Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

Dragi ::

allex ::
a formatiranje in nova naložitev sistema win 7, z vključenim trim firmarom lahko kej upočasni SSD?
ker, formatira se iz setup programa, a to pomen da tud pri setupu oz. formatiranju že deluje trim, al šele potem ko je sistem že operativen?
ker, formatira se iz setup programa, a to pomen da tud pri setupu oz. formatiranju že deluje trim, al šele potem ko je sistem že operativen?
struggling with abundancy of computer power
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: allex ()

PNG ::
Ni treba pretiravati, itak bodo ti SSDji 10x preživeli življenjsko dobo, ki jo od njih pričakujemo...kot da boš imel ta disk še 30 let...že čez 3 leta bomo gledali za novimi, večjimi, hitrejšimi in boljšimi...

bosmla ::
Mogoce ne bi bilo slabo ce bi nekdo, ki dobro pozna problematiko SSD napisal obsirnejsi prispevek, ker je to po dolgem casu nekaj "novega" v nasih mlinckih, ki vzbuja veliko zanimanje.

Tomson ::
Se strinjam, tudi mene bi zanimalo. Se pravi prednosti, slabosti, performance, za koga najbolj uporabno, kateri modeli, itd ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Kami ::
Kvalitetnih člankov je na internetu že ogromno.
Če vam angleščina ne dela težav, malo prelistajte to temo in boste našli kar nekaj povezav do člankov, ki opisujejo vse kaj vas zanima (in še več) :)
Če vam angleščina ne dela težav, malo prelistajte to temo in boste našli kar nekaj povezav do člankov, ki opisujejo vse kaj vas zanima (in še več) :)

Dr_M ::
Na anandtechu je bil par mesecev nazaj zelo obsiren clanek o tem. Tudi raznorazni testi so bili.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Kvalitetnih člankov je na internetu že ogromno.
Tudi kvalitetnih "Slo-tech" je na internetu ogromno

Dvomim, da ima kdo pri nas toliko znanja, sredstev in casa, da bi lahko vse to v nulo pretestiral.

Pusti testiranja. Vodic kako kaj deluje nastavitve, kaj vklopit ali izklopit, na kaj pazit itd. Prakticno vglavnem - testi so pa lahko linkani. Vse na enem mestu.

Ce ti to ni dovolj, ti nic drugega ne bo pomagalo.

Sem ravno to
cital ko sem dobil idejo, da bi bilo fajn nekaj povzetkov v slo - kot vodic za vgradnjo in uporabo za vsakega.

just_a_cook ::
Ja, bo treba kako gajbico pirčka komu obljubit, pa bo .... ;)
==================
Just a cook
Just a cook

Trim upočasni r/w hitrost.
Drugač pa ni tok dost razlike no. 20MB pri blokih nad 4KB.
jest nisem opazil kakšne degradacije, ampak nekej boosta
a formatiranje in nova naložitev sistema win 7, z vključenim trim firmarom lahko kej upočasni SSD?
za tole mi je ocz's tony reku da je potreben sanitary erase (komplet reset diska na factory default) in frišna namestitev trim OS-a(win7), tako da kontroler in OS že od postavitve sistema naprej sodelujeta in da ni nobenih dead blocksov na disku.

Curious ::
za tole mi je ocz's tony reku da je potreben sanitary erase (komplet reset diska na factory default) in frišna namestitev trim OS-a(win7), tako da kontroler in OS že od postavitve sistema naprej sodelujeta in da ni nobenih dead blocksov na disku.
A enako velja za Intel? Namreč premišljujem o nakupu G2, vendar bi OS (Win2k8 R2 kloniral) na nov SSD.

Torej ima Cruical slab firmware, ker sem točno to naredil.
Zato ker imaš 20MB/s počasnejši prenos podatkov pri velikih blokih? To so minimalna odstopanja samega čipa. Poglej si mal po tujih forumih če mi ne verjameš.
Btw, sem naredu test z Atto-m. Imam čist iste rezultate kot ti, 1024 blok je malenkost počasnejši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dragi ()

wave ::

Osiriss ::
Intel's SSD Toolbox, firmware update promise boost in performance - zanimivo.
A mogoče kdo ve, če je write performance izboljšan samo na 160gb verziji ali tudi na 80gb, ker povsod omenjajo samo 160.
edit: Aha zgornji link odgovori na moje vprašanje...The 80GB drives remain unchanged unfortunately.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Osiriss ()

DubleG ::
Tisti s SSDeji in windows 7. Kako usposobit Ocenjevanje sistema? Ko pride do ocenjevanja diska mi vrže error...

kuglvinkl ::
If you're buying an Indilinx drive the rate of firmware releases pretty much dictates that you'll want to buy from OCZ or SuperTalent. None of the other Indilinx manufacturers have Windows 7 TRIM support yet (Crucial has now posted a firmware update with TRIM support). The additional testing and exclusive agreements that OCZ/ST have with Indilinx provide their customers a tangible advantage in this case.
klik.
klik.
Your focus determines your reallity

Tisti s SSDeji in windows 7. Kako usposobit Ocenjevanje sistema? Ko pride do ocenjevanja diska mi vrže error...
jest nimam problemov, vertexu mi dodeli 7.1

Zheegec ::
Jap, moj s starejšim FW ima 7.0. Nobenih težav.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

krho ::
Meni pa tole s TRIMom smrdi do neba. Uporabljaš lahko samo M$jeve gonilnike. Ampak jaz imam SSD + 2 navadna diska v RAID1 in za RADI1 nucam gonilnike od nvidie.. Naj se nekam zaletijo s temi bedarijami.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()

jah za RAID pač pofuraš GC, pa je čist isto dobr

DubleG ::
Jap, moj s starejšim FW ima 7.0. Nobenih težav.
Sem rešil tako, da sem odstranil disk v Device Managerju in pustil, da se znova namesti. Ocena diska: 6.9

krho ::
Še 1x preberi, kaj sem napisal. SSD kot sistemski disk + dva navadna diska v radu za podatke. Zaradi RAIDa moram uporabiti od nvidie gonilnike za RAId, kar mi avtomatsko naloži tudi navadne SATA gonilnike. Torej sem sedaj prepuščen na nemilost nvidii. Ali moram pač puščat mašino prižgano, da laufam wiper. Kot pravim, živa beda.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si

Mahes ::
Zdravo;
priporočate tale disk za sistemski, na katerem bi bil nameščen win7:
Mtron SSD PRO MSP-SATA7025 32GB 2,5 SATA-150
Bi znale biti kakšne težave, ker nima TRIMA niti GC-ja?
Na kratko, zanima me, če bi sistem deloval tekoče in brez težav.
Hvala za odgovor.
Lp
priporočate tale disk za sistemski, na katerem bi bil nameščen win7:
Mtron SSD PRO MSP-SATA7025 32GB 2,5 SATA-150
Bi znale biti kakšne težave, ker nima TRIMA niti GC-ja?
Na kratko, zanima me, če bi sistem deloval tekoče in brez težav.
Hvala za odgovor.
Lp

Še 1x preberi, kaj sem napisal. SSD kot sistemski disk + dva navadna diska v radu za podatke. Zaradi RAIDa moram uporabiti od nvidie gonilnike za RAId, kar mi avtomatsko naloži tudi navadne SATA gonilnike. Torej sem sedaj prepuščen na nemilost nvidii. Ali moram pač puščat mašino prižgano, da laufam wiper. Kot pravim, živa beda.
Drugač se da tud ročno nastavit gonilnik za napravo. >.>
Zakaj bi rabu puščat mašino prižgano da ti laufa wiper? Ne zastopim tega.
Wiper je orodje za ponastavljat SSD na tovarniške podatke (eg nedifinirano) in se ga požene 1x mesečno (recimo) na ssdjih brez TRIM-a.
Če imaš trim pa wiperja ne potrebuješ.
GC je pa itak samo za raid SSDje, kar pa pri tebi to ni.
p.s. Pozabil še povedat, ms default gonilniki dajejo dosti bolši performance kot nvidiini. Tud do 25% boljši performance.
Zgodovina sprememb…

element ::
Wiper je orodje za ponastavljat SSD na tovarniške podatke (eg nedifinirano) in se ga požene 1x mesečno (recimo) na ssdjih brez TRIM-a.
Če imaš trim pa wiperja ne potrebuješ.
Anandtech SSD relapse:
The tool asks the OS for all available LBAs (free space as far as the OS is concerned), then feeds the list to the SSD and tells the drive to TRIM those LBAs - prioritizing them for cleaning. It shouldn’t touch valid data, the key word being shouldn’t. Once cleaned, with no existing data in those blocks, performance goes back to its new state.
It’s a very simple solution actually. TRIM works because the OS knows when a file is deleted and it uses the TRIM command to inform the SSD of the deletion. Don’t have OS level TRIM support? Well, just run a tool that asks the OS what locations aren’t in use any longer. You get the same result, it just takes one extra step: running the wiper tool.
Včeraj sem nadgradil OCZ Vertexa 120GB na 1.4 firmware, ki podpira TRIM. Ker trim deluje le za podatke, ki bodo zbrisani po nadgradnji, sem pognal še wiper tool. Trajalo je 5 minut, da je pobrisal vse neveljavne podatke. Od zdaj naprej bo to delal že sproti.
Kdor ima OS brez TRIM podpore ali RAID, naj si namesti garbage collection firmware 1.41, pa ne potrebuje wiperja.
wiper je za vse SSD-je? Kje se ga dobi?
Nimajo ga vsi, poglej na stran proizvajalca. Kakšen SSD imaš?

Spock83 ::
Dobil sem 16GB Super Talent SATAI. Ne vem točno kater model je. Moram doma pogledat, ko pridem s šihta.

Danes lahko na giveawayoftheday dobis zastonj Disk Wiper 2010 Personal ... to sem videl mimogrede tako, da ne vem ce je za kaj.

element ::
Spock83: Super Talent Ultradrive, ki je narejen na Indilinx kontrolerju ima Performance Refresh Tool, ampak je samo v kapacitetah 32-256GB. Ti imaš nekaj, kar najbrž nima wiperja.
bosmla: To je čisto druga stvar, ki je namenjena varnemu brisanju vseh podatkov na disku. Cel disk ti prepiše z naključnimi podatki, da se uniči vse, kar je zapisano. Wiper tool za SSD-je zbriše samo neveljavne podatke, ki so ostali na SSD-ju, da se dobi nazaj izgubljeno hitrost. Poglej moj prejšni odgovor, v citiran tekst.
bosmla: To je čisto druga stvar, ki je namenjena varnemu brisanju vseh podatkov na disku. Cel disk ti prepiše z naključnimi podatki, da se uniči vse, kar je zapisano. Wiper tool za SSD-je zbriše samo neveljavne podatke, ki so ostali na SSD-ju, da se dobi nazaj izgubljeno hitrost. Poglej moj prejšni odgovor, v citiran tekst.

Spock83 ::
Zanimivo bosmla. Drugače imam http://ssd-reviews.com/ssd/v.php?id=92 (Super Talent FSD16GC35M)
Edit: Hvala element za razlago.
Edit: Hvala element za razlago.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()

Lion29 ::
Huh?
In wiper dela na VSEH ssd diskih (seveda wiper za isti kontroler), medtem ko trim NE podpirajo vsi diski (pa tud če je isti kontroler).
saj vem, da sem tecen, ampak kdaj se boste navadli, da SSDji niso diski?
nekako je to isto, kot da bi USB ključku rekel USB disk ali pa SD kartici SD disk
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

clix ::
Imam 64M225. Naložil nov Crucialov firmware.
Ti rezultati pa se mi zdi nekoliko počasnejši. Vem da je 2256 verzija hitrejša ampak je možno da je to v povprečju 60mb pri pisanju in 40mb pri branju?
Enkrat sem pognal Crucialov Wiper, ki bi naj dvigni branje/pisanje... Se ni nič kaj poznalo.
Moj je po naložitvi fw-ja isto hiter, oz. kvečemu hitrejši.
w7x64 z vklopljenim trim-om - 64gb ssd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: clix ()

Čeprav zdele ko primerjam teste se mi zdi da je moj Crucial mal "funky".
Write speed nikoli ne pride do 120, medtem ko read speed precej skače. Zaenkrat se ne pritožujem, če bo pa še bolj padlo bom pa reklamiral, še posebej ker je po specifikacijah READ 250 in WRITE 200.
Mislim da ga je eden že, ker sem ga pri ENAA dubu samo v vrečkici (brez škatle) in še to je mela ta "hinavsko" prelepljeno prelomljeno pečatno nalepko z tistim belim salotejpom.
Ste drugi dobili škatlo?
Write speed nikoli ne pride do 120, medtem ko read speed precej skače. Zaenkrat se ne pritožujem, če bo pa še bolj padlo bom pa reklamiral, še posebej ker je po specifikacijah READ 250 in WRITE 200.
Mislim da ga je eden že, ker sem ga pri ENAA dubu samo v vrečkici (brez škatle) in še to je mela ta "hinavsko" prelepljeno prelomljeno pečatno nalepko z tistim belim salotejpom.
Ste drugi dobili škatlo?
Zgodovina sprememb…

swamigi ::
Ja jaz sem mojega cruciala dobil v škatli.
Vse je bilo lepo dol zalepljeno tko kot treba.
Ti tole kr reklamiraj.
Vse je bilo lepo dol zalepljeno tko kot treba.
Ti tole kr reklamiraj.

jest sm zmer kontal, kaj štacune naredijo z vrnjenimi izdelki, ki majo t.i. "factory seal"
sm mislu da gre vse vedno v prodajo sestavljenih sistemov, ampak glede na zgornji primer kaj probajo tud po hinavsko v promet spravit
sm mislu da gre vse vedno v prodajo sestavljenih sistemov, ampak glede na zgornji primer kaj probajo tud po hinavsko v promet spravit

mogl bi bit v škatli, razen če gre za OEM
ampak valda, dokler dela se nimaš kej sekirat
ampak valda, dokler dela se nimaš kej sekirat

trnvpeti ::
kupis nov avto
no, sej je samo star pol leta
sam je pa nov
aja dela
sej se nimas kaj sekirat