» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1089 / 1161
»»

cebelar123 ::

Rabim nasvete za dobro midiATX ohišje. Prosim za predloge.

Pogoj spredaj mora imeti USB type C , noter mora iti CPU hladilnik 170mm cena do okoli 200e
V tem trenutku imam nagledano ohišje Be quiet! Silent Base 802 Window

ziga1990 ::

mtosev je izjavil:

Konfiga nista slaba bi pa priporočal nvidia grafo pred tole AMDjevo grafo. Npr 3070 ti.

nebi se strinjal poglej cene 6800 XT je cenejša od 3070 Ti in boljša
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

darck ::

.

.

strom_15 ::

Ta sloka lepo pokaže, da je Nvidia 3070 Ti boljša, kakor 6800 XT. Nekateri so res zelo fani AMD-ja in na vse načine hočejo prepričati ljudi, da je AMD oh in sploh. Ljudje naj si ogledajo teste npr. računalniških revij ali kak youtube in se sam odloči kar rabi in in za kak denar bo kaj kupil.

Sam preferiram Intel + Nvidia, ampak povem pa tudi da ima prav tako AMD dobre izdelke. Nekateri pa samo AMD.

darck ::

strom_15 je izjavil:

Ta sloka lepo pokaže, da je Nvidia 3070 Ti boljša, kakor 6800 XT. Nekateri so res zelo fani AMD-ja in na vse načine hočejo prepričati ljudi, da je AMD oh in sploh. Ljudje naj si ogledajo teste npr. računalniških revij ali kak youtube in se sam odloči kar rabi in in za kak denar bo kaj kupil.

Sam preferiram Intel + Nvidia, ampak povem pa tudi da ima prav tako AMD dobre izdelke. Nekateri pa samo AMD.

Ne tista slika pokaže,da je 6800XT boljša in to nekje v rangu 3080 vsaj jaz tako vidim na sliki.

Celo obična 6800 je kot boljša 3070Ti po tisti sliki

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darck ()

mtosev ::

https://www.techpowerup.com/review/gefo...
Evo TPU mega test. 50 games.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Mr.B ::

darck je izjavil:

strom_15 je izjavil:

Ne tista slika pokaže,da je 6800XT boljša in to nekje v rangu 3080 vsaj jaz tako vidim na sliki.

Celo obična 6800 je kot boljša 3070Ti po tisti sliki

Obe grafiki se začneta pri jurja. Tako da je rtx 3080 boljš nakup. Zgolj zaradi RT. Ostalo je bolj tako tako. Jaz če se ne mudi nebi kupil nič, razen če se začne kje v svetu komlicirat... Kripto pa trenutno pada, tudi napram $ in inflaciji...
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

Kurzweil ::

Kupujem nek disk za backup... torej končani projekti, filmi, programi, glasba... Ima kdo izkušnje s tem diskom:

Seagate BarraCuda trdi disk (HDD), 8 TB, 8,89 cm, SATA III, 256 MB, 5400 (ST8000DM004)

Kakšni zadržki? izkušnje dobre/slabe?

Hvala za mnenja....

111111111111 ::

Kurzweil je izjavil:

Kupujem nek disk za backup... torej končani projekti, filmi, programi, glasba... Ima kdo izkušnje s tem diskom:

Seagate BarraCuda trdi disk (HDD), 8 TB, 8,89 cm, SATA III, 256 MB, 5400 (ST8000DM004)

Kakšni zadržki? izkušnje dobre/slabe?

Hvala za mnenja....

Če boš imel ločen NAS ali pa za backup v sefu. Drugače ne priporočam, če ga boš imel v kišti je precej nesmiseln in je bolje da imaš 3x 4 TB v RAID polju
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Trancedeejay ::

Živjo.
Glede na to, da trenutno v hiši nimamo računalnika, ki bi bil uporaben za video montažo (na timeline še gre normalno, karkoli več (efekt, dodatni videi...) pa postane že problem sam preview. Najprej sem se zagrel za AMD varianto 5900x z neko solidno 550 AM4 plato, 32GB rama 3600, neko grafiko a la 3070 ali 3070Ti, 1TB nvme disk....potem pa sem videl varianto z Intel i5 12600K, ki naj bi bila tudi solidna a bolj energetsko požrešna da bi skoraj rabil watercooler. Mi lahko predlagate neko pametno varianto za video obdelavo. Cene sem trenutno gledal na ComputerUniverse. Kje kupujete ostali?

Music is the key

Jaz tudi kupujem prek computeruniverse. Priporočam njih ali amazon.de. Mislim, da je tudi caseking dobra trgovina.

Han ::

12600K ni takšna pečka, da bi rabil vodno, zadošča npr. Noctua NH-U12A, NH-D15(S) ali podoben zračni hladilnik. V štartu lahko poskusiš brez predrage dodatne grafične...

issak ::

Arctic Liquid Freezer II je cenejši kot NH D15 (ali U12A), še posebaj če ga najdeš v akciji za 60€ (240mm varjanto). U12S bi bila dobra varjanta.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

blackbfm ::

artic in noctua sta v popolnoma nasprotnem razredu kvalitete:))

Endorino ::

https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...
puna kapa. in je mir pri hiši

luftar ::

Zdravo!

Za sestavo pisarniške mašine potrebujem malo pomoči oz. vsaj pregled če je seznam komponent kompatibilen in nekako optimiziran.
(Pri sestavi sem si pomagal s prejšnjimi post-i.)

Intel Core i5-12400 Boxed
ASRock B660M-HDV DDR4
Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4 K2
Samsung SSD 970 Evo Plus M.2 NVMe Retail-Version 500 GB
Inter-Tech F-762 Silencer Tower
be quiet! Pure Power 11 80+ Gold 500 Watt

cca 498.03 :)

Hvala že v naprej!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: luftar ()

Kebo ::

Sam za pisarniško je tole overkill IMHO, z i3 12100 si dober, pa 500W tut ne nucaš za tole.

MrStein ::

Pozor, kriptomilijonarji to preskočite! ;)

Nakup novega (rabljenega) PC ali nadgradnja?

Star PC:

HP Compaq 8100 SFF
Intel i3 530
4 GB RAM 1066 MHz (hitrost kot piše v Task Manager, uporabljene reže 4 od 4)
WD6400AAKS disk ( 640 GB, 7200 RPM)

Če kaj, je verjetno SSD smiselna nadgradnja. RAM? CPU?
Malo boljši rabljeni PC so okoli 100 EUR. (na bolhi hitro pogledal)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matobeli ::

Uf, tole se pa ne bo splačal nadgrajevat, razen če dobiš zastonj dele, pol bo bil za kakšen word laufat.

Recko neka takega: https://www.bolha.com/ostali-racunalnik...

250eur, B450, Ryzen 3 3200G, 16G ram (3000Mhz), 500G SSD.

Ni ravno 100eur, ampak je relativno sodoben sistem in nadgradnja na bistveno močnejši proc bo enostavna.

Če mu zbiješ ceno za 50eur pa sploh.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

tikitoki ::

MrStein je izjavil:

Pozor, kriptomilijonarji to preskočite! ;)

Nakup novega (rabljenega) PC ali nadgradnja?

Star PC:

HP Compaq 8100 SFF
Intel i3 530
4 GB RAM 1066 MHz (hitrost kot piše v Task Manager, uporabljene reže 4 od 4)
WD6400AAKS disk ( 640 GB, 7200 RPM)

Če kaj, je verjetno SSD smiselna nadgradnja. RAM? CPU?
Malo boljši rabljeni PC so okoli 100 EUR. (na bolhi hitro pogledal)

SSD in RAM. Odvisno od cene.

Alen18 ::

Zdravo.

Naročil bi si ta build: https://prnt.sc/TPb97AkuWCDD

Zraven imam še Eclipse P300A Mesh Edition.

Zanima me, če se da še kaj izboljšati.

Lp

Horas ::

v redu maš, edino 2x si dal ssd wd sn550. daj enega raje samsung 980 saj isto stane pa je boljši za pogonski drive.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

hujsk1999 ::

Osebno ne bi dal 700€ za RTX 3070. Ta karta ni vredna več kot 450€.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

aRequian ::

Zanimam se za nakup namiznega računalnika za gaming in programiranje. Budget imam do okoli 650Eur, kaj pravite na kaj takega: https://www.komponentko.si/trgovina/%E2...?

Ta i7 4790 je iz leta 2013 ali 2014. Slaba izbira.

DarwiN ::

aRequiem, rabljeni računalniki se zelo redko splačajo kupit, ker so praviloma precenjeni. Se najde kakšna izjema, ampak iskati iglo v senu ... Danes pravzaprav še izjeme ne najdeš, ker so cene novih GPUjev strmoglavile, dealerjem pa še to ni kapnilo. :)

Če se malo angažiraš, dobiš iz Nemčije nov in precej boljši sistem za 673€ (v tem trenutku) + ~13€ dostava..

Pri nas pa kupiš ohišje za ~30€. Skupaj torej nekaj evrov čez 700€, ampak neprimerljivo z rabljenimi jajcami.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Constantine ::

Kaj je tako zatišje v tej temi. Ste že vsi nakupili vse pred novim porastom cen? :)

Se splača počakat na 13 serijo intela? Razmišljam, da bi sedajle kupil vse razen CPUja in grafične in potem jeseni nabavim še to? Ali bi raje zdej komplet in potem prodal če se izkaže, da bi res profitiral 10-15% hitrosti?

Jaz na tvojem mestu ne bi čakal in kupil sedaj. Samo moje mnenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Jaz sem naročil pred dnevi. :)

KAj mi priporočate za tipkovnico in miško?

mr_chai ::

111111111111 je izjavil:

samo ne uvi gear sranja.

Kaj pa priporočate?

bajsibajsi ::

mr_chai je izjavil:

111111111111 je izjavil:

samo ne uvi gear sranja.

Kaj pa je narobe z Uvi Pride tipkovnico? Kvalitetno izdelana, "slovenski" produkt, ISO layout, mehanska, cenovno konkurencna, namenski gumb za zvok, moznost izklopa ledic itd.

Sam sem nasel dve pomanjkljivosti, ki to niti nista v pravem pomenu besede, in sicer rahlo majave tipke in glasnost modrih stikal. Zato sem zamenjal s crnimi stikali, pa je cenovno se vedno ugoden nakup v primerjavi s (precenjenimi) renoviranimi znamkami.

Buggy ::

Tudi sam nimam nobenih tezav z Uvi tipkovnico, celo upam trditi, da je eden boljsih P/P za casual userja.

novak-t ::

bajsibajsi je izjavil:

mr_chai je izjavil:

111111111111 je izjavil:

samo ne uvi gear sranja.

Kaj pa je narobe z Uvi Pride tipkovnico? Kvalitetno izdelana, "slovenski" produkt, ISO layout, mehanska, cenovno konkurencna, namenski gumb za zvok, moznost izklopa ledic itd.

Sam sem nasel dve pomanjkljivosti, ki to niti nista v pravem pomenu besede, in sicer rahlo majave tipke in glasnost modrih stikal. Zato sem zamenjal s crnimi stikali, pa je cenovno se vedno ugoden nakup v primerjavi s (precenjenimi) renoviranimi znamkami.

njihova roba je iz aliexpressa. Tako da z raziskovanjem hitro najdeš isto zadevo na aliju za drobiž. In od uvija roba je edino tipkovnica ok, vse ostalo krš (miška, podloga, slušalke, stoli). Vem iz prve roke, nečak nabavil ker me ni poslušal. Sem pa potem sam našel vse zadeve na aliju, do podrobnosti ista zadeva, samo dodan logo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: novak-t ()

bajsibajsi ::

@novak-t
Vem, sem linkal kaksno leto ali dve nazaj identicno tipkovnico iz CN tu na ST v temo mehanskih tipkovnic razlicico enake tipkovnice (s tem, da je bila bulk cena cca. 35$). Ampak to se ne pomeni, da je sranje.

FireSnake ::

Tu lahko nadaljujete:
Katero tipkovnico kupiti
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

killer86 ::

Živjo, nabavljam nov PC po komponentah in bi rabil pomoč pri sestavi, ker sem že malo ven iz tega. Budget je cca 1500€. Nabavil bi trenutno brez grafične kartice (nabava kasneje) in brez diska (imam SSD 860 Evo 1TB).

Trenutno imam že kar staro konfiguracijo z i5 2500k, 8gb ddr3 in gtx 1070.

Torej rabil bi:
- matično
- Procesor
- ram (32 gb ddr5)
- napajalnik
- ohišje (neko silet varianto)
- hladilnik?

Rad bi da je PC čim bolj future proof( koliko se seveda da), ker ga bi imel naslednjih 5+ let.
Uporaba: pretežno gaming

Hvala 8-)

Ergo ::

killer86 je izjavil:

Živjo, nabavljam nov PC po komponentah in bi rabil pomoč pri sestavi, ker sem že malo ven iz tega. Budget je cca 1500€. Nabavil bi trenutno brez grafične kartice (nabava kasneje) in brez diska (imam SSD 860 Evo 1TB).

Trenutno imam že kar staro konfiguracijo z i5 2500k, 8gb ddr3 in gtx 1070.

Torej rabil bi:
- matično
- Procesor
- ram (32 gb ddr5)
- napajalnik
- ohišje (neko silet varianto)
- hladilnik?

Rad bi da je PC čim bolj future proof( koliko se seveda da), ker ga bi imel naslednjih 5+ let.
Uporaba: pretežno gaming

Hvala 8-)

Zdaj če želiš dati 1500 samo za matično, procesor, tam, napajalnik in ohišje lahko dobiš res nekaj prima opremo. Res če želiš trenutno imeti ddr5 si omejen na Intelove procesorje. Zdaj edino kar bi bilo mogoče dobro da poveš samo če želiš naročiti iz Slovenije ali tujine. Saj verjetno že veš ampak pri nas plačaš za komponente 15-20% premium.

@Ergo

Ja razmišljal sem o nabavi iz tujine, to ni problem. Pa tudi Intel bo ok.

globoko grlo ::

A se to sploh da sestavt, sam skatla, brez grafe, za 1.5K ojrov?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

globoko grlo ::

Nej me kdo poprav!

Intl 12th gen + DDR 5
vs
AMD 5800X 3D + DDR 4

Verjet DDR5 čez 5 let več prnese kt pa 3D cash.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Zgodovina sprememb…

globoko grlo je izjavil:

A se to sploh da sestavt, sam skatla, brez grafe, za 1.5K ojrov?

Seveda se da samo dobro je vedeti zakaj točno se bo rabil in če želiš kupiti vse pri enem trgovcu. Ker npr. Mindfactory nima glih veliko plošč ki podpirajo ddr5 če je to nekaj kar je nekomu pomembno.

Nice config. Ohišje za 250eur mi je sicer zanimivo.

V resnici se ti bolj splača kupiti ohišje pri nas za 100-150€ ampak jaz sem ga noter dal pač zaradi končne cene. Plus mogoče bi bilo v resnici najceneje kupiti samo ploščo pri casekingu in drugo pri mindfactoryu. Trenutno pač mindfactory nima najboljše zaloge plošč ki podpirajo ddr5. Ali pa sem jih pač spregledal.

@Ergo

Ja tale build, ki si ga nalimal, izgleda kr hudo.

Mogoče bom vzel vse pri enem trgovcu, kajti tudi če je kje drugje par € ceneje, treba prišteti ponavadi še poštnino in na koncu ni neke velike razlike.

Tko da, če ima še kdo kak uporaben info, kar na plano z njim...kajti kot pravim nisem ravno na tekočem kako je stanje trenutno na PC trgu.

rok1846 ::

Zdaj ko je še tema kar lepo frišna bi rad vprašal nekaj glede Mindfactorya. Rad bi si sestavil svoj prvi gaming pc pa gledam te cene pri slo. prodajalcih pa me kar srat prime, glede na nemško konkurenco kjer je recimo rtx3080 pri nekaterih modelih od 170-190€ cenejši ko pri nas. In zdaj me zanima kako je z uveljavljanjem garancije če kupim večino komponent preko Mindfactorya?

sds ::

rok1846 je izjavil:

Zdaj ko je še tema kar lepo frišna bi rad vprašal nekaj glede Mindfactorya. Rad bi si sestavil svoj prvi gaming pc pa gledam te cene pri slo. prodajalcih pa me kar srat prime, glede na nemško konkurenco kjer je recimo rtx3080 pri nekaterih modelih od 170-190EUR cenejši ko pri nas. In zdaj me zanima kako je z uveljavljanjem garancije če kupim večino komponent preko Mindfactorya?

Ni problema z garancijo. Problem je v tem, da bos moral spraviti komponento(e), ki jih bi potencialno rad reklamiral, v tujino, postnina pa je tipicno drazja iz Slovenije kot v Slovenijo. Skratka zna (ni pa nujno!) se ti zgoditi, da bos razliko v ceni placal za postnino. Po drugi strani pa kupujem vso elektroniko v tujini ze vsaj 25 let in od tega se nisem imel problemov, razen enkrat. Tako, da na dolgi rok se ti, vsaj po mojih izkusnjah, izplaca.
I have no mouth, and I must scream

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sds ()

Moram pa priznati da sem presenečen da mindfactory nima nič ddr5 plat. In premium za njih je še kar lepi.

killer86 je izjavil:

@Ergo

Ja tale build, ki si ga nalimal, izgleda kr hudo.

Mogoče bom vzel vse pri enem trgovcu, kajti tudi če je kje drugje par € ceneje, treba prišteti ponavadi še poštnino in na koncu ni neke velike razlike.

Tko da, če ima še kdo kak uporaben info, kar na plano z njim...kajti kot pravim nisem ravno na tekočem kako je stanje trenutno na PC trgu.

Jaz bi resnici kupil malo bolj cenejše ohišje in ne pozabi ohišje je tisto kar boš gledal cel čas torej kupi si takega ki ti je všeč. Pa preberi kakšno oceno o njem na internetu ker si ne želiš takega ki nima dovolj zračnega toka

Bl4ckSw4n ::

Prijatelju je preminil trdi disk Western Digital 500GB SATA 3.5, na njegovem desetletje starem pcju. Sedaj bi se mu vzelo en ssd. Lahko kdo prosim kaj priporoči?
««
1089 / 1161
»»