» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
851 / 1155
»»

TOP ::

Predator X je izjavil:

gddr85 je izjavil:

imo vzameš 9600k pa je to to, sploh če je za gaming

fant proc je 100€ dražji + cpu cooler. Kupt morš še konkretno Z370 plato in naštimat, da ne bo throttla.
Karkoli bo vzel verjetno igra 60hz in ni važn kaj točn bo vzel.
R5 2600 + 3200MHz ram (itak bo verjetno laufal na 2400MHz, če ne bo prestavil) ter B450 ~80-90€
Za tistih 100-150€ se vzame boljši GPu al pa mogoče raj 1TB ssd.

Če boš dal R5 2600 in naštimal DDR4 na 3200MHz kamot vzame tud RTX 2080. R5 2600 z 3200MHz rami je tud večinoma čist dost za 144Hz gaming, pa še hladen in tih.

Daj nehaj z temi 2600,če ne bo navijal,ker potem ma frekvenco kot moj prazgodovinski Intel na rezervni mašini,vzame naj 2600X ali 2700X za igre ,če vzame AMD.

Treer ::

Če ne bo navijal in sploh za tak znesek, bi moral biti 8700 no-brainer, samo tukaj gor seveda...vlada neka alternativna dimenzija :));((

sl0t3ch ::

Oj. Potrebuje kdo Asus 1060 3GB. Imam jo še v garanciji skoraj 1 leto...
Rabljena za špile, vendar grem na 1070 :-)

https://www.mimovrste.com/graficne-kart...

Predator X ::

gddr85 je izjavil:

Predator X je izjavil:

gddr85 je izjavil:

imo vzameš 9600k pa je to to, sploh če je za gaming

fant proc je 100EUR dražji + cpu cooler. Kupt morš še konkretno Z370 plato in naštimat, da ne bo throttla.
Karkoli bo vzel verjetno igra 60hz in ni važn kaj točn bo vzel.
R5 2600 + 3200MHz ram (itak bo verjetno laufal na 2400MHz, če ne bo prestavil) ter B450 ~80-90EUR
Za tistih 100-150EUR se vzame boljši GPu al pa mogoče raj 1TB ssd.

Če boš dal R5 2600 in naštimal DDR4 na 3200MHz kamot vzame tud RTX 2080. R5 2600 z 3200MHz rami je tud večinoma čist dost za 144Hz gaming, pa še hladen in tih.

budget je bil za en 2700/x afaik, 9600k je pa podobna cena in ne bo navijal

zakaj bi jemal K, če ne bo navijal. Poleg tega rabi konkretno Z plato.
Velik boljš je za gaming imet R5 2600/X ter B450 ter nek ram, ki ga naštela na xmp profile.

Nevem zakaj bi trenutno jemal 6C/6T proc... čisti nesmisel za tako ceno.

Zgodovina sprememb…

bajsibajsi ::

Treer je izjavil:

Če ne bo navijal in sploh za tak znesek, bi moral biti 8700 no-brainer, samo tukaj gor seveda...vlada neka alternativna dimenzija :));((

Zakaj pa kot alternativa procesorju i7 8700 ne more biti cenejsi r7 2700x (tudi brez navijanja)? Sploh, ker "OP" nikjer ne omenja, da ima namen igrati igre. Kaj poleg visjega TDP-ja in nizje stock turbo frekvence ima toliko slabsega, da i7 8700 opravicuje svojo ceno? Ko se ukvarjas z "grafiko" pogosto zelis multitaskati in ne le cakati, da CPU izvrsi encoding. Tu se pokaze bistvena prednost procesorja, ki je sposoben hendlati vec threadov (sinhrona uporaba razlicnih programov). Da ne omenjamo kolicine L2/L3, ki je konkretno v prid 2700x. Poleg tega je 2700x z odklenjenim mnozilnikom tako preprosto OC-jati, da lahko to naredi se stara mama s sivo mreno. Potem je tu se podpora visji frekvenci rama itd.

Skratka, Intel nikakor ne sme biti vec kar default izbira, ampak je, zlasti ob ugodnejsi ceni AMD-ja, vredno premisleka.

Treer je izjavil:

Cel Adobe teče bistveno hitreje na Intelu - vzemi raje 8700(k)

Sploh ni nujno, da tvoja trditev drzi v vsakem primeru. Poleg tega, tudi tam, kjer intel hitreje izvrsuje operacije, nikakor ne moremo govoriti o bistveno visji hitrosti. Omenil je, da precej dela s Premiere. Tu lahko ima Intel prednost pri Quicksync kodiranju; kar je logicno, saj AMD ne ponuja integriranega graficnega cipa. Kar pa v konkretnem primeru ne prinasa tezave, saj ima namen kupiti Nvidia GPU, kjer z dodanim pluginom izkoristi NVEC in pridobi bistveno visje hitrosti kot Intel na 630 cipu. V vsakem primeu bo video kvaliteta malenkost slabsa, saj oba procesorja/GPU v tem primeru izkoriscata strojno kodiranje.

Adobe res tece bistveno hitreje na Intel platformi? https://www.pugetsystems.com/labs/artic... Jaz razumem, da si totalno Intel fanboy, takisto je Predator AMD fan, ampak vseeno ne moremo mimo dejstva, da je R7 2700x soliden procesor z izjemno konkurencno ceno.

roCkY ::

Zadnjič sem spraševal za neko ATX PC kišto z možnostjo IR vklopa - ostal brez odgovorov. Pred meseci je bilo tega še nekaj po netu sedaj ne najdem nič več... brrr
Še navadno ležeče ohišje je težko najti.

Dilema je trenutno druga. Vzeti low power I7-8559U ali standarden CPU v rangu I7-8700(K) ali zmoglivejši. Gre za 4k HTPC. Kak video se bo tudi urejal na njem - bolj na mesečnem nivoju. Igre praktično sploh niso opcija zato dodatna grafa ni potrbna. So pa razlike med "vgrajenimi" grafičnimi procesorji. Kaj se priporoča, da bo zadeva za neko obdobje recimo vsaj 5-8 let OK.

"Škatlica" z varčnim procesorjem posledično malo gretja in hrupa z napajalnikom zunaj zgleda obetavno. Benchmarki I7-8559U tudi niso slabi a vseeno precej pod klasičnimi. Diska bi moralo biti za silo zadosti. Ostalo gre pač na NAS. Zunanja zvočna z optičnim priklopom je na zalogi.
Koliko je v praksi razlike pri editiranu videa med 16 in 32 GB RAM. 16GB prispeva nekaj toplote in spije nekaj.

https://www.ebay.co.uk/itm/NUC-Mini-PC-...

MiškoPiškot ::

Rtx 2070 še gre z r5 2600 ali bo botlneck ?

D3m ::

Gre.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Treer ::

bajsibajsi je izjavil:

Treer je izjavil:

Zakaj pa kot alternativa procesorju i7 8700 ne more biti cenejsi r7 2700x (tudi brez navijanja)? Sploh, ker "OP" nikjer ne omenja, da ima namen igrati igre.

Hmmm, kaj je bilo pa potem tole:

fr4nc je izjavil:

Gaming računalnik do 1400EUR
Bi blo OK?
https://www.mindfactory.de/shopping_car...

Za tak znesek in za nameček celo izključno za gaming + če se še ne bo navijalo, je 8700 daleč najboljša izbira, sploh ker se da potem stisnit zraven celo 2080.

MiškoPiškot je izjavil:

Rtx 2070 še gre z r5 2600 ali bo botlneck ?

Za 1440p bo še nekako, pri 1080p 100Hz+ pa bo hud bottleneck.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Treer ()

quaror ::

Še pomoč in nasvet pri moji konfiguraciji. (igre na 1080p,sicer 4k monitor, nezahteven uporabnik). Brez navijanja, želja da je čim tišje, naročam na funtech:

Ryzen 2600 181,54 €
ASUS MB PRIME A320M-K 52,25 € A rabim boljšo matično, mi podpira izbrani RAM?
DDR4 16GB PC 2800 CL17 G.Skill KIT(2x8GB) Aegis 125,10 € Kako je z ramom, mi matična sploh podpira višje frekvence?
Hladilnik Scythe SCMG-5PCGH Mugen 5 "PCGH Edition" 52,17 € Po hitrem raziskovanju najtišji med CPU hladilniki?
Sapphire Nitro+ Radeon RX 580 4G 255,81 € A ima grafična 0 dB na idle?

Skupaj 666,87 €

Imam že obstoječe ohišje Fractal Design R4, napajalnik RM750x Corsair, HDD 1,5 TB in SSD 500GB.

Hvala že vnaprej za vso pomoč.

Jarno ::

Lahko, da ti bodo še računali posodobitev BIOS-a za tvoj procesor, zato je že v začetku morda bolje vzeti B450 matično ploščo, ki podpira ryzen procesorje serije 2x00.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Če ne boš navijal vzemi, potem 2600X tistih par 30e več.In plato vzemi B450 ne pa tale stara jajca.

Tsunamii ::

Pozdravljeni.
Za brata imam prosnjo. Kupuje racunalnik do 1200EUR ( brez tipkovnice in monitorja) vendar je pogoj da je v Sloveniji in na obroke. JE pa zazeljeno da je racunalnik sestavljen.
Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tsunamii ()

MostWanted ::

Tsunamii je izjavil:

Pozdravljeni.
Za brata imam prosnjo. Kupuje racunalnik do 1200EUR ( brez tipkovnice in monitorja) vendar je pogoj da je v Sloveniji in na obroke. JE pa zazeljeno da je racunalnik sestavljen.
Hvala.

naj raje vzeme kredit na banki, ker na obroke v trgovinah ne priznavajo popustov, spletnih popustov itd...

funtech, mlacom,...

hojnikb ::

ali pa se našpara teh 1200e in kupi v DE. PC spet ni življenskega pomena, da bi ga mogu takoj na obroke kupit.
#brezpodpisa

gustek_si ::

Vzemi ROG SWIFT PG27UQ in dve 2080 RTX da boš na med-high gnal 4K na 144fps konstanto.

Tsunamii ::

hojnikb je izjavil:

ali pa se našpara teh 1200e in kupi v DE. PC spet ni življenskega pomena, da bi ga mogu takoj na obroke kupit.

Se podpisem. Tako sem sam kupil pred 2 leti in prisparal vsaj 200€ in več..

IcyFox ::

Živjo, ker je moja platforma že dokaj zastarela in ne zmore več opravljati vsakdanjih opravil, sem se odločil, da bi jo nadgradil oz. popolnoma zamenjal. Težave je predvsem v I3 4170, ki zelo počasi dela v programih kot so Premiere in Blender, tudi renderji so neizmerno počasni. Poleg tega I3 imam še H81 ploščo in 8 GB RAMa ter R9 280x 3GB grafično. Ali je smiselno nadgraditi samo RAM in procesor ali menjati celoten sestav? Sem pripravljen odšteti tam do 300€ za nov sestav...

torej imaš PC primarno za rendiranje?
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

torej imaš PC primarno za rendiranje?

Da, primarno za rendiranje in delo v omenjenih programih (Premiere, After Effects, Blender)

Primer?

Stare komponente prodaš za nove in si na nuli.

https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

D3m je izjavil:

Primer?

Stare komponente prodaš za nove in si na nuli.

https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...

Torej bi prodal tudi grafično? Koliko pa je vredna samo platforma, brez grafične?

Če bi kje dobil poceni i7 4770k/4790k bi bila kar razlika, samo jih na bolhi nisem našel. Težava pri tebi nastopi predvsem pri ceni novega, zmogljivega sestava, ker je bolj tam okrog 400EUR+ (16BG ram, plošča, cpu, cpu hladilnik v kolikor vzameš intela).
Če kupuješ novo pri nas, si še na najboljšem z r5 2600 , lahko pa počakaš na zen refresh.
Edit: če uspeš prodat stare komponente, toliko bolje.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Jarno je izjavil:

Če bi kje dobil poceni i7 4770k/4790k bi bila kar razlika, samo jih na bolhi nisem našel. Težava pri tebi nastopi predvsem pri ceni novega, zmogljivega sestava, ker je bolj tam okrog 400EUR+ (16BG ram, plošča, cpu, cpu hladilnik v kolikor vzameš intela).
Če kupuješ novo pri nas, si še na najboljšem z r5 2600 , lahko pa počakaš na zen refresh.

Sem tudi sam že gledal za I7 pa jih nisem nikjer zasledil. Kok pa je dejansko razlike med 2. generacijo Ryzena in prvo? Se splača precej več plačat za 2. generacijo?

Med r5 1600X in r5 2600 v zmogljivosti ni prevelike razlike, doplačaš pa okrog 30€. Pri 1600X morda skozi prideš tudi s kakšno cenejšo matično, brez, da bi ti morali posodabljati BIOS, kar tudi stane. Če boš obdržal grafično.
Do naslednje zen generacije je okoli pol leta, dražje pa ne bo toliko. Morda bo spet problem v matičnih na začetku (posodabljanje bios-a).
#65W!

Par vprašanj, ali so B450 plošče primerne za overclockanje in ali potrebujejo BIOS update, da podpirajo Ryzen 2? Pri plošči piše da podpira 3200, 2933 RAM, ali to pomeni da 3000 MHz RAM ne bo deloval s polno hitrostjo?

ne ne potrebujejo bios update.
Za overclockat so, samo ne pricakuj norih overclockov na budget 3 phase plati.

ram je loterija; lahko laufa bp na xmp profilu ali te pa jebe ze na 2933mhz+
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

ne ne potrebujejo bios update.
Za overclockat so, samo ne pricakuj norih overclockov na budget 3 phase plati.

ram je loterija; lahko laufa bp na xmp profilu ali te pa jebe ze na 2933mhz+

Kako to misliš, da je loterija? Torej ni vredno več plačati za večjo hitrost RAMa, če je možnost da bo počasnejša?

ryzen je zelo zbircen glede ramov. js mam 3000mt hynixe (viper4) kit, pa mi z 2200g niti na stock nastavitvah ne dela stable. Je potrebno se nekaj tweakanja, za katerga nimam volje.

zato z ryzenom ce hoces bit ziher, vzames b die rame
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

ziga1990 ::

moja 1700 nemore doseči 3000mhz kar sem uspel dobiti stabilno je 2933mhz
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

ryzen dram calc pa dvigovanje vsoc je ponavadi the way to go, ce se hoces igrat.
#brezpodpisa

Gledal sem G.Skill Aegis 16GB 3000MHz ploščico, je potem bolj smiselno vzeti 2933 ploščico?

b3D_950 ::

Memory QVL nihče ne gleda?
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

b3D_950 je izjavil:

Memory QVL nihče ne gleda?

pomeni točno _nič_

IcyFox je izjavil:

Gledal sem G.Skill Aegis 16GB 3000MHz ploščico, je potem bolj smiselno vzeti 2933 ploščico?

vzami take, ki so certificirane za ryzen, bo najbol sigurno
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Vzemi 3000 ali 3200 in je mir.Od Crucial BALLISTIX SPORT delajo preverjeno in od GSkill večinoma mislim da so najboil kompaktibilni.

Nič ni ziher, tut če je na QVL listi plate. Prvič, DRAM ICje proizvajalci skos menjujeo, kot drugič je pa pr ryzenu kr loterija kakšno plato vzameš, kakšen bios maš gor in kako dober je IMC.

Men recimo še ni ratal spravit viper4 3000mt na nazivno frekvenco. Že z 2800MT mam težave, kr ni fully stable.

Tako da beware.
#brezpodpisa

OldSkul ::

Jarno je izjavil:

Poceni jih še ni, ker so še vedno dobri procesorji in jih ni veliko v obtoku. Sam se ga vzel za 190 eur, navil in sem dober še za nekaj časa. Prešel sem iz i5 4570.

hojnikb je izjavil:

Nič ni ziher, tut če je na QVL listi plate. Prvič, DRAM ICje proizvajalci skos menjujeo, kot drugič je pa pr ryzenu kr loterija kakšno plato vzameš, kakšen bios maš gor in kako dober je IMC.

Men recimo še ni ratal spravit viper4 3000mt na nazivno frekvenco. Že z 2800MT mam težave, kr ni fully stable.

Tako da beware.

Kako plato tole maš.

v podpisu
#brezpodpisa

Ja nič novega Gigašrot,tudi jaz sem imel iste probleme,dokler nisem plato zamenjal za Asus.

ni problem gigabyta, IMC pr ryzenu je v pizdi in hynix ram ne pomaga nič pri temu.
Bi vzel kakšno drugo znamko, samo gigabyte je mel za takšen budget proper fan control z semi pasivnim načinom.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Sem gledal ene "poceni" Patriot rame na mindfactory, bral komentarje (tukaj so relevantni tile za ryzna) in nekaterim je delalo v OC modusu BP, enemu pod specifikacijo, tretji je moral ročno tweakat, predvsem odvisno od matične plošče.
#65W!

Js sn dal tajminge na ročno (safe preset v dram calcu), vsoc na 1,10V pa stvar ni stable niti na 3000MT (crkne takoj po stress testih), na 2800MT pa crkne po kaki uri HCI mučenja (150% pokritost give or take). Ostane mi samo še ročno tweakanje subtajmingov pa še več vsoc napetosti.

Me prav zanima kok od teh reportv je dejansko stable. Ker meni tudi z XMP profilom zboota v winse bp in tudi deluje en čas, ampak nitu slučajn ni stable.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

finkec ::

Vidim da je glih debata o ramih, gledam katere rame bi vzel pa ne vem kaj naj. Vzel bi sicer g.skill flare x vendar ga ni na seznamu (msi b450i) naj pa bi bil super za ryzen. Sicer bi raje vzel za 100eur manj vengenance ali ripjaws v, čeprav so cl 16 namest 14 vendar tudi ti niso na seznamu. Kakšni problemi so tejle rami za ryzen, katastrofa.

finkec ::

roCkY je izjavil:

Zadnjič sem spraševal za neko ATX PC kišto z možnostjo IR vklopa - ostal brez odgovorov. Pred meseci je bilo tega še nekaj po netu sedaj ne najdem nič več... brrr
Še navadno ležeče ohišje je težko najti.

Dilema je trenutno druga. Vzeti low power I7-8559U ali standarden CPU v rangu I7-8700(K) ali zmoglivejši. Gre za 4k HTPC. Kak video se bo tudi urejal na njem - bolj na mesečnem nivoju. Igre praktično sploh niso opcija zato dodatna grafa ni potrbna. So pa razlike med "vgrajenimi" grafičnimi procesorji. Kaj se priporoča, da bo zadeva za neko obdobje recimo vsaj 5-8 let OK.

"Škatlica" z varčnim procesorjem posledično malo gretja in hrupa z napajalnikom zunaj zgleda obetavno. Benchmarki I7-8559U tudi niso slabi a vseeno precej pod klasičnimi. Diska bi moralo biti za silo zadosti. Ostalo gre pač na NAS. Zunanja zvočna z optičnim priklopom je na zalogi.
Koliko je v praksi razlike pri editiranu videa med 16 in 32 GB RAM. 16GB prispeva nekaj toplote in spije nekaj.

https://www.ebay.co.uk/itm/NUC-Mini-PC-...

Glede ir vklopa, mislim da mora to podpirati matična plošča. Nekaj časa nazaj sem imel na asrock plošči z nekim ir receiverjem. Tako da najboljše da gledaš plošče z možnostjo vklopa preko ir headerja nekaj takega.

roCkY ::

Sem se odločil za NUC. Čakam dobavo...

Se bo treba navadit, da se ne bo vklopil z daljincem. Ga bo pač treba spat dajat oz. čimmanj moteče spanje nastavit namesto izklopit z daljincem.

hojnikb je izjavil:

ryzen dram calc pa dvigovanje vsoc je ponavadi the way to go, ce se hoces igrat.

1. Z dvigovanjem vsoc ne dosežeš prav veliko ker je ~1,05V dovolj za ~1600MHz lahko dosežeš le nestabilnost.
2. VRAM se dvogne na 1,375V ali celo na 1,4V.
3. Sploh ni potreben ryzen dram calc. rab sam hypoon al pa mogoče latest bios pa si.

Glede QVL liste si pa na sitem kot pri intelu ni nujn, da bodo vsi rami delal na XMP frekvenci.

Zgodovina sprememb…

vse to ze probano in ni haska.
#brezpodpisa

Potem ti je problem ram in ne kompaktibilnost ali imc na 2200G

bo zgleda kr IMC...
#brezpodpisa
««
851 / 1155
»»