» »

Dell Inspirion 1520 in Ubuntu

Dell Inspirion 1520 in Ubuntu

Anteus ::

Pred kratkim sem kupil prenosnik dell inspirion 1520 in se odločil zamenjati Visto z Ubuntujem 7.10 (alternate install). Sistem sem uspešno naložil, vendar se sedaj ustavi nekje v boot fazi. Po zagonu biosa se kernel sicer naloži, vendar takoj nato sledi črn zaslon. Disk kaže določeno dejavnost, vendar se ne zgodi nič vizualno opaznega. Pregledal sem že precej forumov in podobnih strani na to temo in ugotovil, da so problemi verjetno pogojeni z grafiko, predvsem z resolucijo, vendar pa ni bilo nikjer kakšne uporabne in delujoče rešitve. Te so večinoma vključevale spreminjanje usplash resolucije, kar pa, vsaj pri meni, problemov ne reši. Poskusil sem še z drugačnim pristopom, Ubuntu 6.06 lts (live install). Pri tem se pokaže boot slika in računalnik nalaga sistem, vendar se ustavi, ko naloži vse (indikator napredka pride do konca).
Sicer so pa specifikacije sledeče:
proc: Core 2 Duo T7250
zaslon: 15,4" 1440X900
GPU: GeForce Go 8600M GT 250MB
RAM: 1024MB DDR2

arjan_t ::

Točno tega še ne.
Mogoče je problem v tem, da uporabljam 64 bit verzijo.
Bom poskusil se z 32 bit. Mogoče kdo ve, koliko s to verzijo pade zmogljivost oz. v katerih primerih pade?

Sem namestil 32bit Kubuntu in sedaj dela normalno. Bi bil pa zelo vesel, če bi mi kdo razložil, zakaj ni delalo s 64 bitno verzijo.

icemarik ::

Jaz razmišljam o nakupu istega prenosnika in bi na njem uporabljal samo Ubuntu 7.10.
V glavnem ti dela vse kot treba?
Na internetu sem bral, da do laufanja lahko spraviš vse zadeve z malo ali skoraj nič nastavljanjem.
Kako si drugače zadovoljen z prenosnikom. Kako dolgo ti drži baterija v Kubuntuju. Kaj so po tvojem pozitivne in negativne stvari...

Še nekdo, ki ne zaupa Visti:) . Povsem razumem. S hitrostjo diska, kot jo ima prenosnik, se vse nalaga celo večnost, da ne govorim o porabi rama.
Sistem dela normalno, vendar 32 bitna verzija. 64 bitna s ustavi med nalaganjem. Kolikor vem do sedaj, je to v zvezi s Flash-em. Nekaj malenkosti je potrebno urditi, vendar je to dokaj običajno. Meni naprimer dela nekaj problemov zvok, ampak iste probleme sem imel že na svojem fiksnem računalniku, kjer sem jih uspešno rešil. Sicer ga še nisem dosti preizkušal, ampak do sedaj nisem imel problemov razen z zvokom. Baterija ob normalnem delu in ovetlitvi približno tretjino polne zdrži nekaj čez uro in pol.
Prednosti in slabosti tega prenosnika so precej subjektivna stvar.
Ta računalnik (dell inspirion 1520) ponujajo v dveh oblikah. Ena je za 1149 eur in druga za 1200 eur. Jaz imam drugo konfiguracijo. Prednosti te so vsekakor zaslon z dobro ločljivostjo (1440x900) in podpora za wlan 802.11n . Ostale strojne značilnosti so pa po mojem mnenju povsem stvar osebne odločitve in nasploh dokaj podobne v obeh ponudbah. Razen ram-a, ki je v mojem glavna pomanjkljivost, saj ga je le 1GB. Nameravam ga po potrbi dokupiti, vendar dellovi ram moduli precej stanejo in uporabljajo svoje konektorske podstavke, zato je prevzaprav nujno potrebno osnovni ceni prišteti še ta strošek. Prav cena je pa po mojem mnenju največja pomanjkljivost tega računalnika.

icemarik ::

Hvala za odgovor.
Visti itak ne zaupam :> Uporabljam smo linux-e in dela vse kot more. Ne kot Vistin SP1 (z backdoorami :>)
Ja zelo teško mi je najti prenosnik na katerem bi laufali linuxi ker kar dosti informacij od proizvajalce ne dobiš. Zato razmišljam o nakupu HP,Dell-a,Lenovo
Včeraj sem v trgovini gledal tale Hp1520 ampak edino kaj me je motilo je majhen ekran. Gledal sem tudi hp6820s kateri mi bolj ugaja in cena je kar lepa, ampak na spletu nisem nič našel o nameščanju ubuntuja na ta prenosnik ;((

Dell naj bi med velikimi proizvajalci še najbolj podpiral odprto kodo in operacijske sisteme kot je Linux, vendar sem jaz to samo slišal in je zato nujno, da preveriš še kje, kako je s stvarjo. Upam, da je na tem forumu kdo, ki bi lahko povedal kaj več o tem.
Ekran se pa meni zdi kar velik, kajti večja površina zahteva tudi večjo moč pri osvetljevanju in posledično je avtonomija baterije krajša.
Glede svojega prenosnika bi rad izpostavil še eno stvar, ki pa je zelo subjektivne narave. Izdelan (ali vsaj dokoncan) je na Irskem, kar je v tej poplavi kitajskih izdelkov meni dobrodošla sprememba.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
9418234 (7712) root987
»

Kje kupiti prenosnik DELL 1720 T8100... ceneje?

Oddelek: Kaj kupiti
92236 (2060) AlesSLO
»

Izšel je Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14516231 (10435) Jst
»

Pomoč-prenosnik

Oddelek: Kaj kupiti
432674 (2359) katja1986
»

Totalna zmeda glede prenosnika