» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
78 / 507
»»

Dr_M ::

Tocno tako, Sata 3 se ne uporablja zato, ker lahko pride do zamenjave s Sata 3gbit.
Pravilno je Sata III ali Sata 6Gbit/s ali na kratko Sata 6G:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ZuPk0 ::

Kaj mislite glede da bi dal tole za to ceno v HP 6730s ?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZuPk0 ()

Spock83 ::

Tega poznam, ki to prodaja (Zanesljiv in pošten). Tudi cena je OK. Laptopi kar dobro občutijo power of SSD :)

kul, hvala

A mi lahko nekdo lepo prosim napiše kaj vse morm naštimat/izklopit na windows 7...tist virtual pa to, hvala!

klasicni ::

V par leto starem ohišju bi rad dal 2,5" SSD v 5.25" prostor. Ima kdo kak predlog kje naj dobim kak dodatek za ohišje da bi to bilo izvedljivo?

kuglvinkl ::

Ma, ne vem zakaj bi kupoval dva adapterja, se pravi iz 5,25 na 3,5 in še iz 3,5 na 2,5. Vzameš neuporaben CDROM, izprazniš drobovje, da ostane samo ohišje, in na to našraufaš SSD.

Simple :)

Zgodovina sprememb…

bosmla ::

Eno luknjo poravnaj z luknjo na SSD pa privij... en vijak je za taksno "tezo" zadosti

klasicni ::

kuglvinkl je izjavil:

Ma, ne vem zakaj bi kupoval dva adapterja, se pravi iz 5,25 na 3,5 in še iz 3,5 na 2,5. Vzameš neuporaben CDROM, izprazniš drobovje, da ostane samo ohišje, in na to našraufaš SSD.

Simple :)

Dobra ideja. Mislim da imam enega neuporabnega doma. Hvala!

ali3n ::

Kakšen je prehod na SSD; lahko skloniram star (sata) disk?
imam windows7, prenosnik (dell d620)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Gost ::

Kupujem SSD disk, da bodo zadeve malo hitreje potekale. Kateri SSD SATA III je sedaj best buy do 300€?

Zakaj že nekaterim ni všeč Vertex 3? V kratkem prihaja tudi izboljšana različica Vertex 3 MAX IO.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gost ()

WyattEarp ::

In kaj bo ta MAX IO bulš kot do sedaj?
osebno tudi kupujem SSD, se mi ne mudi, tako da gledam vse živo kaj bi. Seveda bi rad poceni pa hitro in veliko :) samo realno, 120Gb, lahko tudi do zneska 260€ kolikor so Vertex 3. samo če se splača dati toliko zanj, ali je bolj smiselno za 200€ kakšnega...
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

LuiIII ::

Glede na to, da je Vertex 3 120GB težko dobavljiv in je bore malo izkušenj z njim, sem se odločil, da vzamem generacijo starejši SSD: Crucial F120 (34nm). Me pa tele zadeve okoli MLC SSD-jev malo skrbijo. Z vsakim zmanjšanjem procesa, se zmanjša tudi število zapisev na posamezni element. SLC-ji kot edina alternativa pa kar dobro držijo ceno.

Izi ::

LuiIII je izjavil:

Me pa tele zadeve okoli MLC SSD-jev malo skrbijo. Z vsakim zmanjšanjem procesa, se zmanjša tudi število zapisev na posamezni element.

Spet eden, ki ne zna vzeti kalkulatorja v roke. Že najmanj 3-krat v tej temi smo razložili in preračunali, da SSD-ja ne moreš uničiti v celem svojem življenju. Če ti bo 120GB 25nm SSD namesto prejšnjih 300 let zdržal samo 200 let ni razlog za sekiranje :P

34 MLC-ji zdržijo okoli 5000 zapisov, 25 MLC-ji pa okoli 3000 zapisov, vsaka posamezna celica.

To pomeni, da moraš vseh 120GB pri 25nm SSD-ju prepisati 3000-krat, da bo SSD popolnoma izrabljen. To je 360000 GB oz. 352 TB.
V enem letu sem jaz s povprečno uporabo na moj sistemski SSD zapisal 2 TB podatkov pa ga popolnoma nič ne šparam, vse potrebno je gor, 4 GB velik swap file, programi in vedno nove igre.

Se pravi s povprečno rabo 2 TB pisanja na leto boš 120GB 25nm SSD izrabil v 176 letih.

In 2 TB na leto je prekleto veliko pisanja, če to delimo s 365 dni, kolikor ima leto je treba vsak dan zapisati na SSD kar konkretnih 5,61 GB novih podatkov.

Seveda je to teorija, ker v praksi se celice ne izrabljajo povsem enakomerno, kljub temu, da kontroler stalno skrbi, da se podatki zapisujejo po vseh praznih celicah čimbolj enakomerno. Problem je, da SSD nikoli ni prazen, bolj je poln bolj bodo tiste preostale prazne celice trpele. Iz tega razloga je dobro imeti vedno še enkrat večji SSD kot ga dejansko potrebujemo, da imamo čim več praznega prostora.

Tudi glede na vse to grem stavit, da boš prej umrl, preden ti bo uspelo izrabiti SSD >:D
Poleg tega pa ponavadi nobene komponente v računalniku ne uporabljamo kaj dosti več kot 5 let, ker se vmes tehnologija že povsem spremeni.

Izi rad bi imel SSD še za kaj drugega kot za sistem in igre. Pa 5.6GB je zame res slaba šala. Včasih je tudi 1TB na dan. Redko, je pa. Sploh pa če želim zadevo uporabljati za predpomnilnik na ZFS.
No glede na to, da ne veva koliko časa bom še živel, bova stavo raje pustila pri miru. Toda če me čaka še 40 let, mi pa lahko že danes plačaš pivo. SSD bom zlorabil že veliko prej. Upam pa da on ne bo zlorabil mene ;-)

No, to so zelo extremni primeri uporabe oz zlorabe. Me pa resno zanima, koliko casa bi zdrzal. :)
Za take stvari, bi bilo smiselno dobit kje kaksen 50nm Intel G1, se bolje pa en dober SLC. In ce se ze ukvarjas s kaksnimi "hudimi" stvarmi, tudi denar nebi smel bit problem.

WarpedGone ::

@LuiIII:
Če si ti za tele svoje zlorabe nabavlaš "klasične" SSDje, tut nimaš treh čistih. Zate niso primerni niti "klasični" HDDji, kjer ti recimo garancija ne velja, če disk laufa več kot 8 ur na dan (rembember IBM?).

Ti si v rangu industrijskih specialcev, ki si nabavjo industrijsko specialno robo. Tvoji komentarji tule so zato zgrešeni. Ne vsebinsko ampak konceptualno - kot da pljuvaš avijon, ker ne moreš z njim v gozdu pristat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pyr0Beast ::

WarpedOne - Ti garancija res ne velja tudi pri ostalih diskih, če zadeva lavfa več kot 8 ur na dan ?

Imam enega wd green v serverju pa me res zanima ali garancija ne velja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Steinkauz ::

WarpedOne od kje si pa to pobral?

Ne, IBM je mel eno tako politiko za "desktop" diske, kjer so mel take sorte pogoj. Mal kasnej so cel biznis prodali hitachiju.

Za SSDje vemo, da se stvar izrabi po N pisalnih ciklih. Dam pa skoraj jajca na ampus, da tut klasični napol mrtvi dinozavri (HDD) v pogojih, kot jih opisuje Lui, v povprečju ne živijo prav dolgo.

2TB dnevno je povprečno 23 MB/s. Nonstop, 24 ur. Tough.

Zgodovina sprememb…

Old Spice ::

Torej če pravilno razumem je mišljeno 3000 prepisov oz. zapisov na SSD in ne branj. Ker mi je bilo čudno ker so ponavadi specifikacije N bralno/pisalnih ciklov?

Steinkauz ::

Ma že če zdrži 5-10 let je vrh glave...

PNG ::

Računalniške komponente se menjavajo na leto dni za entuziaste, na 3 leta za povprečne uporabnike in na kakšnih 7 let za resnično tiste, ki jim je popolnoma vseeno za računalnik.

SSD trenutno ne kupujejo slednji. Vsi ti argumenti kako ne bo SSD zdržal 40 let so neumni, ker bo že čez 10 let 60/120gb ipd. smešno mala kapaciteta.

Ja, obremenjujoče je pisanje, branje je praktično zastonj. Crkne kej druzga prej kot sama celica zaradi branja.

Djuro ::

Mimogrede, na funtech so crucial ssdji v akciji. Sm glih včerej zvečer nabavljal, pa slučajno opazu.

http://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/ko...
kaj majo pa zdej to neki novo: MaxIOPs piše zraven. je to kej drgač?
hvala.
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

blblb ::

Ker odlasam z nakupom SSD-ja ze cel mesec (cakajoc na vertex3) me zanima ce se tale Crucial splaca vzeti?
Uporabljal se bo za sistemski disk (W7).

Trenutno razmisljal o temu in intelu. Oba okoli 120GB.

lp, blblb

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blblb ()

Ne klasični HDD res niso primerni za mojo vsakodnevno delovno uporabo. Ampak jih vseeno uporabljam saj se izkaže, da če imaš zadeve v 10 RAID ali ZFS, da je veliko ceneje nabaviti nekaj rendundančnih diskov (jih seveda prej oreng stestirati) dati jih na hotswap in zadevo za leto dve pozabiti kot pa direktno nabaviti enterprise rešitve. Itak pa za predpomnilnik ne bom šel nabavljati MLC SSD, samo malo pa lahko pojamram nad ceno SLC-jev ne?

blblb je izjavil:

Ker odlasam z nakupom SSD-ja ze cel mesec (cakajoc na vertex3) me zanima ce se tale Crucial splaca vzeti?
Uporabljal se bo za sistemski disk (W7).

Trenutno razmisljal o temu in intelu. Oba okoli 120GB.

lp, blblb

jaz tud čakam Vertex 3... samo gledam intel je resmo 160Gb verzija ista cena kot Vertex 3 - 120Gb, tako da me malo ma, da bi raj intla večjega uzel.

Itak pa za predpomnilnik ne bom šel nabavljati MLC SSD, samo malo pa lahko pojamram nad ceno SLC-jev ne?

Seveda, vsak ma svoje želje :D
Si pomislu že na prave RAM diske za cache? Ja, cena je skyhigh...

Matko ::

OCZ-i se dajo nadgrajevat tudi v WinXP

OCZ Toolbox version 2.36
------------------------
- Firmware update is allowed on Windows XP OS
- Firmware update is not allowed on Vertex 3 drives containing firmware version prior to 2.02
- Secure erase is not allowed on primary drive

Known Issues:
- Update Firmware feature prohibited for primary drives with 1500 & 2000 controller
- Secure Erase is not working on LSI driver SCSI drives
- Intel Driver 10.1.0.1008 prohibits SSD detection

Vertex 2 FW 1.33
Issues resolved since version 1.32
? Further enhanced robustness of data loss protection due to power interruption
? Fixed a rare issue with multiple 320GB or larger capacity drives in a LSI 9211 RAID0
configuration that would cause the drive to drop out from the RAID under heavy workload

Evo, ravno pred nekaj dnevi mi je crknil en Vertex 2 60GB. Po enem mesecu. Najprej bluescreen, potem pa ga prenosnik ne prepozna več. V stacionarcu je bil prepoznan točno enkrat, potem pa tudi tam ne.

Bo očitno vrnjen nazaj dinokompu.

Heh, sem sedaj nazaj na hdd 5400. Konstantno mam občutek, da je nekej narobe z računalnikom, ker gre tako počasi :-D

Nwanko ::

Djuro je izjavil:

Evo, ravno pred nekaj dnevi mi je crknil en Vertex 2 60GB. Po enem mesecu. Najprej bluescreen, potem pa ga prenosnik ne prepozna več. V stacionarcu je bil prepoznan točno enkrat, potem pa tudi tam ne.

Bo očitno vrnjen nazaj dinokompu.

Heh, sem sedaj nazaj na hdd 5400. Konstantno mam občutek, da je nekej narobe z računalnikom, ker gre tako počasi :-D

No meni se je isto zgodilo,sem ga neso dinotu nazaj,po tednu dni sem dobil novega.

blblb ::

WyattEarp je izjavil:

jaz tud čakam Vertex 3... samo gledam intel je resmo 160Gb verzija ista cena kot Vertex 3 - 120Gb, tako da me malo ma, da bi raj intla večjega uzel.

Problem je ker Vertexa 3 ni nikjer na zalogi. Vsi so mi govorili da bo konec marca na zalogi enkrat, ampak zaenkrat ga se ni nikjer (in smo proti koncu aprila.

Za OS in podobno pa kar sem prebral pomaga oz. pomagajo samo IOPS-i (pac vec dostopov do diska - manjsi dostopni cas).

Trenutno pa kar sem videl je edino Intel in Crucial na izbiro. Vse drugo je ali nedosegljivo ali prepocasno...

lp, blblb

Zgodovina sprememb…

• spremenil: blblb ()

bosko1982 ::

malo offtopic...
beri opis =) :)):D:))

TO bo čisto vredu za moj MSI wind U90. Drugje nisem našel cenejši SSD. Ali pač... kdo ve za cenejšega? Hvala.
katastrofa od človeštva...

jazbec ::

bosko1982 je izjavil:

malo offtopic...
beri opis =) :)):D:))

:)):)):)):)):))

slovenc5 ::

mnenja o tem ssd-ju
http://www.hoh.de/PC-Komponenten/SSD-La...
se ga splača vzet ali dodat za vertex3
inteli so prepočasni in ne pridejo v poštev
zanima me ali je opazna razlika med hitrostmi ocz-ja (okoli 500mb/s) in hitrostmi tega corsaira

Bwaze6 ::

Je isti kot Vertex 2, SandForce 1200 pač. Verjetno ne uporablja 25nm čipov, tako da je precej bolje od novih Vertex 2.

Za isti denar imaš v isti prodajalni Crucial RealSSD C300. Sam imam 128GB že kaka dva meseca, dela brezhibno. Eden prvih SATA 6G, in čeprav so prvi testi kazali na to da bo Vertex 3 veliko hitrejši, pa na koncu zadeva precej podobna, sploh pri ~120GB. Crucial ima celo višje 4K prenose in višji IOPS, tudi od prihajajočega Cruciala c400. :)

Nekaj ljudi ima težave s C300, večkrat na dan jim zmrzne za par sekund. Prihaja nov firmware, ki naj bi to odpravil, večina ljudi (tudi sam) pa tako ali tako nima te težave.

Primerjava z dve leti starim Super Talent Ultradrive GX 64GB (Indiliinx kontroler, isti kot OCZ Vertex 1). Zdaj imam v kompu oba, na Super Talentu so špili. :)

Crucial RealSSD C300 128GB

Super Talent Ultradrive GX 64GB

Aja, to je stestirano na ASUS P6T, Intel X58, torej le SATA 3G. Zato je tudi sekvenčno branje le 270 MB/s, na 6G kaže okrog 330 MB/s. Še en test OCZ Vertex 3 120GB (večina testov testira le večje 240GB pogone):

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Hmm, zdaj šele vidim, da je Vertex 3 dejansko spet en nateg.
Seq. hitrost je metanje peska v oči. Dejanska hitrost SSD-ja je in vedno bo samo Read 4K.

Vertex 3 sistemske datoteke prebira z ubogih 18 MB/s ;((, sem najprej mislil, da je kaj narobe s tole spodnjo sliko in tudi drugod po netu vsi dobivajo podobne rezultate.
Stari Vertex 2 in vsi Inteli po vrsti so enako hitri oziroma celo malo hitrejši, kot najnovejši Vertex 3.
Tisto visoko zaporedno branje si lahko nekam vtaknejo, če je enota v poganjanju Operacijskega sistema v podnu. Crucial C300 je skoraj še enkrat hitrejši kot Vertex 3.

Celo tisti Super Talent Ultradrive zgoraj bo hitreje poganjal sistem, čeprav ima hitrost pisanja čisto v podnu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Seveda, ves kako hitri bodo windowsi. Vsa okna se bodo bliskovno odpirala. :))

Bwaze6 ::

Izi, na Anandtechu so drugačnega mnenja. Po njihovem višji 4K Read ne pripomore več k boljši odzivnosti sistema, ko enkrat presežeš neko mejo (ki jo verjetno določa procesorjeva sposobnost prebavljanja teh podatkov). To lepo pokaže tudi uporaba Ramdriva - veliko višja hitrost od SSD v vseh kategorijah ni občutno hitrejša za večino praktičnih uporab.

Ma izi čist valid point, ki se folka noče in noče prijeti: sequential read je pomemben samo ko kopiraš filme, pri praktično vseh drugih zadevah je pomemben radnom read/write, kjer velikost bloka ni nekaj MB ampak kvečjemu nekaj KB. 18 MB/s pri 4k blokih pomeni praktičnih 4500 IOPS. 20 krat več kot pri napol mrtvih dinozavrih (HDD)a še vseenoo 5 do 10 krat nižje od oglaševanih (> 20k IOPS). Na poti med SDD in CPU je še vedno precej etap, ki vsaka postavlja svoje omejitve. Čist komot je tule kriv čipset al pa kak čudn driver kje, ki predolgo drži vodilo.

Test na THG V3 kaze cisto soliden performance. Je pa res rahlo slabsi od SF 1200 na Sata II.

Mene pa zanima, če ma kej veze, če sistemski disk formatiraš 64K namesto privzetih 4K (opis)?

Sem pred časom testiral na XPjih, pa se mi je zdelo da je hitrejše, samo nisem štopal pa še disk je bil na Sata1 priklopljen, tako da je bil občutek zelo subjektiven.

Djuro je izjavil:

Mene pa zanima, če ma kej veze, če sistemski disk formatiraš 64K namesto privzetih 4K

Najbolj optimalno je, da pustiš na privzetih vrednostih.
Načeloma večji clustri prinesejo nekaj malega izboljšanja pri dostopnih časih, izgubiš pa ogromno prostora na SSDju ali HDju.
Na HD bi se verjetno še kaj poznalo, ker ima velike dostopne čase, na SSD pa ne bo nobene razlike, prostora pa boš v vsakem primeru izgubil opazno veliko.
Zaključek je, da je edino smiselno uporabljati privzeto velikost clustra.

Zakaj izgubljamo prostor?
Če je cluster velik 64 KB, bo vsaka datoteka zavzela najmanj 64 KB prostora na enoti. Tudi če je datoteka velika samo 1 KB, bo na enoti zavzela 64 KB in tako izgubiš 63 KB. Če je datoteka velika 65 KB bo zavzela 2 clustra oziroma 128 KB prostora in spet izgubiš 63 KB prostora.
Če bi torej na enoto posnel 1024 datotek velikosti 1 KB, bi le te na enoti zavzele namesto 1 MB, kar celih 64 MB.
Ali drugače povedano pri 100.000 datotekah na particiji boš pri 4 KB clustrih povprečno izgubil 400 MB prostora, pri 64 KB clustrih pa že več kot 3 GB prostora.

Privzeta velikost Clustra ni vedno 4 KB, ampak se njegovo velikost določi glede na format in velikost particije.
Clustri so namreč veliki od 512 B do 128 KB.
FAT, NTFS in exFAT povsem drugače izbirajo velikosti clustra.
Za NTFS pa velja, če je 1 particija velika:
Od 0 do 16 TB se uporabi 4 KB Cluster
Od 16 do 32 TB se uporabi 8 KB Cluster
Od 32 do 64 TB se uporabi 16 KB Cluster
Od 64 do 128 TB se uporabi 32 KB Cluster
Od 128 do 256 TB se uporabi 64 KB Cluster
Več kot 256 TB pa Windows sistem trenutno še ne podpira.

Pa še to povečevanje clustrov ni zaradi hitrosti, ampak bolj verjetno zaradi samega števila clustrov, ki jih glede na to razpredelnico poskušajo držati v meji pod 20 milijardami.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

glede na prebrano, se mogoče pol res splača uzet Crucial C300 - 128Gb - raj kot Vertex 3, al pa Corsair F120 (F115)?

Morda res. Jaz sem sicer vzel F120. F115 je malo počasnejši in ima manj uporabnega prostora. F120 sem vzel zaradi ugodne cene.

ma tej vertex 3 je en nateg, k itak niso dobavljivi... kje pa so ugodni F120? tej so še na 34nm tehnologiji?

eVro ::

LuiIII: tudi mene zanima, kje bi se dobilo ugodno F120? Kjerkoli gledam je F115 cenejši.

Matr, zgleda sm ujel sweet-spot kar se timinga nabave SSDja tiče - vertex 2 60GB na 34nm sm dobil za 96 EUR s poštnino vred.
Karkoli od takrat naprej ne pride niti blizu kar se tiče Price/Performance/Kvaliteta.
««
78 / 507
»»