» »

Kje dobit RFI filter?

Kje dobit RFI filter?

rokec_mx ::

To je filter za radijsko frekvenčno interferenco.

Finta je v tem, da mam eno napravo, ki mi med delovanjem moti televizijo(šum v sliki), šumenje po računalniških zvočnikih(ki so 15m vstran), itd...
in gledam tele filtre, s katerimi se da to odpravit: link

Filter pa se priklopi preko samega napajanja naprave.

In zdaj me zanima kje se tak filter da kupit pri nas?

Hvala za pomoč.
Lp, Rok

Fave ::

Teslin transformator? Si ga sam izdelal? Kako dolge iskre pa meče?

Drugače pa dvomim da bo tak filter pomagal pri odpravi šuma v sliki.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Azrael ::

To so filtri proti radijskim motnjam, imenovani tudi RSO filtri.

V uporabi (v obliki, kot jo iščeš) so v beli tehniki (pralni in pomivalni stroji), mali gospodinjski aparati (mikserji, sesalci za prah itd) in ročnem orodju. Tisti v beli tehniki imajo navadno faston priključke in so grajeni za tokove do 16A, manjši pa imajo žične izvode in so za majše tokove, običajno pod 10A. Obstajajo tudi Evro vtičnice, ki imajo tak filter vgrajen, so pa za tokove do 2A, zelo redko več.

Ti filtri so vgrajeni tudi v vseh elektronskih napravah samo, da tam ni neka škatlica s priključki, ampak so elementi pricinjeni na tiskanino, saj gre za zelo enostavno vezje - nekaj kondenzatorjev, dušilka in upor (shema je narisana v pdf dokumentih na CORCOM spletni strani).

Vendar Teslov transformator povzroča tudi veliko visokofrekvenčnih radijskih motenj, ki se ne širijo po el. omrežhju, ampak kar po zraku in tu ti ta filter ne pomaga nič. To povem zato, ker dvomim, da bo RSO filter odpravil vse težave.
Nekoč je bil Slo-tech.

korenje_ver2 ::

lahko das samo ozemljeno kletko okrog vsake naprave :D

rokec_mx ::

Fave:
Da, delal sem ga sam, v bistu je to moj srednješolski projekt, ki ga bom zagovarjal čez 2 tedna na maturi. Kar se tiče strel, trenutno sem dosegel 60cm, to je največ do zdaj. Ko naredim še par fines in ga spravim v čisto resonanco, pa upam še na par centi več. Ko bom konec, lahko mogoče odprem novo temo, pa malo napišem postopek in to, nekaj slik... če bo mogoče kdo mel veselje sam delat.:))

Azrael:
Nekje na netu sem bral od enga modela, ki je mel narjen manjši teslin trafo in mu je v bližini nekaj metrov od računalnika šumelo po zvočnikih med delovanjem zadeve. To se dogaja tudi meni. Na koncu je napisal, da je potem zadevo rešil takole, da je dal na napajanje samo en tak RFI filterček.
Pa kolikor je meni znano, je to samo navadni nizkoprepustni filter..

korenje_ver2:
Hehe, teoretično bi šlo ja, praktično pa...:D

Fave ::

Pri računalniku in zvočnikih stvar verjetno pomaga. Pri televiziji pa najbrž ne bo.

Kot je rekel že Azrael:

Vendar Teslov transformator povzroča tudi veliko visokofrekvenčnih radijskih motenj, ki se ne širijo po el. omrežhju, ampak kar po zraku in tu ti ta filter ne pomaga nič. To povem zato, ker dvomim, da bo RSO filter odpravil vse težave.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

e-marko ::

Jaz pa si bom malo sposodil tole temo, če ne bo nič narobe...

Za en delovni stroj kupujem kamero in majhen monitor, da bom lahko videl tudi zadaj za stroj. Tam kjer sem gledal kamere sem opazil, da prodajajo tudi neki filter za električno omrežje, ki blaži nihanja (Elektronischer Störgerãuschfilter). Ne bi namreč rad skuril monitorja ali kamere. Opis:
Dieser filtert Unanehmlichkeiten heraus, die durch die elektrische Anlage des Autos verursacht werden und über die Stromversorgung zum Monitor / Endstufe usw. gelangen. Maximale Belastbarkeit 30A.

Sedaj pa me zanima ali je to potrebno ali ne? Ker izgleda dokaj preprosto in bi sam zalotal skupaj... Zato pa bi potreboval vašo pomoč ;) Ali naj raje odštejem 10evrov in kupim?
Takole izgleda:


Hvala.

LP
...somebody, somewhere...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Azrael ::

@e-marko:

Iz slike se ne da nič razbrati, razen, da so trije elementi v TO220 ohišju montirani na hladilnik.

Prvo kot prvo, ta filter je drugačen, kot tisti za katerega je spraševal avtor teme in nista zamenljiva med seboj.

Filter za katerega sprašuješ je grajen za avtoinštalacijo 12 ali 24V (nista enaka!) in reže špice visoke napetosti, ki so posledice slabega akumulatorja v vozilu ali drugih napak na inštalaciji.

Če imaš znanje, shemo in če dobiš material za drobiž se ti splača delati sam, drugače raje kupi.
Nekoč je bil Slo-tech.

BluPhenix ::

korenje, faradayeva kletka je pri emv bolj jalova stvar, je pa odlična za električno polje.

Skratka moral bi dati nekaj z zeelooo majhnimi luknjicami, še raje brez. Tako da ne pride v poštev.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

e-marko ::

@Azrael

Vem, da sprašujem za drugo stvar ampak mi je bilo škoda odpirati novo temo.
Glede sheme sem upal, da tukaj kdo kaj več ve oz. ima kakšno shemo. ;) Gre za 12V inštalacijo. Sestava in material ni problem.
Če sem zlotal regulator za ventilatorje v računalniku bi moral še tole.

Kako naj ugotovim ali sploh potrebujem ta filter? Enostavno merim napetost na akumulatorju pri prostem teku in pri polnem plinu, da vidim porast napetosti? Koliko je še nekje "varno" za monitor? Do 14V?
Hvala.

LP
...somebody, somewhere...

Azrael ::

Z voltmetrom ne boš veliko ugotovil, za take meritve rabiš osciloskop. Gre namreč za zelo kratke, nekaj ms trajajoče impulze visoke napetosti., ki jih voltmeter ne zazna, ampak utrudijo nezaščiteno elektroniko

Te impulze povzroča alternator. Dokler je akumulator vozila v dobrem stanju in alternator deluje pravilno te imoulze "požre" akumulator sam. Težava se pojavijo, ko je akumulator slab/star ali je slabo priklopljen (počena klema npr.). Torej, če se za vozilo lepo skrbi, tak dodaten filter niti ni nujen. Namreč:

Če je avtoelektronika pravilno izdelana že ima vgrajne take filtre, samo danes, ko vsi proizvajalci od najcenejših do najdražjih iščejo vse mogoče in nemogoče načine kako zmanjšati stroške, take stvari radi izpustijo.

Sheme takega filtra nimam, so pa v splošnem sestavljjeni iz diode (sčiti pred napačno polariteto), močnostne Zener diode cca 16V (reže prenapetostne impulze), kondenzatorjev (za odpravo ostalih šumov) in morebitnih dušilk.

Cena 10€ niti ni pretirana, zgoraj naštet material in iskanje (brez cene tvojega dela) bo hitro stal več. Pri hitrem ogledu Google zadetkov sem videl, da podobne zadeve lahko stanejo tudi 30 do 50$.

Je pa seveda varianta reverzni inženiring, če bi vseeno rad imel več takih filtrov. Kupiš enega, ga preštudiraš v nulo, mogoče odpraviš še kakšno šibko točko in začneš izdelovati svojo varianto.
Nekoč je bil Slo-tech.

e-marko ::

...Kupiš enega, ga preštudiraš v nulo, mogoče odpraviš še kakšno šibko točko in začneš izdelovati svojo varianto....


hehe, si se malo pohecal, ne? :D


Drugače pa hvala za info. Bom kar naročil tistega in mogoče res izdelam še kakšnega. Brez odpravljanja šibkih točk...:)

LP
...somebody, somewhere...

svizec75 ::

"faradayeva kletka je pri emv bolj jalova stvar, je pa odlična za električno polje. "

:d
poginu bom od smeha. Zelo jalova stvar je, ane - dej svoj mobitel v kovinsko škatlo od keksov, pa se poklič.
Pa k se ti bo kdo oglasu, še vpraši če si ti tam mogoče. :\

Druga stvar je pa sam emi filter. To je krasna stvar, samo tebi se inducira napetost na zvočnikih preko kablov, tako da bi rabil imet še dodaten filter na zvočnikih. To bo skor obvezno.

Uno za alternator:
za začetek vzemi dvosmerno supresor diodo (med plus in minus). Predlagam ti 1. 5ke15arl do-201.

Kar se tiče pa dizajna takega filtra je tako:
voltmetrom ne boš veliko ugotovil, za take meritve rabiš osciloskop. Gre namreč za zelo kratke, nekaj ms trajajoče impulze visoke napetosti., ki jih voltmeter ne zazna, ampak utrudijo nezaščiteno elektroniko

imo: tud z osciloskopom ne boš dost vidu. Ti rabiš dso s fft modulom, ker te zanima spekter teh pulzov. Potem moraš pa zračunat filter, da bo dušil vse nad to frekvenco. Filter je tak, da je l v serijo, proti masi sta pa r in c paralelno.

[Ni potrebe po tolpi smeškov, moderator]
Verbae volant, scripta manent. Labor omnia vincit improbus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

e-marko ::

ja, hvala... A sem omenil, da sem amater? Če imam shemo še nekako gre. Ampak takole pa samo debelo gledam, hehe. No, saj ni panike. Bom kar kupil en filter in konec.

LP
...somebody, somewhere...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brnenje v električnih napravah ob delovanju dvigala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151934 (1488) LordTado
»

proizvajanje električne energije preko kolesa

Oddelek: Šport
124264 (3970) dzinks63
»

Fid stikalo meče ven

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
103070 (2670) marsovcek
»

Izdelava filtra proti motnjam

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173380 (2930) Matek

Več podobnih tem