Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
med slabimi in dobrimi ssdji bi imho opazil razliko v latencah ko ga malo presenetiš; učasih se zna katera stvar kar nemarno zavleči...
ravno tvoji podatki so brezvezno prepucavanje. kot da kopuješ ssdje zato da boš gigabitne datoteke šibal sem in tja...
Ti podatki ti povejo, da z relativno malo denarja (okrog 200 €), dobiš SSD z dosti prostora in vrhunsko hitrostjo; brez brezveznega prepucavanja, kateri potegne par % več od ostalih.
ravno tvoji podatki so brezvezno prepucavanje. kot da kopuješ ssdje zato da boš gigabitne datoteke šibal sem in tja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

ShowDown ::
Mi lahko samo kdo na hitro razloži razliko med temi tremi diski:
http://www.sestavi.si/index.php/item/di...
V čem je najdražji boljši od ostalih dveh?
V čem je najdražji boljši od ostalih dveh?

Buddah ::
Odločam se za nakup SSDja za svojo music production (DAW) mašino. Na njem bo tekel OSX,Logic ter nekaj dodatnih programov oz. virtualnih instrumentov. Knjižnice zvokov bom imel nameščene na HDDju saj zavzamejo precej prostora. Sedaj pa sem v dilemi...840 vs 840pro? V mislih imam 250-256gb verzije.

ST-777 ::
Morda ti bo koristilo mnenje, ki ga je nekdo napisal na forumu tomshardware.co.uk.
Samsung 840 vs. 840 Pro SSD: "The Pro will really only benefit you if you do a lot of large sequential writes, like a video editing scratch disk."
Samsung 840 vs. 840 Pro SSD: "The Pro will really only benefit you if you do a lot of large sequential writes, like a video editing scratch disk."

iloveboobz ::
Odločam se za nakup SSDja za svojo music production (DAW) mašino. Na njem bo tekel OSX,Logic ter nekaj dodatnih programov oz. virtualnih instrumentov. Knjižnice zvokov bom imel nameščene na HDDju saj zavzamejo precej prostora. Sedaj pa sem v dilemi...840 vs 840pro? V mislih imam 250-256gb verzije.
840PRO če se bo velik pisal po disku..

PrimozR ::
Nimam več; sestavil, oddal.
Ti podatki ti povejo, da z relativno malo denarja (okrog 200 €), dobiš SSD z dosti prostora in vrhunsko hitrostjo; brez brezveznega prepucavanja, kateri potegne par % več od ostalih.
Intel navsezadnje vsaj s kvaliteto nima kakih velikih problemov ali nihanj.
Po drugi strani je 250 GB Samsung, 830 ali pa 840, like 150 €. Kar je precej manj od 200 €. Kaj zdaj hočeš povedat?

830 kao za 160 EUR v UK. 840 je za manj kot 150 v .de ;)
Elaborate please. Kot da nismo že večkrat napisali, da tista manjša vzdržljivost za povprečnega uporabnika ne igra popolnoma nobene vloge.
EDIT: hitrosti so pa tudi dovolj dobre.
Halfdead987 je izjavil:
Ta ''nekdo'' nima pojma.
Pa 840 Basic ima TLC..
Elaborate please. Kot da nismo že večkrat napisali, da tista manjša vzdržljivost za povprečnega uporabnika ne igra popolnoma nobene vloge.
EDIT: hitrosti so pa tudi dovolj dobre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::
Veliko govora je, cesa povprecen uporabnik ne potrebuje.
SSD je vsekakor ena izmed teh stvari. Za povprecnega uporabnika je poganjanje sistema iz trdega diska good enough.
Cemu se potem povprecnezi tako pregovarjate, kaj kdo ne/potreuje in zakaj sploh kupujete ssdje,ce jih ne potrebujete?
SSD je vsekakor ena izmed teh stvari. Za povprecnega uporabnika je poganjanje sistema iz trdega diska good enough.
Cemu se potem povprecnezi tako pregovarjate, kaj kdo ne/potreuje in zakaj sploh kupujete ssdje,ce jih ne potrebujete?

Buddah ::
Jah pisalo se bo nekaj...vendar manj kot pri video editingu i guess. Če poganjam Logic na SSDju to pomeni, da se temp. projekta piše na ssd ane? Working file-i bodo pa več ali manj lossless. Ko končam projekt ga premaknem na HDD. Ni mi težko pristaviti 50EUR več, če za ta denar dobim dejansko 40-50% boljši izdelek. Če pa je razlika "10%" bi pa teh 50EUR raje porabil kje drugje.
EDIT: če ne vem ali sem povprečni ali napredni uporabnik, potem to verjetno pomeni da sem povprečni ane? :)
EDIT: če ne vem ali sem povprečni ali napredni uporabnik, potem to verjetno pomeni da sem povprečni ane? :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buddah ()

Če si lahko privošiš teh ~50€ več, potem go for it.
Stvar ma hitrejši write in bolši flash..
Stvar ma hitrejši write in bolši flash..

mtosev ::
nevermind hojnikov link že dela. prej ni odprlo
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()

gruntfürmich ::
Veliko govora je, cesa povprecen uporabnik ne potrebuje.
ali pa ssd vsekakor je. o tem sem tudi že razpredal; namreč ali povprečen uporabnik potrebuje neke velike terabitne diske (drugih že praktično ni več) ali pa 120gb ssd, praktično za isti denar.
ob tem da je seveda prvo in osnovno pravilo pri nakupu računalnika dobiti čim hitrejšega za čim manj denarja...
meni osebno je bila v boju 840/840pro najbolj pomembna zanesljivost; ker si s svojimi sistemskimi diski resnično ne želim problemov; pa so mi vsi svetovali pro...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

pa3k ::
Živjo!
Odločil sem se za nakup SSDja in tehtam med tremi opcijami:
Kingston SSDNow HyperX 3K 120 GB (SH103S3/120GB)
http://www.mimovrste.com/artikel/206014... (po ocenah userjev na Neweggu je bil najboljše ocenjen )
Intel 330 120 GB (SSDSC2CT120A3K5)
http://www.mimovrste.com/artikel/206014...
in
Samsung 840 MLC PRO Basic 128 GB (MZ-7PD128BW)
http://www.mimovrste.com/artikel/337000...
Moja matična je že stara (abit ip35) in ne podpira Sata III (ima pa na moje veliko presenečenje tako podporo za AHCI kot ACPI). Zato me zanima, če se mi splača vzet kartico za Sata III in katero, Marvell 9128 ali ASM1061? Bolj kot brskam po forumih in googlu manj vem :/ Nekje pravijo, da se ne splača vzet controllerja, drugje da ja. Potem nekje pravijo, da je Marvellov boljši, drugje da je zanič. Vem da z njim ne bom mogel izkoristiti diska na polno, ampak itak ga ne mislim uporabljat za nevem kaj. Sam če pa se res s kartico hitrosti izboljšajo do približno 1/3 napram povezavi s Sata II kablom na matično (tako sem nekje prebral), potem bi jo za tistih 15€ vzel.
Upam da me boste rešili dileme
Lp
Odločil sem se za nakup SSDja in tehtam med tremi opcijami:
Kingston SSDNow HyperX 3K 120 GB (SH103S3/120GB)
http://www.mimovrste.com/artikel/206014... (po ocenah userjev na Neweggu je bil najboljše ocenjen )
Intel 330 120 GB (SSDSC2CT120A3K5)
http://www.mimovrste.com/artikel/206014...
in
Samsung 840 MLC PRO Basic 128 GB (MZ-7PD128BW)
http://www.mimovrste.com/artikel/337000...
Moja matična je že stara (abit ip35) in ne podpira Sata III (ima pa na moje veliko presenečenje tako podporo za AHCI kot ACPI). Zato me zanima, če se mi splača vzet kartico za Sata III in katero, Marvell 9128 ali ASM1061? Bolj kot brskam po forumih in googlu manj vem :/ Nekje pravijo, da se ne splača vzet controllerja, drugje da ja. Potem nekje pravijo, da je Marvellov boljši, drugje da je zanič. Vem da z njim ne bom mogel izkoristiti diska na polno, ampak itak ga ne mislim uporabljat za nevem kaj. Sam če pa se res s kartico hitrosti izboljšajo do približno 1/3 napram povezavi s Sata II kablom na matično (tako sem nekje prebral), potem bi jo za tistih 15€ vzel.
Upam da me boste rešili dileme

Lp

intel 330 in nerabiš sata kartice, ker nebo nobene razlike..
če se lahko stegneš, pa to
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
če se lahko stegneš, pa to
http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Tradewind ::
Tudi sam se odločam za nakup pohitritve v obliki SSD diska. Gledam 120gb kategorijo.
Glede na prebrano v tej temi in moje zahteve nekako menim, da je Samsung 840 120gb za 89evrov odlična ponudba.
Komp se bo uporabljal predvsem za convertiranje videa (Pinnacle in Powedirector) pa še morda kaj. Bi moral še kaj vedeti pred nakupom?
Matična je DFI Lanparty DK P45-T2RS Plus (ima SATA speed up to 3Gb/s), to najverjetneje ne bo toliko upočasnilo SSD predidevam.
Ok, če so kakšni predlogi bi bilo fajn jih slišat...
Glede na prebrano v tej temi in moje zahteve nekako menim, da je Samsung 840 120gb za 89evrov odlična ponudba.
Komp se bo uporabljal predvsem za convertiranje videa (Pinnacle in Powedirector) pa še morda kaj. Bi moral še kaj vedeti pred nakupom?
Matična je DFI Lanparty DK P45-T2RS Plus (ima SATA speed up to 3Gb/s), to najverjetneje ne bo toliko upočasnilo SSD predidevam.
Ok, če so kakšni predlogi bi bilo fajn jih slišat...
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,
2X2giga ddr2 800mhz, Maxtor SATA 250GB 8MB,HITACHI 500GB 8MB,
XFX Alpha dog 8800GT 512mb rama

Daniel ::
Na približno 6 let starem računalniku z C2D E6600 procesorjem in matično, ki podpira samo SATA2 se Windows 8 naložijo v 21 sekundah iz 840 PRO, tako da po moje nakup dodatnih kontrolerjev nima nobenega smisla. Taka stara kišta kot je in s tem diskom deluje kot pravkar kupljena.

Tradewind ::
Ok, glede na teste in priporocila na razlicnih forumih je edina pametna odlocitev samsung 840 pro 128gb. A velja ta 5letna garancija v vseh trgovinah, ali je potrebno paziti kje vzeti?
DFI DK P45 - T2RS PLUS, INTEL Q8400, napajalnik 650W,

csmpd ::
Vprašanje za forum strokovnjake: 
Se splača nadgraditi star prenosnik (core 2 duo t7300, 4 giga rama) s SSD diskom?
O tem razmišljam,ker se prenosnik uporablja za profesionalno delo.Čez nekaj časa bom kupil novega,recimo v roku pol leta,in bi takrat ta ssd vzel ven in vgradil v nov laptop.Uporabljam samo en program (windows 7) in zraven morda odprt raziskovalec in beležnico,tako da sem razmišljal o 60 GB modelu link
Torej investirati zdaj in kasneje nekaj prihraniti ali pač še nekaj časa trpeti z obstoječim sistemom,dokler si ne umislim novega prenosnika?Vem,da cene skozi padajo,ampak tisti,ki bolje spremljate dogajanje,so napovedani kakšni večji premiki v tej smeri?

Se splača nadgraditi star prenosnik (core 2 duo t7300, 4 giga rama) s SSD diskom?
O tem razmišljam,ker se prenosnik uporablja za profesionalno delo.Čez nekaj časa bom kupil novega,recimo v roku pol leta,in bi takrat ta ssd vzel ven in vgradil v nov laptop.Uporabljam samo en program (windows 7) in zraven morda odprt raziskovalec in beležnico,tako da sem razmišljal o 60 GB modelu link
Torej investirati zdaj in kasneje nekaj prihraniti ali pač še nekaj časa trpeti z obstoječim sistemom,dokler si ne umislim novega prenosnika?Vem,da cene skozi padajo,ampak tisti,ki bolje spremljate dogajanje,so napovedani kakšni večji premiki v tej smeri?

nadgradi zdaj; sam imam prenosnik z enakimi specsi pa je razlika kr očitna (v I/O intensive situacijah in tudi splošno je bolj odziven).
Hint:
Kupi vsaj 120GB ali več, manj se ne splača kupit, sploh če ga misliš met še kasneje..
Hint:
Kupi vsaj 120GB ali več, manj se ne splača kupit, sploh če ga misliš met še kasneje..

Ja, če ga misliš imeti za dlje se definitivno splača večjo kapaciteto. Glede na to, da gre v prenosnik (omejen plac, samo en pogon), verjetno ne bi bilo neumno vzeti 250 GB.

Relanium ::
Kako so pa kaj Crucial diski?
Npr. tale: http://www.hoh.de/hardware/ssd-laufwerk...
(šel bi sicer v prenosnika)
Npr. tale: http://www.hoh.de/hardware/ssd-laufwerk...
(šel bi sicer v prenosnika)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Relanium ()

beži stran od teh jajčk.
M4 so kul ssdji, v4 so pa jajčke, ker uporabljajo phison kontroler.
v tem rangu je dosti bolša izbira sammy 840 250gb
M4 so kul ssdji, v4 so pa jajčke, ker uporabljajo phison kontroler.
v tem rangu je dosti bolša izbira sammy 840 250gb

60GB model sem gledal zato,ker dejansko zraven windowsov samo en zahtevnejši program laufa in tudi inštaliranega ne bo nič drugega razen drajverjev.Za podatke je priključen zunanji disk.
Je pa res,da bi se za vgradnjo v naslednji prenosnik verjetno splačalo vzet večjega.
@klemenSLO
Zavedam se,da je prenosnik outdated,ampak zaenkrat dela brez težav in še ni nujna menjava,tako da je tvoj sarkazem nepotreben
Hvala za vse odgovore.Ali za samsungove ssd-je tudi velja,da je potrebno preveriti podporo matične za AHCI in ACPI? To vprašanje zaradi izpostavljenega mnenja na mimovrste glede intelovega ssd-ja link
Je pa res,da bi se za vgradnjo v naslednji prenosnik verjetno splačalo vzet večjega.
@klemenSLO
Zavedam se,da je prenosnik outdated,ampak zaenkrat dela brez težav in še ni nujna menjava,tako da je tvoj sarkazem nepotreben

Hvala za vse odgovore.Ali za samsungove ssd-je tudi velja,da je potrebno preveriti podporo matične za AHCI in ACPI? To vprašanje zaradi izpostavljenega mnenja na mimovrste glede intelovega ssd-ja link

klinker ::
Jst sem lih kar v HPja 6715b fliknu Samsunga 840 120GB. Nima AHCI in sklepam da zato ni neke razlike napram presnjem WD black 320GB

darkkk ::
Sam sem kak mesec nazaj nabavil cruicial (sp?) m4 in ga zabrisal v staro kišto (e8400), razlika ko dan in noč. Prestavilo upgrade compa za vsaj še dve leti.
Moj point tule je, da je precej vseeno kateri ssd se kupuje za ne najnovejše kište, ker bo karkoli dovolj dobro. (je pa fajn upoštevat splošne smernice, da se dobi največ za EUR)
Moj point tule je, da je precej vseeno kateri ssd se kupuje za ne najnovejše kište, ker bo karkoli dovolj dobro. (je pa fajn upoštevat splošne smernice, da se dobi največ za EUR)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: darkkk ()

destiny ::
@klemenSLO
Nisem prepričan da je bil to sarkazem, ker dejansko dvomim da boš čutil potrebo po novem prenosniku potem ko boš vgradil ssd, sploh če nimaš nobenih drugih težav s prenosnikom. Jest bi vzel Samsunga 840 120 ali pa 240GB, odvisno od financ in potreb.

ja,saj po vnovičnem branju jaz tud nisem prepričan več,kako je bilo to mišljeno.Se opravičujem @klemenSLO.
V ožji izbor sem dal tri:
Intel 120GB
Intel 180GB (ta očitno odpade,včeraj je bla cena nekje pod 150€,danes naenkrat dražje)
Samsung 128GB
še en problem se je pojavo,očitno ima moj stari prenosnik celo samo sata 1.Se torej še vedno splača ssd?
Za sata 2 zdaj vem,da je ok,ampak sata 1 pa je še pol manjši teoretični prenos.AHCI pa po specifikacijah na internetu ima,tako da moram samo vklopit (če še ni).
V ožji izbor sem dal tri:
Intel 120GB
Intel 180GB (ta očitno odpade,včeraj je bla cena nekje pod 150€,danes naenkrat dražje)
Samsung 128GB
še en problem se je pojavo,očitno ima moj stari prenosnik celo samo sata 1.Se torej še vedno splača ssd?
Za sata 2 zdaj vem,da je ok,ampak sata 1 pa je še pol manjši teoretični prenos.AHCI pa po specifikacijah na internetu ima,tako da moram samo vklopit (če še ni).

axee ::
Sata 1 je še vedno hitrejši, kot random 4k prenos, in to je edini razlog, zakaj so sistemi z SSD-ji tako hitri, ne pa hitri sekvenčni prenosi. Tako da v vsak prenosnik, ki že ima SATA (katerikoli) se definitivno splača SSD!

kmetek ::
csmpd:
SSD disk Intel 120 GB serija 330
Vaša cena: 116,40 €
Spletna cena: 120,00 €
Dobavljivost: Na zalogi
SSD DISK Intel 240 GB serija 335
Vaša cena: 188,06 €
Spletna cena: 193,20 €
Dobavljivost: Na zalogi
SSD disk Intel 120 GB serija 330
Vaša cena: 116,40 €