» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
71 / 1161
»»

Dr Lex ::

Hehehe, sem vedel, da ti bo odlična saj sem večinoma stvari sestavil po predlogih Jazbeca in tebe (Klinker). Prosil vas bi še, da mi povete kakšne so razlike/če so med matično, grafično in rami saj so cene med njimi minimalne.
Kar se pa tiče SSD diska/pogona pa sem zasledil veliko razliko v hitrosti med Intelovo in Ocz mojo na seznamu v pisanju in branju. In sicer:
OCZ Agility 3 60GB 2.5" SATA3 MLC Hitrost branja: 525Mb/s, Hitrost zapisovanja: 475MB/s =123.46 €
Intel SSD 320 Series 80GB SSD Hitrost branja: 270Mb/s, Hitrost zapisovanja: 90MB/s =168.00 €
Kaj meniš o tem?

klinker ::

Z maticnimi ne bos falil ne z Asusom ne Gigabyte, enako velja za grafe...obe sta dobre. Sam bi pa izbral Asus maticno in MSI grafo.
Pri Sandybridge pa se ne pozna v praksi razlik ne med frekvencami, ne med latencami ramov, tako da vzames cenejse...seveda kako priznano firmo, kar Teamgroup je.
Glede SSDja...mene osebno te razlike pri R/W ne ganejo. Saj ne bom na SSD stalno kopiral neke ogromne fajle da bi rabu visok R/W. Pri SSDju je med pomembnejsimi podatek IOPS, ki pa je prakticno pri vseh novih SSDjih ze dovolj visok, da razlik pri odzivnosti sistema niti opazil nebi ce bi jih lahko primerjal.
S tem nocem rect da je OCZ slab, vendar mene kot mene bolj zanima zanesljivost in tu ga je OCZ malo zasral pri prejsnji generaciji SSDjev. Ce tebi OCZ bolj disi kar kupi.

Hvala, da si se potrudil in mi obrazložil. Tudi sam sem se nagibal tako pri Asus matični in grafikulji Msi. Glede ramov me še pa zanima kak je s temi "hladilniki" Teamgroup jo ima Kingstone pa ne?
V primeru, da tu ne igra neke očitne vloge potem bo kar vzel cenejše.
aja...pa še to
Full me zanima kak je s tem če imaš PC priklopljen na TV plazmo 3D 127cm glede iger saj imam namem nabavit TV plazmo namesto monitorja. Zanima me predvsem to morda se bo slišalo malo neumno ampak vseeno, ali grafična kaj bolj trpi ali pa se kaj bolj pregreva če je priklopljena na tako velik zaslon. Sprešujem zato, ker sem pred časom priklopil igro COD na plazmo in mi je kartica po 5min. pregorela ali crknila. Drugače sam bolj dvomim o tem, da bi bil zato kriv prevelik zaslon. Moram pa povedat, da je kartica bila kar šibka. Kaj meniš ti?

Uni hladilniki so bolj kot ne za okras. DDR3 se greje in trosi precej manj od prejsnjih generacij.

To da si priklopu na plasmo nima kaj vplivat na karto. Karta pac posilja sliko s doloceno resolucijo in to je to. So pa kot vem za PC dosti bolj primerni LCD tv, sploh kar se mirujoce slike tice.

Glede mirovanja slike na plazmi maš prav. Vem iz osebnih izkušenj, slika se kar "zalepi" na ekran. Vidiš na to sem pa čisto pozabo, lepo da si me spomnil na to. Zgleda, da bom moral ob tej plazmi še nabavit en mini lcd.
Katero ohišje je bolj "tiho" Fractal Design Define R3 ali Cooler master haf 922?
Če se prav spomnim je bilo govora na forumu, da je Cooler master bolj zračn kot tih. In še to...ali se mi sploh splača kupit tako ohišje ali bi bilo bolj pametno kaj cenejšega?

Fractal je tisji HAF pa zracnejsi ja. Imas pa v funtechu se Cooler Master Silencio za dobrih 80€. Kar je cenejse pa je bolj kot ne veeno kaj vzames. To so kvalitetna ohisja katera lahko komot koristis za par generacij PCjev/upgradeov, tako da se po moje tu splaca dat malo vec. Je pa stvar posameznika kolko mu je pomembno kvalitetno ohisje.

Se strinjam.
Sem pogledal še Cooler Master Silencio in je vizualno lep. Res pa je, da je kar ugoden napram tistima. Podoben je Fractalu R3. Veš morda v čem se kaj bistveno razlikujeta razen cene? In za katerega bi se ti raje odločil?
Kaj pa praviš še na tega In Win Fanqua?

PrimozR ::

Kako daleč od sebe misliš imeti to plazmo?

hmm... ne vem še

hja...zdaj si pa me dobil. Dobro vprašanje :) V glavi sem imel samo to, da mora bit big TV, približno 2,5m oddaljenosti. Ampak sedaj ko si me to vprašaj sem se resnično komaj zavzel kak bi naj to izgledalo in sem zdaj malo dilemi pravzaprav:))
Kaj priporčaš ?

Big Marx ::

@Kliker: hvala za pomoč, zgleda kr cool, bom uzel. Razn ohišja ne bom mam najmn 10 ohšji doma :D

krispe ::

domacica93 je izjavil:

jazbec je izjavil:

procesor za i3-2100, 1155 matično in grafo vzami gtx460

Zakaj bi pa procesor zamenu?

Ta sestava je odlična in ni treba nič zamenjat. Procesor le navij na 4.0 in si zmagal :D
MSI Z97 MPower/i7 4790K + H110/GTX 970/8GB 1866Mhz/SSD 830/760T/LG 34"

domacica93 ::

Ima sestavi.si tudi kako možnost plačevanja preko obrokov? Nekej sem gledal pa nisem nič našel :( zato bom najbrž mogu kar prek Bigbanga uzet comp, ker majo prek obrokov.

So res zanič compi iz Bigbanga? Gledal sem tega: www.bigbang.si/racunalnistvo/racunalnik...
Mislim da je kar dober, cena je pa pač normalna za Bigbang :D skrbi me samo zarad napajalnika, ker nikjer ne piše kakšen je. To sem opazil tudi pri vseh drugih računalnikih iz Bigbanga.
Kaj mislite?

jazbec ::

noben nima obročnega odplačevanja
razen bigbang ipd, kjer pa nategujejo s pc-ji po dolgem in počez

NejcSSD ::

domacica93 je izjavil:

Ima sestavi.si tudi kako možnost plačevanja preko obrokov? Nekej sem gledal pa nisem nič našel :( zato bom najbrž mogu kar prek Bigbanga uzet comp, ker majo prek obrokov.

So res zanič compi iz Bigbanga? Gledal sem tega: www.bigbang.si/racunalnistvo/racunalnik...
Mislim da je kar dober, cena je pa pač normalna za Bigbang :D skrbi me samo zarad napajalnika, ker nikjer ne piše kakšen je. To sem opazil tudi pri vseh drugih računalnikih iz Bigbanga.
Kaj mislite?

Napajalnik je verjetno nek trust ali podobnega ranga, se pravi slab napajalnik v smislu kvalitete, je pa tak, da poganje phenoma in 5770. Pri nadgradnji sistema ga boš moral zamenjati

jazbec je izjavil:

noben nima obročnega odplačevanja
razen bigbang ipd, kjer pa nategujejo s pc-ji po dolgem in počez

Zakaj bi nategoval?

Ja poglej kakšne komponente dobiš za ta denar, če kupiš kje drugod po delih.

Dr Lex je izjavil:

hja...zdaj si pa me dobil. Dobro vprašanje :) V glavi sem imel samo to, da mora bit big TV, približno 2,5m oddaljenosti. Ampak sedaj ko si me to vprašaj sem se resnično komaj zavzel kak bi naj to izgledalo in sem zdaj malo dilemi pravzaprav:))
Kaj priporčaš ?

Kaj priporočam? predvidevam, da bi bila plazma okrog 600 €, raje več? Torej vzemi Dell U2711. V Avstriji je ~600 do 700 € najcenejša opcija, je 27'', je 2560 x 1440, torej je delovna površina NEPRIMERNO večja od 1920 x 1080 pik 50-colske plazme, ampak bo pa zato močno trpela grafa. Bo treba poseči po HD 6950 oz. GTX 570...

Če ti ni za tako močno grafo in toliko površine, vzemi 24'' monitor, smiselna je večinoma izbira 1920 x 1080 pik ločljivosti, se dobijo še 1920 x 1200 paneli, ampak so pri enaki kvaliteti veliko dražji od x 1080 variant. Mene osebno 1920 x 1080 moti (je monitor prenizek), ampak če si nameraval imeti TV kot monitor...

Ne vem no, 50'' plaza z 2,5 metra in browsanje po netu... Jest ne bi. Bi pa Della, tistega Della bi ZELO! :D

Hja se strinjam s tabo. Ampak tu nastane težava glede tega, da rabim en TV. Zato se mi je zdelo smoterno, da ne kupujem nek monitor z 24 palcev oz. podobni + TV. Pravzaprav, nimam niti toliko pod palcem :). saj imam še namen nabavit solidne zvočnike npr. Logitech z 5500 thx 5.1 se mi ful dopadejo. Ima jih kolega in sem jih mel priložnost tudi sam malo "pobližje spoznat". Glede plazme pa je tak, imam že eno doma in sem že imel oz. še ga imam na star PC + TV (plazma) priklopljen na 2,5m in je super. Novi Pc pa imam namen imet v svoji sobi (star pc je v dnevni tak mimogrede)) in tam potrebujem nujno en big TV. Zato sem mnenja, da je bolje kupit TV in ga uporabim kot monitor + zgolj gledanje filmov na TV-ju. Skratka, da ne kupujem 2 stvari monitor + tv, pa še cenej pridem skozi.
Ali pač?

Ali kdo ve katero ohišje za pc je do cca. 100€ najbolj tiho?

Ne vem no, jaz si ne predstavljam TV-ja kot monitor... Pod drugi strani je pa gledanje filmov in serij na 24'' popolnoma možno. Ni isto kot na 50'', ampak je možno. Na 27'' še toliko bolj.

Zakaj pa ne gledaš filmov in serij v dnevni? o_O

V dnevni je TV velikokrat zaseden :|
Kar se pa ohišja tiče pa tud jaz mislim, da je Fractal Design R3.

Hvala vsem za dosedanje odgovore ;)

Kaj pa menite glede Windowsov 7, sej jih plača kupiti?

MrStein ::

V primerjavi s čim?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Najbrž sem narobe zastavo vprašanje.
Htel sem vprašat ali se splača kupit win7 ali potegnit z net-a ?

64 bitna verzija prepozna več kot 3gb rama. Če boš vzel 4,8gb, oz na novejše sisteme s 4gb in več rama se nalaga 64bitni OS

Glede tega da prepozna več kot 3gb rama to sem edino vedel kaj več pa mi ni znano.
Še je kaka druga bistvena razlika med tema 2-ma?

na x64 včasih nekateri driverji niso delali, ampak s prihodom windows 7ke teh težave ni več, maš združljivostne načine.

Aha, torej če te prav razumem je edina razlika med tem 2-ma edino ta, da x64 prepozna več ramov?

Ne samo prepozna, tudi uporablja več rama 64 bitni operacijski sistem, če je potrebno seveda

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krispe ()

Ja itak se razume.
Veš morda katera plata je boljša med P67 in Z67? in če zakaj?

P67, Z67 ne obstaja. Pri P67 proti Z68 vzemi Z68, da ti možnost koriščenja vgrajenega grafičnega čipa (nikoli ne veš, kdaj pride prav) pa še ene par fičrjev ma.

MrStein ::

Dr Lex je izjavil:

Aha, torej če te prav razumem je edina razlika med tem 2-ma edino ta, da x64 prepozna več ramov?

Razlika je kot med komunizmom in kapitalizmom.
Na wikipediji so celi romani o tem.

Jedro razlike je, da je 64 bitna arhitektura novejša in uporablja 64 bitne (večje) "številke".
Programi so tudi 32 bitni ali 64 bitni. (torej so ali eno ali drugo)

Na brzino:
- 64 bitni Windows zna poganjati: 64 in 32 bitne programe. Uporablja izključno 64 bitne gonilnike.
- 32 bitni Windows zna poganjati: 32 in 16 bitne programe. Uporablja izključno 32 bitne gonilnike.
- 64 bitni zna delati z neomejeno količino RAM-a (za današnje razmere)
- 32 bitni pa tam do 4GB, dalje pa so finte in Rudiji

64 je novejše.

Problem bi bil kaki stari 16 bitni program (se še najde tu in tam), drugače pa je 64 vedno boljša izbira.

Aja, kaki ne ravno najnovejši kos hardvera bi lahko ne imel 64 bitni gonilnik.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Mene zanima v čem je razlika med Intel Core 2 Duo in AMD Phenom II X4. Zakaj so cene podobne, oz. je Intel 2 Duo dostikrat dražji, od AMD procesorja, ki pa je 4-jedrni?

Za gaming so boljši 2-jedrni al 4-jedrni procesorji?

Stare cene. Core 2 Duo (če je res Core 2 Duo) pozabi, to je že 2 leti skorajda nepodprta (no, zamenjana) platforma. Phenom II X4 je še vsaj relativno svež oz. bo zamenjavo dobil v prihodnjih nekaj mesecih.

Če je na izbiro C2D in Phenom II, vzemi Phenom II. Če je izbira bolj odprta oz. široka, vrži uč na Intelovo serijo Core i5-2xxx oz. i3-2xxx (odvisno od budgeta).

Hvala za pojasnila ;)

khm985 ::

A je že kdo kupoval preko http://www.pixmania.si/si/uk/home.html?
Zanima me, če se splača za vsako komponento jemat zen engagement.

Hvala :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: khm985 ()

Jaz bi vzel zen engagement, saj to pozabiš teh 10€, važno da pol nisi v strahu da crkne.

khm985 ::

velja samo eno leto pa če vzamem po komponentah to nanese dodatnih 100€

Nabavu bi si tak računalnik za 500€
Intel(R) Core™ i5 2300 2.80 Ghz
4 GB RAM
ATI HD 5570 1GB
HDD 1TB

Pa me zanima, če se splača, glede na grafično, ki ni ravno najbolša. A je škoda procesorja če mam tako grafično? Računalnik bi pa imel za igranje iger pa splošno uporabo.

flood ::

ni škoda procesorja škoda je grafične, ki bo malo boljša kot integrirana
Asus A7N8X-X, Athlon xp 2700+, Radeon 9550 Gt, 1Gb ram, 120Gb Hitachi,...
laptop: i3-330m, ati 5650, 4gb ddr3, 500Gb,...

flood je izjavil:

ni škoda procesorja škoda je grafične, ki bo malo boljša kot integrirana

Se prav ni pametno kombinirat take grafične s takim procesorjem? Bi bla HD 5670 (ki je DDR5) kaj bolš? Nekej sem gledal benchmarke pa reviewe pa je kar občutna razlika med njima.

Zgodovina sprememb…

st0jko ::

5670 je bolša, ja... Ampak vseeno mislim da lahko dobiš še boljšo grafično, če želiš najboljšo možno gaming mašino za svoj denar. Povej za koliko € kupuješ, pa ti bomo sestavili!
keks?

Kupujem za 500€ do 550€. Zgoraj omenjen računalnik pride 520€. Računalnik pa mora imet 4-jedrni procesor, to je najpomembneje.

Problem je samo v tem, da lahko računalnik kupim samo na obroke, kar pa sestavi.si ne ponuja. Tip pri kateremu mislim kupit računalnik pa mislim, da nebi sestavu celga računalnika, če mu jaz povem katere komponente hočem. Lahko kaj napišete, pa bom videl če mi bo lahko sestavil. Najboljš bi bilo pa če samo predlagate boljšo grafično in bi mi ta tip zamenjal 5570 z kakšno drugo.

Hvala

a rabiš komplet kišto ali samo omenjene komponente?

Lahko kar komplet

eieieie1 ::

Zakaj je pa tako pomembno da imaš 4 jederni procesor?

@eieieie1
Zato ker se mi zdi pametno glede na mojo uporabo računalnika pa še CoD: Black Ops (in tudi vse druge igre ki jih najprej razvijejo za konzole, tega je tudi vse več) se dosti bolje igra na 4-jedrnem (na Dual je skorej nemogoče igrat).

domacica93 je izjavil:

@eieieie1
Zato ker se mi zdi pametno glede na mojo uporabo računalnika pa še CoD: Black Ops (in tudi vse druge igre ki jih najprej razvijejo za konzole, tega je tudi vse več) se dosti bolje igra na 4-jedrnem (na Dual je skorej nemogoče igrat).

Lih za igre je quad bolj kot ne brezveze kupovat. I3 2100 ti bo brez problema zmlel prav vsako igro, ma ne natakih grafikah ki jih kupujes. Ce hoces vsaj kolko tolko spodobno gejmat si vzami vsaj Hd 5770/6700 ali gtx 460. Skratka...za igre je najbolj pomembna grafika ker danasnji procesorji so ze v mid segmentu prakticno dovolj za vsak spil. Una konfiguracija za Phenom x4 in hd6850 iz sestavi.si je super za ta denar.
««
71 / 1161
»»