» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
274 / 507
»»

hojnikb ::

Lonsarg je izjavil:

Ma, je M500 zadosti:)

Pri 240GB M500 je uporabnega 240GB, ostalo je rezerva(ker je disk v osnovi 256GB).

Diski, kjer se oglašuje velikost 256GB pa je uporabnega 256GB - nekaj GB rezerve, pač goljufajo za teh par GB pri marketingu. Crucial si tega pri M500 ne more privoščit, ker je rezerve tako veliko. Pač drug postopek, ki je bolj potraten, pri M550 ni več toliko rezerve, ker so drugače rešili.

Ubistvo to sploh ni res, ker je disk velik 240GB (in ne GiB), torej je uporabnega prostora v Win točno ~223GiB...
Flasha je seveda enako, kot pri ostalih 256GB pogonih (torej 256GiB), ampak je večji del namenjen redudanci (RAIN), saj je ob izidu tega pogona bil 20nm flash dokaj svež.
Absolutno pa na tem planetu ni ssdja, ki bi imel količino uporabnega flasha enako dejanski količini (torej 100% user accesable space) :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

LeftyD ::

Še malo bi spraševal... :P
Zasledil sem temo o nadgradnji starejših matičnih z SSDji... Jz imam namreč Asus P5Q Deluxe z Intel P45/ICH10R chipsetom in Sata 3Gb/s priklopi, zanima me koliko približno sploh bom izkoristil SSD glede na chipset in starejši Sata?
Vem da bo razlika definitivno, ker se mi računalnik nenormalno dolgo zaganja, ampak vseeno malo povprašam. :P
Hvala, LP

LeftyD je izjavil:

Še malo bi spraševal... :P
Zasledil sem temo o nadgradnji starejših matičnih z SSDji... Jz imam namreč Asus P5Q Deluxe z Intel P45/ICH10R chipsetom in Sata 3Gb/s priklopi, zanima me koliko približno sploh bom izkoristil SSD glede na chipset in starejši Sata?
Vem da bo razlika definitivno, ker se mi računalnik nenormalno dolgo zaganja, ampak vseeno malo povprašam. :P
Hvala, LP

boost bo še vedno velik, samo sekvečno branje bo pol nižje :)
Nič kar bi opazil, ker velikih fajlov pač ne kopiraš sem in tja stalno :)
#brezpodpisa

ST-777 ::

LeftyD je izjavil:

... se mi računalnik nenormalno dolgo zaganja
Moj SSD Samsung 830 potrebuje za zagon Win 7 (32 bitni) 31 sekund, kar pomeni od pritiska tipke na ohišju, do prikaza namizja. Za zaustavitev, ki je popolna ustavitev in ne spanje ali hibernacija, pa 16 sekund, kar se mi zdi hitro.

D3m ::

31 sec je veliko.

Moj Kingston naloži v cca. 20 sec (Win 7 64bit)
|HP EliteBook|R5 6650U|

SuperVeloce ::

Odvisno od bios, driverjev in ostalih zadev ki se nalagajo ob zagonu sistema... svež sistem, ki je samo za igranje iger, se precej hitro naloži...

D3m ::

Stara AMD plata.
|HP EliteBook|R5 6650U|

meni se pentium sistem naloži v cca 10 sekundah (in to na sata2)..
#brezpodpisa

FlyingBee ::

odvisno od POST nastavitev in marsičesa, vendar kar me preseneča je razmeroma dolga zaustavitev, meni na win8.1 od pristiska na Shut Down pa do prenehanja napajanja traja 1-2 sekundi, skoraj v trenutku se ugasne

Ko sem omenil 31 sekund/16 sekund, to pomeni zagon in ustavitev, ko sta spanje ali hibernacija izključena. Če pa to vključimo, seveda zagon in ustavitev potekata bistveno hitreje.
Oboje se izvede v nekaj sekundah. :D

jaz pa sem napisal, da je zagon tudi tam nekje do 30 sekund, zaustavitev Shut Down (ne hibernacija ali Sleep) pa 1 sekundo, zdaj ne vem ali je to zaradi win8.1 mogoče

vklopi tisti hybrid boot, dost ojača boot time :)
#brezpodpisa

Poznam Windows 7 hybrid boot, ker pa sem s hitrostjo zagona pri mojem compu zadovoljen, ga ne uporabljam. Če pa ga kdo želi uporabiti, ima navodila na wilderssecurity.com.
Windows 7 hybrid boot: http://www.wilderssecurity.com/threads/...

"Since a lot of people are so impressed by windows 8 hybrid boot (fast startup), I decided to make a simple scheduled task to perform a similar action for windows 7...."

luckystar ::

Zadnjič sem spraševal, koliko je cca. zapisanega v 1h na SSD v, če je komp idle.
Pri tem sem izklopil vse možne opcije- Pagefile, Indexing, Hibernacija, Chrome Cache, Defragmentiranje, Prefetch in Superfetch, Win update izklopljen... vse disablano, TEMP, TMP vse prestavljeno na HDD.
Nekaj, še vedno zapiše Chrome, nekaj sistem $LogFile.... ampak ne kar 1GB/h :)
No, pri meni največ obremeni sistem in zapiše na SSD - Bitdefender... in tukaj je teh 1GB/h. To pa naredi vedno, ko se sistem postavlja, in oz. ko zaženem Chrome.
Zdaj sem mu malo omejil pravice in zgleda dosti bolje.
Kaj pa vi uporabljate, oz. kako imate nastavljene antivirusne sw?

Še enkrat, strah o zapisanih podatih je odveč
#brezpodpisa

luckystar ::

hojnikb je izjavil:

Še enkrat, strah o zapisanih podatih je odveč

:) ja, vem... in prav imaš, glede na vse napisano in pregledano in 100x prečekirano.
Ampak, a veš, tko je ko prvič kupiš kaj novega, si paničen, da ni kaj narobe, zakaj kar naenkrat tolk podatkov, kako, od kod, zakaj... :)
na novem disku... brezveze.
Tko da, ja, ...in hvala.

tudi če zapišeš 1TB podatkov na dan, ti bo stvar zdržala precej dolgo :)
#brezpodpisa

Invictus ::

A bo, prosim, že konec te glupe paranoje o zapisanih podatkih? In postov okoli tega?

Kolikokrat mora biti napisano da za navadne uporabnike to ni važno ???????
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tudi pri najbolj krutem scenarju pri 1TB zapisanih podatkih in ob predpostavki, da bo stvar crkljot po 3k prepisih (kar se seveda v praksi _nikoli_ ne zgodi) bo stvar še vedno dobra za vsaj 2 leti.

Zmanjšaj to na 100GB na dan in recimo crkljot flaša pri 10k prepisih (kar je ponavadi praksa) pa vidiš, da boš prej v penzionu, predn bo umru zarad weara :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Ima kdo Thinkpad x220 pa gor, in uporablja full disk encryption? Če ja, me zanima s katerim diskom.
Your focus determines your reallity

Formula 1 ::

S katerim programom testirate te diske ?

NejcSSD ::

PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NejcSSD ()

Ok hvala sem našel sam( sicer z čudno temo :D )
Kakšni so kaj tole rezultati za Samsunga 840 EVO 120 GB ?

54j0 ::

hojojoj :)))

Formula 1 je izjavil:

Ok hvala sem našel sam( sicer z čudno temo :D )
Kakšni so kaj tole rezultati za Samsunga 840 EVO 120 GB ?

vredu so..
#brezpodpisa

Še na navadnem programu

Sicer pa če je vredu pa super :).

ST-777 je izjavil:

LeftyD je izjavil:

... se mi računalnik nenormalno dolgo zaganja
Moj SSD Samsung 830 potrebuje za zagon Win 7 (32 bitni) 31 sekund, kar pomeni od pritiska tipke na ohišju, do prikaza namizja. Za zaustavitev, ki je popolna ustavitev in ne spanje ali hibernacija, pa 16 sekund, kar se mi zdi hitro.

Jz mam res kr nekaj programov, ki sem jih naložil že v samem štartu, ker jih pač vedno bolj ali manj uporabljam. In ko sem pred časom malo meril čas zagona na HDDju je blo to slabih 10 minut!!! Pa sem popucal startup pa ni neke bistvene razlike... Imam pa C2D E6750, 4Gb Ram na Asusu P5Q Deluxe.
Klinčevih 10 minut! :S
V petek dobim SSD...jooooj to bo poezija! :D

Aja še to, sej če z Acronisom samo naredim backup obstoječega sistema in ga potem restoriram na SSD bo stvar špilala?

Hvala

naredi fresh install.
#brezpodpisa

PrimozR ::

LeftyD da. Sem imel E6750, pa sem šel na Q8200, RAMa imam 8 GB, zagon je pa, da je komp postal končno uporaben, prav tako trajal 10 minut. Z SSD-jem je to 2 do 3 minute :)

Sem pa sprobal par programov (je opisana kalvarija par strani nazaj se mi zdi) in je edino Acronis deloval brez problema. Tako da kar v štartu uporabi to. Če se ti pa da pa naredi fresh install, ja. Jaz ga bom pomojem v kratkem, ker ima WIn8 precej boljšo multimonitor podporo od 7ke.

Kaj vi počnete, da imate boot čas 10 minut oz 3 minute na ssdju ?!?!

Meni se na še slabše prenosniku postavi sistem do uporabnega stanja v manj ko 30 sekundah.
#brezpodpisa

Evo mal sem se zlagal, po čiščenju startupa je zagon 7:40, izklop pa 44 sek. Saj tak dolg zagon je bil takoj že po svežem installu, seveda ko sem namestil tudi vse programje...sam kaj k jih rabim. :P Ma SSD je moja edina rešilna bilka ta moment. ;)

7 minut... wtf ?!?!?!
#brezpodpisa

Vrocipes ::

To nekaj ne štima, ker sem imel pred kratkim še zelo podobno konfiguracijo (kot LeftyD), in čas zagona niti pribilžno ni bil tako dolg...

7 minut kriči po odpovedajočem disku ali zelo zasmetenem sistemu.
#brezpodpisa

se še komu dokaj sveže nameščen win8.1 na SSD-ju ugasne v 1 sekundi? me je čist presenetilo, bom danes doma še zagon zmeril, ampak je sigurno pod 30 sekund

radmannsdorf ::

pri meni je zagon od pritiska na gumb 10sek, izklop pa 4 sekunde.

pri meni je tudi izklop cca 3-4 sekunde. Verjetno zaradi hybrid boota.
#brezpodpisa

r3dkv1c4 ::

hojnikb je izjavil:

meni se pentium sistem naloži v cca 10 sekundah (in to na sata2)..

predvsem je odvisno katere app mora zagnat, če je samo sistem brez "nesnage" potem je to realen čas...skratka super

nimam nobene nesnage (ubistvo se se noben program ne zaganja zram, razn core windows zadev), ker če se rabi kej, se ročno zažene.

In ja 10 sekund je precej dober čas za 3 leta star ssd in sistem, ki je stal ~160€ at the time :)

PS:
To je boot čas na win7, win8.1 še niti testiral nisem na tej kišti :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

http://www.anandtech.com/show/8073/seag...

well, that was unexpected... 8-O
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Hja disk sicer lepo dela je pa že star maček, 240GB HDD, sistemski. :D Hehehe. Dvomim pa da bi bilo tolk navlake že v samem clean installu.
Zdj je tudi vprašanje kako vi merite zagon, jz namreč od pritiska na vklop in vse dokler se disk ne umiri. Torej ko je računalnik praktično pripravljen za uporabo, ne samo do trenutka ko se pojavi start vrstica ali kaj podobnega, ker če ga takrat začnem uporabljat se mi itak zmeša zravn, k ga zadušim še s svojimi ukazi... ;) :P

vseeno je to hudo predolg.. :)

http://www.anandtech.com/show/8013/jmic...
jmicron napada :)
#brezpodpisa

26s za zagon do odzivnega namizja, 1s za shut down

PrimozR ::

LeftyD je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Hja disk sicer lepo dela je pa že star maček, 240GB HDD, sistemski. :D Hehehe. Dvomim pa da bi bilo tolk navlake že v samem clean installu.
Zdj je tudi vprašanje kako vi merite zagon, jz namreč od pritiska na vklop in vse dokler se disk ne umiri. Torej ko je računalnik praktično pripravljen za uporabo, ne samo do trenutka ko se pojavi start vrstica ali kaj podobnega, ker če ga takrat začnem uporabljat se mi itak zmeša zravn, k ga zadušim še s svojimi ukazi... ;) :P

Enako. Zaganjalo se je s 640 GB WD-ja (tistega prvega s 320 GB ploščami), z dveh particij (zdaj sem drugo particijo premestil na 3 TB WD Green, ki je pri sekvenčnih hitrostih pravzaprav precej hitrejši), zaganja se pa uTorrent z 800+ torrenti, Filezilla (FTP server, če je treba, čeprav zdaj bi načeloma to lahko ugasnil, ker se lahko remotam s telefona če je nuja), Winamp in Last.fm, Hexchat, Dropbox klient, Solidworks poganja neke servise, Pidgin (FB chat), Steam, Virtual Clone Drive, itd. Pač stvar navade, zjutraj kresneš kišto in greš pod tuš pa se postavi. Problem je, če je treba rebootati vmes. No, Z SSD-jem ni več problemov :D

Hehehe res je. Tile HDDji so bili res predooooolgo ozko grlo računalnikov. :D

http://www.techpowerup.com/201406/cruci...

MX100 ;)

Je pa zanimivo, da koristijo 20nm flash na 128GB modelu :|
Je endurance rejting le padu .. ?
#brezpodpisa

Lonsarg ::

hojnikb je izjavil:

http://www.techpowerup.com/201406/cruci...

MX100 ;)

Je pa zanimivo, da koristijo 20nm flash na 128GB modelu :|
Je endurance rejting le padu .. ?

Jaz pa mislim da je stvar zelo preprosta: SSD diski rabijo za hitrost pisanja več ločenih čipov. 16nm pa je toliko gost, da bi morali zelo majhne čipe delati, če bi hoteli zadosten performanse pri 128GB. Tako male štancat pa je očitno dražje, kot če štancajo kar 20nm verzije.

Počasi prihajajo časi, ko bo najmanjši SSD disk 256GB ;)

P.S.: Sicer pa, jaz ne bom več čakal, bom kar 240GB M500 nabavil mimogrede, ko bom tako ali tako naročal iz hardwareversand. Tudi če se poceni zadeva za 15EUR sem na nuli, ker bi me v SLO prišlo 15EUR dražje:) Crucial SSDji od M500 naprej med drugim tudi edini podpirajo strojno enkripcijo kompatibilno z BitLockerjem(kriptira M500 in bitlockerju samo sporoči master key, da potem bitlocker se ubada z avtentikacijo), kaj bi še hotel lepšega:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Jaz pa mislim da je stvar zelo preprosta: SSD diski rabijo za hitrost pisanja več ločenih čipov. 16nm pa je toliko gost, da bi morali zelo majhne čipe delati, če bi hoteli zadosten performanse pri 128GB. Tako male štancat pa je očitno dražje, kot če štancajo kar 20nm verzije.

16nm je enako gost kot 20nm (128Gbit), tako da ta fora odpade..

Razlog skoraj gotovo leži v endurancu (da pač dosežejo teh 40GB na dan za 3 leta v najslabših možnih pogojih).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

hojnikb je izjavil:

16nm je enako gost kot 20nm (128Gbit), tako da ta fora odpade..

Razlog skoraj gotovo leži v endurancu (da pač dosežejo teh 40GB na dan za 3 leta v najslabših možnih pogojih).

Ni res, Crucial je z linijo M550 uvedel 64Gbit-ne čipe. In pomoje bo kar te čipe uporabil za 128GB MX100.

64Gbitne 16nm čipe ekstra delati samo za modele z najmanjšo maržo(128GB) bi najbrž blo nesmiselno.
Če je moje ugibanje pravilno bi to pomenilo, da se 128GB verzija ne bo pocenila, pač pa se bo zgolj 256GB verzija.

Edit: Čeprav tudi tvoja teorija z endurance ima težo, ampak zaenkrat imajo proizvajalci še veliko fore. Za faktor 2 slabši endurance še ni dealbreaker. Je pa res, da bi endurance znal najbolj prizadeti majhne diske, ki imajo statistično največ aktivnosti. Mogoče je odločitev posledica obojega...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ne, spet bluziš.

M550 ima 64Gbit 20nm samo na 128GB/256GB modelih, pa še to samo zaradi write performanca (64gbit flashov je potem več ergo večja write hitrost).

MX100 _gotovo_ nima 64Gbit čipov, ker sicer nebi imel samo 150MB/s write, ampak precej več.

64Gbit 16nm čipe pa itk nebodo šli delat, ker se to ne splača.

Edit: Čeprav tudi tvoja teorija z endurance ima težo, ampak zaenkrat imajo proizvajalci še veliko fore. Za faktor 2 slabši endurance še ni dealbreaker. Je pa res, da bi endurance znal najbolj prizadeti majhne diske, ki imajo statistično največ aktivnosti. Mogoče je odločitev posledica obojega...

seveda je še lufta, ampak glede na to, da je zdaj že dve generaciji 3k p/e je precej verjetno da je sedaj na 16nm ta vrednost padla.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

««
274 / 507
»»