» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1325 / 1335
»»

iKst_ ::

Danes na poti na Dunaj ker sem mel čas, sem se odločil peljati eno uro za teslo 3 (mislim da ta nov model).
Ponavadi imam porabo sedaj pozimi med 22-27kw/100km

V tej uri sem jo imel 18kw/100.

Tip v Tesli je imel pa 14kWh/100km, pa očitno se mu ni mudilo. Kaj je tvoj point?

Če ti paše voziti hitreje imaš pač višjo porabo. Ni ravno rocket science.

mehatronik12 ::

pegasus je izjavil:

Če skočiš na Dunaj na kofe to razumem, če imaš pa daljšo turo in si cel dan v avto je pa vseeno ali je to 9h ali 13h. Ubistvu je potem bolje zate in za ostale, če si počasnejši.

Vbistvu je to zelo važno. Potujem v imenu firme kot tudi vsi moji programerji/serviserji.
Ena njihova ura je 124€ in če na poti Graz/Dunaj vsak dan izgubijo eno uro za polnjnje in zaradi počasne vožnje in s tem prišparao 20e za bencin ni ravno neka računice.

To ugotavlja tudi naš fleetmanagement ampak nimajo izbire, ker je biti eco/green tudi dobro za imidz firme.

iKst_ je izjavil:

Danes na poti na Dunaj ker sem mel čas, sem se odločil peljati eno uro za teslo 3 (mislim da ta nov model).
Ponavadi imam porabo sedaj pozimi med 22-27kw/100km

V tej uri sem jo imel 18kw/100.

Tip v Tesli je imel pa 14kWh/100km, pa očitno se mu ni mudilo. Kaj je tvoj point?

Če ti paše voziti hitreje imaš pač višjo porabo. Ni ravno rocket science.

Moj point je, da ko kdo sprašuje tukaj gor rabim avto za nevem 300km-400km brez polnjenja. Da se mu pove realno če boš vozil po jajcih ti bo tesla pila okol 16kw/100km. Če boš vozil kot večina vozi ICE pa 20kw ali več/100km.

Iz osebne izkušnje vem da pri Tesli 3 nimaš 14kw/100km pri vožnji 110km/h na AC in -5¨C. Ampak med 16-18kw ;).
90km/h za tovornjakom pa dosežeš tudi to ...

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

Če ti počasnost omogoča, da se sploh ne ustaviš in rabiš filat po ektra cenah pol ja je boljše kdaj malo bolj počasi in prideš lepo in filaš po normalni domači ceni.

Furat 150km/h zato da boš pol pol ure več na polnilnici je pač res brezveze.

Na koncu je potrebno potegnit črto. Ni vedno hitrost na cesti tista ki te prej pripelje domov ;)

Mislim da bi kot lastnik EVja že kakšno leto to lahko vedel....

Ena njihova ura je 124€ in če na poti Graz/Dunaj vsak dan izgubijo eno uro za polnjnje in zaradi počasne vožnje in s tem prišparao 20e za bencin ni ravno neka računice.

Na poti Graz - Dunaj pač ne izgubiš 1 uro za polnjenje. Kje ti živiš?

Moj point je, da ko kdo sprašuje tukaj gor rabim avto za nevem 300km-400km brez polnjenja. Da se mu pove realno če boš vozil po jajcih ti bo tesla pila okol 16kw/100km. Če boš vozil kot večina vozi ICE pa 20kw ali več/100km.

Saj imaš na netu 1000 testov pri različnih režimih vožnje, temperaturah, vremenu...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

telexdell ::

mehatronik12 je izjavil:

Vbistvu je to zelo važno. Potujem v imenu firme kot tudi vsi moji programerji/serviserji.

To ugotavlja tudi naš fleetmanagement ampak nimajo izbire, ker je biti eco/green tudi dobro za imidz firme.

A ga plačate 124 €/uro ali toliko kasirate njegovo delu, njega pa plačate z mesečno plačo in potnimi stroški? Pa- če pride 1 uro prej z Dunaja domov ali potem nadaljuje delo pri neki drugi stranki v Sloveniji, da dobite plačilo?
PS če bi mene plačali 124 €/uro bi mi bilo v interesu, da bi se počasi vozil čim dlje. Vožnja je običajno manj stresna kot pa iskanje kakega buga v programski kodi>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

pegasus ::

mehatronik12 je izjavil:

Potujem v imenu firme kot tudi vsi moji programerji/serviserji.

Poslovni potniki rabite Aptere. Boste lahko vsak dan šli na Dunaj in nazaj in polnili samo 2x tedensko čez noč.

nejc_nejc ::

Poslovni potniki rabite Aptere. Boste lahko vsak dan šli na Dunaj in nazaj in polnili samo 2x tedensko čez noč.

Kam naj srajce zložim?

Skupaj s posteljo v prtljažnik.

shmandi ::

Največji problem je, ker so nas ICE avtomobili precej razvadili, da lahko prevozimo 1000 in več km brez postanka. Potem pa po 5 minutah polnjenja naslednjih 1000.
Če pa ICE avte odmislimo in se vrnemo na kočije s konjsko vprego, so pa EVji super hitri...

pegasus je izjavil:

Skupaj s posteljo v prtljažnik.

Samo jo moras potem še enkrat likat ali pa prevetrit.
Nebi.

Največji problem je, ker so nas ICE avtomobili precej razvadili, da lahko prevozimo 1000 in več km brez postanka. Potem pa po 5 minutah polnjenja naslednjih 1000.

Zanimivo se mi zdi, da v resničnem življenju ne poznam nikogar, ki bi celem življenju v enem kosu prevozil 1000km. Na slo-tech pa vsak drugi to počne 2x tedensko.

Mene so za daljše fure prepricali forumasi ki so realno pojambrali nad polnilnicami oziroma iskanje njih ter zasedenost. Se mi ne da s tem jebat.

Za futrat doma ter znane dnevne fure je pa itak spil za drugi voz.

BigWhale ::

pegasus je izjavil:

Če skočiš na Dunaj na kofe to razumem, če imaš pa daljšo turo in si cel dan v avto je pa vseeno ali je to 9h ali 13h. Ubistvu je potem bolje zate in za ostale, če si počasnejši.

Ok ... 9h ali pa 13h pa res ni vseeno. :D

Odvisno kako si splaniraš dan. Meni po celi poti ne ostane več kaj dosti energije za počet kaj drugega, tako da mi je res bolj komot se vozit dalj časa. Nazadnje sem spet bluzil po lokalnih cestah čez Alpe, odkril nekaj zame novih zanimivih kotičkov in za pot porabil 14.5h.

pegasus je izjavil:

Odvisno kako si splaniraš dan. Meni po celi poti ne ostane več kaj dosti energije za počet kaj drugega, tako da mi je res bolj komot se vozit dalj časa. Nazadnje sem spet bluzil po lokalnih cestah čez Alpe, odkril nekaj zame novih zanimivih kotičkov in za pot porabil 14.5h.

To kar sedaj govoriš ni isto.

kow ::

deco16 je izjavil:

Na koncu je potrebno potegnit črto. Ni vedno hitrost na cesti tista ki te prej pripelje domov ;)

To je bistvena ugotovitev. Na zalost vecina voznikov na avtocestah ne razume preprostega koncepta in vozi prehitro ter upocasnuje promet. Potencialna resitev je avtonomna voznja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Gregor P ::

... od katere (L5) smo pa še zelo oddaljeni ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

codeMonkey ::

Za to ne rabis L5... ze L3 za na AC resuje 99% vsega, ce pokrijes normalne scenarije. Z L3 lahko ze gledas filme, beres ipd. In se ti mudi ze bistveno manj. Ne mores pa pac spati ali pa se iti v zadnji del vozila kartati z mulci (ce gre za nek Multivan iz 2050).

Zgodovina sprememb…

Mora biti dovolj koristno, da bodo vozniki sprejeli avtomatiko in se odrekli zelji po kontroli. Vsaj v veliki vecini primerov. Potem lahko implementiramo avtomatiko, ki pazi na relativne hitrosti, obmocja kjer se pasovi zdruzujejo itd. Dokler bodo idioti vozili 150km/h mimo bencinskih crpalk, pa bomo morali bremzati vsi, ker bo vedno nekdo pobremzal.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Cela poanta avta je da voziš.
Ne maram avtomatike, da vozi namesto mene.
Verjamem da bo to, na žalost, ko tehnologija napreduje celo prepovedano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Tako je, za vozit maš poligon, cesta je pa za prevažanje ;-)

UkrFTW!! ::

Že L2 bi rešil precej, sploh pri t.i. dinamičnih vozniki in tistih, ki kao ne morejo voziti z avtomatiko (je to kakšna motnja, pa sploh za na cesto niso?).

endelin je izjavil:

Cela poanta avta je da voziš.
Poanta je A-B. Za ostalo so druge aktivnosti, ne cesta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW!! ()

kow je izjavil:

Mora biti dovolj koristno, da bodo vozniki sprejeli avtomatiko in se odrekli zelji po kontroli. Vsaj v veliki vecini primerov. Potem lahko implementiramo avtomatiko, ki pazi na relativne hitrosti, obmocja kjer se pasovi zdruzujejo itd. Dokler bodo idioti vozili 150km/h mimo bencinskih crpalk, pa bomo morali bremzati vsi, ker bo vedno nekdo pobremzal.

Ta varianta bo verjetno na posameznih cestah oziroma razredu cest kar predpisana. Enako kot sedaj me moreš s traktorjem na AC.
Ne razumem pa te, kaj imas za bremzat, če grem po PP 130 ali pa 150.

enavlaka ::

Evo realna degradacija za Teslo. Po 300.000 km še 90 % dosega.

Realna degradacija je večja. Vozila štartajo s 105-110% kapacitete in trend moraš računati od tega, ne od trenutka, ko zmanjka rezervne kapacitete v bateriji, zato je pravilna številka 10% v 40.000km, kar pri 200.000km pove, da je kapacitete 30-50% manj.
Največja izguba v bateriji pa je sicer na začetku življenjske dobe, takoj po tistem, ko baterija z nekaj cikli doseže maksimalno kapaciteto. Kasneje začne kapaciteta upadat manj, ker so se vsi kvarni procesi že stabilizirali.
Številke v grafu pa so ocena, ne dejanska kapaciteta. Pri 100% kapacitete in 10% rezerve imaš uporabne kapacitete 90%, pri 60% kapacitete in 10% rezerve pa le 50%.

Sam sem vozil 8 let star nemški električni voz, ki je doživel precejšnji upad kapacitete. Čeprav imaš 75% razpoložljive kilometrine po računalniku, dobiš iz tega le polovico, preden se začnejo težave. Na avtocesti je upad dosega izjemen, saj baterija ne zmore več takšne moči, kakor prej.
Dnevni upad kapacitete je tudi ogromen in mora biti avto stalno na polnilcu, kakor iztrošen telefon.
S upadom kapacitete pa upade tudi udobje, ker je ogrevanje kabine električno, kar pomeni, da se boš vozil v mrazu, da prideš na cilj. Ne morem z besedami opisati nivo stresa, ki ga doživljaš, ko dnevno razmišljaš ali boš danes prišel do šihta ali ne.
Zimske relacije, sneg na cesti in hladna baterija zbijejo preostanek kapacitete do kraja.

Električna vozila so super zadeva, dokler baterijski sklop dela. Ko pride do okvare postane avto nepremičnina, ki se jo niti ne splača popravljati.

Skratka, ker so Nemci pred desetletjem delali jajca, so vsi ev jajca? Grow up ...

Vsaj probaj argumentirat, ne pa nabijat slamnate može, prirejat povedano in se še lagati zraven.

Ko imaš kapaciteto večjo, z kilometri degradacija pač ni tolk očitna in je važna samo še starostna. In tudi če ima večjo batt pač tudi upad kapacitete ni tako očiten, ne na avtocesti ne nikjer drugje.

8 let star nemški EV je lahko tudi e-Golf z "tavelko" baterijo. Sem ga imel in ja nemci so se odločili, da bodo paničarli ko so nižji procenti. Ugašanje gretja in velika opozorila ter želva kar hitro.

Niso vsi EVji taki. Novejši so kar boljši, čeprav je price tag e-Golfa presenetlivo velik.

Pod črto, ne gledat polota ker bodo podobni problemi :)

Pri vsakem EVju je zdej pri minusu za cca 30-40 % manj dosega, odvisno od vrste baterije. Tudi pri Tesli, čeprav verniki tega ne bodo priznali. Sodelavec (ni vernik, ampak finančni pragmatik) je kupil Y poleti, ves navdušen...zdej pa jamra, da komaj pride na šiht in nazaj. LFP baterije niso glih ljubitelj zime...

30-40% od manj od česa? Pa pri kakšni vožnji?

"Komaj pride na šiht in nazaj" nakazuje na relativno dolge vožnje. V takšnih pogojih doseg definitivno ne pade za 30-40% v primerjavi s poletjem. Pri mestni vožnji, kjer večino časa ogrevaš kabino, vmes pa se malo pelješ je pa številka mogoče bližje resnični.

Razen, če misliš 30-40% manj od WLTP?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

mehatronik12 ::

Evo en čisto nov test od "Tesla fana":
pri -10 na AC poraba 23,5kw/100km
Treba je tudi poudariti da niti enkrat ni "prekoračil 130km/h", čeprav na večini AC ni imel omejitve ker je v DE.

Sicer pa imaš tudi na "Reichweitenrechner", če ga primerjaš z youtube testi zelo točen.

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/a...

Torej zimska poraba -30% do -40% je kr realna ocena , seveda odvisno od hitrosti in "mraza".

Tesla 3 LR -10C in 110km/h povprečne (kar ni ravno visoko za AC ampak realno v SLO) 361km (od 629km)

Evo postregel sem ti z realnimi podatki ;), nič na pamet.

In te jajce da je upad 10%, kje imaš ta test??? Ali nisi ravno pisal , da vse kar pišemo na pamet ne velja ?

Dewalt ::

Evo en čisto nov test od "Tesla fana":
pri -10 na AC poraba 23,5kw/100km
Treba je tudi poudariti da niti enkrat ni "prekoračil 130km/h", čeprav na večini AC ni imel omejitve ker je v DE.

Ok, ampak: 1. Ni predogrel kabine iz omrežja, ampak jo je prek baterije. 2. V opisu posnetka piše da je pihal močan veter. 3. Povprečna zimska temperatura v sloveniji je plus 3 stopinje celzija, tle je bla pa -10. 4. Je šel testirat v obe smeri, torej iz točke A do B in nato še nazaj do A? Če ni, potem so podatki spet napačni, ker samo nekaj stopinj klanca, ki se ga s prostim očesom sploh ne opazi lahko privede do precejšnje razlike v porabi. Gor v klanec je večja, dol v dolino v drugo smer pa manjša. Tko da moraš znerit tja in nazaj in potem povprečit, da dobiš relevantne podatke. Še zmeraj ima tudi pri tej porabi bistveno nad 300 km dosega, kar je cca slabe 3 ure vožnje. Po toliko vožnje pa se paše malo ustavit za 20 minut in malo noge pretegnit aneda.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dewalt ()

Tukaj je test od istega voznika. Avto je sicer Long Range AWD. Razlika med -10 in 16 stopinj pri enakem režimu vožnje je cca. 20%. Glede na to, da je RWD nekoliko bolj varčen lahko zaokrožiš na 25%.

-10 je v Sloveniji 3x na leto.

deco16 je izjavil:

Ko imaš kapaciteto večjo, z kilometri degradacija pač ni tolk očitna in je važna samo še starostna. In tudi če ima večjo batt pač tudi upad kapacitete ni tako očiten, ne na avtocesti ne nikjer drugje.

Ravno to je verjetno ključno pri večjih baterijah, da več baterije požre starost, kakor kilometri. Pri manjših paketih je to še bolj očitno, kjer ena degradacija pospešuje drugo.

Pregovarjati s EV akrobati je res sizifovo delo, pa vendar:
Te številke si potegnil iz riti. Vsi podatki kar jih lahko najdeš govorijo drugače.

So razvidne iz grafa in pa tudi proizvajalčevih papirjev. No, sicer tukaj lepo razložijo: https://www.recurrentauto.com/questions...

V zgornjem grafu je res ocena BMS sistema v avtu, precej natančna ocena, ampak pri podatkih iz Geotba na vzorcu 22 tisoč vozil pa gre za dejanske izmerjene podatke in so številke pretty much identične. :)

Resnica je skrita v povprečju.

Ena ura ogrevanja porabi ranga 1,5 kWh, predogreješ kabino pa tako ali tako lahko prek aplikacije preden štartaš. In koliko je 1,5 kWh?

Ne vem od kod te številke potegneš ampak v hladnem avtu gretje kuri 4kW in več, dokler ne pride na uporabno temperaturo.
Poraba v zimskem času res ni zanemarljiva, razen če voziš v rokavicah in bundi.

In koliko je 1,5 kWh? Za približno 7 km pozimi.

Zimska poraba ravnokar nafilanega in ogretega EV je 20-25kWh/100km brez/z gretjem. Če voziš po plojdri gre pa proti 30.

Ampak pri današnjih električnih avtomobilih, ki imajo za ogrevanje toplotno črpalko in porabijo še 2x manj energije za ogrevanje in imajo od 300 do 500 km dosega? Da bi mogel zmrzovatbv avtu da bi prišel na cilj? Nikakor, čisti bullshit.

Kaj ti bo toplotna črpalka pri -10 ? S tem, da traja, da se ona sploh segreje, preden da kaj od sebe.

Pri polizdelkih tipa e-Golf res lahko doseg pozimi upade za 25 %, pri Tesli, ki odpadno toploto motorja in kontrolerja uporablja za ogrevanje baterije pa samo za 10 %. Poglej si zimske range teste Bjorna Nylanda na youtubu.

Odpadne toplote pri -10 ali pa -20 ni. Bjorko vsakič "fila do kraja" in tam lepo supercharger polovico toplote nabije v gretje baterije. Če pumpa potem premetava toploto iz baterije v kabino gre. Če je pa vse ledeno, pa od tega ni nič.

Podatki kažejo da je okvar baterije nekaj desetink enega procenta, skratka so izjemno redke, pa še tukaj so skoraj vsa popravila krita v okviru garancije.

To spet s nekimi podatki operiraš, ki jih proizvajalci sami nudijo ali pa financirajo pa tako ali tako ne govoriš resnice in prirejaš vse skupaj. Imaš ljudi, ki so jim drivetrain menjali večkrat na model s: https://teslamotorsclub.com/tmc/threads... pa od večine fanatikov ne slišiš besedice.
A Croatian repair shop claimed that Tesla's Chinese-made LG batteries degrade much faster than those made in Europe or the U.S.
https://insideevs.com/news/780568/tesla...
Na, še od hrvaških bratov

In te jajce da je upad 10%, kje imaš ta test??? Ali nisi ravno pisal , da vse kar pišemo na pamet ne velja ?

To so podobni karakterji kakor Apple fanboyi.
Poleg degradacije baterije, degradira še celoten pogonski sklop - bremze, gume itd. in poraba gre gor.

Tukaj je test od istega voznika. Avto je sicer Long Range AWD. Razlika med -10 in 16 stopinj pri enakem režimu vožnje je cca. 20%. Glede na to, da je RWD nekoliko bolj varčen lahko zaokrožiš na 25%.

Slovenija ni primerljiva država za veliko avto testov zaradi svoje razgibanosti, različne klime in višinskih razlik. Gorenjska in prekmurje ali pa obala sta tako različna po porabi, da misliš, da je z avtom kaj narobe, če si navajen samo ravnin.

Slovenija ni primerljiva država za veliko avto testov zaradi svoje razgibanosti, različne klime in višinskih razlik. Gorenjska in prekmurje ali pa obala sta tako različna po porabi, da misliš, da je z avtom kaj narobe, če si navajen samo ravnin.

Test je bil narejen v praktično enakih pogojih, na enaki trasi, samo temperatura je bila drugačna. Primerjamo vpliv temperature na porabo, tako, da si z gorenjsko in prekmurjem malo zgrešil bistvo.

nejc_nejc je izjavil:

Ne razumem pa te, kaj imas za bremzat, če grem po PP 130 ali pa 150.

Ce gres po levem pasu 150km/h, nekdo pa se hoce z bencinske vkljuciti, ni vedno enostavno. Ker je pogosto dovolj gost promet, da se ostali ne morejo pomakniti na levi pas (prehitra relativna hitrost) in narediti vec prostora. Pustimo ob strani, da tudi na desnem pasu ne pustijo dovolj prostora za vkljucitev.
Posledica je, da se vkljucujejo pri premalo prostora in neizbezno se zgodijo napake (vedno ko nekdo pobremza gre za napako in upocasnitev prometa). Pravilna voznja je vedno ohranjanje primerne relativne hitrosti in razdalje glede na ostali promet. V praksi pravilno niti ni mogoce voziti, ker je prevec ljudi, ki jim je pomembneje, da se pocutijo svobodno in v kontroli.
Zato tudi pravim, da lahko problem prepustimo avtomatiki. Verjetno je to mogoce, le ce nismo za volanom in med voznjo pocnemo kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

Dejstvo pa je, da je doseg EVja pozimi precej manjši. In to pri vseh znamkah, brez izjem. V daljših relacijah, v krajših še toliko bolj.

Tega nihče ne zanika. Ampak to ni kar avtomatično 30-40%, kot pišejo nekateri. Pri ekstremnih temperaturah mogoče celo res pade za teh 40%, ampak to se zgodi mogoče 2x na leto.

iso2000 ::

Jaz lahko čisto konkretno delim izkušnjo s tega vikenda. Imam T3, letnik 2020, s tamalo baterijo. Poleti naredi tam nekje okrog 300km. Ta vikend sem z naredil 240km in prispel na polnilnico s 4% baterije (zjutraj smo štartali s 100%). Relacija je bila Gorenjska - Savudrija in nazaj, vsega skupaj ca. 360 km. Vozil sem precej "u izi - na AC nekje med 110-115. Avto nima TČ, to se nekaj pozna. Je pa zanimivo, da je v statistiki porabe 5% šlo v pripravo baterije na polnjenje. To se mi zdi kar veliko. Ampak Tesla že ve, kaj ji paše :-D.
Jaz avto uporabljam za dnevno migriranje A-B. Povprečno porabo za zadnjih 70k km mi kaže 15.1 kWh, če se ni kaj spremenilo. Pozimi poraba kar konkretno naraste, ampak tudi z zimskim dosegom, zame zadošča - na dan delam ca. 100km. Toliko, če komu kaj koristi.

gile ::

Deco, kolk se pa kaj tvoja konca zdej pozimi obnese z dosegom? Je en znanc mal zakurjen, da nabavi...

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

gile je izjavil:

Deco, kolk se pa kaj tvoja konca zdej pozimi obnese z dosegom? Je en znanc mal zakurjen, da nabavi...

Poraba zadnjih 4k km 16,9 če se ne motim. Tam čez 300 komot narediš, brez da se sploh matraš neki šparat.

Bom pa žal zamenjal, 2 otrok na poti in mi je enostavno premajhna ratala predvsem znotraj.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: BigWhale ()

SambaShare ::

30% nižji doseg zdaj ko je ves čas pod 0C, je kar realnost. S TČ in gretjem baterije. S kratkimi vožnjami še slabše. Ni panike, doker to vzameš v obzir ko kupuješ.

Verjamem pa da je slaba volja, če nekdo prebira inžinirčkove pravljice, potem je pa pozimi presenečen.

30% nižji doseg zdaj ko je ves čas pod 0C, je kar realnost.

Kaj voziš?

telexdell ::

Se vozi v službo tam 5 km v eno stran. Temperature so od decembra komaj kdaj pozitivne, padajo pa tudi pod -10°C. Porabo merim glede na pretočeno energijo iz omrežja in glede na prevožene km po števcu avta. Če predgrevam avto v garaži (nastavim urnike odhoda in ga priključim na polnilnico) potem se poraba giblje tudi do 30 kwh/100 km. Če se avto začne ogrevati, ko se usedem vanj potem je poraba za poti v službo okrog 22 kwh/100 km. Na daljši razdaljah in le ogrevanje v avtu je poraba med 17 in 18 kwh/100 km. Poleti pa je poraba okrog 14 kWh/100 km.
Torej lahko govorim čisto resnico, če rečem, da je pozimi poraba za 100% višja ali če rečem da je za 20% višja. Je pa brez dodatnih pojasnil to vredno manj kot lanski sneg.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

codeMonkey ::

Sem to zimo prevozil ze kar konkretno stevilo kilometrov na relativno daljsih poteh (Dunaj-KP, Dunaj-LJ, Dunaj-MB) ter krajse prakticno vsak dan po mestu. In ja, poraba je vecja, mogoce sem moral narediti kaksen postanek kdaj vec, ampak to mi je nekje 10x manj neugodno kot ce bi moral se naprej ziveti brez predgretja avtomobila.

Res ne stekam kaj hocete povedati s to vecjo porabo. Vecja poraba, tudi ce je 30%, je to nekje 6 kwh na 100 km. Avto se danes na hitri polnilinic polni v povprecju z mocjo 100 kW, ce delas daljsa polnjenja. Pac stojis tiste 3 minute vec. Ce pa ne polnis tja do 80% SOC, pa pac minuto in pol. Big deal. Obstaja sicer se ena moznost - ne vozi po AC 130, ampak 100 :D

Ce pa ti to pac prekriza plane in moras pri voznji v sluzbo zaradi tega zdaj do polnilnice, JBG, kupi vecjo baterijo drugic, da bo nekaj rezerve za staranje in mraz. Ali pa ostani na dizlu.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

ampak to mi je nekje 10x manj neugodno kot ce bi moral se naprej ziveti brez predgretja avtomobila.
... v duhu ... povej mi ali ima ali nima tvoj avto predgretja (tudi MNZ/ICE*) in ti povem kakšen revež si 8-)

*... ker to imajo dandanes celo cenene hibridne Toyote z možnostjo vklopa na daljavo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

ampak to mi je nekje 10x manj neugodno kot ce bi moral se naprej ziveti brez predgretja avtomobila.
... v duhu ... povej mi ali ima ali nima tvoj avto predgretja (tudi MNZ/ICE*) in ti povem kakšen revež si 8-)

*... ker to imajo dandanes celo cenene hibridne Toyote z možnostjo vklopa na daljavo

Jaz imam na dizlu webasto. Niti približno ni isto.

1. Z dizlom trenutno delam krajše vožnje, pa pred vsako vožnjo ga pogrejem. Posledično se mi je letos v nizkih temperaturah že 2x izpraznil akumulator do te mere, da avto ni vžgal.

2. V EVju dejansko dela klima, ne samo grelec in ventilatorji, kar pomeni čiste šipe brez kondenza. V avtu z webastom problem kondenza ne izgine. Še posebej, ko ti od znotraj zamrznejo šipe in mora ventilacija odvesti večjo količino vlage.

gile ::

codeMonkey je izjavil:

Sem to zimo prevozil ze kar konkretno stevilo kilometrov na relativno daljsih poteh (Dunaj-KP, Dunaj-LJ, Dunaj-MB) ter krajse prakticno vsak dan po mestu. In ja, poraba je vecja, mogoce sem moral narediti kaksen postanek kdaj vec, ampak to mi je nekje 10x manj neugodno kot ce bi moral se naprej ziveti brez predgretja avtomobila.

Res ne stekam kaj hocete povedati s to vecjo porabo. Vecja poraba, tudi ce je 30%, je to nekje 6 kwh na 100 km. Avto se danes na hitri polnilinic polni v povprecju z mocjo 100 kW, ce delas daljsa polnjenja. Pac stojis tiste 3 minute vec. Ce pa ne polnis tja do 80% SOC, pa pac minuto in pol. Big deal. Obstaja sicer se ena moznost - ne vozi po AC 130, ampak 100 :D

Ce pa ti to pac prekriza plane in moras pri voznji v sluzbo zaradi tega zdaj do polnilnice, JBG, kupi vecjo baterijo drugic, da bo nekaj rezerve za staranje in mraz. Ali pa ostani na dizlu.

Vsakemu lastniku EVja je jasno, da je poraba pozimi večja, premo sorazmerno z nižjimi temperaturami. In to ni dewaltowih 10%, ampak je več, sploh na krajše razdalje. Do nekje 0 stopinj mogoče, ko gre v minus, je pa procent višji. Dejstvo, ki se ga morajo zavedat bodoči kupci EVjev. Če bodo poslušali dewaltovo nabijanje, bo pa vsak prvo zimo precej razočaran. Sej dandanašnji ima vsak EV neko spodobno velikost baterije, časi egolfov in podobnih eksperimentov so pač mimo. Sam ne grem nikoli več nazaj na ICE, to sploh ni debate. Je pa vseeno treba bit realen, tako z dosegom, kot z uporabnostjo EVja pozimi.

fikus_ ::

ikst:
1. spet zavajaš/lažeš. Če je aku tako slab, da ti webasto pocuza vse, potem ga že v osnovi mrzlega ne vžgeš!
2. spet zavajaš/lažeš. Sedaj ko je mrzlo, je zrak zelo suh, nastavi zunanji zajem zraka, da boš posušil vlago v avtu, ki si jo prinesel s čevlji noter.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Svež podatek od danes zjutraj: id7 ogrel iz -5 na 21 iz baterije, pri čemer je padla kapaciteta iz 79% na 77%.

Je to razlog za paničarit? Če ne bi bil pozoren, niti opazil nebi.

... zjutraj ne, potem poldne/zvečer bi; ker je vprašanje, kaj v resnici pomeni 2 % pri 80 % in kaj pri 20 ali manj %>:D

Lapanino ::

pegasus je izjavil:

Svež podatek od danes zjutraj: id7 ogrel iz -5 na 21 iz baterije, pri čemer je padla kapaciteta iz 79% na 77%.

To je 1,5 kWh (če predpostavimo da imaš 77 kWh baterijo). Pol pa recimo se še odpelješ 10 km za kar porabiš recimo 2 kWh. In kar naenkrat je tvoja poraba za to pot 3,5 kWh, namesto 2 kWh, kar pomeni 75 % večjo porabo. Seveda če pot ne bo 10 km, ampak 300 km, bo zgodba popolnoma drugačna, tam razlika v porabi ne bo velika. In točno to je tisto kar EV haterji in podobna gamad ne razume oziroma noče razumeti.

Grimnir3 ::

pegasus je izjavil:

To je normalno. Enako na tesli požre 2 do 3 posto baterije ko dam zjutraj gretje.
««
1325 / 1335
»»