Forum » Strojna oprema » Kateri OS na star prenosnik
Kateri OS na star prenosnik
Stajerc ::
Toshiba satellite 310 CDS intel mmx 200 mhz 64 mb rama ...
Kateri OS bi bil najprimernejši za ta prenosnik. Trenutno je naložen windows 98 ampak morda bi bil kak linux primernejši? Ali pa tudi ne?
Uporabljal se bo za zelo enostavne aplikacije.
Neki programi za pisanje in te osnovne funkcije bo samo naložen. mp3, pa tekstovne datoteke in kaki koledar...
torej je kaj hitrejšega in enostavnejšega od windows 98? Če bom naložil linux potem rabim še kaki open office pomoje?
Edit: Razmišljam da bi namestil to :
Linux
Mnenja? A se da kaj doinštalirat sploh na tak sistem linux-a? In driverje se da naložit na tak sistem vse ali znajo biti težave? Mrežna zvočna grafična...
Kateri OS bi bil najprimernejši za ta prenosnik. Trenutno je naložen windows 98 ampak morda bi bil kak linux primernejši? Ali pa tudi ne?
Uporabljal se bo za zelo enostavne aplikacije.
Neki programi za pisanje in te osnovne funkcije bo samo naložen. mp3, pa tekstovne datoteke in kaki koledar...
torej je kaj hitrejšega in enostavnejšega od windows 98? Če bom naložil linux potem rabim še kaki open office pomoje?
Edit: Razmišljam da bi namestil to :
Linux
Mnenja? A se da kaj doinštalirat sploh na tak sistem linux-a? In driverje se da naložit na tak sistem vse ali znajo biti težave? Mrežna zvočna grafična...
Have a nice day.
- spremenil: Stajerc ()
Link Evo sem namestil to različico linuxa (debian) na trdi disk pa imam sledeče težave:
1.) imam brezžično usb miško in mi je ne zazna - se da to kako rešiti? Gonilnikov za linux nimam. sem pa v xsetup.sh nastavil da imam USB miško in nič ne pomaga.
2.) ker je to prvi linux sploh in prvič nameščam in nimam miške je težava v tem da se ne znam pomikati niti po namizju da bi malo sprobal programe. Hitre tipke na tipkovnici - naprimer TAB za pomikanje mi ne delujejo na namizju da bi se premaknil na ikone in potem z smernimi puščicami lepo izbiral programe. Kako se v linuxih pomikaš po ikonah na namizju brez miške?
3.) a je za začetnike in za par osnovnih ukazov kak dober kratek tutorial?
1.) imam brezžično usb miško in mi je ne zazna - se da to kako rešiti? Gonilnikov za linux nimam. sem pa v xsetup.sh nastavil da imam USB miško in nič ne pomaga.
2.) ker je to prvi linux sploh in prvič nameščam in nimam miške je težava v tem da se ne znam pomikati niti po namizju da bi malo sprobal programe. Hitre tipke na tipkovnici - naprimer TAB za pomikanje mi ne delujejo na namizju da bi se premaknil na ikone in potem z smernimi puščicami lepo izbiral programe. Kako se v linuxih pomikaš po ikonah na namizju brez miške?
3.) a je za začetnike in za par osnovnih ukazov kak dober kratek tutorial?
Have a nice day.
opeter ::
torej je kaj hitrejšega in enostavnejšega od windows 98?
Je, ja: Windows 3.1 (oz. 3.11) in Windows 95 . Za Linux ti bodo že drugi pomagali.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Zgodovina sprememb…
- spremenil: opeter ()
Daedalus ::
Hm, za miškona poglej, če ma proizvajalec kake gonilnike. Al pa vsaj napiši točen model glodalca, da bomo vedli, kaj iskat.
Za premikanje po namizju - v Ubuntu delajo smerne tipke. Za DSL - ne vem...probaj. Kar se pa tiče nadalnega branja - poglej malo DSL stran. Na splošno pa maš za Debiana na netu ogromno vodičev po ukazih, tak da malo googlaj. Al pa bolj specifično vprašaj, ker sem nekam založil kristalno kuglo
Za premikanje po namizju - v Ubuntu delajo smerne tipke. Za DSL - ne vem...probaj. Kar se pa tiče nadalnega branja - poglej malo DSL stran. Na splošno pa maš za Debiana na netu ogromno vodičev po ukazih, tak da malo googlaj. Al pa bolj specifično vprašaj, ker sem nekam založil kristalno kuglo
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Mah to je ravno tisto da v DSL ne delajo tipke ali tab ali bilokaj - sem vse postiskal pa nič.
Potem pa sem namestl DSL-n in glej ga zlomka zLiveCD mi je miska delala lepo ko pa sem namestil na trdi disk pa ne vec.
Bom se zgleda mogel malo zajebavat saj drugace tak z linuxi pomoje nebo slo.
Potem pa sem namestl DSL-n in glej ga zlomka zLiveCD mi je miska delala lepo ko pa sem namestil na trdi disk pa ne vec.
Bom se zgleda mogel malo zajebavat saj drugace tak z linuxi pomoje nebo slo.
Have a nice day.
Daedalus ::
Mnja, to je vedno štala z live-cd linux distribucijami. Uporabljajo cel kup krasnih auto config skript in v live-cd načinu vse dela, pol pa žalostno pogine, ko je reč enkrat na disku...
Če češ, lahko probaš še Xubuntu. Bi mogel delat zadovoljivo na tvojem računalu, pa hw podpora zna biti precej boljša.
Za miško usposobit pa probaj še eno - pritisni ctrl+alt+F2 pa se prijavi kot root v konzolo. Pol pa vpiši:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
al pa - če uporablja xorg
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Večino nastavitev pusti pri miru, naštelaj si tipkovnico, pa pri miški poglej, če vse štima. Pol pa crtl+alt+F7 za preklop v grafični način in ctrl+alt+backspace za restart grafičnega vmesnika. Če je vse ok, bi mogla miška začet delat.
Če češ, lahko probaš še Xubuntu. Bi mogel delat zadovoljivo na tvojem računalu, pa hw podpora zna biti precej boljša.
Za miško usposobit pa probaj še eno - pritisni ctrl+alt+F2 pa se prijavi kot root v konzolo. Pol pa vpiši:
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
al pa - če uporablja xorg
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Večino nastavitev pusti pri miru, naštelaj si tipkovnico, pa pri miški poglej, če vse štima. Pol pa crtl+alt+F7 za preklop v grafični način in ctrl+alt+backspace za restart grafičnega vmesnika. Če je vse ok, bi mogla miška začet delat.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Daedalus ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težave Mythubuntu - ne dobim/izgubim slikoOddelek: Operacijski sistemi | 1708 (1551) | opeter |
» | operacijski sistem za šibkejši računalnikOddelek: Operacijski sistemi | 1787 (1225) | Roadkill |
» | DSL Linux kako dodati Gimp ??Oddelek: Operacijski sistemi | 1358 (1306) | #000000 |
» | Stara kišta - ker OS za web browsing?Oddelek: Operacijski sistemi | 995 (876) | 64738 |
» | Predladajte mi linux sistem, kateri se boota iz usb kljucka.Oddelek: Operacijski sistemi | 2009 (1539) | Jst |