» »

kateri 24" monitor kupiti

kateri 24" monitor kupiti

Temo vidijo: vsi
««
94 / 117
»»

Marix ::

Zdaravo kupujem monitor 24col, večino za igranje iger in brskanje po internetu.
sem gledo ta dva:
--> http://geizhals.at/asus_vg248qe_90lmgg0...
--> http://geizhals.at/benq_xl2411t_9h_l9sl...

kakšni bolši predlogi ?

medenko ::

kaj je fora teh hz?

Halfdead987 ::

60hz monitor ne more predvajat več kot 60fps. ubistvu lahko,ampak se podvojijo

NightHawk ::

Kako to misliš, da se podvojijo?

Hz je oznaka za frekvenco in je enaka 1/t (obhodni čas). Monitor s 60Hz se osveži vsako 1/60 sekunde. Sepravi se osveži 60× v sekundi. Če imaš več kot 60 sličic na sekundo ti pač ne prikaže vse....po moji logiki.

MrStein ::

Marix, če ne rabiš več kot 60 FPS (in 3D sliko), so tile predragi.
Sicer pa je 144Hz zanimivo, sem mislil, da je "le" 120.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Blue3D ::

Mene tudi zanimajo 120hz monitorji budget tam do 260€
V slo in drugje je bolj malo izbire. Gledam enega Samsunga, pa je ok vse razen gloss ekrana, ker imam za seboj okno bi me to motilo ali ?
Tested on Quakers
I5 14600K 4080SUPER

LordPero ::

Ja, 144Hz sexy. In če veš zakaj to rabiš, potem rabiš, definitivno vzemi to.
Tudi glede na bonbončke na videz deluje super gaming monitor, mogoče še zaključek kakšnega reviewa mal preleti, samo toliko, da nima kakšne večje tovarniške pomanjkljivosti (kar se tiče cene, se mi ne zdi pretirana, prav veliko konkurence itaq verjetno ni).
LordPero

Jackass ::

Od nekdaj je veljalo, da pri LCD-jih ni pomembno osveževanje. Nikoli še nisem opazil utripanja ali česa podobnega, kot pri katodnih zaslonih.

To, da imaš 500 slik/s pa se mi že v igrah zdi totalen absurd. Kar je nad 30 je tako ali tako nesmiseln presežek. Moje oko se namreč ustavi pri 24 slik/s.
jAcKaSS

Moje vidi čez 60.

Če ne vidiš razlike med 30 in 60 si slep.
Bolj verjetno nikoli tega nisi videl blizu en drugega.
Je več kot očitna razlika. Posebej če 30 FPS na LCD primerjaš z 60 FPS na CRT.
In tudi 60 napram 120 na LCD je opazno.

Zmeni se s kom pa primerjate. Sicer 30/60 lahko sam doma primerjaš, recimo še kaka 3D igra podpira omejitev FPS. Daj na 60, potem pa omeji na 30.
Motiti se je človeško.

PARTyZAN ::

Tilen ::

Kaj pa kak IPS 75+ Hz z vsaj 1200 višine?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PARTyZAN je izjavil:

http://www.red.com/learn/red-101/high-f...

Super primeri.
Najbolje istočasno eno zraven drugega pognat (dva okna browserja).
Motiti se je človeško.

Jackass je izjavil:

Od nekdaj je veljalo, da pri LCD-jih ni pomembno osveževanje. Nikoli še nisem opazil utripanja ali česa podobnega, kot pri katodnih zaslonih.

Utripanje nima nobene veze pri tej debati (ker piksli pri LCDjij ne utripajo, se samo osvežujejo), se gre enostavno za potrebo po več informacijah na sekundo.

Jackass je izjavil:

To, da imaš 500 slik/s pa se mi že v igrah zdi totalen absurd. Kar je nad 30 je tako ali tako nesmiseln presežek. Moje oko se namreč ustavi pri 24 slik/s.

Če ne vidiš več kot 24 fps na bilo kakšnem ekranu imho tudi žoge u real lifeu ne moreš ujet :). Vsaj do 100 fps & Hz na ekranu je popolnoma legitimna potreba.
Hm, se pa malce zanikaš sam sebe -če si opazil utripanje katodnikov potem pač vidiš precej več kot 24 fps, samo malce polenilo se ti je zaznavanje, ker se možgani hitro navadijo na blur iz videov oz. iger (če igraš igre, pa jih verjetno precej počasi, ne?).
Ampak ja, težko je ljudi prepričati, da eni pač vidimo nekaj, kar oni ne, zato ne bomo tukaj nič novega dosegli/dodebatirali.

Naključen primer (google images) ne posebno hitrega miškanja na LCDju (hitrost se bi celo lahko izračunalo iz slike, če ni kazalec kaj ekstra večji/manjši -ampak gre za počasno premikanje). Tak enostaven test je precej lahko doma ponovit, samo hitrost premikanja miške mora seveda biti višja od zamika/blurja za kurzorjem zaradi odzivnosti pikslov na ekranu v vprašanju (=ghosting LCDja), da se lažje vidijo luknje med eno in drugo pozicijo. Najbolj opazno je, če z miško krožite okrog fiksne točke v katero gledate, kar u bistvu tudi je cela FPS ikušnja.

Naključen primer (google images) ne posebno hitrega miškanja na LCDju (hitrost se bi celo lahko izračunalo iz slike, če ni kazalec kaj ekstra večji/manjši -ampak gre za počasno premikanje). Tak enostaven test je precej lahko doma ponovit, samo hitrost premikanja miške mora seveda biti višja od zamika/blurja za kurzorjem zaradi odzivnosti pikslov na ekranu v vprašanju (=ghosting LCDja), da se lažje vidijo luknje med eno in drugo pozicijo. Najbolj opazno je, če z miško krožite okrog fiksne točke v katero gledate, kar u bistvu tudi je cela FPS ikušnja.

Mogoče še en naključen link s par podobnimi slikcami.
Moje mnenje je, da VSAK vidi razliko tam vsaj do 100 ali 120 fps/hz, ampak potem možgani to zelo drugače sprocesirajo za namene lažje zavestne obdelave podatkov oz. že informacij (pač ekran dejansko dela take luknje oz. miš toliko skoči med eno in drugo sliko, amapak ker to v končni fazi manj uporabno za nas nam možgani posredujejo kar smer premika oz. blur -pač v naravi, če te lovi nek predator ali ti loviš nekaj, rabiš hitro poznat vektorje, da se lahko pravilno odzoveš na situacijo v naslednjem trenutku).
Pri filmih oz. igrah z veliko blurja pa je ta blur že posredovan očem (kot vhodni podatek), zato se tolerira nižje fpsje. Ampak z malce treninga se da tudi mimo tega -če se mal skoncentriraš oz. si enostavno navajen tega, boš videl tiste blurje in te bodo motili (recimo tipično v bednih grozljivkah, kjer že večkrat pokaže neko ubogo pošast, a vedno v hitrem premikanju, če ne bi bilo blurja bi že takoj vedel, kaj je oz. kako zgleda, tako pa moram čakati do konca filma).

Tilen je izjavil:

Menda 19×12 ne obstaja, ker single link DVI nima dovolj širine za to (elektronika pa je verjetno vezana še na ta legacy). 1080 višinskopikselnih jih pa je kar nekaj, ki gredo nad 70Hz, tudi 27".
Večji 25×14 oz. 25×16 IPSji glavnih proizvajalcev pa itaq niso ravno dobro prilagodljivi temu (elektronika mislim) oz. vsaj še nisem videl legit navitja npr. U271x ali podobnih PLSjev. Se pa v zadnjem letu končno nekaj spreminja tudi za IPSje, recimo razni/neki modeli Yamakasi Q270 (25×14) naj bi bil zmožni 100Hz ali vsaj 75Hz.
LordPero

Jackass ::

LordPero:
Se popravljam. Hvala za obrazložitev. Nisem bil nikoli tako pozoren na to, ker ne igram iger ali gledam filmov od blizu in niti ne opazim teh razlik. Vendar imaš prav.
jAcKaSS

Aja, sicer sem tebe citiral, ampak sem bolj nasploh govoril, ker se končno trg malce premika v to smer (& zadnje čase se mi mal preveč tipka :)).

Kar nisem dejansko napisal, ampak hotel zaključiti je, da več kot prikazanih 60 fps bolj malo ljudi pogreša (delo ob statični sliki, npr. txt), zato se je tudi bolj malo delalo na tem (razvijanje matrik je drago, zato so tržne preference toliko bolj upoštevane), kar pa ne pomeni, da ne bi bilo ql imeti tudi v desktopu več kot teh standardnih 60 Hz/fps (ob isti ceni seveda).
LordPero

Blue3D ::

Na nemškem forumu je en dobro zapisal zakaj je 24 fps premalo.
Človeško oko res zazna samo 24 fps, če pa ima ekran-video tudi 24 fps,
zgleda, da se zatika ker oko in ekran nista usklajena.
Zato je potrebno veliko več fps-hz,da ima oko vedno pravo sliko na razpolago.
Razlika med 60 in 120 hz je pa opazna pri 3D igrah, zato je marketinško ozko usmerjeno in so
cene toliko višje.
Tested on Quakers
I5 14600K 4080SUPER

Xserces ::

Ima kdo kakšen predlog za 24" monitor okoli 200€? uporaba: gaming in pa včasih kakšen film
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

barocco ::

Dell u2312Hm ips,dobro ni 24" ,je pa super za pod 200€ ceno.
ga vzel v Funtechu 2 mesca nazaj za 196€ se mi zdi..
Igram špile ,gledam filme,v glavnem boljša slika kot na 5 let starem TV-ju 32"LG..
RangerVIII|6700k|Corsair16GB|
Msi1070|pm961|BX5001TB|RM650x|H100iv2|

LordPero je izjavil:

Tilen je izjavil:

Večji 25×14 oz. 25×16 IPSji glavnih proizvajalcev pa itaq niso ravno dobro prilagodljivi temu (elektronika mislim) oz. vsaj še nisem videl legit navitja npr. U271x ali podobnih PLSjev. Se pa v zadnjem letu končno nekaj spreminja tudi za IPSje, recimo razni/neki modeli Yamakasi Q270 (25×14) naj bi bil zmožni 100Hz ali vsaj 75Hz.

(sem malce bolj prelurkal 120hz.net)
Jup, tisti Catleap 2B (nekaj čez 300 $ so bili) so vsi zmožni 120Hz (2560×1440 LG IPS). Tisti z 2C boardi pa ne.

Also, s Titani je NV nekako olajšala (user friendly) OCjanje ekranov. Sexy karte to.
LordPero

Tilen ::

2B je sedaj 600€+
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kmetek ::

652€ ni 600+...pa še brez PTT + DDV....

Jup, zadeve so si pridelale lep premium :).
LordPero

b16 ::

Si slučajno že kdo lasti ta monitor?

http://www.ebay.de/itm/New-YAMAKASI-Cat...

lekses ::

Jaz sem eden tistih, ki je DELL u2412m vrnil nazaj v trgovino.

Ne vem, ali sem samo jaz čuden, ali pa je monitor izredno slab pri prikazovanju črnih/temnih odtenkov? Monitor občasno uporabljam tudi za ogled filma/youtube/televizije in se mi je zdela prikazana črnina neprimerno slabša kot na nekaj let starem TN Samsungu.

Ali je tudi pri dražjih IPS modelih stanje enako? V trgovini sem gledal 27" AOC i2757Fm, ki ima sicer premajhno ločljivost za svojo velikost, vendar pa prikazuje veliko lepšo črnino in nasploh lepšo sliko v filmih kot DELL.

Kakšno je mnenje lastnikov tega DELL-a? Aja, prikaz barv je na DELL-u odličen, vendar pa ne toliko boljši, kot je hkrati slabši prikaz črnine v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi modeli IPS, da ne govorim o TN.

safast ::

lekses se strinjam glede črne. Je problematična. Me pa (zaenkrat) to ne moti.

mailer ::

Je že kdo testiral monitor Iiyama ProLite X2485WS? Ena redkih konkurentov Dellu U2412M. Pri nas ga dobiš za okoli 280€.

Noooooooo!! Moja AMVA hoče it počivat v miru :'(.
Dva kondija, ki skrbita za napajanje kontrolerja slike/vhodov sta mal sumljiva ... (zelo rahlo napihnjena, vsi drugi so sicer kot novi). To se sicer ujema s tem, da neonke vedno delajo bp, slika pa se je mi je že parkrat prej zlomila & izginila pri 'hladnem' ekranu (do par minut po vklopu). Bomo mal pospajkali, upam da bom lahko izrekel 'It's alive!' ...

Drugače Centrala TFT pravi za U2412M, da ima črno 0,13 sveč na kvadratni meter, kar sploh ni slabo za IPS. Aja, nekalibrirana črna pa je res 0,23, ampak ob visoki svetlosti, kjer te itaq prej pečejo oči. Tako da po tem gledano, bi težko imel U2412M slabše črne od cca boljših TNjev (sicer napol ugibam, ampak dvomim, da imajo TNji nižje črne od 0,13).
Ampak za črne imaš itaq VA.
LordPero

yayo ::

Je bolj težko objektivno oceniti nov monitor v dnevu-dveh, potem, ko si v starega si buljil kontinuirano 4-5 let. Ko sem sam prešaltal z NEC-a LCD20WGX2 20" na U2412M se mi je tudi zdelo marsikaj narobe, IPS glow zaradi večje površine (bel namesto oranžnega na NEC-u), črne, ki so zgledale manj črne zaradi mat premaza, itd. Ampak v obdobju, ko sem jaz kupoval enostavno Dell ni imel nobene alternative, tudi, če bi hotel zapraviti dvojno vsoto (wide gamut za mojo uporabo ni prišel v poštev). V glavnem, pred kratkim sem obiskal kolega, ki ima sedaj mojega NECa in se malo igral s starim monitorjem. Pa mi sedaj vse na staremu zgleda narobe. Ko enkrat "okusiš" 24' ne moreš več iti nazaj :D

Za črno sem pregledal nekaj test na prad.de pa imajo vsi od 0.07 do 0.3 cd/m?, ne glede na tip panela.
Motiti se je človeško.

No ja, za vsako izmed 'vrst' panelov imaš primerke, ki imajo črno pod 0,1 cd/m^2, sem samo hotel reči, da tisti U2412M ni med slabšimi v tem pogledu (sploh pa ne med IPSji).

Aja, napisana črna pa ni najnižja črna, ki jo lahko monitor doseže (ker to je mal irelevantno), se gre za črno v kalibriranem stanju (in seveda brez dinamičnih kontrastov).
LordPero

pipicar ::

bluefish ::

Prvi.
MVA matrika, posledično boljše barve, vidni kot.

Jap, prvega :).
LordPero

franci0 ::

bluefish je izjavil:

Prvi.
MVA matrika, posledično boljše barve, vidni kot.

katera specifikacija na linku ti pove kvaliteto MVA matrike ?

Tale: LED MVA

Da ima MVA boljše lastnosti, pa se ve iz let in let izkušenj in testov.
Povzeto pa je recimo na wikipediji, čeprav precej amatersko napisano, zato ne bo linkam.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Hm, to, da mva s koti izgubi bolj samo barve kot kontrast v primerjavi s TNjem, kjer če če malo laid-backaš na stolpu, ne vidiš več nič na zaslonu?

Če ima konkretno ta zaslon druge težave, pa res ne vem, ampak mislim, da bi jaz med tema dvema avtomatsko naročil bilo kakšen va & kasneje ugotavljal pomanjkljivosti poceni ekrana. Pač easy je bit TN hater ;).
LordPero

Dr_M ::

A za S-/PVA so pa cisto ukinili razvoj? Cene so se vedno gromozanske, pa prakticno nic novega.
Skoda, da so tako zanemarili najboljso matriko.

kuglvinkl ::

Je že kdo imel prilko videt U2413?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

A za S-/PVA so pa cisto ukinili razvoj? Cene so se vedno gromozanske, pa prakticno nic novega.
Jaz upam, da bo moj Samsung 971P še dolgo pri močeh8-)

O.

Ja, na žalost ima Samsung druge veliko bolj dobičkonosne in varnejše naložbe, Sony pa nima keša :'(.
LordPero

Ampak, pobje, vsi high end monitorji so IPS. (sam imam še vedno dva PVA).

Ja, vsakemu svoje :).

A ti drugače rabiš wide gamut ali ne? (zadnjič si primerjal wide & sRGB Della) In, a boš potem prodajal kakšnega wide PVAja? :)
LordPero

Zdej, umrl zarad WG ne bom. Namreč, 27" in 24" sta po ceni enaki. Samo se mi zdi, da bo 27 in 21 prehuda, zato razmišljam o U2413 in 21.

Sicer pa, ta mauga PVA (Samsung 204Ts) se bom znebu za drobiž, ker rabi 30 sekund, da se zbudi (utripa, verjetno je odpizdilo kondič).

Aja, ne, poglej moj dogovor, namreč 27" sRGB in 24" wide sta podbne cene, drugač je sRGB 24" (U2412) vsaj pol cenejši od sRGB 27" Della :).
Moj imho je, da če ne rabiš wide, vzemi 27" sRGB, po potrebi pa ga zamenjaj za wide, itaq kaže, da ne bo hitro izgubil vrednosti.

LordPero je izjavil:

kuglvinkl je izjavil:

Sam, kaj zdej, U2413 al U2713HM, cena je podobna...

Ahm (tudi drugim), da ne slučajno vi mešate U2713HM in U2713H ... (ene 200EUR razlike za WLED vs. GBLED).
Ker ne vem zakaj oz. večina verjetno ne bi primerjala tistih dveh monitorjev, ampak U2412 z U2713HM (torej sRGB) ter U2413 z U2713H (wide). Pri tem je verjetno prva primerjava precej blizu (oz. preberte mal tft centralo za manjše razlike), pri drugi pa je vseeno velika razlika med eIPS (6 bit) in AHIPS (8 bit panel).

Pač tisti, ki rabi U2413 (namesto pol cenejšega U2412 za 250EUR), ne bo kupil U2713HM, bo raje kupil 24". Ali pa seveda U2713H za tistih 700+EUR oz. kolikor pač je. So pa imho vsi od naštetih monitorjev precej dobro umeščeni kar se tiče cen glede na konkurenco.

Also, U2713HM se nekaj ceni :).
LordPero

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LordPero ()

franci0 ::

Želim si imeti 2 monitorja v velikosti vsaj 23" in 1920x1200 resolucijo. Opcija je sicer 2x U2412M ampak to je potem 500€ kar se mi zdi too much.

Je še kakšna cenejša varjanta?

Bi me moral zelo skrbeti odzivni čas 8ms u2412m in 2312hm ?

23" 1920x1200 afaik ne obstajajo..pa tudi če bi, ne bi bili poceni.

mailer ::

Obstaja še IIyama 24" z 5ms časom in ločljivostjo 1920x1200 in je malo dražja od Della.

trnvpeti ::

kdaj bodo prodrli 27" 2560x1440?

Dami ::

Prodrli kam? Sej je 99% 27" na tej resoluciji.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.
««
94 / 117
»»