Forum » Operacijski sistemi » ukazi za linux-pomoč pri nalogah
ukazi za linux-pomoč pri nalogah
blazblog ::
Živ!
V šolske-izobraževalne namene se učim linux in delo z ukazi in pri tem rešujem naloge.
Je pa tudi nekaj naloge pri katerih sploh ne vem kako naprej. Vem da ste za take zadeve "strokovnjaki" in da se vam bodo zdela vprašanja lahka, ampak vseeno...
Prosil bi če bi mi lahko nekdo napisal ukaze za spodnje naloge:
1.
V lupini prekopirajte vse datoteke, katerih ime se začne s črko c, z diskete v imenik ~/vaja.
2.
V lupini poiščite vse datoteke, katerih ime se začne s črko k v imeniku /usr/share in vseh njegovih podimenikih.
3.
v lupini dodelite lastništvo nad vsemi datotekami s končnico mp3 v trenutnem imeniku in vseh podimenikih uporabniku z up.imenom janez.
4.
V lupini ustvarite imenik ~/Dokumenti/slike (-to znam), nato pa vanj iz imenika ~/Dokumenti prekopirajte vse slike, ki se začnejo na p (in imajo končnice .png)
V šolske-izobraževalne namene se učim linux in delo z ukazi in pri tem rešujem naloge.
Je pa tudi nekaj naloge pri katerih sploh ne vem kako naprej. Vem da ste za take zadeve "strokovnjaki" in da se vam bodo zdela vprašanja lahka, ampak vseeno...
Prosil bi če bi mi lahko nekdo napisal ukaze za spodnje naloge:
1.
V lupini prekopirajte vse datoteke, katerih ime se začne s črko c, z diskete v imenik ~/vaja.
2.
V lupini poiščite vse datoteke, katerih ime se začne s črko k v imeniku /usr/share in vseh njegovih podimenikih.
3.
v lupini dodelite lastništvo nad vsemi datotekami s končnico mp3 v trenutnem imeniku in vseh podimenikih uporabniku z up.imenom janez.
4.
V lupini ustvarite imenik ~/Dokumenti/slike (-to znam), nato pa vanj iz imenika ~/Dokumenti prekopirajte vse slike, ki se začnejo na p (in imajo končnice .png)
OmegaBlue ::
1.
cp /mnt/floppy/c* ~/vaja
2.
find /usr/share -name k* -type f
3.
chown -R janez *.mp3
4.
cp ~/Dokumenti/p*.png ~Dokumenti/slike
Možno da sm se kje zmotu.
cp /mnt/floppy/c* ~/vaja
2.
find /usr/share -name k* -type f
3.
chown -R janez *.mp3
4.
cp ~/Dokumenti/p*.png ~Dokumenti/slike
Možno da sm se kje zmotu.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OmegaBlue ()
jype ::
OmegaBlue: 3. ne bo delalo, ker shell ekspandira *.mp3 samo v trenutnem direktoriju.
3. bi jaz resil takole:
find . -type f -name *.mp3 | xargs chown janez
3. bi jaz resil takole:
find . -type f -name *.mp3 | xargs chown janez
blazblog ::
vav!! Najlepša hvala OmegaBlue!
zdaj se pa počutim kot bedak.
Šele sedaj sem se začel učit na linuxu-ko sem prisiljen(me je sram!) in moram priznat da sploh ni tako hudičevo težak- samo potrudit se je potrebno.
Ko smo že pri tem bi še nekaj vprašal pri izdelavi imenika lahko določimo tudi dovoljenja. Mi lahko kdo napiše dovoljenja(ne morem z rwxrwx....)rabim tiste cifre...
Hvala vnaprej!
zdaj se pa počutim kot bedak.
Šele sedaj sem se začel učit na linuxu-ko sem prisiljen(me je sram!) in moram priznat da sploh ni tako hudičevo težak- samo potrudit se je potrebno.
Ko smo že pri tem bi še nekaj vprašal pri izdelavi imenika lahko določimo tudi dovoljenja. Mi lahko kdo napiše dovoljenja(ne morem z rwxrwx....)rabim tiste cifre...
Hvala vnaprej!
OmegaBlue ::
imaš 3 grupe naprimer 777, prva je owner druga skupina in tretja vsi ostali.
imaš pa:
read - 4
write - 2
execute - 1
In potem seštevaš.
imaš pa:
read - 4
write - 2
execute - 1
In potem seštevaš.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | BASH skripta za ustvarjanje uporabnikovOddelek: Programiranje | 1053 (822) | golobich |
» | Pomoč pri ukazih v linuxuOddelek: Operacijski sistemi | 1473 (1117) | brodul |
» | [Naloga][Linux] BASH skripteOddelek: Operacijski sistemi | 4174 (3703) | sverde21 |
» | Glede linux distribucijeOddelek: Operacijski sistemi | 1682 (1223) | christooss |