Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
D3m ::
kjer praktično nihče (z izjemo keyboard warriorjev) ne bo opazil razlike napram 5600X
Brezveze so izdajali 10600, 10700 ipd.. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|
Meiniken ::
Upam da v zakup vzamete tudi 1% low, 0.1% low, frametime,... in ne samo povprečen framerate.
Mr.B ::
Upam da v zakup vzamete tudi 1% low, 0.1% low, frametime,... in ne samo povprečen framerate.
Da sej sta si 7700k in 8700K tam tam, celo ob izuidu sta stala enako... Zakaj ga darvin ni dal zraven v primerjevao ? verjetno ni zaradi neobstoječega 3300X ampak zaradi cene skoraj 600€ na amazonu in je dobavljiv...
8700K pač razen v igrah, ki izkjučno izkoriščajo le eno jedro ravno niso kaj vredne.. Potem lahko primerjamo kar i5 9500K, ki naviut nabije i9 9900K in podobne anomalije v igrah
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
DarwiN ::
Ne, Gregor, 8700K sem izbral zato, ker ima enako število jeder/niti kot 5600X, in je posledično podobno zmogljiv ne glede na workload.
Če te že zanima. :D
Če te že zanima. :D
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
nitramcek ::
Je tale grafična (rabljena)vredna 80e? Ker se ne spoznam na cene tega.
https://www.zotac.com/us/product/graphi...
Se ravno menim za njo, ker bi tako lahko potem vzel željeni Ryzen 5 3600, kar bi bila najboljša rešitev po moje.
https://www.zotac.com/us/product/graphi...
Se ravno menim za njo, ker bi tako lahko potem vzel željeni Ryzen 5 3600, kar bi bila najboljša rešitev po moje.
nerro32 ::
@nitramcek,
potem še pa dodaj tistih 10 eur več za asusovo matično, ki ti jo je sprva predlagal FireSnake. Je vendarle mATX, ta A520i pa mini-itx.
potem še pa dodaj tistih 10 eur več za asusovo matično, ki ti jo je sprva predlagal FireSnake. Je vendarle mATX, ta A520i pa mini-itx.
@nitramcek,
Tole, a ne?
https://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/...
Ne, ta Asuska je precenjena.
Tole bi jaz vzel za 129EUR. Neprimerljivo boljša v vseh pogledih, od hlajenja, napajanja, priključkov, zvoka, itd, itd.-..
Tole bi jaz vzel za 129EUR. Neprimerljivo boljša v vseh pogledih, od hlajenja, napajanja, priključkov, zvoka, itd, itd.-..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
Hvala za predlog.
Za teh par eurov se splača če je res boljša.
Sam pa, par evrov sem, par evrov tja haha.
Za teh par eurov se splača če je res boljša.
Sam pa, par evrov sem, par evrov tja haha.
Tako to gre. :)
Lahko pri procesorju privarčuješ 80€ in ne bo nobene razlike napram R3600..I5-10400F je 144€. Ampak potem seveda moraš izbrat drugo matično ploščo.
Lahko pri procesorju privarčuješ 80€ in ne bo nobene razlike napram R3600..I5-10400F je 144€. Ampak potem seveda moraš izbrat drugo matično ploščo.
Johnny QJ ::
imam ryzen 3600 pa mi je kr malo žal, da nisem vseeno vzel 5600x, razlika v ceni ni velika, sodeč po ogromnem številu yt testov pa je kar velika razlika v fps, še posebej z močno grafično kartico
Jaz sem naročil mašino.
Grafično pa dobim po pošti.. tisto rabljeno.
Hvala vsem, ki ste mi pomagali z nasveti in tudi tistemu k mi je povedal za grafično, da se prodaja.
Res je cena narasla...ampak je sedaj nekako to to kar sem si želel od začetka.
Mogoče kasneje nova grafična...za sedaj pa ta tudi tale super.
Nazadnje sem kupil nov PC zase 12 let nazaj :)
Hvala vsem, ki ste mi pomagali z nasveti in tudi tistemu k mi je povedal za grafično, da se prodaja.
FireSnake ::
Jaz sem naročil mašino.
Čestitke za nakup!
Naj ti zadeva dobro in dolgo služi.
Pa, oglasi se kaj, iz novega sistema
JackOdpirac je izjavil:
Ne vem ce je 5600x za 75% hitrejsi od 3600, sodec po ceni.
ne seveda ni :), tudi cena v času mojega nakupa je bila bolj nekje 55% večja..
glede na teste na yt , pa pridobiš cca 15%-30% fps, odvisno od igre in od grafične
Slayer69 ::
Evo, da se spet malo javim z mojimi željami za nov PC ... Če bo vse po sreči mi bo mogoče uspelo dobit eno RTX 3070 kartico, tako da bi potem potreboval sedaj še vse ostalo in prosim za pomoč.
Rač. se bo uporabljal za neko povprečno delo / občasen gaming / kadar ne bo v uporabi pa bi glede na trenutno situacijo verjetno tudi minal (da si vsaj malo povrnem preplačano grafično).
- za cpu sem razmišljal o ryzenu 3600... bo to ok ali priporočate kaj drugega (mogoče 10600k ali celo 10400f vidim da se omenja kot dober p/p)? ali to ni primerno za omenjeno grafično?
- verjetno neka B550 plata? (želja je tudi WiFi, če ne podraži preveč zadeve, sicer pa lahko to dokupim tudi naknadno (če se ne motim to ni nek strošek)
- ssd verjetno 970 evo?
- a za ram je pomembno da je 3600? sicer kolikor gledam je samo nekih 10e razlike pri 16gb ... mogoče tole: 16GB G.Skill RipJaws V schwarz, DDR4-3600 DIMM? ali je 16gb premalo za igre dandanes (za svoje delo mi je namreč 16gb dovolj, za mining predvidevam tudi ... za igre pa nimam pojma).
- prosim še za kak predlog za napajalnik in ohišje (predvsem moč napajalnika in kvaliteto -> verjetno mora biti vsaj gold, če bo prižgan 24/7... ali celo platinum?)
Hvala!
Rač. se bo uporabljal za neko povprečno delo / občasen gaming / kadar ne bo v uporabi pa bi glede na trenutno situacijo verjetno tudi minal (da si vsaj malo povrnem preplačano grafično).
- za cpu sem razmišljal o ryzenu 3600... bo to ok ali priporočate kaj drugega (mogoče 10600k ali celo 10400f vidim da se omenja kot dober p/p)? ali to ni primerno za omenjeno grafično?
- verjetno neka B550 plata? (želja je tudi WiFi, če ne podraži preveč zadeve, sicer pa lahko to dokupim tudi naknadno (če se ne motim to ni nek strošek)
- ssd verjetno 970 evo?
- a za ram je pomembno da je 3600? sicer kolikor gledam je samo nekih 10e razlike pri 16gb ... mogoče tole: 16GB G.Skill RipJaws V schwarz, DDR4-3600 DIMM? ali je 16gb premalo za igre dandanes (za svoje delo mi je namreč 16gb dovolj, za mining predvidevam tudi ... za igre pa nimam pojma).
- prosim še za kak predlog za napajalnik in ohišje (predvsem moč napajalnika in kvaliteto -> verjetno mora biti vsaj gold, če bo prižgan 24/7... ali celo platinum?)
Hvala!
Han ::
- Če kupuješ za nekaj let, razmisli o 8/16 procesorju, če gledaš na ceno, potem R5 3600.
- WiFi plato je predlagal že DarwiN - ASUS MB TUF GAMING B550M-PLUS WF.
- 1TB 970 EVO Plus je trenutno poceni na Amazon.de
- RAM je dovolj 3200 CL16, 2×16GB ali 2×8GB, če gledaš na ceno
- 750W Corsair RM750 ATX 2.52 (CP-9020195-EU)
- ohišje je stvar okusa, s Fractal Design načeloma ne boš zgrešil
- WiFi plato je predlagal že DarwiN - ASUS MB TUF GAMING B550M-PLUS WF.
- 1TB 970 EVO Plus je trenutno poceni na Amazon.de
- RAM je dovolj 3200 CL16, 2×16GB ali 2×8GB, če gledaš na ceno
- 750W Corsair RM750 ATX 2.52 (CP-9020195-EU)
- ohišje je stvar okusa, s Fractal Design načeloma ne boš zgrešil
FireSnake ::
Težko je temu, kar je Han povedal, kaj dopridjati.
Edino (mogoče), če posežeš po 5600X.
Je tako, da boš pri grafični veliko več denarja stran vrgel, kot pri procesorju.
Pa še dlje ti bo držal (grafa prej zastara).
Edino (mogoče), če posežeš po 5600X.
Je tako, da boš pri grafični veliko več denarja stran vrgel, kot pri procesorju.
Pa še dlje ti bo držal (grafa prej zastara).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()
kako to da prodajalci (npr. emisija) z lahkoto ponujajo sestavljene računalnike z vgrajenimi rtx 3060, 3070 ,3080.. nikakor pa teh kartic ni mogoče posebej kupiti? , pa tudi sama cena v sestavljenih računalnikih izgleda manjša če vse preračunaš, kot bi naj bile kartice posamično kupljene?
easyrider3 ::
zato ker je to njim biznis čeprav bi lahko samo kartice prodali po teh zmešanih cenah in bi tudi zaslužili
- Zaradi covida - več ljudi doma, več ljudi se kratkočasi z igrami (torej so morali kupiti grafično).
- Dobesedno primanjkuje grafičnih globalno. Poglej online štacune. Grafične nimajo in so pa cene v višavah (supply and demand).
- Bitcoin/etherium cene. Za minanje kriptovalut se rabi grafične. Trenutno je situacija tako slaba, da minerji že prenosnike kupujejo.
Slab cajt za buildat pc. Če ga pa že imaš pa moli satanu, da ti grafična ne crkne
Prebuildi trenutno niso niti napak glede na vso situacijo.
- Dobesedno primanjkuje grafičnih globalno. Poglej online štacune. Grafične nimajo in so pa cene v višavah (supply and demand).
- Bitcoin/etherium cene. Za minanje kriptovalut se rabi grafične. Trenutno je situacija tako slaba, da minerji že prenosnike kupujejo.
Slab cajt za buildat pc. Če ga pa že imaš pa moli satanu, da ti grafična ne crkne
Prebuildi trenutno niso niti napak glede na vso situacijo.
scorpio5 ::
JackOdpirac je izjavil:
glede na teste na yt , pa pridobiš cca 15%-30% fps, odvisno od igre in od grafične
kar pomeni da se ne splača za ta denar 5600x ..raj daš v močnejšo grafično, če že gledamo igre
če ti je pa vseeno za budget potem pa 5600x
nwm kje si ti videl 55% razliko , ampak mindfactory ima 3600 za 185e , 5600x pa za 355e (cena se ni bistveno spreminjala ) - to je 100% višja cena
easyrider3 ::
seveda sedaj se splača celo prenosnik kupit ampak tudi njih že je čedalje manj na mimovrste so se že kar prodali taki z osem jedrnim procesorjem in 16 Gb Rama za 800 Eur.
JackOdpirac je izjavil:
kar pomeni da se ne splača za ta denar 5600x ..raj daš v močnejšo grafično, če že gledamo igre
če ti je pa vseeno za budget potem pa 5600x
nwm kje si ti videl 55% razliko , ampak mindfactory ima 3600 za 185e , 5600x pa za 355e (cena se ni bistveno spreminjala ) - to je 100% višja cena
mišljeno je bilo itak za močnejše grafične.. 3060ti in višje.
jaz sem ravno tak čas kupil, ko sem moral za 3600 plačati 240 EUR.. praktično vsak teden je malo drugače se mi zdi
blackbfm ::
Če kupuješ za nekaj let, razmisli o 8/16 procesorju, če gledaš na ceno, potem R5 3600.
Jedra je smiselno skalirat glede na ram, nadalje je ram omejen z diski/io.. Pcji s 16gb rama in nekim mainstream diskom ne spadajo v rang kjer bi polno koristil "8c/16t"
Bitcoin/etherium cene. Za minanje kriptovalut se rabi grafične. Trenutno je situacija tako slaba, da minerji že prenosnike kupujejo.
Nevem ce, sem pri znancu videl nov rig s 6 rtxi. In to je clovek ki ni ne gamer, ne entuziast. Ocitno ni problem dobit ce imas denar
Hvala vsem za dosedanje nasvete... bi imel pa še par dodatnih vprašanj:
- RAM: a 3600 vs 3200 res ni neke opazne razlike? Ker če prav vidim pri 16gb ni neke razlike v ceni (cca 10e), tako da to bi se lahko stegnil, če je vsaj kak efekt ;)?
Drugače pa vidim, da teh RAMov je res ogromno... lahko mogoče kak konkreten predlog? Npr: 16GB G.Skill Aegis DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit za 75€ bi bil OK?
- PSU: a namesto "750W Corsair RM750 ATX 2.52 (CP-9020195-EU)" imamo še kako alternativo? Ker kolikor gledam skoraj nikjer ni na zalogi pa še cena je okrog 140€... a kaj ceneje se ne dobi nič kvalitetnega?
- ohišje: tu imam spet težavo ker je tega čist preveč na izbiro...mogoče vsaj usmeritve na kaj morem bit pozoren, še bolje pa kak konkreten predlog. Drugače glede designa mi je všeč čim bolj clean look brez kake RGB navlake in pač za nek normalen denar (side panel je sicer zaželeno prozoren, ni pa pogoj). Fino je če je čim bolj tih in ima dober airflow (ok tole si je verjetno nasprotujoče).
Tale mi je nekako padel v oči (mogoče ravno zaradi možnosti cool ali quiet):
https://www.phanteks.com/Eclipse-P600s....
Obstaja še kaj podobnega v mogoče kaki cenejši izvedbi? Je npr Phanteks P400A za cca 80€ OK?
Edit: Prej sploh nisem bil pozoren na velikost grafične... v igri je AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER, ki ima mere:
L=290 W=131 H=60 mm
Bom imel to že z matično problem glede na to, da je "mATX (24,4 x 24,4 cm)"? Ali gre to mimo in moram pazit samo na velikost ohišja?
- RAM: a 3600 vs 3200 res ni neke opazne razlike? Ker če prav vidim pri 16gb ni neke razlike v ceni (cca 10e), tako da to bi se lahko stegnil, če je vsaj kak efekt ;)?
Drugače pa vidim, da teh RAMov je res ogromno... lahko mogoče kak konkreten predlog? Npr: 16GB G.Skill Aegis DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit za 75€ bi bil OK?
- PSU: a namesto "750W Corsair RM750 ATX 2.52 (CP-9020195-EU)" imamo še kako alternativo? Ker kolikor gledam skoraj nikjer ni na zalogi pa še cena je okrog 140€... a kaj ceneje se ne dobi nič kvalitetnega?
- ohišje: tu imam spet težavo ker je tega čist preveč na izbiro...mogoče vsaj usmeritve na kaj morem bit pozoren, še bolje pa kak konkreten predlog. Drugače glede designa mi je všeč čim bolj clean look brez kake RGB navlake in pač za nek normalen denar (side panel je sicer zaželeno prozoren, ni pa pogoj). Fino je če je čim bolj tih in ima dober airflow (ok tole si je verjetno nasprotujoče).
Tale mi je nekako padel v oči (mogoče ravno zaradi možnosti cool ali quiet):
https://www.phanteks.com/Eclipse-P600s....
Obstaja še kaj podobnega v mogoče kaki cenejši izvedbi? Je npr Phanteks P400A za cca 80€ OK?
Edit: Prej sploh nisem bil pozoren na velikost grafične... v igri je AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER, ki ima mere:
L=290 W=131 H=60 mm
Bom imel to že z matično problem glede na to, da je "mATX (24,4 x 24,4 cm)"? Ali gre to mimo in moram pazit samo na velikost ohišja?
- Z napajalniki je res bolj bogo zadnje cajte. Tud sam iščem enega solidnega za 650w, ki je vsaj polmodularen pa je vseskup samo ena žalost.
- Kar se rama tiče se običajno priporoča (vsaj po mojih opažanjih tu na forumu) 3200 CL16 al pa 3600 CL18 (pa 2x8gb seveda). Firma niti ni tolk važna, ker je vse bolj kot ne isto in dejansko na koncu izbiraš ram samo še po tem kateri ti je vizualno bolj všeč.
- Kar se ohišja tiče bi lahko sfolgal že z enim 50 eur ohišjem. Par tednov nazaj sem sestavljal/prestavljal komponente v tole ohišje s šipo. Razlika med tem in nekim dražjim za par 10 eur je uglavnem v kvaliteti izdelave in "bombončkih". Spet odvisno od želja in zahtev posameznika.
- Sam imam slučajno Phanteks P400S in je v primerjavi s P400A najverjetenje razlika le v sprednjem panelu. Mogoče bi jih lahko kar direkt menjal
- Boljše kot bojo hlajene komponente manj bo potrebe po visokih vrtljajih ventilatorjev kar posledično pomeni manj hrupa.
http://phanteks.com/Eclipse-P400A.html
- Spodaj ti piše podatke kaj vse podpira to ohišje. V tvojem primeru nebi smelo biti težav. 420mm prostora za grafično (razen če boš dajal notra extra HDD brackete).
- Kar se rama tiče se običajno priporoča (vsaj po mojih opažanjih tu na forumu) 3200 CL16 al pa 3600 CL18 (pa 2x8gb seveda). Firma niti ni tolk važna, ker je vse bolj kot ne isto in dejansko na koncu izbiraš ram samo še po tem kateri ti je vizualno bolj všeč.
- Kar se ohišja tiče bi lahko sfolgal že z enim 50 eur ohišjem. Par tednov nazaj sem sestavljal/prestavljal komponente v tole ohišje s šipo. Razlika med tem in nekim dražjim za par 10 eur je uglavnem v kvaliteti izdelave in "bombončkih". Spet odvisno od želja in zahtev posameznika.
- Sam imam slučajno Phanteks P400S in je v primerjavi s P400A najverjetenje razlika le v sprednjem panelu. Mogoče bi jih lahko kar direkt menjal
- Boljše kot bojo hlajene komponente manj bo potrebe po visokih vrtljajih ventilatorjev kar posledično pomeni manj hrupa.
http://phanteks.com/Eclipse-P400A.html
- Spodaj ti piše podatke kaj vse podpira to ohišje. V tvojem primeru nebi smelo biti težav. 420mm prostora za grafično (razen če boš dajal notra extra HDD brackete).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Meiniken ()
@Meiniken: kako pa si zadovoljen z Phanteks P400S? Je pretok zraka oz hlajenje ok z tistimi original dvemi ventilatorji ali je potreba še po kakšnem dodatnem (vidim da je kar nekaj še opcijskih) + kako je z glasnostjo? In še tvoje osebno mnenje: če bi se ponovno odločal bi še enkrat vzel tega Phanteksa ali npr tistega za 50€, ki si ga omenil?
In ko smo ravno pri hlajenju ... za Ryzen 5 3600 moram verjetno vzet še kak boljši cooler kajne? Tisti stock je verjetno bolj tako-tako. Kak predlog (da je tih in da po možnosti ne stane za polovico procesorja =)?
In ko smo ravno pri hlajenju ... za Ryzen 5 3600 moram verjetno vzet še kak boljši cooler kajne? Tisti stock je verjetno bolj tako-tako. Kak predlog (da je tih in da po možnosti ne stane za polovico procesorja =)?
Npr kak "be quiet! Pure Rock Slim Tower Kühler" za 21€ bi bil OK ali se je treba stegnit še naprej za kak "Noctua" cooler?
p.s.: a še komu ne dela urejanje lastnih sporočil ali samo meni nagaja (ni mi pustilo shranit sprememb prejšnjega posta, ampak sem moral napisat novega)?
blaz5 ::
@Slayer69 Stock cooler je zmožen hladiti r5 3600 bo pa custom cooler bolj tih. Tale Bequiet je čisto zadosti.
Assassub ::
Sam sem z ohišjem Phanteks P400A zelo zadovoljen, pretok zraka je super, pa RGB tudi deluje tako kot mora. Edino zraven ohišja moraš naročit Y splitter za sprednje ventilatorje, da jih lahko normalno priklopiš.
Ti pa priporočam da gledaš taka ohišja, ki majo spredaj mesh, da sprednji ventilatorji sploh lahko normalno potegnejo zrak.
Ti pa priporočam da gledaš taka ohišja, ki majo spredaj mesh, da sprednji ventilatorji sploh lahko normalno potegnejo zrak.
AMD Ryzen R7 3700X ~ B550 Aorus Elite ~ Corsair LPX 32GB 3600MHz CL18
Nvidia RTX 3060Ti Vision OC ~ Samsung 970 EVO Plus 500GB ~ Samsung 860 EVO 1TB
Seasonic Prime TX-650 Titanium ~ Phanteks P400A DRGB ~ Dell S3220DGF
@Assassub: kako to misliš normalno priklopiš? A dodatne, ali že te ki so zraven? če sem prav razumel sta 2 že notri (en spredaj in en zadaj) in vgrajen kontroler hitrosti (3 stopnje)... A sem kaj narobe štekal? Mimogrede, torej ti ta dva že vgrajena ventilatorja zadostujeta ali bi bilo priporočljivo še kakega dodat (možnost vidim da je)?
Btw RGB mi je nepomemben: a ve kdo za kak oodoben cenejši case, ki tega nima (sicer ne vem koliko sam RGB vpliva na ceno ;). Saj tudi če bi tega phanteksa vzel se to verjetno da izklopit ne? Ali lahko samo barve menjuješ?
Btw RGB mi je nepomemben: a ve kdo za kak oodoben cenejši case, ki tega nima (sicer ne vem koliko sam RGB vpliva na ceno ;). Saj tudi če bi tega phanteksa vzel se to verjetno da izklopit ne? Ali lahko samo barve menjuješ?
Glede na to, da jamraš za ceno in zalogo RM750 napajalnika, predvidevam, da nakup iz Nemčije ni opcija? Amazon ga dobi čez ca. 10 dni. Odličen RM650x imajo na zalogi, cena je podobna (110 eur). Alternativa je 650W Seasonic Focus.
RAM: https://www.amazon.de/dp/B0143UM4TC
CPU hladilnik: https://www.amazon.de/dp/B087VL2Z21
RAM: https://www.amazon.de/dp/B0143UM4TC
CPU hladilnik: https://www.amazon.de/dp/B087VL2Z21
@Slayer69
- Če bi danes sestavljal pc in bi imel omejen budget bi najverjetneje kar vzel tistega za 50 eur. Če pa denar ni ovira pa res raje tega phanteksa. Se čuti razlika na otip.
- Phanteks P400S je soliden case. Zakaj soliden in ne dober? Zaradi pretoka zraka. Trenutno imam samo 2 ventilatorja (tista, ki sta prišla zraven ohišja). Enega spredaj in enega zadaj. Ko špilam zahtevnejše igre (gtx 1060 6gb) se šipa zraven grafične greje (pa ni ravno vroče, le čuti se na otip). Razlog za to mi je neznan ampak bi verjetno pomagalo imet vsaj 4 ventilatorje v ohišju (in pa seveda boljši dostop zraka na sprednjem panelu). Tako da če bi se danes odločal bi definitivno vzel P400A in dokupil dva ventilatorja.
- Kar se glasnosti tiče mi niti ni tako važna, ker uporabljam slušalke. Spomnim se sicer ko je bil PC še čisto nov je bil tako tih, da si se moral že matrat, da si kej slišal Danes ni več tolk tih je pa še vedno sprejemljivo glasen (vsaj za moje pojme). Star je pa že dobra 3 leta.
- Ob Ryzen procesorjih dobiš soliden cooler in večini povprečnih uporabnikov zadostuje. Seveda pa je priporočljivo kupit boljšega. Sploh če imaš kdaj namen OC-jat cpu.
- Če bi danes sestavljal pc in bi imel omejen budget bi najverjetneje kar vzel tistega za 50 eur. Če pa denar ni ovira pa res raje tega phanteksa. Se čuti razlika na otip.
- Phanteks P400S je soliden case. Zakaj soliden in ne dober? Zaradi pretoka zraka. Trenutno imam samo 2 ventilatorja (tista, ki sta prišla zraven ohišja). Enega spredaj in enega zadaj. Ko špilam zahtevnejše igre (gtx 1060 6gb) se šipa zraven grafične greje (pa ni ravno vroče, le čuti se na otip). Razlog za to mi je neznan ampak bi verjetno pomagalo imet vsaj 4 ventilatorje v ohišju (in pa seveda boljši dostop zraka na sprednjem panelu). Tako da če bi se danes odločal bi definitivno vzel P400A in dokupil dva ventilatorja.
- Kar se glasnosti tiče mi niti ni tako važna, ker uporabljam slušalke. Spomnim se sicer ko je bil PC še čisto nov je bil tako tih, da si se moral že matrat, da si kej slišal Danes ni več tolk tih je pa še vedno sprejemljivo glasen (vsaj za moje pojme). Star je pa že dobra 3 leta.
- Ob Ryzen procesorjih dobiš soliden cooler in večini povprečnih uporabnikov zadostuje. Seveda pa je priporočljivo kupit boljšega. Sploh če imaš kdaj namen OC-jat cpu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Meiniken ()
Gogo ::
Pri montaži novih fanov v pc sem strgal gumijaste (silikonske?) čepke. Žal pri funtechu tega nimajo več. Torej kje kupiti antivibracijski materijal za pc? Ebay.de mi narčuna še poštnino od 5 do 5o eur za materijal vreden 5 EUR.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|
@Han: prosim ne me narobe razumet... ni bilo mišljeno kot jamranje, ampak samo vprašanje, če je pač še kaka alternativa, da se potem lažje odločim (res da sem včeraj bolj na hitro pogledal, ampak ni bilo prav veliko izbire + cena je bila višja kot omenjaš (tam kjer je bil) ... očitno sem slabo gledal :/), ker se na napajalnike res ne spoznam in nimam pojma, kakšna je realna razlika med nekim za 90e in 150€. Če je pač ta dober za svojo ceno ga bom seveda vzel (denar načeloma sploh ni problem, imam pa pač to "hibo" da želim zadeve čim bolj optimizirati in ne preplačevati za stvari, ki jih mogoče ne rabim oz ne bom občutil razlike).
p.s.: kako je pa s samo močjo? je 650w dovolj glede na to da tudi to omenjaš (ali je to pač nek "bare minimum" in je bolje imeti rezervo in vzeti 750w... če prav razumem je tudi izkoristek boljši, če ni polno obremenjen?).
Drugače Seasonic Focus GX 650W vidim, da je na zalogi na MF in še cena je dobra (88€)... če je to OK bi potem kar tega. Če imaš kak konkreten link za RM750 se pa tudi priporočam (sem še enkrat pogledal na amazon.de in mi ga res kaže za 115€ vendar je "out of stock" in nisem videl nikjer datuma kdaj bo / za 650w pa mi kaže 105€ in na zalogi ja).
Dodatno: če utegneš oz. si pri volji -> kakšna pa je razlika med Seasonicom in Corsairom (in še recimo RM vs RMX)? In še koliko je pomembno tale moč 650w vs 750w, ker kot kaže bo 650w veliko lažje/hitreje/ceneje dobit... vendar, če bom imel zaradi tega kake potencialne probleme bom seveda raje počakal na 750w tudi, če sedaj pač ni na zalogi (oz ga bom že nekje našel kjer bo).
Še enkrat hvala vsem za vso pomoč in predloge!
p.s.: kako je pa s samo močjo? je 650w dovolj glede na to da tudi to omenjaš (ali je to pač nek "bare minimum" in je bolje imeti rezervo in vzeti 750w... če prav razumem je tudi izkoristek boljši, če ni polno obremenjen?).
Drugače Seasonic Focus GX 650W vidim, da je na zalogi na MF in še cena je dobra (88€)... če je to OK bi potem kar tega. Če imaš kak konkreten link za RM750 se pa tudi priporočam (sem še enkrat pogledal na amazon.de in mi ga res kaže za 115€ vendar je "out of stock" in nisem videl nikjer datuma kdaj bo / za 650w pa mi kaže 105€ in na zalogi ja).
Dodatno: če utegneš oz. si pri volji -> kakšna pa je razlika med Seasonicom in Corsairom (in še recimo RM vs RMX)? In še koliko je pomembno tale moč 650w vs 750w, ker kot kaže bo 650w veliko lažje/hitreje/ceneje dobit... vendar, če bom imel zaradi tega kake potencialne probleme bom seveda raje počakal na 750w tudi, če sedaj pač ni na zalogi (oz ga bom že nekje našel kjer bo).
Še enkrat hvala vsem za vso pomoč in predloge!
Odvisno od ostalih komponent, predvsem procesorja. V tvojem primeru (R5 3600) zadošča 650W.
https://www.windowscentral.com/best-psu...
https://www.tomshardware.com/news/nvidi...
X verzija RM napajalnikov ima načeloma nekoliko boljši ventilator in vsaj v teoriji boljše kondenzatorje. Omenjeni RM750 je lani prenovljen model (podpira ATX 2.52). Vsi imajo 10 let garancije, tudi Seasonic Focus.
Corsair lahko naročiš tudi direktno pri proizvajalcu, poštnina je brezplačna.
https://www.corsair.com/eu/en/Categorie...
https://www.windowscentral.com/best-psu...
https://www.tomshardware.com/news/nvidi...
X verzija RM napajalnikov ima načeloma nekoliko boljši ventilator in vsaj v teoriji boljše kondenzatorje. Omenjeni RM750 je lani prenovljen model (podpira ATX 2.52). Vsi imajo 10 let garancije, tudi Seasonic Focus.
Corsair lahko naročiš tudi direktno pri proizvajalcu, poštnina je brezplačna.
https://www.corsair.com/eu/en/Categorie...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Evo za enkrat imam tole nabrano:
125,00 € SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB NVMe M.2
130,00 € Matična ASUS MB TUF GAMING B550M-PLUS WF
180,00 € CPU Ryzen 5 3600
83,00 € 16GB G.Skill RipJaws V schwarz, DDR4-3600 DIMM, CL18, Dual-Kit (2x8GB), (F4-3600C18D-16GVK)
88,00 € 650 Watt Seasonic Focus GX 80 Plus Gold, modular
77,00 € PHANTEKS ECLIPSE P400A USB3 ATX črno ohišje - PH-EC400ATG_BK
36,00 € be quiet! Pure Rock 2 Black
Skupaj brez grafične = 720€ (+grafa bo "Nvidia AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER")
Bo tole OK, ali sem še kaj pozabil oz. a bi kdo še karkoli spremenil?
Prosim, če ima kdo čas/voljo, da še malo preveri za mano, če bo to res vse pasalo skupaj (v smislu kompatibilnosti in velikosti ipd).
In še par dodatnih vprašanj:
- a rabim za montažo SSD (in verjetno še enega navadnega HDD, ki ga že imam) še kak pribor za montažo, ali to vse pride zraven matične/ohišja?
- a za obrate CPU coolerja potem matična skrbi sama avtomatsko (v odvistnosti od temperature)? Za obrate ventilatorjev na ohišju pa izbiram sam ročno (3 stopnje)?
- pri CPU coolerju nisem nikjer zasledil kakega govora o termalni pasti ... to moram verjetno še posebej nabavit, ali je slučajno že kaj zraven?
125,00 € SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB NVMe M.2
130,00 € Matična ASUS MB TUF GAMING B550M-PLUS WF
180,00 € CPU Ryzen 5 3600
83,00 € 16GB G.Skill RipJaws V schwarz, DDR4-3600 DIMM, CL18, Dual-Kit (2x8GB), (F4-3600C18D-16GVK)
88,00 € 650 Watt Seasonic Focus GX 80 Plus Gold, modular
77,00 € PHANTEKS ECLIPSE P400A USB3 ATX črno ohišje - PH-EC400ATG_BK
36,00 € be quiet! Pure Rock 2 Black
Skupaj brez grafične = 720€ (+grafa bo "Nvidia AORUS GeForce RTX™ 3070 MASTER")
Bo tole OK, ali sem še kaj pozabil oz. a bi kdo še karkoli spremenil?
Prosim, če ima kdo čas/voljo, da še malo preveri za mano, če bo to res vse pasalo skupaj (v smislu kompatibilnosti in velikosti ipd).
In še par dodatnih vprašanj:
- a rabim za montažo SSD (in verjetno še enega navadnega HDD, ki ga že imam) še kak pribor za montažo, ali to vse pride zraven matične/ohišja?
- a za obrate CPU coolerja potem matična skrbi sama avtomatsko (v odvistnosti od temperature)? Za obrate ventilatorjev na ohišju pa izbiram sam ročno (3 stopnje)?
- pri CPU coolerju nisem nikjer zasledil kakega govora o termalni pasti ... to moram verjetno še posebej nabavit, ali je slučajno že kaj zraven?
Assassub ::
@Assassub: kako to misliš normalno priklopiš? A dodatne, ali že te ki so zraven? če sem prav razumel sta 2 že notri (en spredaj in en zadaj) in vgrajen kontroler hitrosti (3 stopnje)... A sem kaj narobe štekal? Mimogrede, torej ti ta dva že vgrajena ventilatorja zadostujeta ali bi bilo priporočljivo še kakega dodat (možnost vidim da je)?
P400A (EC400ATG_DBK) ima privzeto 3 ventilatorje spredaj in vsak ima svoj konektor, tako da moraš vse 3 priklopit na matično, kar je pa brez Y splitterja težko, če matična nima 4pin priključkov zelo blizu zraven. Je pa čisto odvisno od matične (moja ima tri - levo, zgoraj in desno).
Vidim pa da ima tvoj model P400A ohišja (EC400ATG_BK) samo 2 ventilatorja, enega spredaj, enega zadaj, tako da neboš rabil splitterja, če ne boš dodal več ventilatorjev.
AMD Ryzen R7 3700X ~ B550 Aorus Elite ~ Corsair LPX 32GB 3600MHz CL18
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Assassub ()
A to ima kdo občutek a bi rabil nabavljat še kaj več ventilatorjev ali bosta 2 za mojo konfiguracijo zadostovala?
V redu je. Če boš rabil 'vihar' v ohišju, dokupiš kasneje... Sta pa ta venta, kot kaže, brez RGB. Ohišje naj bi bilo brez RGB krmilnika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Glede na velikost ohišja bi lahko vzel polno ATX plato. Ta ima boljši razpored M.2 rež, obe sta tudi hlajeni. Razlika v ceni je ca. 40 eur.
https://www.amazon.de/dp/B08KBZ679C
https://www.amazon.de/dp/B08KBZ679C
Hvala za info, preverim še to. Kaj to v praksi sicer pomeni? Da je bolje za disk ker se manj greje in je posledično daljša življenjska doba ali še kaj drugega?
Mimogrede še hipotetično vprašanje... A je kakšen od teh napajalnikov tudi OK (recimo BE QUIET?), ali noben ni primerljiv z prej omenjenima (Seasonic Focus GX 650W oz Corsair RM Series RM650):
https://www.pcplus.si/racunalnistvo/kom...
Sprašujem samo za to ker bi poenostavilo dobavo (torej ni potrebno toliko gledati na ceno oz razlog zakaj to sprašujem / ampak samo npr če je kateri od teh 650-750W primerljiv po kvaliteti ali sploh ne)
Hvala.
Mimogrede še hipotetično vprašanje... A je kakšen od teh napajalnikov tudi OK (recimo BE QUIET?), ali noben ni primerljiv z prej omenjenima (Seasonic Focus GX 650W oz Corsair RM Series RM650):
https://www.pcplus.si/racunalnistvo/kom...
Sprašujem samo za to ker bi poenostavilo dobavo (torej ni potrebno toliko gledati na ceno oz razlog zakaj to sprašujem / ampak samo npr če je kateri od teh 650-750W primerljiv po kvaliteti ali sploh ne)
Hvala.