» »

mladi in računalnik

mladi in računalnik

Fr33man ::

Tema nima veze z mojim nickom :D

Pa vseno, danes sem se peljal z vlakom s faxa, sedim v "malem" vagonu, poleg je bilo še 5 osebkov. En je zagrizeno nekaj študiral v knjigi, ostali štirje so poslušal mp3-je. Pride sprevodnik vsakega pozdravi, jaz in sosed ki je bil za knjigo odzdraviva, sprevodnika poznam na videz, je precej prijazen možakar, vedno se z vsakim še kaj pomeni, tako se je tudi danes z mano in sosedom. Zmotil me je odziv tistih ki so poslušali muzko, vsak mu je porinil karto in konec. Noben ga ni pozdravil, spregovoril besedo ali dve, noben ni niti slušalke iz ušesa dal, ravno nasprotno takoj so trije od njih pogledal skozi okno kot da je zrak.

Isti pojav sem že dostkrat zapazil. Pa sem začel razmišlat kam vse to pelje?! Se še spomnim OŠ, kako smo po cel dan imeli prižgan MTV da si 1x slišal svojo najljubšo pesem, tisti bolj iznajdlivi smo si jo takrat hitro posneli na kaseto. Načeloma nisi šel fehtat fotra da ti v BB kupil kaseto če niso bile vse pesmi dobre, ker si vedu da preden boš dobil naslednjo bo preteklo veliko vode. Se še spomnim ko sem prinesel v šolo eno izmed prvih kaset skupine Scooter, takrat sem bil glavni đek in vsak odmor smo jo poslušal :)). Podobno je blo s kinom, kadar smo se zmenli s frendi da gremo v kino (pri nas na vasi je bil v eni stavbi platno in navadni stoli) je bil to hudo velik dogodek, ki smo ga kometiral še vsaj 14 dni (se še spomnim ko sem v 8. razredu peljal punco na "zmenek" v tisti kino, ki danes žal sameva, čeprav bi ga zelo rad še kdaj obiskal). :)

Današnji OŠ-jevci (imam ravno brata v 8 razredu 9-letke) pa so nekej čist druzga. Ravno za maturo sem delal pri psihi seminarsko na temo mladi in računalnik, na kratko sem ugotovil da OŠ-jevci preživijo za kompom 2-5 ur/dnevno, kaj pa delajo? MSN, filmi, muska, igre, samo 2/100 otrok sta obkrožila da ju zanima računalnik tudi iz "tehničnega vidika". Torej imamo več ali manj povprečen profil 13/14 letnega uporabnika računala.

No pa kaj je pravzaprav srš problema, ko takole opazujem tamalga, DL musko več ali manj skoz, ima je že čez 100GB na disku in preko 200GB filmov. Ko ga mimogrede vprašam katera je njegova najljubša pesem/skupina/film/igralec, mi ne zna odgovorit! Enostavno tanka z neta, vse kar mu pride nasprot. Očitno se je današnja mladina prelevila v stroje ki avtomatizirano poslušajo/gledajo filme in musko. Ne gane jih več nič. Nobenega veselja ni v očeh ko slišjo priljubljen komad, no saj ga sploh nimajo:8)

In kako bo šlo to naprej? Čez vikend smo ostali brez interneta, brat je skoraj depresiven ratal, čim ni interneta je zanj računalnik samo še kišta brez pomena. Na MSN-ju ima vse kolege, nehali so še ven hodit in se dobivat, odkar se lahko tko fajn zmenjo kar prek mreže. Punce se ponovem osvaja ravno prek MSN-ja, ljubezensko naklonjenost pa se izkaže z sporočilcem ob sliki profila. Vem da to še ni nobena prava ljubezen, ampak sam se spomnim kako so se mi kolena šibila ko sem prvič dobil lupčka na ličke. Kakšne spomine pa bo imel on? Tipkovnico, zaslon in 400 virtualnih "prijateljev"?

deleted ::

Se strinjam, da je to dandanes kar velik problem. Mladi enostavno niso več sposobni graditi odnosov z drugimi, ma kaj graditi odnosov, niso sposobni niti vstopiti v stik s človekom! In res ne razumem, sploh so čisto neinovativni v tem, kaj bi lahko počeli (razen TV, računala). Da ne govorimo o njihovih interesih. Nobene misli na prihodnost, nobenih ciljev. "Dej pejmo domov, de se bomo lohko po msn-ju menli", je bila izjava nekoga, in to v družbi, ko smo se super zaabavali. Si ne zna predstavljat druge oblike 'zabave'? Res, prvotni namen messengerja je bil čisto nekaj drugega, kot se je sedaj izcimilo. Odpira mnoge možnosti za komunikacijo na daljavo, a kaj, ko se danes folk zapira v svoj svet pred zaslonom in tipkalom....
To res ni več zdravo. Daleč od tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: deleted ()

Fr33man ::

Ja zelo daleč od tega. Brat enostavno zjutraj najprej prižge računalnik! Ko pride iz šole, se še sleče ali vsaj sezuje ne, prva je na vrsti tipka za vžig. Podobno je definirana tudi zasvojenost, če moraš zjutaj do računalnika preden greš do kopalnice, si zasvojen. Se zelo lepo vidi vso stvar, ocene v šoli so šle strmo navzdol, ostal je brez statusa glasbenika, izgubil je vse interese/želje za nadaljevanje šolanja, doma ne naredi ničesar (razen 2x na teden še odnese smeti, če mu 5x prej rečeš), ven več ne hodi, rekreacija je odpadla, še če mu rečeš če gre vsaj na sladoled z nami nas zavrne, raje ostane doma.

Seveda so sledile sankcije, ker enostavno je nevzdržno, sploh vso to cviljenje MSNja (vem da se lahko izklopi, a ni to rešitev), pa po 10 pogovorov na enkrat, poleg pa še muzko vrti in samo to je še delal iz dneva v dan, če si rekel kaj počne je rekel da se uči za nacionalno preverjanje znanja. Podobno, predvidevam da je z njegovimi kolegi. Skratka robotizacija očitno, če tega ne preprečiš.

Freezy ::

Mnjah, vsaki generaciji svoje, vi ste cel dan gledali MTV, danes pa ta ni več tako aktualen in mladi raje posegajo po računalnikih. Glede IM programov se strinjam z obema, punc se ne peca s pomočjo njih, oldschool metoda se bolje obnese v tem primeru. Se pa sigurno veliko spremeni, ko človek pride v srednjo šolo. Tam je več face to face komunikacije tudi na dosti višjem nivoju kot v OŠ.

Fr33man ::

Ja to je res da je bil takrat popularen MTV ampak nekak nismo preživeli tolko časa ob gledanju kot ga danes vržejo stran za pc. Takrat si ga pač prižgal ko res nisi imel kej druzga počet. To tudi jaz upam da se bodo zadeve umirile v SŠ, ker ne želim da pride do mene ko bo star 40 let, pa mi reče "posluši pa vedu si da si uničujem mladost pa nisi nič naredu". Trenutno pa me najbolj sovraži na svetu ker mu skušam uporabo omejit in dopovedat da je še kej druzga na svetu =))) Sicer pa ne bi imel nič proti če bi raziskoval delovanje opreme in programov, raziskoval,.....

ShowDown ::

Mah, pa pusti ga otročaja. Nebo ti imel kaj očitat, saj je lajf le njegov. Če je normalen (normalen v pomenu 90% prebivalstva), bo slej ko prej ugotovil, kaj je prav in kaj ne.

Vsi so zaskrbleni, ker današnja mladina drugače zapravlja čas, kot ga je zapravljala starejša generacija. Mene bi bolj skrbelo, če bi imeli vsi gledali cel dan MTV, in podobno šaro ki je bila popularna včasih. Vi ste hodili na vesele Titove shode, mi igramo Counter Strtike.;)

Just let him be.:)

P.S.: Ugotovil, da jaz tudi več nisem med najmlašimi tukaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ShowDown ()

robert512 ::

ne sekiraj se, to je samo obdobje ki bo minilo tko kot vsaka stvar ...

sicer pa je racunalnik s kopico programov in internetom postal orodje tko k avto naprimer. Eni ga vec vozjo eni manj, prcakovat da bo vecina folka gojila neka globlja custva do racunalnika v smislu programiranja in ostalih geek for je enako utopicno pricakovanju, da bi vecina voznikov cele dneve sraufala po masini ...

imagodei ::

Hja, glej, če je situacija res takšna, kot jo opisuješ, zna to res bit problem. V 8. razredu ste s pozitivno indoktrinacijo že kar malo zamudili, mogoče pa še ni vse zamujeno. To je 13-14 let, rajt?

Zdej, ne vem, koliko si ti star (govoriš o neki seminarski na srednji šoli, se pravi si ravno tako mladinec?), ampak če vas skrbi doma, se s starši pač usedi in pogovori. Kar mora nemudoma slediti je striktno omejevanje računalnika na nekaj ur dnevno in še to samo, če so ocene ustrezne in če se vključi v organizirano telesno aktivnost po njegovi izbiri, kar seveda preverjate periodično pri trenerju.

Seveda se o tem morate pogovorit z njim in mu povedat, da vas pač skrbi zanj ter da to počnete zato, ker je popustil v šoli in vas je strah, da si bo zapravil možnosti za vpis na želeno srednjo šolo. Poleg tega pa vse to ni zdravo - niti telesno, niti za psihofizični razvoj. Kot izhodišče za ta pogovor je lahko debata o tem, kaj si želi v prihodnosti oz. kakšne načrte ima za prihodnost. Kaj ga veseli, kje se vidi čez 10, 15 let... Kar naj malo razmišlja.

Seveda pa samo z omejevanjem ne bo šlo. Prekomerno ubadanje z računalnikom je simptom, ne pa vzrok. Zaradi vse hitrejšega življenjskega tempa in pomanjkanja časa je računalnik postal zelo primerna varuška. Žal zelo rada vrne udarec oz. žanje sadove v takšnile obliki. Za mulca si boste pač morali vzeti več časa tisti, ki ste že izoblikovane osebnosti. Za vikende si kot družina lahko omislite hribolazenje, ali pa izlete v naravo, na morje. Naj ga starša vzameta kdaj s sabo v hribe. Ali pa si zadajte cilj, da boste septembra enkrat šli na Triglav, pa izkoristite vsak lep vikend za nabiranje kondicije.

Če praviš, da brat ne zna povedati, katera je njegova najljubša skupina/film/igralec, bi se lahko z njim ukvarjal(i) tudi v tem smislu. Če rad gleda filme, pa pojdite(a) kdaj skupaj v Koloseja oz. bližnji kino. Sledi seveda debata o vsebini filma. Odrasli pač nastopate kot razlagalci življenja, del tega pa so (hočeš nočeš) tudi filmi IN internet. Debatiraj kdaj z njim o tem, kaj je kakšen film želel sporočiti. Zakaj je nek akcijski film beden in brez vsebine, čeprav ima krasne efekte in zakaj je nek drug film zelo dober, čeprav ni v njem nobene eksplozije.

Motiviraj ga za šport. Pojdi z njim metat na koš in mu reči, da če v roku dveh mesecev zadane več prostih metov kot ti, mu sofinanciraš nov procesor ali pa novo grafo. Pojdi z njim na tenis.

Skratka, ukvarjajte se z njim. Jasno mu dajte vedeti, da načeloma nimate nič proti računalnikom, da pa enostavno ne dovolite prekomerne uporabe oz. da si bo uporabo zaslužil tako, da bo aktiven na drugih področjih. Povejte, da če vas bo izigraval, ste pripravljeni PC tudi prodati. Vendar pa se v zameno ukvarjajte z njim.

Ne bo lahko, ampak je majhna cena proti temu, kamor je namenjen sedaj - popuščanje v šoli, posledično slabša srednja šola, zaležanost, socialna disfunkcionalnost...

Je pa tako, da tehnologija postaja zelo pomemben del našega življenja. Sve mjenja se, tudi stil življenja. V časih, ko sem jaz hodil v SŠ, si bil označen za totalnega lamerja, če si punco po IRCu vabil na zmenek. Danes je to nekaj običajnega. Je pa treba bit uravnotežen, pač ne zanemarit pristnih stikov z ljudmi iz mesa in krvi, gibanja na svežem zraku...
- Hoc est qui sumus -

blank3 ::

Še vsaka generacija je rekla... teli zanamci... kaj bo s teh. Mi smo bli še normalni, današnja mladina je pa čist X. Kaj to delajo. Vsaki generaciji svoje no - jest sem tudi preživel ogromno časa pred kompom in loudal muziko, pa pekel CDje in delal nevem kakšno zbirko.

Se naveličaš, tud tvoj tamav se bo. Če bo pa kašn biznis iz tega naredu verjamem, da boš pa procente hotu :))
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

Tear_DR0P ::

kaj je narobe če nimaš najljubše skupine? ali najljubšega filma?
jaz je namreč nimam - imam pa najljubšega pisca SF, pa najljubšo knjigo, ki jo z veseljem preberem večkrat.
je pa res, da svoj čas smo hodli ob večerih ven, in poskušali prakticirat sex drugs and rocknroll - prvo nam ni šlo najbolje od rok (no ali pa če povem pošteno, je šlo samo od rok:D), drugo dvoje smo pa kar vsak dn dobli - danes pa ta mladina samo še preko neta čveka, ker so droge prepovedane - bogami, kaj bo z njimi
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

No ja, situacija po mojem ni tako zelo tragicna. Stvari se modernizirajo. Vcasih so se za zmenke menili na vaskih veselicah, potem ze po telefonih, sedaj pa preko instant messengerjev. Jutri, kdo ve... :)

Preprican sem, da bodo moji otroci rekli: "Uf, danasnja mladina!"

Dandanes je cudno, ce nekdo prezdi cel dan za racunalnikom, vcasih je bilo cudno, ce je sel ven plesat. :) In obratno.

Fr33man ::

No sej problem sem nameraval zastavit v širšem smislu - o današnih OŠ-jevcih nasploh. Sej tudi če se greš sprehodt ven, ne vidiš več teh otrok zunej, na igriščih so v glavnem moji kolegi 21-22 let stari, tistih mlajših pa primanjkuje (pa niti slučajno se jih ne zastrahuje al pa kej podobnga da se ne bi upal pridt, ampak jih preprost ni). In tako gre lahko z mano kdaj ven ko imam čas in si ga pogost vzamem, samo ne morem mu pa rečt, lej pejt pa danes s prjatli ven, ker noben od njih ne hodi več ven, trenutno so Travian in remixi zakon, vmes pa še flirta s punco.
Tear imaš vsaj neki kar ti je všeč, jst če njemu zdejle rečem naj pove vsaj nekaj kar mu je vsaj malo všeč (pa ni važen knjige, filmi, glasba, karkoli), ne bo znal povedat. In če se trudim mu pomagat, nikakor noče, ker jaz češ nisem njegova avtoriteta, sta samo starša, pa še njiju zadnje čase slabo posluša.
No najbolj kar mu gre v nos je pa ravno to da jst študiram računalništvo in on si tolmači programiranje in podobne stvari kot igranje igric in najpogostejši odgovor je "kaj boš ti men govoru sej sam tut skoz visiš za kompom", kjer je "skoz" v bistvu moje 2-3 ure na dan vs. njegovih od 14.00 - 22.30 zvečer -> se pravi od konca šole do začetka šole, če spanje odštejemo.

P.S.: Se strinjam BigWhale da napredek mora bit in da so se moderniziral, samo je*** ti modernizacijo če si postal nje sužen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fr33man ()

sheldon ::

Pa vseno, danes sem se peljal z vlakom s faxa, sedim v "malem" vagonu, poleg je bilo še 5 osebkov.

Imagodei prehitro bereš, ni več sš!

imagodei ::

Pa res... Sorči. Sej nima veze, itak sem ga obravnaval kot nekoliko starejšega, se ti ne zdi?
- Hoc est qui sumus -

roli ::

Se bom še jaz malo vrgle v pogovor!

Sam sodim morda malenkost v to skupino, ki jo omenjate. Čeprav hodim v SŠ. Jaz imam rad računalnik - samo ne zato, da po cele dneve visim na MSNju in poslušam MP3je. Zame je računalnik nekaj zanimivega. Zelo rad kaj "razšraufam" in podobne reči. Se učim programiranja... Hkrati pa velikokrat komu porihtam kak računalnik in s tem celo nekaj zaslužim.

Če nekdo nekaj hoče po MSNju mu to odgovorm vendar v primeru, da je bližnji znanec oziroma prijatelj in hoče nek daljši nasvet ali pogovor kar tako, vklopim webcam in se pogovorim z njim. Ali pa vzamem v roke telefon in se z njim pomenim. Prav tako opažam, da so igre ala travian precej popularne - čeprav je resnica, da so v resnici dolgčas.

Prav tako si zelo rad ogledam veliko serij, mora kak film sem in tja. Ampak tukaj ne vidim nič slabega. Najljubšega filma nikakor ne morem povedati, ker je dobrih kar nekaj. Verjetno pa bo kaki Antitrust, War games (staro, ko zemlja) ... na vrhu lestvice.

PA tudi tako nor, da bi zjutraj najprej letel na računalnik - najprej v šolo in šele potem računalnik. Res pa je, da sem za računalnikom mnogo preveč. Sicer mi morda malenkost uspeva dozo "računalništva" zmanjševati.

---------------------------

Kar se pa takega vedenja tiče - pa vidim, da je pretirano popularno viseti na MSNju igrati travian in poslušati neko X muziko. Po pravici povedano to dela kar veliko ljudi.
http://www.r00li.com

Zimavc ::

No jest sm leto starejši, kot tvoj brat in moram priznati da pri meni ni tako. Sam postanem siten, če ne grem za uro, dve na zrak. POleg tega sem doma na vasi, kjer je non-stop treba pomagati, tako da sem navajen tudi fizičnega dela. Pa ne da bi se delal svetlo izjemo, tut jaz sem na MSN-ju ampak ne več kot eno uro. Ravno tako, včasih s prijateljem vržem konstruktivno debato. Tudi jaz razšraufam kakšno staro komponento in komu popravim kakšno malenkost. Problema pa z ocenami nimam, sam bom tudi zadnjič v Oš odličen>:D .Tudi pri računalniku je treba iemti mejo, tako kot pri vseh stvareh.
Tudi sam bi veliko časa razmišlaj, kateri je moj najljubši film, mogoče Band of Brothers, bendov je tako preveč iz 80.ih da bi moral enega izbrati.
To z MP3-jem poznam je na našem avtobusu en osebek, ki tako naglas posluša glasbo, da 6 sedeže za njim veš, kateri komad je in če ta ne bo do 20 oglušel bo dober.
Ja vsaka generacija ima svojo modno muho. Še mi pred 10 leti smo bili na zraku po cele popldneve. Pred tednom, ko sem se učil za NPZ, so se pred župniščem igrali trije mulci. Pri odprtem oknu je to postalo moteče in sem le pogledal, nakar sem ugotovil, da se grejo neke Ninja želve in transformerje. Ali sploh še poznajo skrivalnice in ipd. To z zmenkarijo prek MSN-ja je prekleto res in tu drži verz iz pesmi Čukov "polko bi zaplesal, če bi jo sploh plesat zanl."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zimavc ()

bi0s ::

Sem tudi jaz te mlajše generacije iz s-tja, in morm povedati da ko sem sam hodil v 7. in 8. razred tudi nisem poznal ničesar drugega kot mIRC, MSN, gz, in cs 1.6, ampak vse te sčasoma mine, ko si tak mlad ti starši itak ne dovolijo ostati dolgo zunaj, zato rajše kar ostanejo doma, pa zaradi mene naj. Ko bodo prišli v SŠ(al pa prej) bodo itak vidli da ni vse v račulaniku in da se da zabavat tud brez njega.

El Nino ::

@Zimavc: zadnji odstavek je dobro napisan.

Sam imam rad računalnike, bolj s tehnične plati, zato pa sta v moji omari dva alla pentium 1 compa, ki jih redno šraufam. Praksa rulz. MSN uporabljam, vendar izključno s tistimi 12 stiki, ki jih imam vpisane. Ostalo redno čistim. Se pravi, če vse skupaj seštejemo, nanese to max. 2 uri na dan (z s-t, pes-om skupaj), večkrat manj, ker je zadnje čase v šoli kar živahno (NPZ-ji so sicer mimo, testi pa so še tu,...). Sicer še to, kolikor časa se jaz učim, je malenkost, saj mi gre vse zelo hitro v glavo in s šolo nimam najmanjšega problema (tok tok). Najbolj pa mi težijo osebki, ki recimo, ko se vpišem na MSN, me takoj 'napadejo' in mi začnejo razlagat, kak so jih pr Travianu napadli in so jih potem zdemolirali s cca. 300 vojaki ipd. Ne prenesem. Obstajajo pa tudi taki, ki recimo, ko me ni na msnju do večera, zganjajo 'paniko' po sms-ih in sprašujejo, kdaj 'pridem gor', ker jim je dolgčas. Get a life. Kar se tiče rekreacije, si vzamemo ponavadi če le čas dopušča po šoli 1-2 uri časa, pa fuzbal igramo. Zadnje čase imam tudi nekaj več časa, saj sem zaradi poškodbe opustil dosedaj resno igranje odbojke (6.leto) in raje kolesarim, tečem,... Računalnik pa pride v uporabo ponavadi zvečer, ali pa po šoli, če me koleno matra da ne igram (posledice že omenjene poškodbe). Je pa najpogostejša zabava na compu S-T :D in pa PES 2008.

Zdaj vas pa zapuščam in grem mojega mlajšega brata (7 let) malo fuzbal učit na dvorišče.

Tear_DR0P ::

ker jaz češ nisem njegova avtoriteta, sta samo starša, pa še njiju zadnje čase slabo posluša

a si že slišal kdaj za puberteto? to je to namreč
zaklepaje računalnika je koristna reč - ko sem ga jaz začel "zaklepat" bratu, se je za vsako naučil, kako sesuti ključavnico :) - sedaj je isto s sestro, ker ji nočem inštalirat simsov, si jih je sama snela s p2p, spekla na DVD in si vsraufala DVD, zato da je rec lahko instalirala
nisem pa cisto preprican, da je zdravo, ce se otroci ukvarjajo s hekanjem gesel in piratstvom
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

No, da bo jasno: tudi jaz povsem odobravam uporabo računalnikov. Če je to potrebno oz. deluje pozitivno, lahko tudi več ur na dan.

Problem nastane, ko začne mulec zanemarjat ostale zadeve. Tako kot piše avtor teme, je njegov brat občutno popustil v šoli in še, citiram, "ostal je brez statusa glasbenika, izgubil je vse interese/želje za nadaljevanje šolanja, doma ne naredi ničesar (razen 2x na teden še odnese smeti, če mu 5x prej rečeš), ven več ne hodi, rekreacija je odpadla, še če mu rečeš če gre vsaj na sladoled z nami nas zavrne, raje ostane doma."

To je pa mal problematično, ane.

Z mojega vidika nobene panike, če fant hoče občutno število ur na dan igrat komp ali pa viset na MSN-ju. Ampak ne, da na račun tega popolnoma zanemari vse ostale dele življenja.

@freud:
Računalnika verjetno ni on kupil? Če toliko časa preživi na njem, mu v povsem mirnem pogovoru (ne pustite se sprovucirat v nobenem primeru!) razložite, da je računalnik stal toliko in toliko, zato mu na teden dovolite recimo 10 ur uporabe računalnika, ostalo pa je treba odplačati z uporabnino. Položnica za internet stane; tudi uporabo interneta naj odsluži - z učenjem in ocenami, ki jih je sposoben dobivati, odnašanjem smeti, pospravljanjem... Če tega ni, se ukine žepnino, sledile bodo kazni in slaba volja. V mirnem pogovoru mu razložite, da je v življenju pač tako, da se od vsakogar pričakuje koristen prispevek v obliki dela, pomoči in drugih aktivnosti in tako bo tudi pri vas. Jasno mu dajte vedeti, da je on odgovoren za to, kako se boste razumeli in ali bo v hiši prepir glede tega, ali pa bo boste vsi zadovoljni in dobre volje. To je njegova odgovornost in sam lahko sklene, ali bo povzročal prepire s tem, ko se ne bo držal pravil, ali pa bo igral po njih in boste pri uporabi računalnika nadvse popustljivi.

S starši nastopite jasno in v en glas in se nato teh pravil striktno držite. Če je treba, dogovorjena pravila napišite na karton in obesite v njegovo sobo.

Mogoče je zadeva res samo prehodne narave, mogoče pa ne. Če ni, je cena previsoka, da bi sedaj odlašali. Čez eno leto se bo vpisoval na srednjo šolo; če ne bo dobrih ocen in znanja, ne bo želene šole. Takrat se bodo težave šele začele... Tako da, jaz bi na vašem mestu kar vztrajal in zahteval disciplino. Če ne boste mogli sami rešiti situacije, je povsem OK varianta tudi pomoč v obliki družinske terapije.

Nič pa nisi še povedal, kako je s časom, ki ga VI posvečate bratu... ... ... ?
- Hoc est qui sumus -

wooted ::

lp...
tud jest mam rad računalnik, ki ga stalno sesam, šraufam in malenkostno nadgrajujem. Še iz osnovne šole imam zelo rad plesno muziko (ki pa taka scena ki je bla pred 3leti že umira in slišiš samo še neki hardstyle pa nek trance pa house, ki so samo mešanica vsega naštetega pe še kaj zraven).
Sam se malenkostno ukvarjam z vrtenjem glasbe (včasih sem se bolj...73 partijev dav čez v roku 4ih let) in sem pa tja tudi kaj zmiksam. kar pride novih iger vse sprobam in jih skupno najdlje igram 3 ure, saj se hitro naveličam. Msn imam prižgan 24/7 (valda tud komp) in nikomur ne težim in tudi oni meni ne, čeprav je tudi do 190 ljudi online. Če kdo načne kašno pametno temo steče pogovor, izmenja se kakšna glasba, doživetja in podobne zadeve.Sam pa nikoli nobenga ne kliknem, razen če kaj potrebujem.
Imam pa frenda, ki je 1. letnik elektrotehnik-računalničar in o kompih nima NIČ pojma, da ne omenjam, da preden je šel v šolo kompa od znotraj sploh videl ni. pred novim letom je pršu do mene pa mi reku nej mu pokažem kva je matična pa to... opaa:\

Drugi prijatelj je pa zasvojen (ampak on pravi da ni) z cal of duty 2... naštepa več kot 6 ur igranja na dan. Ima se za nekaj višjega, uporablja otročje fore kot npr.: to si ti, kaj sem pa jest in podobne.. uglavnem čist zamorjena scena. ne zna drugega govoriti kot to kolk jih je pobil na nekem war-u in kako so zmagal na cup-u... super, ko vse to zvem je moje življenje popolno. Po kakšnem msnju ne zna drugega kot folk direktno zajebavat in se imeti za vsevednega (da ne omenjam kako je zgledal ko je kupoval računalnik in me vprašal za mnenje - seveda je bil po svoje pameten in mi je zabil da če sem jest obseden z ventilatorji, da on ne rab bit... prov pa nej laufa na 80°C:\ )

Ne zna drugega kot skos viseti na izklopu in potem okoli pripovedovati kašne smešne posnetke je gledu... vse kar od njega slišiš je : cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod Sara cod cod cod cod cod cod cod cod Sara cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod cod ... sara mu je pa ful všeč, in kaj mislte?? neupa niččč nardit v tej smeri da bi bil z njo... je pa 2. letnik in punce sploh še mel ni.. to pa to če si sposoben komunikacije in se rad družiš...not
na vlaku sedimo s frendi in si on sred teme da slušalke v ušesa.

bognedaj da komu omeniš kakšnega diskača al pa kej.. pff
majo war al pa se jim ne da...
kaj šele za kašn kino.. "ah sej lohk z neta stegnem" in drugi izgovori...

roli ::

Tole glede COD izgleda podobno kot v našem razredu. Sam, da slišim COD že letim stran.
http://www.r00li.com

Fr33man ::

Poleg njega imam še enega brata in eno sestro. Vsem se posvečamo (posvečata-starša in jaz), enako. Tamaledva sta šele 3. in 1. razred. Delno je to tudi slab vpliv na najmlajša, ker pri svojih 7ih in 9ih letih nista primerna da poslušata metaliko in podobno (delno sem to rešil tko da sem mu kupil slušalke, dokler ni začel poslušat tok na glas da se še čez slušalke sliši). Drugače pa ga 2x tedensko vozmo v glasbeno šolo (edina stvar kjer se še mal trudi), pomagamo mu pri predmetih v šoli, težavah in podobno. Še zdaleč ni tko kot si nekateri zamišlate, zaposlena starša, otroc pa pred TV/PC 24/7. Samo enostavno ker je bil v začetku priden (odličen/prav dober) se nismo sekiral ker je malo dle bil za kompom na začetku. No zarad tega "malo dle" je potem tok padu notr da se je v mescu ali dveh poslabšal do trenutnega položaja. Je tut hiperaktiven, kar so pogruntal dohtarji in odkar več ne sprošča energije aktivno potem bi najrajš "eksplodiral" takrat ko se odlep od ekrana, na zdravila pa nismo imeli namena preidt. Tut za nas je ratal naporen, puberteta, neizživeta energija, testosteron in podobno, tko da počasi nima več noben nadzora nad njim, kadar je samo mama doma recimo, je sploh več ne upošteva in ne trza na nič. Razumem da ga mal hormoni mečejo samo tole je pa stalen vir med drugim tudi prepirov. Računalnik je pa dobil kot darilo za rojstni dan (pa ne od nas).

imagodei ::

Če vam je zrasel preko glave, ni sramotno, če se napotite k kakšnem strokovnjaku, ki je usposobljen za reševanje teh težav. Morda ima kakšne težave. Mogoče se tebi to sploh ne zdijo težave, njemu pa predstavljajo grozno oviro. Družinska terapija nima negativne konotacije v smislu psihiatričnega zdravljenja, pač pa gre za vodeno pomoč s strani terapevtov specialistov družinske terapije. Takšnih centrov je kar nekaj po Sloveniji, v ozadju sicer stoji RKC (specializacija za terapevta družinske terapije poteka na teološki fakulteti). Imaš tudi druge oblike terapije, ampak bi bilo vredno poskusit s to.

Kakšni dohtarji so pogruntali, da je hiperaktiven? Psihiatri? Splošni zdravniki?

Hiperaktivnost je na splošno diagnoza, ki je mnogokrat napačno oz. prehitro postavljena, ker je precej prikladna. Običajno gre za otroke, ki so brihtni, hitro dojemljivi, prekašajo vrstnike in njihovo razvojno stopnjo, zato jih je na videz težko motivirat. Takrat je prikladno rečt, da otrok nima obstanka, prehitro izgubi interes oz. da je hiperaktiven.
- Hoc est qui sumus -

wooted ::

tudi sam se imam za hiperaktivnega, ker me po skoraj celodnevnem sedenju v šoli in potem kakšna urica pred kompom že kar mišice srbijo. seveda to mlajši hiperaktivnost nekontrolirano kažejo. sam se lepo v fitnes vsedem in se gonim eno uro ali pa grem na kolo in odvrtim 50km..
mlajši še ne vejo kaj bi s svojim telesom in jim rekreacija nič ne pomeni. v OŠ sem klel profesorja za telovadbo ker nas je gonu ko norce, zdaj pa sem mu kar malo hvaležen:D

po napisanem sklepam da ga kar dobro razganja. ubistvu so leta med 13 in 15 kar malo prehodna.. vse čez čas mine in se umiri. ko bo enkrat na srednji šoli se vse konča.. še slabe 4 mesece ;)

edit: imagodei ima prav glede hiperaktivnosti.. sem bil 5 let nazaj pr neki gospe terapevtki al kaj je bla. mi je dala par testov za rešit in sva ugotovila, da imam kar dober IQ.. ponavadi to otroka motivira, vsaj mene je...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wooted ()

Fr33man ::

Ne vem točno, bil je nekje v tretjem razredu pri splošnem in specialistu, oba sta rekla da je hiperaktiven in predlagala tablete. Povod je bil ko je prfoksi strgal verižco, no do danes se še ni zjasnu al je blo nalašč al po nesreč. Tut drugač smo opažal že zlo zgodi, da rata kr bolan če nima pozornosti, vedno mora bit v središču pozornosti in razpoloženja menja kot noč in dan, že od nekdaj. Ta trenutek se bo smejal, naslednji se bo sesul v joku. To naj bi deloma nakazoval na hiperaktivnost, kokr se spomnem so bli komentarji.

wooted ::

je pogovor že kdaj bil o tej stvari? Mogoče ga moti pristop staršev. zase vem da i gre fotr na živce samo zaradi pristopa.

drugače je pa tista ideja o športu zelo zanimiva na način skupne aktivnosti

Pegaz ::

No, posploševati sigurno ni v redu. Tvoj brat je za računalnikom cel dan, morda še par kolegov, toda vsi gotovo niso. Ubistvu so vse tiste aka "kam gre ta mladina" zaradi (pretiranega) posploševanja. Kam gre ta mladina, ker ne hodijo k vojakom so vsi pomehkuženi. Kam gre ta mladina, rišejo grafite, razbijajo šipe, ne hodijo v šolo. Kam gre ta mladina, cel dan so na računalniku, poznajo le internetne prijatelje.. itd. Stanje sigurno ni tako slabo, kot se namiguje.

Na vlaku so kolegi pač skupaj, poslušajo mp3-je. Ko vidiš sprevodnika pobirati karte n-krat, ni to pač nič posebnega. Jaz bi ga gotovo pozdravil nazaj, oni pač niso. Spomni se svojih najstniških let, ko si bil v svoji klapi. Verjetno niste resno jemali starko, ki vam žuga, da bodite bolj tiho.

Za zdaj ga poskusi spraviti na drugo pot. Če ni preveč dober v športih, kot so nogomet, košarka, odbojka, najbrž ne bo efekta če ga boš silil v to. Poskusi namizni tenis, biljard..

Mogoče bi bilo vseeno še najbolje, če ga pustiš pri miru. Čisto možno je, da se bojo v srednji šoli stvari obrnile. Zdaj ga opozarjate zaradi računalnika, čez par let ga boste zaradi kajenja, pitja, zapravljanja denarja. Stvari se lahko obrnejo precej hitro. ;)

Tear_DR0P ::

pa kaj vam je - ni kriv racunalnik, da se ljudje ne pogovarjamo - jaz normalno komuniciram z ljudmi, spoznavam punce v realnem življenju in prek neta,...

to da ma mulo težave z identiteto, pa da ne jebe žive sile je del pubertete - zdej lahko mu težite 100 na uro, pa ne bo pomagal - lahko se pa zamislite, kaj sami počnete in s čem mladini dajete zgled

in če je mulc zarad računalnika zgubu lajf je to še vedno bolje, kot pa za šankom/cerkvijo/šolo
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

Vsako leto pride na 100 milijonov mulcev v puberteto, pa zato ne popustijo bistveno v šoli, ne začnejo zanemarjati svežega zraka in ukvarjanja s športom - skratka ne prenehajo s praktično vsemi ostalimi aktivnostmi zgolj zato, da lahko od prihoda iz šole do obveznega spanja (user freud pravi od 14:00 do 22:30) brezciljno posedajo za računalnikom.

Problem ni v tem, da ima težave z identiteto. Če je edini cilj 8 ur pogovora po internetu in tega ne more v pretežni meri nadomestiti pogovor iz oči v oči, je stvar rahlo eskalirala, se ti ne zdi?
- Hoc est qui sumus -

Tear_DR0P ::

je stvar rahlo eskalirala

še vedno ni kriv računalnik
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

imagodei ::

Never said that. Mislim, da sem celo zapisal, da je računalnik simptom, ne pa vzrok.

Največkrat tudi pri alkoholikih sam alkohol ni kriv, da so postali pijanci. Je samo njihova drug of choice; odvisnost je nastala zaradi dolgotrajne zlorabe, vzrok za pitje pa ponavadi ni žeja.
- Hoc est qui sumus -

strictom ::

A pričakuješ od 14 letnika da bo hardcore obvladal C# pa C++ pa ti v nedeljskem popoldnevu spisal eno interaktivno spletno trgovino? Ne? Ja kaj pa potem?

Dela z računalnikom, tist, kar ga najbolj veseli. Igranje iger in gledanje filmov. Jaz sem svoj prvi računalnik, ki je dejansko bil sposoben poganjati kako igro dobil konec 8. razreda in valjda sem prvo inštaleral Red Alert 2 in Quake 3. Borland C/C++ je prišel na vrsto šele čez kako leto, v SŠ.

Mali bo dodobra spoznal računalnik, da bo imel neko podlago za karkoli resnejšega.

PS: Ne pozabit, da gaming industrija najbolj žene razvoj ;)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

BigWhale ::

Spletne trgovine ravno ne, sem pa jaz, ko sem bil star 13-14 spisal svoj prvi address book. Najprej v quick basicu in podatke zapisoval v flat text file, potem pa se v pascalu in podatke zapisoval v binary file. :)

roli ::

Čestitam! Samo niso vsi taki. Problem je predvsem, da nimajo interesa ali pa pravega znanja. Znanje se da dobiti vendar nekateri ne vedo kako. Največkrat je tisto prvo. ČE nimaš interesa pač tega ne boš šel delat. Večina mojih sošolcev (ne vsi) bodo prvič videli prgoramiranje šele v drugem letniku. Pa še to samo zato, ker bodo morali. Morda bo potem stvar komu postala všeč - morda pa anjbolj zasovražena stvar. Odvisno od osebka.

Jaz sem sicer videl programiranje in tudi poizkusil kar nekaj stvari šele v devetem razredu OŠ - pa kaj. Jaz za razliko od nekaterih imam interes za to.

Pa, ko že ravno predlagate šport - a je morda kdo kdaj pomislil, da nekateri šport sovražijo? MEni je bil najslabši predmet v OŠ kar nekaj časa ravno športna vzgoja. Še danes ne maram športa - morda je to razlog, da ne znam igrati niti preproste košarke. Ampak meni to pač ni zanimivo.
http://www.r00li.com

strictom ::

Kakšen moški pa si, če nisi pri 13 spesnil svoje prve spletne trgovine? :P

BW, po tvojem blogo sodeč, si bil ti kr 'nepovprečen' 13-14letnik :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Pegaz ::

@strictom Jaz sem pri dvanajstih že "programiral" v html-ju. :)

strictom ::

Jaz pa v Cju (ena simple matematična igra, ki te je grdo ozmerjala, če si vpisal napačen rezultat) :P

Sicer pa to ni fora. Večina tukaj na STju je pri teh letih začela. Večina v RL pa ne. Pač namest raznih outdoor igric igrajo CS. Dober del takih iger je veliko bolj družabnih, kot posedanje s tremi kolegi zunaj na klopci.

Modernizacija. Jebiga.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Bob Rock ::

Ne vsiljujte mu nekega nacina zivljenja, ki se zdi tebi in starsem edini pravi. Pravega nacina ni. V puberteti se vsak oblikuje sam. Ko bo zlezel iz tega pregrevanja hormonov bo videl kaj je zamudil in to nadoknadil. Prav tako pa bo koristne stvari obdrzal. In to, da je vec ali manj za racunalnikom vsak dan je imo cisto ok predizpozicija.
Ce primerjam sebe, ki sem v osnovno in srednjo solo hodil bolj reda radi in se cele dneve vlacil po ulicah in igralnicah, ker je bilo to "kul", v soli je bilo relativno dosti problemov(ne toliko z ocenami, bolj z vedenjem in odnosom). Doma so se trudili, da bi mi dopovedali, da to ni prava pot, ampak sem ob tem vedno pocutil napadenega in sem se se bolj zatekal k nekem brezpredmetnem upornistvu. In to vse do konca pubertete, ko sem zacel tudi sam razmisljat o zivljenju in ne le o tem kdaj bom kaksno polozil in izpadel faca pred kolegi.
Potem sem zacel stvari popravljat, ko sem videl, da si brez znanja bolj malo vreden, ce ti ni zivljenski cilj lopovluk ali delo za tekocim trakom. Dokoncal sem srednjo solo, sel na faks, kjer sem imel kar nekaj problemov, saj sem imel predznanje dosti sibko, ker mi je nekako uspevalo v osnovni in srednji soli doseci pozitivne ocene na tak ali drugacen nacin in s cim manj ucenja. In danes se mi prav "kul" zdi, da sem prisel do tocke, ko lahko resno razmisljam o tem, da bi jeseni vpisal magisterij.
Zato ti pravim, da ga pustite, da si sam naredi eno pot v zivljenju. Dajte mu neke smernice, ne ga pa silit v nekaj, ker bo v tem obdobju prislo do cisto kontra efekta.
Plus to, da ce je veliko za racunalnikom, karkoli dela, pridobiva neko znanje. Cisto nezavedno. Kar mu v nobenem primeru ne more skoditi.
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Karaya 52 ::

"Sam" imam podoben "problem" kot avtor teme. Življenje "meče kocke" in nikoli ne moreš vedeti katera pot te bo pripeljala do najboljšega cilja. Prva sestra je bila pravi knjižnji mol, celo do te mere da ji je mama prepovedala brati knjige. Najmlajša sestra knjig ne bere, je pa veliko časa na računalniku. Ker me je to včasih motilo sem ji dal geslo, ampak ona ga je vedno nekako zaobšla. Rezultat, sestra maturantka z znanjem filozofije, ki ne zna tipkati v wordu in emo sestra, ki je kot Macgyver.
Kdo mi lahko zagotovi, da bo prva sestra imela boljše življenje od mlajše? Na to vpliva toliko parametrov, ki te lahko v dveh okoljih naredijo za novega Šrota ali pa za klošarja.
Po drugi strani pa sva s starejšo sestro veliko manj socialna kot ona. Skratka, kombinacija genov, okolja, socializacije...

Zgledi vlečejo in kot starejši brat imaš večjo moč in odgovornost kot si misliš, pomoje celo večjo kot starša. Vsaj pri nas je tako. Če prinese domov slabo oceno, jo je strah pred tem kaj bodo naredili starši, pred mano jo je pa sram in slednje zagotovo bolj zaleže.

Veliko sreče, živcev, pa malega pranja možganov, kaj dosti ti pomoje ne preostane. ;)

Keyser Soze ::

Jah, upajmo, da ne bo kot Šrot. Ampak kot kakšen bolj pameten. =)
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere FPS igre ste že preigrali?

Oddelek: Igre
163296 (2879) guest #44
»

Kaksen računalnik kupiti ?

Oddelek: Kaj kupiti
241416 (939) Yakuza
»

Igre vredne nakupa

Oddelek: Igre
282011 (1447) Timmah
»

Prijave na NEST.2005 v sodelovanju z Gigabyte so odprte (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NEST
967502 (4589) Road Runner
»

problemi z igram?

Oddelek: Pomoč in nasveti
6796 (673) Scorpia

Več podobnih tem