» »

X60 vs T60 14"

X60 vs T60 14"

rini ::

Spet sem pred eno dilemo. Odlocil sem se, da kupim prenosnik. Oba modela imata enake komponente (1,83 dual core, 80G, 1G rama) s tem da ima
-T60 graficno kartico ATI X1400, 14" zaslon, 2.3 kg
-X60 grafično Intel Graphics Media Accelerator 950, 12" zaslon, 1.4 kg

T60 je za 40 tisocakov dražji. Pri X60 mi je privlacna oblika in zelo nizka teža, všeč mi je tudi to, da je brez optične enote. Me pa malo skrbi uporabnost 12" zaslona in integrirana grafična kartica. Računalnik bi uporabljal izključno za Office, internet in pa za predavanja na faksu, kjer večinoma uporabljam projektor.

Hvala za odgovore

Fizikalko ::

Ojla.

Ej, kje pa si jih videl v SLO, ker jaz bi kupil t60... Kje si gledal to?

rini ::

Nekateri modeli T60 so že v SLO, X60 še prihaja. Vem da ima Anni, Marand, pa verjetno še kakšni zastopniki.

IceIceBaby ::

Mislim, da si si odgovoril že sam. Če ne boš poganjal iger ali kakšne zahtevne 3D aplikacije bo grafična povsem dovolj. 12" zaslon je pa po mojih izkušnjah dovolj velik, če imaš poleg laptopa še desktop računalnik (ali dodaten monitor za laptopa).

Stepni Volk ::

Za točno primerjavo moraš navesti še točno oznako modela (UT042, UD027, UT04...).

X ThinkPadi so ponavadi okleščeni T-ji z namenom prenosljivosti (nižja teža, manjše dimenzije). Če je bolj pomembna prenosljivost zmaga X, drugače T.
V primeru, da ne misliš imeti nobenega drugega računalnika, dodatne tipkovnice... je obvezna izbira T.

billy ::

Se splača pluniti toliko denarja, za tako "nestresno" delo? Sem ziher da imajo tile prenosniki v slo prek 700k ceno če ne še več :)

No..razen če firma časti ;)

Drugače pa...če ne za igre, je integrirana grafika super. Manj porabi pa še greje se manj.

rini ::

Ja, nekaj res plača firma:)

No resno, a za projektor ni potrebno imeti boljše grafične?

rini ::

Cene z davkom so pa take:

573.600 SIT
Duo T2400 (1.8GHz), 512MB, 80GB/5400rpm SATA, ATI X1300 64MB VRAM, 14" XGA TFT, DVD-RW/CD-RW(Multiburner) Dual Layer, Modem, Gigabit, Centrino Duo 11a/b/g, Bluetooth, Security Chip, FPR, WXP Pro

657.600 SIT
Duo T2400 (1.8GHz), 512MB, 80GB/5400rpm SATA, ATI X1300 64MB VRAM, 15" SXGA+ IPS TFT, DVD-RW/CD-RW(Multiburner) Dual layer, Modem, Gigabit, Centrino Duo 11a/b/g, Bluetooth, Security Chip, FPR, WXP Pro

746.400
Duo T2500 (2.0GHz), 1GB, 100GB/7200rpm SATA, ATI X1400 128MB VRAM, 14.1" + IPS TFT 1400x1050, DVD-RW/CD-RW(Multiburner) Dual layer, Modem, Gigabit, Centrino Duo 11a/b/g, Bluetooth, Security Chip, FPR, WXP Pro

Fizikalko ::

Kje si to gledal oz. se pozanimal?

IceIceBaby ::

rini, če ma grafična VGA izhod in vsaj 16mb rama nebi smelo bit problem s projektorjem.

billy ::

Fizi tukaj...

Ker vidim, da je tukaj tema o malo bolj "resnih" zadevah, torej dražjih laptopih me zanima, če ima kdo izkušnje z uporabo na terenu ob močnem soncu. Obstaja sploh kakšen laptop, ki bi imel dovolj dober monitor za takšno početje?

Stepni Volk ::

Večina projektorjev podpira maksimalno SVGA resolucijo 800x600. To zmorejo grafične kartice prikazati že zadnjih 15 let +. Enako z XGA =1024x768
V pimeru, da imate projektor, ki je sposoben več in v Wide načinu, npr. WXGA 1280x720, bo že projektor sam zaznal izvor slike in prilagodil izhodno sliko. Vsak projektor namreč zna predvajati v različnih standardnih formatih.

rini ::

Hvala za razlago.

Cene, ki sem jih navedel, sem dobil pri Marandu. Glede na to, da sem ravnokar obletel nekaj prodajalcev v LJ lahko povem, da je pri 2-3 uvoznikih le peščica modelov. Skratka zelo slaba izbira, dobavni rok praviloma povsod nad 21 dni.

Prenosniki IBM so v Sloveniji krepko nad cenami v EU, posebnost je tudi v tem, da so cene T60 veliko višje od T42, čeprav v tujini ni bistvene razlike.

Še ena zanimiva povezava:
http://www.studentline.at/tserie.php?lo...

billy ::

To je čisto razumljivo. Laptop je predvsem nov in v začetku nabijejo ceno, ker računajo na tistih par kupcev ki bodo po vsaki sili hoteli imeti "mašino", potem pa v roku pol leta spustijo cene ;)

Stepni Volk ::

1. ThinkPadi so Lenovo nič več IBM.
2. T60 ni enak drugemu T60, primerjaj isto z istim (kot rečeno upoštevaj kodo).
3. Slovenskih ThinkPadov se proda le peščico. Uvoznik se mora ponavadi v četrtletnih/polletnih napovedih zavezati koliko jih bo vzel. Posledično se zato naroči manj različnih modelov.
Nemško tržišče je veliko večje, zato tudi prodaja in konkurenca.

Predlog: pozanimaj se koliko stanejo tipke za željeni ThinkPad, oz. cela tipkovnica, ker posameznih tipk verjetno ne bodo hoteli prodajati. Če je razlika sprejemljiva, kupiš stvar v EU, dokupiš SLO tipkovnico.
Če si bolj flegmatične narave, samo kupiš letraset, dodaš na tipkovnico manjkajoče znake in zakriješ z lakom za nohte.

billy ::

Slovenska tipkovnica stane nekje 60E.

Zna pa bit problem, če mu bo financirala ustanova prenosnika, ker to pa ne vem če lahko naročujejo iz tujine. Oz..naročujejo že, ampak v sloveniji ustanove deljao preko naročilnic, tuja firma pa ne bo dala nobeni slovenski firmi latpopa preko naročilnice ;)

Stepni Volk ::

Glede nato, da univerza in fakultete kupujejo knjige na Amazon, ne bi smelo biti "logičnih" problemov.
A je tu druge vrste, kot je billy lepo povedal. Ponavadi ima vsaka fakulteta že svojega "dobavitelja". Smeš naročati le pri njih.
Toliko o svobodnem trgu in EU.

rini ::

Pretepeni Volk: :D

1) Trgovci se skrivajo za oznakami. Greš v različne trgovine v Slo, naročiš v vsaki model z istimi karakteristikami (procesor, velikost in hitrost diska, spomin, ekran, baterija BT, WiFi, optični pogon) pa je na vsakem predračunu druga oznaka. Na dveh predračunih je sploh nisem prejel, verjetno bi prehitro prišel do cenejše ponudbe. Torej razlike med oznakami so zelo majhne, ponavadi samo v tipkovnici. Sem vprašal prodajalca, če bo moj IBM (pardon Lenovo) imel slo tipkovnico, pa mi je odgovoril, da ni problema zamenjat (seveda na njihove stroške).

2) Dobave so ohromljene, ker Intel ne zmore toliko naročil za dou procesorje.

3) Obstaja podjetje, ki za skromnih 1500 sit, lasersko vgravira črke v tipkovnico in premaže z barvo. Kakovost enaka originalu.

billy ::

Potem pa verjetno ni problema. Naročiš prenosnik v tujini in ga daš vgravirat v sloveniji.

Aja.. a IBM potem prizna garancijo v sloveniji ali moraš kaj doplačati?

rini ::

IBM je globalna firma, tako da velja garancija po vsem svetu. Podobno kot Canon.

billy ::

Ja že, ampak recimo tudi Toshiba je globalna firma in garancija ne velja pri nas. Isto recimo HP ali pa Acer

rini ::

To loči dobro firmo od še boljše.

Sem se spomnil tvojega vprašanja glede sonca, ko sem prebiral en tuj forum:
...the anti-glare field of TFT-panels the Thinkpad 15" IPS FlexView and the WXGA MaxBright panels are good panels. I'am actually typing this text on an 15" IPS UXGA FlexView panel, which is razor sharp with fine contrasts and viewing angles. The luminance is also Ok for most situations, even it could be a little step brighter for outside/sunshine situations. - However, nowadays I personally would possibly get a panel with an SXGA+ resolution in favor of the UXGA resolution, since it's more exhausting to work/program many hours on an UXGA resolution panel.

lp

billy ::

Zanimivo. Ker vsi ostali enkrani tipy GlareType, ala Sony, Toshiba, asus imajo ful relexivna stekla in se ful odbija svetloba. Kar zna biti moteče pri napačni osvetlitvi prostora ali delo na terenu.

Sem tudi slišal, da je IBM ubral nekoliko drugo pot pri ekranih in nima istega "načina" kot glaretype...

rini, a lahko pogledaš pod zasedna sporočila?

dolegar ::

Ojla, sicer stara tema ampak se nanaša na vsebino... Zanimam se za nakup Thinkpada T60 in me zanima, kje bi lahko v živo videl kakšni so ekrani 15,4" (1680×1050) ali pa 15" (1400×1050). Častim pivo (ali kaj drugega), če bi kdo od vas lastnikov bil pripravljen pokazati zadevo.

Gledal sem po trgovinah in nimajo nobenga primerka, na podlagi katerega bi se lahko odločil. Če je kdo od vas pripravljen demonstrirati mi prosim pošlji kak kontakt (PM).
Lahko pa tudi sporoči ime trgovine, če ve, da bi lahko tam v živo videl zadevo.

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik samo za internet

Oddelek: Kaj kupiti
191520 (1326) Blinder
»

Vrednost laptopa (HP)

Oddelek: Kaj kupiti
182579 (1792) MI5Ek-
»

Nov prenosnik? - Lenovo vs. Dell

Oddelek: Kaj kupiti
164269 (3888) quartz
»

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Oddelek: Novice / Kiberpipa
464650 (3364) suntrace1
»

Dual core prenosniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
707016 (5000) _marko

Več podobnih tem