Forum » Navijanje » Skuril proc, kaj se je zgodilo?
Skuril proc, kaj se je zgodilo?
Lux ::
Plata: 8RDA6+pro
proc: AMD Sempron 3000+
- podnožje: Socket A
- frekvenca: 2GHz
- 333 MHz FSB
- L1/L2 predpomnilnik: 128kb/512kb
PRvotno sem imel plato 8rda+, potem sem dobil to 8rda6+pro, ki je samo nadgradnja prejšne. Na 8rda+ sem proc brez problema laufal na 400mhz FSB, kar znese nekako 3800+.
Ko dobim novo plato, sprva se sploh ni hotela bootati, poskusili vse živo, pa ni uspelo. Naslednji dan se je začuda prižgala in vse je zgledalo vredu. Temperatura skozi nekje 35 do 40 C, kar se mi je zdelo sumljivo malo, ampak OK, res je bil nenavit, pasta na novo, spucan hladilnik ( CU7700), sem bil kar zadovoljen z temperaturo. Inštaliram winse, gonilnike, še nekaj urejam internet, potem pa kar auto restart, poskusim še enkrat, ponovno se obesijo. Ker mi ni bilo jasno kaj je narobe, sem povišal Vcore iz 1,6 na 1,75 na horuk (deloval je tudi na 2,1V na prejšni plati), reboot in nekaj zasmrdi, nenudoma ugasnem komp. Paničen gruntam da se je skuril procesor
Scena mi še vedno ni jasna.
možnost 1:
Hladlink ni bil vredu nameščen in ni dobro hladil. rebooti so bili posledica visoke temp. Z povišanjem voltaže sem kapnil čez rob in proc je šel papa. Ampak zakaj mi ni pokazalo povišane temperature? Bila je okoli 43C
možnost 2:
Z premočno pritrditvijo hladilnika, sem procesor upognil (in poškodoval), ki pa ni zmogel povišane voltaže? not
Res nevem kaj se je zgodilo. Nevem ali bi kupil nov procesor, ali bi raje kupil novo ploščo. Nekako ne zaupam več plati.. vendar je res kvalitetna epoxka, ena najbolših za A slot, kar mi je čudno.
Any help or experiances?
proc: AMD Sempron 3000+
- podnožje: Socket A
- frekvenca: 2GHz
- 333 MHz FSB
- L1/L2 predpomnilnik: 128kb/512kb
PRvotno sem imel plato 8rda+, potem sem dobil to 8rda6+pro, ki je samo nadgradnja prejšne. Na 8rda+ sem proc brez problema laufal na 400mhz FSB, kar znese nekako 3800+.
Ko dobim novo plato, sprva se sploh ni hotela bootati, poskusili vse živo, pa ni uspelo. Naslednji dan se je začuda prižgala in vse je zgledalo vredu. Temperatura skozi nekje 35 do 40 C, kar se mi je zdelo sumljivo malo, ampak OK, res je bil nenavit, pasta na novo, spucan hladilnik ( CU7700), sem bil kar zadovoljen z temperaturo. Inštaliram winse, gonilnike, še nekaj urejam internet, potem pa kar auto restart, poskusim še enkrat, ponovno se obesijo. Ker mi ni bilo jasno kaj je narobe, sem povišal Vcore iz 1,6 na 1,75 na horuk (deloval je tudi na 2,1V na prejšni plati), reboot in nekaj zasmrdi, nenudoma ugasnem komp. Paničen gruntam da se je skuril procesor
Scena mi še vedno ni jasna.
možnost 1:
Hladlink ni bil vredu nameščen in ni dobro hladil. rebooti so bili posledica visoke temp. Z povišanjem voltaže sem kapnil čez rob in proc je šel papa. Ampak zakaj mi ni pokazalo povišane temperature? Bila je okoli 43C
možnost 2:
Z premočno pritrditvijo hladilnika, sem procesor upognil (in poškodoval), ki pa ni zmogel povišane voltaže? not
Res nevem kaj se je zgodilo. Nevem ali bi kupil nov procesor, ali bi raje kupil novo ploščo. Nekako ne zaupam več plati.. vendar je res kvalitetna epoxka, ena najbolših za A slot, kar mi je čudno.
Any help or experiances?
Jackal ::
Ne vem kako ti je uspelo spravit Zalmana 7700cu na Socket A. Hladilnik v osnovi nima niti pritrdilnega mehanizma za SocketA - in to iz preprostega razloga - hladilnik je enostavno pretežak za izpostavljeno jedro SocketA procesorja.
Si pogledal kako zgleda procesor po tem dogodku? Upal bi stavit, da je nekje na procesorju mehanska poškodba - po možnosti prav zaradi tega hladilnika.
Si pogledal kako zgleda procesor po tem dogodku? Upal bi stavit, da je nekje na procesorju mehanska poškodba - po možnosti prav zaradi tega hladilnika.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackal ()
Pardon, imam zalmana 7000cu, ki mislim da je malo manjši. Dokupil sem še pritrdilni mehanizem za socket A.
Procesor ima ob jedru na zgornji strani par majhnih črnih pikic, na spodnji strani pa majhno bunkico pod jedrom. Bom slikal in postal jutri.
Pa je možno, da poškodovan procesor deluje, potem p se skuri na višji voltaži?
Procesor ima ob jedru na zgornji strani par majhnih črnih pikic, na spodnji strani pa majhno bunkico pod jedrom. Bom slikal in postal jutri.
Pa je možno, da poškodovan procesor deluje, potem p se skuri na višji voltaži?
BoLhCa ::
heh zato se je pa v tistem času kupovalo P4-ke, ki so se ugasnile, če je prišlo do prevelike temp.
Prilimaj slike prosim, me zanima kako ga je lepo popeklo=)
Prilimaj slike prosim, me zanima kako ga je lepo popeklo=)
jest10 ::
Tudi XPji se lepo ugasnejo-če to podpira plata. Kar pa so itak podpirale vse novejše.
Lux: Moj sempron 2400+ ima na spodnji strani rjav flek in zgleda kot da bi bil procesor zasmojen. Pa jasno ni in lepo deluje. Tako da ni nujno, da je tista bunkica znak skurjenega procesorja.
Probaj ga v kakšni drugi plati, da boš siguren.
Lux: Moj sempron 2400+ ima na spodnji strani rjav flek in zgleda kot da bi bil procesor zasmojen. Pa jasno ni in lepo deluje. Tako da ni nujno, da je tista bunkica znak skurjenega procesorja.
Probaj ga v kakšni drugi plati, da boš siguren.
AndrewSmith ::
Epox-ka vsekakor to podpira in ce se ne motim ma ze po default
to ukljuceno,vsaj moja je imela.
to ukljuceno,vsaj moja je imela.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms
procesor je 100% skurjen. Dim je to tudi potrdil, tako da o tem ni dvoma. Bil je nastavljen auto shut down pri 60C..
A ima kdo razlago, zakaj se je skuril?
A ima kdo razlago, zakaj se je skuril?
Daedalus ::
Verjetno je razlog slabo nataknjen hladilnik. Se je dogajalo, da hladilnik z jedrom ni mel stika na neki majhni površini in se je procesor dobesedno "točkovno" skuril - samo na enem mestu (heatspreader drugače kaj takega uspešno prepreči). Je pa to seveda dovolj, da crkne. Poslikaj proc, pa bomo vidli...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
Ob jedru vidno zažgano vezje:
na spodnji strani je nastala samo izbolklina, ostala packarija je bila že gori, serijsko
Zgodilo se je pa tako, da se je na zgornji strani najprej zažgalo vezje, ob drugem poskusu je nastala še izbolkline spodaj in vezje zgoraj se je še bolj zažgalo.
@Daedaulus:
Praviš da je možnost da se je zadeva skurila zaradi neenakomernega segrevanja.. Dvomim da bi bil hladlinik tako površno dan gori, praktično se teli zalmani tako močno pritrdijo gor, da že upognejo plato če pretiravaš.. PA bi se lahko nek "del" jedra tako segrel, ne da bi pokazalo na temperaturi?
na spodnji strani je nastala samo izbolklina, ostala packarija je bila že gori, serijsko
Zgodilo se je pa tako, da se je na zgornji strani najprej zažgalo vezje, ob drugem poskusu je nastala še izbolkline spodaj in vezje zgoraj se je še bolj zažgalo.
@Daedaulus:
Praviš da je možnost da se je zadeva skurila zaradi neenakomernega segrevanja.. Dvomim da bi bil hladlinik tako površno dan gori, praktično se teli zalmani tako močno pritrdijo gor, da že upognejo plato če pretiravaš.. PA bi se lahko nek "del" jedra tako segrel, ne da bi pokazalo na temperaturi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jackal ()
Čmrlj ::
Praviš da je bila ta ostala packarija že gor?? Kaj je to kak lim ipd....?? Možno je da ti je tale packarija kak stik naredila.
edit: Kok si pa dal voltažo cpu-ju? sry nisem prej videl da 1.75v
edit: Kok si pa dal voltažo cpu-ju? sry nisem prej videl da 1.75v
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Čmrlj ()
rfmw ::
meni izgleda jedro kot novo, torej ga nisi poškodoval med montažo hladilnika.
da pa se je tako grdo skuril spodaj... napaka plate? kajti, če bi bil hladilnik slabo nameščen, bi se zažgalo tudi jedro
da pa se je tako grdo skuril spodaj... napaka plate? kajti, če bi bil hladilnik slabo nameščen, bi se zažgalo tudi jedro
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rfmw ()
Tista packarija spodaj je bila že od zmeraj gori. Zelo malo verjetno da ima kaj zraven.
Napaka plate. kupil sem jo od kolega, ki je na njej laufal bartona, mislim da 2500, brezhibno.. tako da verjetno ni napake..
Sem pa danes nekaj opazil, kolega mi je posodil nek računalnik. Ko sem vanj vtaknil napajlni kabel, je ta zapresketal, nič neneavadnega, ob vstavitvi se to pogosto dogaja, vendar je bil že kar dosti razmajan. Skratka, ko je računalnik neka časa deloval, se je le ta rebootal in ponovno čez čas. Zamenjala sva kabel in težava je izginila.
Ali je možno, da je napajalni kabel kriv za skurjen procesor??
Napaka plate. kupil sem jo od kolega, ki je na njej laufal bartona, mislim da 2500, brezhibno.. tako da verjetno ni napake..
Sem pa danes nekaj opazil, kolega mi je posodil nek računalnik. Ko sem vanj vtaknil napajlni kabel, je ta zapresketal, nič neneavadnega, ob vstavitvi se to pogosto dogaja, vendar je bil že kar dosti razmajan. Skratka, ko je računalnik neka časa deloval, se je le ta rebootal in ponovno čez čas. Zamenjala sva kabel in težava je izginila.
Ali je možno, da je napajalni kabel kriv za skurjen procesor??
strumf666 ::
ponavadi bolj napajalc kot pa kabel, sploh če le-za ni vidno poškodovan in je do sedaj delal b.p. Glede na to, da praviš, da je že precej razmajan imaš verjetno slab stik, pa si vsaj trenutno popravil s tem, ko si kabel izštekal in vštekal.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/
http://www.oc-lab.si/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: strumf666 ()
Ja, kabel sem nenudoma zamenjal po temu, zdaj dela tako kot mora.
Napajalnik je dobre kvalitete, 550 W
Napajalnik je dobre kvalitete, 550 W
Pyr0Beast ::
Hmm, kvaliteta ...
Zaprasketal je nejbrž zato, ker ima RDA6+ še ene par kondijev več za +5VSB ... še posebej, če je bil prižgan, kar pa naj se nebi delalo.
S tem zalmanom sem tudi jaz skoraj 2x proc skuril. Na srečo mi v obeh primerih (hvala bogu) ni uspelo vključiti kompa, ker nisem priključil +12V P4 kabla
Aja, pa s tem zalmanom je tako. Možno je, da si ga postavil na stopnično od Slota A (kjer je dvignjeno). To je meni uspelo narediti ...
Proc pa se ni ugasnil, ker je hladilnik najbrž uspešno hladil tisti del, kjer je T senzor.
Poglej/zmeri napetost v core, če ti je kakšen mos-fet prišel v stik, je ta plata Proc-killer
Zaprasketal je nejbrž zato, ker ima RDA6+ še ene par kondijev več za +5VSB ... še posebej, če je bil prižgan, kar pa naj se nebi delalo.
S tem zalmanom sem tudi jaz skoraj 2x proc skuril. Na srečo mi v obeh primerih (hvala bogu) ni uspelo vključiti kompa, ker nisem priključil +12V P4 kabla
Aja, pa s tem zalmanom je tako. Možno je, da si ga postavil na stopnično od Slota A (kjer je dvignjeno). To je meni uspelo narediti ...
Proc pa se ni ugasnil, ker je hladilnik najbrž uspešno hladil tisti del, kjer je T senzor.
Poglej/zmeri napetost v core, če ti je kakšen mos-fet prišel v stik, je ta plata Proc-killer
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
razloži mi kaj si mislil s tem:
"še posebej, če je bil prižgan, kar pa naj se nebi delalo"
"si ga postavil na stopnično od Slota A (kjer je dvignjeno)"
"če ti je kakšen mos-fet prišel v stik"
"še posebej, če je bil prižgan, kar pa naj se nebi delalo"
"si ga postavil na stopnično od Slota A (kjer je dvignjeno)"
"če ti je kakšen mos-fet prišel v stik"
Pyr0Beast ::
1. Če je bil napajalnik vključen takrat, ko ste ga priklopili na plato, ali pa je od priklopa poteklo manj kot minuto.
2. Tile zalmani so bili malce -zviti- (v hudobnem pomenu, ne materialnem :P ). Če si opazil, večina socketov ima eno tako majhno stopničko, ki zelo rada povzroča težave pri nameščanju hladilnikov. Ta 7000Cu (al krkol je že tist kos bakra, ki ga prekaša en hladilnik od cooler-masterja za 2 jurja) je imel eno močno klipsno, če se spomnim in ga je bilo zelo težko pritrditi, če si ga samo postavil na proc, tako, da si ga moral nagniti, da si ga zapel in včasih ni dobro sedel.
3. Včasih (zelo redko) se zgodi, da prebije kakšen on mos-fetov. Rezultat je ponavadi okoli 12V na procu, kar pomeni takojšnjo smrt.
2. Tile zalmani so bili malce -zviti- (v hudobnem pomenu, ne materialnem :P ). Če si opazil, večina socketov ima eno tako majhno stopničko, ki zelo rada povzroča težave pri nameščanju hladilnikov. Ta 7000Cu (al krkol je že tist kos bakra, ki ga prekaša en hladilnik od cooler-masterja za 2 jurja) je imel eno močno klipsno, če se spomnim in ga je bilo zelo težko pritrditi, če si ga samo postavil na proc, tako, da si ga moral nagniti, da si ga zapel in včasih ni dobro sedel.
3. Včasih (zelo redko) se zgodi, da prebije kakšen on mos-fetov. Rezultat je ponavadi okoli 12V na procu, kar pomeni takojšnjo smrt.
Some nanoparticles are more equal than others
AndrewSmith ::
Ma jst sem mel isto kombinacijo,pa nikoli ni blo problemov z tem coolerjem.Res da sem mogu pazit
u nulo pri namestitvi in komp sem tudi vedno postavil v lezeci polozaj,saj 900g+ ni lih hec za uno
jedro,ampak je vsaj meni vedno kar lepo sel gor.
Je pa res da ko sem kupu Epoxko,sem mogu odrezat del nosilca,saj je rinu v kondice okoli socketa.
u nulo pri namestitvi in komp sem tudi vedno postavil v lezeci polozaj,saj 900g+ ni lih hec za uno
jedro,ampak je vsaj meni vedno kar lepo sel gor.
Je pa res da ko sem kupu Epoxko,sem mogu odrezat del nosilca,saj je rinu v kondice okoli socketa.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Najboljša socket A matična (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 4425 (3312) | t3hn0 |
» | Navijanje BARTONA (strani: 1 2 3 )Oddelek: Navijanje | 6693 (4884) | Pyr0Beast |
» | Barton 2500+@200x10.5 (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 4329 (3372) | EvilK|NG |
» | sempron 3000+ oz 2800+ do kolk (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 3966 (3381) | AndrewSmith |
» | sempron 3000 in epox 8rda3+ (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 4358 (3782) | mtosev |