Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

destiny ::
O seriji Intel 320 so na netu prave grozljivke - tudi sam sem hotel kupiti Intel 320, da nadomestim crknjenga Vertex 2, pa sem si premislil.
http://communities.intel.com/thread/222...
Serija 520:
http://forums.overclockers.co.uk/showth...
So pa cene že lepo padle.
Kdor redno spremlja SSD sceno ve, da je bila tista tvoja grozljivka z 8MB placa porodni krč serije 320 in je bila precej hitro rešena v firmware nadgradnji.

Izi ::
Hehe, tista "Intelova grozljivka" s 320-kami je bila že eno leto nazaj, pa da si jo doživel si moral prižgani računalnik med delovanjem na silo ugasniti tako, da si iztaknil kabel iz vtičnice, ali pa direkt iz SSD-ja, potem si moral računalnik spet prižgati in ga med delovanjem spet na silo ugasniti in to potem ponoviti kakšnih 50-krat dokler se je SSD kontrolerju končno strgalo in ni znal več dostopati do spomina.
Koliko je bilo torej možnosti, da doživiš to grozljivko? Si se moral cel dan namenoma truditi, da si ga pokvaril, pa še z naslednjim firmwareon so vse skupaj popravili in sedaj mu lahko brez skrbi jemlješ štrom med delovanjem. Za ostale SSD-je si tega ne bi upal trditi.
Koliko je bilo torej možnosti, da doživiš to grozljivko? Si se moral cel dan namenoma truditi, da si ga pokvaril, pa še z naslednjim firmwareon so vse skupaj popravili in sedaj mu lahko brez skrbi jemlješ štrom med delovanjem. Za ostale SSD-je si tega ne bi upal trditi.

TOP ::
Hehe, tista "Intelova grozljivka" s 320-kami je bila že eno leto nazaj, pa da si jo doživel si moral prižgani računalnik med delovanjem na silo ugasniti tako, da si iztaknil kabel iz vtičnice, ali pa direkt iz SSD-ja, potem si moral računalnik spet prižgati in ga med delovanjem spet na silo ugasniti in to potem ponoviti kakšnih 50-krat dokler se je SSD kontrolerju končno strgalo in ni znal več dostopati do spomina.
Tudi za Intel ne,ker enkrat bi se sesu in če bi tole bilo res potem bi imel Intel 100% zanesljivost pa jo nima .

Ja res je, da je za vsako elektronsko komponento največji stres takrat ko jo prižgeš. 95% elektronike crkne med prižiganjem, samo kakšnih 5% med delovanjem.
Tako lahko seveda crkne tudi Intelov SSD, ampak takrat ne bo odpovedal ker se bo kontrolerju zmešalo, ampak ker se bo nekaj skurilo zaradi preveč prižiganja in ugašanja
Za info:
Moja 2 Intelova SSD-ja (G2 in 320) se ugasneta in prižgeta kakšnih 20-krat na dan, ker uporabljam Sleep funkcijo, ko je PC 10 minut v idle zaspi, kar pomeni, da se SSD popolnoma ugasne.
Moj G2 se je v 2,5 letih prižgal že skoraj 10.000-krat
še vedno brez napak.
SMART je zabeležil še skoraj 400 nevarnih ugašanj (unsafe shoutdown), ki mi ni jasno od kje se jih je toliko nabralo. Kakorkoli že, zaenkrat deluje še vedno kot nov.
Tako lahko seveda crkne tudi Intelov SSD, ampak takrat ne bo odpovedal ker se bo kontrolerju zmešalo, ampak ker se bo nekaj skurilo zaradi preveč prižiganja in ugašanja

Za info:
Moja 2 Intelova SSD-ja (G2 in 320) se ugasneta in prižgeta kakšnih 20-krat na dan, ker uporabljam Sleep funkcijo, ko je PC 10 minut v idle zaspi, kar pomeni, da se SSD popolnoma ugasne.
Moj G2 se je v 2,5 letih prižgal že skoraj 10.000-krat

SMART je zabeležil še skoraj 400 nevarnih ugašanj (unsafe shoutdown), ki mi ni jasno od kje se jih je toliko nabralo. Kakorkoli že, zaenkrat deluje še vedno kot nov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

kmetek ::
Hm, nisem še sestavil sistema, imam pa ready 320...zdaj pa me živčnega delate, želim si čim manj sekirancij.

zmaugy ::
O seriji Intel 320 so na netu prave grozljivke - tudi sam sem hotel kupiti Intel 320, da nadomestim crknjenga Vertex 2, pa sem si premislil.
http://communities.intel.com/thread/222...
Serija 520:
http://forums.overclockers.co.uk/showth...
So pa cene že lepo padle.
Kdor redno spremlja SSD sceno ve, da je bila tista tvoja grozljivka z 8MB placa porodni krč serije 320 in je bila precej hitro rešena v firmware nadgradnji.
http://communities.intel.com/thread/241...
Tole je bilo januarja 2012 in ne kaže da je rešeno, zato sem tudi objavil svoje opažanje. Sicer pa je Dr M dal še boljši link. Sam sem namreč hotel Intel 320 (180 ali 300 Gb) kupiti že v petek, a sem se preventivno odločil da malo pobrskam za vsak slučaj in tako sem naletel na to. Zelo bi bil vesel, če teh težav ne bi bilo, ker bi imel do konca tedna že nov disk in bi mi notebook namesto počasnega lezenja deloval tako, kot sem se v zadnjem letu (raz)navadil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zmaugy ()

RejZoR ::
Vzameš Crucial M4 pa je. Kakor vem pri Crucialih trenutno (firmware 0309) ni nobenega resnega buga.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

iloveboobz ::
Ja z Crucialom nimaš kej zgubit.
Čeprav mene mika tale adata 120GB za v laptopa, ker bi verjetno pustil star 5400rpm disk dalaaaleč uzadi, sam kaj ko je tolk težav z sandforce kontrolerjim (vsaj v preteklosti kulker berem) in zdaj koler še berem naj bi ble težave tudi z dinokompom....
Čeprav mene mika tale adata 120GB za v laptopa, ker bi verjetno pustil star 5400rpm disk dalaaaleč uzadi, sam kaj ko je tolk težav z sandforce kontrolerjim (vsaj v preteklosti kulker berem) in zdaj koler še berem naj bi ble težave tudi z dinokompom....

FlyingBee ::
v dinokomp nimajo nič na zalogi, ampak to ne bi bilo nič čudnega za take trgovine, če bi pisalo kot recimo v funtech: dobavljivo, rok dobave, ... tam pa ni čisto nič in zelo velika ponudba, ki pa ni vse tako dobro kot na papirju (ekranu)
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Boobiz ::
Pokliči v dinokomp in vprašaj za dobavni rok. Tud jst sm M4 čakal ene 2 dni, da so ga dobili na zalogo.
I'm drunk, what's your excuse?

Dinokomp večinoma dobavlja sproti. Če kaj traja mal dlje pa ima gor napisano kdaj bo dobavljeno. Vsaj za Crucial M4 128GB, ki sem ga vzel v okviru ene akcije, ki so jo imel v Dinokompu je bilo za počakat par dni. Ampak je pa bil daleč najcenejši v sloveniji, tko da mi ni bil problem počakat.
A-DATA 120GB s LSI SandForce kontrolerjem so pomoje čist fajn. Standby BSOD bug so kakor vem zrihtali, tko da ne bi smelo bit več problem. Za ceno 130 EUR so huda alternativa. Samo mal pobrskaj kako ima A-DATA glede firmware updejtov, mislim, kolk skrbijo za nadgradnje. Če imajo redne updejte pol se itaq splača.
A-DATA 120GB s LSI SandForce kontrolerjem so pomoje čist fajn. Standby BSOD bug so kakor vem zrihtali, tko da ne bi smelo bit več problem. Za ceno 130 EUR so huda alternativa. Samo mal pobrskaj kako ima A-DATA glede firmware updejtov, mislim, kolk skrbijo za nadgradnje. Če imajo redne updejte pol se itaq splača.

TOP ::
v dinokomp nimajo nič na zalogi, ampak to ne bi bilo nič čudnega za take trgovine, če bi pisalo kot recimo v funtech: dobavljivo, rok dobave, ... tam pa ni čisto nič in zelo velika ponudba, ki pa ni vse tako dobro kot na papirju (ekranu)
Namesto da tukaj pišeš nekaj kar ne veš bi poklical in uprašal,ker vse lahko dobi v kratkem roku nekaj ma pa tud na zalogi samo uprašaj.

opeter ::
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Boobiz ::
a-data je akcija 125€, crucial m4 pa nimajo pretirano hude ccene.
Kje to?
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
I'm drunk, what's your excuse?

opeter ::
Hvala lepa!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l

Tilen ::
Jaz nisem ničesar spreminjal po "inštalaciji" Vertexa 3 120 GB in še danes deluje vse BP. Imam gor pagefile in seveda vse ostalo je nespremenjeno. Uporabljam hibernate in vse samomorilske funkcije že skoraj leto dni.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

destiny ::
http://communities.intel.com/thread/241...
Tole je bilo januarja 2012 in ne kaže da je rešeno, zato sem tudi objavil svoje opažanje. Sicer pa je Dr M dal še boljši link. Sam sem namreč hotel Intel 320 (180 ali 300 Gb) kupiti že v petek, a sem se preventivno odločil da malo pobrskam za vsak slučaj in tako sem naletel na to. Zelo bi bil vesel, če teh težav ne bi bilo, ker bi imel do konca tedna že nov disk in bi mi notebook namesto počasnega lezenja deloval tako, kot sem se v zadnjem letu (raz)navadil.
Jah ne vem no, v eni prehranski štacuni uporabljamo 40GB varianto eno leto in to še s starim fw-jem, pa dela brez vsakih problemov. Se mi zdi da ga ma tud precej slo-techovcev, pa se še noben ni pritožil, da bi se mu pojavila ta težava.

Dr_M ::
Ce ti nisi naletel na to tezavo, se ne pomeni, da ne obstaja.
Sicer pa verjamem, da je tukaj sigurno kdo naletel na to, ampak noce kvarit intelovega imena :> Je bolj kul pluvat po OCZju, ceprav ga marsikdo od teh nima.
Sicer pa verjamem, da je tukaj sigurno kdo naletel na to, ampak noce kvarit intelovega imena :> Je bolj kul pluvat po OCZju, ceprav ga marsikdo od teh nima.

kako je zdej stanje z temi sandforci; se še pojavljajo bsodi in disconnecti ?
ker me resno mika tale adata... :)

Ce ti nisi naletel na to tezavo, se ne pomeni, da ne obstaja.Hehehe, spet nova teorija zarote. Si pozabil omeniti še, da nam Intel redno plačuje, da ga tukaj hvalimo

Precej bolj verjetno je, da so tista sporočila o 8 MB bugu naročena in plačana s strani OCZ-ja ali kakšnega drugega konkurenta

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()

jinzo ::
@Izi
Ja, ko res vsem fanboyem firme plačujejo oz. ti ne obstajajo... Ne nabijaj, nisi kul.
Back on topic prosim. Hvala.
Ja, ko res vsem fanboyem firme plačujejo oz. ti ne obstajajo... Ne nabijaj, nisi kul.
Back on topic prosim. Hvala.

Ce ti nisi naletel na to tezavo, se ne pomeni, da ne obstaja.Hehehe, spet nova teorija zarote. Si pozabil omeniti še, da nam Intel redno plačuje, da ga tukaj hvalimo
Precej bolj verjetno je, da so tista sporočila o 8 MB bugu naročena in plačana s strani OCZ-ja ali kakšnega drugega konkurenta![]()
Ocitno je konkurenca bolj brihtna, kot intelovi inzinirji, ki so uspel neobstojec bug ponovit in ga domnevno odpravit :>

iloveboobz je izjavil:
kako je zdej stanje z temi sandforci; se še pojavljajo bsodi in disconnecti ?
Anyone ?

GrimReaper ::
Sam imam komaj en teden Intel 520 in Corsair Force 3. Seveda bo treba še počakat kakšne pol leta da se vidi kako je z diskoma.
Do sedaj pa brez problemov, edino Corsairja je blo treba allignat (problemi s 100MB particijo ki jo ustvari Windows, ki je bla še od prej na drugem disku, tam so pa podatki za allign).
Je pa Corsair 3A model, se pravi ima nov firmware, tko da so problemi najbrž že odpravljeni.
Do sedaj pa brez problemov, edino Corsairja je blo treba allignat (problemi s 100MB particijo ki jo ustvari Windows, ki je bla še od prej na drugem disku, tam so pa podatki za allign).
Je pa Corsair 3A model, se pravi ima nov firmware, tko da so problemi najbrž že odpravljeni.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

@destiny: mene tole navijanje sploh ne zanima, najbolj vesel bi bil, če mi Vertex 2 disk ne bi krepnil (sem dal čez 400 EUR zanj lani pozimi, izginili so mi emaili za en dan - očitno je krepaval že en dan prej in tega nisem opazil). Plan B glede veselja bi bil, da ne bi bilo nobenih težav z Intel 320 ali 520 serijo ali da bi bili ti problemi že zdavnaj rešeni, ker bi imel že nov disk in hiter sistem.
Tako pa še vedno razmišljam kaj naj kupim, da se ne bom spet na vrat na nos ukvarjal s saniranjem škode in nalaganjem vse solate pri zagonu na novo (plus izgubljeni podatki) - pa še en pogoj je - hočem imeti ssd s hardversko AES enkripcijo, ker bom v primeru ponovnega crknitisa diska tega lahko vsaj brez skrbi za osebne podatke poslal nazaj.
Tako pa še vedno razmišljam kaj naj kupim, da se ne bom spet na vrat na nos ukvarjal s saniranjem škode in nalaganjem vse solate pri zagonu na novo (plus izgubljeni podatki) - pa še en pogoj je - hočem imeti ssd s hardversko AES enkripcijo, ker bom v primeru ponovnega crknitisa diska tega lahko vsaj brez skrbi za osebne podatke poslal nazaj.

ST-777 ::
hočem imeti ssd s hardversko AES enkripcijo, ker bom v primeru ponovnega crknitisa diska tega lahko vsaj brez skrbi za osebne podatke poslal nazaj.Z zelo močnim magnetom, ki ga postaviš zraven SSD-ja, bi verjetno bili vsi podatki izbrisani. Ne poznam pa nobenega podjetja, ki bi se ukvarjal s takšnim brisanjem podatkov.

ST-777 ::
@PIPI, bo držalo. Več o tem, pa piše v članku: Data is much more difficult to erase from SSDs than HDDs: http://www.myce.com/news/data-is-much-m...

technolog ::
Prepišeš disk z random vrednostmi. Garantirano pobriše SSD, niti FBI ne more rekonstruirat podatkov. To pa ne velja za HDD.

Mesar ::
To nisem raziskoval še tako daleč, vem pa da zagotovo obstajajo tooli za recovery.
Your turn to burn!

Predstavlji si, da imas kozarec, v kateri je rdeca tekocina. Potem ta kozarec izplaknes z cisto vodo in nalujes not modro tekocino.
Kako bos vedel, kaj je bilo prej not?
Sicer pa si ze sam povedal, zakaj ne ves.
Sicer pa si ze sam povedal, zakaj ne ves.

Mesar ::
Ostanejo ostanki rdeče tekočine al neki pač, nemoremo to tak primerjat no to je hujše ko hruške pa solato primerjat.
Your turn to burn!

Predstavlji si, da imas kozarec, v kateri je rdeca tekocina. Potem ta kozarec izplaknes z cisto vodo in nalujes not modro tekocino.
Sicer pa si ze sam povedal, zakaj ne ves.![]()
In kako boš ti prepisal crknjen SSD, ki ti ga računalnik niti zazna ne? Kaj pa delajo z diski, ki jih RMA-jaš pa je zelo vprašljivo. Nikjer nihče ne zagotavlja, da ne bo nihče diska obudil in brskal po njem. To je razlog zakaj hoče hardwarsko AES enkripcijo...

... - pa še en pogoj je - hočem imeti ssd s hardversko AES enkripcijo, ker bom v primeru ponovnega crknitisa diska tega lahko vsaj brez skrbi za osebne podatke poslal nazaj.
Pa ko ze mislim, da ne more bit zadost en troll, se pojavis ti z nekimi bebavimi komentarji. Kreten.
Gre se samo zato, ali se da popolnoma izbrisati SSD ali ne.
Če bi se potrudil vsaj četrtino toliko brat stvari kot se trudiš kurcat in zmerjat druge ne bi pisal takih bedarij...

technolog ::
lej:
dd if=/dev/urandom of=/dev/sda bs=4k
Garantirano pobriše CEL ssd. Sama izdelava SSDja onemogoča, da bi vedel, kaj je bilo v celici prej, preden si prepisal.
AFAIK se to za HDD da naredit (vendar je drago), zato se za HDD svetuje ponovitev postopka vsaj ene 5x, da si ziher.
Kaj je zdej težje za pobrisat?
Garantirano pobriše CEL ssd. Sama izdelava SSDja onemogoča, da bi vedel, kaj je bilo v celici prej, preden si prepisal.
AFAIK se to za HDD da naredit (vendar je drago), zato se za HDD svetuje ponovitev postopka vsaj ene 5x, da si ziher.

lej:
Kako to apliciram na disku, ki ga računalnik ne zazna, je bil pa pred odpovedjo moj glavni disk?