» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
341 / 507
»»

Han ::

Han je tudi zavestno nabavil 250 GB BX100, ker je prej prebral forume in preveril kompatibilnost na Crucial spletni strani, ker bi naj bil ta SSD energijsko med najmanj potratnimi in ker je trenutno pri nas med najcenejšimi (dobiš ga za dobrih 93 eur). Brez Crucial supporta (live chat + email) včeraj SSD verjetno ne bi 'oživel', pa čeprav nisem dobil konkretnih navodil za ThinkPad E145 BIOS, katera sem jim potem sam napisal.

SSD deluje zdaj brezhibno (AHCI + TRIM), tudi iz spanja se normalno zbudi. Razlika med 5400 rpm WD HDD je očitna, ta pa je že v IcyBox IB-231StU3 ohišju.

PrimozR ::

hojnikb je izjavil:

>A je morda kdo pomislil da je problem v ThinkPadu, ne v laptopu?

That... makes no sense.

Ker?

Po moje je problem obojestranski, glede na to, da SSD deluje iz prve na npr. 7-8 let stari Gigabyte plati, katere BIOS je star 6 let in sprva niti ni podpiral AHCI (npr. P35 chipset).

Sodeč po tem, kako je narejen ThinkPad BIOS, ki ima pravzaprav dva različna (ločena) biosa, med katerima preklapljaš, bi prej trdil, da je Lenovo zamočil. SSD namreč deluje le, če v navadnem biosu (kompatibilnem z Windows XP / Vista / 7) nastaviš SATA Compatibility, zadevo shraniš, rebootneš, greš nazaj v BIOS, izbereš privzete nastavitve in preklopiš na UEFI bios. Po tem je SATA privzeto AHCI.

hojnikb ::

PrimozR je izjavil:

hojnikb je izjavil:

That... makes no sense.

Ker?

preberi še enkrat, kaj si napisal.

hint: thinkpad je laptop.
#brezpodpisa

perci ::

Hotel je reči, da ni problem v vseh laptopih (kot si ti namigoval) ampak konkretno v thinkpadu.

Enako bi na podlagi ene nekompatibilne plate, lahko sklepal, da bx100 z desktop mašinami no-go.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

ko ni sam thibkpad problematicen...
#brezpodpisa

perci ::

OK. bom obrnil zgodbo.

Ker na moji ASUS N seriji BX100 deluje BP, to pomeni, da BX 100 deluje z laptopi.

In če ne dela na Abit BH-6 plati, pomeni, da ne deluje z desktopi.

Hec je, ker je več reportov nedelovanja na laptopih. Torej je vsaj smiselno prečekirat, če dela, preden se kupi...
#brezpodpisa

kriko1 ::

Na nvidiinem forumu je vsaj 80 strani tarnanja za vsako verzijo novega gonilnika o TDR-ih, pa ne pomeni da je težava dejansko definitivno v gonilniku ali grafični nasploh - najglasnejši so tisti ki težave imajo.

Tudi sam sem nabavil MX100 in glede na poročanja bi moral imeti modre zaslone, nezaznavanje ob vklopu, itd.., vednar deluje stabilno ~18-24 ur na dan. Večinoma so težave povezane z kombinacijo FW/ja, chipseta in zelo verjetno napajalnika (ravno pred mesecem imel PC z I/O problemi do menjave napajalca).

m0LN4r ::

Sestrin mx100 ima že 960 ur delovanja za sabo s starim FWjem, potem je sledila nadgradnja in čisto nobenga problema ni bilo. Še vedno prva namestitev OSa.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

#brezpodpisa

darkolord ::

Meh.

hojnikb je izjavil:

PrimozR je izjavil:

hojnikb je izjavil:

That... makes no sense.

Ker?

preberi še enkrat, kaj si napisal.

hint: thinkpad je laptop.

V ThinkPadu, ne v SSD-ju. Bo zdaj šlo? (težko verjamem, da večini ni uspelo dojeti tega, čeprav sem jasno zajebal napisano...)

Han je izjavil:

Po moje je problem obojestranski, glede na to, da SSD deluje iz prve na npr. 7-8 let stari Gigabyte plati, katere BIOS je star 6 let in sprva niti ni podpiral AHCI (npr. P35 chipset).

Sodeč po tem, kako je narejen ThinkPad BIOS, ki ima pravzaprav dva različna (ločena) biosa, med katerima preklapljaš, bi prej trdil, da je Lenovo zamočil. SSD namreč deluje le, če v navadnem biosu (kompatibilnem z Windows XP / Vista / 7) nastaviš SATA Compatibility, zadevo shraniš, rebootneš, greš nazaj v BIOS, izbereš privzete nastavitve in preklopiš na UEFI bios. Po tem je SATA privzeto AHCI.

Gigabyte plata je vseeno desktop plata, ki že v štartu mora podpirati širok nabor komponent. ThinkPad oz. laptop nasploh je pa ena takšna azdeva, ki se prodaja v paketu, pogosto pa se govori še o 'certificiranih' napravah oz. izdelkih za andgradnjo. Ker tako lahko izdelovalci zaslužijo še lep kup denarja. Tako v BIOSu dobro podprejo svoje uradne partnerje iz prve vgradnje, ostalo pa morda tako-tako. A sploh kdo daje za prvo vgradnjo Crucial/Micron SSD-je? ThinkPadu so, glede na možnost 180 GB kapacitete, se mi zdi da precej na Intelih?

Aja, moja prastara Abit AB9 QuadGT lepo že dobro leto funkcionira z M500, trenutno na Win8.1, na katerega sem upgrejdal sicer maja 2010 narejeno inštalacijo Win7. Cel postopek matranja inštalacije sem že opisal, bo pa v roku enega meseca (ko bo prišel RTM) prišla še nadgradnja na Win10.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

micron ma tut oem pogone, ki gredo v vgradnje.,
#brezpodpisa

vrossi46 ::

Končno inštaliral od Intesota 128GB SSD, in deluje ko pr norcih :D

skico ::

kriko1 je izjavil:

Na nvidiinem forumu je vsaj 80 strani tarnanja za vsako verzijo novega gonilnika o TDR-ih, pa ne pomeni da je težava dejansko definitivno v gonilniku ali grafični nasploh - najglasnejši so tisti ki težave imajo.

Tudi sam sem nabavil MX100 in glede na poročanja bi moral imeti modre zaslone, nezaznavanje ob vklopu, itd.., vednar deluje stabilno ~18-24 ur na dan. Večinoma so težave povezane z kombinacijo FW/ja, chipseta in zelo verjetno napajalnika (ravno pred mesecem imel PC z I/O problemi do menjave napajalca).

Sam imam MX100 256GB. Pa naj iz prve roke povem, da dokler je bil disk v starem računalniku E8500, pa priključen na sata2, da z njim nisem imel nobenih problemov. Sedaj pa sem ga prestavil v novejši pc (i7), se mi pa vsake 14 dni naredi bluescreen in pri ponovnem zagonu pc napiše da ne najde diska. Ko ga pa ugasnem na gumb, ter takoj prižgem nazaj, pa ta pc disk najde in dela brez problemov naprej.. upgrade FW-ja na disku ni pomagal.

očitno gre za kakšno nekompatibilnost. Ampak, jo bom težko ugotovil, ker se pojavlja tako "redko".. Tako, da še razmišljam kje in kaj bi sploh začel menjat :)

lp

Jst ::

Jaz sem pred nekaj tedni menjal Samsung 830 za 850.

Naredil sem Clone. In odkar imam 850, se mi računalnik resetira, doživlja Blue Screen-e,...

Plata je P8Z77-V Deluxe.

Kaj bi lahko bilo narobe? Fora je, da tudi live OS, zagnan s USB ključka, ne dela oziroma, ko dam stability test, umre (resetira) dokaj kmalu (par minut). Tudi Memory Test najde polno napak.

Včeraj sem dal nazaj 830 in je do enih zjutraj delal, brez problema.

Ne razumem. What The Fu*k!!!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

GTX970 ::

Izklopi ssd in ponovi vajo (live OS, memtest86+).

Jst je izjavil:

Jaz sem pred nekaj tedni menjal Samsung 830 za 850.

Naredil sem Clone. In odkar imam 850, se mi računalnik resetira, doživlja Blue Screen-e,...

Plata je P8Z77-V Deluxe.

Kaj bi lahko bilo narobe? Fora je, da tudi live OS, zagnan s USB ključka, ne dela oziroma, ko dam stability test, umre (resetira) dokaj kmalu (par minut). Tudi Memory Test najde polno napak.

Včeraj sem dal nazaj 830 in je do enih zjutraj delal, brez problema.

Ne razumem. What The Fu*k!!!

bios na plati in firmware na ssdju je up to date ?

Sicer pa ja, če ti memtest kaže napake, je problem v ramu...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

dominuspro ::

Pri nas na firmi je 1 od 4ih mx100 256GB delal probleme. To so bili BSOD-i in občasno nedetektiranje. Izkazalo se je, da je bila težava v sata kablu in to novemu, ki je prišel zraven mb.

Ni mi jasno kako bi lahko ssd/hdd vplival na live os ter ram.

Brez diskov računalnik dela.

Z 830 dela. Memtest, Intel Burn Test, vse OK.

Brez 830 in z 850 NE DELA in javlja napake pri RAMU (memtest).

(Kaj za vraga je to narobe mi ni jasno niti 1%, ker ni logike.)

Za 850 na njihovi spletni strani ne vidim nič, Samsung Magician pa pravi, da je firmware up to date.

Plata ima zadnji BIOS (iz 2013).

Potem 850 pošilja biosu neke zlobne signale :)), ki zjebejo celoten sistem, od rama dalje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

menjaj ssd ane..
#brezpodpisa

Dr_M ::

Zanimivo, jest imam tudi Z77 plato in 850evo, dela vse bp.
Imam pa updejtane IRST in AHCI module v biosu. Cisto nebolec poseg z UBU.
Najdes tukaj.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Dr_M
Tole si šel početi ?
http://www.win-raid.com/t7f13-AHCI-amp-...

Sem mislil, da se v 2015 ni več potrebno igračkati z bios modi :)).

Jup, updejtu vse biose za vse compe. Jebiga, se vedno je treba to pocet :> Ampak zdej je to lazje, kot kadarkoli prej.

Updejtal si preventivno ali ker ni delalo (zadnja serija ssd-jev) ?

Zgodovina sprememb…

Ubistvu za svojo plato uporabljam modane biose ze kar nekaj casa, tko da niti ne vem, ce bi mogoce s stock bile kaksne tezave. Prej sem jih nasel na netu, zdej jih pa sam modam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dr_M ()

Ker sem danes doma, sem za foro probal priklopiti 850 na ASmedia SASA3 kontroler, ki ga ima plata. In zadeva dela. Do sedaj nič problemov. Še Far Cry 4 sem 20 minut igral.

Nato sem preklopil v Intelov port in BAM, spet memory86+ errorji.

Jaz ne razumem kaj ima Intelov SATA3 kontroler zveze z RAMom... (Nisem pa probal na SATA 2.)

---

(To je podobno kot pred leti pri kolegu z RAMom. Če si ga dal vertikalno notri, da sta obe strani naenkrat naredila klik, RAM ni delal. Če si ga dal pa pod 90 stopinj kotom prvo eno stran, da je to stran zahaklalo in kliknilo, potem pa še drugo, je pa RAM delal. Nič jasno.)

ps, še nekaj:

Ko sem razmišljal, sem prišel do ideje, da si je plata zapomnila, da je bil na Intel SATA3 portu drug SDD. Zato sem dal baterijo ven za 5 minut (en cigaret), potem v BIOSu izbral "load defaults", ampak zadeva pač noče delati, ko je Samsung 850 EVO v Intel SATA3 portu.

Razumel bi, če bi se errorji pojavljali v Windowsih, ampak da se z Live USB bootable memtest86+...

Tukaj pa ni nobene logike, ki bi bila vsaj 1% verjetna.

Kot da bi menjal gume na avtu in bi umrl Entertainment sistem v avtu. FAK no!

---

Edino rešitev, ki jo vidim, je da zamenjam plato. In če bom menjal plato, bom seveda tudi CPU (Ivy, 3770K). A ker imam 16GB DRAM3, bi seveda rad plato in RAM z DRAM4. In potem se zaplete z družinskimi financami. (Res pa je, da sem 850 dobil zastonj...) Sedaj je zunaj sicer Broadwell, vendar bi raje počakal na Skywell. In to bom verjetno storil in do takrat uporabljal Samsung 830, kateri je od nakupa zgubil ene 60% hitrosti (vendar se to seveda ne pozna).

---

Samsung 850, ki ga imam v novem (delovnem) prenosniku, pa dela super. Pri prejšnjem sem imel tudi SSD, vendar se je slišal ventilator. Ta (acer aspire) je pa čisto tih. Sicer ima ventilator, ampak ga ne slšim ko se vklopi.

Naredi kot je Dr_M (intel ahci moduli update).

Zgodovina sprememb…

hojnikb je izjavil:

micron ma tut oem pogone, ki gredo v vgradnje.,

To ni bilo vprašanje. Da še jaz picajzlam.

ChawaSi ::

skico je izjavil:

kriko1 je izjavil:

Sam imam MX100 256GB. Pa naj iz prve roke povem, da dokler je bil disk v starem računalniku E8500, pa priključen na sata2, da z njim nisem imel nobenih problemov. Sedaj pa sem ga prestavil v novejši pc (i7), se mi pa vsake 14 dni naredi bluescreen in pri ponovnem zagonu pc napiše da ne najde diska. Ko ga pa ugasnem na gumb, ter takoj prižgem nazaj, pa ta pc disk najde in dela brez problemov naprej.. upgrade FW-ja na disku ni pomagal.

očitno gre za kakšno nekompatibilnost. Ampak, jo bom težko ugotovil, ker se pojavlja tako "redko".. Tako, da še razmišljam kje in kaj bi sploh začel menjat :)

lp

Update firmware na MU02 ti bo verjetno rešilo problem.

Preveri (menjaj) tudi SATA kabel...

Nwanko ::

A bi lahko napisal točno kateri program si uporabil za update modulov, sam imam tudi težavo na sec. pcju z p55a-ud5 kjer imam 840 evo prikloplenega na marvelov controler in so hitrosti zelo slabe, bios pa je tudi z leta 2010...

TribesMan ::

Te iste probleme mam jaz še vedno, menjal kable, menjal SATA porte, menjal firmware, bios, driverje... Ne pomaga nič. Reseti popolnoma na random.
Enkrat 3 tedne brez reseta, potem pa lahko 5 dni zapored vsake 2 ure.

Problem je v Crucialu.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Nwanko je izjavil:

A bi lahko napisal točno kateri program si uporabil za update modulov, sam imam tudi težavo na sec. pcju z p55a-ud5 kjer imam 840 evo prikloplenega na marvelov controler in so hitrosti zelo slabe, bios pa je tudi z leta 2010...

Na marvelu nikoli ne bos imel pretirano dobrih hitrosti.

Ja na žalost je samo marvelov kontroler sata3.

Jest bi na tvojem mestu vseeno raje uporabil intel kontroler, ceprav je le sata2.

intelov sata2 bo hitrejši od marvellovga sata6g crapa
#brezpodpisa

A ni sata 2 tam do 250mb hitrosti?

ja. Sam intel ima precej bolše random hitrosti kot marvell. In to šteje...
#brezpodpisa

Evo primerjavo pa pokomentirajte, restart time je pa pri obeh isti okoli 53sec.

Sata 2 Intel

Sata 2 Intel

sata 3 Marvell

sata 3 Marvell

Intel, definitivno. Mnogo boljse 4k vrednosti.

Ok, hvala.

DarwiN ::

EVO 500Gb blitzangebote za 153€... Hitro zgrabite! T-60 minutes. Tik, tak. ;)
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Top shit cena, za 160,78 ga imas doma.

dj_uro ::

Hvala za tole, je ze narocen!;)
vw-klub.si

Damn son, to je bla pa _res_ dobra cena....
#brezpodpisa
««
341 / 507
»»