Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
nič. Inštaliraš Win 8.1 ali 7 (ne delat clona) in bo kul. Winsi vse sami poštimajo :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

AaBoy ::
Pozdravljeni, kupil bom nov sistem in sem razmislil kakšne diske bi nabavil.
Sprva sem mislil kupit Crucial m500 240gb in 1TB Segata.
Sedaj sem pa še malo €€€ skup dobil in sem gledal, da bi kupil lahko diske na dva načina:
1. Crucial 240GB in Crucial 120GB (za sistem) in Segata 1TB
2. Crucial 480GB
1. kombinacija je dražja za 10€ vendar dobim dosti več prostora in še možnosti za backupe. Mene zanima kaj bi vi naredili v takšnem primeru, katerega bi izbrali?
Sprva sem mislil kupit Crucial m500 240gb in 1TB Segata.
Sedaj sem pa še malo €€€ skup dobil in sem gledal, da bi kupil lahko diske na dva načina:
1. Crucial 240GB in Crucial 120GB (za sistem) in Segata 1TB
2. Crucial 480GB
1. kombinacija je dražja za 10€ vendar dobim dosti več prostora in še možnosti za backupe. Mene zanima kaj bi vi naredili v takšnem primeru, katerega bi izbrali?

480GB crucial in ko nabereš še 50€ kasnej pa kupiš 1TB.
ali pa 240GB/1tb. 120gb še kupit zram je totalna bedarija.
ali pa 240GB/1tb. 120gb še kupit zram je totalna bedarija.

ST-777 ::
Pozdravljeni, kupil bom nov sistem in sem razmislil kakšne diske bi nabavil. Sprva sem mislil kupit Crucial m500 240gb in 1TB Segata.Če se boš odločil za Seagate, prej preberi teste. Z nekaterimi njihovimi modeli uporabniki namreč niso preveč zadovoljni. S Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003), je, na primer, zelo zadovoljnih le 64 % kupcev, kar 14 % pa je temu modelu dalo najnižjo oceno.
Eden od kupcev je celo zapisal: "Have gone three of these models and will be my last. Two were DoA and the other one died after a month or so." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

mitja73 ::
Pozdravljeni, kupil bom nov sistem in sem razmislil kakšne diske bi nabavil. Sprva sem mislil kupit Crucial m500 240gb in 1TB Segata.Če se boš odločil za Seagate, prej preberi teste. Z nekaterimi njihovimi modeli uporabniki namreč niso preveč zadovoljni. S Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003), je, na primer, zelo zadovoljnih le 64 % kupcev, kar 14 % pa je temu modelu dalo najnižjo oceno.
Eden od kupcev je celo zapisal: "Have gone three of these models and will be my last. Two were DoA and the other one died after a month or so." http://www.newegg.com/Product/Product.a...
Diski crkujejo večinoma zaradi kupovanja preko spleta in dostave preko pošte, tko pač je.

Diski crkujejo večinoma zaradi kupovanja preko spleta in dostave preko pošte, tko pač je.Vrteči mehanizem je seveda občutljiv. SSD je zato, ker nima takega mehanizma, velik napredek. Niso pa vsi vrteči diski enaki. Nekateri imajo dobro zasnovano "parkirno" mesto za glavo, ki bere podatke in so manj občutljivi na udarce med prevozom.

s6c-gEL ::
Diski crkujejo večinoma zaradi kupovanja preko spleta in dostave preko pošte, tko pač je.
Kako pa misliš da jih dostavijo iz tovarne proizvajalca do trgovin ? Na leteči preprogi ?

Kako pa misliš da jih dostavijo iz tovarne proizvajalca do trgovin ? Na leteči preprogi ?
Bistveno drugače so spakirani in drugače se razvaša celo paleto ali pa 1 kilski paket, ane ? ;-)
Paketek pač leti po kombiju, avtu, ... sile G ....

AaBoy ::
Vem da ni prava tema tukaj,vendar bi me zanimalo kateri HDD se splača kupit, da je bolj stabilen?

Invictus ::
Bistveno drugače so spakirani in drugače se razvaša celo paleto ali pa 1 kilski paket, ane ? ;-)
Po letalu nič ne leti. Leti s samim letalom ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x

Kje so večji g-ji, na letalu ali kombiju ?
V letalu so zelo zelo manjhni G-ji, razen vojaških in akrobatskih.
Pojemki so x-krat manjši kot kot se škatla premakne za 20 cm in potem ustavi v steni kombija.
Fizika - osnovna šola.
Po letalu nič ne leti. Leti s samim letalom ...
Že samo zaradi letalske varnosti so paketiv letalu fiksirani, ne pa prostoleteči kot v dostavnih kombijih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mitja73 ()

Okvare komponent se dogajajo in ni nujno, da je zanje kriva tovarna. Ko sem kupoval rame, je prodajalec odsvetoval določen model, ker so prišli z večjo pošiljko, ki je imela nenavadno veliko nedelujočih komponent. Ali so jih na carini pomotoma presvetlili z rentgenskimi žarki, ali pa se je cela paleta prevrnila, prodajalec seveda ni vedel.
Enako velja za SSD. Če ga dobiš DOA (Dead On Arrival), ni nujno, da je krivec tovarna.
Enako velja za SSD. Če ga dobiš DOA (Dead On Arrival), ni nujno, da je krivec tovarna.

s6c-gEL ::
Average Adrijin Canadair Crj900 te pri vzletu kar lepo nabije na sedež, bolj kot marsikateri avto (150 KM 2.0l tdi ali 2.0T bencinar nima takih pospeškov, pedal to the metal metoda).Potem so tu še razen turbolence in sunki pri pristajanju.Robo po letališčih do letala prestavljajo po tekočih trakovih.Od tovarne do letališč pride na tovornjaku (hint: cesta), prelagajo z viličarji.Tako da so komponente na sami poti deležne kar precej sunkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: s6c-gEL ()

Vem da ni prava tema tukaj,vendar bi me zanimalo kateri HDD se splača kupit, da je bolj stabilen?Sem zadovoljen z Western Digital AV-GP 1000GB. Med drugim tudi zato: "24x7 reliability. These drives are designed to last in always-on". http://www.wdc.com/en/products/products...
Domnevam, da ima serija AV-GP kakovosten mehanizem, če so napisali: "24x7 reliability".
Zelo dobri so tudi Western Digital Black. Zapisali so: "The recording head never touches the disk media ensuring significantly less wear to the recording head and media as well as better drive protection in transit." http://www.wdc.com/en/products/products...

M-XXXX ::
Average Adrijin Canadair Crj900 te pri vzletu kar lepo nabije na sedež, bolj kot marsikateri avto (150 KM 2.0l tdi ali 2.0T bencinar nima takih pospeškov, pedal to the metal metoda).Potem so tu še razen turbolence in sunki pri pristajanju.Robo po letališčih do letala prestavljajo po tekočih trakovih.Od tovarne do letališč pride na tovornjaku (hint: cesta), prelagajo z viličarji.Tako da so komponente na sami poti deležne kar precej sunkov.
Omenjeno letalo rabi cca 40s za pospeševanje (od cca 2:30 do 3:10minute videa). Nikjer sicer nisem najdu takeoff speed pa rečmo, da je 400km/h. To je 10s za 100km/h višjo hitrost. To so dost crapy pospeški za spodobnega 2.0 dizla kaj šele bencinarja.

FlyingBee ::
prvič M500 120gb
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 3.0.3 x64 (C) 2007-2013 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]
Sequential Read : 478.147 MB/s
Sequential Write : 142.586 MB/s
Random Read 512KB : 436.470 MB/s
Random Write 512KB : 143.522 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 22.636 MB/s [ 5526.4 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 79.014 MB/s [ 19290.6 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 266.221 MB/s [ 64995.3 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 146.067 MB/s [ 35660.8 IOPS]
Test : 1000 MB [C: 32.2% (35.9/111.4 GB)] (x5)
Date : 2014/04/20 16:03:18
v drugo nič kaj drugače, kakšen MB/s gor ali dol
zakaj read manjši od wite, ni logično
in zakaj sata 300, če imam na sata 600 priklopljenega
CrystalDiskMark 3.0.3 x64 (C) 2007-2013 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
Sequential Read : 478.147 MB/s
Sequential Write : 142.586 MB/s
Random Read 512KB : 436.470 MB/s
Random Write 512KB : 143.522 MB/s
Random Read 4KB (QD=32) : 266.221 MB/s [ 64995.3 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 146.067 MB/s [ 35660.8 IOPS]
Test : 1000 MB [C: 32.2% (35.9/111.4 GB)] (x5)
Date : 2014/04/20 16:03:18
v drugo nič kaj drugače, kakšen MB/s gor ali dol
zakaj read manjši od wite, ni logično
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

PrimozR ::
Kje so večji g-ji, na letalu ali kombiju ?
V kombiju. Vprašanje pa je, kaj se s paketom dogaja na poti do in iz letala/kombija. Pa nekateri trgovci (Amazon) mehanske diske zapakirajo tako, kot se zagre.
Trololo, na štartu niti pod razno ne dosežeš 2 g, pristanek je malce višja špica, diski pa ugasnjeni zdržijo par 100 g. Še prižgan, delujoč jih zdrži par 10. Problem pospeškov so udarci oz. padci (po tleh).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

lojze8 ::
Ali je naslov teme Transport, HDD ali tisto kar piše v naslovu???
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lojze8 ()

Ko si boš naštudiral, kako delujejo ssdji, ti bo jasno zakaj je 4Kqd=1 read tako počasen :)
Ja, to so normalne hitrosti, če te je to zanimal :)
to ti narobe javlja, ker so hitrosti konsistentne z sata6G
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
Ko si boš naštudiral, kako delujejo ssdji, ti bo jasno zakaj je 4Kqd=1 read tako počasen :)
Ja, to so normalne hitrosti, če te je to zanimal :)
to ti narobe javlja, ker so hitrosti konsistentne z sata6G
sam da je normaln

Bye ::
Odločil sem se za Crucial m500 120 (hvala, hojnik :), naročil bom na enaa.
Je dobro vzeti še adapter za 3,5" bay?
Je dobro vzeti še adapter za 3,5" bay?

Bye ::
Naka, frendica ne da toliko za disk :)
A se splača vzeti adapter?
A se splača vzeti adapter?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bye ()

TRIROG ::
Hmmm... gremo po SSD ... 120 ali 240?
Trenutno imam na sistemski particiji veliki 75 GB zasedeno 60 gb, Battlefield 3 imam na drugem disku, kjer zaseda 20 GB.
Skupaj torej nimam več kot 90 gb podatkov.
Je smiselno kupiti 240GB M500 (vredno dodatnih 30€) ali raje vzamem 120g verzijo?
Trenutno imam na sistemski particiji veliki 75 GB zasedeno 60 gb, Battlefield 3 imam na drugem disku, kjer zaseda 20 GB.
Skupaj torej nimam več kot 90 gb podatkov.
Je smiselno kupiti 240GB M500 (vredno dodatnih 30€) ali raje vzamem 120g verzijo?

hitrejši write, boljši endurance (čeprav to ni relavantno zate) in seveda boljši price/GB.
120GB se res ne splača vzet, razn če si _res_ cash strapped.
120GB se res ne splača vzet, razn če si _res_ cash strapped.

Vesoljc ::
hitrejsi je
http://www.anandtech.com/show/6884/cruc...
http://www.anandtech.com/show/6884/cruc...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

destiny ::
Za ceno ene cheap večerje dobiš 2x več placa, ki ga boš slej ko prej verjetno potreboval. 240GB je IMO nobrainer.

na 120 imaš 111 uporabnega, po win8.1 je le še 95, ampak saj zdaj že sam veš koliko boš rabil, igre se res hitreje nalagajo, vendar predvidevam, da ko greš igrat BF4 tistih nekaj 10 sekund več ne pomeni slabšo voljo, ali pač
če ni problem dodat 30 eur potem pa itak 240, je boljši nakup zaradi vsaj dveh razlogov
včasih pri buildu se recimo raje da 30 eur v boljšo grafično ali boljši cooler, če pa se posamezno kupuje komponente pa je 30 eur res mala malca
če ni problem dodat 30 eur potem pa itak 240, je boljši nakup zaradi vsaj dveh razlogov
včasih pri buildu se recimo raje da 30 eur v boljšo grafično ali boljši cooler, če pa se posamezno kupuje komponente pa je 30 eur res mala malca
Zgodovina sprememb…

Prodano! :) Hvala!
Vzel 240GB
Ah ... sem računal, da je 120GB dejansko uporabnega in ne samo 110 ... 110 bi blo to res "Cutting it close..."
Vzel 240GB
na 120 imaš 111 uporabnega, po win8.1 je le še 95, ampak saj zdaj že sam veš koliko boš rabil, igre se res hitreje nalagajo, vendar predvidevam, da ko greš igrat BF4 tistih nekaj 10 sekund več ne pomeni slabšo voljo, ali pač
Ah ... sem računal, da je 120GB dejansko uporabnega in ne samo 110 ... 110 bi blo to res "Cutting it close..."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TRIROG ()

Hočem povedat, da striktno gledano proizvajalci nič ne zavajajo.
Težava je samo, ker winsi namerno napačno označujejo velikosti :)
Težava je samo, ker winsi namerno napačno označujejo velikosti :)

ja, sej kdor ni prvič za PC-jem, lahko občuduje že dolgo časa podatek pri HDD disku - Velikost diska, kjer so tiste lepe številke na 1 decimalko precej nižje od "kupljenih", če se že ne ve zakaj točno, bi se vsaj to splošno vedelo, očitno ni tako
Zgodovina sprememb…

Sicer grem offtopic - ravno zato ker je pisalo 120 GB in ne 128 GB sem pričakoval, da je dejansko uporabnega 120GB ;)
Sedaj pa še eno vprašanje - kako najlažje prenesem obstoječi sistem na nov SSD? Obstaja kakšno orodje ali reinstall?
Sedaj pa še eno vprašanje - kako najlažje prenesem obstoječi sistem na nov SSD? Obstaja kakšno orodje ali reinstall?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TRIROG ()

Naredi reinstall -- najmanj težav.
Sj tudi pri 128GB ni dejansko uporabnega 128GiB.
Čeprav nekaj pa je; v resnici je na 120GB pogonu (torej 111GiB uporabnega) dejansko za 128GiB flasha, samo teh 16-17GiB skurijo zadeve kot so RAIN, badblocks in OP..
Sicer grem offtopic - ravno zato ker je pisalo 120 GB in ne 128 GB sem pričakoval, da je dejansko uporabnega 120GB ;)
Sj tudi pri 128GB ni dejansko uporabnega 128GiB.
Čeprav nekaj pa je; v resnici je na 120GB pogonu (torej 111GiB uporabnega) dejansko za 128GiB flasha, samo teh 16-17GiB skurijo zadeve kot so RAIN, badblocks in OP..
Zgodovina sprememb…

radmannsdorf ::
Zdej ste pa še mene čist zrajcal s temi ssd-ji!
Gledam tega Crucial 120Gb, ker več NE rabim za sistemski disk(win 8.1 + ves software + steam z igricami mam zdaj 60Gb uporabljenega).
Sepravi je 120Gb verzija enaka kot večje kapacitete al je počasnejši? Vem da je 240Gb trenutno best buy, ampak praskam eure. Moj prvi ssd.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Gledam tega Crucial 120Gb, ker več NE rabim za sistemski disk(win 8.1 + ves software + steam z igricami mam zdaj 60Gb uporabljenega).
Sepravi je 120Gb verzija enaka kot večje kapacitete al je počasnejši? Vem da je 240Gb trenutno best buy, ampak praskam eure. Moj prvi ssd.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()

6151 ::
Predlagam ti 240, zgoraj so razlogi. Tako kot so zdaj poceni SSDji... Jaz sem za svojega 120gb dal skoraj 300€
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB