» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
831 / 1147
»»

gendale2018 ::

2600x
b450 matična
16gb rama (če se da samsung b die)
250gb nvme ssd
3tb hdd
1070 ti

te prid neki čez 1100 eur, daš zraven še napajalnik in ohišje pa si neki čez 1200 eur.. oziroma če uporabiš staro ohišje in prišpraš

namesto nvme ssd + hdd lahko vzameš tudi 1tb sata ssd (pride približno enako)

če hočeš prišparat lahko vzameš tudi 8gb in kasneje nadgradiš (samo imo je 8 premalo)
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

MihaK3 ::

m0f0x je izjavil:

Prosim za gaming build s 1070 GTX do 1200EUR. Bo pa za teenagerja & mora biti kupljen v SLO.

Kakšen bo monitor? Ker za kak 1080p 60 - 75Hz bo za tak denar konkretni overkill, če pa je v ta znesek vštet še nov monitor, pa bo z večino spodobnih potem hardware malo podhranjen, razen recimo tisti že večkrat omenjeni AOC-jev 1440p 75Hz.

ja, če bi rad še monitor potem bolje da dodaš še denarja

Aphanisis ::

Za manjši računovodski servis moram sestaviti server, na kateremu bo tekel Vasco. Priporočena je naslednja konfiguracija:

- Dva ali več jedrni procesor s taktom vsaj 2 GHz
- 4 GB Pomnilnika
- Diskovno polje RAID-1 ali RAID-5, SATA ali SCSI
- Arhivirna enota vsaj 5 GB
- Windows Server 2008 R2 ali novejši

Prosil bi za čim čenejšo možno konfiguracijo. Server bo tekel 24/7. Najbolj me bega "diskovno polje" in "arhivirna enota". Predvsem mi ni jasno, kaj mislijo s tem drugim?

Hvala za pomoč.

Linear Tape-Open @ Wikipedia

recimo to je arhivna enota

111111111111 ::

Aphanisis je izjavil:

Za manjši računovodski servis moram sestaviti server, na kateremu bo tekel Vasco. Priporočena je naslednja konfiguracija:

- Dva ali več jedrni procesor s taktom vsaj 2 GHz
- 4 GB Pomnilnika
- Diskovno polje RAID-1 ali RAID-5, SATA ali SCSI
- Arhivirna enota vsaj 5 GB
- Windows Server 2008 R2 ali novejši

Prosil bi za čim čenejšo možno konfiguracijo. Server bo tekel 24/7. Najbolj me bega "diskovno polje" in "arhivirna enota". Predvsem mi ni jasno, kaj mislijo s tem drugim?

Hvala za pomoč.

čim cenejšo? Kolikšen imaš budget?

Če boš kupil novega se bo Raid 5 dal nastavit, brez težav. Server mora imeti možnost vstavitve več diskov.
POmnilnik bi jaz dal na 16GB to se mi zdi v teh časih nek minimum. Vračunaj da bo še strežnik sam požrl cca 3-4 gb Windows server: https://blogs.technet.microsoft.com/bob...
NUJNO Windows server 2012 r2.

Od strežnikov pa izberi kaj najbolj poznaš. Kakšnega solidnega HP Prolianta dobiš že tam nekje za 2k. + diski + procesor + rami. Če me spomin ne vara laufa xenone. Ampak nazadnje sem strežnik kupoval 5 let nazaj, za nekaj večjega. Tako da cene ki jih imam v glavi ziher ne držijo več.

Preveri možnost SSD-jev. Zunanje arhiviranje pa jaz predlagam ločen NAS. Za mali računovodski strežnik ne vidim potrebe po tračnih enotah. Za 800-1000€ imaš out of the box rešitev.

Da se rešiš pritožb uporabnikov PREVERI kakšen switch imajo ker VAsko je požrešen v mreži za ponoret in nima smisla kupovati nove opreme, če te potem jebala mreža.

Nekaj osnov. Konfiguracije pa ti ne bom sestavljal, ker najbolj da sam kupiš, kar boš potem administriral oz. vzdrževal.

DamijanD ::

Samo firbec: Kaj točno dela ta Vasco, da je tako požrešen kar se mreže tiče?

111111111111 ::

Moraš vprašati: https://www.vasco.si/ :)

Informacija je čisto iz mrežnega vidika, ker sem v firmi postavljal mrežo in smo notri dajali 1GB switche, da je računovodstvo lahko normalno delalo. 100MB je bilo premalo. Glede nato da sprašuje na kaj naj pazi, sem to dodal kot opazko, da ne bo potem strežnik kriv. V teh manjših firmah so včasih predpotopni switchi.

bajsibajsi ::

Build za pisarnisko delo (mejl, office, srfanje, Youtube, OS Win10). Budget je sicer naceloma "neomejen". 120 GB je dovolj, ker nima smisla vec; ne glede na trenutno nizke cene. Razmisljal sem sicer o CPU Ryzen 5 2400G. Zamenjava SSD z M.2 (ne NVMe) za 10 eur vec verjetno ne prinese dodatne hitrosti v praksi, ne?

AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE GA-A320M-S2H
G.SKILL Ripjaws (2x4GB) 2666MHz DDR4
SSD Kingston 120GB A400
LC-POWER PRO-925B/600W LC600H-12

Cena 326 eur (+ 20 sestava, ce ne bom sam).

dolenc ::

Prednost m.2 je, da nimaš dodatnega kabla, hitrost je ista. Pa ssd, če ni razlike v ceni vzem ker drug, samsung evo, crucial itd..

dolenc je izjavil:

Prednost m.2 je, da nimaš dodatnega kabla, hitrost je ista. Pa ssd, če ni razlike v ceni vzem ker drug, samsung evo, crucial itd..

Je razlika v ceni.

No saj glede kabla je logicno. :)

eldorado29 ::

pred nakupom novih komponent bom ene 3 mesce prej kupil ohišje. 200€ imam za ohišje. mogoče bo kdo rekel da tudi za 60€ dobim. nima veze. 200je in zato želim nekaj dobrega kakovostnega. ker je tolko vsega na izbiro sem se izgubil :D

v mislih imam tole
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

sedaj pa prosim vas da mi poveste Ok ali katero boljše (kar pač že pomeni boljše) nekomu je to samo izgled. jaz želim izkoristit maximalno teh 200. prosim za nasvet namig izbiro...

TOP ::

Meni so recimo od Phanteka zakon ga imam tudi sam,ker je res kompaktno ohišje in nič ne škripa ali vibrira je tud malo plastike je pa posledično težko.Drugač je pa vseeno kaj kupiš čez ene 10 let ali prej se boš naveličal.So pa tud o NZXT zelo kvalitetna meni se dopade recimo.

bajsibajsi je izjavil:

Build za pisarnisko delo (mejl, office, srfanje, Youtube, OS Win10). Budget je sicer naceloma "neomejen". 120 GB je dovolj, ker nima smisla vec; ne glede na trenutno nizke cene. Razmisljal sem sicer o CPU Ryzen 5 2400G. Zamenjava SSD z M.2 (ne NVMe) za 10 eur vec verjetno ne prinese dodatne hitrosti v praksi, ne?

AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE GA-A320M-S2H
SSD Kingston 120GB A400

če hočeš uporabljat tabe kot je treba daj raje 16gb rama

in glede na to da je neomejeno ne vem zakaj ne bi dal še tiste malenkosti več za 250gb

Filip8 ::

16gb je čist preveč za takšno uporabo..

gendale2018 je izjavil:

in glede na to da je neomejeno ne vem zakaj ne bi dal še tiste malenkosti več za 250gb

A to pomeni toliko odprtih, da ne vidiš več kaj je kateri? :P

schurda ::

bajsibajsi je izjavil:

AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE GA-A320M-S2H
SSD Kingston 120GB A400

Pa en dober monitor!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

gendale2018 je izjavil:

bajsibajsi je izjavil:

AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE GA-A320M-S2H
SSD Kingston 120GB A400

Glede kolicine rama predvidevam, da je sala. :)

V "normalnih" okoliscinah uporabe bi zagotovo kupil vecji SSD, ampak nima smisla, saj niti pol 120 GB SSD ne bo zasedenega nikoli. Da bi pa kupoval (za prihodnost) pa tudi nima smisla. Mogoce bom dal notri M.2 https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k... ker ima ze ravno 5 let garancije, ali pa https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k... ki naj bi bil hitrejsi.

pero50 ::

Napajalnik je crap. Vzemi be quiet 8 ali 10, 300w je čez glavo, ssd pa vzemi 240gb.

Za tisto, kar bo tale računalnik srebal elektrike ni nič crap, sploh pa gre za komplet ohišje/psu

youPlonker ::

@bajsibajsi: Predlog za podobno mini office mašinco: klik

youPlonker je izjavil:

Sem razmisljal tudi o mini PC-ju, ampak bi imela oseba, za katero kupujem PC lahko obcutek, da sem nabavil jajc. :) Pa tudi prostor ni problem.

Sem ze narocil za slabih 381 evrov:
AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE B450M DS3H (25 eur drazja kot stari chipset, imam razlog)
G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 2666MHz
WD 240GB SSD GREEN 3D NAND M.2
DVD-RW zapisovalnik Liteon IHAS124-14 24x (zase ga ne bi)
LC-POWER PRO-925B USB3.0 s 600W LC600H-12

m0f0x ::

MihaK3 je izjavil:

m0f0x je izjavil:

Prosim za gaming build s 1070 GTX do 1200EUR. Bo pa za teenagerja & mora biti kupljen v SLO.

Kakšen bo monitor? Ker za kak 1080p 60 - 75Hz bo za tak denar konkretni overkill, če pa je v ta znesek vštet še nov monitor, pa bo z večino spodobnih potem hardware malo podhranjen, razen recimo tisti že večkrat omenjeni AOC-jev 1440p 75Hz.

Se opravičujem za pozen odgovor. Monitor je 1080p 60Mhz. Torej kaj predlagaš, da ne bo overkill?

Če bo monitor še nekaj časa ostal, je lahko konfiguracija ista ali podobna kot zgoraj, ampak bi zadoščala že 1060 6g ali RX 580, katero se potem nadgradi ko/če se bo menjal zaslon.

MihaK3 je izjavil:

gendale2018 je izjavil:

A to pomeni toliko odprtih, da ne vidiš več kaj je kateri? :P

koliko tabov imate odprtih istočasno?

8-)

KG-348 ::

Sestavljam low budget PC za osebno rabo, ki bi včasih poganjal še kako igro (ne ravno novih da se razumemo). Lahko kdo kaj spremeni če ima idejo, to namreč prvič delam. Samo cene naj bojo primerljive :D

AMD Ryzen 3 2200G
GIGABYTE GA-A320M-DS2 S-AM4/ ASUS MB PRIME A320M-K
G.Skill 2*4GB 2400MHz DDR4
KINGSTON SSD 120GB
Cooler Master MasterWatt Lite 500w
ohišje?

Imam tudi vprašanje v zvezi s procesorjem. BIOS bo treba nekak updejtat. Kako bi to izvedel? Nekje sem videl da je en v Mlacom nesel. Zaj pa spat :|

D3m ::

Mlacom nesi.
|HP EliteBook|R5 6650U|

leeon ::

bajsibajsi je izjavil:

youPlonker je izjavil:

Sem razmisljal tudi o mini PC-ju, ampak bi imela oseba, za katero kupujem PC lahko obcutek, da sem nabavil jajc. :) Pa tudi prostor ni problem.

AMD Ryzen 3 2200G

za tak denar bi lahko nabavil barebone. hitrejši, neslišen...

http://www.bolha.com/racunalnistvo/nami...

matobeli ::

Ali pa še ugodneje direktno iz kitajske, če že:
https://www.gearbest.com/mini-pc/pp_009...

Ampak ne da bi si želel imet 7100U namesto R3 2200G

BTW: kitajci računajo 144EUR za 8G rama (verjetno celo SODIMM) in 256G disk ;((

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Andy9 ::

11 let star PC me zapušča...
Bral sem poste v tej temi, pa sem še bolj zmeden, kaj naj kupim. sem pa danes zasledil Hoferjev: https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...
in me zanima mnenje Vas strokovnjakov o tem PC-ju. Bi bilo za nabavit?
Grafična je za moj namen sicer prehuda, vendar kakor koli sem sestavljal komp na straneh s konfiguracijami, sem prišel tudi z mnogo šibkejšo na podobno ali višjo ceno.

gddr85 ::

izgleda ok, čeprav cena je vseeno nekam visoka, pa upam, da niso tlačili noter kak crap psu..
..še dobr da so dal 180gb ssd in zraven 16gb optane :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

pomoje se ti bolj splača če ga sam sestaviš

>..še dobr da so dal 180gb ssd in zraven 16gb optane :P
a ne daje intel zraven nekaterih procesorjev 16gb optane? pomoje je zato not

m0f0x ::

MihaK3 je izjavil:

Če bo monitor še nekaj časa ostal, je lahko konfiguracija ista ali podobna kot zgoraj, ampak bi zadoščala že 1060 6g ali RX 580, katero se potem nadgradi ko/če se bo menjal zaslon.

Monitor je baje dobil lani nov in bo še nekaj časa ostal.

Še za en hiter pregled prosim, če je potrebno kaj zamenjat.

1. AMD Ryzen 5 2600X procesor z Wraith Spire hladilnikom YD260XBCAFBOX
2. ASRock B450M Pro4, AMD B450 - AM4 (90-MXB8F0-A0UAYZ)
3. G.SKILL Ripjaws V 16GB (2x8GB) 3200MHz DDR4 (F4-3200C16D-16GVKB)
4. Seagate 8.9cm (3.5") 3TB SATA3 BarraCuda 7200 256MB bulk ST3000DM007
5. WD 250GB SSD BLACK M.2 NVMe x4 Gen3 (WDS250G2X0C)
6. XFX 600W (80+Bronze) 12cm Single Rail P1-600B-XTFR
7. ANTEC GX200 USB3.0 midi ATX ohišje 0-761345-15200-6
8. Inno3D GeForce GTX 1060 Twin X2, 6GB GDDR5, N106F-5SDN-N5GS

1.077,85 €

Predlogi, kritike, obrazlage so dobrodošle. Build je iz Funtech strani. Je še katera cenejša, novejša?

tony1 ::

Preštudiraj še razliko v ceni do 512 GB M.2 nvme SSDja, saj veš, placa za sistem ni nikoli dovolj :)

hdx ::

Sem prebral temo pa še vedno ne vem kaj kupiti. Nisem ravno gamer (nfl madden, fifa, nba, kdaj pa kdaj kakšen FPS) in ne rabim ultra nastavitev v igrah. V mislih imam ryzen 5 2600, 16 gb rama, 250GB SSD, 2 TB WD blue, ampak se ustavi pri grafični kartici. Monitor je full hd 60hz in ga ne mislim menjati še nekaj let. Izbiram med gtx 1060 in 1070 ter RX580 8GB ali je bolje kupiti kaj drugega?

Tako kot pri m0f0xu je za 1080p 60Hz monitor, kateri bo še dogleden čas v uporabi 1070-ka kar nekako nesmotrna, tako da 1060 6gb ali Rx580, pri bolj esport naslovih pa bi najbrž bila v redu že kaka 570-ka.

leeon je izjavil:

bajsibajsi je izjavil:

youPlonker je izjavil:

AMD Ryzen 3 2200G

za tak denar bi lahko nabavil barebone. hitrejši, neslišen...

http://www.bolha.com/racunalnistvo/nami...

Vem, sem napisal nekje vmes, da ne zelim mini jajckov.

edit/
Pa i3 7100 je manj zmogljiv.

Zgodovina sprememb…

gustek_si ::

Se splača vzet Intel Core i9-9900K in NVIDIA SLI GeForce RTX 2080 Ti z NVLink povezavo?

Mesar ::

ja k 2080 je najboljša grafa
Your turn to burn!

Gutjerez ::

je to dobra izbira za nov napajalnik?
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

issak ::

Gutjerez je izjavil:

Pa že, če res rabiš 850W? Poglej še Seasonic Focus mogoče.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

LunKi ::

Kaj je trenutno najboljši build za vodno hlajenje proca in grafe (grafa obvezno, mislm te zadeve se tolk pregrevajo tko da je to must). 16gb ram, 500gb ssd.
Ryzen ali intel? Predvsem je važen price/performance.
Grafo bi kupil rabljeno 1080 in dal vodno hlajenje gor. Oboje je seveda izvzeto iz builda samo, da je pravo ohišje, plata (nič gigabyte ipd. crkne prej kot asrock, samo brandi. Važna je prepustnost ipd.), napajalc...
Gledam Mindfactory, Boostboxx tudi že končane builde ampak nisem ziher kaj so trenutno optimum configi. Naj en zbilda in dobi referral link od mindfactory ;)

youPlonker ::

Ohišje za vodno hlajenje: poglej si starejši Fractal Design Define S (dandanes ga dobiš relativno poceni, za 70-90€).
Drugo: price/performance se IMO najbolj splača Ryzen 2600 (ki ga naviješ) in B450 plata od MSI ali ASRock z dobrim VRM. Če kupuješ proc ekskluzivno za gejmanje v 1080p na 144 Hz monitorju, se splača pogledati za 8600K ali 8700K, vendar so cene ful visoke.

Do pred kratkim bi glede na predvideno grafo (1080) in vodno hlajenje sigurno rekel 8600k/8700k (sploh delidana in vodno hlajena sta še vedno tata-mata za high refresh rate gaming), ampak glede na nor porast cen v zadnjem času in omenjen price/perf bo verjetno res bolje Ryzen (razen če dobiš kakega rabljenega po res ugodni ceni - malo nazaj se je prodajal en 8600k za cca 180€ na Bolhi), če pa nimaš 100 ali več Hz ekrana pa sploh.

Gutjerez ::

issak je izjavil:

Gutjerez je izjavil:

Pa že, če res rabiš 850W? Poglej še Seasonic Focus mogoče.

850 pomoje res ne rabim. a se bojim da bi npr 650 blo premalo. zato sem v mislih imel 850.

Drgače od seasonic ta ?
ima 12 let garancije.
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

Naj ze v startu povem, da denar ni ovira, niti ni poglaviten razlog, cemu mogoce ne bi kupil nov PC. Da ne bo nastal prepir okoli tega.
Dilema: apgrejdan stari vs brand novi. Namen: zamenjava prenosnika kot drugi PC za v dnevno sobo, ki bi bil (obcasno ob poznih vecernih urah^^) zmozen poganjati tudi igre ala PUBG na FHD 60+ frejmov, programiranje, pisarnisko delo, bla bla.

Trenutno stanje starega PC-ja:
CPU i3 2100
MB ASUS P8H61-M LX2/SI
RAM Kingston DDR3 1333 MHz 4GB
CASE/PSU LC 7024B LC420H/12
SSD OCZ Agility 3 60GB MLC (oldskul^^)

Nov PC bi bil, brez stroska grafe, nekaj z Ryzen 5 2600* za dobrih 650 eur + strosek za ne vem se katero graficno.

V starega bi bilo potrebno vloziti cca. 200 eur + cena nove ali stare/rabljene graficne. Kmalu dobim i7 2600, ki sem ga par dni nazaj kupil tu na ST za 50 eur (smesno za ta MB ne pise, da ga podpira, pise pa da i7 2700), potem nabavim enak ram 4GB z Bolhe za 15 eur (ali ce se javi, kupim danes s ST oglasa, Corsair DDR3 2x4GB Vengeance LP za 40 eur), za cca. 50 eur nov 240GB SSD ter nov PSU za cca. 50 eur.
Torej v stari PC bi slo cca. 200 eur + strosek grafe - kaksnih 0 do 30 eur, ce podarim/prodam stari ram 4GB in i3 procesor.

Torej, ce odmislim nabavo graficne, kar bi v vsakem primeru nabavil za en ali drug PC, bi bila razlika v vlozenih financnih sredstvih cca. 400-500 eur. Kaj bi storili vi?

smacker ::

Razlika je tam 150-200€, performančno pa 60% na CPU-ju + možnost nadgradnje na 16gb rama in 8 jeder. Jaz bi vzel novo.
ryzen 2600 150€
ddr4 ram 8gb 60€
matična 70€
psu 50€
ssd 50€
ohišje 20€
=============
400€ + poštnina + grafa
Stari komplet delujoč z nameščenimi programi gre za dobrih 50€, torej te stane 350€ + grafa.

Ne, za novega bi imel drugacne zelje in preference (npr. plata bi bila novi chipset B450, SSD pol tera, ohisje Phanteks s400 itd) in bi moja sestava znasala, kot sem napisal, dobrih 600 evrov + cena graficne. Skratka ne bi delal nekaterih kompromisov kot pri starem.

edit/
Za 50 eur bi lahko zdilal ze samo staro plato na ebayu. :P

Zgodovina sprememb…

smacker ::

Če imaš take želje, si privošči. S starim pol ne boš zadovoljen. Očitno veš kaj bi rad, samo rabiš, da ti povemo, da ni nič narobe, če zapraviš 500eur za nov PC, čeprav stari še dela :D

Ja no saj... :D

Ampak ne pozabi, da govorim o secondary kisti.

Novi bi bil minimalno tole https://www.mindfactory.de/shopping_car... + graficna. Pa to, 546 eur, je res minimalno, verjetno raje vecji palcki rama, druga plata...

edit/
Drugace imam i5 3570k + 1060 s katerim sem povsem zadovoljen. :)

Zgodovina sprememb…

««
831 / 1147
»»