Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
dominuspro ::
Med tema dvema kaj bi izbrali? Računalnik se bo občasno uporabljal tudi za SketchUp in pa Lumion. Bi kaj popravili, optimizirali? Budget je do 1000€.
https://www.csl-computer.com/pc-csl-spr...
https://www.csl-computer.com/pc-systems...
lp
Jaz bi na tvojem mestu vzel rabljeno grafo 3060ti za max 300€ ali celo 3070, če dobiš za 350€.
Ostalo pa okvirno tako:
https://ibb.co/VTchF9f
waters ::
Pozdravljeni!
Za na vikend bi potreboval neko poceni kištico, ker imam nekaj bonov na mimo... Sem gledal tole: Chuwi HeroBox namizni mini računalnik (CH-GT-HERO-BOX). Bi kdo predlagal kaj drugega, ali je to čisto ok za neke osnovne zadeve.
LP
Za na vikend bi potreboval neko poceni kištico, ker imam nekaj bonov na mimo... Sem gledal tole: Chuwi HeroBox namizni mini računalnik (CH-GT-HERO-BOX). Bi kdo predlagal kaj drugega, ali je to čisto ok za neke osnovne zadeve.
LP
rkobarov ::
z boljšo matično lahko daš kak 5900x in 32gb rama in Nvme gen4
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
Constantine ::
Odločil sem se, da grem all in in si po 10ih letih privoščim. K***, živi se samo enkrat.
Odločam se med dvema opcijama za grafično:
MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Aktiv
ali
ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP EXTREME AIRO
Razlika v ceni je +100EUR za Zotac in v trajanju garancije. Zotac jo ima 2 leti dlje.
A je Zotac toliko boljši v hlajenju in vzdržljivosti, da je upravičeno dati več? V kavliteti ventov in glasnosti iz osebnih izkušenj?
Hvala.
LP
ali
Razlika v ceni je +100EUR za Zotac in v trajanju garancije. Zotac jo ima 2 leti dlje.
A je Zotac toliko boljši v hlajenju in vzdržljivosti, da je upravičeno dati več? V kavliteti ventov in glasnosti iz osebnih izkušenj?
Hvala.
LP
darck ::
m0LN4r ::
Asus, MSI, thats it, ce pa p/p pa si upam kupit gainward in palit gamerock al pa phoenix, ki so po vecini underrated.
Pac ne svetijo se v vsaki reklami, so pa dobr narjene.
Eh mislim Phantom golden sample, sicer jaz bi vzel gamerock od palit, odvisno kok kg zeleza je gor in cim vecje ventilatorje.
Da se ne sveti kot novoletna jelka mi je vseeno.
Pac ne svetijo se v vsaki reklami, so pa dobr narjene.
Eh mislim Phantom golden sample, sicer jaz bi vzel gamerock od palit, odvisno kok kg zeleza je gor in cim vecje ventilatorje.
Da se ne sveti kot novoletna jelka mi je vseeno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Ampak ASUS je nekako superioren res,da daš malo več ampak si super zadovoljen,vse dela u piko kot moj prenosnik.
blackbfm ::
kaj pa je razlika med gpu karticami, a to da en proizvajalec da malenkost manj crap ventilator kot drug, še vedno pa sta oba ventilatorja drek na 100% tdp bo vsaka kartica glasna
kaj pa je razlika med gpu karticami, a to da en proizvajalec da malenkost manj crap ventilator kot drug, še vedno pa sta oba ventilatorja drek na 100% tdp bo vsaka kartica glasna
Verjetno je to glede ventilatorja tisto najmanj kar je razlika med karticami in glavne so tiste druge stvari saj Nvidia ima samo svoj čip ne naredi ona komplet kartice a ne? Saj to je nekako isto kot računalnik kjer Intel da svoj procesor drugi pa matične plošče in sedaj so tukaj pa razlike potem katera matična plošča ima boljše materiale in kaj več ponuja
Nesta ::
Constantine je izjavil:
Odločil sem se, da grem all in in si po 10ih letih privoščim. K***, živi se samo enkrat.
ali
Hvala.
LP
Kje boš kupil kišto? https://www.csl-computer.com/?
HupChup ::
Pozdravljeni.
Kupujem računalnik za pisarniško rabo (prevajalski programi, obdelava obsežnejših besedil idr.). Ne iščem konfiguracije z vrhunskim procesorjem, bolj nekaj srednjega ranga. Glavni cilj je, da je sistem karseda tih, grafika integrirana, tiho hlajenje za procesor in tih napajalnik. Uporabil bom obstoječe diske in ohišje (eno iz serije Fractal Design Define, mini ali S, če se ne motim).
Budget: okrog 500-600 EUR, če je mogoče.
Predlogov bom zelo vesel. Hvala za pomoč.
Kupujem računalnik za pisarniško rabo (prevajalski programi, obdelava obsežnejših besedil idr.). Ne iščem konfiguracije z vrhunskim procesorjem, bolj nekaj srednjega ranga. Glavni cilj je, da je sistem karseda tih, grafika integrirana, tiho hlajenje za procesor in tih napajalnik. Uporabil bom obstoječe diske in ohišje (eno iz serije Fractal Design Define, mini ali S, če se ne motim).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: HupChup ()
Constantine ::
Kebo ::
Pozdravljeni.
Zdej tukaj je pomembno ali je Define Mini C, Define S, Define Nano S, itd. da pač veš kakšna je max velikost matične.
Saj to je nekako isto kot računalnik kjer Intel da svoj procesor drugi pa matične plošče in sedaj so tukaj pa razlike potem katera matična plošča ima boljše materiale in kaj več ponuja
nevem če je isto, za ploščo ni nujno da podpira najmočnejši cpu, medtem ko grafa pač mora bit dimenzionirana za točno določen čip ki je gor..vzami dve grafi v roke, materiali so isti
Pozdravljeni.
Zdej tukaj je pomembno ali je Define Mini C, Define S, Define Nano S, itd. da pač veš kakšna je max velikost matične.
Fractal Design Nano S:
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
@HupChup, če je budget med 500€ in 600€ bi jaz vzel kaj takega in prodal ohišje in diske, ki jih imaš. Za Nano S boš potreboval ITX matično ki so še enkrat dražje kot matx. Tale konfiguracija je pa manjša in ima samo en Noctua ventialtor, ki so eni boljših na trgu.
Kaj takega? Jaz bi vseeno razmisli da vzameš zdravn še en m.2 disk ker so dan danes res poceni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kebo ()
Videt je v redu. Le hladilnik se mi zdi malce preveč za tole mojo konfiguracijo. Po moje bi bilo vse skupaj precej tiho tudi s kakšnim lažjim hladilnikom in 25 dB :)
Ja načeloma za pisarniško delo maš lah ta hladilnik brez ventilatorjev, tako da bo res neslišen, za 100€ več imaš pa takle napajalnik pa lahko res pozabiš na vse ventilatorje.
Nesta ::
Evo to je to :)
RTX 4080 za 1100€
https://www.csl-computer.com/k/LRYIklKt
Se kaj za spremenit ali kar narocim?
RTX 4080 za 1100€
https://www.csl-computer.com/k/LRYIklKt
Se kaj za spremenit ali kar narocim?
hujsk1999 ::
Kar naroči. Za 2600€ si pred enim letom dobil samo grafično kartico, ki je bila btw počasnejša od RTX 4070 Ti. Sicer zna cena v recesiji naslednje leto ali dve padit, ampak kdo bo čakal če je že zdaj relativno poceni vse skupaj. Denarja pa ko solate.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom
Ja načeloma za pisarniško delo maš lah ta hladilnik brez ventilatorjev, tako da bo res neslišen, za 100€ več imaš pa takle napajalnik pa lahko res pozabiš na vse ventilatorje.
Hvala za pomoč :)
xgeorgex ::
V stacionarcu imam 2x8GB RAM:
https://www.mindfactory.de/product_info...
Rad pa bi imel skupno 32GB. Zanima me kaj je bolje, dodati obstoječim 2 x 8GB ali kupiti nove 2 x 16GB? Hvala, lp
https://www.mindfactory.de/product_info...
Rad pa bi imel skupno 32GB. Zanima me kaj je bolje, dodati obstoječim 2 x 8GB ali kupiti nove 2 x 16GB? Hvala, lp
idealno je imet enake rame
Dekameron ::
Zanima me, če je tale:
GIGABYTE B450M H DDR4 AM4 mATX RGB gaming osnovna plošča
precej slabša od recimo
ASUS Prime A520M-K AM4 USB 3.2 Gen1 mATX osnovna plošča
Če bi vzel ta cenejšo gigabytko bi prišparal dovolj da grem iz ryzen 5 5500 na ryzen 5 5600.
Pa me zanima kaj bi vi izbrali.
precej slabša od recimo
Če bi vzel ta cenejšo gigabytko bi prišparal dovolj da grem iz ryzen 5 5500 na ryzen 5 5600.
xgeorgex ::
Furbo ::
Definitivno boljše 2x16
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zanima me, če je tale:
precej slabša od recimo
Čist brezvezen vprašanje, se opravičujem da smetim ... Bom se še mal stegnil in vzel B550. Procesor bo pač 5500.
DarwiN ::
Med 5500 in 5600 je kar opazna razlika.. 5500 je v bistvu nek ekvivalent modela 3600.. Se splača doplačat 40€.
V kateri trgovini kupuješ in kaj imaš v sestavi? Gotovo se da porezat budget kje drugje..
V kateri trgovini kupuješ in kaj imaš v sestavi? Gotovo se da porezat budget kje drugje..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Med 5500 in 5600 je kar opazna razlika.. 5500 je v bistvu nek ekvivalent modela 3600.. Se splača doplačat 40€.
Tole imam zaenkrat.
SSD-je bom pobral iz svojega trenutnega računalnika
PSU bi pa uporabil svoj Chieftec 750-14C (750W). Za prvo silo bo se mi zdi? Vem, da star PSU mogoče ni dobra ideja in bom menjal morda čez kako leto. Se mi zdi tale čist OK.
Glede 5600 se pa strinjam. Se bom stegnil še malo čez in vzel tega.
Boljše ja.. Drgač pa je overclockanje edina bistvena razlika med 550 in 520 ploščo. Tko da če ne misliš navijat... B450 so ravno tako super, edino poskrbi, da je naložen nov bios s podporo 5000 CPUjem.
matobeli ::
Še glede ohišja, kupi rabljenega od fractal design ali kaj podobnega, tale intertech je ravno ekvivalent tistega ki ga dobiš zastonj.
Kle na ST ali bolhi se hitro dobi zelo spodobno ohišje za 50eur, itak jih ljudje ne žvečimo in jih je večina kot novih minus prah. Sej podobno velja za PSU, nimaš nekej hudega, bo dober, ampak če bi dobil nekaj 80+gold semi modular, bi blo pa sploh super
In ja, oziroma ne, b450 ki bo podpirala nove proce bo praktično boljša od b520. Ampak samo če dobiš po boljši ceni. Stara roba je cenej s če jo dobiš cenej.
Kle na ST ali bolhi se hitro dobi zelo spodobno ohišje za 50eur, itak jih ljudje ne žvečimo in jih je večina kot novih minus prah. Sej podobno velja za PSU, nimaš nekej hudega, bo dober, ampak če bi dobil nekaj 80+gold semi modular, bi blo pa sploh super
In ja, oziroma ne, b450 ki bo podpirala nove proce bo praktično boljša od b520. Ampak samo če dobiš po boljši ceni. Stara roba je cenej s če jo dobiš cenej.
hvala obema.
Maticno bom vzel B550, da bo sigurno vse ok.
Glede ohišja sem pa čisti analfabet. Poznam firme, ne pa kaj je dobro. Matobeli imaš še kak dodaten predlog/nasvet poleg fractal designa če ne dobim od tega nič pametnega za cca 50-70€?
Maticno bom vzel B550, da bo sigurno vse ok.
Glede ohišja sem pa čisti analfabet. Poznam firme, ne pa kaj je dobro. Matobeli imaš še kak dodaten predlog/nasvet poleg fractal designa če ne dobim od tega nič pametnega za cca 50-70€?
Ti si zbral neko hermetično zaprto plastično jajco brez ventilatorjev za duplo ceno. Ne vem, kako ti je to ratalo. :)
Napiši "mesh" v iskalno polje in izberi kaj všečnega z vsaj 2-3 ventialtorji. Mesh pomeni mrežasto sprednjo stran, kar prinaša boljši pretok zraka.
Kolink Citadel Mesh RGB na primer.
Napiši "mesh" v iskalno polje in izberi kaj všečnega z vsaj 2-3 ventialtorji. Mesh pomeni mrežasto sprednjo stran, kar prinaša boljši pretok zraka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Meiniken ::
Pa seveda glej, da bo matična notr pasala (torej če vzamš atx matično potem tud glej, da ohišje podpira atx velikost).
Kar se firm tiče je vse bolj kot ne isti šmorn. 70+ eur so ponavadi bolj kvalitetne, cenejše so po funkcionalnosti velikokrat enake, le kvaliteta izdelave je slabša (pcie zadaj se odlomi namesto odšravfa, sprednji panel je plastičen,...).
Lahko pa tud rabljeno kupiš. Na srečo ohišja ne crkujejo.
Kar se firm tiče je vse bolj kot ne isti šmorn. 70+ eur so ponavadi bolj kvalitetne, cenejše so po funkcionalnosti velikokrat enake, le kvaliteta izdelave je slabša (pcie zadaj se odlomi namesto odšravfa, sprednji panel je plastičen,...).
Lahko pa tud rabljeno kupiš. Na srečo ohišja ne crkujejo.
wolverine22 ::
Zdravo.
Po 10+ letih gaminga na konzolah sem se spet odločil, da se podam v PC vode. :D
Za sledečo konfiguracijo sem se že odločil, me pa samo zanima, če bo vse pasalo skupaj, če bo funkcioniralo oz., če je vse kompatibilno.
Namen je 1440p gaming.
Procesor: AMD Ryzen 7 5800X 3,8/4,7GHz 32MB BOX
Matična: ASUS TUF GAMING B550M-PLUS WIFI II
Ram: Corsair Vengeance RGB RS 32GB, 2x16GB, CL18-22-22-42
GPU: Zotac RTX 4070 TI Trinity 12GB GDDR6X HDMI 3xDP
PSU: Seasonic G12 GC-850 850W 12cm ATX BOX 80+ Gold
Ohišje: SHARKOON TG4 RGB midiATX okno gaming črno ohišje
HDD: Seagate BarraCuda 2TB 3,5 SATA3 256MB 720
SSD: Samsung 980 250GB SSD M.2 NVMe 2280
Hvala za odgovor! :)
LP
Za sledečo konfiguracijo sem se že odločil, me pa samo zanima, če bo vse pasalo skupaj, če bo funkcioniralo oz., če je vse kompatibilno.
Namen je 1440p gaming.
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wolverine22 ()
Štima ja, ampak tudi preveč zaprto ohišje. Raje potem Sharkoon TG4M RGB. M kot mesh.
Pa HDD disk v letu 2023? No bueno! 1x 500Gb ssd + 1x 1Tb SSD bo boljše.
5800X ne pride s hladilnikom.. Ta proc zna bit precej vroč in ti bo hvaležen za spodoben hladilnik. (kakšen Scythe mugen 5 ali Dark Rock 4 bi bilo optimalno).
Pa HDD disk v letu 2023? No bueno! 1x 500Gb ssd + 1x 1Tb SSD bo boljše.
5800X ne pride s hladilnikom.. Ta proc zna bit precej vroč in ti bo hvaležen za spodoben hladilnik. (kakšen Scythe mugen 5 ali Dark Rock 4 bi bilo optimalno).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
mirancar ::
vse je kompatibilno sam mislim da ful preplačuješ grafiko. oziroma podplačuješ ostale stvari. tle mam v mislih izbiro diskovja pa ta AM4 setup. Jaz bi to paril z neko rableno rtx 3070 k te pride 400€ namesto 1000€. Al pa dodaj denar pa vzam AM5 ali intel, še prej si pa za disk privošči vsaj 1TB ssd na nvme slotu. za drug disk je lahko tudi sata ssd (2tb+)
pa en hladilnik si privošči. priporočam noctua/bequiet/scythe
pa en hladilnik si privošči. priporočam noctua/bequiet/scythe
cebelar123 ::
wolverine22 je izjavil:
Zdravo.¸
Namen je 1440p gaming.
LP
Ohišje vzami to če ti ni predrago "Cena 127,70 EUR". Imaš črno in belo izvedbo. Podpira 360mm radiatorje če boš kdaj šel na vodo. Ima 2 x USB3.0 ports in USB Type C port. Po moje top stvar.
Lian Li LANCOOL 216
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()
wolverine22 je izjavil:
Zdravo.
Namen je 1440p gaming.
LP
jaz bi na tvojem mestu kupil rabljeno 3090ti
mike1 ::
A obstaja kakšna stran, kjer ti predlagajo upgrade pc-ja glede na obstoječe komponente?
Namreč imam 9 let star namiznik, kateremu bi obvezno zamenjal matično in procesor, sam pol moram dat tud nov napajalnik pa se mi že skor splača nov pc nabavit. Mam pa dost novo geforce rtx 2060 pa 2 nova SSD diska, ki jih bi obdržal pa tud ohišje se mi zdi škoda stran metat.
Skratka, rad bi nekam vnesu komponente pa primerjal kompatibilnost z novimi deli.
Namreč imam 9 let star namiznik, kateremu bi obvezno zamenjal matično in procesor, sam pol moram dat tud nov napajalnik pa se mi že skor splača nov pc nabavit. Mam pa dost novo geforce rtx 2060 pa 2 nova SSD diska, ki jih bi obdržal pa tud ohišje se mi zdi škoda stran metat.
Skratka, rad bi nekam vnesu komponente pa primerjal kompatibilnost z novimi deli.
karkoli pod ryzen 5000 in intel 12gen, se ne splača, neglede na to kakšne imas komponente na zalogi
SSD vsaj 512 še bolje 1TB
m0LN4r ::
Pa cuj iz prve roke, razlika ni samo v Ventilatorju, razlika je tudi v materialu, dizajnu hladilnika in kako je ta priliman na PCB itn.
Prevec graf razstavil, da teh razlik nebi videl.
Razlike pac so, kljub temu, da na prvi pogled jih ne vidis.
Ce ti povem, da je med dvema hitrejsima karticama istega modela razlicnega prozvajalca 200g razlike samo v heatsinku, ce dam na vago.
Saj to je nekako isto kot računalnik kjer Intel da svoj procesor drugi pa matične plošče in sedaj so tukaj pa razlike potem katera matična plošča ima boljše materiale in kaj več ponuja
nevem če je isto, za ploščo ni nujno da podpira najmočnejši cpu, medtem ko grafa pač mora bit dimenzionirana za točno določen čip ki je gor..vzami dve grafi v roke, materiali so isti
Da se tudi na PCBju in Heatsinku ogromno sparat. To hitro skompenziras z extra RPM na fanu.
Fino bruseni baker in aluminij nista pocen.
Sem na eni grafi sel sam brusit heatsink ker je bil orginal hrapav in neenakomeren, da sem imel obcutel krivde to dat nazaj gor.
https://vm.tiktok.com/ZMFEeK9nv/
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Nejkoy ::
Pozdravljeni
Potrebujem ohišje za neko razumno ceno. Naj omogoča solidno hlajenje in
nek sodoben izgled. 2-3 ventilatorjev na ohišju bi bilo verjetno ok. V njem bo
grafična 3060 ali 3070. Hvala za predloge.
Potrebujem ohišje za neko razumno ceno. Naj omogoča solidno hlajenje in
nek sodoben izgled. 2-3 ventilatorjev na ohišju bi bilo verjetno ok. V njem bo
grafična 3060 ali 3070. Hvala za predloge.
Jaz sem zelo zadovoljen s Phanteks Eclipse P600s.
3 ventilatorji serijsko, lahko dodaš še 4.
Lahko je zvočno izolirano ali odstraniš 2 dela in je super zračno.
https://phanteks.com/Eclipse-P600s.html
3 ventilatorji serijsko, lahko dodaš še 4.
Lahko je zvočno izolirano ali odstraniš 2 dela in je super zračno.
https://phanteks.com/Eclipse-P600s.html
sbawe64 ::
Ti si zbral neko hermetično zaprto plastično jajco brez ventilatorjev za duplo ceno. Ne vem, kako ti je to ratalo. :)
Moj predlog, notri (zgoraj) spraviš tudi 360 aio
Antec DF700 Flux Dark ATX USB 3.0
https://www.e-misija.si/izdelek/ohisje-...
https://www.belbled.si/ohisje-antec-df7...
https://www.antec.com/product/case/df70...
Furbo
Op piše razumna cena, Phanteks je 193 na Mimovrste/BigBang.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()