» »

LPT & COM port

LPT & COM port

tilen23 ::

zna kdo usposobit povezavo med strojem (www.cnc-step.com) in računalnikom? imam samo program in nobenega driverja, kabel pa gre na LPT port. poskušal sem že dodajanje nove strojne opreme v upravitelju naprav vendar neuspešno. kaki predlog?

Duhec ::

S cnc mašino se pogovarja program direktno preko paralelnega porta. Ne rabiš nobenih posebnih driverjev. Če ne dela imaš problem nekje drugje.
Je paralelni kabel original ?
V Cmos nastavitvah biosa prestavi mode LPT porta iz EPP Mode (Enhanced Parallel Port) ali iz ECP Mode (Extended Capabilities Mode) v NORMAL ali v SPP (standard parallel port).
Preveri v Cmos nastavitvah biosa, če je LPT1 port na naslovu 378h in preveri, če je tudi v cnc programu nastavljen LPT1 port na tej adresi.

tilen23 ::

kabel je original. bios sem nastavil kot si predlagal, vendar še vedno ni uspeha. v programu se da nastavlat com port: com1, com2, com3, com4. to je pa tudi vse. stroj se odziva na računalnik recimo ko ga restartam, ker se motorji vklaplajo. program pa mi ne zazna stroja. še kaki predlog? imam vnc server če se da komu pogledat na sistem.

Duhec ::

Čak, kaj zdaj serijski port (COM) ali printer paralelni port (LPT) ?
Na www strani proizvajalca sem našel podatek, da se priključi na paralelni port, ti pa praviš, da se v programu da štelat samo COM porte 1,2,3,4. ?! Malo še pobrskaj v menijih, če se kje ne skriva nastavitev na LPT (paralelni) port.
Kako imaš zdaj fizično priklopljen kabel na zadnji strani računalnika? V LPT port (25pinski podolgovat konektor) ali v COM port, navadno 9 pinski konektor ?
Če imaš v serijski port , potem bi moral nastaviti hitrost prenosa podatkov. Pobrskaj v dokumentaciji na kateri hitrosti komunicira cnc mašina.
Laufaš cnc program v DOS-u ali v Windows sistemu? Katera verzija Win98, W2000, XP ?
Če imaš program v DOS-u potem je najbolje, da v autoexec.bat datoteko vključiš vrstico:
MODE COM1:9600,n,8,1
(če je kabel priklopljen v COM1 serijski port, cnc mašina komunicira z 9600 baud-i, n za brez paritete, z 8 biti in en stop bit)

gumby ::

win nt/2000/xp/2003 ne pusti programom direktno dostopat do portov... mogoce je to problem
my brain hurts

Poldy ::

Zanimivo... ali program zna izvajati samo operacije po slikah - npr. Acad slike, ali ga lahko krmiliš čisto po svoje - pick and place operacije, if..., I/O?

tilen23 ::

preko programa lahko mašino krmiliš po svoje, lahko pa rišeš slike ali uporabiš programa cad ali coreldraw [URL]www.cnc-step.com[/URL]
nekdo mi je predlagal da za porte uporabim program port95nt.exe, samo nevem glih kaj si naj z njim. če ma kdo kaki predlog bom vesel.

Duhec si dobil pm?

Duhec ::

Nisem dobil PM.
Piši na kralj@siol.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

konverter za paralelno povezavo

Oddelek: Strojna oprema
14764 (551) Baja
»

Na paralelni port

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5991 (846) AtaStrudl
»

Linux CNC

Oddelek: Operacijski sistemi
213652 (2985) brez-imenko
»

povezava preko LPT kabla (od printerja podobno)

Oddelek: Programska oprema
191367 (1166) civic_
»

LPT porti in linux...

Oddelek: Operacijski sistemi
152356 (2163) Trojaner

Več podobnih tem