» »

Kdo vzdržuje vodovod?

Kdo vzdržuje vodovod?

kekz ::

... in kdo to plača?

Mogoče bi zadevo moral dati pod hardver ali omrežje, saj vodovod to je. >:D

Torej problem:
Sosed je odkril, da mu dvorišče na robu (ob moji) parcele zamaka, posumil napako na vodovodu (tam spodaj blizu gre glavna cev za celo naselje) in poklical vodovodarje.
Vodovodarji so odkrili, da je menda defekten moj priključek na glavno cev, ki je v bližini na moji strani (zgradili pred ~10 leti oni) in mi rekli, da bodo napako odpravili za 500€, ki jih moram plačati jaz. 8-O Do moje odobritve plačila so mi zaprli vodo (da ne bo še naprej puščalo, saj gre voda na njihov strošek, ker je števec šele v hiši). To pa je približno 2m stran od moje hiše.

A moram res jaz to plačati?
Jaz nimam zaradi te vode in napake nobenih težav (v hiši normalen pritisk itd...)

bosstjann ::

imho je do števca vse njihov problem

kekz ::

To sem jim rekel tudi jaz, pa so mi odvrnili, da je to veljalo do pred 4 let.
Zdaj pa, da naj bi to bilo moje in po odloku moja dolžnost, da vzdržujem?

#000000 ::

Jeba. Sosed je prasku tam ko ga ne srbi, naj*** boš pa ti.

Ne vem, lansk let so odprli komplet dvorišče, zamenjali cevi od njih do ure (vmes odtrgal in plin in še neko njihovo cev:D ) vse zasul nazaj in povaljal, čez 14 dni položili ruknl še moj asfalt nazaj. Vse to za 0.00 € ali takrat še Sit.

Nimam pojma zakaj so sploh prišli to delat ker jih ni noben klical, so pa rekli da pač menjavajo cevi, in če jim pustim zamenjat bojo vse naredili na njihove stroške. Sosedu ki ni pustil da mu naredijo so rekl da ni problema, ampak če mu poči cev bo v tem primeru plačnik sam.

Tko da zgleda če je ror na tvojem, si nažalost plačnik ti. Edino mogoče bi lahko uveljavljal da tebe počen ror ne moti, samo kaj bi lahko dosegel pa je druga.

PS. teli bageristi in lopatarji imajo zlatarske cene.

kekz ::

To je na vrtnem delu parcele, kjer noben ne hodi, niti nič ne dela.
Meni ni jasno, kako je lahko samo od sebe začelo puščati (brez poškodbe) in imam na sumu, da so pri sami izvedbi itak oni slabo naredili ali uporabili slab material. Ne vem, ali to kaj spremeni, ker je od tega že skoraj 10 let in garancije toliko ne veljajo.

Zanima me še nekaj drugega.
V izogib podobnim težavam, ali lahko jaz od njih zahtevam, da vse svoje cevi odstranijo z moje parcele (glavna cev je menda njihova, prikljček pa menda moj, po njihovo).
Od postavitve je manj kot 10 let in služnostne pravice še niso priposestvovali, niti nimajo nikjer vpisane ali pogodbeno sklenjene.

Primoz78 ::

Pocekiraj obcinski odlok o oskrbi z pitno vodo, tam vse pise do kje je vzdrzevano s strani komulane/vodovodne in od kje naprej mora stranka vzdrzevat...po mojem ti nebi smel tega placat, ker ni to upraviceno zaracunano...ce voda ni sla skoz tvoj stevec je to problem firme, ki to vzdrzuje...ce bi pa ti povzrocil sam napako je pa druga štorja...poskodbe nastanejo zaradi kake porozne cevi, premikanja terena, slabe montaze....

Glede sluznostne pravice je tako, da ce gre vodovod samo do tebe bodo takoj rekli...ali hoces met vodo ali ne?...ce gre glavna linija cez tvoje ozemlje pa se lahko kaj bunis glede morebitne odskodnine zaradu sluznosti itd...kjer mores podpisati pogodbo o sluznosti itd....

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primoz78 ()

kekz ::

Evo, plačam 150€, če pride kdo skopati luknjo na moj vrt. 1m premera, 1,5m globine :D
Material: ilovica. Po mojem zelo mehka, kramp najbrž sploh ni potreben.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Highlag ::

Lani enkrat sem opazil, da pušča glavni ventil pred števcem. Sem poklical na Ljubljanski VOKA in so dejali, da priedejo zamenjat na moje stroške. Sem odvrnil, da naj kar kaplja. Ker voda ne gre na moje stroške ..... :\ Toliko o tem.
Never trust a computer you can't throw out a window

Primoz78 ::

Kot sem reku, to je vse odvisno kaj je definirano v obcinskem odloku o oskrbi z vodo...nekateri imajo vzdrzevano do ventila za vodomerom nekateri pred vodomerom...nekateri pa ocitno samo do prikljucka na glavnem vodu...:\

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

d0rK ::

150€ ? S kje pa si?

Primoz78 ::

A ni to skor 3 ure kopaca >:D

Lp Primoz
GAMING HTPC I5 2500k/ASUS P8P67/4GB CORSAIR XMS3/
VERTEX 3/ASUS 670 GTX OC/Antec TP-650 NEW/

koyotee ::

vec...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Mercier ::

Tri ure kopača? To imam jaz v treh urah skopano.

Ted ::

Problem kopača je da ga za 3 ure dela težko dobiš, tole bi pa v 10 minutah skopal::) če ne prej.
Mah...

kekz ::

Ene 3/4 metra sem že skopal in prišel do telefonskega kabla. Ravno vozlišče, je nad mojim vodovodnim ventilom in gre cev Telekoma v 3 smeri dalje :(. Zdaj lahko vmes med cevmi nadaljujem samo še z otroško lopatko :'(.

Se že počutim kot arestant.


Spomnil sem se še, da sem pred malo manj kot 10 leti dal za izkop cele hiše 1200 DEM, kar je 600€. Dva tovornjaka po 10 m3 + bager s taveliko 1m3 šaflo + odvoz + cel dan dela bagerista in 2 šoferjev.
Benti, kakšna inflacija ;((

Ejsi_Disi ::

Samo to kar ti praviš, so dolžni oni porihtat. Do števca, naprej je interno oz.tvoje. Če so delali manj kot 10 let nazaj potem moraš imeti pvc cevi. Ali so mogoče še litoželezne? Pa če je Telekom delal nad vodovodem, potem so tudi oni odgovorni za defekte. Samo verjetno so dali garancijo za 5 let (mogoče še manj), torej gre vse na komunalnega vzdrževalca.
Rock n' roll ain't noise pollution!

kekz ::

Ob vsem skupaj se sprašujem, čemu so sploh namenjena javna podjetja?
Da lupijo prebivalce še malo bolj kot bi jih zasebna, ker jim je bil kar podeljen monopol?

Nekako morajo, saj je kolega pred časom ugotovil, da ima direktor enega od teh podjetij skoraj za 2x večjo plačo kot bi mu šla po zakonu (javne službe). Po uradni pritožbi, je dobil pojasnilo, da ima tako plačo že od prej, pred sprejemom ustreznih predpisov in da gre pač za pridobljene in že uveljavljene pravice, predpisi pa za nazaj ne veljajo 8-O.

5. dan brez vode ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Ejsi_Disi ::

Nisi še nič rešil?
Rock n' roll ain't noise pollution!

kekz ::

Luknjo imam že od petka (in so bile dejansko uporabljene inženirske ure, saj sem jo sam izkopal :D).
Vendar JAVNO PODJETJE vodovod pravi, če ne bomo danes prišli, bomo pa jutri. :(
Jaz ima seveda zaradi tega dopust do preklica.

Kaj jim je fletno tako poslovati. Ne dajo nič na pismeno (ponudbe, cene), ne znajo povedati, kdaj bodo prišli... Javna služba pač. ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

Ejsi_Disi ::

Luknjo pa res nikoli ne izkopljejo. Bi moral probat poklicat tako, da bi prišli interventno. V roku ene ure bi bili že tam. Kje pa je to, če ni skrivnost?
Rock n' roll ain't noise pollution!

kekz ::

Kranj. Zdaj so ravno porihtali.
Zdaj se grem končno lahko umit. :D

Ejsi_Disi ::

No kekz, situacija je taka. V LJ je Simšička leta 2004 podpisala odlok, da grejo vsa vzdrževanja, popravila od zadnjega ventila do števca na račun lastnika vodovodnega priključka. Se pravi, da je razmeroma nova zadeva. Samo kako je pa v KR pa ne vem. Lahko, da nimajo takega odloka. In kako si se zmenil? So ti računali?
Rock n' roll ain't noise pollution!

kekz ::

Računali niso. 500€ so hoteli samo za izkop "luknjice", popravilo pa je menda brezplačno.
Saj sem povedal monterju, želeli so mi zaračunati inženirske ure za izkop, pa so dobili inženirja, da je kopal. :P
On pa mi je povedal, ko sem imel pripravljeno in sem poklical v soboto dežurnega, bi ta moral priti. Menda mora dežurni priti tudi sredi noči. Mi je svetoval, da ga zašpecam šefu. Dežurni je menda nek zunanji izvajalec, ki mu kar dosti plačujejo za dežurstvo (in menda za delo tudi).

ThinMan ::

To je vse skupaj ena banda!

Elektro, Telekom, Plin, za te velja da do naročnika vzdržujejo ponudniki teh storitev.(to števcev, omaric na hiši, ...). Saj ti vodovodna podjetja priklopijo glavni vod na tvoj števec. Ali pazi, števca ne smeš svojega metat gor pa čeprav je boljši, z večimi atesti ipd ipd. Moraš montirat njihov števec, ki je 3x dražji!

lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Mercier ::

Recimo, se odloči, da bodo toplotne postaje/podpostje v lasti in upravljanju lastnikov bloka, pred tem so pa bile od javnega podjetja. Folku se sladko je*e za stanje naprav, denarja za vzdrževanje je pa itak nekaj nepotrebnega. Po nekem času je stanje postrojev katastrofalno. No, še vedno ostane možnost, da se vrne javnemu podjetju, ki potem zmeče ogromno denarja v sanacije. Kdo na koncu plača, je jasno. BTW, primer ni hipotetičen.

Ste rabili usluge obrtnika zadnje čase? Seveda je prišel takoj, dobro naredil, da se ni bilo treba pričkati, sploh pa ne stati poleg cel čas in na koncu normalno zarečunal. >:D

Šur, pritoževanje nad javnim je dobra relaksacija, prosti trg pa se zelo lepo sliši.

kekz ::

Recimo, se odloči, da bodo toplotne postaje/podpostje v lasti in upravljanju lastnikov bloka, pred tem so pa bile od javnega podjetja.


To zagotovo ni prava pot. Zakaj bi bili priključki in cela infrastruktura v direktni zasebni lasti odjemalcev? Lepo se ustanovi podjetje, delniško družbo, ki je pravna oseba in dela za svoj dobiček.

Teh izvajalcev (podjetij) bi bilo seveda več. Vzrževanje fizične žice, cevi, priključka bi bila dolžnosti tistega, s katerim bi imel pogodbo za storitve (vodovod, elektrika, telefon...). Če bi zamenjal "operaterja", bi ti potem novi vzrževal infrastrukturo, v daljšem času pa bi najbrž nastajale tudi vzporedne infrastrukture.

Zdaj so v TK svetu popularni trojčki (Internet, telefonija, TV). Pravijo, da bodo kmalu četrvorčki (+ mobilna telefonija). Na daljši rok bi lahko vključili še ostala omrežja (elektriko, vodo, plin, ogrevanje, ...)

Mercier ::

Le to, da ni prosti trg magična beseda in javno grda kletvica, sem htel reči. Se da dobro uredit, če se zna in je volja.

KoKi ::

Da obudim staro temo.

Že nekaj časa Mariborski vodovod ugotavlja, da nekje toči voda blizu naše parcele. Zdaj so nam prišli sporočit, da mora točit nekje pri uličnem ventilu, ki napaja našo hišo. Stroške popravila, ki bodo ~300€ krijemo sami. Samo v primeru, da bi bil poškodovan glavni vod (ali ventil), ki napaja celotno ulico, bi to krila občina. Ker je to na javni površini z asfaltirano cesto, tudi ne smemo delat v lastni režiji, ampak lahko samo Mariborski vodovod, ker so oni upravljavec.

V pravilniku o oskrbi s pitno vodo po 27. členu piše:
"Vodovodni priključek je last lastnika oz. lastnikov objekta, ki ga s pitno vodo oskrbuje upravljavec, in to od priključka na ulični vod - napajalni vod do vodomera, vzdržuje ga pa upravljavec na stroške lastnika oz. lastnikov objekta."

Toliko o tem.
# hackable


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Debelina "glavne" vodovodne cevi v hiši (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921082 (8678) floyd1
»

problemi s sosedom (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5513459 (8214) shintaro
»

Stroški za vodo - od kod! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5013704 (11848) mihec87
»

Zaračunavati bodo začeli dež!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
569421 (6994) ...:TOMI:...

Več podobnih tem