Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi
DarwiN ::
Dobra sestava, a hkrati slaba :) Tvoje zahteve namreč kar kričijo po uporabi mini-ITX sestave... To je prihodnost.
Tole
Kot vidiš, nisem šparal.. Lahko vzameš komot I5 in cenejši hladilnik ali kar box hladilnik. Ampak če je budget, why not, jaz pravim.
Drgač pa imaš tih Be-Quiet cooler, tih semi-modularni PSU, skratka vse top.. In seveda lepo kompaktno ohišje, čigar barvo in pleksi (da ali ne) lahko izbiraš
Tole
Kot vidiš, nisem šparal.. Lahko vzameš komot I5 in cenejši hladilnik ali kar box hladilnik. Ampak če je budget, why not, jaz pravim.
Drgač pa imaš tih Be-Quiet cooler, tih semi-modularni PSU, skratka vse top.. In seveda lepo kompaktno ohišje, čigar barvo in pleksi (da ali ne) lahko izbiraš
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
WALSH ::
Super, hvala DarwiN. Kaj pa so pomanjkljivosti teh malih škatel? Zadeva mi je všeč in mogoče bi res zamenjal i7 z i5, 1,5TB z 1TB. A grafična je pa tu integrirana?
smacker ::
Pomanjkljivosti malih škatel je bolj malo. Pri izbiri komponent moraš pazit, da vse paše not, kar pomeni da si kasneje pri nadgradnjah spet malenkost omejen. Najbolj se pozna izbira grafične in hladilnika. Potem je tu še slabša pretočnost zraka v ohišju, kar pa pri tebi ne bo problem, ker ne boš navijal in igral iger. Pa malo bolj premišljeno se je treba lotit sestave. Vse skupaj pride zelo natlačeno in moraš pazit kaj priklopit prej in kaj pozneje. Zadnje kar hočeš je, da moraš cooler dol vzet, zato da nek kabel priklopiš :D
Če jemlješ mini-ITX potem obvezno vzameš semi-modularni napajalnik, ki ga predlaga Darwin. Zadeva zgleda na koncu tako:
Pri tem je še kako praktično da lahko nepotrebne kable odklopiš iz napajalnika. Tudi cooler je boljši od tistega, ki sem ga jaz predlagal (tudi dražji). Moj predlog bi zadostil potrebam, a pri mali kišti hočeš tišino, zato je smiselno vzet tudi ta cooler. Stock ne priporočam, v tem ohišju si želiš pokončen cooler, da ti čimbolje potisne vroč zrak pri zadnji odprtini ven, stock cooler ga bo tiščal v pleksi stranico. Sploh ko boš dal video renderirat čez noč, boš vesel da se ti ne bo komp pregrel.
Darwin je (mislim vsaj) spregledal eno podrobnost. Rame boš pomoje moral vzet nizko-profilne, ti so namreč precej visoki. Problem je, ker pride ventilator od coolerja čez RAM slot, pod njega pa lahko spraviš samo nizkoprofilne RAMe. Lahko to rešiš tako, da ventilator pritrdiš par milimetrov višje, ampak ne vem če boš imel prostor za to - višina hladilnika je 160mm, ohišje pa dovoljuje do max 160mm. Če temu par mm dodaš, zna bit problem. Torej v Darwinovem buildu zamenjaš RAMe za te: http://www.mindfactory.de/product_info....
Grafična je že v i3/i5/i7 procesorju, zato je ne potrebuješ (tudi moj build je brez grafične).
Če jemlješ mini-ITX potem obvezno vzameš semi-modularni napajalnik, ki ga predlaga Darwin. Zadeva zgleda na koncu tako:
Pri tem je še kako praktično da lahko nepotrebne kable odklopiš iz napajalnika. Tudi cooler je boljši od tistega, ki sem ga jaz predlagal (tudi dražji). Moj predlog bi zadostil potrebam, a pri mali kišti hočeš tišino, zato je smiselno vzet tudi ta cooler. Stock ne priporočam, v tem ohišju si želiš pokončen cooler, da ti čimbolje potisne vroč zrak pri zadnji odprtini ven, stock cooler ga bo tiščal v pleksi stranico. Sploh ko boš dal video renderirat čez noč, boš vesel da se ti ne bo komp pregrel.
Darwin je (mislim vsaj) spregledal eno podrobnost. Rame boš pomoje moral vzet nizko-profilne, ti so namreč precej visoki. Problem je, ker pride ventilator od coolerja čez RAM slot, pod njega pa lahko spraviš samo nizkoprofilne RAMe. Lahko to rešiš tako, da ventilator pritrdiš par milimetrov višje, ampak ne vem če boš imel prostor za to - višina hladilnika je 160mm, ohišje pa dovoljuje do max 160mm. Če temu par mm dodaš, zna bit problem. Torej v Darwinovem buildu zamenjaš RAMe za te: http://www.mindfactory.de/product_info....
Grafična je že v i3/i5/i7 procesorju, zato je ne potrebuješ (tudi moj build je brez grafične).
AC_DC ::
Napajalnika se ne da obrniti na 180° ? Sedaj bo namreč sesal vroč zrak iz notranjosti ohišja.
DarwiN ::
Darwin je (mislim vsaj) spregledal eno podrobnost. Rame boš pomoje moral vzet nizko-profilne, ti so namreč precej visoki. Problem je, ker pride ventilator od coolerja čez RAM slot, pod njega pa lahko spraviš samo nizkoprofilne RAMe. Torej v Darwinovem buildu zamenjaš RAMe za te: http://www.mindfactory.de/product_info.....
Dark Rock 3 ima samo en ventilator, ki ga lahko namestiš na katerokoli stran coolerja - torej tam kjer ni ramov.. Ampak ja, lahko vseeno vzame te rame z nizkim profilom. Za vsak slučaj. :)
You don't see faith healers working in hospitals
Hvala vsem, ki dajete nasvete :) Nevm no, bolj, ko razmišljam, bol se nagibam h klasičnem ohišju, ker se mi zdi, da je bolše glede nadgradljivosti v prihodnih letih (več prostora za stvari itd.).
A mi bo žav,čez leto ali dve, če vzamem i5 procesor? Za diske je že skor fix, da vzamem 250GB SSD in pa 1TB navadnega. Ramov bom vzel 16GB, vendar bi vzel takšno matično, da bom lahko v prihodnosti nadgradil na več(recimo 64GB, če bo potreba). Grafične vrjetno zaenkrat ne potrebujem, če je že vgrajena, če bo pa potreba pa dokupim (zato bi tudi raje imel klasično ohišje).
Sem previden zato, ker sem 1 leto nazaj kupil MAC mini računalnik in skoraj že 4K monitor, pa sem k sreči dovol hitro izvedel, da MAC mini sploh ne podpira 4K resolucije. No potem sem pa tak večino časa bil na WIN preko BootCampa, ki pa za moje potrebe ni deloval, tako kot bi moral tak računalnik. Zato sem se odločil, da zadevo prodam in kupim navadni namizni računalnik.
Hvala še enkrat vsem za nasvete, pa prosim, če se debata kar nadaljuje, da najdemo najbolšo možno rešitev (če je že nismo) :)
A mi bo žav,čez leto ali dve, če vzamem i5 procesor? Za diske je že skor fix, da vzamem 250GB SSD in pa 1TB navadnega. Ramov bom vzel 16GB, vendar bi vzel takšno matično, da bom lahko v prihodnosti nadgradil na več(recimo 64GB, če bo potreba). Grafične vrjetno zaenkrat ne potrebujem, če je že vgrajena, če bo pa potreba pa dokupim (zato bi tudi raje imel klasično ohišje).
Sem previden zato, ker sem 1 leto nazaj kupil MAC mini računalnik in skoraj že 4K monitor, pa sem k sreči dovol hitro izvedel, da MAC mini sploh ne podpira 4K resolucije. No potem sem pa tak večino časa bil na WIN preko BootCampa, ki pa za moje potrebe ni deloval, tako kot bi moral tak računalnik. Zato sem se odločil, da zadevo prodam in kupim navadni namizni računalnik.
Hvala še enkrat vsem za nasvete, pa prosim, če se debata kar nadaljuje, da najdemo najbolšo možno rešitev (če je že nismo) :)
I5 in i7 bota zastarala skupaj, med njima je minimalna razlika v zmogljivosti. Za tvoje potrebe je i5 čist dovolj, kot sem že napisal bi z i7 pač malo hitreje video zrenderiral. Če to delaš poredko, ni problem, će pa delaš to vsak dan 8ur in si odvisen od rokov, ki jih postavljajo stranke, pa je druga pesem :)
Pri RAMih je tak, da miniITX matična podpira 2x16GB, tak da lahko maš tud 32GB. Ampak hitreje deluje 2x8 kot 1x16, zaradi Dual Channel - hkrati uporablja oba, zato je prenos podatkov po vodilih hitrejši.
Je pa res, če se odločiš igrat kaj, pri klasični kišti samo grafo dokupiš pa maš. Pri Miniju lahko tud daš grafo, samo morš pazit kakih dimenzij je, pa grel se bo ko sam vrag. Edina prednost minija je, da jemlje manj placa. Videz je že subjektiven, enim je pač lepši. Jaz bom še lep cajt na vlki kišti ostal :)
Če planiraš grafo kupit v prihodnje in klasično kišto, potem vzemi napajalnik iz mojega builda, ma več Watov za isto ceno, odvečni kabli pa ti nebojo v napoto. Cooler lahko vzameš tud ta boljši, če ti ni predrag. Ga mam sam doma (zato sem tut za RAMe vedel :D) in je top.
Pri RAMih je tak, da miniITX matična podpira 2x16GB, tak da lahko maš tud 32GB. Ampak hitreje deluje 2x8 kot 1x16, zaradi Dual Channel - hkrati uporablja oba, zato je prenos podatkov po vodilih hitrejši.
Je pa res, če se odločiš igrat kaj, pri klasični kišti samo grafo dokupiš pa maš. Pri Miniju lahko tud daš grafo, samo morš pazit kakih dimenzij je, pa grel se bo ko sam vrag. Edina prednost minija je, da jemlje manj placa. Videz je že subjektiven, enim je pač lepši. Jaz bom še lep cajt na vlki kišti ostal :)
Če planiraš grafo kupit v prihodnje in klasično kišto, potem vzemi napajalnik iz mojega builda, ma več Watov za isto ceno, odvečni kabli pa ti nebojo v napoto. Cooler lahko vzameš tud ta boljši, če ti ni predrag. Ga mam sam doma (zato sem tut za RAMe vedel :D) in je top.
I5 in i7 bota zastarala skupaj, med njima je minimalna razlika v zmogljivosti. Za tvoje potrebe je i5 čist dovolj, kot sem že napisal bi z i7 pač malo hitreje video zrenderiral. Če to delaš poredko, ni problem, će pa delaš to vsak dan 8ur in si odvisen od rokov, ki jih postavljajo stranke, pa je druga pesem :)
Aja, pol mi pa res i5 bol prav pride, ker bol poredko delam videe (pa še to bol za hobi in osebno rabo, da nimam 100 posnetkov iz GoPro na računalniko).
Kaj pa je razlika med temi i5 procesorji, ko jih je tolk različnih? Vrjetno sam novejše izvedbe in zato različne cifre (i5 6600, i5 4460,...).
Isto vprašanje me zanima glede ramov. Tolk enih različnih 16GB ramov, pa različne cene?!
Bom pogledal spet oba builda in skompenziral.
Se opravičujem, ker tolko sprašujem, sam me res zanimajo te zadeve :) Hvala za odgovore
Procesorji: prva cifra ti pove generacijo, i5 4460 je 4. generacija in že kar precej star CPU. 6 so najnovejši in 6600 je najmočnejši 4 jederni (najvišja frekvenca). Boljši je samo 6600k, ki se ga da navijat. Za navijanje rabiš tudi drugo matično, chipset Z170.
RAM: loči se tip (DDR3, DDR4). DDR4 je novejša tehnologija, ampak so cene že primerljive z DDR3. Poleg velikosti in tipa je pri ramih pomembna še frekvenca. I5 6600 deluje z RAMI, ki majo frekvenco 2133MHz. Če maš več, je treba frekvence navit. Pri tem ne pridobišš ravno veliko na zmogljivosti, razlike so minimalne. Še en podatek ki se primerja, so latence. Pomeni časovno zakasnitev, ki je potrebna za branje podatkov iz RAMa, zato so manjše latence boljše. Latence so izražene v "ciklih" in so zato obratno sorazmerne s frekvenco - RAMi z višjo frekvenco imajo večje latence. Ko primerjaš 2 RAMa, jih primerjaš po vrednosti: frekvenca/latenca. Tisti, ki ima to vrednost višjo, je boljši. Ampak razlike so pri normalni rabi neopazne, ti samo glej da bo 16GB, DDR4 in 2133Mhz. Eni RAMi imajo še aluminjasta hladilna rebra, drugim pa pač čip prosto ven gleda. Nekih težav s pregrevanjem RAMov neboš imel, ker ne boš navijal.
RAM: loči se tip (DDR3, DDR4). DDR4 je novejša tehnologija, ampak so cene že primerljive z DDR3. Poleg velikosti in tipa je pri ramih pomembna še frekvenca. I5 6600 deluje z RAMI, ki majo frekvenco 2133MHz. Če maš več, je treba frekvence navit. Pri tem ne pridobišš ravno veliko na zmogljivosti, razlike so minimalne. Še en podatek ki se primerja, so latence. Pomeni časovno zakasnitev, ki je potrebna za branje podatkov iz RAMa, zato so manjše latence boljše. Latence so izražene v "ciklih" in so zato obratno sorazmerne s frekvenco - RAMi z višjo frekvenco imajo večje latence. Ko primerjaš 2 RAMa, jih primerjaš po vrednosti: frekvenca/latenca. Tisti, ki ima to vrednost višjo, je boljši. Ampak razlike so pri normalni rabi neopazne, ti samo glej da bo 16GB, DDR4 in 2133Mhz. Eni RAMi imajo še aluminjasta hladilna rebra, drugim pa pač čip prosto ven gleda. Nekih težav s pregrevanjem RAMov neboš imel, ker ne boš navijal.
Mojster smacker najlepša hvala za podrobno razlago :)
Sem sestavo zdj računalnik skup (ohišje sem dal kar eno, ker jih je ogromno in si moram vzet čas :D ). Prosim, če pogledate, da nisem kej zafrkno glede kombinacije vsega. In pa, če bi bilo smiselno katero komponento zamenjati s katero od cenejših variant. S tem mislim, da imam mogoče katero komponento za brezveze "tak dobro" not. :D
https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Sem sestavo zdj računalnik skup (ohišje sem dal kar eno, ker jih je ogromno in si moram vzet čas :D ). Prosim, če pogledate, da nisem kej zafrkno glede kombinacije vsega. In pa, če bi bilo smiselno katero komponento zamenjati s katero od cenejših variant. S tem mislim, da imam mogoče katero komponento za brezveze "tak dobro" not. :D
https://www.mindfactory.de/shopping_car...
user-pass ::
O izkoristku dual channel bi se dalo razpravljati, to je bolj kot ne marketinska fora, poleg tega je lazje cez leto ali dve nadgrajevati 1x16GB na 2x16 kot 2x8GB na karkoli.
Zgleda vse ok. Pri ohišju samo opozorilo: mindfactory kasira dodatnih 20€ poštnine, zato preveri še cene pri nas. Še par meni všečnih ohišij: Fractal Define R5, Corsair Carbide Clear 400C, NZXT H440 (tega imam doma )
Itak bo vzel ATX, ma 4 RAM slote, tak da lahko ma 2x8 in kasneje komot nadgradi na 4x8. Skoristi Dual-Channel od začetka + ima možnost nadgradnje.
Itak bo vzel ATX, ma 4 RAM slote, tak da lahko ma 2x8 in kasneje komot nadgradi na 4x8. Skoristi Dual-Channel od začetka + ima možnost nadgradnje.
D3m0r4l1z3d ::
pri dualchannel znajo bit kr razlike v minimumih, ko je cpu bottleneck
stran te teme je 666. in dualchannel debata je še vedno aktivna, bravo
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: D3m0r4l1z3d ()
D3m0r4l1z3d ::
si pozabil na pravilo Link
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
hojnikb ::
vidim da te je cas povozu
ram lahko se kr vpliva na performance v dolocenih situacijah.
se en ociten primer ram bottlenecka
http://www.techspot.com/review/1089-fal...
ram lahko se kr vpliva na performance v dolocenih situacijah.
se en ociten primer ram bottlenecka
http://www.techspot.com/review/1089-fal...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
Zgleda vse ok. Pri ohišju samo opozorilo: mindfactory kasira dodatnih 20€ poštnine, zato preveri še cene pri nas. Še par meni všečnih ohišij: Fractal Define R5, Corsair Carbide Clear 400C, NZXT H440 (tega imam doma )
A 20€ je poštnine + 20€ sam zaradi ohišja?
Na katero stran pa se še splača pogledat in naročit zadeve? Ohišje naprimer.
Hvala zzbil, bom pogledo!
Zanima me še, če je napajalnik 450W dovolj močan, če bom v prihodnosti dokupil še grafično kartico?
Dodam še link od sestave, da nebo treba iskati po temi: https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Zanima me še, če je napajalnik 450W dovolj močan, če bom v prihodnosti dokupil še grafično kartico?
Dodam še link od sestave, da nebo treba iskati po temi: https://www.mindfactory.de/shopping_car...
Načeloma ja, če ne boš kakih rabljenih Radeonk kupoval, ki so zahtevale elektrarno v kleti :D
Lahko pa še dodaš 20€ pa dobiš modular z 650W: http://www.mindfactory.de/product_info....
Lahko pa še dodaš 20€ pa dobiš modular z 650W: http://www.mindfactory.de/product_info....
kravicakatka ::
Živjo,
Ker mi je prenosnik dokončno izdahnil, iščem zamenjavo zanj. Kar sem do sedaj gledala, mislim, da bom najceneje našla škatlo za naslednjih par let, če pogledam za rabljenimi stacionarci in monitorji. Računalnik bo za obično rabo (net, filmi) + za faks (matlab, mathematica) + kakšen špil (kake strategije in ne pretirano zahtevni špili - mislm da je Divinity Original Sin še najbolj zahtevna, kar jih igram). Imate kakšen nasvet kakšne specifikacije bi zadostovale? Trenutno gledam starejše i5 z 8gb ram-a, če ima SSD disk je to prednost. Spodaj je en primerek, za katerega hoče prodajalec 250€. Bi bil primeren?
osnovna plošča: gigabyte GA-Z77M-D3H
procesor: i5 3330 3.0G 6MB LGA1155
ram: HYNIX 4GB PC12800
disk SSD: OCZ Vertex 4 64GB 25/S600
disk HD: WD WD10EZRX 1TB 64M/S600 Green
ohišje: Xigmatek Asgard USB 3.0
grafična kartica: gigabyte GTX 750 Ti 2 GB (GV-N75TOC-2GI)
napajalnik: CORSAIR CS650M 650W 80+Gold modular
optična enota: DVD-R/RW
operacijski sistem: sveže naložen WIN 10, original licenca
grafična kartica kupljena 09.09.2014, garancija do 09.09.2016
napajalnik kupljen 03.03.2015, garancija do 03.02.2018
ostale komponente kupljene 02 2013
Hvala vnaprej
Ker mi je prenosnik dokončno izdahnil, iščem zamenjavo zanj. Kar sem do sedaj gledala, mislim, da bom najceneje našla škatlo za naslednjih par let, če pogledam za rabljenimi stacionarci in monitorji. Računalnik bo za obično rabo (net, filmi) + za faks (matlab, mathematica) + kakšen špil (kake strategije in ne pretirano zahtevni špili - mislm da je Divinity Original Sin še najbolj zahtevna, kar jih igram). Imate kakšen nasvet kakšne specifikacije bi zadostovale? Trenutno gledam starejše i5 z 8gb ram-a, če ima SSD disk je to prednost. Spodaj je en primerek, za katerega hoče prodajalec 250€. Bi bil primeren?
Hvala vnaprej
kravicakatka ::
kravicakatka je izjavil:
Živjo,
Hvala vnaprej
Heh, očitno je nekdo videl to objavo in me prehitel in kupil omenjeni komp na bolhi. No kakorkoli, če mi lahko svetujete kakšne komponente naj iščem, bi vam bila ful hvaležna.
Hmelko ::
Lp,katero grafiko in napajalec na plato MSI B150 GAMING M3 LGA1151 ATX. Cena napajalca in grafike tja do 350€
za grafiko počakaj na izid RX480, napajalc bo pa kak cooler master b500 čist ok
#brezpodpisa
predvidena cena je 199$
Rang pa nekje 970/980GTX, sepravi ene x2 hitrejša od 960ke
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
Hmelko ::
Ok pol pa z grafiko počakam. Me še zanima če lahko dam v to plato grafično kartico radeona hd4850,seveda začasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hmelko ()
SuperVeloce ::
nima smisla, uporabljaš intelovo integrirano takrat.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
Razmišljam o vseh možnih kombinacijah, da najdem tisto tapravo, preden grem v nakup. Zaenkrat je fix, da vzamem i5 6600 procesor in en malo boljši napajalnik - kot si predlagal smacker in pa oba diska. Zdej imam samo še za premislit oz. vas povprašat glede: Ramov, plate, hladilnika in pa grafične kartice.
Rame bi zamenjal z: http://www.mindfactory.de/product_info.... so kul?
Potem bi mogoče menjal plato, ker kolker sem spraševal okol, bi za moje zahteve lahk imel tudi kakšno slabšo. Nekdo mi je predlagal plato z B150 čipovjem, ki je nekoliko cenejša in s podobnim performansom (js se ne spoznam :) ).
Nekdo mi je rekel, da ne rabim imeti oz. dokupiti dodatnega hladilnika za na procesor - je to res?
No, potem pa sem razmišljal še, da bi pa mogoče kr zdej kupil zravno še eno grafično kartico srednjega razreda.
Hvala vsem za pomoč!
Rame bi zamenjal z: http://www.mindfactory.de/product_info.... so kul?
Potem bi mogoče menjal plato, ker kolker sem spraševal okol, bi za moje zahteve lahk imel tudi kakšno slabšo. Nekdo mi je predlagal plato z B150 čipovjem, ki je nekoliko cenejša in s podobnim performansom (js se ne spoznam :) ).
Nekdo mi je rekel, da ne rabim imeti oz. dokupiti dodatnega hladilnika za na procesor - je to res?
No, potem pa sem razmišljal še, da bi pa mogoče kr zdej kupil zravno še eno grafično kartico srednjega razreda.
Hvala vsem za pomoč!
AC_DC ::
Pri intel skylake i5/i7 (i3?) seriji to ne velja več, četudi je "box" verzija zraven ni stock hladilnika
http://www.mindfactory.de/product_info....
Rami so ok.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AC_DC ()
huh?! To velja samo za 88w/91w tdp cpuje. Torej K verzije od haswell refresha naprej... Prvič slišim, da i5 6600 nebi imel zraven coolerja.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
Zgodovina sprememb…
- spremenil: SuperVeloce ()
Ok hvala. Procesor pa bi naj ta bil I5 6600 BOX PROCESOR SKYLAKE CORE,bo ok?
Še enkrat vprašam; sestavljaš cel komp al že nekatere maš komponente doma ?
SuperVeloce je izjavil:
huh?! To velja samo za 88w/91w tdp cpuje. Torej K verzije od haswell refresha naprej... Prvič slišim, da i5 6600 nebi imel zraven coolerja.
no, če vzmaeš tray varjanto, ga res ni :)
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
kak i5 6500 bo čisto ok. Zdej rabiš še disk (1tb katerkol bo kul) ssd (kak 850evo), ohišje (stvar želj)...
#brezpodpisa
Samo K verzije so brez stock coolerjev - WOF oznaka pomeni without fan ;)
@Walsh: z rami nimaš kaj zgrešit, DDR4 2x8GB in standard je 2133MHz. Tu vzameš pač kaj je najceneje/ti je najbolj všeč - cene na Mindfactory se dnevno spreminjajo ;)
Pri plati glej da bo mela M2 slot za SSD - te so najcenejše okoli 100€. Če želiš prihranit, lahko vzameš SATA SSD, ki ima 4krat manjše hitrosti, ampak se v praksi ne pozna toliko. Dobiš Samsung 850 EVO 250GB za cca. 85€ in plato lahko vzameš za cca. 80€. Pač glede na budget 1000€ sem ti priporočil malo kvalitetnejše komponente (M2 SSD + Asus plata).
S coolerji je tako, da bi jaz vsaj Hyper 212 EVO vzel za teh 30€, bo veliko boljši od stock. Moje mnenje je, da CPU za 200€ ne bom hladil z ventilatorčkom za 5€. Lahko pa seveda probaš z stock coolerjem, ne bo nič narobe. CPU bo mel par stopinj več pa bolj pogosto boš prah čistil iz kompa.
Z grafično pa počakaj malo, da se trg stabilizira. Zdaj sta v prihodu rx480 in gtx1060, računaj pa na 250-300€ - za 1440p monitor boš ceneje prišel skozi samo z rabljeno gtx970 za kakih 180€.
@Walsh: z rami nimaš kaj zgrešit, DDR4 2x8GB in standard je 2133MHz. Tu vzameš pač kaj je najceneje/ti je najbolj všeč - cene na Mindfactory se dnevno spreminjajo ;)
Pri plati glej da bo mela M2 slot za SSD - te so najcenejše okoli 100€. Če želiš prihranit, lahko vzameš SATA SSD, ki ima 4krat manjše hitrosti, ampak se v praksi ne pozna toliko. Dobiš Samsung 850 EVO 250GB za cca. 85€ in plato lahko vzameš za cca. 80€. Pač glede na budget 1000€ sem ti priporočil malo kvalitetnejše komponente (M2 SSD + Asus plata).
S coolerji je tako, da bi jaz vsaj Hyper 212 EVO vzel za teh 30€, bo veliko boljši od stock. Moje mnenje je, da CPU za 200€ ne bom hladil z ventilatorčkom za 5€. Lahko pa seveda probaš z stock coolerjem, ne bo nič narobe. CPU bo mel par stopinj več pa bolj pogosto boš prah čistil iz kompa.
Z grafično pa počakaj malo, da se trg stabilizira. Zdaj sta v prihodu rx480 in gtx1060, računaj pa na 250-300€ - za 1440p monitor boš ceneje prišel skozi samo z rabljeno gtx970 za kakih 180€.
49106 ::
Kaj pa je narobe s stock hladilnikom? Verjetno je dovolj zmogljiv. Morda je glasnejši, ampak podarjenemu konju se ne gleda v zobe.
če ne pa pokneš en takle kuler zram
talk about value for money .)
talk about value for money .)
#brezpodpisa
49106 ::
Kako pa obcutis kaksno stopinjo vec? Jaz sem najslabse hladilnike se najmanjkrat spihau
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Ok hvala. Procesor pa bi naj ta bil I5 6600 BOX PROCESOR SKYLAKE CORE,bo ok?
Še enkrat vprašam; sestavljaš cel komp al že nekatere maš komponente doma ?
SuperVeloce je izjavil:
no, če vzmaeš tray varjanto, ga res ni :)
Ja no, a govorimo o box ali ne?
i5 6600 BOX ima cooler, i5 6600k WOF pa nima coolerja (je v škatli). i5 6600k BOX pa še nisem zasledil. Isto i7 6700 :) Tray je itak brez.
Edit: naši kmeti prodajajo WOF pod oznako BOX, zato torej cela zmeda :/
Edit: naši kmeti prodajajo WOF pod oznako BOX, zato torej cela zmeda :/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: smacker ()
Samo K verzije so brez stock coolerjev - WOF oznaka pomeni without fan ;)
Ja na začetko, ko nisem vedo kakšne so cene računalnikov sem bil pripravljen dati 1000€. Zdj, ko pa vidim, da lahko dobim za manj denarja dobro mašino za moje potrebe, pa itak raje prišparam in ne pretiravam pri sestavi. Vidim, da bi lani dobo zelo dobro mašino, ko sem kupil Mac minija za 1200€ :(
Bi te prosil, če mi lahko na novo sestaviš kišto (če se ti da, bi bil hvaležen). Torej drugo plato, rame, SSD disk, napajalnik in cooler (kot si predlagal).
A grafične pa ni kakšne cenejše? A druge so slabe glede na moj monitor: DELL LCD monitor Ultrasharp U2715H, Optimalna ločljivost: 2560×1440 pri 60 Hz ?
IcyFox ::
predvidena cena je 199$
Ravno danes videl, da se pri nas govori o ceni +300 EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IcyFox ()