» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
33 / 1155
»»

teddy81 ::

Genau :)

Še vedno pa za prenosnik... no pentium, če jih ni... potem pa pač Intelov dvojedernik....
My vlog: http://vlog.teddy.si
My web: http://www.teddy.si
Instagram: https://instagram.com/tadeypremusic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: teddy81 ()

PrimozR ::

No za laptope je Intel itak edina logična izbira. Na slot za kartice pa IMO kar pozabi. Uporabi USB čitalec.

MrStein ::

Kar precej jih ima XD slot:
Acer Aspire 5732Z (pa še Pentium je ;))
ASUS X64VG-JX007V

Tule jih je cel kup: http://geizhals.at/?cat=nb15w
Pri kategoriji "Card Reader" izberi 5in1 (ali več kot 5) in jih boš videl več kot dovolj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

deejay2 ::

Kje se najbolj splača kupit sestavljen računalnik in a naj bo od določene firme (HP, Dell ...)?

Sam imam tretnuno že 4 leta eno HP mašino in dela brez problema. Pred to mašino sm mel pa eno (ne prav poceni) iz Big Banga, ki so jo sami sestavli, in mi je crknila v dveh letih. Računalniki od firm so zgleda bolši, a glede na njihove cene u trgovinah dobiš dosti slabšo konfiguracijo za določeno ceno, kot če je sestavljen iz strani prodajalcev.

st0jko ::

kristalna krogla mi je crknila, tako da boš moral povedat zakaj potrebuješ računalnik in koliko EUR imaš na razpolago.
keks?

To je bil čist splošn vprašanje. Ne sprašujem, kakšne specifikacije naj vzamem za določen denar. Sprašujem, a se splača kupit sestavljen računalnik od znanih firm ali kar računalniških trgovin in pa kje se najbol splača kupit računalnik (brez nalepke!).

Aha..

No.. Jaz sem vedno mnenja da je bolj pametno sam sestavit, ker dobiš bolj P/P oz. več za svoj denar. Crkne pa tako ali tako lahko vsaka komponenta, pa ni važno če jo HP sestavi, ali pa si sam. Torej. IMO se ne splača nabavit firme. Trgovin imamo pa dosti. Sestavi.si, AGT.si, Funtech.si,... Ponavadi si v teh trgovinah izbereš komponente, potem pa ti sestavijo in pošljejo po pošti, ali osebno prevzameš. Garancija je seveda na posamezne komponente, razen če sam izraziš željo da hočeš na celotno kišto.

Upam da sem pomagal.

LP
keks?

Razlika je, da je tista kompozicija izprobana v nekaj sto primerih, če sam sestaviš, pa je prvič (razen če "kopiraš" setup od koga drugega).
Motiti se je človeško.

Sam sestavljal definitivno ne bo, ker nism še nikoli.

Ne vem zakaj, ampak se mi zdi, da če sam izbiraš komponente, te niso tako kompatibilne ena z drugo, kot če kupiš recimo en HP-jev računalnik. Tale njihov računalnik mi je super, samo se bojim, kaj bo iz sebe stisnla ta integrirana grafična kartica. Nov računalnik rabm predvsem zato, da mi bodo Windows 7 tekli kot namazani, da bo slika v tem OS-u dobra in da bom brez težav poganjal HD filme. Za igre računalnika ne rabim.

PS: pa nikol mi ni blo jasno, zakaj majo te integrirani grafični čipi napisano, da imajo npr. do 1024 MB...pri grafičnih karticah nikoli ne piše do, ampak npr. ima 1024 MB.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: deejay2 ()

Saj sestavijo ti v trgovini, ti samo izbereš katere komponente hočeš not. To ti lahko tukaj svetujemo.

Integrirane grafične nimajo svojega pomnilnika, tako da zažirajo sistemskega. "Do" pa pomeni da lahko nastavljaš koliko RAM-a bo namenjenega grafični, do max 1024MB. Torej ta HP ki ti je všeč ima 2GB RAM-a. Če grafični nastaviš 1GB ti ostane za windows samo 1GB, kar pa je premalo. Itak pa integrirana ne potrebuje tolk spomina, tako da lahko komot imaš nastavljeno na 128. Tako ti skoraj cela 2GB ostaneta za Win.

Samo tako mimogrede. Za 450 lahko dobiš računalnik z več rama, večjim diskom in verjetno z 4-jedrnim procesorjem. Edino HP nebo.

Bo pa tudi ta HP brez problema poganjal Windows in HD filme.
keks?

st0jko je izjavil:

Samo tako mimogrede. Za 450 lahko dobiš računalnik z več rama, večjim diskom in verjetno z 4-jedrnim procesorjem. Edino HP nebo.

In tisoč ur testov ne bo imel za sabo.
Motiti se je človeško.

Kolk Windows 7 zavzamejo grafičnega spomina, da laufajo do konca gladko? Ker sj pravm, hočm da mi do konca dobr delajo Windowsi 7, kar pomen, da bi imel lahko odprtih več programov v njih in ne bi štekalo ter da bi HD filmi (1080p) delal dobro.

Mal je drek tale HP računalnik, ker niso dal mal več RAMa no.

deejay2 je izjavil:

Sam sestavljal definitivno ne bo, ker nism še nikoli.

Ne vem zakaj, ampak se mi zdi, da če sam izbiraš komponente, te niso tako kompatibilne ena z drugo, kot če kupiš recimo en HP-jev računalnik. Tale njihov računalnik mi je super, samo se bojim, kaj bo iz sebe stisnla ta integrirana grafična kartica. Nov računalnik rabm predvsem zato, da mi bodo Windows 7 tekli kot namazani, da bo slika v tem OS-u dobra in da bom brez težav poganjal HD filme. Za igre računalnika ne rabim.

PS: pa nikol mi ni blo jasno, zakaj majo te integrirani grafični čipi napisano, da imajo npr. do 1024 MB...pri grafičnih karticah nikoli ne piše do, ampak npr. ima 1024 MB.

Tvoj strah je neutemeljen. Go for custom.

MrStein je izjavil:

st0jko je izjavil:

Kar ne pomeni, da bo deloval slabše.

Pa windowsi načeloma nimajo veze z grafičnim pomnilnikom oz. je IIRC zahtevanega 128 MB za Aero. V primeru plate za AMD procesorje s 790GX čipsetom pa imaš lahko namenskih 128 MB pomnilnika kar zraven čipseta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Windows ne potrebuje dosti grafičnega pomnilnika. 128 je že verjetno dovolj.

Drugače jaz definitivno nebi vzel tistega HP-ja. Poglej kaj dobiš za enak denar, če si custom sestaviš..

Mushkin 996585 - 4GB (2x2GB) DDR3 PC3-10666 9-9-9-24 Silverline 1 101.73
Matična plošča ASUS M4A785T-M AM3/PCIE/V512/S/R/ HT5200 1 83.32
DVD/RW SAMSUNG SH-S223C/BEBE SATA BULK črn 1 19.58
Trdi disk WD 640GB 64MB 7200 SATA2 WD6400AARS 1 62.27
Procesor AMD Athlon II X4 620, 2,60GHz, Quad-Core, S-AM3, Boxed 1 91.41
OHIŠJE LC ATX MIDI 7010B LB420H - 8 420W 1 32.88
NAPAJALNIK SILENTPOWER LC6600GP2 - 600W/14 V2.3 1 47.95
Skupaj: 439.15 sestavljeno na sestavi.si

-4GB RAM-a (HP 2GB)
-4 jedra (HP 2 jedra)
-Veliko boljša HD4200 integrirana grafična (HP intel X4500HD)
-640GB disk (HP 320GB)
keks?

PrimozR je izjavil:

MrStein je izjavil:

st0jko je izjavil:

Kar ne pomeni, da bo deloval slabše.

Saj ne, le da je večja verjetnost, da bo deloval slabše.
Motiti se je človeško.

Ker?

roginc ::

st0jko :: 13. apr 2010, 09:46:03
citiraj

* #

Solidna mašinca, sposobna prežvečit tudi najnovejše igre

Mushkin EssentialSeries Kit 996633 - Memory - 4 GB ( 2 x 2 GB ) 1 72.11
VGA CLUB3D HD 5750 1GB DDR5 PCIE 1 128.47
Trdi disk WD 640GB 64MB 7200 SATA2 WD6400AARS 1 62.16
Ohišje LC Power PRO - 907B, ATX, črno 1 28.52
Napajalnik LC Power LC6550 - 550W/12 - BLACK SILENTPOWER 1 37.24
Procesor AMD Athlon II X4 620, 2,60GHz, Quad-Core, S-AM3, Boxed 1 91.41
Gigabyte AM2 MA785GM-US2H, DDR2, PCIe 2.0, SATA2 1 73.35
Skupaj: 512.84

Ali pa malo slabše in cenejše.

Mushkin Essential Series Kit 996633 - Memory - 4 GB ( 2 x 2 GB ) 1 72.11
Trdi disk WD 640GB 64MB 7200 SATA2 WD6400AARS 1 62.16
Ohišje LC Power PRO - 907B, ATX, črno 1 28.52
Napajalnik LC Power LC6550 - 550W/12 - BLACK SILENTPOWER 1 37.24
Gigabyte AM2, M68M-S2P, DDR2, PCIe 2.0, SATA2 1 44.06
Procesor AMD Athlon II X2 240, 2,80GHz, Dual - Core, S - AM3, Boxed 1 54.32
Grafična kartica HD 5670 512MB DDR5 PCIE/HDMI/DVI/VGA 1 80.67
Skupaj: 398.65EUR

stojko kje si mi to sestavil na kteri strani?

keks?

PrimozR je izjavil:

Ker?

Sem zgoraj napisal.
Motiti se je človeško.

axee ::

Ah dejte no, toliko denarja zapravljat samo ker je HP? Vreden je pol toliko. Kot da je tak problem s kompatibilnostjo, edino kar je je lahko samo ram težaven. Sestavi računalnik ker se s tem tudi NEKAJ NAUČIŠ, kar je najpomembneje. Noben HP-jev servis ti ne bo pomenil nič če se boš naučil in napake odpravljal sam (še isto minuto, brez čakanja na servis).

Wox ::

MrStein je izjavil:

Se pravi vsak računalnik testirajo skorajda 42 dni. Ko pride na prodajne police pa je že zastarel.

M-XXXX ::

To je seveda lary fary, čisto nobene razlike ne bo med nekim HP računalnikom ter tvojim sestavljenim, razen da bo ponavadi sestavljen za isti denar imel dosti boljše komponente.

Seveda. Folk si po forumu* izmišljuje probleme s kompatibilnostjo.
Kako lepo je ne videti težav sveta.

* - lahko bi dal linke, ampak zakaj...
Motiti se je človeško.

@axee nekateri nimamo toliko denarja, da bi sami eksperimentirali z novimi komponentami in jih sestavljali v računalnik. Če me pa častiš za njihov nakup, pa le povej.

@M-XXXX jest sem imel najprej dva računalnika, sestavljena iz strani trgovine, in oba sta mi v roku 2 let crknila. Sedaj imam HP-ja že 4-5 let in dela že od vsega začetka brez napake (sploh ne vem več, kaj je to zmrzovanje računalnika ipd).

Seveda. Folk si po forumu* izmišljuje probleme s kompatibilnostjo.

Če rineš DDR2 rame najbrž res ne bo delalo. Če pa je konfiguracija pregledana 5 sekund s strani nekoga, ki se vsaj približno spozna pa ne bo nobenega problema.

* - lahko bi dal linke, ampak zakaj...

Jaz lahko dam tudi ogromno linkov kako sestavljene konfiguracije s strani HP-ja ne delujejo tako kot morajo. Pravzaprav si upam trdit, da ima HP forum kjer je vsaj ena kategorija posvečena prav temu.

Jaz trdim, da je možnost, da nekaj ni med sabo kompatibilno ravno toliko kot je pri HP in to je natančno 0. Sestavil že na stotine konfiguracij (dejansko na stotine) in do sedaj nisem imel niti enega problema!

@M-XXXX jest sem imel najprej dva računalnika, sestavljena iz strani trgovine, in oba sta mi v roku 2 let crknila. Sedaj imam HP-ja že 4-5 let in dela že od vsega začetka brez napake (sploh ne vem več, kaj je to zmrzovanje računalnika ipd).

Aja, na podlagi 3 (ja celih TREH) računalnikov si potegnil statistiko? Jaz sem imel vsaj 15 HP-jev na servisih, kateri niso delovali tako kot je treba. Potem to pomeni, da je HP popolnoma nezanesljiv. Basta, brez vsakršnega pregovarjanja. Ravno nekaj takega trdiš ti.

@axee nekateri nimamo toliko denarja, da bi sami eksperimentirali z novimi komponentami in jih sestavljali v računalnik. Če me pa častiš za njihov nakup, pa le povej.

Jaz nimam toliko denarja, da bi zmetal 250€ več za 20% slabšo konfiguracijo, ki bo delovala popolnoma identično v zanesljivosti, le da bo slabša tako po zmogljivosti ob enem pa dražja. Prepreči ti vsako navijanje v večini pa so še slabše prezračene. Prednosti pa kot podaljšane garancije (pa še to v samo NEKATERIH primerih) enostavno NI.

Saj pravim, vsi, ki poročajo o nekompatibilnostih med RAM-i, diski, raznimi karticami, ipd... vsi po vrsti lažejo.
V bistvu gre za zaroto proti M-XXXX-u...
Motiti se je človeško.

Če boš te kartice tlačil v HPja bodo prav tako lahko problemi. Večinoma se pa dajo odpraviti, tako ali drugače. Magari z drugo komponento.

MrStein je izjavil:

Saj pravim, vsi, ki poročajo o nekompatibilnostih med RAM-i, diski, raznimi karticami, ipd... vsi po vrsti lažejo.
V bistvu gre za zaroto proti M-XXXX-u...

Ja vsi lažejo! Jaz TRDIM DA so vsi SATA diski ki so trenutno dostopni kompatibilni s matičnimi, ki imajo SATA priključke.
Jaz TRDIM da so VSE PCI-e grafične kompatibilne s PCI-E matičnimi ploščami.
Jaz trdim DA SO VSI rami kompatibilnimi z VSEMI matičnimi ploščami (tukaj pa se je treba držat tistih nekaj zahtev s strani proizvajalca). In glede na to da sem sestavil že veš 100 konfiguracij in so vse delale si upam trdit da se ne motim. Glede na to da ima na tem forumu vsaj 75% costum PC-je me prav zanima koliko komponent (ki so bile kupljene po "pravilih") ni bilo kompatibilnih med sabo? Če si pa tako neumen da tlačiš AMD procesor v Intel socket pa je krivda izključno na uporabniku.

snela ::

Jz sem dal dost HP-jev cez roke, ker jih majo vse softverske firme in so ok - niso nic ekstra, so pa ok ampak se mi zdijo predragi za osebne namene. Firme dobijo ponavadi popuste na kolicino, sem videl 30% popust ipd.

Kar se tice okvar, se HP-ji ne kvarijo vendar ne zato, ker je to HP. Meni se tudi vsi osebni racunalniki niso pokvarili, pa od zene tudi ne pa so vsi custom made, pa sam sem jih skup dajal, pa kolega, pa trgovina, pa se niso nic kvarili, brejkali ipd.

Imamo zdej HP-jeve laptope in moram rect, da sem razocaran. Napajalniki crkujejo, baterija hitro zgubi svojo kapaciteto - pa tudi blue screen dobim ampak verjetno ne zaradi HW.

Sem imel dost problemov z operacijskimi sistemi. Na MS 98/2000 redno blue screen, na XP-jih se je izboljsalo in so se vrnili na raven 95 in NT-jev. Zanimivo mi je blo to, da ista masina z Slackwareom in RedHatom mi ni nikol pozrocala blue screena. Je bla pa takrat magija skompajlat driverje za Matrox G200 graficno.

Imam pa kolege, ki so navijal, prenasal diske ipd in potem zadeve gredo po gobe. Od procesorjev, maticnih, napajalnikov,....

Jz bi za osebno rabo priporocal sestavljen racunalnik iz dveh razlogov:
1. za isto ceno dobis dosti boljsi racunalnik kot ga nudi znamka
2. ker ni neka znanost sestasviti PC.

Treba vedet, da tudi v HP-ju nekdo sestavlja te PC-je. Pa mislim, da se v nasih trgovinah dost bolj potrudijo in tudi ce so težave, gre dosti bolj gladko kot če moraš nest računalnik na uraden servis.

Mi jih non-stop furamo na servis in, ko se pogovarjam z admini, niso ravno zadovoljni z politiko servisiranja - današnje dni, ko je čas zelo pomemben, sploh to, da si hiter pri raznih težavah in priložnostih, se lahko teli uradni serviserji skrijejo. Glede tega so v kameni dobi.

Je pa našemu direktorju crknil disk na HP laptopu ;) pa ga ni prenasal niti priblizno toliko kot mi ostali.
LP

PrimozR je izjavil:

Če boš te kartice tlačil v HPja bodo prav tako lahko problemi. Večinoma se pa dajo odpraviti, tako ali drugače. Magari z drugo komponento.

Točno tak.

S tem, da pri serijskem PC to naredi proizvajalec, preden ti kupiš, pri doma narejenem pa je to tvoja naloga oziroma veselje.
To je razlika, nič drugega.

M-XXXX: Vse je kompatibilno. (razen, kar ni)
Plus žalitev.

10+ za debato. Pa Nobelova nagrada.
Motiti se je človeško.

Kaj pa če sam menjaš grafo? Aja, jo vrneš proizvajalcu in za kak 7300 GT plačaš 300 EUR plus delo plus testiranje. Podobno za večji disk/več RAMa. Ja, value for money je neverjeten. Obenem pa pozabljaš, da so prenosniki, ki nimajo user upgrejdable RAMa in diska, dandanes redki ko žafran. Torej tvoja teorija o preizkušenosti in stabilnosti vsaj deloma leti skozi okno.

99% uporabnikov ne menja komponent.
Motiti se je človeško.

M-XXXX: Vse je kompatibilno. (razen, kar ni)

Kot sem že rekel: dokler se kupuje tisto kar je za skupaj: AMD platforma (CPU in matična) ter primeren DDR2 ter DDR3 ram, ter Intel platforma (CPU in matična) ter primeren ram DDR2 ali DDR3, potem pa primeren SATA disk, primerna PCI-e grafična, ohišje po izbiri, najcenejši NEC DVD rom (po možnosti SATA) ter nek napajalnik (za moč se lahko približno organiziraš po tem kar piše na grafični kartici in si rešen. Če te skrbi, da bi bilo šlo kaj narobe, prilepiš tukaj na forum konfiguracijo in bo nekdo, ki SAMO PRIBLIŽNO pozna stvari v 15 sekundah pregleda povedal ali paše ali ne. Vsa umetnost. Kompatibilnost bo 100%, zanesljivost pa ravno tako velika kot pri nekem generičnem HP računalu.

A res?
A WD7500AAKS disk paše na Asus P5K-E plato?
Motiti se je človeško.

Da. Kakšne težave si imel?

A WD7500AAKS disk paše na Asus P5K-E plato?

Definitivno. V primeru, da si dobil DOA disk to ne spada pod nekompatibilnost.

Ni DOA.
Plata ga ne prepozna.

Ampak ugotavljati, da ni problem v kablu, napajanju, disku, plati, OS-u, gonilniku itd... je za ene užitek, vreden tistih nekaj EUR.
Zame pač ni. Za Janeza Novaka tudi ne. Posebej, če je po izobrazbi recimo bankir.
Motiti se je človeško.

Si ga mogoče priklopil v kak JMicron SATA port (če ga plata ima)?

Zakaj, a tisto mogoče ni kompatibilno?

(intel port je bil)
Motiti se je človeško.

Pri merkurju sem gledal en računalnik:
procesor Intel dual core e5300 2,2 Mhz
grafična 9500 GT
3GB RAM-a

Cena 370EUR

Je ok za zelo tekoče delovanje windowsev 7 in gledanje HD filmov?

Da.
keks?

MrStein je izjavil:

Ni DOA.
Plata ga ne prepozna.

Ampak ugotavljati, da ni problem v kablu, napajanju, disku, plati, OS-u, gonilniku itd... je za ene užitek, vreden tistih nekaj EUR.
Zame pač ni. Za Janeza Novaka tudi ne. Posebej, če je po izobrazbi recimo bankir.

Problem je/je bil definitivno nekje drugje ker seveda ta disk nima in ne sme imet nobenih problemov. In glede da ostali po internetu nimajo podobnih problemov (vsaj google nič konkretnega ne najde) seveda omenjena konfiguracia deluje BREZ PROBLEMOV (kot sem že rekel, če je nekaj od tega okvarjenega, šlamparija pri priklapljanju, karkoli) se to ne šteje pod kompatibilnost.

Zakaj, a tisto mogoče ni kompatibilno?

(intel port je bil)

Kot sem že rekel zgoraj: zadeva je seveda kompatibilna in brezhibne komponente delujejo BP v tej navezi.

Ja, itak. Če ti tak praviš.

Jaz sem probal vse porte, kup različnih kablov, podatkovnih in napajalnih itd.
Potem sem zamenjal disk in je lepo delalo.
Prodajalec je rekel, da na njegovem PC stari disk dela brez problemov.
Motiti se je človeško.

Jah jest sem tudi dobil Cooler Masterjev Silent PRO 500 W PSU, ki na moji kišti ni trznil (kar sem ugotovil po porabljenem popoldnevu za sestavljanje). Na servisu je komp lepo pognal, hot-start na zelen kabel je delal, v drugem kompu prodajalca je bil pa prav tako mrtev. Določene stvari imajo probleme, ja, verjento jih pri HPjih in podobnih ni (če poženejo rped shippingom teste), ampak zaradi te majhne verjetnosti IMO ni pointa, da kupiš HPja. Razen če si pun keša.

PrimozR je izjavil:

...ampak zaradi te majhne verjetnosti IMO ni pointa, da kupiš HPja. Razen če si pun keša.

Razen če si pun prostega cajta, pol res ne.

Verjetnost pa je hecna. Saj zaleti se tudi redko kdo, pa so vsi zavarovani. Veliko jih več, kot je obvezno.
Motiti se je človeško.

Zaleti se jih več, kot jim zajebava PC. Pa daš tistih 20 EUR na vsakem spodobnem servisu, da ti komp sestavijo in stestirajo pa si rešen.

PrimozR je izjavil:

Zaleti se jih več, kot jim zajebava PC. Pa daš tistih 20 EUR na vsakem spodobnem servisu, da ti komp sestavijo in stestirajo pa si rešen.

Pravzaprav ne: v vsaki spodobni trgovini ti PC sestavijo in stestirajo ZASTONJ!

Koliko minut testirajo?
Motiti se je človeško.

Ponavadi čez noč. Ampak to je dovolj, da se pokažejo težave, kot je v tvojem primeru disk, kajne? Načeloma nekaj dela, če dela takoj.

MrStein je izjavil:

Koliko minut testirajo?

Zelo verjetno, da dlje kot HP:)
««
33 / 1155
»»