zmanjkalo, a sem z linkanjem prenesel del stvari na druge particije (AppData, Local Settings -- za več kot 15 Gb zadev :S)

Zdaj imaš 250 Gb. Koliko ti zaseda sistemska particija? Predvideva, da si naložil kakšne programe, tko da nimaš naloženega samo sistema.

Če želiš preskusiti *res* počasen disk glej one s 4200 obrati - tisto je suffer. Pri prehodu iz 5400 na 7200 razlika niti ni tako opazna, iz 4200 na karkoli drugega je pa full ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lopov ()

za vse druge aplikacije razen tistih nujnih bi jaz imel na prenosnem disku, tko da bi skor samo za win7 moralo delat?

recimo windows datoteka na c: mi zaseda 12gb, drugače imam pa na disku naloženo še cod2, office 2007, adobe reader, firefox, cburnerxp, hdtune,msn, winrar,vlc,xfire, utorrent, lenovo easy camera, pa mislem naložt še pythona, netbeans, c, pa kakšen oracle, drugače mam pa preostalo 135gb particijo d rezervirano za podatke.

250-135= 115Gb --> tvoj sedanji sistem, kar je 51 Gb več kot bi imel na SSD. In koliko je še prostega na sistemskem? Računaj, da se nalagajo popravki + če imaš x64 zavzame nekaj več prostora kot x86.

Če ne uporabljaš DVD predlagam, da menjaš s HDD caddyjem in notri vstaviš normalen disk, v biosu pa nastaviš zagon s SSD. Tako imaš hitri sistemski disk in sekundarnega za ostalo šaro.

Na ta način tudi ne bo problema z aplikacijami - če jih imaš na zunanjem USB disku moreš priklapljati vedno na isti port pa še se lahko zgodi, da disk po priklopu pridobi drugo črko pogona kot jo je imel pred tem in ti program ne dela (bližnjice, zabeleške v registru, itd ...).

c: particijo mam 24gb zapolnjeno pa še bi lahko zbrisal cod2 pa še kak program prestavil na zunanji disk, tko da bi 40gb al 64gb ssd moral skoraj zadostovati, v zadnjem primeru se pa verjento najbolj p/p splača vzeti inteleovega x25M 80gb za nekaj 220EUR?

s hdd caddyem bi pa še zaenkrat počakal in videl kako bi deloval zunanji disk, ki bi bil večino časa priklopljen na prenosnik.

zee ::

v zadnjem primeru se pa verjento najbolj p/p splača vzeti inteleovega x25M 80gb za nekaj 220EUR?

Tako je.

s hdd caddyem bi pa še zaenkrat počakal in videl kako bi deloval zunanji disk, ki bi bil večino časa priklopljen na prenosnik.

Deloval bo počasi, saj je ozko grlo vodilo USB.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

€uro ::

Kje (naj)ceneje dobiti X25-M 80 GB?

Večina trgovin na geizhel ima 30€ poštnine, potem si pa že na 210€ (kot v Sloveniji). Žal pa ne moreš izbrati "Inklusive Versand nach Slowenien" :)

Nekateri ste omenjal 12€ poštnine, kje majo to?

sajko ::

Ma kdo izkušnje s Samsung SSD 128GB PB22-J/PM800 SATA II (MLC) ?

Po specifikacijah: R: 220/W: 200 MB/s, je za svojo velikost (128GB) in ceno (280EUR na severu) primerljiv z Intel-ovo X25-M serijo.

bate ::

Mylemon ima 18EUR, tile tipi http://direkt.jacob-computer.de/versand... pa trdijo, da celo 14EUR, če ti to kaj pomaga.

Dr_M ::

sajko: je pa ze tale boljsi kot samsung. Pa se mnogo cenejsi :)

Pravzaprav je tole najboljsi SSD glede na €/GB/P, ce nisi ravno ultra picajzlast.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Ashrack ::

Kingston SSDNow V-Series G2 128GB, 2.5", SATA II (SNV425-S2/128GB)
tega imam jaz in je super
....

€uro ::

bate je izjavil:

Mylemon ima 18EUR, tile tipi http://direkt.jacob-computer.de/versand... pa trdijo, da celo 14EUR, če ti to kaj pomaga.

Hvala bate,
samo je disk 200+ €, to pa že tukaj dobim.

Kje bi dobil X25-M pod 200€ (s poštnino vred)? :|

element ::

Novega ne moreš. V Nemčiji se cene začnejo pri 180EUR, ko najdeš prodajalca, ki ima SSD dobavljiv, pošlje k nam in prišteješ poštnino si čez 200EUR. Tko pač je in dokler bo povpraševanje veliko, proizvodnja pa relativno majhna, lahko pozabiš na ceno pod 200EUR. Konec leta, ko pride G3, znajo cene za staro zalogo G2 past pod to mejo. Jaz sm pravkar pri nas kupil še enega, ker se mi za par evrov ne splača naročat iz tujine.

sajko ::

Dr_M je izjavil:

sajko: je pa ze tale boljsi kot samsung. Pa se mnogo cenejsi :)

Pravzaprav je tole najboljsi SSD glede na €/GB/P, ce nisi ravno ultra picajzlast.

Mene samo zanima, če ima kdo kakšne izkušnje s Samsungi.
To, da je Kingston cenejši vem, da bi bil pa boljši je pa treba pokazat. Po specifikacijah ga Samsung nese, koliko je realno res je pa drugo vprašanje. Dejansko me najbolj zanima hitrost pisanja, ker po branju so (x25-m,samsung, kingston) tam-tam.
Lp

Specifikacije?
Ti temu resno verjames? :))

tt2 ::

A za 120EUR še ni možno dobiti 64GB ssd diska?

sss ::

googlaj

gruntfürmich ::

kako pa se obnesejo novi ocz diski (50 GB); vertex 2 in podobni. ker specifikacije glede branja & pisanja so takšne, da pojejo intela x25-M (80GB) kot za šalo ob malo manjši kapaciteti in veliko boljšim performancem!?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Obstaja celo OCZ Agility 2 E 60GB :)
Precej obsezni testi so na anandtechu.

sebi7 ::

Pozdravljeni. Zanimalo bi me mnjenje za tale disk : http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

Uporabil bi ga v prenosniku. Ali se mi splača dat 20 eu več za kaki ws ali patriot? Ali je tale čist uredu? Na ssd diske se nič ne poznam, razen hitrost branja in pisanja.

[MYTiX] ::

Zdej se odlocam Agility 2 ali Vertex 2 200GB? $639 vs $749.
Vertex je 3x hitrejsi v random write, ampak tega ne rabim tolk kot random read. Vsaj mislim tako.
Moja tipicna uporaba compa je Safari z nekaj okni po 10 zavihkov, Chrome, Firefox, TextMate, Terminal, VirtualBox z Windows XP, Mail app in se nekaj malenkosti iTunes, Last.fm, Adium...
podpis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: [MYTiX] ()

amd3 ::

Odločam se za nakup 64-80gb diska, ogledoval sem si tega http://www.mimovrste.com/artikel/206007... . Ali so ti diski kaj problematični? Mogoče ve kdo še za kakšen boljši nakup v Sloveniji za ceno do 200eur? Kaj se je zgodilo s trgovino G-computers, kjer so imeli Super-talenta 64 za 155eur??

GrimReaper ::

Ta ni vreden svojega denarja.

Tale je pomoje best buy, edino če kdo za drugega ve:
Corsair 60GB
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

ST-777 ::

GrimReaper je izjavil:

Corsair 60GB

Corsair 60GB Reactor je nekemu uporabniku povzročal težave. Je pa res, da ima ta SSD dokaj nizko ceno in dobre podatke.

Customer Reviews: http://www.amazon.com/Corsair-Reactor-S...

oba imata enak kontroler, torej sta prakticno identicna (razen kolicina predpomnilnika)

|SNap| ::

Kako bi najhitreje (beri: najraje jutri) dobil X25-M 160GB?

Na AGT in Anni sem poslal mail, ce ga imajo na zalogi. Ima se kdo kaksno idejo?

svetetko ::

zapelješ se do avstrije :P

Poznas kaksno trgovino, kjer bi znali meti na zalogi?

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tukaj sploh nimajo 160GB v ponudbi, se kaksna druga?

// Edit: sem nasel na www.ditech.at

Zgodovina sprememb…

• spremenil: |SNap| ()

galu ::

Če ga ditech ma, potem bi ga sestavi.si tudi mogel 'imeti'...
Tako to gre.

trnvpeti ::

GrimReaper je izjavil:

Ta ni vreden svojega denarja.

Corsair 60GB

Zakaj ni vreden denarja?

SuperKobeD ::

že nakaj časa se odločam o nakupu ssd ampak sem zdaj v dilemi. Intel naj bi v Q4 izdal diske na 25nm tehnologiji zaradi kartere bojo kapacitete večje cene pa najverjetneje nižje. Zdaj pa me zanima a se bojo cene res toliko spustile da bi se mi splačalo počakat ali grem v nakup sedaj? A je realno pričakovat da bo cena za 160GB na 25nm okol 200EUR?
[With the lights out]

Zgodovina sprememb…

TOP ::

To so sedaj samo ugibanja in špekulacje.Definitivno bodo cene padle,sam neke ogromne razlike ne pričakuj,ker tile SSD diske se dobro prodajajo in zanimanje je.Spet zakaj se ti pa mudi,počakaj še mal in boš zadoločen denar dobil večjo kapaciteto.Ne razumem tiste ki hitijo v nakup in kupijo 64bg.Kaj ti bo tak disk sam za Winsse in par programov.Kupiš vsaj 120gb.

120GB je ze krepko cez 300EUR, kar pa ni tako malo.

TOP ::

Jp to je res sam hočem reč da 64gb je resnično premalo placa.Še posebej,danes ko so igre velike po 10gb.

st0jko ::

"A je realno pričakovat da bo cena za 160GB na 25nm okol 200EUR?"

To je najmanj zelo optimistično.
keks?

SuperKobeD ::

TOP je izjavil:

Spet zakaj se ti pa mudi,počakaj še mal in boš zadoločen denar dobil večjo kapaciteto.Ne razumem tiste ki hitijo v nakup in kupijo 64bg.Kaj ti bo tak disk sam za Winsse in par programov.Kupiš vsaj 120gb.
Na nižje cene čakam že kar nekaj časa, zato pa tudi sprašujem če se bojo cene s 25nm čipi tolk znižale da bi se mi splačalo še mal počakat.

Kar se pa tiče kapacitete bi šlo pa z 64GB res mal na tesno, 300€ za 120GB pa ne mislim dat pa tudi če imam dovolj denarja.
[With the lights out]

l0g1t3ch ::

Imam lenovo X300 prenosnik z 64GB samungovim trdim diskom. Naložen Os je win 7 in trenutno imam še 25GB diska frej.

Zanima me a obstaja kakšno orodje, ki bi zares pobrisalo prazni prostor na disku, sedaj se sistem na trenutke malo zatakne in sklepam, da ni več praznih celic.
««
42 / 507
»»