» »

MS Access vs. MSSQL vs. MySQL ...

MS Access vs. MSSQL vs. MySQL ...

kekc ::

Programiram že nekaj časa v ASP (VBScript) in uporabljam MS Access za bazo. Vse dela OK, mogoče ker zahteve aplikacij niso visoke. Ostali (tak občutek mam) pa prisegajo na SQL bazo. Sm si jo pogledal, pa se mi zdi da je koncept dela (sestavljanje tabel) zelo dolgotrajen postopek. Verjetno res potem sama aplikacija deluje precej bolj hitro kot Access-ova. Mogoče se motim, pa imam samo občutek, da je tisto kar znam hitrejšne sestavljeno .....

Microsoft ::

Ja SQL lahko imas na vec streznikih, naredis cluster, mirroring, log shippig, full text, security, roles, xml, funkcije, procedure, http, scheduler, performance, snapshot, service broker, etc.
Ima ogromno stvari notri, ki jih Access nima, potem lahko imas zelo velike baze, recimo TB. Za Access oz. Jet ne vem, ce to sploh podpira oz. ce dela normalno pri tako velikih bazah in z recmo za zacetek nekaj 1000 hkratnimi uporabniki. Potem imas TSQL + MSDN = link.

Skratka, kar nekaj prednosti.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

mHook ::

Access postane opazno počasnejši pri več kot dveh hkratnih uporabnikih in bazi veliki nekaj čez 20-30 MB.
Poleg tega access dela zelo slabo prek počasnih omrežnih povezav.

Z npr. SqlServerjem ( Express je brezplačen) imš možnost izdelave poročil prek spletnega vmesnika, obveščanje po e-pošti, trigerje na spremembe v bazi, zelo dober nadzor nad dostopom (pravice).
Največja prednost pa je, da če enkrat baza/št. uporabnikov zraste lahko bazo enostavno preneseš na močnejši strežnik.

Za urejanje tabel pa lahko uporabiš kar Access.

nurmaln ::

yp, če delaš kolikor toliko resno aplikacijo potem access pozabi

jype ::

Microsoft> Skratka, kar nekaj prednosti.

Kakšna je pa cena za te prednosti oziroma kakšne so omejitve "express" različice v primerjavi s "pravo" enterprise različico?

Microsoft ::

Express je zastonj, omejen na 4GB, pa mislim, da nima omejitev pri povezavah (za MSDE 2000 mislim, da ima omejitev 5 hkratnih). Poleg tega pa Express nima veliko stvari, ki jih ima Enterprise verzija, kar je razvidno iz tabel na tej strani.

Je pa tko, da me pri teh stvari bolj zanimajo tehnicne stvari, manj pa kaksni TCO, ROI, etc. Tko da ti tu ne morem kaj prevec pomagati.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Porker ::

Res je SQL server zmogljivejši po funkcionalnostih, vendar ve Access v mnogočem enostavnejši. Ne pravim, da je boljši, samo za male stvari je v nekaterih primerih primernejši. Bolj v smislu "The right tool for the right job". No glede Accessove zmogljivosti: videl sem aplikacijo, ki jo dnevno uporablja 22 ljudi, deluje po principu front end-back end (file server) in v 35 tabelah vsebuje 950 mb. Vsi inserti in update-i se vršijo preko VBA (DAO - transakcijsko). Zaenkrat ne beležijo problemov. Očitno se tudi s Accessom da narediti spodobno aplikacijo. No res pa je, da Access za kakšno resno web aplikacijo verjetno ni primeren.

lp,
Porker
... and who is the real porker now ...

AndrejS ::

Za SQL express je priporočljivo imeti MS SQL Server Management Studio Express, v katerem lahko zaganjaš querije in ustavrjaš tabele in še marsikaj...

jure1825 ::

22 ljudi! Pa kako to misliš, en za drugim lepo v vrsti na istem računalniku? :)
Meni se zdi da je access za tam nekje do 2 ljudi. Ni mi jasno kako se lahko npr velikost baze v enem dnevu x poveča, sej potem lahko daš compact ampak...
U bistvu je access zelo dobro orodje za naredit kakšen prototip aplikacije ker se zelo hitro naredi vse skupaj ampak potem so pa lahko problemi. 1x sem imel aplikacijo narejeno v accessu in kerje bila hitrost problem smo pač pustili front-end v accessu, backend pa prenesli na mysql, zdaj verjetno če bi vedel da obstaja kakšna zastonj verzija mssql bi dal raje to ampak takrat smo se odločali med msde in mysql in msde je imel eno omejitev da je max 10 povezav, problem je pa da ima en "fizični" uporabnik lahko več povezav do baze in ker poznam kako deluje access se lahko zgodi da ostane kakšna povezava aktivna ko se access zruši in potem se tistih 10 hitro napolni. Pomoje (če razvijaš aplikacijo na novo) raje ne izberi access za shranjevanje podatkov (če ti je kaj do njih...)

Porker ::

VBA - unbound forms. Brez wizard-ov, ki kreirajo "bound" forms. Ja bazo res uporablja 22 uporabnikov. Tabele pa so razvrščene v 9 fajlov (35 tabel, cca 1GB podatkov). Deluje ok, zadeva se še ni sesedla. Se strinjam, da je SQL server (no tudi oracle ima zastonj varianto Oracle XE) boljša rešitev, je pa malo bolj "okorna" in zahtevnejša za uporabo - več funkcionalnosti - več znanja.

lp, Porker
... and who is the real porker now ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Porker ()

Looooooka ::

hmm mi smo se prejsn let podpiral in access in mssql....si pac izbiru v cem bos delu.no ampak ko zafilajo tisto access bazo in zacne program sam zarad tega delat pocas k svinja...ugotovis da se bl splaca ze na zacetku lepo sforsirat mssql...zastonjsko verzijo in si resen tega problema...in migracije.
se bl funny je pa da se najde folk,ki je preskrt da bi pol kupl sql server in rajs vztrajajo pr accessu in potem tezijo zakaj ne dela vec tok hitr kot je prej.
amazingly...zasluzjo glih ti miljone na mesec =)

kekc ::

Spet js.
Zanima me naslednje. Kako najenostavneje pretvorit Access bazo v MSSQL Server bazo. Sm poskušal v Access 2002 z "Upsizing Wizard", pa mi je pretvorlo samo tabelo brez podatkov?
S stricem Googlom tut ne najdem kakega odgovora, sicer obstaja neki program, ki je plačljiv, ampak sm upal kakšno zastonj rešitev.:))

LjAp ::

Meni je Upsizing Wizard (Access 2003, baza pa 2000) za test pretvoril tudi podatke. Je bilo pa eno polje pri wizardu, kjer se izklopi/vklopi prenos podatkov.
http://ljap.blogspot.com/

darkolord ::

Zraven MSSQL 2000 je bil priložen uporaben "Data Transformation Services Import/Export Wizard" - izbral si source in destination (oboje pač katerikoli provider), izbral transformacijo in voila :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[EXCEL] Ogromne količine podatkov

Oddelek: Programiranje
293295 (2457) videc
»

Enostavna sql baza

Oddelek: Programska oprema
51605 (1475) Paramedic
»

[SQL Server 2005] - Koliko licenc?

Oddelek: Operacijski sistemi
91137 (992) jype
»

OleDb in visual studio .net

Oddelek: Programiranje
162180 (1959) Kovalchuk
»

SQL Server in datum nagajata

Oddelek: Programiranje
91812 (1675) dudi

Več podobnih tem