» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
25 / 507
»»

allex ::

sj pravim, da bi mogl bit označeno OEM
je pa verjetno to odgovor na vprašanje, zakaj je enaa imel cruciala tako poceni
struggling with abundancy of computer power

clix ::

Nevem no, meni se jo to zdelo popolnoma normalno, saj sem tudi vse hdd-je do sedaj dobil v vrečki.

swamigi ::

je pa verjetno to odgovor na vprašanje, zakaj je enaa imel cruciala tako poceni

jaz sem ga tudi kupil v enaA za 160EUR,pa je bil zapakiran v škatli....

DubleG ::

Tudi moj je bil v škatli. Popravil sem oceno Indeks izkušnje... na 7.1 tako da sem v biosih vklopil AHCI mode.

Zdaj se je pa moj Disk Benchmark še poslabšal.

BENCH

Win7x64,i5,4gb ram

Je možno to kak izboljšat?

Sicer ni takega odklona glede na obljubljeno Branje: 200MB / s Pisanje: 150MB

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

Macketina ::

Je kdo izkusil:
Tezava pri Intelovih SSD by SloTech

Ima kdo vec informacij?

Da ne podpirajo vec V1 je pa svinjsko!

boset ::

mislim, da se bomo mogli mal ohladit s temi ssd-ji,
dokler se ne bodo odstranile težave.
(intel)

zee ::

Ni se ravno treba ohladit, dovolj je, da ne nadgradis takoj, ko izide nov firmware - kar je tudi sicer dobra praksa (ne nadgrajevat na vrat na nos namrec).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

MedusasPath ::

Mnja, s SSD-ji je pametno še nekaj časa počakati.. če ne zaradi drugega, pa zaradi cen.

Pšenični ::

"Ni se ravno treba ohladit, dovolj je, da ne nadgradis takoj, ko izide nov firmware - kar je tudi sicer dobra praksa (ne nadgrajevat na vrat na nos namrec)".

Nadgradiš in si še v večjem dreku, kot prej(Intel). Res bo treba še malo počakat. Tud cene so nikakve.

destiny ::

Nadgradiš in si še v večjem dreku, kot prej(Intel). Res bo treba še malo počakat. Tud cene so nikakve.

V kakšnem dreku si pa pred nagraditvijo bil pri Intlu? V dreku si sedaj s HDD in to v svinsko počasnem dreku! Cene so pa res ubijalske zaenkrat...

"V dreku si sedaj s HDD in to v svinsko počasnem dreku!"

No tud s tem se strinjam-zelo. Edino kar si želim je ssd disk, ki bo delal hitro in brezhibno, kapacitete 300 gb in s ceno tam do 100 evrov. Evo to bi bla nebesa.

Zgodovina sprememb…

Spock83 ::

Sem pred časom dobil na tes Intelov SSD. Ko sem ga vrnil in presedlal nazaj na Raptorja se mi je rač. zdel blazno počasen :D

Hmmm jaz zdaj definitivno ne bom upgredal FW,ker bi s tem samo izgubil.
Ampak SSD-ji so pa vsekakor prava stvar.
Sem ravnokar včeraj delal 2 uri na enem compu z HDD in sem skoraj živce zgubil.Kako je bilo vse počasno in neodzivo joooooj.
Cene pa tud niso ne vem kako hude,če daš 160 EUR za 64 giga....dobiš pa ogromno

lol typo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: swamigi ()

No jaz bom kupil SSD ko bodo porodni krči odpravljeni in cena za 160GB pade na 100EUR. :) (Zdaj imam skoraj dve neuporabni 16GB SSD tablici)

"Cene pa tud niso ne vem kako hude,če daš 160 EUR za 64 giga....dobiš pa ogromno"

64 giga je potem ko te mine začetna evforija definitivno premalo, definitivno.

Dragi ::

"Cene pa tud niso ne vem kako hude,če daš 160 EUR za 64 giga....dobiš pa ogromno"

Ne ni.

Izklopiš paging file, pustiš fajle na drugmu disku, voila.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dragi ()

64 giga je čisto dovolj.Na njem imaš sistem vse programe pa še mogoče kakšen špil.Jaz imam še trenutno prosto 43 giga po mesecu in pol uporabe.
Tko da ne vem kako ga naj napolnim :)

Inštaliraš par novih šipilov in si konec s prostorom. Za nekega resnega igračarja je to definitivno premalo.

LuGi ::

Mam 30Gb vertex in imam 10Gb prostega,.. pač odvisno od potrebe. Gejma se na konzoli =)

In še exterca na esata 320Gb =)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LuGi ()

destiny ::

mnja, na laptopu je meni osebno 64GB premalo. Sicer bi problematiko s prostorom lahko rešil z externim diskom, vseen pa mi je všeč da imam brdo svojih slik,muzike in ostale šare kar na notebooku.

"64 giga je čisto dovolj.Na njem imaš sistem vse programe pa še mogoče kakšen špil.Jaz imam še trenutno prosto 43 giga po mesecu in pol uporabe.
Tko da ne vem kako ga naj napolnim :)"

Glej čez eno leto bo 300 giga 100- 150 evrov. To bi nekako še šlo. Da bom pa jaz kupil disk le za OS se mi ne splača. Vsi nismo tako skromni kot ti. Poleg tega gledam tud na porabo. Da je čim majnša.

Za OS se splača,..iLike 8-)

Dejmo se zmenit, od zdej naprej, kdor ne proba SSDja z indelinx kontrolerjem ne sme blatit čez njega, a prov?

Vse to brezvezno nabijanje Hdd-ašev je prav žalostno. Če si ga ne morte privoščit potem še ne pomen da ni stvar utrgano dobra.

Try, then criticize.

Dejmo se zmenit, od zdej naprej, kdor ne proba SSDja z indelinx kontrolerjem ne sme blatit čez njega, a prov?

Vse to brezvezno nabijanje Hdd-ašev je prav žalostno. Če si ga ne morte privoščit potem še ne pomen da ni stvar utrgano dobra.

Try, then criticize.

+1

Ker vsak,ki je probal SSD-ja ne bo rekel več nič slabega preko njega :)

Amen!

Hitro, tiho, hladno - SSD!
zee

"Amen!

Hitro, tiho, hladno - SSD!"

Amen je ponavadi na koncu.

Keyser Soze ::

Jah,

sam ne pri SSDjih.

Tam je glih obratno. Amen ko ga kupiš, pol pa moliš, da bi delal kot obljubljeno.>:D
OM, F, G!

"Tam je glih obratno. Amen ko ga kupiš, pol pa moliš, da bi delal kot obljubljeno."

Jeah, pa vsak mesec update, pa ..cena ...pa kapaciteta pa vsakodnevna molitev, ja to človeka izčrpa.

Vsi tukaj dvignite roke, ki imate težave s SSD, ki vsebujejo Intelov in Indelinx kontoler? No one ?

Nimam tezav, dela kot raketa. Ni šans da vrnem OS na HDD. =) Za DATA bo HDD ok.

Natanko tako: Nimam tezav, dela kot raketa. Ni šans da vrnem OS na HDD. =)
zee

Nobenih težav pri meni.
Vse OK :)

PNG ::

Natanko tako: Nimam tezav, dela kot raketa. Ni šans da vrnem OS na HDD. =)

+1

jinzo ::

Vertex, že kar lep čas, leti ko šus :)

Gotta love spam eh ? :D

PNG ::

Ni spam. Uporabniki SSDjev tu podajajo svoja mnenja zato, da lahko ljudje, ki se odločajo za SSD, dobijo občutek o delu s SSDjem.

Če vidijo, da je ogromno ljudi zelo zadovoljnih s svojimi SSDji, se bodo tudi drugi odločili zanj.

Mislim da je "Gotta love spam eh ? :D" letelo na folk ki nima SSDja in se pizdi kako so neuporabni ;)

Macketina ::

Se pridružujem pozitivnim mnenjem, imam 80GB Intelov G2 in ga ne dam. Za storage pa F3.

Ga pa zaenkrat se ne bom updejtu >:D

M-XXXX ::

Za PC-je to niti približno ne velja, sam imam na 80GB Intlu 2 OS-ja, pa imam še ene 30-40GB prostega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: M-XXXX ()

element ::

A bi se mal umiril s posploševanjem. Kolk kdo potrebuje prostora za sistem je odvisno od posameznika do posameznika. Nekdo potrebuje za sistem 20GB prostora, nekdo drug pa 120GB. Jaz recimo rabim na desktopu 80G za sistem, na prenosniku mi je pa 50G dovolj.

Sej razumem, če napiše vsak kolk on porabi za sistem in kaj ima gor. Samo ne prepričevat ljudi, da je 32, 64 al pa 80GB več kot dovolj za sistem. Za nekatere je, za druge pač ne. Potrebe so različne.

Pa še eno preprosto pravilo. Če hočete največji možen performance in čim manjšo obrabo, je dobro met 10-20% SSD-ja nezasedenega, pač odvisno od modela. Potem se je treba zavedat še, da se sistem skozi čas debeli. Nalagamo programe, ustvarjamo dokumente, zato ne vzet tako velikega SSD-ja, da bo sistem komaj šel gor. Naj bo rezerva, da ne bo treba po pol leta mrzlično iskat kaj bi se dalo zbrisat, da se nardi gor plac.

Jaz recimo rabim na desktopu 80G za sistem, na prenosniku mi je pa 50G dovolj.

Ne verjamem in to zato ker vsak sistem zavzame enako (podobno) prostora. Vsa krama, ki pride zraven NI del sistema, tako da ti ne posplošuj:)

Ena lightweight linux distribucija zasede tolk kot polna inštalacija Vista Ultimate al kaj si hotu reč? Nekdo ima lahko za 30GB programov gor, al pa samo to kar pride zravn. Jaz imam igre, dokumente in projekte rad na SSD-ju, da izkoristim prednosti, ki mi jih nudi. Na klasičnem disku imam samo podatke, ki so v arhivu. Zakaj bi hotel met strogo samo sistem na SSD-ju, da vržeš stran prednosti, ki ti jih ponuja?

No vidiš, tole je že malo drugače, ne spremeni pa dejstva da je 80GB SSD vrh glave dovolj za sistem. Če pa imaš zraven še polno krame pač kupiš nekaj takega, kar ti ustreza.

Zakaj bi hotel met strogo samo sistem na SSD-ju, da vržeš stran prednosti, ki ti jih ponuja?

Veliko programov niti približno ne izkoristi prednosti SSD-ja in pri njih je vseeno če so običnem disku.

Lion29 ::

element, si zgresu point!

A bi se mal umiril s posploševanjem. Kolk kdo potrebuje prostora za sistem je odvisno od posameznika do posameznika. Nekdo potrebuje za sistem 20GB prostora, nekdo drug pa 120GB. Jaz recimo rabim na desktopu 80G za sistem, na prenosniku mi je pa 50G dovolj.

kot je ze M-XXXX povedu, igre niso del sistema...

jaz ne vem kolko tebi vista zasede ampak meni win7 zasede do 15GB - polna instalacija.. tak da ne vem kaj bi lahko stel se za OS pa recimo da dodas se 5GB zraven, torej OS max 20GB... Ostane se cel kup prostora za vse... mogoce programe in tudi par tezkih iger... ne vem kaj kompliciras

Kot smo pa ze ugotovili, je za nekoga ki dela kaksne havy duty stvari 80GB premalo, ker zeli izkoristiti SSD ne sam za sistem
za vse sotale smrtnike je 64GB vec kot zadosti... 80GB pa ze luksuz ;) - seveda, posplosujem :)
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Zakaj bi se omejeval strogo na sistem. Na SSD sodi vse, kar bo deležno pohitritve. In nimam tolk samo iger, ampak programe, datoteke s katerimi delam. Zakaj si ne bi posnel 10GB raw filma na SSD, ga obdelal in po obdelavi shranil v špajzo, ki je klasičen disk. Na SSD-ju bo obdelava bistveno hitrejša. Edini razlog, da tega ne bi počel je, da sem na tesnem z denarjem in si ne morem privoščit tako velikega SSD-ja. Ja ok, ampak to še ne pomeni, da ga ne bi izkoristu. Kot sem reku, je vse odvisno od namena uporabe.

Point sta pa vidva zgrešila. Naslov teme je SSD za sistemski disk. Na ta sistemski disk se splača dat gor še kaj drugega, kot samo sistem. In moj point že ves ta čas je, da ni univerzalnega merila za to, kako velik disk nekdo potrebuje. Vsak naj presodi sam, kolk ga bo izkoristu, pa upošteva še nasvet, ki sem ga zgoraj napisal.

Al je boljš govorit v stilu 2GB rama je dost za vsakega, sistem mi požre 400MB, 2GB je ogromno, 4GB pa že čez glavo. Ja sej najbrž za večino ljudi je. Je pa tud nekaj takih čudakov, ki jim je to premalo. Zato pa naj vsak sam presodi, kolk velik SSD bo rabu.

Lion29 ::

jaz ne stekam, cesa ti ne razumes... ne razumes kaj spada pod sistem?

nihce ti ne brani, da SSD izkoristis se za druge stvari, ravno obratno... finta pa je, da si ti zamoril, ker je nekdo rekel, da je 80GB vec kot zadosti za SISTEM

ampak ok, ti nabijaj po svoje...sej je kul
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Keyser Soze ::

A ima kdo kakšen research o zanesljivosti zdajšnje generacije SSDjev napram HDDjem?

P.S.: Sem mislil, da so besede "Za ******* je (več kot) dovolj ******" izumrle. Ampak zgleda da še kar vztraja ta frazica.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Zakaj si ne bi posnel 10GB raw filma na SSD, ga obdelal in po obdelavi shranil v špajzo, ki je klasičen disk. Na SSD-ju bo obdelava bistveno hitrejša.

Nič ne bo hitrejše, ker je v takem primeru, tako ali tako procesor ozko grlo in ne disk.

Mene je zmotl samo to, da nekateri iz sebe izhajajo po principu; če jaz rabim sam 40GB pomen, da je 64GB SSD dovolj velik tud za vas! Zato nabijam že n-ič, da so stvari relativne.

Pridemo pa do drugega problema, kaj točno je sistem zate? Daj povej mi definicijo, kaj si ti pod tem pojmom predstavljaš. Ker lahko so to samo windows fajli, lahko pa je to celoten računalnik. Zadeve še zdaleč niso tako transparentne, kot se jih trudiš prikazat. Če rečemo sistem so datoteke, ki jih namesti windows, je jasno da je, 64GB čez glavo dovolj. Imaš Ubuntu linux, apt-get install ti namesti programe. A je to zate del sistem al ne? Ker nekatere stvari se kar lepo integrirajo. Zato pa pravim, da je vse tu okrog relativno.

Če to bere nekdo, ki kupuje SSD, naj ve, da bodo prednosti očitne, tudi če bo imel še kaj več kot samo windows na tej particiji, zato naj izbere svojemu načinu uporabe in debelini denarnice primerno kapaciteto.

Ne pravim, da so 64GB SSD-ji premajhni. Pravim, da naj vsak sam premisli kako velikega rabi. Jaz bom za HTPC vzel 32GB, ker mam več kot dovolj. Jasno?

Nič ne bo hitrejše, ker je v takem primeru, tako ali tako procesor ozko grlo in ne disk.

Ko delaš render res, dokler si pa v programu v preview mode, pa maš 200 clipov skup sestavljenih iz različnih lokacij na disku, pa konkretno škripa. Sploh pa se ni treba zdej obešat za primer.

Bwaze6 ::

Jaz sem s svojim Super Talent Ultradrive GX 64GB (kot se zdaj imenuje) super zadovoljen. Od junija deluje brezhibno, brez ene same težave. Sicer je podpora na forumu slabša kot pri OCZ Vertex, ampak redno izdajajo firmware z novimi funkcijami (TRIM). Le počakati je treba, da ga najprej temeljito preizkusijo drugi. :D Zdaj razmišljam, da bi kupil še enega in ju dal v RAID 0, ko cena malo pade. 64 GB je dovolj za sistem, programe in kakšno igro, ampak sem se malo razvadil in bi rad gor spravil še ostale igre in vsaj direktorij s fotografijami, ki so trenutno v obdelavi.

Ampak zanimivo, cene so medtem padle (v Nemčiji, Avstriji) iz 160 EUR (kolikor sem plačal) na 130 EUR (pred mesecem), in zdaj spet nazaj na 160 EUR. :'(

zerox ::

V RAID-u zaenkrat še ne deluje TRIM (ali pač?).
««
25 / 507
»»