» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
99 / 507
»»

axee ::

s51as je izjavil:

Čep rav razumem so SSDji zaenkrat še loterija? Je pri dražjih modelih to bolje? 120 Gb 180 EUR?

Sem se ravno spravil v nabavo za 180€ pa je še vedno loterija. Edina alternativa so Intel SSD-ji, zelo zanesljivi ampak tok dražji..

dvince ::

Ima kdo
OCZ VERTEX PLUS SOLID STATE DRIVE 120GB SATA II SSD HDD, se ga splača vzet za 120€ (imam SATA2 kontroler)?

Kaj če vzamem SATA3 SSD bo delal na SATA2 kontrolerju ali moram še nov kontroler zraven nabavit?

Hvala,
lp.

RejZoR ::

axee je izjavil:

F3? Več kot očitno firma nima več veze, ampak samo serije..

Corsair Force 3 120GB ja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

amigo_no1 ::

Kaj če vzamem SATA3 SSD bo delal na SATA2 kontrolerju ali moram še nov kontroler zraven nabavit?

Bo delal, samo v sata2 načinu (in hitrosti).

RejZoR je izjavil:

axee je izjavil:

F3? Več kot očitno firma nima več veze, ampak samo serije..

Corsair Force 3 120GB ja.

Kako si zadovolen? Jaz sicer prihajam iz Samsung F3 HDD-jev, tako da bo zame najbrž razlika že sama dovolj dobra.,

Sicer mi ne dela na max zaradi omejitev sistema v katerem je ampak zaenkrat sem zelo zadovoljen. Zadeva je namreč v netbooku in je super. Manj se greje, nič ne ropota, vseeno je kako odlagam netbooka med delovanjem pa baterija zdrži par minut dlje. Boot sistema se izvede hitreje kot na mojem glavnem sistemu s Core i7, vse je zelo odzivno. Če ga imaš namen dat v netbook/notebook skor ni kaj za razmišljat razen če ti je kapaciteta prioritetna stvar.

Ne, gre v sistem v podpisu. V netbooka bom dal nek najcenejši možen 60GB SSD, toliko da je..

Za desktope sem še vedno mnenja da niso uporabni.

Ker...

Jst ::

Developer point of view: Premajhni so. Brez pozorila postanejo cegli, tako da moraš nujno imeti aktiven backup.

Jaz na prenosniku, kjer programiram, uporabljam Carbonite za 50EUR na leto, brez omejitve količine podatkov. Pa nimam SSDja, ker mi vsa orodja za delo, vsi SDKji,... zasedejo ~200GB.

Za Desktop pa moji mašini v dnevni sobi pravim Entertainment in imam 1TB F3, uporabljam Sleep, reboot pa ob popravkih ali če se zgodi kaj izjemnega (nepričakovanega).
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

120GB je za moje potrebe dovolj. Razlog za nabavo pa je seveda odzivnost. V desktop mašinah imaš itak še kakšen dodaten disk (meni je 500GB dovolj), backup je pa itak vsakodneven + image 2x na teden.

Spock83 ::

RejZoR je izjavil:

Za desktope sem še vedno mnenja da niso uporabni.

Vsem, ki sem jim vgradil SSD v stacionarca se ne bi strinjali s teboj.

Steinkauz ::

No manj opazno kot pr laptopu je.
Še vedno je pa velika razlika in z ničemer bolj ne pohitriš sistema.

Steinkauz je izjavil:

No manj opazno kot pr laptopu je.
Še vedno je pa velika razlika in z ničemer bolj ne pohitriš sistema.

Ja sj to je moj namen, ker večinoma se mi vleče delo ko čakam da disk odmelje svoje, tako da bo SSD definitivno prav upgrade.

Dr_M ::

Ce koga zanima test 7 SSDjev s SF kontrolerjem.
http://www.xbitlabs.com/articles/storag...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tilen ::

Po pričakovanjih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Totalno neuporabni testi. 99% sintetike in 1% realne uporabe. Zakaj ne morejo testirat časa skeniranja z antivirusom, inštalacija nekega velikega programa (Photoshop recimo), hitrost boota sistema itd itd. Real world stvari, ne pa neke številke, ki 3/4 folka ne povejo ničesar. Razen tega da naj bi bili ti pogoni dobri v realnih pogojih ampak nihče zares ne ve ker jih niso testirali v slednjih. Pointless.

mr1two ::

Rejzor, se strinjam s tabo- ker sem že videl par testov, v katerih so bili neki diski oh in sploh hitri v read/write, v real life aplikacijah pa ni bilo več razlik, oz. so bili "počasnejši" pogoni isto ali pa še mal hitrejši. Točnega linka ne najdem, vem pa, da sintetika ni vedno merilo za odločitev.

ru7 ::

Jst imam trenutno 1x Crucial M4 64 v primarni mašinci in pa enega Intel 320 40GB v netbooku. V obeh primerih je bila razlika fenomenalna in bom kupil še en SSD za "2" stacionarca ko pridem do kaj extra keša.

Sicer še nisem imel problemov, sem pa "probal" izbrat SSD, ki naj bi imel manj težav (čeprav je počasnejši).

mr1two ::

Saj na koncu je verjetno zanesljivost bolj nek faktor, kot pa tista "največja hitrost". Tako ali tako pridobiš ogromno že samo s tem, ko si zamenjal vrteče plošče z naslovnim pomnilnikom- to je največja razlika.

Dr_M ::

Ocitno Intel ne zna naredit boljsih kontrolerjev, da posega po drugih.
http://www.fudzilla.com/memory/item/241...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Razer1995 ::

Mene pa zanima nekaj kupil sem nov SSD disk OCZ Agility 3 120GB in sem vse lepo prklopu na matično ploščo seveda v sata3.
In potem sm jst seveda use lpo naložu in probu disk z programom ATTO in mi je pokazalo naslednje:
Pisanje ima : 250
Branje 410

Po podatkih ki pa so na škatli in na internetu bi pa mogel imeti
Pisanje: 500
Branje: 525

In sedaj me zanima zakaj pa nima toliko ko ga testiram z programom ATTO
Ali je mogoče kj narobe z marvelom?
Imam pa tole plato: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?m...
In tale disk:http://www.mlacom.si/ssd-solid-state-dr...

Prosil bi vas za pomoč
Pa hvala v naprej

Dami ::

Welcome to the wonderful world of marketing.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

3man ::

Razer1995 je izjavil:

Mene pa zanima nekaj kupil sem nov SSD disk OCZ Agility 3 120GB in sem vse lepo prklopu na matično ploščo seveda v sata3.
In potem sm jst seveda use lpo naložu in probu disk z programom ATTO in mi je pokazalo naslednje:
Pisanje ima : 250
Branje 410

Po podatkih ki pa so na škatli in na internetu bi pa mogel imeti
Pisanje: 500
Branje: 525

In sedaj me zanima zakaj pa nima toliko ko ga testiram z programom ATTO
Ali je mogoče kj narobe z marvelom?
Imam pa tole plato: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?m...
In tale disk:http://www.mlacom.si/ssd-solid-state-dr...

Prosil bi vas za pomoč
Pa hvala v naprej

Oddahni si - z omenjenim marvelom ni nič narobe. 100%

aha pol marvel ni pravte ja kaj pa bi potem bilo?
na druh testih ko sm jih vidu na netu od drugih imajo 490 ali pa 480

3man ::

Razer1995 je izjavil:

aha pol marvel ni pravte ja kaj pa bi potem bilo?
na druh testih ko sm jih vidu na netu od drugih imajo 490 ali pa 480

Ja, to pa že ni dobro. Manjši je rezultat ATTO testa bolje je. Takoj ko bo kazal 0, boš namreč dobil nov SSD ...

Stric mamba1234, malo te hecam. Tvoj SSD ima SandForce kontroler in ne Marvel. Samo neke cifre ATTO testa povedo bolj malo. Ali opažaš kakšna zatikanja pri delovanju? Se ti je kdaj PC nepravilno prižgal?
Če ne, bodi miren in se uči slovnico. Lažje ti bo v življenju.
... :)
No spet te malo hecam. Pusti obljube na škatli. Če ti PC dela bp se ne sekiraj, zdaj zagotovo dela mnogo hitreje, kot prej in imaš manj kot 3% možnosti, da ti bo ta SSD crknu. To pomaga?

hehe hvala ti :)
ne SSD dela use narmalno use se hitr odpira in računalnik se lpo zažene in use

Sam mene to bol zanima kako bi imeu 490 in 480
ker sm pa si sam testiru prejšen SSD Disk in sedanji in se opazi razlika čeprov mi na ATTO kaže manj kot pa je zmožen disk

ST-777 ::

Nekatere firme SSD-jev bolj, druge manj pretiravajo s podatki. Intel ima za serijo 320 tovarniške podatke sequential read 270 MB/s, write 130 MB/s. CrystalDiskMark pa je izmeril sequential read 266 MB/s, write 132 MB/s na mojem SSD-ju Intel 320 (120GB).

To so nizke številke v primerjavi s podatki SSD-jev drugih firm, vendar se mi zdi moj SSD povsem dovolj hiter za tisto, kar delam na compu. Na raznih forumih berem, da se menda Intelovi SSD-ji najmanj kvarijo in to mi je bolj pomembno, kot zelo visok podatek hitrosti SSD-ja na testu.

WarpedGone ::

Ma ja, obljubljene številke je treba razumet v pravi luči: proizvajalec si želi prodat čimveč kosov. Če ima že uveljavljeno ime, bo veliko kosov prodal zaradi imena samega (npr. Intel) in ne konkretnih specifikacij produkta. Če bo veliko ljudi v praksi ne bo videlo obljubljenih številk, bo delal škodo lastnemu dobremu imenu - ergo raje obljubi premalo, kot preveč.
Če pa si en čungalungateh (praktično vse kar ni Intel) na podlagi svojega imena ne boš prodal ničesar. Ostanejo samo še benčmark rezultati in se ti direkt splača poiskat kombinacijo HW in SW, ki tvoj izdelek prikaže v najboljši možni luči in to reklamirat. Strogo gledano to ni laž ali zavajanje, le marketing.

Če stopiš korak nazaj in mal razumeš zadeve, veš da ti max transfer rate SSD-ja v praksi pomeni zelo malo. Razlike med enoto z 500MB/s in 200MB/s v praksi ne občutiš (razen če je tvoja praksa množično premetavanje DVDRipov sm in tja).
Zbogom in hvala za vse ribe

ne sj men dela use normalno in hitro podatke mi kopira z 300 ali pa 400mb na sekundo samo to me moti ker nimam usaj 480 oboje tam nek naj bi blo

Sej dosegajo take številke, ampak mora vse štimat. Najbolj problematični so zadnje čase SATA3 kabli. Pa zanič SATA3 kontrolerji od Marvella in ostalih...

Lej, sprijazni se, da proizvajalec obljublja številke, katere ljudje v praksi zelo težko dosežejo.
Teh obljubljenih 480 narobe razumeš.

aha
pa če sm meu na prejšnem SSD-ju pa skoraj za 100 več kot je pisalo
ampak sem imeu tudi plato za 300 evrov sedaj pa imam za 150

No no, brcaš v pravo smer :)

iloveboobz ::

Bi se splačal nabavit tegale Cruciala m4 64GB za v netbook al je kak SSD za cca 100€ boljša izbira ?
Men je v glavnem važna zanesljivost, hitrost ni tak bistvena ker sem tak bottleneckan na sata II pa atom proc.

Zadeva bo letela. Nič bistveno boljšega za isti denar ne obstaja. Detajli gor al pa dol.

Če maš netbook še v garanciji, priporočam da ga odneseš na uraden servis, da ti ga vgradijo.
Tko obdržiš garancijo.

heh ka pol je lahko to tudi od plate odvisno?

WarpedGone je izjavil:

Zadeva bo letela. Nič bistveno boljšega za isti denar ne obstaja. Detajli gor al pa dol.

Če maš netbook še v garanciji, priporočam da ga odneseš na uraden servis, da ti ga vgradijo.
Tko obdržiš garancijo.

Če se ga da spodaj lepo odpret ti nimajo kaj težit. Problem nastane če moraš podret cel netbook kot moram to počet jezst. V takih primerih pa gre garancija...

Ja zadeva bo iz garancije novembra, tak da bom zadevo sam zmontiral noter.
Gre pa za EeePC 1005ha, tak da bo treba celo zadevo razdret.

Kak je pa z porabo z tetimi SSDji ?
a te zadevce porabijo več al manj od navadnih 54000rpm diskov

Pa je tud pogost problem wake iz standbya ?
Ker zadeva je večino cajta v standby in bi blo fajn da bi to delal, tak ko je treba.

Malenkost manj. Ni pa blazno velike razlike. Men netbook z SSD-jem zdrži par minut dlje. Najbolj se vbistvu pozna če delaš na njem nekaj kar zahteva prižgan netbook ampak malo aktivnosti diska. Npr poslušanje MP3 glasbe. Navaden disk se mora ves čas vrtiti čeprav mora iz diska vsakih 5 minut prebrat ene 3MB podatkov.
SSD pa ne, ker nima gibljivih delov. Tle se še najbolj pozna. Drugje je poraba tam nekje enaka.

No upam sam da ne bo kakih velkih problemov z standby.

Wearlevelling pa TRIM predvidevam da majo tile cruciali pošlihtan, right ?

Ok inštaleral sem F3, stvar deluje hitreje (pozna se boot, zagon aplikacij pa ne toliko), ampak mi bilo takoj jasno da je neki narobe (glede na razne posnetke hitrosti ostalih). Na sata3 kartici (ASROCK, AHCI passthrough) mi bottlenecka pri 150mb/s (read, HD tune), ko je priključen na matično (sata2, v podpisu), pa doseže tam okoli 180mb/s. V vsakem primeru je očitno nekaj narobe. Ahci je prižgan, kaj bi še lahko bilo?

EDIT:

SATA2

SATA2

SATA3

SATA3

Zelo jasno je, da ga nekaj bottlenecka.. To je bilo stestirano na SATA 2, zdajle objavim še SATA 3 hitrosti (so slabše).

Evo.. torej potrebujem priporočilo za dobro SATA3 kartico.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Ker SATA3 kontroler imaš in kakšen SATA kabel uporabljaš?

RejZoR je izjavil:

Ker SATA3 kontroler imaš in kakšen SATA kabel uporabljaš?

Kartica. Poskusil sem 3 kable (vse od 30cm do 90) in so rezultati isti tako da to ni problem.

Marvell 88SE9123 / 88SE9120

There is your problem...

Mi lahko priporočaš dobro?

V tej temi je edina informacija ta, da z Marvellom nebom dosegel željenih hitrosti.

Ne vem, povsod so imel z Marvell kontrolerji probleme, da so bile hitrosti obupne. Z npr Intel AHCI pa ni bilo težav. Al pa AMD AHCI.

Qrc, prav imaš :)

Rabiš nekaj z ne-marvellom 8-O
http://benchmarkreviews.com/index.php?o...
««
99 / 507
»»